Ketjujen venymisestä

retropyörämies

Keväällä hommasin tuollaisen 80-luvun maantiepyörän ajokikseni, 7-vaihteinen takapakka eli paksumpaa ketjua syö kuin nykypyörät. Vaihdoin heti takapakan ketjuineen, ketjuna Shimanon hg-40.
Ei näköjään kestänyt edes 1000km kun on jo venynyt yli sallitun 0.75 mitan mukaan. Kuski on alle 80kg, keskivauhdit lenkeillä 25-30km/h, mäet olen ottanut tavakseni yleensä runtata putkelta. Paljonko kilometrejä ketjun mittaajille kertyy yksille ketjuille? Onko kalliimpiin ketjuihin panostaminen järkevää? Tuohan on halvinta mitä löytyy.

7

116

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anttiiiiiii

      Ei seitsemän vauhtiseen varmaan myidä enää kun halvinta mahdollista. Kannattaa opetella ajamaan kevyemmällä vaihteellä niin säästyy nivelet ja pyörä.

      • retropyörämies

        Joo, eipä taida paljoa valinnanvaraa olla. Jotkunhan ne huoltaa ja hoitaa ketjuja paremmin kuin lapsiaan, tuskin kannattaa tälläisillä. Taitaa olla paras näillä kun vaan heittää 1,5 - 2 kk välein uudet alle jos ei paremmin kestäviä ketjuja löydy. Vanha selkä ja persekin vaan tykkää kun nousee välillä penkistä niin noihin mäkiin runttaan muuten pyrin pyörittään aika kevyesti.


    • pyörätiellä

      Mulla on ketju kestänyt sellaisen kymmenenestä kahteentoista tuhatta kilometriä. Käytän varsin tasaisesti kaikkia vaihteita, painottuen pieniin välityksiin. Etuhammasrattaan käännän aina 1000 km jälkeen yhden kiinnityksen eli viidesosan kierrosta eteenpäin. Näin eturattaankin kuluminen pysyy aisoissa ja ainakin tasoittuu kehälle.

      • www2

        Eturattaan kääntäminen viidesosan eteenpäin ei vaikuta ketjun/rattaan kulumiseen sillä ratas pyörii ketjun mukana ja kiinnityspiste ei vaikuta rattaan ja ketjun keskinäiseen kosketukseen.


    • Anttiiiiiii

      7000 kilometriä taluttamalla niin kestää hyvin 10000. Mutta urani aikana yksikään ketju ei ole yli 5000 ajettuna pysynyt alle 0.5% venymässä. Kyllähän ne ketjut kestää rasvattuna varmasti 10000 mutta tyhmää ajaa venyneillä ketjuilla.

    • www2

      Kyllä ketjun tulisi kestää yli tonnin. itse vaihdan ketjut noin kolmen tonnin välein. Tuli sellainen asia mieleen että jos fillarissasi on alkuperäinen eturatas niin onkohan se täysin yhteensopiva tuon ketjun kanssa. Kulunut eturatas syö ketjun nopeasti väljäksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      16
      1449
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1295
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1082
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1013
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe