Talopakettien kate

tietäämitentehty

Rakensin ensimmäisen taloni 144 huoneistoalaa ihan itse, toki pois lukien pakolliset luvanvaraiset työt. Nyt kun talo on valmis pihoineen (2016) niin olen tehnyt kustannuslaskelmaa tehdystä talosta niin sanokaa nyt ihmeessä muutkin mielipiteenne, että olenko oikeasti vaan onnistunut rakentamaan taloni todella kustannus tehokkaasti vai miksi ihmeessä talofirmoilla on noin älyttämät katteet tarjouksissaan. tuo samanlainen kyseinen talo olisi tullut maksamaan paketti talona rakennettuna yli 100000€ kalliimmaksi. Miten paljon nuo firmat oikeasti nappaa välistä tavallisista taloista? Meillä tuli maksamaan 1100€/huoneistoneliö sis. maalämmön, ilman tonttia ja liittymiä(huom oma kaivo oli jo valmiiksi).

14

1081

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mekkk

      Ihan kohtuuhintainen ja saahan joltain toimittajalta talon 150000e avaimet käteen tai muuttovalmiina eikä tartte ite paljon tehdä. Jos on aikaa niin voi tehdä itse pitkästätavarasta mutta pitää talo suunitella ja tehdä kaiken mailman laskelmia kun taas valmistalossa kaikki sunnittelu tulee valmistajalta ja pääsee helpommalla.

    • BobBuilder

      Lasket väärin tai rakensit varastetusta tavarasta tai talosi on "halba", kuten virolaiset asian ilmaisevat.

      Itse rakentamista ei voi verrata yrityksen toimintaan, koska saat verokiilan eduksesi. Kas duunari saa Suomessa käteen noin kympin ja rapiat, kun sama työ maksaa kuluttajalle noin 60 euroa ALVin ja sotujen yms jälkeen. (yms tarkoittaa koko joukkoa lisäkuluja, sillä tuskin edes palkkasit itsellesi työpaikkalääkäriä). Jotta taas itse tienaisit riittävästi palkataksesi duunarin, joka maksaisi 60 euroa per tunti, palkkasi pitäisi olla 120 euroa tunnissa. Eli kaikkien, jotka tienaavat alle 21.000 euroa kuussa, kannattaisi rakentaa itse.

      Talotehtaiden katteet pyörivät välillä 15 - 25 %, mikä on vähän.

      Rakentamisen suurin kustannuserä koostuu veroista ja muista yhteiskunnan maksuista. Ei se talotehdas vaan se "hyvinvointiyhteiskunta", mutta ainahan tässä voi lyödä hanskat tiskiin ja siirtyä kansalaispalkalle KELAlle duuniin.

    • keelmees

      Asia on juuri näin. Tosin vironkielellä sana on 'halb'.

      • BobBuilder

        Asian vierestä:

        Eikö tässä yhteydessä voi käyttää partitiiviä?


    • kysytilitoimistosta

      Höpö höpö summia tuommoiset 60€ tuntihinnat. Todellinen työntekijän kulu on työntekijän tuntipalkka x 1.5 ja jos ottaa 10 päivän sairasloman huomioon vuodessa niin tuntipalkka pitää kertoa 1.7. Jos työntekijän palkka on 15€/h niin se maksaa työn antajalle 15x1.5=22,5€ ja 10 päivän sairasloman mukaan huomioiden on 15x1,7=25,5€ kaikki ylimenevä on katetta työnantajalle. Turha alkaa tästä vääntämään koska lasken näitä palkkoja päivittäin. Toki työnantajalle pitää jäädä omaan taskuun joku tiettymäärä rahaa, mutta se on jokaisen oma asia miten paljon haluaa rikastua taikka saada urakoita itselleen.

      • BobBuilder

        Laskelma perustuu kokemukseen.

        On muuten ikävä, että katsot asiaksesi väittää olevasi työssä tilitoimistossa, vaikka et selvästikään sitä ole. 60 euroa tunti on bniin peruskauraa kaikille laskentaoimen ihmisille, ettei kukaan alalla toimiva sitä kyseenalaista.

        Tuossa on vanhan TKK:n tekemä laskelma kuluista. Laskelma on vanha ja muutenkin kustannukset ovat nousseet, laskelma koskee arkkitehtiä ja verot ovat sen jälkeen nousseet, MUTTA LASKELMASTA NÄKEE KUINKA 3200 KUUSSA TIENAAVAN TYÖSTÄ TÄYTYY LASKUTTAA yli 80 EUROA per tunti:


        1) Kokonaispalkkakustannukset työntekijää kohden (/vuosi) palkalla 3 250 eur/kk:

        Nimi: Arno Arkkitehti
        Kuukausipalkka A% B% C% (norm. työtunnit): 4797 eur

        A sosiaalivakuutukset: 22,13% (vaihtelee)
        B sosiaalipalkat (mm. lomat) 24,60% (vaihtelee)
        C muut korvaukset ja kustannukset 0,88% (vaihtelee)
        A B C yhteensä x%:ia palkasta 47,6% (vaihtelee)

        Mahdolliset budjetoidut kannustuslisät: 0,- (tässä esimerkissä)
        Vuosipalkkakustannukset yhteensä: 11 x 4 797 eur = 52 767 eur

        Työntekijän saama kuukausipalkka: 4 797 eur / (1 47,6%/100%) = 3 250 eur

        Työtuntien ja palkkakulujen jakautuminen Arno Arkkitehti

        Laskutettavien projektityötuntien osuus 75% (vaihtuva): 39 583 eur
        Laskuttamattomien yleiskulutyötuntien osuus 25% (vaihtuva): 13 184 eur
        Yhteensä: 52 767 eur
        2) Yleiskulujen prosenttiosuus:

        Yleiskulut (toimiston kaikki yleiskulut): 68 245 eur
        Laskuttamattomat yleiskulupalkat (koko henkilöstö): 56 418 eur
        Kokonaisyleiskulut: 174 663 eur

        (koko henkilöstö, toimistotyöntekijän yleiskulupalkkaosuus huomioitu suurempana kuin muiden)

        Kokonaispalkkakustannukset laskutettavista projektityötunneista: 135 585 eur
        (Summaan on laskettu mukaan koko henkilöstö, Arno Arkkitehdin osuus 39 593 eur)

        Yleiskustannusten lisäprosentti:
        Kokonaisyleiskulut 124 663 eur / Projektityötuntien palkkakulut 135 585 eur x 100% = 92%

        3) Työntekijän tuntihinnat:

        Nimi: Arno Arkkitehti
        Vuosipalkkakustannukset yhteensä (esimerkki 1:stä) 52 767 eur
        Normaalit työtunnit: 1738 h


        Tuntikustannus (52 767 eur / 1738 h) 30,40 eur
        Yleiskustannusten lisäprosentti (92%, esimerkki 2:sta) 28,00 eur
        Yhteensä sisäinen tuntihinta 58,40 eur

        Liikevoitto ja riskinhallintalisä 15% (vaihtelee) 8,80 eur
        Yhteensä ulkoinen tuntihinta 67,20 eur

        Tuntihintoihin lisätään ALV ( 22%).


      • BobBuilder

        Tuossa tuli mieleen, että laskin arvonlisäverollista hintaa rakennustyölle. Kukaan kuluttaja tuskin lienee niin hurjapäinen, että palkkaisi työntekijän suoraan. Se on niin seinähullu ajatus, ettei se edes tullut mieleeni.

        Ystäväni omistaa tehtaan, jossa ei ole yhtään palkattua henkilöä, paljon kyllä osakeyhtiöitä. Työsuhde estää jo teollista toimintaa, joten tavalliselle kuluttajalle työsuhteeseen palkkaaminen alkaa olla täyttä utopiaa.

        Esimerkiksi työterveyshuollon ja muiden rasitteiden järjestäminen on sekä kallista että hankalaa. Jo pelkkään tilaajavastuiden selvittämiseen tuhraantuu aikaa niin paljon, että työntekijän palkkaamisiin ei tavallisella kansalaisella riitä aika eikä rahat.

        Tunnen kyllä yrittäjätaustaisen henkilön, joka säälistä palkkasi työmaalleen itäeurooppalaisia. Kysyin sitten ensimmäisen työpäivän jälkeen kannattiko ja jatkokysymys oli: leikkasiko bulgaari jalkansa vahingossa vai vakuutuskorvausten vuoksi.

        Eli siis vielä kerran 60 euroa per tunti (sis ALV 24 %).


      • TyhmääMaksaaLiikaa

        Juuri laskelmasi vuoksi kannattaa maksaa aina pimeästi.


    • RKM48

      On sitä firmassa paljon muitakin kuluja kuin palkkakulut, siitä pitää huolen hyvinvointiyhteiskunta. Lippua lappua ja turvakorttia riittää.
      Pelkkä alv on jo lähes neljännes talon hinnasta.
      Yrityksellä pitää myös olla toimistovirkailijaa ja työnjohtoa, toimipaikasta tulee kuluja, autoja ja koneita tarvitaan, kuluu polttoaineita, sähköä jne... Näitä kaikkia myös verotetaan ja asiakas maksaa.
      Alle 60 € tunnissa veloituksella jää eläkkeet maksamatta ja ikävä konkurssi mahdollisesti yrittäjän oman asunnon menetys hyvin lähellä.
      On se kummallista, että rakentaa saa lähes kuka tahansa ja vittuilla, autoakaan ei saa katsastaa ilman koulutusta ja työkokemusta.
      Näkyy kyllä sitten jäljessäkin, sutta ja sekundaa, sekä lakimiehet rikastuu.
      Suomessa tuo sakki tein itse ja säästin, pitäisi laittaa linnaan, niin paljon ovat tehneet terveydenhuollolle kuluja yhteiskuntaan.
      Pahimmasta päästä ovat nuo kahden vuoden välein verottomia taloja rakentelevat harrastajat, myyntiin tehdään ei se niin tarkkaa ole !
      Sitten vielä omasta ammattikunnasta mennään vastaaviksi tonnin korvauksella näihin , ei millään pysty valvomaan ja ongelma sen kun paisuu.

    • urhea.veikko

      En ole koskaan tavannut niin arkaa ihmistä kuin BobBuilder näyttää olevan. Suoraan palkkaaminen on yleistä ainakin rohkeammissa piireissä.

    • tosikuvesi

      Tutustukaapa hyvät herrat työntekijän palkkakulu rakenteeseen vähän paremmin. Työnantaja maksaa tänäpäivänä juurikin yläällä mainitun kertoimien mukaisesti. Ilman sairaslomia kerroin on 1.5, mutta Suomalaisten työntekijöiden huonokuntoisuuden takia työnantajat käyttää kerrointa 1.8 joka on jo hieman yläkanttiin, mutta antaa myös turvan jos työntekijä jää pidemmälle sairaslomalle.

      • BobBuilder

        Palkan ja sivukulujen lisäksi tulevat yleiskulut, liikevoitto, riskinhallintalisä sekä ALV.

        Työntekijän voi toki palkata toimien itse työnantajana, mikä "perce kestää merivettä".

        Harvan kestää, koska työnantajan noudattaa lakeja ja sopimuksia, huolehtii työntekijöiden turvallisuudesta ja työterveydestä, antaa työntekijälle kirjallinen selvitys työnteon keskeisistä ehdoista, edistää hyvää työilmapiiriä, työntekijän työssä suoriutumista ja ammatillista kehitystä.

        Ensimmäinen työpäivä kuluu mukavasti työterveyslääkärin työhönottotarkastuksessa. Toisena työpäivänä sovitellaan turvakenkiä, kypärää, suojalaseja, haalareita, putoamissuojia, viiltosuojahanskoja, jne. Kolmas työpäivä menee verokorttien hankinnassa. Neljäntenä käydään työnantajan piikkiin korttikoulutuksessa.

        Palkan laskeminen taaas on paremminkin oma tieteenlajinsa kuin normikansalaiselle sopiva harrastus. Työpäivä alkaa, kun raksaaja astuu kotipihallaan autoonsa jossain päin Pohjois-Karjalaa ja päättyy samaan paikkaan. Työmaalla Kauniaisissa ei ehditä paljon tuhertaa. Työntekijän korvaukset ovat mielikuviststa hipovia: omista työkaluista, työmaalounaan puuttumisesta jne. tulee korvausta vaihtelevan taksan mukaan. Kaiken lisäksi erilaiset lisät suorqastaan kehottavat tekemään sutta ja sekundaa. Haalarin vaihtorahan saa, jos ehtii työmaalta kotiin ja kuiotenkin kutsutaan takaisin. Temppu onnistuu esimrkiksi niin, että putkimies jättää pienen vuodon laminaattilattian päälle. Varmasti kutsutaan takaisin heti kun huomataan. Haalartinvaihtorahaa ei voi estää.

        Jos lompsa kestää tuota rallia, niin pienemmän riesan tie on ostaa valmis rakennus.

        Ja edellenkin: kuluttajalle rakennustyö maksaa keskimäärin 60 euroa per tunti. Työnatajalle työ on ainakin ALVin verran halvempaa. Työnantajana toimimista taas rajoittaa se, että harva hipiä kestää merivettä. Minun neuvoni on yksinkertainen: kuluttajan ja duunarin väliin on saatava maagiset sanat OY, KY tai TMI ja sitten hinta on se 60.


    • konkurssijos60tunti

      Tää oli huippu, vai 60€/h :) :) tulkaapaa tosiaan tänne maaseudulle tarjoamaan töitänne ja hinnaksi tuo summa. Asiakkaat nauravat teidät pihalle. Täällä normi taksa yrityksillä on 37.5€ sis. alv. kovimmat pyytää 45€/h sis. alv. mutta ei kyllä todellakaan yli 50 egua pyydä kukaan puhumattakaan 60 euroa. Verokirjalla tekevistä ammattilaisista joudut pulittamaan 19-20€ tunti, toki tällöin rakennuttajalle tulee siihen päälle kaikki tellit ja vellit jne jne.

      • BobBuilder

        Pääkaupunkiseutu ja muut kasvukeskukset ovat tilaston mukaan 45 % kalliimpia.

        Vitsi vaan on siinä, että maalle rakentamalla ei elä, koska mikään ei mene kaupaksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      161
      2746
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2006
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2001
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1806
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      68
      1557
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1212
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe