alaikäinen tytär katsoo kauhuleffoja

iiiiiiii

Hei! Eli otsikosta näkee aiheeni eli minun 15- vuotia tyttäreni joka tänä vuonna täyttää 16, katsoo paljon kauhuleffoja ja kaikenlaisia videoita kummituksista ja muista kauheista asioista. Hän on katsonut kauhuleffoja minulta salaa jo siitä lähtien kun hän oli suunnilleen 10. Tiedän ettei alaikäiset saisi katsoa tämmöisiä elokuvia ja olen yrittänyt kertoa tätä hänelle, mutta hän ei kuuntele. Tuntuu että hänellä olisi jonkinlainen pakkomiele katsoa tämmöisiä elokuvia. Näinä parina vuonna olen huomannut hänen käytöksensä myös muuttuneen paljon. Joo tiedän että hän on nyt murrosiässä, mutta hän vaikuttaa muihin teineihin verrattuna erilaiselta. Vähän erakolta ja hänen puheistaan ei aina saa selkoa. Minä ja mieheni olemme tarkkaileet häntä ja huomaamme paljon skitsofrenian oireita. Joten halusin vain kysyä, että voisiko näitten kauhuleffojen katselu voinut vaikuttaa tyttäreni mielenterveyteen, siis jos se nyt hänellä on.

11

922

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dst45yh

      Skitspfrenia ei toteudu ilman perimää tai alttiutta mielensairauksille. Kauhuelokuvat ei tee kenestäkään mielisairasta, on vain kysymys siitä miten kyseinen henkilö käsittelee näkemänsä ja erottaako elokuvan todellisuudesta. Kauhuelokuvat voivat aiheuttaa reaktioita ja psyykkisiä oireita silloin jos on alttiutta sellaiselle. Esimerkiksi arka, herkästi emotionaalinen ja mielikuvitukseltaan rikas voi tuntea kauhuelokuvien aiheuttamaa pelkoa tai ahdistusta, ei mielisairautta. Keskustelu kyseisen henkilön kanssa siitä miten hän kokee näkemänsä elokuvan, auttaa jo paljon. Miten hän kokee tunteen tasolla nähdyn elokuvan. Pakkomielle tässä tapauksessa voi olla myös riippuvuutta. Riippuvuuden voi korvata jollain toisella asialla tai sopimus että kyseinen henkilö katsoisi muuta kuin kauhuelokuvia. Kannattaisi keskustella ihan ammatti-ihmisen kanssa, esimerkiksi jos kyseinen henkilö on vielä koulussa, niin koulupsykologiin yhteyttä. Se voisi olla ensimmäinen askel.

    • Mistäliekyse

      Mä tunnen tapauksen, joka tykkäsi katsella kauhuleffoja joskus yli 10 vuotta sitten, mutta nykyään hän ei uskalla katsoa mitään yksin. Katsoiskohan enää seurassakaan? Se on kääntynyt ihan päälaelleen koko homma.

    • Veteranfan

      Kauhuelokuvat joihin luokitellaan myös Twilight-vampyyri-ihmissusi sarja ei ole muuta kuin teinidraamaa.
      Mutta youtube kummitteluvideot ovat todentuntuisempia kuin kauhuelokuvat.

      Nämä nettivideot vahingoittavat varmasti nuorta henkisesti enemmän kuin yksittäinen kauhuelokuva.
      Kauhuelokuvat ovat fiktiivistä "viihdettä" kun taasen osa nettivideoista pohjautuu todellisiin tapahtumiin.

    • ahahahahahagagaga

      Vai että ihan skitsofrenian oireita tuollaiset urpot, buahahahahahahahahahahahahhahahahahahaahahahahahhaahhhhhaaaaahhhhhaaaahahahahahahahahhahahhahahhahhahhahahhahhhhaaaaa

    • fjsjsjrsjhrsh

      Jaa-a vai että tuollaista. No, itsellä ainakaan ei ole mitään "oireita" ilmennyt, ja ajatellapa että minä KIRJOITAN kauhua (ja olen 15-vuotias) eli kaiken kauhuelokuvien ja paranormaalien videiden lisäksi mielessäni olen kehitellyt ja kehittelen alati mitä karmivimpia ideoita mitä kauhuun tulee. Ja silti ne eivät ilmene koulussa tai missään muuallakaan minään "sekavan puheena" tai "syrjäänvetäytymisenä" mitä tuossa aloitusviestissä voivoteltiin. Ihan ilmiselvää on, että päästä ja luonteesta on kiinni miten tällaiset vaikuttaa.

      Itse RAKASTAN kauhua ja kirjoitan sitä todella mieluusti. Ah, se tunne, kun päässä alkaa surisemaan.

    • emmäoleihanvarmamut

      Olen itse 23-vuotias tyttö nykyään ja aloin katsoa kauhu-elokuvia siinä 14 ja 15 vee paikkeilla. Ehkä se riippuu ihmisestä miten niitä käsittelee, mutta minuun se vaikutti mieltäni alentavasti ja olin tosi masentunut (taustalla oli muitakin asioita) olen viime vuosina yrittänyt vähentää paljon kauhuelokuvien katselua, nykyään huomaan että olen paljon turtunut, pystyn katsomaan aika paljon kaikenlaista pashaa (en ole ylpeä siitä). Mut mun pointti on se ettei siitä välttämättä mitään hyvää tuu jos tosi paljon kattelee kaikkea väkivaltaista tai pelottavaa. En tiedä ehkä ihminen jollain oudolla tasolla on kiinnostunut yliluonnollisista ja pahoista asioista, se on jotenkin meidän luonnossa (tietty on ihmisiä joita ei kiinnosta kauhu ollenkaan ja se on tosi hyvä, mut juu) ja tulikin mieleen, että välttämättä tuo tyttäresi kauhujuttujen katselu ei välttämättä johdu siiitä, että hän katselee kauhua vaan jostain muusta asiasta. Usein riippuvuudet johtuvat jostain toisesta asiasta mikä se itse riippuuvuus on. Nyt kyllä hieman eksyin aiheesta.....mut itselläni on ollut monenlaisia riippuvuuksia ja monesti olen tajunnut, että riippuvuus ei ole ollut ongelma vaan joku toinen asia sen taustalla. L

      Sitten lisään vielä sen, että on eri tasoisia skitsofrenia diagnooseja ja tosiaan, mun henk koht mielipide on ettei tollaset skitsofrenitaudit tuu kauhuelokuvia katsomalla, saattaa ne altistaa sellaista ihmistä jolla on enemmän alttiutta sille sairaudelle, mutta ei todennäköisesti kokonaan syy sille (et kyllä kysynyt tätä mut juu) Skitsofrenia on periytyvää niin kuin joku jo tällä palstalla sanoi. Sisarellani on paranoidinen skitsofrenia (häntä ei ole virallisesti siten diagnosoitu, se miksi ei ole on pitkä tarina enkä jaksa sitä nyt tässä selittää) hän kuulee selkeästi ääniä, minne ikinä menemme hän kuulee muiden ihmisten (tuntemattomien ja tuttujen) puhuvan hänestä, hän kuvittelee että joku ihminen on levittänyt hänestä ilkeitä juttuija kaikille ihmisille. Hän luulee aina että hänen tavaroitaan on varastettu, hän on kuullut myös että radiossa puhutaan hänestä tai telkkarissa joku on suoraan puhunut hänelle (uutistenlukija) jotain ilkeää liittyen johonkin menneisyyden hommaan. Hän ei usko olevansa sairas.

      En aluksi uskonut että hänellä on sellainen sairaus, mutta nyt oireet ovat niin pahat että kyllä varmasti psyykeessä on vikaa (mutta haluan tosiaan korostaa että on erilaisia skitofrenian tasoja, mitä ihmisille voi tulla ja jossain tasossa oireet saattavat olla hyvinkin lieviä tai erilaisia.(Olen tehnyt vähän researchia aiheesta) En tietenkään tiedä tyttärestäsi yhtään mitään joten en voi tietenkään tietää tilanteen kokonaisuutta ja se ei ole minun tehtävänikään diagnosoida ketään. Mutta en usko että kauhuelokuvat aiheuttavat skitsofreniaa virallisesti ehkä altistaa joitakin oreita ehkä ?mutta no joo ... jos on suvussa esm meidän eno sairastaa paranoidista skitsofreniaa, huumeet saattavat aiheuttaa skitsofreniaa, traumaperäiset tilanteet saattavat aiheuttaa skitsofreniaa..mutta kannattaa keskustella aiheesta jonkun osaavamman kanssa kun täällä palstalla. halsin vain jakaa ajatukseni tästä aiheesta. Tsemppiä tähän tilanteeseen jos ei muuta niin voihan yrittää takavarikoida kännykän joksikin aikaa tai antaa tietyt ajat milloin tulee olla tietokoneella (no en tiedä paljon kasvatuksesta, mutta nämä nyt tulivat mieleeni...sit jos jotenkin yrittäis keskustella tyttären kanssa tästä asiasta....no joo tälllasta

    • kaikkesitä

      olen nyt 30v. olen nähnyt kauhu leffoja telkkarissa ihan pienestä lähtien. enkä ole ns. kieroon kasvanut :D joten suosittelen menemään sinne lekurille hakemaan diaknoosia skitsofreniasta, täältä vastausta tuskin saat..

    • kaljupää_palander

      Kauhuleffoista nauttii meikäläisen kaltaiset, lapsuudessa ja nuoruudessa traumatisoituneet ihmiset jotka saa kauhusta helpotusta turvattomuuden tunteeseen. Meitä on aivan saamaristi sillä paskoja vanhempia löytyy liikaa.

    • äitii-tuu-munviekkuun

      Suosittelen elokuvaa uinu lemmikkini uinu,todellakin mehukas kauhuleffa.

    • zbcnzmz

      Minäkin tunsin tuossa iässä vetoa kauhuleffoihin. Olen saanut nk. vapaan kasvatuksen, joten meillä ei kotona valvottu katsomisia mitenkään eikä koskaan estetty minkään muunkaan elokuvatyypin katsomista.

      Ei ole tullut traumoja elokuvista, vaikka minulla on vilkas mielikuvitus. Nykyään, 40 ikäisenä en enää katsoisi pahimpia kauhuleffoja ainakaan yksin. Kauhu ei sillä tavalla enää kiehdo, vaan tuntuu enemmän epämiellyttävältä.

      Ehkä kauhulla haetaan tietyssä iässä myös omia sietokyvyn rajoja, kun rajoja kokeillaan muutenkin paljon.

    • kauhunystävä

      Muistan kun itse katsoin nuorempana kauhuelokuvia ja touhu meni kovin jännittäväksi, palautin itseni maan päälle muistuttamalla kuvausryhmästä, joka häärii kokoajan ympärillä :D Ei ole jäänyt mitään traumoja.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      134
      1883
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1442
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe