Earthlings

Earthlings

Hei! Ajattelin, että josko tätä kautta löytyisi joku juttuseura, kokeillaan ainakin.

Eli satuin törmäämään tällaiseen dokumenttiin kuin Earthlings ja mulla nousi useampi kysymys mieleen kyseisestä dokumentista.

Itse olen sekasyöjä, jonka ei oo koskaan tarvinnu aatella (on siis pitänyt jotain perus juttuja aatella, tietenkin! En oo tynnyrissä kasvatettu :D) eläinten oikeuksia tai ruokavalioon liittyviä asioita. Olen elänyt, niinkuin vanhemmat on minua opettaneet, enkä näitä opetuksia oo koskaan kyseenalaistanut.

Olen siis loppupeleissä hyvin tietämätön maailman menosta ja haluaisin nyt ihan rehellisestä uteliaisuudesta kysellä hieman, varsinkin kyseisestä ohjelmasta.

Kaikki kysymykset, mitä tulen kysymään, on todella suoria ja jollain tavalla ne voi myös olla haastaviakin. En missään nimessä oo vittuilumielessä liikenteessä. Jos löytyisi joku, joka on katsonut kyseisen dokumentin ja on esim. vegaani, eläinten puolustaja tai jotain. Olethan asiallinen, suorista kysymyksistä huolimatta minäkin olen ja ethän ota mielipidekysymyksistä itseesi.

En ole missään nimessä haastamassa riitaa tai kyseenalaistamassa kenenkään elämäntapoja!

Ihan asiallista juttuseuraa haluaisin löytää. Toivottavasti sulla löytyy myös ns. "Pitkät piuhat" koska saatan kysellä ehkä jopa ihan tyhmistäkin asioista :D

Olen luonut tätä varten ihan oman spostin, joten kaikki ihme hyypät, mitä näyttää tälläkin saitilla liikkuvan, älkää viittikö ees yrittää...

Otathan yhteyttä: [email protected]

6

217

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sksaka

      "Olen elänyt, niinkuin vanhemmat on minua opettaneet, enkä näitä opetuksia oo koskaan kyseenalaistanut."

      Näin useimmat elävät, kyseenalaistamatta mitään. Rokotteet, sairauksien hoito, ruoka ym. Kun on yhteiskunnan, koulun, median ja vanhempien toimesta ohjelmoitu ajattelemaan tietyllä tavalla, voi totuus jonakin päivänä järkyttää. Hienoa, jos olet herännyt ja ryhtynyt ajattelemaan itse.

      Niille, jotka eivät tiedä mikä on Earthlings, niin tuossa on dokumentin traileri:
      https://vimeo.com/ondemand/earthlings/95571304

      • Earthlings

        No en sanoisi, että "totuus" mua mitenkään järkyttäisi. Tuon dokumentin katsottua elän edelleen samallaista elämää ja syön edelleen mitä tähänkin asti.

        Tuossa ohjelmassa oli toki asioita, jotkan järkytti, jotka sai mut ajattelemaan: "Ei hitto ihmiset on julmia"

        Oli asioita, jotka suomessa on paljon paremmin (kyseessähän on amerikkalainen dokumentti, jossa toki otteita mm. kiinasta) ja oli asioita, joita ei oo ajateltu maalaisjärjellä yhtään ja osoittaa vaan sen, kuinka vieraantunu ihminen on luonnosta.

        Olen perheestä, jossa on metsästetty aina. Mulle on opetettu tietyt periaatteet siihen liittyen, enkä niitä ole muuttamassa. Mieheni sukulaiset on lihatilallisia, olen ollut maitotilalla, kaverini omistaa kotieläimiä.... Oon nähny vaikka ja mitä.

        Oli monta asiaa, jotka siinä dokumentissa "kiellettiin" tai sanottiin, että näin ei saa tehdä, mutta (minun mielestä) siinä ei annettu minkäänlaista vaihtoehtoa, että miten sen sijaan pitäisi toimia. Osa asioista oli sellasia, joita ei voi vaan sivuttaa sillä, että eläimet olkoot vapaina luonnossa...

        Ristiriitaista...


      • skskaka

        Et ole muuttamassa opetettuja periaatteita? Siksikö, että joku muu on sanonut miten tulee elää? Itse valitsin toisen tien. Yritän elää elämääni niin, että en aiheuta toimillani kärsimystä eläimille. Kun valitsen mitä syön, valitsen kauhun ja eläinten hyvinvoinnin välillä. Eläimet tuntevat iloa, surua, rakkautta ja onnellisuutta. Monet ihmiset ovat tänä päivänä vieraantuneita todellisesta elämästä, eivätkä he kykene pitämään eläimiä muuna kuin tunteettomina esineinä. Jokainen tekee itse valintansa elämässään, mutta on hyvä pitää mielessä, että se liha lautasella on peräisin eläimen ruumiista, joka on tapettu ihmisen mielihalujen tyydyttämiseksi. Joskus on myös hyvä pysähtyä miettimään, millaisia kauhuja eläin on kokenut teurastamossa.

        Tuossa on hyvä artikkeli siitä, onko metsästys välttämätöntä:
        http://freefromharm.org/common-justifications-for-eating-animals/hunting-wildlife-population-control-ethical-eating/


      • Earthlings

        No just tällä hetkellä en ole muuttamassa opetettuja periaatteita, koska tämänhetkinen tilanne on se, että se toinen vaihtoehto (tällä hetkellä, näillä tiedoilla) ei oo mun mielestä sen parempi. Kyllä tällä periaatteella on tähänki asti pärjätty ihan hyvin. Tuodaan esille kauheita kauhuskenaarioita, ottamatta huomioon, että se ei olekkaan se koko totuus. Tuodaan ääripäät esille kyllä tosi hienosti. Tällaista valitettavasti tapahtuu ja se on ikävää.

        Mä kaipaan perusteluja asioille, enneku muutan täysin mielipidettäni. Tottakai oon avoin kaikelle uudelle, en mä muuten tänne kirjottasikaan, mutta minä en purematta niele.

        Minä tiedän, mistä se liha lautaselleni tulee, koska olen sen itse omin silmin nähnyt ja oon sen elukan kanssa ollu tekemisissä, vähemmässä määrin tosin.

        Mä oon ollu tekemisissä vaikka ja minkä elukan kanssa. Olen koiranomistaja, autan kaveria hevosten kanssa, on kissoja, lampaita, kanoja.... Tottakai mä tiedän, että eläin tuntee onnellisuutta, kauhua yms. Oon sen itse nähny. Saako ne elukat traumat siitä, että esimerkiksi lammas keritään? (vertaan siis petan mainokseen, wool, the naked truth) lampaalla on tosi ohut iho ja joskus haavereita sattuu. Ne lampaat, jotka on keritty ennenkin, ei sanonu asiaan mitään. Jos sen asian hoitaa oikeaoppisesti ja lain mukaan niin se lammas ei päädy verisenä jonkun emännän syliin ja petan sivuille.

        Voin kyllä myöntää, etten oo tullu kysyneeksi lampaalta kerittemisen jälkeen, että miltä nyt tuntuu? En oo nähny sitä tähdelliseksi, koska se keriminen on pakollista. Jos se nyt hetken tuntee pelkoa (varsinkin ne, jotka keritään ensimmäistä kertaa) niin ei ne koskaan oo siihen kuollu.

        Tuosta teurastuksesta vielä. Toki ymmärrän pointtisi ja sitä kunnioitan, älä käsitä väärin :) Ei vaan riitä minulle perusteluksi.

        Yks minkä mä haluaisin tietää... Onko olemassa sellaista "kultaista keskitietä"? Lihaa on aina ollut ja tulee aina olemaan. Maailmasta ei vegaania saada ja se joka kuvittelee sellasta, ei elä realistista elämää. Toki ymmärrän, että omalla toiminnalla jokainen tukee, mitä tukee ja se on hieno asia.

        Ajattelin vaan, että onko se veganismi ym. niin ehdoton asia?


    • vege_tyttö

      Moi! En tiedä onko tästä mitään apua, mutta kannattaa lukaista kirja Syötäväksi kasvatetut. Kartoittaa dokumentin käsittelemiä asioita suomalaisten tuotantoeläinten näkökulmasta. Jotkut asiat ovat täällä tosiaan paremmin kuin USA:ssa, jotkut yhtä huonosti. Asiallinen ja objektiivinen kirja, jossa eniten pidin siitä, ettei asioita suurenneltu ja kauhisteltu, vaan kerrottiin vain miten ne ovat. Tilaa jäi omille johtopäätöksille.

      • Earthlings

        Kiitos, minäpä haen sen kirjastosta ja luen :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      87
      3654
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      577
      3425
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      42
      3279
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      50
      2141
    5. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      2061
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      316
      1918
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1895
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      152
      1599
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1341
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1322
    Aihe