Suomen Psykiatriyhdistys, ylilääkäri Väyrynen ja T

Fenetre

Monelle meistä on selvää ihan laadukkaiden populaarikirjojenkin (Götzsche, Goldacre, yms), miten lääketiede on ajanut viime vuosikymmeninä tietyt lääkkeet voittoa tekeviksi koneiksi, usein melko epärehellisin keinoin. Psykiatria on ollut tässä esimerkissä erityisen ansiollinen, lähtien SSRI-lääkkeistä ja päätyen myöhemmin “atyyyppisten” neuroleptien voittokulkuun. Uudet masennus- ja psykoosilääkkeet ovat olleet parina viime vuosikymmenenä jatkuvasti eniten tuottavien lääkkeiden listalla. Tällä hetkellä “atyyppisten” neuroleptien patentit ovat vanhentumassa, eikä lääketehtailla ole juuri mitään uusia vaihtoehtoja tarjottavanaan. “Atyyppiset” neuroleptitkin vaikuttavat suurelta osin samoihin reseptoreihin kuin vanhat neuroleptit, ja suuri osa “atyyppisyydestä” on myöhemmin osoitettu lääketehtaiden markkinoinniksi.

Suomen psykiatriyhdistys - Psykiatripaivat 26.-28.10.2016 http://www.psy.fi/files/195/PSYohj23062016.pdf

Satelliittisymposiumi 27.10.2016: Vaikuttava hoito skitsofreniassa

Skitsofrenian lääkehoidon vaikuttavuus Suomessa ja Ruotsissa
Professori, psykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäri Jari Tiihonen Karolinska Institutet, Department of Clinical Neuroscience, Stockholm, Itä- Suomen yliopisto, Niuvanniemen sairaala, THL

Lääketehtailla on nykyään kuitenkin usein esimerkiksi uusi patentti saman lääkkeen pitkävaikutteisiin injektioihin, minkä vuoksi niillä on suuri tarve puskea näitä lääkkeitä potilaille. Lääkkeiden puskeminen vain voiton tekemisen vuoksi on huolestuttavaa ainakin potilaan turvallisuuden kannalta, mutta injektiolääkkeisiin liittyy erityisesti vielä paljon muita ongelmia ja kysymyksiä neuroleptien muutenkin haitallisen vaikutuksen lisäksi.

Jari Tiihonen on suomalaisen psykiatrian Key Opinion Leader (“KOL”), joka on saanut tuloja melkein kaikilta mahdollisilta lääkeyrityksiltä. Nykyään hän julkaisee tai ohjaa Karolinska Institutessa isosta väestöstä tehtäviä tilastollisia tieteellisiä analyysejä, jotka aina päätyvät siihen tulokseen, että neuroleptit ja klotsapiini ovat hyviä, injektiot ovat hyviä, SSRI-lääkkeet ovat hyviä, bentsot ovat pahoja ja niin edelleen. Sen jälkeen suomalaiset psykiatrit viittavaat hänen väestötutkimuksiinsa lääkkeiden puolustuspuheissaan.

Avohoidon rooli pitkävaikutteisten psykoosilääkkeiden aloituksessa
ja hoidon toteutuksessa
Vs. toimialajohtaja, psykiatrian erikoislääkäri Tommi Väyrynen, Varsinais- Suomen sairaanhoitopiiri, Psykiatrian toimialue

Tommi Väyrynen toimii (on toiminut?) Salon Psykiatrisen poliklinikan ylilääkärinä vuosia. Kun Googlella etsii hänen artikkeleitaan liittyen psykiatriaan, niin sieltä tulee vastaan lähinnä vain sellaisia mielipiteitä viime vuosilta, jotka tukevat näiden uusien injektioiden laajempaa käyttöä esimerkiksi julkisessa psykiatriassa. Hän on esimerkiksi viime vuoden Powerpoint-esityksessään hyvin huolissaan siitä, miten pienelle osalla “ensipsykoosissa” olevista potilaista ehdotetaan neuroleptien injektiota. Salon poliklinikalla saa osallistua arvontaan, jos tulee paikalle ottamaan injektion.

Symposium päivän lopuksi tulee vielä:

Paliperidone 3-monthly, Clinical data of a new long-term treatment in Schizophrenia. Efficacy and Safety of Paliperidone Palmitate 3-Month Formulation for Patients with Schizophrenia, Adam J. Savitz et. al 2016. M.D. psychiatrist Mikael Själin, Therapeutic Area Head, Janssen

Pitääkö sanoa enempää?

“Paliperidone (trade name Invega), also known as 9-hydroxyrisperidone, is a dopamine antagonist and 5-HT2A antagonist of the atypical antipsychotic class of medications. It is developed by Janssen Pharmaceutica. Invega is an extended release formulation of paliperidone that uses the OROS extended release system to allow for once-daily dosing.”

99

3488

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Fenetre

      Myönnän kyllä, että tuossa Suomen psykiatriyhdistyksen ohjelmassa on paljon neutraalimpaakin ohjelmaa kuin tuo Jansenin, Jari Tiihosen ja Tommi Väyrysen injektio- ja neurolepti-pläjäys. Silti, tahtoisin tuostakin tapahtumasta edes slidet esille johonkin, jotta niitä voi lukea.

    • Fenetre

      "Atyyppisten" neuroleptien markkinointiaikana injektiolääkkeiden käyttö väheni tai tuli vähemmän suosituksi. Nyt kun lääketehtailla on uusi patentti injektio-muodolle - odotettuaan sitä monta vuotta - valtion ylilääkärit juoksevat mainostamassa sitä kaikenlaisilla psykiatrian kokoontumisissa.

      • Fenetre

        Jos huomaat muissa ylilääkäreissä tai psykiatreissa lisääntynyttä tarvetta tarjota pitkäkestoisia depot- tai injektio-lääkkeitä, tai vaikka tuota lääkettä paliperidone, otathan yhteyttä myös johonkin turvallisempaan ja luotettavampaan tahoon.


    • Fenetre

      Korjaus, injektio-Tommi ei ole enää Salon ylilääkäri, vaan:

      "Tommi Väyrynen, vs. tulosalueen johtaja, puheenjohtaja" (Varsinais-suomen sairaanhoitopiiri)

    • Fenetre

      ”Se on yhtä hauskaa kuin injektioneulalla pistäminen vastoin kohdehenkilön tahtoa”, kertoo [Hannu] Lauerma.

    • Fenetre

      Psykiatrian ylilääkäri, Tommi Väyrynen kannattaa injektioita

      http://mtkl.fi/varhainen-tunnistaminen-parantaa-skitsofrenian-ennustetta/¨

      – Lääkityksessä pyritään pienimmällä vaikuttavalla annoksella saamaan suurin mahdollinen hyöty. Jos potilas on huonosti hoitoon sitoutunut, pitkävaikutteisilla, säännöllisesti annettavilla injektioilla lääkitys saadaan onnistumaan paremmin, Väyrynen lisäsi.

      “Skitsofreniakuntoutuksen keskeisistä haasteista”

      http://www.slideshare.net/Satshp/skitsofreniakuntoutuksen-keskeisist-haasteista

    • Fenetre

      Tommi Väyrynen, oletko sitä myös sitä mieltä kuin kollegasi Lauerma, että injektioneulalla pistäminen vastoin kohdehenkilön tahtoa on verrattavissa lava-hypnoosiin?

      • karmaiskeetakaisin

        Lavahypnoosilla tuskin ihminen saa tardiivia dyskinesiaa, kognitiivisia ongelmia, tunteiden latistumista, impotenssia, diabetesta, 10 lisäkiloa, tai traumoja, kun hänen housujaan revitään alas väkivaltaisesti monen henkilön toimesta, jotka paljastavat hänen pakaransa nöyryyttävästi, piikittävät häneen tajuntaa alentavia kemikaaleja,joilla on vakavia ihmisen terveyttä ja elämänlaatua heikentäviä vaikutuksia, joita psykiatria kutsuu hoidoksi ja "edistykselliseksi nykyaikaiseksi hoidoksi". Tai pakottaa hakemaan piikin tietyn väliajoin vaikka väkisin.

        Yleensä lavahypnoosiin menijä on siihen halukas, eikä hänelle jää raiskattua tunnetta, toisin kuin "aivo ja mieliraiskatulle", jota tökitään pakaraan neuloin ja jonka ihmisoikeutta "oikeus kieltäytyä hoidosta" ja oikeutta keholliseen koskemattomuuteen on loukattu. Lavahypnotisoitua tuskin myöskään jätetään suljettuun huoneeseen yksin lavahypnotisoinnin jälkeen. Ketään muuta yhteiskunnassamme ei kohdella yhtä nöyryyttävästi, kuin mielenterveyspotilaita ja antipsykooteilla lamaannutettuja sängyssä makaavia vanhuksia.


    • Fenetre

      Onko täällä muuten ketään Salon psykiatrisen poliklinikan potilasta, jolle on annettu tai ehdotettu neurolepti-injektiota viime vuosina?

    • Fenetre

      Jotenkin kummasti siis lääkkeiden määräys siis siirtyy vuodesta toiseen aina niihin aineisiin, joihin lääketehtailla on patentit. Tällä hetkellä patentit ovat vieläpä siirtyneet potilaan kannalta hyvin huolestuttavalle alueelle, nimittäin neuroleptien injektio/depot-muodoille. Suosittelen itse välttämään tuota aluetta niin pitkälle kuin vain on mahdollista, jos ymmärrät mitä tarkoitan.

    • Fenetre

      ”Se on yhtä hauskaa kuin injektioneulalla pistäminen vastoin kohdehenkilön tahtoa”, kertoo (psykiatri) [Hannu] Lauerma.

    • huohvchjj

      Miten se dopamiiniteoria skitsofreniassa meni..

      Uutinen vuodelta 2013 yliopistotutkimuksesta
      "Skitsofreniaan löydettiin uusi hoitokeino"
      http://savotta.helsinki.fi/halvi/tiedotus/lehti.nsf/e1e392ad852e72f5c225680000404fa8/3f8500275c927186c2257b9b004308b7?OpenDocument

      Ei kannata suoraan mennä vielä pepcidillä psykoosia parantamaan...

      "Psykiatrian professori Jesper Ekelundin johtama työryhmä on osoittanut, että vatsan liikahappoisuuden hoidossa käytetty famotidiini-niminen lääke lievittää skitsofreniaa sairastavien oireita. Famotidiinin vaikutus perustuu histamiini H2 -reseptoreiden toiminnan salpaamiseen; histamiini puolestaan säätelee eräiden tärkeiden aivosolujen toimintaa."

      "Helsingin yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että skitsofrenian oireita voidaan lievittää aivojen histamiinijärjestelmään vaikuttavalla lääkityksellä. Kliinisessä tutkimuksessa histamiini-H2-reseptoreita salpaava famotidiini-lääke lievensi selvästi vaikeaa skitsofreniaa sairastavien oireita."

      "liikahappoisuuden hoidossa käytettävä lääkeannos on kuitenkin niin pieni – vain 40 mg päivässä – ettei lääkeainetta juurikaan pääse aivoihin. Skitsofrenian hoitotutkimuksessa famotidiinia annettiin 200 mg päivässä, jolloin lääkeaine pääsi vaikuttamaan myös aivojen histamiinijärjestelmään.

      –" Famotidiinia ei kannata suoraan käyttää skitsofrenian hoitoon, koska näin suuren annoksen pitkäai-kaisesta käytöstä ei ole tehty turvallisuustutkimuksia. Tuloksemme osoittavat kuitenkin, että histamiinijärjestelmällä on keskeinen rooli psykoosien hoidossa, Ekelund tähdentää."

      http://www.med.helsinki.fi/uutiset/2013/20130701_ekelund.htm

      • DReAMWorLD_

        Skitsofrenia on mielikuvitussairaus. Sellaista ei tiedemaailma tunne. Voitte selittää sen minkä kerkeette miten tätä mielikuvituksen tuotetta hoidettaisiin tai parannettaisiin, mutta jahtaatte aaveita.

        Kunkin on vapaa jahtaamaan vaikka Graalin maljaa, mutta sanonpa teille joita tiede ja kielenkäyttö kiinnostaa, että sanojen merkityksiä vaihtamalla ja pseudotieteilemällä saa aikaan valtaviakin yhteiskunnallisia myyttejä. Skitsofrenia niistä ehkä yksi laajimmalle levinneistä ja kohteille tuhoisimmista.

        Kenen on aika herätä tänä vuonna?


      • utyuiiooo

        On aika mielenkiintoista, että 50-luvusta alkaen on käytetty dopamiinia salpaavia "antipsykootteja", jotka löydettiin sattumalta kun kehiteltiin leikkausesilääkkeitä. Joskus sitten kehiteltiin teoria,että joillain skitsofreenikoilla on liikaa dopamiinia. " PET-tekniikalla saadut tulokset ovat antaneet viitteitä siitä, että tyvitumakkeiden dopamiinintuotanto voi olla suurentunut osalla (!) lääkitsemättömistä skitsofreniapotilaista". Muitakin teorioita on, mutta ollaan pysyttäydytty koko massan dopamiininsalpauksessa, kun se kerran toimii(ei edes toimi kaikilla, mutta silloin ihminen usein kyllä lääkitään silti voimakkaammilla annoksilla tai käypähoidossa suositeltamattomilla useilla eri antipsykooteilla koska lääkintää yleensä ennemmin lisätään kuin puretaan)."Noin 20–30 % potilaista reagoi tyypillisiin neurolepteihin vain osittain tai ei ollenkaan.Niiden käyttöön liittyy lisäksi usein erilaisia neurologisia ja muita haittavaikutuksia. "

        A-tyyppisissä uudemmissa ollaan lisätty joukkoon muskariini-,histamiini- ja serotoniinireseptorien kanssa pelausta, vaikka mekanismi muuten on ihan sama kuin vanhoissa-dopamiininsalpaus ja samat sivuoireet naamannykimisistä yms on uusissakin, paitsi mukaan on tullut myös veren rasva-arvojen nousu, verensokerihäiriöt ja lihominen.Toimintamekanismi uusissa on tuntematon, ja sivuvaikutuslista on pitkä, kuin nälkävuosi. Joidenkin tutkimusten mukaan uudemmat eivät ole paremminsiedettyjä tai tehokkaampia kuin vanhat.

        Suuri osa potilaista ei halua syödä lääkettä, koska dopamiini nyt sattuu olemaan aika tärkeä välittäjäaine mielihyvälle, ja osa kuvaa oloaan lääkkeellä zombiksi. Ja esim. ihmisen liikkeiden säätelylle ja muulle kuten:

        "Dopamiinin merkitys hermoston toiminnassa on monitahoinen ja osittain epäselvä. Dopamiini tahdistaa muun muassa ihmisen sisäistä kelloa[3]. Dopamiini säätelee myös liikkeitä ja sen puute aiheuttaa muun muassa dystonioita eli lihasten kouristelua, nykimistä ja muita pakkoliikkeitä. Ihmisen herkkyys voimakkaille kipuärsykkeille on kääntäen verrannollinen aivojen dopamiinipitoisuudelle[4].
        Dopamiini aiheuttaa mielihyvän kokemuksia ja osallistuu tunteiden säätelyyn.
        Dopamiini aiheuttaa mielihyvän kokemuksia ja osallistuu tunteiden säätelyyn.Dopamiini vaikuttaa elimistöön piristävästi ja energiaa lisäävästi[5] nostaen sydämen sykettä ja verenpainetta. Dopamiini tehostaa myös oppimista[5]."

        "Dopamiini kuuluu katekoliamiinien ryhmään ja toimii adrenaliinin sekä noradrenaliinin esiasteena. Dopamiini ehkäisee aivolisäkkeen etulohkossa toisen hormonin - prolaktiinin - eritystä verenkiertoon."
        (Uusiin antipsykootteihin liittyy kohonneet prolaktiiniarvot, joilla on taas oma vaikutuksensa terveyteen, kuten miesten kasvavat rinnat ja maidonvuoto rinnoista)

        Sitten tulee tutkimus, jossa sanotaankin, että histamiini onkin se joka voikin auttaa skitsofreniaan.

        Antipsykootteja määrätään nykyään villin markkinointikoneiston avulla bipolaarihäiriön lisäksi yhä lisääntyvissä määrin off labelina mm.unettomuuteen, ahdistukseen, vaikeaan masennukseen.

        Masennuslääkkeiden toimintamekanismit vaan lisääntyvät, kun uusia lääkkeitä tulvii markkinoille. On pelkän serotoniinin ja sen ja lisäksi noradrenaliinin takaisinotonestäjää, dopamiinin ja noradrenaliinin takaisinoton estäjää, on mao-estäjää, on serotoniinimodulaattori ja -stimulanttia, on agomelatiinia.. kokeilemalla selviää mikä on oikea ja kyytipojaksi voi laittaa vielä antipsykoottia jos oikein masentaa! Jos ei yhden välittäjäaineen venkslaus auta, jokaisen varmasti auttaa.

        Jos ei mikään auta, on psykiatrialla vielä keino psykoottisesta masennuksesta maniaan: 1930-luvulta peräisin oleva sähköllä epilepsiakohtauksen aiheuttaminen aivoissa.

        Psykoosilääkityksen historiaa:
        http://sic.fimea.fi/2_2014/runsas_puoli_vuosisataa_psykoosilaakehoitoja

        https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Sähköhoito
        http://mobile.nytimes.com/2012/09/25/health/a-call-for-caution-in-the-use-of-antipsychotic-drugs.html
        https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Dopamiini
        http://duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&viewType=viewArticle&tunnus=duo80303&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_auth=


      • väriaineita_naamaan

        Thorazin /Larcactil (klorpromatsiini), ensimmäinen neurolepti, kehitettiin ensin väriaineeksi. Sitten sitä kokeiltiin eläimiin, ja se hidasti niden aktiviteettiä. Näin ainakin tämä aine sai alkunsa. Käytön turvallisuudesta ei välitetty. Varmaan ajattelivat, että parempi että ne joihin sitä käytetään, kuolevat.


      • Nbvkk

        Missä lähde että se on kehitelty väriaineeksi?


      • kuktl

        Se kehitettiin antihistamiinksi. Sen molekyylirakenne on samankaltinen kuin muillakin antihistamiineilla. Antihistamiinejahan käytetään myös päihtymistarkoituksessa, mutta harvoin, koska useimmat eivät pidä vaikutuksesta.


      • Fenetre
        utyuiiooo kirjoitti:

        On aika mielenkiintoista, että 50-luvusta alkaen on käytetty dopamiinia salpaavia "antipsykootteja", jotka löydettiin sattumalta kun kehiteltiin leikkausesilääkkeitä. Joskus sitten kehiteltiin teoria,että joillain skitsofreenikoilla on liikaa dopamiinia. " PET-tekniikalla saadut tulokset ovat antaneet viitteitä siitä, että tyvitumakkeiden dopamiinintuotanto voi olla suurentunut osalla (!) lääkitsemättömistä skitsofreniapotilaista". Muitakin teorioita on, mutta ollaan pysyttäydytty koko massan dopamiininsalpauksessa, kun se kerran toimii(ei edes toimi kaikilla, mutta silloin ihminen usein kyllä lääkitään silti voimakkaammilla annoksilla tai käypähoidossa suositeltamattomilla useilla eri antipsykooteilla koska lääkintää yleensä ennemmin lisätään kuin puretaan)."Noin 20–30 % potilaista reagoi tyypillisiin neurolepteihin vain osittain tai ei ollenkaan.Niiden käyttöön liittyy lisäksi usein erilaisia neurologisia ja muita haittavaikutuksia. "

        A-tyyppisissä uudemmissa ollaan lisätty joukkoon muskariini-,histamiini- ja serotoniinireseptorien kanssa pelausta, vaikka mekanismi muuten on ihan sama kuin vanhoissa-dopamiininsalpaus ja samat sivuoireet naamannykimisistä yms on uusissakin, paitsi mukaan on tullut myös veren rasva-arvojen nousu, verensokerihäiriöt ja lihominen.Toimintamekanismi uusissa on tuntematon, ja sivuvaikutuslista on pitkä, kuin nälkävuosi. Joidenkin tutkimusten mukaan uudemmat eivät ole paremminsiedettyjä tai tehokkaampia kuin vanhat.

        Suuri osa potilaista ei halua syödä lääkettä, koska dopamiini nyt sattuu olemaan aika tärkeä välittäjäaine mielihyvälle, ja osa kuvaa oloaan lääkkeellä zombiksi. Ja esim. ihmisen liikkeiden säätelylle ja muulle kuten:

        "Dopamiinin merkitys hermoston toiminnassa on monitahoinen ja osittain epäselvä. Dopamiini tahdistaa muun muassa ihmisen sisäistä kelloa[3]. Dopamiini säätelee myös liikkeitä ja sen puute aiheuttaa muun muassa dystonioita eli lihasten kouristelua, nykimistä ja muita pakkoliikkeitä. Ihmisen herkkyys voimakkaille kipuärsykkeille on kääntäen verrannollinen aivojen dopamiinipitoisuudelle[4].
        Dopamiini aiheuttaa mielihyvän kokemuksia ja osallistuu tunteiden säätelyyn.
        Dopamiini aiheuttaa mielihyvän kokemuksia ja osallistuu tunteiden säätelyyn.Dopamiini vaikuttaa elimistöön piristävästi ja energiaa lisäävästi[5] nostaen sydämen sykettä ja verenpainetta. Dopamiini tehostaa myös oppimista[5]."

        "Dopamiini kuuluu katekoliamiinien ryhmään ja toimii adrenaliinin sekä noradrenaliinin esiasteena. Dopamiini ehkäisee aivolisäkkeen etulohkossa toisen hormonin - prolaktiinin - eritystä verenkiertoon."
        (Uusiin antipsykootteihin liittyy kohonneet prolaktiiniarvot, joilla on taas oma vaikutuksensa terveyteen, kuten miesten kasvavat rinnat ja maidonvuoto rinnoista)

        Sitten tulee tutkimus, jossa sanotaankin, että histamiini onkin se joka voikin auttaa skitsofreniaan.

        Antipsykootteja määrätään nykyään villin markkinointikoneiston avulla bipolaarihäiriön lisäksi yhä lisääntyvissä määrin off labelina mm.unettomuuteen, ahdistukseen, vaikeaan masennukseen.

        Masennuslääkkeiden toimintamekanismit vaan lisääntyvät, kun uusia lääkkeitä tulvii markkinoille. On pelkän serotoniinin ja sen ja lisäksi noradrenaliinin takaisinotonestäjää, dopamiinin ja noradrenaliinin takaisinoton estäjää, on mao-estäjää, on serotoniinimodulaattori ja -stimulanttia, on agomelatiinia.. kokeilemalla selviää mikä on oikea ja kyytipojaksi voi laittaa vielä antipsykoottia jos oikein masentaa! Jos ei yhden välittäjäaineen venkslaus auta, jokaisen varmasti auttaa.

        Jos ei mikään auta, on psykiatrialla vielä keino psykoottisesta masennuksesta maniaan: 1930-luvulta peräisin oleva sähköllä epilepsiakohtauksen aiheuttaminen aivoissa.

        Psykoosilääkityksen historiaa:
        http://sic.fimea.fi/2_2014/runsas_puoli_vuosisataa_psykoosilaakehoitoja

        https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Sähköhoito
        http://mobile.nytimes.com/2012/09/25/health/a-call-for-caution-in-the-use-of-antipsychotic-drugs.html
        https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Dopamiini
        http://duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&viewType=viewArticle&tunnus=duo80303&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_auth=

        "A-tyyppisissä uudemmissa ollaan lisätty joukkoon muskariini-,histamiini- ja serotoniinireseptorien kanssa pelausta, vaikka mekanismi muuten on ihan sama kuin vanhoissa-dopamiininsalpaus ja samat sivuoireet naamannykimisistä yms on uusissakin, paitsi mukaan on tullut myös veren rasva-arvojen nousu, verensokerihäiriöt ja lihominen.Toimintamekanismi uusissa on tuntematon, ja sivuvaikutuslista on pitkä, kuin nälkävuosi. Joidenkin tutkimusten mukaan uudemmat eivät ole paremminsiedettyjä tai tehokkaampia kuin vanhat."

        Vanhemmissakin neurolepteissä reseptoriprofiilit vaihtelevat aika paljon. Yleensä kun nykyään ihmiset puhuvat vanhoista neurolepteista, he viittaavat haloperidoliin, joka estää dopamiinia todella tehokkaasti eikä estä juurikaan suhteellisti muita reseptoreja. Vanhoja neurolepteja on kuitenkin monta muutakin. Haloperidoli estää erityisen hyvin dopamiinia, vähemmän innokkaasti dopamiinia estävät neuroleptit estävät sitten serotoniinia, histamiinia, asetyylikoliinia, ym. Esimerkiksi ensimmäinen neurolepti krooripromatsiini menisi ihan hyvin nykyään atyyppisenä neuroleptinä reseptorivaikutustensa puolesta.


      • ettäsemmosta

        Jokikisellä välittäjäaineella on omat tehtävänsä. Tulos aivojen normaalin toiminnan häiriintymisestä välittäjäaineiden ja dopamiinin peukaloinnilla voi aiheuttaa kamalia neurologisia seurauksia (koskee enemmän neuroleptejä, mutta liikehäiriöt koskee myös ssrilääkkeitä harvinaisempana seurauksena):

        1. Akatisia
        = pakonomainen liikkumisen tarve ja sisäinen levottomuus, joka voi ajaa jopa itsemurhaan ja invalidisoida täysin.

        "Akatisia tarkoittaa neurologista oiretta, jossa henkilö kokee tuskaisuutta ja liikkumispakkoa."

        "Akatisian oireita ovat sisäinen tuskaisuus ja levottomuuden tunne, johon liittyy jaloissa tuntuva liikkumispakko ja kyvyttömyys seistä tai istua hiljaa. Akatisiaa potevat saattavat liikehtiä hermostuneesti, vaihtaa painoa jalalta toiselle ja hankalissa tapauksissa kävellä pakonomaisesti. Tilaan voi liittyä kauhun ja hallinnan menettämisen tunteita." Monet kuvaa tilaa helvetiksi.

        Lauerman sanoin: "Akatisia voi johtaa huomattavaan tuskaisuuteen tai epämukavuuteen ja hoitomyöntyvyyden heikkenemiseen" Niin, kukapa haluaisi "hoitaa" itseään tällaista aiheuttavalla lääkkeellä enää koskaan? Entäpä jos nämä pitkäaikaisinjektiot saa aikaan akatisian tunteen. Niitä ei voi heti vähentää. Huh, sanon minä.

        Tässä eräs esimerkki akatisiaa potevasta:
        https://m.youtube.com/watch?v=vcy-oDM5XHs

        2. Tardiivi dyskinesia

        "Tardiivi dyskinesia (TD) (suomeksi "hitaasti kehittyvä liikehäiriö", "pakkoliikeoireyhtymä") on psykoosilääkkeiden aiheuttama tahdosta riippumattoman hermoston häiriö. Se ilmenee lihaskireyksinä, jännitystiloina ja suonenvetona, etenkin kasvo- ja kaulalihaksissa, mutta myös ylävartalossa. Oireet näkevät suun, kielen tai vartalon lihasten kiemurtelevina pakkoliikkeinä, kasvojen nykimisenä tai vapinana."

        Tässä esimerkki:
        https://m.youtube.com/watch?v=t_NKRS8lLWA

        3. Dystonia

        "Dystonia on sairaus, jossa aivojen tahdonalaisten lihasten liikkeitä säätelevän keskuksen toiminta häiriytyy. Dystonia aiheuttaa potilaan tahdosta riippumattomia, toistuvia ja nykiviä liikkeitä sekä mahdollisesti pysyviä virheasentoja."

        https://m.youtube.com/watch?v=8CD767aMH4E


    • hmmmmmmm

      Uusi tutkimus:
      "Background A considerable proportion of people with schizophrenia spectrum disorders do not take antipsychotic medication but seem to be functioning well. However, little is known about this group. To test the assumption that absence of medication is compensated for by more effective coping and increased social support, this study compared symptoms, functioning, coping strategies and social support in non-medicated and medicated individuals with schizophrenia spectrum disorders."

      "Results Symptom severity and distress did not differ between the groups. However, the non-medicated participants had significantly higher levels of general functioning than medicated participants and a longer duration of being non-medicated was significantly associated with a higher level of general functioning. In contrast to the hypotheses, not taking medication was not associated with more effective coping strategies or with higher levels of social support. Medicated participants more frequently reported the use of professional help as a coping strategy."

      http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=10378898

      a1 Department of Psychology, Division of Clinical Psychology and Psychotherapy, Philipps-University Marburg, Marburg, Germany

      a2 Department of Clinical Psychology and Psychotherapy, Institute of Psychology, University of Hamburg, Hamburg, Germany

      a3 Department of Psychiatry and Psychotherapy, University Medical Center Hamburg-Eppendorf, Hamburg, Germany

    • Fenetre

      Mediuutisissa psykiatri Jari Tiihonen keksii vain yhden potilasryhmän, jonka ei pitäisi saada näitä uusia depot/injektiolääkkeitä, nimittäin raskaana olevat naiset. Kaikille muille psykoosipotilaille, olivat he sitten ensikertaisia tai ei, Tiihonen näkee depot-muodon ehdottomasti oikeana vaihtoehtona.

      http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/42-prosenttia-skitsofreniaan-sairastuneista-ei-hae-laakkeitaan-apteekista-6068821

      Pitkävaikutteinen lääke on paras

      Jari Tiihonen vertaili Medi-illassa injektiona annettavan pitkävaikutteisen lääkehoidon eli depotin hyötyjä verrattuna tabletteihin.

      – Depotit voittavat aina, hän sanoi.

      Väitteen taustalla on Tiihosen ryhmän suomalaisiin rekistereihin perustuva tutkimus, jossa käytiin läpi 2588 ensimmäistä kertaa skitsofrenian vuoksi sairaalahoitoon joutunutta potilasta vuosilta 2000–2007.

      Tutkimuksessa kävi ilmi, että depot-lääkitystä saaneita skitsofreenikkoja joutui uudelleen sairaalahoitoon 64 prosenttia harvemmin kuin tablettilääkityksellä olevia.

      Liki yhtä selvä ero lääkitysten välillä oli, kun tarkasteltiin hoidon lopettamisen riskiä.

      – Odotin noin 30 prosentin eroa. Yllätyin, että ero oli peräti yli 60 prosenttia. Lääketieteessä ei usein näe näin suuria eroja yhden taudin ja kahden hoitovaihtoehdon välillä, Tiihonen sanoi.

      Hän keksii vain yhden skitsofreniaa sairastavan potilasryhmän, jonka voi olla syytä pysyä tablettilääkityksellä.

      – Se on raskautta harkitsevien naispotilaiden ryhmä."

      • Fenetre

        Minun tapauksessani Itäkeskuksen psykiatrisella poliklinikalla he tuhosivat terveyteni neurolepti-lääkityksellä. Kun menin niin huonoon kuntoon, että pystyin vain vastaamaan kysymyksiin "kyllä" ja "ei", niin he antoivat minulle lopulta skitsofrenia-diagnoosin puolen vuoden jälkeen. Seuraavan vuoden aikana palasin työhöni ja lopetin loputkin lääkkeeni. Jos olisin jatkanut poliklinikan linjoilla, olisin todennäköisesti nykyään työtön skitsofreenikko jumittamassa kodissa. Sen sijaan nykyään menee aika hyvin.


      • Minja-

        Minulla ei käynyt yhtä hyvin. Lopetin SSRI-lääkkeen pitkän ajan käytön jälkeen ja päädyin sairaalaan pääosin unettomuuden ja ahdistuksen takia. Löysin itseni neljältä eri lääkkeeltä, jotka lääkäri aloitti viikon sisään, yksi neurolepti.
        Menin aivan todella huonoon kuntoon jo kuukaudessa. Sain akatisiaa(piinaavaa sisäistä levottomuutta) lääkkeistä ja niin paljon kaameita oireita, että puistattaa. Olotilani oli helvetti.

        Lääkkeitä vaihdeltiin minkä jälkeen menin vielä huonompaan jamaan.

        Ei voi edes kuvata mitä tämä määrä lääkkeitä teki enkä usko, että lääkäri edes tajusi, mitä teki. Huomasin vaan kokoajan kuinka ennen kirkas ajatukseni meni sumuiseksi ja asiat, mitkä ennen tuotti kiksejä hävisi, ja motivaatio tehdä mitään.

        Vuosi myöhemmin vaikka olen saanut lääkkeet vähennettyä pois, olen vammautunut, erittäin heikkotoimintakykyinen, ja en tunne yhtään mitään.

        Jäin töistä pois, ja olen työkyvytön.

        Hyvä, että olet päässyt tolpillesi, etkä jäänyt psykiatrian uhriksi.


      • Fenetre

        Minä myös sain esimerkiksi Abilifyn aloittamisen myötä akatisiaa. Muutaman kuukauden kuluttua lääkkeiden aloittamisesta väsymyksen lisäksi sain vakavaa anhedoniaa. Esimerkiksi kun kävin kävely- tai pyörälenkeillä, en saanut enää liikunnasta sen aiemmin antamaa miellyttävää olotilaa. Ulkoisesti lopetin suuren osan vuorovaikutuksesta ihmisten kanssa, sisäisesti olin jatkuvasti väsynyt, anhedoninen ja amotivoitunut. Olin tavallaan sisäisesi jatkuvasti syvästi ahdistunut ja tavallaan vain tarkkailin maailman tapahtumia, poissa olivat useat normaalit ihmisen ja eläimen käyttäytymiseen liittyvät aivotoiminnat, hormonaaliset vasteet ja muu sellainen.

        Sain lopulta mielekkyyden elämään takaisin lääkkeiden lopetuksen jälkeen käyttäen esimerkiksi liikuntaa, meditointia ja parempaa ruokavaliota. Olen tänä päivänä, pian 40-vuotiaana paremmassa kunnossa sekä fyysisesti että henkisesti kuin ehkä koskaan. Tiedän kyllä, että yleensä esimerkiksi lääkkeiden lopettaminen tai vähentäminen ei ole niin helppoa kuin se lopulta oli minulle. Jotkut myös kokevat hyötyvänsä lääkkeistä ja psykiatriasta, tai osasta psykiatriaa.

        Toivottavasti myös sinun tilanteesi paranee!


      • Fenetre

        Kokemukseni mukaan siis esimerkiksi Suomen psykiatrian poliklinikoilla hoidon laatu on erittäin huonoa, diagnoosit ovat mitä sattuu sekä henkilökunta osaamatonta, alistavaa ja huonolaatuista. Tähän systeemiin ei kaivata enää lisää esimerkiksi potilaan oikeuksia ja terveyttä uhkaavia injektio-lääkkeitä.


      • Minja-

        "väsymyksen lisäksi sain vakavaa anhedoniaa. Esimerkiksi kun kävin kävely- tai pyörälenkeillä, en saanut enää liikunnasta sen aiemmin antamaa miellyttävää olotilaa."

        Minulle liikunta oli ollut tärkeä osa elämää. Lääkkeiden jälkeen tuntui kuin rasituksen jälkeiset endorfiinit olisivat kadonneet. Siitä tuli kuin mekaanista kehon liikuttelua vailla nautintoa. Kuin jokin tärkeä osa olisi puuttunut siitä. Kuten elämästä ylipäätään näiden "lääkkeiden" jälkeen.

        Olen lisäksi kömpelö ja hidas nykyään. Olin kärsinyt paino-ongelmista aikanaan ja huonosta itsetunnosta niiden takia, pysynyt monta vuotta normaalipainossa, huolehtinut terveydestä ja nyt olen lihonut paljon. Aineenvaihduntani on sekaisin, koska paino ei vaan tunnu tippuvan. Aamuisin en edes muista, miltä tuntui herätä virkeänä, ilman jatkuvaa väsymystä. Olen ollut monta kuukautta jatkuvassa lääkepöhnässä, en tiedä mitä oli normaali olo.

        Samaten kun liikunnan riemulle kävi musiikin tuomalle ilolle. Säikähdin, kun yhtäkkiä kuulin kappaleita radiossa, joita fiilistelin ennen. Musiikki ei aiheuttanut minkäänlaista fiilistä. Nämä tapahtui lääkinnän aloituksen jälkeen. Eikä nämä ole suinkaan ainoat asiat. Menetin iloni tehdä oikeastaan mitään, mitä ennen rakastin.

        Minäkin koin hyötyväni psykiatriasta ennen, kun söin yhtä lääkettä ja en ollut kokenut sen kamalia puolia kuten vieroittautuminen lääkkeistä, osastohoito ja autoritaarinen jopa pakottava luonne. Olisinko ikinä koskaan tällä tietämyksellä syönyt ssri:tä? En ikinä! En ainakaan olisi jäänyt roikkumaan lääkkeelle vuosiksi lääkärin kehotuksesta. Enkä olisi halunnut mennä sairaalaan hakemaan apua koska en tiennyt, että hoito on sitä, mitä se on ja millä lääkemäärillä. Hoito tuntui samalta, kuin rangaistus jollekin rikolliselle, tosin rikollinen on vankina ei ole usein lääkittynä ja rikollinen on tehnyt jonkun rikoksen. Akatisia tuntui aivan kidutukselta.

        Tunnen olevani lääkezombina olon jälkeen epäihminen. Minua ei yhdistä toisiin enää mikään, minua ei aja elämässä mikään eteenpäin, koska minulla on täydellinen anhedonia. Minulta puuttuu elämästä monta elementtiä, mitkä ennen oli minulle merkityksellisiä, eikä keskittymis- ja päättelykykyni toimi kuin ennen. Olen zombi, mahdollisesti lopun elämää. Ahdistus ja surumielisyys, mitä koin ennen lääkkeitä oli paljon parempi kuin tämä.

        Lääkärit eivät tajua, mitä he tekevät ihmisille. He luulevat, että lääkintä on turvallista, ja sen vaikutukset käännettävissä, jos lääkintä menee pieleen. Sillä he perustelevat esim pakkolääkinnän, että lääkkeet on muka turvallisia.

        Irrotin itseni psykiatriasta. Diagnoosit silti kummittelee kun käy pelkästään yleislääkärillä. En aio enää koskaan hakea apua psykiatriasta, enkä hoitajilta. Minun diagnoosini on vitsi. Olen saanut eri lääkäreiltä erilaisia diagnooseja(toinen lääkäri kirjoittanut diagnoosin, ja toinen ei näe sitä minulla) ja lääkityksen jälkeen diagnooseja, joita ei psykoterapeuttini/hoitoni ikinä edes epäillyt minulla ennen lääkintää vuosiin. Kummasti nämä oireet sitten yhtäkkiä alkoi kun lääkkeitä venkslailtiin miten sattuu ja aloiteltiin monta kerralla. Koen myös traumoja noilta ajoilta kuin olin useilla lääkkeillä.

        On hyvä kuulla, että jotkut pääsevät tuosta jaloilleen, eivätkä anna diagnoosileimojen, ja kohtelun nujertaa ja selviävät lääkevieroituksesta kunnialla.


      • Fenetre

        Huomattavaa muuten, että psykiatria on erityisen huolissaan potilaiden "hoitokielteisyydestä" ym. Minun terveyteni nimenomaan pelasta hoito- ja lääkekielteisyys ja muu sen kaltainen toiminta, jota he nimenomaan yrittivät kieltää.


      • sanoo-wanha-viisauskin
        Fenetre kirjoitti:

        Huomattavaa muuten, että psykiatria on erityisen huolissaan potilaiden "hoitokielteisyydestä" ym. Minun terveyteni nimenomaan pelasta hoito- ja lääkekielteisyys ja muu sen kaltainen toiminta, jota he nimenomaan yrittivät kieltää.

        Vanha viisaus jo sanoo, että toipuminen psykiatriassa alkaa, kun "hoito" lopetetaan.

        Aineiden syönnin ja päänsä sähköttämisen lopettamista ennen on turha odottaa parempaa päivää.


      • Anonyymi
        Minja- kirjoitti:

        Minulla ei käynyt yhtä hyvin. Lopetin SSRI-lääkkeen pitkän ajan käytön jälkeen ja päädyin sairaalaan pääosin unettomuuden ja ahdistuksen takia. Löysin itseni neljältä eri lääkkeeltä, jotka lääkäri aloitti viikon sisään, yksi neurolepti.
        Menin aivan todella huonoon kuntoon jo kuukaudessa. Sain akatisiaa(piinaavaa sisäistä levottomuutta) lääkkeistä ja niin paljon kaameita oireita, että puistattaa. Olotilani oli helvetti.

        Lääkkeitä vaihdeltiin minkä jälkeen menin vielä huonompaan jamaan.

        Ei voi edes kuvata mitä tämä määrä lääkkeitä teki enkä usko, että lääkäri edes tajusi, mitä teki. Huomasin vaan kokoajan kuinka ennen kirkas ajatukseni meni sumuiseksi ja asiat, mitkä ennen tuotti kiksejä hävisi, ja motivaatio tehdä mitään.

        Vuosi myöhemmin vaikka olen saanut lääkkeet vähennettyä pois, olen vammautunut, erittäin heikkotoimintakykyinen, ja en tunne yhtään mitään.

        Jäin töistä pois, ja olen työkyvytön.

        Hyvä, että olet päässyt tolpillesi, etkä jäänyt psykiatrian uhriksi.

        Olen kuullut väitettävän, että esim. paroksetiinista olisi pitkäaikaisen käytön jälkeen vaikeampaa vieroittautua kuin crack-kokaiinista.


    • Fenetre

      Se on harvinaista, että arvostan oikeasti jonkun psykiatrin mielipiteitä, mutta Matti Huttunen on yksi sellainen psykiatri. Seuraavassa on Huttusen mielenkiintoinen artikkeli koskien Jari Tiihosen kirjoitusta vuodelta 1996, julkaistu Duodecim-lehdessä.

      http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/haku?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&p_p_lifecycle=0&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_hakusana=neuroleptit&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_p_frompage=haku&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_viewType=viewArticle&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_tunnus=duo60060

      Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim
      1996;112(3):231
      Matti Huttunen
      Kirjeet

      "Kriittisyyttä on aina helppo osoittaa loputtoman konservatiivisella asenteella, jolla väistetään selkeiden hoitosuositusten antaminen, ja vetoamalla käytettävissä olevien tutkimusten metodisiin ongelmiin (Johnson ja Johnson 1995) ja moniin kiistatta ratkaisemattomiin kysymyksiin. On kovin helppoa päättää katsaus kuluneisiin lauseisiin loputtomasti tarvittavista lisätutkimuksista. Selkeän myönteinen kannanotto jonkin yksittäisen lääkkeen tai lääkeryhmän puolesta voi vaatia asiantuntijalta tavallista suurempaa siviilirohkeutta–jopa silloin, kun myönteinen kanta perustuu useisiin laajoihin kontrolloituihin tutkimuksiin. Näin tehdessään asiantuntija ottaa aina sen riskin, että hänen myönteistä kantaansa pidetään lääketehtaiden taitavan markkinoinnin, tutkimusyhteistyön tai suhdetoiminnan sokaisemana kriitikittömyytenä. Itse olen tästä uhasta huolimatta Jari Tiihosen kanssa samaa mieltä, että risperidoni ja sitä lähitulevaisuudessa seuraavat uudentyyppiset psykoosilääkkeet tuovat nykytiedon valossa merkittävää edistystä skitsofrenian lääkehoitoon."

    • lol-loerol

      "Psykoosilääkkeet voivat aiheuttaa lapsille tai nuorille yleistä aktiivisuuden heikentymistä, apatiaa, eristäytymistä, kognitiivisten toimintojen heikentymistä ja väsymystä. Näitä haittavaikutuksia voi olla vaikea erottaa skitsofrenian varsinaisista oireista."

      Vai että vain lapsille ja nuorille aiheuttaa tällaista Terveyskirjaston mukaan :D aikuisilta en löytänyt tätä mainintaa...

      "Lapset ja nuoret saattavat myös väsyä aikuisia herkemmin, mikä heikentää heidän koulumenestystään."

      http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=lam00093

      • sanoo-wanha-viisauskin

        Kaikille vaikuttaa hyvin samalla tavalla. Aine sekä aikuiset että lapset. Tuo erottelu on tehty markkinoinnin vuoksi, jotta edes osa kohdesegmentistä kuvittelesi, että "ei koske heitä" ja uskoisi siten aineen nimeen.

        Täytyy osata olla fiksu näissä psykiatria-asioissa. Muuten tulee tosi nopeasti vaarallisesti vedätetyksi.


      • bigpharmaLIES

        Ei ole epäilystäkään, etteivätkö antipsykootit aiheuta motivaatio-ongelmia, apatiaa - täysin skitsofrenian negatiiviset oireet täyttävän kriteeristön! Ja kognitiivisia ongelmia. Nämä laitetaan sairauden piikkiin. Ja nämä tulevat usein voimakkaan väsymyksen ohella. Uusien epätyypillisten antipsykoottien negatiivisten oireiden hoito on täyttä puppua.

        On täyttä sontaa, että yllämainittua oireistoa ja SSRilääkkeissä itsemurha-ajatuksia tulisi vain nuoremmille!


      • 765467

    • fenetre

      Nyt on näkyvillä myös Duodecim-lehdessä ollut Jari Tiihosen kirjoitus vuodelta 1995.

      http://duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&viewType=viewArticle&tunnus=duo50433&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_auth=

      "Risperidoni kuuluu antipsykoottina uudentyyppisiin nk. serotoniini-dopamiinisalpaajiin, joiden reseptorivaikutuksissa korostuu voimakkaasti serotoniinin reseptoreiden salpaus (Huttunen 1993). Näitä uudentyyppisiä antipsykootteja on lähivuosina tulossa käyttöön useita eri lääkkeitä. Risperidoni on havaittu tehokkaammaksi skitsofrenian negatiivisten oireiden lievittäjäksi kuin haloperidoli. On mahdollista, että 5-HT2-salpaus (samoin kuin 5-HT1-agonismi) aktivoi prefrontaalikorteksin ja syvempien aivorakenteiden dopaminergisiä yhteyksiä normaalistaen kapeutunutta tunne-elämää ja vähentäen negatiivisia oireita (Lucki 1994, Svensson ym. 1995). Toisaalta vaikuttaa siltä, että potilaiden myöntyvyys uuden polven serotoniinin-dopamiininsalpaajien käyttöön on varsin hyvä vanhan polven neurolepteihin verrattuna. Onkin mahdollista, että vähäisempi dopamiinireseptorien salpaus ei johda anhedoniaan (kyvyttömyys tuntea nautintoa) kuten tavanomaisia neuroleptejä käytettäessä tapahtuu, ja verrattaessa lääkkeitä keskenään näyttää siltä kuin risperidoni vähentäisi tehokkaasti negatiivisia oireita, jotka saattavat tosiasiassa osittain liittyä muiden neuroleptien käyttöön. Tähän viittaa myös se, että vaikka selviä objektiivisia löydöksiä sivuvaikutuksista ei olisikaan havaittavissa, kokevat monet potilaat tavanomaiset neuroleptit subjektiivisesti normaalejakin affekteja lamaaviksi, mikä on taas huonontanut myöntyvyyttä lääkehoitoon."

      Hahaha. Ikään kuin potilaat eivät kokisi nykyisiä neuroleptejä lamaavina. Ei ole mitään järkeä edes yrittää vastustaa tuota Tiihosen psykiatrian propagandaa. Jätettäköön se tänne vain jonkinlaisena psykiatrian hautakummun monumenttina.

      • fenetre

        "Koska toistaiseksi ei ole mitään keinoa luotettavasti selvittää, ketkä skitsofreniapotilaista kuuluvat siihen 20–30 %:n joukkoon, joka ei tarvitsisi neuroleptihoidon jatkamista, ja koska pitkittynyt psykoottinen oireilu ja relapsit huonontavat ennustetta, ovat useat ulkomaiset psykofarmakologian asiantuntijat suosittaneet, että kaikkien skitsofreniapotilaiden neuroleptihoitoa tulisi jatkaa ensimmäisen psykoosijakson jälkeen vähintään 1–2 vuotta (Kissling 1994, McCreadie 1995)."

        Todellisuus nykypäivän Suomen psykiatrisilla poliklinikoilla on se, että todella suurelle osalla sisään tulevista potilaista annetaan heti aluksi käteen joku diagnoosi, kuten kaksisuuntainen, psykoosi, skitsofrenia, tms. Ja siihen tulee juuri näitä Tiihosen markkinoimia "uudempia" neurelepteja päälle, esimerkkeinä Abilify ja Ketipinor. Niitä annetaan nykyään siis melkein ensimmäisellä käynnillä, ja samalla tulee sellainen diagnoosi papereihin, joka oikeuttaa niiden aineiden käytön.


      • fenetre
        fenetre kirjoitti:

        "Koska toistaiseksi ei ole mitään keinoa luotettavasti selvittää, ketkä skitsofreniapotilaista kuuluvat siihen 20–30 %:n joukkoon, joka ei tarvitsisi neuroleptihoidon jatkamista, ja koska pitkittynyt psykoottinen oireilu ja relapsit huonontavat ennustetta, ovat useat ulkomaiset psykofarmakologian asiantuntijat suosittaneet, että kaikkien skitsofreniapotilaiden neuroleptihoitoa tulisi jatkaa ensimmäisen psykoosijakson jälkeen vähintään 1–2 vuotta (Kissling 1994, McCreadie 1995)."

        Todellisuus nykypäivän Suomen psykiatrisilla poliklinikoilla on se, että todella suurelle osalla sisään tulevista potilaista annetaan heti aluksi käteen joku diagnoosi, kuten kaksisuuntainen, psykoosi, skitsofrenia, tms. Ja siihen tulee juuri näitä Tiihosen markkinoimia "uudempia" neurelepteja päälle, esimerkkeinä Abilify ja Ketipinor. Niitä annetaan nykyään siis melkein ensimmäisellä käynnillä, ja samalla tulee sellainen diagnoosi papereihin, joka oikeuttaa niiden aineiden käytön.

        Jari Tiihonen jatkaa markkinointiaan:

        "Koska toistaiseksi ei ole mitään keinoa luotettavasti selvittää, ketkä skitsofreniapotilaista kuuluvat siihen 20–30 %:n joukkoon, joka ei tarvitsisi neuroleptihoidon jatkamista, ja koska pitkittynyt psykoottinen oireilu ja relapsit huonontavat ennustetta, ovat useat ulkomaiset psykofarmakologian asiantuntijat suosittaneet, että kaikkien skitsofreniapotilaiden neuroleptihoitoa tulisi jatkaa ensimmäisen psykoosijakson jälkeen vähintään 1–2 vuotta (Kissling 1994, McCreadie 1995). Nyt uuden polven paremmin siedetyt neuroleptit–risperidoni niistä Suomessa ensimmäisenä–voivat auttaa pääsemään lähemmäs riittävän tehokasta psykoosin hoitoa mahdollisimman vähäisin haittavaikutuksin. Atyyppisistä antipsykooteista vanha klotsapiini ja uusi risperidoni ovat selvästi kalliimpia kuin perinteiset neuroleptit, mutta kansantaloudellisesti niiden käyttö tuo ainakin osalla potilaista moninkertaisesti rahat takaisin relapsien, sairaalahoitojen ja työkyvyttömyyden vähentymisenä (Davies ja Drummond 1993, Addington ym. 1993)."


      • fenetre

        "Atyyppisistä antipsykooteista vanha klotsapiini ja uusi risperidoni ovat selvästi kalliimpia kuin perinteiset neuroleptit, mutta kansantaloudellisesti niiden käyttö tuo ainakin osalla potilaista moninkertaisesti rahat takaisin relapsien, sairaalahoitojen ja työkyvyttömyyden vähentymisenä (Davies ja Drummond 1993, Addington ym. 1993).""

        Kansantaloudellisesti nämä uudemmat neuroleptit ovatkin olleet parin viimeisen vuosikymmenen aikana kaikista eniten kuluja vieneet lääkkeiden listoilla ihan kärjessä, top-10. Potilaat maksavat niistä lääkkeistä parin euron korvauksen. Yhden potilaan hoito esimerkiksi näillä "uusilla" neuroleptien injektioilla voi maksaa veronmaksajille esimerkiksi 100 euroa kuukaudessa. Niissä uusissa injektioissa on siis sitä samaa Abilifya tai muuta ysärin "atyyppista" neuroleptia uudella patentilla.


      • fenetre
        fenetre kirjoitti:

        "Atyyppisistä antipsykooteista vanha klotsapiini ja uusi risperidoni ovat selvästi kalliimpia kuin perinteiset neuroleptit, mutta kansantaloudellisesti niiden käyttö tuo ainakin osalla potilaista moninkertaisesti rahat takaisin relapsien, sairaalahoitojen ja työkyvyttömyyden vähentymisenä (Davies ja Drummond 1993, Addington ym. 1993).""

        Kansantaloudellisesti nämä uudemmat neuroleptit ovatkin olleet parin viimeisen vuosikymmenen aikana kaikista eniten kuluja vieneet lääkkeiden listoilla ihan kärjessä, top-10. Potilaat maksavat niistä lääkkeistä parin euron korvauksen. Yhden potilaan hoito esimerkiksi näillä "uusilla" neuroleptien injektioilla voi maksaa veronmaksajille esimerkiksi 100 euroa kuukaudessa. Niissä uusissa injektioissa on siis sitä samaa Abilifya tai muuta ysärin "atyyppista" neuroleptia uudella patentilla.

        Whoops, sanoin:

        "Yhden potilaan hoito esimerkiksi näillä "uusilla" neuroleptien injektioilla voi maksaa veronmaksajille esimerkiksi 100 euroa kuukaudessa."

        Siis yhden tuollaisen uuden poljen injektion hinta on ehkä noin 100 euroa kuukaudessa. En ole tarkistanut sitä, heitin vain kokoluokan tuohon. Silloin kun esimerkiksi oraalisen Abilify-lääkkeen patentti oli päällä, niin senkin kuukausihinta oli noin 100 euroa. Potilas saa sen lääkkeen Kela-korvattuna. Lääkkeen erikoiskorvattavuus vaati jonkun Kelan hyväkysymän 112-koodin, jonka sai ainakin Itäkeskuksen psykiatrisella poliklinikalla ihan hoidon alussa ikään kuin rutiinitoimenpiteenä. Sen jälkeen potilas maksaa siis hänen neurolepti-lääkkestä kolme euro kuukaudessa, muu osa siitä 100 eurosta menee muiden maksettavaksi. Suuri osa siitä rahasta ei lopulta mene edes mihinkään suomalaiseen kohteeseen.


      • fenetre

        Jari Tiihonen kirjoitti siis vuonna 1995 Duedecimissa:

        ""Atyyppisistä antipsykooteista vanha klotsapiini ja uusi risperidoni ovat selvästi kalliimpia kuin perinteiset neuroleptit, mutta kansantaloudellisesti niiden käyttö tuo ainakin osalla potilaista moninkertaisesti rahat takaisin relapsien, sairaalahoitojen ja työkyvyttömyyden vähentymisenä (Davies ja Drummond 1993, Addington ym. 1993)."""

        Onneksi nyt kun uudet psykoosilääkkeet, kuten risperidoni [sic], ovat tulleet valtavan suosituiksi kaikkien mahdollisten sairauksien hoidossa, rahat ovat tulleet takaisin moninkertaisesti relapsien, sairaalahoitojen ja työkyvyttömyyden vähentymisenä... right?


      • bullshitis

        Antipsykootten pitkäkestoisinjektiot voivat vähentää relapseja. Miksi? Koska vieroittautuminen niistä voi aiheuttaa vieroituspsykoosin. Tällöin lääkkeen jatkaminen vähentää relapseja. Tämä tila ei siis välttämättä johdu sairauden puskemisesta vaan voi johtua lääkkeestä, jota hoidetaan lisälääkkeillä. Kyseistä vieroituspsykoosia on myös ihmisillä jotka ei ole syöneet antipsykootteja psykoosiin.(supersensitivity psychosis) https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tardive_psychosis

        Tardive psychosis is a form of psychosis
        "distinct from schizophrenia and induced by the use of current (dopaminergic) antipsychotics by the depletion of dopamine and related to the known side effect caused by their long-term use, tardive dyskinesia."

        Yleinen tarina on että ihminen joutuu kriisiin, käyttää antipsykoottia, lopettaa sen liian nopealla tahdilla ja relapsit johtaa sairaalahoitoon. Lopulta ihminen siitten siirtyy isompiin määriin tehokkaampia 'lääkkeitä'. Ihmisestä tulee psykiatrian "heittopussi" koneistossa, jonka lääkkeenkäytöstä tulee muiden asia jotka pyrkivät kontrolloimaan sitä ja jopa ihmisen rahansaanti(tuet) riippuu siitä ja kela erityiskorvaa lääkkeitä.

        Kansantaloudellisesti tämä voi hyödyttää sairaalahoitojen puuttumisen takia. (Vaikkakin moni tämän luokan lääkkeitä isoina annoksina käyttävä ei tilastojen varjoissa palaa työelämään tuottavaksi yksilöksi.) Mutta miten ihmisen elämänlaadun kannalta? Miten esim. avoin dialogi menetelmän käyttö vähempien lääkkeiden kanssa vaikuttaisi ihmisten työkykyyn (mitä Torniossa käytetään). Yleisesti ottaen säästeliäämpi lääkkeidenkäyttö on yhteydessä parempiin lopputuloksiin. Mutta onko tämä lääketeollisuuden intressi? Se tekee kaikkensa promotakseen lääkehoitoja.

        On järjetöntä, miten näitä pitkäaikaisinjektioita mainostetaan niin hyvänä asiana eritoten ensipsykoosiin. Niistä on hankalampi vieroittautua kuin pillereistä ja en usko että ne pitkällä tähtäimellä parantaa lopputulosta pitkällä käytöllä. Atyyppisten lääkkeiden turvallisuutta ja tehokkuutta on myöskin ylihypetetty. Injektioista on tullut uusi markkinarako lääketeollisuudelle, kun uusia psykoosilääkkeitä ei patentoitu aikoihin.


      • hththe

        Antipsykootit eivät vähennä sairaalahoitoa. Ei pillerit eikä injektiot. Onko yhtään näyttöä tuon väitteen tueksi? Nimittäin vastaan on näyttöä.


    • fenetre
      • fenetre

        Skitsofrenian lääkehoidon vaikuttavuus Suomessa ja Ruotsissa

        Jari Tiihonen, professori, psykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäri, Karolinska Institutet, Department of Clinical Neuroscience, Stockholm, Itä- Suomen yliopisto, THL, Niuvanniemen sairaala

        Avohoidon rooli pitkävaikutteisten psykoosilääkkeiden aloituksessa
        ja hoidon toteutuksessa

        Tommi Väyrynen, vs. toimialajohtaja, psykiatrian erikoislääkäri, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Psykiatrian toimialue


      • fenetre

        Psykiatrien oma messu tulossa näköjään.


    • fenetre

      http://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/suljetut-ovet-eivat-vahenna-itsemurhia/

      "Suljetut ovet eivät vähennä itsemurhia"

      ...

      "VSSHP:n psykiatrian tulosalueen vs. toimiajajohtaja Tommi Väyrynen muistuttaa, että Suomen ja Saksan järjestelmät psykiatristen potilaiden hoidossa ovat aika erilaisia, eikä vertailtavuus ole helppoa.

      Suomessa suljetulla osastolla toteutetaan usein tahdosta riippumatonta hoitoa. Esimerkiksi masennuspotilaita siellä ei yleensä ole.

      – Suljettu osasto käytännössä mahdollistaa hoidon, jos potilas on sairaudentunnoton. Toisaalta osa potilaista haluaa suljetulle osastolle, sillä he kokevat sen turvallisena, Väyrynen sanoo.

      Väyrysen mukaan suljetusta osastosta voi olla hoidollisesti hyötyä esimerkiksi maniapotilailla, joilla on hoidollisesti tarpeen rajoittaa virikkeiden määrää."

      No niinpä niin. Väyrynen määrää osastoille "sairaudentunnottomia" ihmisiä. Sitähän tämä suomalainen psykiatria on.

      • hkkkjjj

        "Suljettu osasto käytännössä mahdollistaa hoidon, jos potilas on sairaudentunnoton."

        Suomeksi ja ilman kaunopuheita tuo sairaudentunnottomien hoidon mahdollistuminen tarkoittaa, että potilasta pidetään pakolla psykiatrien lääkekoekaniinina vankeudessa (ilman tehtyä rikosta). Sairaudentunnottomuus tarkoittaa, että potilas ei allekirjoita psykiatrien näkemyksiä itsestään, ja psykiatrit pitävät hänen käyttäytymistään normaalista poikkeavana ja potilas tarvii liikkumisen ulkomaailmaan rajoittamista (sosiaalinen kontrolli) ja usein käytöksen kontrollia lamaavin lääkkein, kröhöm anteeksi hoitavin lääkkein. Potilaalla on näennäisesti muka oikeusturvaa (vaikka oikeasti sitä ei ole suunnilleen kärpäsen* vertaa); hän voi valittaa pakkohoidostaan lääketokkuraisena hallinto-oikeuteen ja valituksen läpimeno on hyvin epätodennäköinen valtaepäsuhdan vuoksi. Ja suljetussa ympäristössä potilaaseen voidaan käyttää jopa voimaa jotta "lääkkeet" menevät potilaan kehoon jos hän on liian "sairaudentunnoton"

        Suljettu osasto on juuri pakkokeinojen toteuttamista varten ja oikeuksien rajoittamista varten- miksi muuten ovet olisi kokoajan kiinni. Potilaan arvostelukykyyn ei luoteta, kun ovet on kiinni. Potilasta pitää kontrolloida " sairauden" takia ja kohdella häntä kuin lasta. Osastolla on tarkka kuri ja rauha ja potilaat on tiukassa kontrollissa.

        Onko tuossa jotain yllättävää, että tällainen ei ehkäise itsemurhia tehokkaasti?

        Suomen hoitokulttuurissa tykätään käyttää pakkohoitoa montaa muuta maata enemmän.

        Kun kävelee suljetun osaston ovista vaikka vapaaehtoisesti, kehosi ja mielesi on psykiatrien hallinnassa niin kauan kuin he haluavat ja niin paljon kuin he pystyvät.


      • Kapinaan
        hkkkjjj kirjoitti:

        "Suljettu osasto käytännössä mahdollistaa hoidon, jos potilas on sairaudentunnoton."

        Suomeksi ja ilman kaunopuheita tuo sairaudentunnottomien hoidon mahdollistuminen tarkoittaa, että potilasta pidetään pakolla psykiatrien lääkekoekaniinina vankeudessa (ilman tehtyä rikosta). Sairaudentunnottomuus tarkoittaa, että potilas ei allekirjoita psykiatrien näkemyksiä itsestään, ja psykiatrit pitävät hänen käyttäytymistään normaalista poikkeavana ja potilas tarvii liikkumisen ulkomaailmaan rajoittamista (sosiaalinen kontrolli) ja usein käytöksen kontrollia lamaavin lääkkein, kröhöm anteeksi hoitavin lääkkein. Potilaalla on näennäisesti muka oikeusturvaa (vaikka oikeasti sitä ei ole suunnilleen kärpäsen* vertaa); hän voi valittaa pakkohoidostaan lääketokkuraisena hallinto-oikeuteen ja valituksen läpimeno on hyvin epätodennäköinen valtaepäsuhdan vuoksi. Ja suljetussa ympäristössä potilaaseen voidaan käyttää jopa voimaa jotta "lääkkeet" menevät potilaan kehoon jos hän on liian "sairaudentunnoton"

        Suljettu osasto on juuri pakkokeinojen toteuttamista varten ja oikeuksien rajoittamista varten- miksi muuten ovet olisi kokoajan kiinni. Potilaan arvostelukykyyn ei luoteta, kun ovet on kiinni. Potilasta pitää kontrolloida " sairauden" takia ja kohdella häntä kuin lasta. Osastolla on tarkka kuri ja rauha ja potilaat on tiukassa kontrollissa.

        Onko tuossa jotain yllättävää, että tällainen ei ehkäise itsemurhia tehokkaasti?

        Suomen hoitokulttuurissa tykätään käyttää pakkohoitoa montaa muuta maata enemmän.

        Kun kävelee suljetun osaston ovista vaikka vapaaehtoisesti, kehosi ja mielesi on psykiatrien hallinnassa niin kauan kuin he haluavat ja niin paljon kuin he pystyvät.

        Ihmissaastaa ne on ja näin en ole ennen psykiatrista hoitoa kenestäkään puhunut. Sitä saa mitä tilaa ja jossain vaiheessa psykiatriankin uhrit nousee kapinaan ja kumoaa tuon sairaan "lääketieteen/teorian". Toivottavasti pahoinpitelijät joutuvat joskus vastuuseen teoistaan. Jos ei tässä elämässä niin sitten jossain muualla.


      • sairaudentunnotonko

        Itse jouduin pakkohoitoon, koska kävin päivystyksessä valittamasta rintakivusta ja puhuin samalla ahdistuksestani lääkärille koska arvelin, että rintakivun taustalla voi olla myös psyykkinen stressi ja ahdistus. Lääkäri kyseli enemmän ja sitten kerroin vahingossa, että olin vuosikausia sitten ollut psykoosin takia sairaalassa. Seuraavana iltana poliisit tulivat ovelleni ja veivät minut sairaalaan! (?). Olisin kiinnostunut, että millä perusteella nämä puoskarit vievät ihmisiä pakkohoitoon ja mikä on potilaan oikeusturva? Minulla ei käynyt pienessä mielessänikään tappaa itseäni eikä vahingoittaa muidenkaan terveyttä, eikä minulla ollut minkäänlaisia psykoosioireita mielestäni. Olin täysin tajuissani ja selväjärkinen kun minut vietiin osastolle ja lääkittiin tajuttomaksi. Olin vihainen, koska jouduin jäämään pois töistä ja koulusta ja koska itsemääräämisoikeuttani loukattiin räikeästi. Lopuksi jouduin itse maksamaan pakkohoidosta tulleen laskun! Ilmeisesti jotkut ihmiset tässä maassa saavat maksaa siitä, että heidän perusoikeuksiaan loukataan näin räikeästi. Lääkkeet joita ne tuputtavat "hoitona" kaikenmaailman enemmän tai vähemmän vakaviin "mielisairauksiin" ovat vaarallisia, itsekin menetin normaaliannoksesta kerran tajuntani keskellä kirkasta päivää ja sain hirvittävän tuntikausia kestävän migreenin ja pahoinvointikohtauksen. Olisi varmaan tulkittu luonnolliseksi kuolemaksi, jos en olisi enää herännyt kyseisestä neuroleptimyrkytyksestä seuraavana päivänä. Luulisi tuollaisen nöyryyttämisen hoitomuotona pikemminkin lisäävän itsemurhia kuin vähentävän niitä erityisesti, kun moniin psyykelääkkeisiin liittyy kohonnut itsemurhan riski.


      • jklljjj

        "Kontrollin, rajoitetun henkilökohtaisen vapauden ja sanktioiden ilmapiiri voi hankaloittaa hoidon onnistumista, Christian Huber Baselin yliopistollisesta psykiatrian klinikasta toteaa yliopiston uutisessa."

        Totta helkatissa voi. Eihän tuossa ole mitään epäselvää suurimmalle osalle, joka on pakko"hoitamista" joutunut kokemaan. Psykiatria on harhoissaan, kun luulee että sen historiassa omaksuma tapa pakottaa ihmisiä terveydelle haitallisiin, tajuntaa lamaaviin, aivoja vaurioittaviin, usein terveydelle vaarallisiin "hoitoihin" ja ihmisten tarkka kontrollointi ja jopa sanktiot edesauttaa hoidon onnistumista mitä he ikinä sillä tarkoittavatkaan. Tilastotkaan ei ole psykiatrian lyhytnäköisten keinojen puolella, ja suuri osa lääkehoidosta keskeytyy haittojen, tehottomuuden takia ja päätyy jopa pahempaan relapsiin. Hoito perustuu aivopesuun kemiallisesta epätasapainosta vai minkä bullshit teorian mikäkin psykiatri milloinkin kaivaa psykiatrian vaihtuvista bullshit teorioista ja negatiivisten asioiden ja vikojen kirjaamiseen ihmisestä. Hoito ei pyri ymmärtämään ihmisen kokemusmaailmaa vaan halutaan väkisin lamata sitä kun potilas on vähääkään monimutkaisempi tai vaikeampi, eikä hoito luota ihmisen kykyyn tietää mikä itselle on parhaaksi. Psykiatria ei kunnioita ihmisen rajoja eikä oikeuksia, koska mielenterveyslaki sallii tämän "hoidon". Psykiatria survoo näkemyksensä vaikka väkisin ihmisen kehoon. Pakkohoito ei täytä ihmisarvoisen kohtelun tunnusmerkkejä ja kun sellaista on kokenut, voi helposti mennä luottamus ihmisiin yleensä.

        On täysin selvää, ettei tuollainen hoito auta suurinta osaa ihmisistä, ehkäise itsemurhia, vaan todennäköisemmin traumatisoi ja rikkoo heitä.


      • Kapinaan
        jklljjj kirjoitti:

        "Kontrollin, rajoitetun henkilökohtaisen vapauden ja sanktioiden ilmapiiri voi hankaloittaa hoidon onnistumista, Christian Huber Baselin yliopistollisesta psykiatrian klinikasta toteaa yliopiston uutisessa."

        Totta helkatissa voi. Eihän tuossa ole mitään epäselvää suurimmalle osalle, joka on pakko"hoitamista" joutunut kokemaan. Psykiatria on harhoissaan, kun luulee että sen historiassa omaksuma tapa pakottaa ihmisiä terveydelle haitallisiin, tajuntaa lamaaviin, aivoja vaurioittaviin, usein terveydelle vaarallisiin "hoitoihin" ja ihmisten tarkka kontrollointi ja jopa sanktiot edesauttaa hoidon onnistumista mitä he ikinä sillä tarkoittavatkaan. Tilastotkaan ei ole psykiatrian lyhytnäköisten keinojen puolella, ja suuri osa lääkehoidosta keskeytyy haittojen, tehottomuuden takia ja päätyy jopa pahempaan relapsiin. Hoito perustuu aivopesuun kemiallisesta epätasapainosta vai minkä bullshit teorian mikäkin psykiatri milloinkin kaivaa psykiatrian vaihtuvista bullshit teorioista ja negatiivisten asioiden ja vikojen kirjaamiseen ihmisestä. Hoito ei pyri ymmärtämään ihmisen kokemusmaailmaa vaan halutaan väkisin lamata sitä kun potilas on vähääkään monimutkaisempi tai vaikeampi, eikä hoito luota ihmisen kykyyn tietää mikä itselle on parhaaksi. Psykiatria ei kunnioita ihmisen rajoja eikä oikeuksia, koska mielenterveyslaki sallii tämän "hoidon". Psykiatria survoo näkemyksensä vaikka väkisin ihmisen kehoon. Pakkohoito ei täytä ihmisarvoisen kohtelun tunnusmerkkejä ja kun sellaista on kokenut, voi helposti mennä luottamus ihmisiin yleensä.

        On täysin selvää, ettei tuollainen hoito auta suurinta osaa ihmisistä, ehkäise itsemurhia, vaan todennäköisemmin traumatisoi ja rikkoo heitä.

        Osalla psykiatreista ja hoitajista ei ole tervettä järkeä. Hullut hoitaa "hulluja". Taitaa olla niin että psykiatrian alalla olevat ovat itse hulluja mutta eivät tätä itse tajua joten projisoivat oman hulluutensa potilaisiin. Pelottavaa.


      • Kapinaan
        jklljjj kirjoitti:

        "Kontrollin, rajoitetun henkilökohtaisen vapauden ja sanktioiden ilmapiiri voi hankaloittaa hoidon onnistumista, Christian Huber Baselin yliopistollisesta psykiatrian klinikasta toteaa yliopiston uutisessa."

        Totta helkatissa voi. Eihän tuossa ole mitään epäselvää suurimmalle osalle, joka on pakko"hoitamista" joutunut kokemaan. Psykiatria on harhoissaan, kun luulee että sen historiassa omaksuma tapa pakottaa ihmisiä terveydelle haitallisiin, tajuntaa lamaaviin, aivoja vaurioittaviin, usein terveydelle vaarallisiin "hoitoihin" ja ihmisten tarkka kontrollointi ja jopa sanktiot edesauttaa hoidon onnistumista mitä he ikinä sillä tarkoittavatkaan. Tilastotkaan ei ole psykiatrian lyhytnäköisten keinojen puolella, ja suuri osa lääkehoidosta keskeytyy haittojen, tehottomuuden takia ja päätyy jopa pahempaan relapsiin. Hoito perustuu aivopesuun kemiallisesta epätasapainosta vai minkä bullshit teorian mikäkin psykiatri milloinkin kaivaa psykiatrian vaihtuvista bullshit teorioista ja negatiivisten asioiden ja vikojen kirjaamiseen ihmisestä. Hoito ei pyri ymmärtämään ihmisen kokemusmaailmaa vaan halutaan väkisin lamata sitä kun potilas on vähääkään monimutkaisempi tai vaikeampi, eikä hoito luota ihmisen kykyyn tietää mikä itselle on parhaaksi. Psykiatria ei kunnioita ihmisen rajoja eikä oikeuksia, koska mielenterveyslaki sallii tämän "hoidon". Psykiatria survoo näkemyksensä vaikka väkisin ihmisen kehoon. Pakkohoito ei täytä ihmisarvoisen kohtelun tunnusmerkkejä ja kun sellaista on kokenut, voi helposti mennä luottamus ihmisiin yleensä.

        On täysin selvää, ettei tuollainen hoito auta suurinta osaa ihmisistä, ehkäise itsemurhia, vaan todennäköisemmin traumatisoi ja rikkoo heitä.

        Niin se on ihan selvää normaaleille ja järkeville ihmisille, ei näille persoonallisuushäiriöisille kiusaajille joita alalla työskentelee. On arvioitu että 15-20% väestöstä on persoonallisuushäiriöisiä joten se on 15-20 henkilöä sadasta joka on paljon.


    • fenetre

      Vs. toimialajohtaja Tommi Väyrynen jatkaa uusien neuroleptien markkinointia. Psykiatriyhdistyksen sivuilla on kutsu lääketehdas Janssenin järjestämään (tai ainakin sponsoroimaan) tilaisuuteen "Skitsofrenian hyvä hoito tänään ja huomenna". Siellä Väyrynen luennoi injektioiden aloittamisesta avohoidossa, injektiohoitojen lisäämisestä ja ryhmän käyttämisestä injektiohoitojen tukemiseen.

      Jos luulette, että niitä injektioita annetaan vain todella häiriintyneille tapauksille - "skitsofreniaa" sairastavilla - niin oman kokemukseni perusteella sellaisen leiman saa suomalaisissa psykiatrian poliklinikoilla varsin helposti, jos potilas ei esimerkiksi tahdo syödä lääkkeitä. Ensimmäinen psykoosi-diagnoosi muuttuu helposti skitsofrenia-diagnoosiksi, ja lääkkeet usein aiheuttavat suuren osan ns. skitsofrenian "negatiivisista oireista". Siitä jamasta onkin hankalampi rimpuilla ulos. Minä olisin todennäköisesti nykyäänkin työkyvytön skitsofreenikko, jos olisin jatkanut lääkkeiden syömistä. Lisäksi he tahtovat todennäköisesti laajentaa näiden uusien patentoitujen injektio-neuroleptien käyttöä esimerkiksi kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastaviin.

      Mikä ihmeen skitsofreniakoalitio?

      http://www.psy.fi/koulutus/kotimaiset_koulutukset/27.2.2017_skitsofreniaseminaari.724.news

      • fenetre

        "Atyyppiset" neuroleptit ovat olleet 1990-luvulta lähtien kultakaivos lääketehtaille. Ne ovat olleet jatkuvasti eniten tuottaneiden lääkkeiden listoilla. Nyt kun niiden patentit ovat loppuneet tai loppumassa, lääketehtailla on suuria haluja lisätä samojen lääkkeiden uusien injektio- tai depot-muotojen myyntiä, koska niillä on uusi patentti. Se tapa, miten ne sen tekevät, ei ole aina niin yksinkertainen, että lääkärille maksetaan majoitus ja annetaan lääketehtaan kynä lahjaksi. Vaikutus tehdään usein esimerkiksi potilasjärjestöjen ja muiden sen kaltaisten tahojen kautta. Katso myös tämänpäiväiset Hesarin uutiset lääketehtaiden ja lääkäreiden kytköksistä ja toiminnasta. Esimerkiksi: http://www.hs.fi/talous/art-2000005102765.html


      • fenetre

        Psykiatri Tommi Väyrysen luento on siis tämänlainen:

        "Skitsofreniapotilaiden pitkävaikutteisten injektiolääkkeiden aloittaminen avohoidossa, injektiohoitojen lisäämisestä ja ryhmän käyttämisestä injektiohoitojen tukemiseen

        vs. toimialajohtaja Tommi Väyrynen ja sairaanhoitaja Tiina Lehtonen, V-S sairaanhoitopiiri, psykiatrian tulosalue"


    • 7yuio7u

      Ei tämä "Väyrynen" olis sukua Jaana Väyryselle...?

    • fenetre

      Tiihonen jatkaa patentilla olevien ja usein potilaalle haitallisten neurolepti-injektiontien markkinointia:

      "Yle 17.1.2018 : Suomalaisprofessori muuttaisi skitsofrenian hoitoa: Injektiolääkkeet voisivat vähentää kuolleisuutta

      Skitsofreniaa sairastaa noin joka sadas suomalainen. Suurin osa potilaista käyttää tabletteina otettavia lääkkeitä.

      Professori Jari Tiihonen olisi uusimpien tutkimustietojen valossa valmis muuttamaan skitsofrenian hoitosuosituksia.

      – Lähes kaikissa Käypä hoito -suosituksissa ympäri maailman sanotaan, että "on tiettyjä erityistilanteita, jolloin pitäisi harkita injektiolääkkeen käyttöä."

      – Mielestäni suositus voisi mennä päinvastoin, eli että vain erityistilanteissa harkittaisiin suun kautta otettavan lääkkeen käyttöä.

      ...

      Injektiolääkkeitä on ollut markkinoilla jo vuosikymmenien ajan. Tabletteihin verrattuna vanhimmat injektiolääkkeet ovat hieman kalliimpia ja uusimmat selvästi kalliimpia.

      Tiihosen mukaan sairaalajaksojen vähentyminen säästäisi kuitenkin monin verran enemmän rahaa, inhimillisestä kärsimyksestä puhumattakaan.

      – Taudin paheneminen ja muutamia viikkoja kestävä sairaalahoito maksaa 600-700 euroa päivässä. Sillä rahalla ostettaisiin monen vuoden lääkkeet."

      • fenetre

        Noiden uusien "atyyppisten" neuroleptien injektio maksaa veronmaksajille kuukaudessa noin 600-700 euroa. Sillä saisi potilaalle vaikka vuokrattua asunnon ja jäisi rahaa ylikin.

        Oman kokemukseni perusteella esimerkiksi kaksisuuntaisen, psykoosien ja skitsofrenian diagnosointi on niin epäluotettavaa, että mahdollisesti hyvin haitallisten injektioiden ensipsykoosien hoitoon tai ensisijaisena hoitona on järjetöntä. Toimeentulevien kannattaa varmastikin välttää julkisia psykiatrian alan laitoksia. Vaikka yksityinen psykiatri ei välttämättä ole juuri parempi, luultavasti hänellä ei ole pokkaa laittaa maksavaa asiakasta neurolepti-injektiolle.


      • fenetre

        Neuroleptien injektiot olivat käsittääkseni nykyistä laajemmin käytössä tai ainakin laajemmin hyväksyttyjä ennen kuin "atyyppiset" neuroleptit tulivat markkinoille noin 1990-luvulla. "Atyyppiset" neuroleptit lupasivat kuuta taivaalta skitsofrenian hoidossa, ja Jari Tiihonen oli suomalaisena psykiatrian mielipideohjaajana mukana tässä markkinoinnissa. Uusista patentilla olevista neurolepteista tulikin lääketehtaiden kultakaivoksia ja useat niistä ovat komeilleet Suomenkin eniten tuottavien lääkkeiden listoilla. Niiden alkuperäisten lääkkeiden patentit ovat tosin loppumassa, joten yksi keino jatkaa rahantekoa on tehdä niistä uusi injektiomuoto, jolla on uusi patentti. Yhden potilaan Abilify-injektio voi maksaa kuukaudessa ehkä 600 euroa.

        Tämä asia ei tietystikään ole ainoa asia, miksi injektioiden käyttöä tahdotaan lisätä. Se on kuitenkin hyvä mainita yhtenä taustavaikuttajana siihen, miksi nykyiset johtavat psykiatrit nyt mainostavat juuri noiden uusien neuroleptien injektiomuotoja. Vanhempien neuroleptien oraali- ja injektiomuodot ovat itse asiassa hyvin halpoja. Oikein käytettynä ne olisivat luultavasti suurinpiirtein yhtä tehokkaita ja "turvallisia" kuin uudemmatkin lääkkeet.


      • fenetre

        "Nämä psykiatrit perustavat ilmeisesti mm. "kuolleisuusarvionsa" Tiihosen et al (2009) kaltaisiin hieman epäilyttäviin tutkimuksiin."

        Tuon artikkelin psykiatrian alan asiantuntija todennäköisesti perustaa todennäköisesti kuolleisuusarviointinsa Tiihosen tutkimuksiin, koska artikkelin mielipidevaikuttaja oli itse Tiihonen. ;)

        https://yle.fi/uutiset/3-10027843


      • Poliittistapeliä
        fenetre kirjoitti:

        "Nämä psykiatrit perustavat ilmeisesti mm. "kuolleisuusarvionsa" Tiihosen et al (2009) kaltaisiin hieman epäilyttäviin tutkimuksiin."

        Tuon artikkelin psykiatrian alan asiantuntija todennäköisesti perustaa todennäköisesti kuolleisuusarviointinsa Tiihosen tutkimuksiin, koska artikkelin mielipidevaikuttaja oli itse Tiihonen. ;)

        https://yle.fi/uutiset/3-10027843

        Luin tuon linkkaamasi YLE:n uutisjutun otsikolla "Suomalaisprofessori muuttaisi skitsofrenian hoitoa: Injektiolääkkeet voisivat vähentää kuolleisuutta" (julkaistu 17.1.2018). Varsin vastenmielistähän tuo on. En ymmärrä miten ihminen voi olla niin julma toista kohtaan. Tai ymmärrän, onhan sitä historiassa nähty jo, mutta joka kerta se saa voimaan pahoin.

        Mikä jutussa, jälleen kerran, jää kertomatta on, että näitä aineita _pakotetaan_ ihmisiin vasten heidän tahtoaan. Injektio helpompi tapa myrkyttää kohde, koska aine vapautuu pitkään eikä altistumista voi keskeyttää mitenkään. Tähän tapaan liittyy myös suuremmat riskit sitä kautta, että käyttöä ei voi katkaista vaikka haluttaisiin, koska aine on jo kehossa vapautumassa, mikä voi olla henkeäkin uhkaava tilanne esim. rytmihäiriöiden muodossa.

        Minulle on ihan sama, jos joku haluaa kehoaan myrkyttää noin kovilla aineilla, mutta sitä en hyväksy, että sitä haluamattomia ja lupaa antamattomia ihmisiä myrkytetään. Se on suoraansanottuna natsistista eikä kuulu vapaan oikeusvaltion periaatteisiin.

        "Skitsofreniaa sairastaa noin joka sadas suomalainen."

        Niin, ja skitsofrenia ei ole sairaus vaan nimitys vääränlaiselle, ei-toivotulle ihmiselle. Sen takia hänen lobotomoidaan valtion toimesta tarvittaessa pakolla dementikoksi, jotta saa rangaistuksensa. Toimintaa kutsutaan hoitamiseksi, mikä on fyysisen pahoinpitelyn lisäksi suurin loukkaus uhria kohtaan.


      • sellaistahirmuisuutta

        Injektiona aine menee suoraan aivoihin.Sen tuhoaa nopeammin. Pillerit menee maksan kautta ja maksa tuhoutuu myös.


    • kkdkkdk

      Aivan puistattavaa! Jos otetaan huomioon, että nuo lääkkeet ovat täynnä haittoja ja "antipsykoottien" pitkäaikaiskäyttö on aina vähän arveluttavaa ja pitkäaikaisinjektiot ovat hyvin arveluttavia. Erityisesti ensipsykoosissa. Injektioista on hankala päästä eroon. Itse olen erittäin onnellinen, etten niihin ryhtynyt, kun tuolle lääkepolulle lähdin, vaikka minua siihen suostuteltiin ja pääsin lääkkeistä eroon. Yllätys oli että sen jälkeen vointi alkoi kohota, ei heikentyä.

      Sairainta tuossa on se, että psykiatrian potilailta joille nämä inkjektiot tulisi, välttämättä ei tultaidi edes kysymään, jos näitä injektioita alettaisiin tuputtaa enemmän/tai jopa pakottaa joissain "sairaudentiloissa". Tästä aiheesta pitäisi jonkun kirjoittaa kritiikkiä. Suomessa antipsykoottien käyttö on muita pohjoismaita runsaampaa muutenkin. Mutta tuskin vastinetta tulee, kansa lukee ja nyökkäilee. Pitäisiköhän Peter Gøtzschen ym, avata sanallinen arkkunsa. Hänellä olisi varmasti jotain sanottavaa tiihosen kirjoituksesra.

    • zndmlfl

      Arvoisa Jari Tiihonen. Ottanet huomioon lausunnoissasi, että skitsofreenikoiksi nimittämäsi henkilöt ovat ihmisiä, joiden mielipiteellä omasta lääkintätavastaan on suurin merkitys. He tekevät päätöksen, ei sinun suosituksesi. Potilaan päätöksellä omasta elämästään ja siitä miten ja mitä lääkettä potilas haluaa käyttää (vai haluaako ollenkaan) on tärkeä painoarvo. Se, mitä sinä haluat tunkea suosituksiin on loppupeleissä toissijaista. On mielrstäni huolestuttavaa, ettet näe pitkäaikaisinjektioissa mitään kritisoitavaa, eikä mitään kritiikkiä lausunnoissasi kyseisestä lääkeryhmästä ole, vaikka asiaa tulisi tarkastella monelta kantilta. Hypetät omaa näkökulmaasi täysin kritiitittömästi mediassa. Tärkeä tutkimuksen aihe olisi myös potilaiden elämänlaadulliset seikat, ei vain valtion säästö Yksi asia mikä tulisi ottaa huomioon, on se eträ psyykenlääkityksen mahdollisimman pieni annos ja mahdollisimman lyhyt käyttö kriiseissä voi monelle paljon hyödyllisempää. On tutkimuksia joissa lääkkeettömät skitsofreenikoiksi kutsutut ihmiset voivat toimintakyvyltään paremmin kuin lääkityt pitkässä juoksussa. Kaikkia ei voi tunkea samaan muottiin, mitä sinä teet näillä suosituksillasi. Varsinkin alkuvaiheesaa diagnoosin saamista pitkäaikaisinjektiolääkitykset tuntuvat hieman oudoilta ja kannustavat suorastaan pitkäaikaiseen käyttöön. On myös näyttöä että pitkäaikainen käyttö on yhteydessä mm aivojen kutistumiseen ja lisää riskiä tardiiviin dyskinesiaan ym muihin haittoihin.

      Tulee ottaa huomioon neuroleptien runsaat elämänlaadun haitat, sekä suoranaiset terveysriskit.

      Kuinka moni potilas todellisuudessa joutuu uudelleen sairaalaan neuroleptien vieroitusoirepsykoosin takia? Eli neuroleptien lopetus altistaa psykoosille dopamiinireseptorien herkistymisen takia? Toki alkoholistikin saattaa pysyä paremmassa kunnossa säännöllisillä ryypyillään kuin vaikkapa lopettamalla käytön seinään.

      Lisäksi injektioihin kuuluu suuria riskejä. Mm. Jos tulee pahoja haittoja, niitä ei saa pois viikkokausiin jos pitkäaikaisinjektio. Lisäksi ne asettavat potilaat suurempaan kontrolliin, sillä niiden antamista voidaan kontrolloida enemmän hoitotaholta, ihmisiä painostaa niihin enemmän.

      Toivon suuresti, että Jari Tiihosen näkökulmat tulevat laajemmin kritisoiduksi mm hänen lääkeyhtiökytköstensä takia. Suomessa tarvitsisi olla taho joka kritisoi näitä psykiatrian professoreja hoitosuosituksineen jotka aina ulottuvat kontrollina potilaisiin psykiatrian puolella vahvemmin. Koska lääkkeillä satutettuja ihmisiä jotka ovat kokeneet hoidoista haittaa on.

      Aina särährää korvaan kun joku kategorisoiyhden ihmisryhmän saman kategorian alle ja heittää heille täysin yhdenmukaisia hoitosuosituksia!

    • kfkkfkkf

      Ahdistaa nämä psykiatri-hihhulit, Tiihonen mukaanlukien. Ei siinä, kun heittelee näitä suosituksiaan, mutta kun nämä suositukset usein vaikuttavat ihmisten itsemääräämisoikeuteen omasta kehostaan ja aivoistaan, kun on kyse psykiatriasta,jossa voidaan PAKOTTAA ihmisiä näihin kemikaaleihin. Voin jo kuvitella tätä kun ihmisiä pakotetaan hakemaan injektioita, hyi, puistatus tulee. Varmaan osaa pakotetaankin. Ulkomailla ainakin tätä tapahtuu, että ihmisiä pakotetaan hakemaan injektioita. Tätä sanotaan psykiatriajargonissa paremmaksi sitoutumiseksi hoitoon *oksetus*. Voidaan siis kontrolloida ihmistä hoitoon, kun pitkäkestoisinjektio on haettava. Jos ei haeta, niin hakeeko joku potilaan sairaalaan? Näinkin voi käydäm Syynä pakottamiseen voidaan sanoa sairaudentunnottomuus ynnä muita inhotermejä mitä psykiatria viljelee. Että henkilö ei tajua parastaan jne...

      Ei sanan sanaa antipsykoottien haitoista esim tunne elämälle tai kognitiolle tai toimintakyvylle. Tai siitä että pitkäaikaisinjektio jollekin joka ei siedäkään lääkettä voi olla hyvin vaarallinen. Antipsykotteihin sisältyy jopa äkkikuoleman riski joillain, tai kuukauden mittainen akatisia voisi saada jonkun hyvin tuskaiseen tilaan.

      Suomessa pitäisi olla joku vastakkaistaho joka laittaisi hieman kritiikkiä vastaan. Julkisesti. Ajaisi parempaa potilaiden valinnanvapautta ja informaation saamista lääkkeiden kaikista vaikutuksista, haitallisistakin. Vaan onko?

    • Anonyymi

      Duodecim-lehdessä on julkistettu vuonna 1996 myös seuraavanlainen Jari Tiihosen mielipide.

      [Kuka on uskottava](https://www.duodecimlehti.fi/lehti/1996/3/duo60059)

      "Lehtisen ja Räkköläisen tutkimus skitsofreenisten psykoosien hoidosta ilman neurolepteja on antanut mahdollisuuden saada erittäin tärkeää ja korkeatasoista tietoa skitsofreniaan liittyvistä aivolöydöksistä (Hietala ym. 1994, 1995). On aivan mahdollista, että skitsofreenisen psykoosin hoito ilman neurolepteja sopii joillekin potilaille, mutta tähän mennessä julkaistut tulokset neuroleptihoidon korvaamisesta intensiivisillä psykososiaalisilla hoitokeinoilla "varsin hyvällä menestyksellä" ovat tieteelliseltä painoarvoltaan vähäiset hoitokäytännön muuttamista ajatellen (Vuorio ym. 1993a, b, c). Siksi katson, että ainakin toistaiseksi Lehtisen ja Räkköläisen kannattaisi valita sanansa varovasti asiasta puhuttaessa. Tutkimuksissa on hyväksyttävää odottaa psykoosioireiden häviämistä joidenkin päivien tai viikkojen ajan, mutta psykoottisen potilaan pitäminen varsinaisen hoidon aikana ilman neuroleptilääkitystä useampien kuukausien ajan on erittäin vakava eettinen ongelma. Mikäli onkologian erikoislääkäri ainoastaan kotimaisissa lehdissä julkaistujen tutkimustulostensa perusteella alkaisi käyttää yleisestä kansainvälisestä käytännöstä poiketen omia vaihtoehtoisia hoitomuotojaan pyrkien välttämään solunsalpaajia ja rohkaisisi muitakin kollegojaan samankaltaiseen toimintaan, olisi varsin todennäköistä, että hän joutuisi ennen pitkää selvittämään toimiaan Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (TEO) kanssa. Psykiatrian alalla analoginen tilanne näyttää olevan Suomessa mahdollinen. Vaikeasti sairaat potilaat pystyvät harvoin arvioimaan oikein saamansa hoidon lääketieteellistä tasoa, ja lääkityksen aiheuttamien sivuoireiden vuoksi on helppo haluttaessa vahvistaa myös omaisten kielteisiä asenteita lääkehoitoa kohtaan

      ...

      Itse kullakin lääkärillä voi olla mieltymystä tiettyyn hoitokäytäntöön, mutta tieteellisen ajattelun mukaisesti kaikkia hoitomuotoja täytyy arvioida yhtä lailla kriittisesti ja puolueettomasti. Biologisen psykiatrian perinteeseen on kuulunut kohtalaisen suuri kriittisyys ja varovaisuus, kun sitä verrataan muihin psykiatrian osa-alueisiin. Skitsofrenian menestyksellinen hoito ilman neurolepteja olisi todella suuri uutinen, mutta siitä huolimatta skitsofrenian neuroleptittomasta hoidosta ei ole tietääkseni ilmestynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana yhtään julkaisua johtavissa kansainvälisissä lehdissä. Tämä voi johtua siitä, etteivät edellä mainittua aihetta käsittelevät kirjoitukset ole kestäneet huippusarjojen refereiden lähempää kriittistä tarkastelua tai että lääketeollisuuden tukemat lehdet ovat halunneet taloudellisista syistä pimittää totuutta. Pidän jälkimmäistä vaihtoehtoa varsin epätodennäköisenä."

      ###########################

      Tiihosen jutusta helppoja poimintoja on esimerkiksi:

      Tiihonen:

      "Vaikeasti sairaat potilaat pystyvät harvoin arvioimaan oikein saamansa hoidon lääketieteellistä tasoa, ja lääkityksen aiheuttamien sivuoireiden vuoksi on helppo haluttaessa vahvistaa myös omaisten kielteisiä asenteita lääkehoitoa kohtaan"

      Eli potilas ei psykiatrin mielestä pysty itse arvioimaan "lääketieteellistä tasoa", ja potilas saa vanhemmatkin mukaan siihen.

      Tiihonen:

      "Tämä voi johtua siitä, etteivät edellä mainittua aihetta käsittelevät kirjoitukset ole kestäneet huippusarjojen refereiden lähempää kriittistä tarkastelua tai että lääketeollisuuden tukemat lehdet ovat halunneet taloudellisista syistä pimittää totuutta. Pidän jälkimmäistä vaihtoehtoa varsin epätodennäköisenä."

      Tiihonen ehdottaa näitä kahta vaihtoehtoa ikään kuin toisiaan sulkevina vaihtoehtoina. Oikeassa maailmassa lääketehtaat ovat kyllä näiden vuosien aikana julkaisseet tutkimuksia yksipuolisesti ja omia intressejään tukien tieteellisissä lehdissä. Tästä ongelmasta on kirjoitettu ansiokkaita kirjojakin, esimerkiksi Ben Goldacre ja Gotzsche, joista Gotzsche on tosin nykyään psykiatrien hampaissa (Goldacre on itse psykiatri). Joka tapauksessa on aika selvää, että esimerkiksi "atyyppiset" neuroleptit ovat olleet lääketeollisuun kultakaivoksia viimeisen ehkä 20 vuoden ajan, ja Tiihonen oli siinä yksi suurimpia ajajista ainakin Suomen kannalta. Nyt kun "atyyppisten" neuroleptien patentit ovat loppumassa, niin Tiihonen ajaa samojen lääkkeiden injektiomuotoja, sekä muutoksia Käypä Hoito -suosituksiin, jotka tukevat juuri niitä samoja "atyyppisten" neuroleptien injektiomuotoja, joihin lääketehtailla on patentit.

      • Anonyymi

        Todellisuudessahan tuon 1996 jälkeen noiden "atyyppisten" neuroleptien markkinointi esimerkiksi tieteellisien tutkimusten kautta on ollut todella härskiä, esimerkiksi verrattu isoa määrää haloperidolia ("vanha neurolepti") uudempaan neuroleptiin sellaisilla annoksilla, joilla haloperidol salpaa todella voimakkaasti dopamiinia ja vertailtu lääke ei salpaa niitä kovinkaan paljon. Sen jälkeen on todettu, että uudempi lääke aiheuttaa vähemmän dopamiinin salpaukselle tyypillisiä oireitä, kuten tardiivisista dyskenisiaa. Haloperidolia olisi voinut toki käyttää myös alhaisemmilla tasoilla, joilla se estää vähemmän dopamiinia, kuten oli käsittääkseni ehdotettu joissain kansainvälisissä psykiatrian piireissä ennen "atyyppisten" neuroleptien tuloa, tai sitten vertailukohdaksi olisi voittaa joku toinen vanhemmista neurolepteistä, joilla on pienempi reseptorien affiniteetti dopamiiniin.


      • Anonyymi

        Tiihonen myös uhkailee kollegoitaan sillä tavalla, että se johtaa toimenpiteisiin sen aikaisen tarkkailuviranomaisen (TEO) taholta. Nykyään sitä samaa kai tehdään Valviran tai jopa Lääkärilehden (Teppo Järvinen/Psykiatriyhdists) tuomioiden kautta.

        ”Mikäli onkologian erikoislääkäri ainoastaan kotimaisissa lehdissä julkaistujen tutkimustulostensa perusteella alkaisi käyttää yleisestä kansainvälisestä käytännöstä poiketen omia vaihtoehtoisia hoitomuotojaan pyrkien välttämään solunsalpaajia ja rohkaisisi muitakin kollegojaan samankaltaiseen toimintaan, olisi varsin todennäköistä, että hän joutuisi ennen pitkää selvittämään toimiaan Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (TEO) kanssa”


      • Anonyymi

        Tiihonen:

        ”Siksi katson, että ainakin toistaiseksi Lehtisen ja Räkköläisen kannattaisi valita sanansa varovasti asiasta puhuttaessa.”

        Todella ihmeellistä uhkailua Tiihoselta. ”Kannattaisi valita sanansa varovasti”


      • Anonyymi

        Tuossa artikkelissa oli myös tämä Tiihosen heitto. "Siviilirohkeutta" vai ylimielisyyttä?

        " Totesin myös, että skitsofreniarelapsit ovat kansanterveydellisesti merkittävä seikka. Koska yhtenä tärkeimpänä esteenä ylläpitohoidolle ovat olleet ekstrapyramidaaliset sivuvaikutukset, voidaan loogisesti otaksua, että uudet paremmin siedetyt lääkkeet ovat merkittävä edistysaskel skitsofrenian hoidossa. Tämä päätelmä ei perustu hypoteeseihin vaan empiirisistä tutkimuksista saatuun moneen kertaan varmistettuun tietoon. Mikäli jollakulla on esitettävänä edes jossakin määrin rationaalisia tieteelliseen ajatteluun perustuvia vasta-argumentteja edellä esitettyjä väittämiä kohtaan, otan ne iloisena vastaan. Lehtisen ja Räkköläisen kirjeestä en löytänyt yhtään sellaista."


    • Anonyymi

      Psykiatriassa johtoon pääsee sairain psykopaatti.

    • Anonyymi

      Länsi-Lapissa ei käytetä juurikaan neuroleptejä, menetelmä on psykososiaaliseen tukeen perustuva avoin dialogi.

      https://madinfinland.org/tutkimus_avoin_dialogi/

      Länsi-Lapin verkostopainotteinen psykoosihoito tuottaa kestäviä pitkän aikavälin tuloksia
      Hiljattain arvostetussa Psychiatry Research -lehdessä julkaistussa suomalaistutkimuksessa seurattiin Länsi-Lapissa avoimen dialogin lähestymistavalla ei-affektiiviseen ensipsykoosiinsa hoitoa saaneiden potilaiden hoitotulosten pysyvyyttä ...

      Dokumentti
      https://www.youtube.com/watch?v=c4aKg7gZZrk

      • Anonyymi

        Läketehtaat ei anna lääkkeiden väityä. Lisää massia ajatusvaikuttajien taskuun. Keksivät taas uuden tutkimuksen joka näyttää että lääkkeet toimii.


    • Anonyymi

      *väistyä

    • Anonyymi

      Alla kommentteja Matti Huttusen artikkelista <https://www.duodecimlehti.fi/lehti/1996/3/duo60060>.

      Miten sitten kävikään?

      "Jari Tiihonen ei myönteisyydestään huolimatta suinkaan ota pääkirjoituksessaan kantaa siihen, tuleeko risperidonia pitää sen totunnaisia neurolepteja selvästi korkeammasta hinnasta huolimatta skitsofrenian hoidon peruslääkkeenä..."

      "Jari Tiihonen lienee nuoremman polven suomalaisista psykiatreista kansainvälisesti arvostetuin tutkija. Hän ei myönteisessä suhteessaan risperidoniin ja muihin uusiin psykoosilääkkeisiin ole suinkaan yksin. ..."

      "Jari Tiihonen ei pääkirjoituksessaan mielestäni asettanut millään lailla kyseenalaiseksi akuutin psykoosin lääkkeettömän vaihtoehdon tutkimisen tärkeyttä. Jo vuosia on tiedetty, ..."

      "Kriittisyyttä on aina helppo osoittaa loputtoman konservatiivisella asenteella, jolla väistetään selkeiden hoitosuositusten antaminen, ja vetoamalla käytettävissä olevien tutkimusten metodisiin ongelmiin (Johnson ja Johnson 1995) ja moniin kiistatta ratkaisemattomiin kysymyksiin. On kovin helppoa päättää katsaus kuluneisiin lauseisiin loputtomasti tarvittavista lisätutkimuksista. Selkeän myönteinen kannanotto jonkin yksittäisen lääkkeen tai lääkeryhmän puolesta voi vaatia asiantuntijalta tavallista suurempaa siviilirohkeutta–jopa silloin, kun myönteinen kanta perustuu useisiin laajoihin kontrolloituihin tutkimuksiin. Näin tehdessään asiantuntija ottaa aina sen riskin, että hänen myönteistä kantaansa pidetään lääketehtaiden taitavan markkinoinnin, tutkimusyhteistyön tai suhdetoiminnan sokaisemana kriitikittömyytenä. Itse olen tästä uhasta huolimatta Jari Tiihosen kanssa samaa mieltä, että risperidoni ja sitä lähitulevaisuudessa seuraavat uudentyyppiset psykoosilääkkeet tuovat nykytiedon valossa merkittävää edistystä skitsofrenian lääkehoitoon."

      • Anonyymi

        Matti Huttunen, psykiatri:

        "Itse olen tästä uhasta huolimatta Jari Tiihosen kanssa samaa mieltä, että risperidoni ja sitä lähitulevaisuudessa seuraavat uudentyyppiset psykoosilääkkeet tuovat nykytiedon valossa merkittävää edistystä skitsofrenian lääkehoitoon"

        Eivät tuoneet! Todella paljon rahaa lääketehtaille toivat kyllä. Onneksi nykyään on Internet.


      • Anonyymi

        Minusta konservatiivisuus on tervettä, jos nämä "laajat kontrolloidut" tutkimukset ovat lääkeyhtiöiden rahoituksen varassa, kuten ovat osin myös vertaisarvioidut tiedejulkaisut. Ja jos tutkija on yhtä "hedelmällisesti" yhteistyössä lääkeyhtiöiden kanssa kuin Jari Tiihonen, niin kyllä skeptisyys on ihan terveellistä. On se kumma, kun ihmiset epäilevät näiden tukijoiden tulkintoja tosiaan, kun koko ala on rakenteellisesti täysin riippuvainen lääkeyhtiöiden rahoituksesta. Mitään sivillirohkeutta ei todellakaan vaadi suositella injektiolääkitystä marginalisoiduille ihmisryhmille, joilla on asemansa vuoksi heikot mahdollisuudet puhua puolestaan ja puolustaa oikeuksiaan.

        Siviilirohkeutta vaatii sen sijaan olla eri mieltä lääkeyhtiön rahoittaman "konsensuksen" kanssa. Tästä on lukuisia esimerkkejä. Esimerkiksi Helsingin yliopiston professori Teppo Järvinen sai julkisen varoituksen Lääkäriliitolta, kun kehtasi puhua tästä julkisesta salaisuudesta nimeltä rakneteellinen korruptio suomalaisissa käypä hoito -suosituksissa. Monet ovat menettäneet työnsä sen takia, että ovat kehdanneet kritisoida näiden "laajojen ja kontrolloitujen" tutkimusten laatua, esimerkkinä tansalainen professori Peter Gøtzsche ja psykologi Aku Kopakkala. Jos jokainen kriittinen ääni menettää työnsä ja uransa sen takia, että ovat väärää mieltä tämän "konsensuksen" kanssa, niin jokainen normaalijärkinen kansalainen alkaa suhtautua vähän kriittisesti näihin tutkimuksiin ja niiden tekijöihin. Eivät ihmiset täysin yksinkertaisia sentään ole. Ovathan käypä hoito -suositusten kirjoittajat itsekin myöntäneet, että yhteistyössä lääkeyhtiöiden kanssa on kyse liikesuhteiden hoitamisesta. He eivät vain myönnä, että sillä olisi mitään vaikutusta heidän suosituksiinsa, vaikka kukaan reaalitodellisuudessa elävä ja tutkimusnäyttöön tutustunut ihminen ei tätä usko. Esimerkiksi Sami Pirkkola sanoi eräässä Ylen Mot-ohjelman haastattelussa seuraavasti:

        "Ei todellakaan. Kysymys ei ole korruptiosta. Me ollaan täs keskusteltu näist sidonnaisuuksista jotka on tämmöstä liike-elämään ja tän tyyppiseen toimintaan luontaisesti kuuluvaa yhteistyötä, jota tarvitaan yhteistyötä lääketeollisuuden kanssa tarvitaan. Sil ei oo mitään tekemistä korruption kanssa.""
        https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/11/13/luulosairaan-kaypa-hoito-kasikirjoitus

        Ajatteleppa, jos joku ravintosuosituksia kirjoittava heppu sanoisi, että tekee yhteistyötä lihateollisuuden ja maitoteollisuuden kanssa ja että hänen ammattiliittonsa on riippuvainen näiden teollisuudenhaarojen rahoituksesta, mutta sillä ei varmastikaan ole mitään vaikutusta suosituksiin..Kuka on niin helvetin yksinkertainen, että uskoo tuollaisen selityksen nielemättä?


      • Anonyymi

        Psykiatri Jari Tiihonen, siviilirohkeuden suuri puolestapuhuja! :D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minusta konservatiivisuus on tervettä, jos nämä "laajat kontrolloidut" tutkimukset ovat lääkeyhtiöiden rahoituksen varassa, kuten ovat osin myös vertaisarvioidut tiedejulkaisut. Ja jos tutkija on yhtä "hedelmällisesti" yhteistyössä lääkeyhtiöiden kanssa kuin Jari Tiihonen, niin kyllä skeptisyys on ihan terveellistä. On se kumma, kun ihmiset epäilevät näiden tukijoiden tulkintoja tosiaan, kun koko ala on rakenteellisesti täysin riippuvainen lääkeyhtiöiden rahoituksesta. Mitään sivillirohkeutta ei todellakaan vaadi suositella injektiolääkitystä marginalisoiduille ihmisryhmille, joilla on asemansa vuoksi heikot mahdollisuudet puhua puolestaan ja puolustaa oikeuksiaan.

        Siviilirohkeutta vaatii sen sijaan olla eri mieltä lääkeyhtiön rahoittaman "konsensuksen" kanssa. Tästä on lukuisia esimerkkejä. Esimerkiksi Helsingin yliopiston professori Teppo Järvinen sai julkisen varoituksen Lääkäriliitolta, kun kehtasi puhua tästä julkisesta salaisuudesta nimeltä rakneteellinen korruptio suomalaisissa käypä hoito -suosituksissa. Monet ovat menettäneet työnsä sen takia, että ovat kehdanneet kritisoida näiden "laajojen ja kontrolloitujen" tutkimusten laatua, esimerkkinä tansalainen professori Peter Gøtzsche ja psykologi Aku Kopakkala. Jos jokainen kriittinen ääni menettää työnsä ja uransa sen takia, että ovat väärää mieltä tämän "konsensuksen" kanssa, niin jokainen normaalijärkinen kansalainen alkaa suhtautua vähän kriittisesti näihin tutkimuksiin ja niiden tekijöihin. Eivät ihmiset täysin yksinkertaisia sentään ole. Ovathan käypä hoito -suositusten kirjoittajat itsekin myöntäneet, että yhteistyössä lääkeyhtiöiden kanssa on kyse liikesuhteiden hoitamisesta. He eivät vain myönnä, että sillä olisi mitään vaikutusta heidän suosituksiinsa, vaikka kukaan reaalitodellisuudessa elävä ja tutkimusnäyttöön tutustunut ihminen ei tätä usko. Esimerkiksi Sami Pirkkola sanoi eräässä Ylen Mot-ohjelman haastattelussa seuraavasti:

        "Ei todellakaan. Kysymys ei ole korruptiosta. Me ollaan täs keskusteltu näist sidonnaisuuksista jotka on tämmöstä liike-elämään ja tän tyyppiseen toimintaan luontaisesti kuuluvaa yhteistyötä, jota tarvitaan yhteistyötä lääketeollisuuden kanssa tarvitaan. Sil ei oo mitään tekemistä korruption kanssa.""
        https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/11/13/luulosairaan-kaypa-hoito-kasikirjoitus

        Ajatteleppa, jos joku ravintosuosituksia kirjoittava heppu sanoisi, että tekee yhteistyötä lihateollisuuden ja maitoteollisuuden kanssa ja että hänen ammattiliittonsa on riippuvainen näiden teollisuudenhaarojen rahoituksesta, mutta sillä ei varmastikaan ole mitään vaikutusta suosituksiin..Kuka on niin helvetin yksinkertainen, että uskoo tuollaisen selityksen nielemättä?

        Kirjassa 'Epäeettisestä tuomittavaan: korruptio ja hyvä veli -verkostot Suomessa' viitataan hyvä veli -verkoston määritelmässä seuraaviin kohtiin:

        1) se on salainen, jäseniään suojeleva ja suljettu ulkopuolisilta

        2) verkostossa jäsenten lojaalisuus perustuu vastavuoroisuuteen, kiitollisuudenvelkaan ja suosintaan

        3) turmeltuneessa verkostossa julkinen etu korvautuu yksityisellä edulla

        4) verkosto ajaa ja jakaa kohtuuttomia keskinäisiä etuja

        5) verkosto jakaa muiden varoja omiin tarpeisiinsa

        Kirjasta vielä sitaatti: "... verkoston jäsenet pyrkivät peittelemään toimiaan jälkikäteen, mikäli joitain asioita on joutumassa päivänvaloon. (...) Suojelun ja peittelyn kulttuuri johtaa helposti - vaikka ilman syyttäkin - epäilyksiin ja epäluottamuksen ilmapiiriin."

        Minusta tuntuu siltä, että Suomen Lääkäriliiton ja Suomen Psykiatriyhdistyksen yhteispeli edellä mainitun T. Järvisen tapauksessa on rapauttanut Lääkäriliiton ja Psykiatriyhdistyksen uskottavuutta ja luotettavuutta suuresti ja sellaisella tavalla, jota nuo tahot eivät tuolloin joko halunneet tai kyenneet edes ymmärtämään. Ja olenkin varma, että nykyään jäisi tuo julkinen varoitus antamatta, koska yleinen asenne korruption kaikkiin muotoihin on ankaroitunut, ja siksi jokaisen maineestaan välittävän instituution on huomiotava myös se, että niin on miltä näyttää (vrt. suojelun ja peittelyn kulttuuri).

        Ylipäätänsä: Jos oikeasti joku Käypä hoidon suositusryhmän puheenjohtajalääkäri kokee joutuneensa asemassaan kunnianloukkauksen kohteeksi, niin eikö silloin pidä tehdä asiasta rikosilmoitus sen sijaan, että kutsuu etujärjestönsä, Suomen Lääkäriliiton, ammattiliiton! tuomaroimaan väitettyä kunnianloukkausasiaa kollegiaalisuustunnusmerkistön avulla! Järkyttävän lapsellista touhua tuommonen.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Luin linkkaamasi Duodecim-lehden artikkelin. JulkiTerhikin tietojen (25.2.2023) mukaan tuon tieteellisen artikkelin kirjoittaneen psykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutin Matti Olavi Huttusen ammatinharjoittamisoikeutta on rajoitettu, lisätietoja antaa valvira.

        Oliskohan tuossa ammatinharjoittamisen rajoittamisessa jotain sellaista asiaa mukana, mikä pitäisi kertoa julkisestikin potilasturvallisuuden nimissä?

        Psykiatri-psykoterapeutti Huttunen on kuitenkin ollut vaikutusvaltaa omaava asiantuntija terveydenhuollon sektorilla. Duodecimin Terveyskirjastossakin monta hänen kirjoittamaansa artikkelia, joihin moni potilas varmastikin turvautunut hakiessaan luotettavaa terveystietoa, ja sitten lääkäri-asiantuntijan kertomiin asioihin uskonut.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Luin linkkaamasi Duodecim-lehden artikkelin. JulkiTerhikin tietojen (25.2.2023) mukaan tuon tieteellisen artikkelin kirjoittaneen psykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutin Matti Olavi Huttusen ammatinharjoittamisoikeutta on rajoitettu, lisätietoja antaa valvira.

        Oliskohan tuossa ammatinharjoittamisen rajoittamisessa jotain sellaista asiaa mukana, mikä pitäisi kertoa julkisestikin potilasturvallisuuden nimissä?

        Psykiatri-psykoterapeutti Huttunen on kuitenkin ollut vaikutusvaltaa omaava asiantuntija terveydenhuollon sektorilla. Duodecimin Terveyskirjastossakin monta hänen kirjoittamaansa artikkelia, joihin moni potilas varmastikin turvautunut hakiessaan luotettavaa terveystietoa, ja sitten lääkäri-asiantuntijan kertomiin asioihin uskonut.

        Tuo artikkeli sinällään on vuodelta 1996. Huttunen on luultavasti oikeasti uskonut tuohon asiaan siihen aikaan, eikä hän sinällään ole ajanut myöhempinä vuosina näiden uudempien neuroleptien ja injektioiden käyttöä samalla tavalla kuin tuo Jari Tiihonen. Hän on myöhemmin julkaissut myös kriittisiä kommentteja kollegoitaan kohtaan, esimerkiksi https://www.duodecimlehti.fi/duo13032

        Tuo "Uhattu uskottavuus" on kuitenkin aika mielenkiintoinen ajankuva siitä ajankohdasta, jossa psykiatria/lääketehtaat alkoivat luoda tarua uusista atyyppisistä neurolepteista. Tänä päivänä se taru liittyy sitten esimerkiksi atyyppisten neuroleptien injektioihin, joissa on nyt uusi patentti voimassa. Noista vanhoista atyyppisistä neurolepteista on patentti mennyt umpeen, joten psykiatrit tunkevat esimerkiksi Abilifyn injektiota.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuo artikkeli sinällään on vuodelta 1996. Huttunen on luultavasti oikeasti uskonut tuohon asiaan siihen aikaan, eikä hän sinällään ole ajanut myöhempinä vuosina näiden uudempien neuroleptien ja injektioiden käyttöä samalla tavalla kuin tuo Jari Tiihonen. Hän on myöhemmin julkaissut myös kriittisiä kommentteja kollegoitaan kohtaan, esimerkiksi https://www.duodecimlehti.fi/duo13032

        Tuo "Uhattu uskottavuus" on kuitenkin aika mielenkiintoinen ajankuva siitä ajankohdasta, jossa psykiatria/lääketehtaat alkoivat luoda tarua uusista atyyppisistä neurolepteista. Tänä päivänä se taru liittyy sitten esimerkiksi atyyppisten neuroleptien injektioihin, joissa on nyt uusi patentti voimassa. Noista vanhoista atyyppisistä neurolepteista on patentti mennyt umpeen, joten psykiatrit tunkevat esimerkiksi Abilifyn injektiota.

        Eli mielestäni monet Huttusen myöhemmistä kirjoituksista ovat ihan asiallisia ja tavallaan neutraaleja. Huttusen mainostama lupaava tutkija Tiihonen on sitten mennyt kokonaan mukaan tuohon psykiatrian kehitykseen viime vuosikymmeninä, eikä vain hyvällä tavalla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuo artikkeli sinällään on vuodelta 1996. Huttunen on luultavasti oikeasti uskonut tuohon asiaan siihen aikaan, eikä hän sinällään ole ajanut myöhempinä vuosina näiden uudempien neuroleptien ja injektioiden käyttöä samalla tavalla kuin tuo Jari Tiihonen. Hän on myöhemmin julkaissut myös kriittisiä kommentteja kollegoitaan kohtaan, esimerkiksi https://www.duodecimlehti.fi/duo13032

        Tuo "Uhattu uskottavuus" on kuitenkin aika mielenkiintoinen ajankuva siitä ajankohdasta, jossa psykiatria/lääketehtaat alkoivat luoda tarua uusista atyyppisistä neurolepteista. Tänä päivänä se taru liittyy sitten esimerkiksi atyyppisten neuroleptien injektioihin, joissa on nyt uusi patentti voimassa. Noista vanhoista atyyppisistä neurolepteista on patentti mennyt umpeen, joten psykiatrit tunkevat esimerkiksi Abilifyn injektiota.

        Eli aika mielenkiintoinen ajankuva. Tuolla tavalla uusia toimimattomia lääkkeitä nykyäänkin.

        "Itse olen tästä uhasta huolimatta Jari Tiihosen kanssa samaa mieltä, että risperidoni ja sitä lähitulevaisuudessa seuraavat uudentyyppiset psykoosilääkkeet tuovat nykytiedon valossa merkittävää edistystä skitsofrenian lääkehoitoon."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eli aika mielenkiintoinen ajankuva. Tuolla tavalla uusia toimimattomia lääkkeitä nykyäänkin.

        "Itse olen tästä uhasta huolimatta Jari Tiihosen kanssa samaa mieltä, että risperidoni ja sitä lähitulevaisuudessa seuraavat uudentyyppiset psykoosilääkkeet tuovat nykytiedon valossa merkittävää edistystä skitsofrenian lääkehoitoon."

        Tai no onhan tuo artikkeli tosiaan aika härksiä tekstiä Tiihoselta, Huttuselta ja lääketehtailta. :D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tai no onhan tuo artikkeli tosiaan aika härksiä tekstiä Tiihoselta, Huttuselta ja lääketehtailta. :D

        "Selkeän myönteinen kannanotto jonkin yksittäisen lääkkeen tai lääkeryhmän puolesta voi vaatia asiantuntijalta tavallista suurempaa siviilirohkeutta–jopa silloin, kun myönteinen kanta perustuu useisiin laajoihin kontrolloituihin tutkimuksiin. Näin tehdessään asiantuntija ottaa aina sen riskin, että hänen myönteistä kantaansa pidetään lääketehtaiden taitavan markkinoinnin, tutkimusyhteistyön tai suhdetoiminnan sokaisemana kriitikittömyytenä. Itse olen tästä uhasta huolimatta Jari Tiihosen kanssa samaa mieltä, että risperidoni ja sitä lähitulevaisuudessa seuraavat uudentyyppiset psykoosilääkkeet tuovat nykytiedon valossa merkittävää edistystä skitsofrenian lääkehoitoon."

        Tuo on ehkä juuri se kaikista naurettavin kohta tuossa artikkelissa. Jari Tiihoselta vaati suurta siviilirohkeutta kertoa tuo asia lääkärilehdessä. Hänen siviilirohkeutensa on vain kasvanut tuosta vuodesta.


    • Anonyymi

      Mitähän Suomen Psykiatriayhdistyksessä on tällä hetkellä meneillään?

      Tietääkö kukaan mitä sen #wehaveabigproblem pitää tällä kertaa sisällään, ja mitä huhujen mukaan nyt kovasti yritetään painaa villasella?

      Onko iso juttu?

      Vai sittenkin vain vähäpätöinen juttu?

      • Anonyymi

        Kunhan nyt pidetään ketju Googlen etusivulla sopivilla hakusanoilla. ;)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kunhan nyt pidetään ketju Googlen etusivulla sopivilla hakusanoilla. ;)

        Tiihonen kyllä ansaitsee kaiken mahdollisen kritiikin, jota nykyistä suomalaista psykiatriaa kohtaan voi antaa. Hänen toimensa ja tutkimuksensa eivät ole mitään siviilirohkeutta.


    • Anonyymi

      Teidän pitäisi joskus lähettää näitä ketjuja vaikka sähköpostilla tai paperitulosteena iltapäivälehtiin, Hesariin, Suomen Kuvalehteen ym. eikä aina vain lymyillä täällä.

      • Anonyymi

        Kiitos vinkistä mutta ainakaan tämä anonyymi ei ota vinkistäsi vihiä. Toimittajat kyllä osaavat kuukkeloida. Yleisen tiedon mukaan myös lukea niin että ymmärtävät.

        Kaiken maailman nettiväitteiden vaatimat faktan tarkistus -hommatkin sujuvat ainakin niiltä tosi ärsyttäviksi leimatuilta, jotka eivät anna periksi ennen kuin kysymyksiin alkaa tulla vastauksia, järjettömyyksiin selityksiä, yhteydet linkittyä, väärinkäytösketjujen dominoefektit paljastua, minkä jälkeen asia eteneekin...

        -lymyilen koska odotan :)


    • Anonyymi

      Niillä on niin kiire nykyään mediatalojen säästöpaineissa, että jos haluaa saada jonkun aiheen heidän työlistalleen se pitää tarjoilla nenän eteen. Valmiiksi tutkittuna ja selvitettynä. Näkökulma hiottuna.

      Kaipailemiasi "ärsyttäviksi leimattuja" ei journalismin tosielämässä nykyään ole niin paljon kuin median itsestään antama kuva uskottelee (koska sillä saa yhä edelleen paremmin lukijoita). Aidot työn sankarit ovat tuupertuneet aikaa sitten.

      Joten - saat odottaa kauan ;) Terv. ex-toimittaja

      • Anonyymi

        Ymmärsit väärin, mitä odotan :)


      • Anonyymi

        Onnex olkoon :)


      • Anonyymi

        Edellinen kommentti ei ollut minulta.:) jätän pitemmät sepustukset tältä erää.

        ex-toimittaja


    • Anonyymi

      Herra Väyrynen on joskus hoitanut tätäkin vitsailuaiheena olevaa henkilöä, vuosia sitten. Liki täysin bentsovastainen tohtori, ja tämänkin hetkinen lääkärini (oikeastaan en saa edes valita toista lääkäriä tästä kunnasta) on myös liki täysin bentsovastainen, mutta promatsiinipohjaiset neuroleptit ja injektiot kyllä määrätään 100%, todennäköisesti siksi, että tulisi enemmän voittoa. Kieltämättä injektio on "näennäisesti" tasannut oireitani, mutta en voi mitenkään tietää enää nykypäivänä. Jos lopettaisin käytön siis. Sekaisin sitä on joka tapauksessa, käytin tai en. Ja oma injektiolääke on vienyt monelta hengen somatiikan pettäessä, että ihan omalla riskillä niitä vedetään.

      Hoitajat on mitä on, toinen on hyvä ja toinen ei. Diagnooseiksi sain skitsofrenian lievemmän ilmenismuodon, eli "fenotyypin", mutta se sisältää persoonallisuushäiriö taudinkuvan, jota skitsofreniassa ei normaalisti ole. Ei nuo tuolla Salon puolella oikein osaa. Resurssit on hyvin vähäiset (ei tukihenkilöitä, ei kotikäyntejä, ei kunnallista terapiaa, ja joku mieto bentso säälistä) Ja itseasiassa terapia kielletään, jos on liian sairas, vaikka se voisi olla ainoa apu minun diagnoosin omaavalle, ja joustoa lääkeasioissa ei ole ollenkaan tai yrityksesi saada joku tietty lääke tulkitaan 100% manipuloinniksi. Salossa oikeesti sairaat kyllä kuolee, mutta jos tänne kuolen, kuolen empatialla itseäni kohtaan, koska melkein keneltäkään muulta, en sitä tule saamaan.

    • Anonyymi

      "Diagnooseiksi sain skitsofrenian lievemmän ilmenismuodon, eli "fenotyypin", mutta se sisältää persoonallisuushäiriö taudinkuvan, jota skitsofreniassa ei normaalisti ole."
      Voi helvetti.
      Kai ymmärrät kuitenkin, että tuo on roskaa kaikkinensa. Noiden leimojen takana ei ole mitään todellista tietämystä ongelmistasi. t. ex-toimittaja

    • Anonyymi

      "No voihan Gøtsche!", sanoi psykiatri.

    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      20
      1690
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1329
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      64
      1224
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1132
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1075
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1046
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1045
    8. Paske perse pillu

      Kulli seksi hiv
      Ikävä
      6
      1023
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1009
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      5
      1009
    Aihe