Marsuista kyssärii.

marsujakojoskuz

Kuinka monta marsua voi elää samassa aitauksessa/häkissä?

Oon ajatellut että nykyisen kanin jälkeen otan marsuja, joten kaikki niihin liittyvä tieto tervetullutta. :))

6

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuis_ois

      Riippuu ihan aitauksen/häkin koosta.

      • marsujakojoskuz

        Niin tietty siitä riippuu, mut onko muuten mitään rajaa? :)

        Marsut ei ilmeisesti hypi sillei miten kanit? Eli jos niille sit joskus tulevaisuudessa tekee aitauksen, ni voi olla matala aitaus eikä tarvii olla kompostiaidoista tehtyä aitausta?


      • kuis_ois
        marsujakojoskuz kirjoitti:

        Niin tietty siitä riippuu, mut onko muuten mitään rajaa? :)

        Marsut ei ilmeisesti hypi sillei miten kanit? Eli jos niille sit joskus tulevaisuudessa tekee aitauksen, ni voi olla matala aitaus eikä tarvii olla kompostiaidoista tehtyä aitausta?

        En näin semityhmänä ymmärrä ensimmäistä kysymystäsi... Mutta siis kyllähän marsuja voi olla vaikka satapäinen lauma (nimenomaan laumaeläimiä kun ovat), jos tilaa on hehtaaritolkulla. Esim. 120cm tehdashäkkiin en laittaisi kuin 2 marsua asustelemaan ja sekin on mielestäni vähän pienehkö tila. Itselläni on nykyään kolmelle marsulle 3-kerroksinen 120cm häkki.

        Vaikka marsut näyttävät laiskanpulskeilta pötkylöiltä, niin ne ovat itseasiassa yllättävän ketteriä. Meillä kaksi kolmesta marsusta hyppää tuosta noin vain sohvallekin ja taikakuutioaitauksia vielä pitäessäni toiset marsut tulivat siitä kepoisesti yli. Taikakuutiot ovat sellaisenaan muistaakseni n. 30cm korkeita, joten kyllä aitauksessa vähän enemmän korkeutta saa olla. Harvemmin marsuista mitään mount everestin valloittajia löytyy, mutta aina silloin tällöin kohdalle osuu melkoisia houdineja, jotka tykkäävät yrittää liian matalista aitauksista yli. Itse tykkään nykyään aitauksia enemmän noista kerroshäkeistä, sillä marsuilla on paljon tilaa siinä missä aitauksissakin, mutta itseltä säästyy lattiatilaa. Toiset marsut tosin oppivat hirmu hitaasti kiipeämään ramppeja, mutta kyllä meillä ainakin on kaikki sen jossain vaiheessa hoksanneet.


    • Marsuliinit

      Yleensä tytöt viihtyvät isommassa laumassa. Jos haluat poikia, niin suosittelen ottamaan samasta poikueesta. Itse tekisin aitauksen n. 50cm korkeaksi. Jos teillä on kissa tai koira, niin marsujen aitaukseen kannatta tehdä jonkinlainen katto, etteivät muut lemmikit pääse kiusaamaan marsujasi. Muista laittaa paljon virikkeitä! Puusilta (voit tehdä itse) on ainakin meidän pojilla ollut hyvässä käytössä ja tykkäävät jyrsiä sitä välillä. Voit tehdä marsuille myös pesäkopin itse (lemmikkiliikkeissä aika kalliita) mutta käsittelemättömästä puusta, koska marsut yleensä jyrsivät.
      Kannattaa antaa kuivattua ruisleipää ja hakea pihalta esim. haavan, pihlajan, koivun tai kuusen(katso ettei pihkaa) oksia, joita saa järsiä. Olen hakenut pihalta myös esim. voikukan lehtiä, siankärsämöä(hyvää vatsalle), nokkosta(hyvä lisä talvella, mutta anna vain kuivatettuna!) ja maitohorsmaa ja kuivattanut.
      Heinää ja vettä (pellettiä) pitää olla koko ajan tarjolla ja tuoreruokaa voi antaa päivittäin noin kourallisen per marsu. C-vitamiini kannattaa antaa tuoreruoan joukossa, koska se haihtuu nopeasti vedestä.
      Itse leikkaan marsun kynnet noin joka toinen viikko. Harjailen silloin tällöin. Kaupasta löytyy vauvan pehmeitä harhoja, mitä meilläkin on. Teen marsuilleni noin joka toinen päivä tarkistuksen, jossa tarkistan silmät, korvat, takapuolen, kynnet, tassujen pohjat (rasvailen välillä),hampaat ja nenän.
      Jos marsulta sattumoisin katkeaa hammas tai hampaat (kokemusta on) se ei haittaa, koska ne kasvavat nopeasti takaisin, mutta suosittelisin hieman tukiruokkimaan esim. heinäpellettimössöllä, siihen asti kun marsu pystyy syömään kunnolla. Myös tuoreruoka kannattaa palotella hyvin pieneksi suupalaksi.
      Ei tässä kai enää muuta ollut. Tarkemmin voit käydä katsomassa Murmelin marsula -sivustolta. Onnea marsujen hankintaan😊

      • marsumuikkunen

        Pakko korjata pari seikkaa tai ainakin kertoa eriävä mielipide.

        Samoista poikueista otetut urosmarsut tulevat luonnollisesti samaan aikaan teini-ikään, jolloin marsut alkavat herkästi nahistelemaan nokkimisjärjestysyä selvitellessään. Useinmiten yhteisymmärrykseen päästään, mutta toisinaan ei, ja kokemukseni mukaan nimenomaan saman ikäiset urospoikaset alkavat kaikkein herkinten nahistelemaan. Hieman vanhempi uros ja luovutusikäinen poikanen on poikkeuksetta toiminut parhaiten.

        Tosin kaikkein tärkein seikka urosten keskenään toimeentulemisessa on jalostus, ei niinkään ikä. Suurin osa tappelupukareista on kokemukseni mukaan risteytyksiä, joiden luonnetta ei ole jalostettu vaan "kasvattaja" on vain iskenyt kivan näköisiä marsuja yhteen. Sen sijaan esim. omassa rodussani olen laittanut aikuisiakin, jalostukseen jo käytettyjä uroksia yhteen ilman ainuttakaan tappelua. Väitän siis ihan kiven kovaan, että vaikka iälläkin on merkitystä isommalla otannalla, niin kaikkein eniten merkitystä on sillä, miten marsujen luonnetta on jalostettu tai onko sitä jalostettu ollenkaan.

        Sitten vähän tietoa c-vitamiinista: se tuhoutuu ihan misdä vaan muodossa valon ja lämmön vaikutuksesta, joten siinä mielessä ei ole mitään väliä, tarjoaako sen juomapullossa vai tuoreruoan päällä. Itse annan juomapullossa, sillä se on paljon helpompaa eikä sitä tule yhtä helposti annosteltua aivan liikaa. Kehottaisin myös maistamaan itse sitä c-vitamiinijauhetta. Ei maistu ollenkaan hyvälle, vai mitä? Senkään takia en halua omilleni antaa sitä sellaisenaan tuoreruoan päällä.


    • marsuh

      No siis, voihan marsuja olla vaikka kuinka iso lauma kunhan tilaa on riittävästi! Meillä esim. on 4 poikaa yhdessä (3x6 taikakuutiohäkki johon tulossa vielä yläkerta), 3 tyttöä (3x5 taikakuutiota) ja vielä 2 tyttöä (120cm 2-kerroksinen häkki).

      Poikien yhdistäminen on aina oma riskinsä, sillä varsinkin murkkuiässä tappelua tulee todella helpolla. Meillä on onneksi tuosta tappeluvaiheesta kasvettu ohitse!
      Tytöt kyllä tulevat huomattavasti paremmin toimeen isomassakin porukassa :-)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      273
      4365
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2428
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2161
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2126
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      112
      1763
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1442
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      16
      1402
    8. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      334
      1363
    9. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1327
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1247
    Aihe