Heräjä sinä,joka makaat

Wesleytä

Heräjä sinä,joka makaat ja nouse kuolleista, niin Kristus sinua valaisee EF 5:14

Kun nyt käyn tutkiskelemaan näitä saarnoja, niin aion Jumalan avulla ensiksikin kuvailla makaavia, joille nämä sanat puhutaan; toiseksi teroittaa varoitusta: 'heräjä sinä, joka makaat ja nouse kuolleista' sekä Kolmanneksi selittää niille annettua lupausta, jotka nousevat: 'Kristus sinua valaisee'.

I

1. Ja ensiksi makaavaisia, joista tässä puhutaan unella tarkoitetaan ihmisen luonnollista tilaa; syvää sielun-unta, johon Aatamin synti on vaivuttanut kaikki, jotka ovat hänen kupeistansa lähteneet; suruttomuutta, kankeutta, velttoutta, tunteettomuutta oikeasta tilastansa, johon jokainen ihminen joutuu maailmassa, ja jossa hän yhä edelleenkin on, kunnes Jumalan ääni hänet herättää.

2.Mutta 'ne, jotka makaavat, ne yöllä makaavat' 1 TESS 5:7. Luonnollinen tila on äärettömän pimeyden tila, jossa pimeys peittää maan ja synkeys kansan' JES 60:2. Olkoonpa heräämättömällä vaivaisella syntisellä kuinka paljon tahansa tietoa muista asioista, niin ei hän kuitenkaan tunne ensinkään itseänsä, siinä suhteessa ei hän ensinkään 'vielä mitään tiedä, kuin hänen tulis tietää' 1KOR 8:2 Hän ei tiedä, että hän on langennut henki, jonka ainoana huolena tässä maailmassa tulisi olla nouseminen lankeemuksestansa, voittaaksensa jälleen sen Jumalan kuvan johon hänet luotiin. Hän ei käsitä ollenkaan tarpeelliseksi sitä ainoata tarpeellista, nimittäin sisällistä kaikki käsittävää muutosta, 'syntymistä ylhäältä', jota kuvailee kaste, joka on alku siihen täydelliseen uudistukseen, hengen, sielun ja ruumiin pyhitykseen, 'jota paitsi ei kukaan saa nähdä Herraa' HEBR 12:14.

3. Ollen täynnä sairautta, luuloittelee hän kuitenkin olewansa ihan terve; lujasti kiedottuna kahleisiin ja pauloihin, uneksii hän olevansa onnellinen ja vapaudessaan. Hän sanoo 'rauha, rauha!' vaikka perkele 'väkevästi haarniskoittuna' pitää hänen sieluansa täydellisesti vallassansa. Hän makaa yhä ja lepää, vaikka helvetti alhaalla kuohuu kohdataksensa häntä; vaikka kuoppa, josta ei kukaan palaja, on avannut kitansa nielläkseen hhänet, tuli on sytytetty hänen ympärillänsä eikä hän kuitenkaan sitä tiedä, niin, se polttaa häntä, mutta hän ei laske sitä sydämellensä.

4. Sellaisella, joka makaa, ymmärrämme siis (ja suokoon Jumala, että aina ymmärtäisimme sen!) syntistä, joka elää rauhassa synneissänsä, tyytyväisenä jäämään tilaansa, elämään ja kuolemaan ilman Jumalan kaltaisuutta, sellaista, joka on tietämätön sekä sairaudestansa että sen ainoasta lääkityksestä; sellaista, joka ei koskaan antanut varoittaa eikä koskaan ottanut vaaria Jumalan varoittawasta äänestä, joka varoittaa 'välttämään tulevaista vihaa' MAT 3:7; sellaista, joka ei ole koskaan huomannut olevansa helvetin tulen hädässä taikka sielunsa pohjasta huutanut: 'mitä minun pitää tekemän, että minä autuaaksi tulisin?' AP.TEK 16:30
http://saarna.net/news.php?id=149

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lukaisehan

      Linkissä jatkoa.

      • fhfgghg

        Herätkää valvomaan tilaanne.


    • JatkoaSeuraa

      5. Jos tämä makaaminen ei ole ulkonaisesti rikollista, niin on hänen unensa tavallisesti syvintä lajia: Hänellä on joko laodikealaista mielialaa, 'ei kylmä eikä palava', vaan hiljainen, ymmärtäväinen, vihastumaton, hyväsydäminen isiensä uskon tunnustaja, taikka hän on kiivas ja puhdasoppinen ja elää kaikkein ahkerimmin eriseuran jälkeen fariseuksena' APT 26:5, se on sellainen joka raamatun oman selityksen mukaan 'tekee itsensä vanhurskaaksi', sellainen 'joka pyytää omaa vanhurskauttansa vahvistaa', perustukseksi lapseudellensa Jumalan tykönä.

      6.se on se jotka 'heissä on jumalisuuden ulkokuori mutta he kieltävät sen voiman' 2TIM 3:5, niin, luultavasti pilkkaakin sitä, missä ikinä sitä tavataan, liiottelemisena ja petoksena. Kuitenkin kiittää tuo onneton itsensä pettäjä Jumalaa, 'etten minä ole niin kuin muut ihmiset, riistäjät, väärämieliset, huorintekijät, enkä myöskään niin kuin tuo publikaani, minä paastoan kahdesti viikossa; minä annan kymmenykset kaikista tuloistani.', Hän käyttää kaikkia armovälikappaleita, käy säännöllisesti kirkossa, hän ei tee kenellekkään vääryyttä sekä tekee niin paljon hyvää kuin voi 'sen vanhurskauden jälkeen, joka laista on'. On hän nuhteeton kansalainen, jumalisuudesta häneltä ei puutu kuin voima, uskosta ei puutu kuin henki, kristillisyydestä ei muuta kuin totuus ja elämä.

      7. Mutta ettekö tiedä, että kuinka korkeassa arvossa pidetty ihmisten kesken sellainen kristitty onkin, niin on hän kuitenkin Jumalan silmien edessä kauhistus ja sen voi voi huudon perillinen, jota Jumalan poika eilen, tänään ja iankaikkisesti huutaa 'kirjanoppineista, fariseuksista ja ulkokullatuista'. Hän on tehnyt 'juoma-astiat ja peso-astiat puhtaaksi ulkopuolelta', mutta sisältä se on täynnä kaikkea riettautta. 'Paha sairaus on vieä hänessä, niin että hänen sisälmyksensä ovat sulaa pahuutta'. Vapahtajamme vertaa häntä valkoiseksi kalkittuun hautaan, joka on ulkoa kaunis mutta kuitenkin sisältä täynnä kuolleitten luita ja kaikkea saastaisuutta. Luut eivät tosin ole enää kuivia, jänteitä ja lihaa on kasvanut niiden päälle, ja iho peittää ne; mutta niissä ei ole henkeä, ei ole elävän Jumalan elävää Henkeä. Ja jolla ei ole Kristuksen Henkeä, se ei ole hänen omansa. 'Te olette Kristuksen omat jos, Jumalan Henki asuu teissä', mutta ellei niin ole, Jumala tietää, että olette kuolleita tähän hetkeen asti.

      8. Tässä puhutaan toiselnlaista makaavaa. Hän on kuollut, vaikka hän ei sitä itse tiedä. Hän on kuollut pois Jumalasta, 'kuollut ylitsekäymisistä ja synneistä', sillä näin on nimittäin kirjoitettu: 'Sentähden, niinkuin yhden ihmisen kautta synti tuli maailmaan, ja synnin kautta kuolema, niin kuolema on tullut kaikkien ihmisten osaksi', ei ainoastaan ruumiillinen kuolema, vaan myöskin hengellinen ja iankaikkinen. 'Sinä päivänä, jona sinä syöt (sanoi Jumala Aatamille) pitää sinun kuolemalla kuoltava', ei ainoastaan ruumiillisesti (paitsi että silloin hän tuli kuoleman alaiseksi), vaan myöskin hengellisesti; sinä kadotat sielusi elämän, sinä kuolet pois Jumalasta, tulet erotetuksi hänestä: sinun varsinaisesta elämästäsi ja onnestasi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1769
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1674
    3. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      64
      1513
    4. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      71
      1505
    5. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      104
      1485
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      57
      1392
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      16
      1371
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1202
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1140
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1124
    Aihe