TARVITSEN APUA!

eläinystävä

Hei! Omistan 1v. uros talvikon. Sillä on häkissä semmoinen yläkerta. Olemme huomanneet, että sillä on nykyään vaikeuksia päästä sinne. Välillä kun se kiipeää, niin se saattaa "valua" alaspäin, ja huomaa että se kiipeäminen on sille raskaampaa kuin ennen. Hamsterini on kova juoksemaan juoksupallossa ja -pyörässä, joten laiskuudesta se ei varmasti ole kiinni. Leikkasimme sen kynnet vähän aikaa sitten ensimmäistä kertaa, joten voiko se vaikuttaa siihen, vai voiko tässä olla jostain vakavasta asiasta kyse?

4

113

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tuulenuni

      Hei,

      talvikko kääpiöhamsteri - ja suht laajalla syrkkikokemuksella sanoisin omasta näkökulmastani näin ( laitan mukaan yleisiä ohjeitakin nyt kun kirjoitan, en tarkoita tällä ettet itse näistä välttämättä olisi tietoinen ):

      Mikäli ongelma alkoi juuri kynsien leikkuun jälkeen, en näe syytä huoleen - ja mikäli ne varovasti leikattiin, eli ei kynessä kulkevaan verisuoneen tai muuten "liian pitkälle", niin, että hamsterilla tekisi sen vuoksi kipeää liikkua, vahvistuu epäilykseni, että kaikki on varmasti hyvin, ja kynsien takaisin kasvua odottelemaan - ehkä seuraavan kerran hiukan vähemmällä leikkuulla? Joka tapauksessa, hienoa, että eläintä hoidetaan ja sen kuntoa tarkkaillaan, pidetään huolta.

      MUTTA, toinen näkökulma: mikäli kynsien leikkauksesta on jo aikaa, on varmasti hyvä kiinnittää perusasioihin huomiota: Syökö hamsteri hyvällä halulla? Liikeradat normaalit häkissä juostessa, pesupuuhissa ( emolta opittu rutinoitut toimi hoituu kokonaisuudessaan samaan malliin )? Eläin ei päästä epämääräisiä ääniä, esimerkiksi vinkaisuja? Käytöksessä ei muutoksia, esimerkiksi agressiivisuus, hysteerisyys/neuroottisuus tai oudot 'paussit' / hiljaiset hetket, peräti kyljellä tai selällä lepäämiset ( eivät kuulu saaliseläimille, eräs hamsterini tosin jostain syystä rentoutui mahallaan maaten näkyvllä paikalla täysin terveenäkin, kuin sfinksi mikäli ei päässyt samalla sekunnilla ulos juoksemaan ) voisivat olla yksi ( saattaa viitata kovaan kipuun, fyysinen purkautuu tunteiden kautta )?

      Silmät kirkkaat? Turkki kunnossa, hamsu jaksaa pitää huolta siitä? Ja edelleen korostaisin: Mitään muita muutoksia käytöksessä, kuin valuminen ylämäessä?

      Mikäli hamsu on muuten aktiivinen juoksupyörässä ja pallossa ( Hamsteria harkitseville: juoksupallon kanssa aina äärimmäinen varovaisuus, ei koskaan muita eläimiä samaan aikaan hamsterin juoksutilaan taikka pieniä lapsia ilman vahvaa valontaa ) , se on varmasti hyvä merkki. Silti, kannattaa kiinnittää huomiota pieneenkin haluttomuuteen liikkua samalla tavalla kuin ennen, iän muutokset tosin ovat ymmärettäviä. Omat hamsuni ovat olleet niin pitkäikäisiä ja talvikkoni tulinen ikihyrrä lähes lähtöönsä asti ( 3v, oman elämänsä arvoitus ), että en välttämättä ole oikea hahmo kertomaan vanhenemisen muutoksista - joskin, tottakai niitä tietyn rajan jälkeen alkaa tulemaan. Ilmeisesti joillekin aikaisemmin, joillekin myöhemmin, mutta omallasi en usko iän olevan ongelman ydin.

      Mutta, toinen näkökulma: Voisiko olla, että silta yläkertaan on liian jyrkkä ja se ei lyhyillä kynsillä onnistu samalla tavalla? Luonnonpuusta tehdyt sillat ja muut leikkikalut sekä mökit, kuluttavat kynsiä kivalla ja luonnollisella tavalla hamsulle - suosittelisin ehdottomasti korvaamaan häkin kalusteet luonnonpuisilla, mikäli näin ei ole - puuvaneeria en kuitenkaan tarkoita, sillä siinä talvikon kynnet eivät saa sopivasti haastetta. Mahdollisimman käsittelemätön puu on paras, ulkoa hakiessa kannattaa noudattaa netistä löytyviä ohjeita löytyneiden aarteiden puhdistuksesta.

      [[[ Puisen juoksupyörän kannattaa olla mahdollisimman kevyt, jotta sillä on mukava juosta, niin syrkeille kuin käpsyillekin. Mikäli jokin muovitalo tai muu piilo on tullut tärkeäksi, ei sitä toki kannata poistaa, mutta korvata loput harkiten tilan mukaan, turvallisin keinoin. ( Hamsteria harkitseville osa 2: tämä jyrsijä ei omaa korkeanpaikan tajua kuten esimerkiksi rotat, vaan painelee pöydältä suihkauksella alas, yleensä aluksi kurottaen ja tunnustellen - häkissä purujen päälle lösähtely voi olla aivan turvallista ennenkuin hamsu 'oppii asuintilansa', mutta sielläkin liian korkealta tippuminen voi aiheuttaa sisäisiä vammoja ja kivuliaan kuoleman, samalla tavalla kuin pöydältä putoaminen )

      Yksi hyvä keino hamsterisisustuksessa, mikä puoltaa luonnoinpuista: Miten minä haluaisin asua, jos elintilani olisi rajattu pinta-ala häkissä / terraariossa / dunassa? Omasta näkökulmastani, luonnonpuu ja keraamiset astiat voittavat. ]]]

      Mikäli olet ostanut hamsterin kasvattajalta - ole EHDOTTOMASTI yhteydessä, erityisesti jos kasvattaja on luvannut elinikäisen tuen ja muutenkin, kysele Hamsterifoorumilta jos et ole niin jo tehnyt, sillä siellä auttajat ovat taatusti omansa asiantuntijoita, he vastaavat viestiisi heti kun heillä on aikaa.

      Muistaakseni, siellä on virallinen ''asiantuntijapalstakin'' sitä varten, joskin hätätapauksissa myös siellä neuvotaan kuten neuvoisin itsekin: AINA eläinlääkärin puoleen, poikkeuksetta rauhallisella kuljetuksessa omassa tutusssa kuljetuskorissa omien hajujen keskellä, ja tarvittaessa, pikakuljetuksena.

      Eli hieman toistona: Mikäli silta on kovin jyrkkä, lyhyillä kynsillä on vaikea ottaa kiinni, etenkin muovisesta. Toisaalta, iän puolesta hamsterillasi ei pitäisi olla sillan kanssa ongelmia, joten on varmasti hyvä juttu, että kysyt asiasta ja olet kiinnostunut, etenkin hamstereista ja muista pieneläimistä on hyvä huomata hienovaraisimmatkin merkit muutoksista olemuksessa ja olemisessa.

      - Jatkan vielä seuraavaan viestiin -

    • tuulenuni

      - Jatko vastaukselle -

      !!! On tärkeä muistaa aina, ettei saaliseläin ei näytä kipuaan, kuin ääritilanteessa - seuraa vaistoasi, sillä tunnet hamsterisi varmasti parhaiten, kysele lisää mielipiteitä ( eläinlääkäri- tai pieneläinlinja, myös tuntemattomat kääpiöhamsterikasvattajat auttavat varmasti, vaikka hamsu ei virallisesta Hamsulasta olisikaan kotoisin, kannattaa ( ! ) rohkeasti soittaa ja kysyä, hamsterit ja niiden hyvinvointi ovat siellä sydämen asia, Hamsteriyhdistyksen sivuilla mahdollisesti 'auttavia' numeroita hätätilanteissa ja Hamsteriyhdistyksen asiantuntijafoorumi kannattaa ehdottomasti pitää mielessä ).

      Kirjoitan tätä väsyneenä ja siksi hieman hapuilevaa toistoa: luonnonpuiset sillat ovat siis ehdottomasti helpompia muovisiin verrattuna kiivetä, voisit ensi tilassa kokeilla sellaista mikäli sitä ei vielä olisi käytössä. Katsokaa myös, ettei sillan kulma ei ole liian jyrkkä, vanhemmalla eläimellä loiventaminen on varmasti paikallaan.

      Hamsteri ei ole koskaan omalla ymmärrykselläni ole inhimillisesti 'laiska', joskin leppoisampaa elämää suosivia luonteita on - mikäli oman pienen luonne on aina ollut aktiivinen, muutokset ehdottoman ehdottomasti syyniin.

      Ja nyt, TÄRKEIN:

      Mikäli kynsien leikkuusta on jo selkeästi aikaa, ja käytöksessä selviä muutoksia, joskus pieniäkin, mutta sairauden merkkejä, ravinto kohdallaan ( annatte edelleen monipuolista ja ravitsevaa ruokaa, poistatte pilantuneet, vesi vaihdetaan säännöllisesti, tuoretta vitamiininestettä veteen tarvittaessa ) veisin ensitilassa eläinlääkäriin - pienen eläimen kanssa aika on kultaa, kuten varmasti tiedät. Aina voi olla jotain, mitä on tehtävissä. Hätätilanteessa ravinnon korjauksien tai siltojen kanssa ei kannata säädellä, vaan yksinkertaisesti toimia, eläimen kannalta rauhallisesti ja johdonmukaisesti apua kohti, välttäen aiheuttamasta turhaa stressiä mikä voisi pahentaa tilannetta.

      Hamsteri on valtavan herkkä, äänille, hajuille, kosketukselle, vedolle, kiireyden rytmille ja vaistoaa valtavasti myös ihmisen tunteista ja mielentiloista, vaikkei voi sitä koiran tavoin osoittaa - hyvin pienistä eleistä, voi tämän huomata. Turhia kuljetuksia on aina syytä välttää.

      -

      Ymmärrän, mitä on olla huolissaan omalla vastuulla olevasta elävästä olennosta, ja sanoisin: Menkää sydämen vaiston järjellä, seuratkaa tilannetta ja älkää epäröikö toimia jos on tarvetta, kysykää myös lisää mielipiteitä esimerkiksi mainitsemistani paikoista MIKÄLI akuuttia, huomattavaa hätää ei ole.

      Toivotan pikkuiselle parenemista kiipeämiseen, mikä syy lopulta onkaan, ja mikäli hamsu puuhastelee aktiivisesti omiaan missä kerroksessa juuri nyt toimittaakiin ja hamstrailee lajilleen tyypillisesti, syö normaalisti, myös teille rennompia hetkiä.

    • tuulenuni

      Ps. Lisäksi hamsterin terveydentilan määrittäisessä käyttäisin seuraavia:


      - Vertausakseli: onko tietty terveydellinen epäily pahentunut ajan kuluessa, vaihteleeko oireilu?

      - Aristaako käsittely, peräti koskeminen?

      - Onko ennen silityksestä pitänyt tai sen sietänyt eläin vetäytyvä tai vihainen sen tai kaikenlaisen koskemisen suhteen?


      Kaikkea hyvää vielä hamsulle, toivottavasti asia selviää pian.

      • eläinystävä

        Kiitos vastauksesta!😊 Luulenpa, että lyhyemmät kynnet olivat syy tähän, sillä aikaisemmin emme ole leikanneet sen kynsiä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      348
      3945
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1729
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1520
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      61
      1487
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      28
      1328
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      51
      1302
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      58
      1295
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      194
      1251
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1190
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1177
    Aihe