Elatusmaksu yksinhuoltajille tärkeää tietoa!

Jakuli66

Elatussopimus vain ja ainoastaan vahvistetaan lastenvalvojalla. Eli molemmat vanhemmat allekirjoittavat valmiiksi sovitun/riidellyn sopimuksen siellä. Huom. sieltä ei saa mitään neuvoja tai apua. Olin itsekin tässä harhaluulossa, että nimen mukaisesti siellä valvotaan lapsen etua ja p….t! Paikka on pelkkä ”kumilemasin” väsyneine virkailijoineen.

Jouduin hankkimaan asianajajan, joka selvitti isän tulot ja varallisuuden.

• Elatusmaksu nousi tämän selvityksen jälkeen minimimäärästä 154,77 €:sta 400 €:oon!!!
• Lapsen täytettyä 17 vuotta päättyi lapsilisä, mutta isän elatusvelvollisuus jatkui lapsen opintojen takia n. 440 €/kk.
• Lapsen täytettyä 18 vuotta, elatus on nimellä koulutusavustus ja se oli meidän tapauksessa n. 360 €/kk koko meneillään olevan oppilaitoksen loppuun saakka (myös mahd. viivästykset opinnoissa huomioidaan ja maksuvelvollisuus säilyy isällä).

Yhden vanhemman Perheiden Liitto ry:n sivulta löytyy todella hyvä ja tiivis tietopaketti:
http://www.yvpl.fi/tukitoiminta/usein-kysytyt-kysymykset/miten-lapsen-elatus-turvataan/

Tässä sieltä muutama ydinkohta:
Molemmat vanhemmat ovat elatusvastuussa lapsesta 18-vuotiaaksi saakka, jos lapsi opiskelee. Lapsilisä loppuu 17-vuotiaana. Tämän jälkeen isän elatusvelvollisuus jatkuu, jos nuori opiskelee.
Esim. lapseni meni lukioon. Isä maksoi elatusta n. 440 €/kk lapsen täytettyä 17-vuotta. Yli 18-vuotiaana, niin siitäkin isä maksaa nimellä koulutusavustus. Maksuvelvollisuus on meneillään olevan oppilaitoksen loppuun asti.

Isän maksuvelvollisuus päättyy vain, jos nuori keskeyttää lukion tai menee töihin. Tai avioituu.
Jos sopuun ei päästä, lapsi saa ILMAISEN oikeusavustajan Oikeusaputoimistosta. Lapsella ei tällöin saa olla varallisuutta yli 5000 € pankkitilillään. Koska alaikäinen ei voi puolustaa itseään, niin sen takia yhteiskunta tarjoaa lakiavun ja siten turvaa alaikäisen elatuksen. Joten käräjäoikeuteen kannattaa mennä eikä suotta pelätä. Riita koskee vain lasta ja isää. Äiti on tässä rosisvaiheessa asiasta vapaa kuin lintu. Ja lapsi tietämätön kaikesta kauheasta, koska hänen asianajaja hoitaa likaiset hommat.

Joten tervemenoa kaikki yksinhuoltajat hakemaan oikeuksianne! Se kannattaa. Itsekin olen tätä nykyä tosi tyytyväinen, että isä joutuu hoitamaan elatusvelvollisuutensa! Ehdin keskituloisena jo hieman velkaantua lapsen isän maksettua liian pientä elatusta. Joten nyt on isän takaisin maksun aika!

Lapset ja nuoret ovat ihania. Heitä pitää tukea kaikin tavoin. Sen takia en ymmärrä, että isät laiminlyövät ja unohtavat lapsensa!!! Pistää vihaksi! Sen takia olen ottanut lähes elämäntehtäväkseni jakaa tätä tietoa kaikille yh-vanhemmille :)

21

876

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • iuyouyuo

      "Yli 18-vuotiaana, niin siitäkin isä maksaa nimellä koulutusavustus. Maksuvelvollisuus on meneillään olevan oppilaitoksen loppuun asti"

      Ei maksa, ellei halua. Mitään maksuvelvollisuutta ei ole. Lapsen, siis 18v täyttäneen lapsen oikeusavustaja lähetti kirjeen, jossa totesi, ettei isää voi pakottaa maksamaan koulutusavustusta vastentahtoisesti. Se vaikuttaisi heikentävästi isän ja lapsen suhteeseen.

      • elättäjä

        " Se vaikuttaisi heikentävästi isän ja lapsen suhteeseen. "

        Just. Äidin ja lapsen suhdetta rahattomuus ei varmasti heikennä.


    • Jakuli66

      Minulla on ainakin sopimus, jossa isä sitoutuu maksamaan lukion loppuun saakka.
      Hah, vai heikentää välejä. Kun joutuu kantamaan vastuuta omasta lapsestaan? Ja sekin vastuunkanto on minimaalista ihmislapsen elämässä. On luonnon vastaista, että ihmisisät hylkäävät lapsensa dollarin kiilto silmissä.
      Tsemppiä kaikille lasten elatuksen kanssa kamppaileville! Hieno työ palkitsee vielä joku päivä.

      • ääniämaalta

        Minun mieheni ei halunnut olla missään tekemisissä lastenvalvojan kanssa avoeron jälkeen. Mitään kirjallista huolto- ja tapaamissopimusta ei tehty, ja lapset tai joku heistä olivat seuraavat 10 vuotta 24/7/365 minulla. Joskus joku käväsi tai oli kesällä viikon-pari isänsä luona, silloin kun hänelle sopi ja huvitti. Elaria hän maksoi 450 euroa yhteensä kolmesta lapsesta. Olin tässä kohtaa ylpeä ja itsenäinen ehkä väärässä paikassa. Seurauksena siitä, että en halunnut lasten elintason kurjistuvan, laskin omaa yrittäjäeläkemaksuani minimiin moneksi vuodeksi (tästä kärsin sitten itse köyhänä vanhuksena) ja jouduin myymään kiinteää omaisuutta perinnöksi saamani kaksion ja ison metsäkappaleen verran. Lasten jatkuva huoltaminen lisäsi bensa- ja autokuluja ja vähensi oleellisesti ammatillisia ansiomahdollisuuksiani.
        Tehty mitä tehty, lapset ovat valittaneet mm. miksi me ei "koskaan" käydä lomailemassa ulkomailla niin kuin kaverit. Ja kalliit urheiluharrastukset olen joidenkin tekosyiden takia joutunut nuorimmalta lopettamaan innosta huolimatta.
        En suosittele väheksymään omia ja lasten rahallisia tarpeita, oli mikä herra Ärjylä sitten hyvänsä tuo etävanhempi. Hän vielä moitti kun jouduin lasten tulevan perintömetsän myymään "väärin myyty". Ottakaa opiksi, älkää olko tyhmiä.
        Juristi olisi pitänyt panna asialle kun olisi uskaltanut narsua uhmata.


    • sexsex-66

      "Yli 18-vuotiaana, niin siitäkin isä maksaa nimellä koulutusavustus. Maksuvelvollisuus on meneillään olevan oppilaitoksen loppuun asti."

      Virheellistä tietoa. Isän ei ole maksettava mitään elatusmaksujen jälkeen. Koulutusavustusta isä maksaa 18v lapselleen, mutta vain jos itse haluaa.

    • 1säpappa

      Musta tuntuu ihan järjettömältä, että vaadit toista maksamaan 400 kuussa, ja itse saat pari sataa lisää. Teetkö rahaa lapsillasi?

      Kysyn vain.

      Lapsesi kulutus on siis isompi kuin isänsä maksama lapsilisät, kuin minä ja lapseni kulutamme yhteensä? Mitä olet sen eteen tehnyt? Synnyttänyt?

      Muuta et varmaan ajatellut tehdäkään.

    • onneevaa

      Mitä jos isä olisi lähihuoltaja? Olisitko itse valmis maksamaan 440 euroa kuukaudessa? Tuskin.

      TIEDOKSI KAIKILLE: Lastenvalvojan luona sovitut elarit ovat useimmiten huomattavasti korkeampia kuin mitä oikeus määräisi. Jostain syystä etävanhemmat luulevat, että lastenvalvojalla on oikeus määrätä elarit. Moni etävanhempi laitetetaan taloudellisesti todella tiukalle.

      Tiedän tapauksia, että vaikka etävanhemman tulot ovat olleet korkeat, etävanhempi maksaa silti esim. 155 eur/kk, koska laskelmassa huomioidaan molempien vanhempien tulot.

      Mitä tulee ap:n 440 euron elareihin, jos tämä isukki olisi mennyt oikeusaputoimistoon, elarit olisivat todennäköisesti riippuen äidin tuloista huomattavasti alhaisemmat.

      Lähivanhempi osallistuu myös lapsen elättämiseen, ei ole etävanhemmat tehtävä elättää äitiä, ainoastaan lasta ja lapsi ei kuluta kuukaudessa 440 euroa.

    • 1säpappa

      440€/kk on amerikkalaistyyliset elarit, jossa mies (jolla on tietenkin automaattisesti iso palkka) maksaa myös ex-puolison elämän (koska naisella on aina pieni palkka).
      Vaikka etävanhemmalla olisikin iso palkka ja lähivanhempi tuloton, niin ei lapset noin paljoa kuluta. Tai kuluttaa tietty jos lähivanhempi opettaa tuhlaamaan.

      En usko, että Suomessa missään tuomioistuimessa kellekään määrätään noin järjettömiä elatusmaksuja,

      • äityli22

        Herätys nyt tähän maailmaan. Elatus lasketaan nimenomaan molempien tulojen perusteella ja jos suhde on iso niin tuollaiset elatukset nimenomaan voi tulla. Ei elatuksella makseta ex-puolison elämä vaan kyllä täällä ainakin koko elatus menee (vaikka iso onkin) menee lapsen kuluihin. Isompi asunto kun pitää olla. Oma elatuskyky laskettu vähän yli satasen kuukaudessa. Elatusapulaskuri löytyy netistä. Sieltä pystyy todelliset elatukset helposti arvioimaan oikeaksi.


      • 1säpappa
        äityli22 kirjoitti:

        Herätys nyt tähän maailmaan. Elatus lasketaan nimenomaan molempien tulojen perusteella ja jos suhde on iso niin tuollaiset elatukset nimenomaan voi tulla. Ei elatuksella makseta ex-puolison elämä vaan kyllä täällä ainakin koko elatus menee (vaikka iso onkin) menee lapsen kuluihin. Isompi asunto kun pitää olla. Oma elatuskyky laskettu vähän yli satasen kuukaudessa. Elatusapulaskuri löytyy netistä. Sieltä pystyy todelliset elatukset helposti arvioimaan oikeaksi.

        Ensin lasketaan lapsen elatuksen tarve ja tämä sitten jaetaan vanhempien maksukyvyn mukaan.

        Mainitsemillasi elatuksilla kyllä maksetaan jo ihan lähivanhemman elämästäkin iso siivu. Se ei ole elatusmaksujen tarkoitus (Amerikassahan on vähän toisin).

        Sopimuksethan saatte tietenkin tehdä ihan mielenne mukaan, mutta ei tuollaisia maksuja määrätä.


      • elättäjä

        "440€/kk on amerikkalaistyyliset elarit, jossa mies (jolla on tietenkin automaattisesti iso palkka) maksaa myös ex-puolison elämän (koska naisella on aina pieni palkka). "

        No hahahhhaaahhaa. Vai amerikkalaistyyliset! Tuolla rahalla ei Amerikassa saa mitään. Eikä paljon Suomessakaan. Asumiskustannukset on se suurin menoerä sekä aikuisilla kuin lapsillakin. Elatusmaksu määräytyy molemman vanhemman tulojen mukaan. Ja mitä suuremmat tulot, sitä suuremmat on myös menot, ja etenkin asumismenot.

        Ja miten niin naisella on AINA pienempi palkka? Kun ei ole. Hyvin usein, onneksi, vanhempien palkka on yhtäsuuri kuten minulla ja exällä. Ex maksoi elareita kahdesta lapsesta 500 e/kk - molempien nettotulot parin tonnin luokkaa.


      • 1säpappa

        Lähivanhemman tulot tietysti nostavat myös asumismenoja, etävanhemman tulot eivät nosta lähivanhemman vuokraa tai laske asuntotukea.

        Amerikkalaistyyliset elatusmaksut lähtevät siitä, että naisella on huono palkka ja miehellä hyvä. Koska Suomessa näin ei ole, ei ole mitään syytä lähteä tuollaisiin elatusmaksuihinkaan.


      • äityli22
        1säpappa kirjoitti:

        Ensin lasketaan lapsen elatuksen tarve ja tämä sitten jaetaan vanhempien maksukyvyn mukaan.

        Mainitsemillasi elatuksilla kyllä maksetaan jo ihan lähivanhemman elämästäkin iso siivu. Se ei ole elatusmaksujen tarkoitus (Amerikassahan on vähän toisin).

        Sopimuksethan saatte tietenkin tehdä ihan mielenne mukaan, mutta ei tuollaisia maksuja määrätä.

        Suosittelen Isäpappalle tutustumista elatusapulaskuriin. Löytyy netistä jos Googlaa. Sama käytössä lastenvalvojilla ja on suomen lain mukainen. Eli sitä käyttäen niin elatusapu lasketaan oikeaksi eikä näin olleen koskaan liian suureksi. Ihmettelen kyllä kommentteja siitä että maksu menisi jollain tavalla exän elämänmenoihin. Ainakin me pysytään juuri ja juuri pinnalla ja kyllä koko elatusapu menee ihan lapsen elämiseen, itselläni kun elatuskykyä ei juuri ole.


      • 1säpappa
        äityli22 kirjoitti:

        Suosittelen Isäpappalle tutustumista elatusapulaskuriin. Löytyy netistä jos Googlaa. Sama käytössä lastenvalvojilla ja on suomen lain mukainen. Eli sitä käyttäen niin elatusapu lasketaan oikeaksi eikä näin olleen koskaan liian suureksi. Ihmettelen kyllä kommentteja siitä että maksu menisi jollain tavalla exän elämänmenoihin. Ainakin me pysytään juuri ja juuri pinnalla ja kyllä koko elatusapu menee ihan lapsen elämiseen, itselläni kun elatuskykyä ei juuri ole.

        Koska lapsen elämisen lasketaan maksavan korkeintaankin runsaat 450€kk ja lapsilisä tekee tästä jo yli satasen, niin miten kenellekään voi määrätä yli kolmen sadan aletusmaksuja per lapsi. Onko tarkoitus, että lähivanhempi ansaitsee lapsellaan? Eikö lähivanhemman pitäisi myös osallistua lapsesta aiheutuviin kustannuksiin?

        Mikäli molemmat vanhemmat osallistuvat 150 €:llä kuukaudessa lapsen kuluihin, niin sehän lapsilisän kanssa kattaakin jo sen elämisen. Tuon suuremmat elatusmaksut eivät oikeasti ole millään järjellisellä tavalla perusteltuja.


      • iuir
        1säpappa kirjoitti:

        Koska lapsen elämisen lasketaan maksavan korkeintaankin runsaat 450€kk ja lapsilisä tekee tästä jo yli satasen, niin miten kenellekään voi määrätä yli kolmen sadan aletusmaksuja per lapsi. Onko tarkoitus, että lähivanhempi ansaitsee lapsellaan? Eikö lähivanhemman pitäisi myös osallistua lapsesta aiheutuviin kustannuksiin?

        Mikäli molemmat vanhemmat osallistuvat 150 €:llä kuukaudessa lapsen kuluihin, niin sehän lapsilisän kanssa kattaakin jo sen elämisen. Tuon suuremmat elatusmaksut eivät oikeasti ole millään järjellisellä tavalla perusteltuja.

        Ei ole sinulla realistista käsitystä lapsen menoista. Ensinnäkin ne määräytyvät eli vanhempien elatuskyky lasketaan molemman vanhemman nettotuloista - vähennettynä vanhemman kohtuullisista asumiskuluista. Tunnettu tosiasia, että mitä parempi palkka vanhemmilla on, sitä enemmän heillä on elatuskykyä. Ja edelleen, mitä parempi palkka, sitä suuremmat ovat asumiskustannukset suhteessa palkkaan. Eron jälkeen lapsen ei ole tarkoitus elää minimitoimeentulolla eikä Suomen halvimmassa pienessä vuokra-asunnossa, jos lapsi on vanhempiensa eroa ennen elänyt kivassa ja tilavassa omakotitalossa tai rivarissa. Niin aikuisten kuin lasten asuminen on suurin kuluerä, myös elatusmaksuissa.

        "Eikö lähivanhemman pitäisi myös osallistua lapsesta aiheutuviin kustannuksiin?"

        Totta kai pitää, ja myös lähivanhemman tulot huomioidaan laskettaessa vanhempien elatuskykyä.

        Tiedoksi vielä, että lapsilisä lasketaan lähivanhemman tuloksi.

        Minulla exällä oli aikoinaan suurin piirtein sama palkka, noin 2000 e/kk per lätty. Laskurin mukaan molemmat maksoivat lasten, kaksi lasta, elatuksesta noin 500 e - eli ex maksoi elatusapua 480 e/kk. Ja voin kyllä sanoa, ettei rahaa ollut tuhlattavaksi asti. Menoja oli paljon enemmän, ja ne jouduin maksamaan ihan omasta kukkarostani. Kuten esim. kaikki kouluun liittyvät jutut (molemmat peruskoulunsa päättäneitä), joihin ex ei halunnut ottaa osaa millään tavalla. Välillä olin kirjojen kanssa tosi kusessa; sekä lukion että ammattioppilaitoksen kirjat ja tarvikkeet maksoivat ihan sikana. Näkyvät maksavan yhä. Yksi ainoa kirja 50 e; ja lukukautena niitä pitää ostaa kaiken aikaa. Ilman sukulaisteni tukea emme olisi pärjänneet.


      • äityli22 kirjoitti:

        Suosittelen Isäpappalle tutustumista elatusapulaskuriin. Löytyy netistä jos Googlaa. Sama käytössä lastenvalvojilla ja on suomen lain mukainen. Eli sitä käyttäen niin elatusapu lasketaan oikeaksi eikä näin olleen koskaan liian suureksi. Ihmettelen kyllä kommentteja siitä että maksu menisi jollain tavalla exän elämänmenoihin. Ainakin me pysytään juuri ja juuri pinnalla ja kyllä koko elatusapu menee ihan lapsen elämiseen, itselläni kun elatuskykyä ei juuri ole.

        Se laskuri antaa virheellisen tuloksen lähivanhemman eduksi. Tutustukaa tarkasti oikeusministeliön elatusapuohjeeseen niin tulee oikeudenmukaiset maksut viimeistään oikeudessa. Lähtökohta on, että lapsen normimenot jaetaan maksukyvyn mukaan. Siinä otetaan huomioon molemminpuoliset hyväksyttävät vähennykset. Etävanhempi voi mm tehdä saman huonevähennyksen jos lapselle on oikeasti oma huone..


      • todellisetkulut

        Niin voi tehdä huonevähennyksen, jos lapsi on hänen luonaan. Ei kuluja voi vähentää, jos ei niitä synny, kun ei lapsia pidä luonaan.


    • artisti2020

      Itse olen ehdottanut laiskuustukea.

    • Yh-isäpätässä

      Hyvä kirjoitus!

    • Ummikk0

      Niin just. Itse olen isä eikä lasten äiti anna minun edes tavata lapsiani!!! Silti joudun maksamaan lastenvalvojan ja kelan pakottamana 650€/kk elatusmaksua 1600€ nettotuloistani!!! Hip-Hip-Hurraa!!! Isien oikeuksia ei valvo kukaan ja oletuksena on että kaikki isät on ihan paskoja lieroja!!

    • elaritmaksaa

      Niih voi ei, lähivanhempi hoitaa yksin lapset, nyyh. Ei suostu ees yksin maksaan lapsen kuluja, nyyh. Lähivanhempi juhlii mun rahoilla, vaikka ei käytä päihteitä, ei käy viihteellä, ei osta itselleen uusia vaatteita, ei matkustele. Eikai sw vaan nyt rikastu nyyh? Nyyh on se niin väärin, että pitää maksaa omien lasten elämisestä. nyyh.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6153
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3916
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      255
      2299
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1910
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1353
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1296
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1030
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      976
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      37
      915
    Aihe