Närästyslääke Pepsid psykoosilääkkeenä

dopamiiniteoria_nurin

Pepsidin (famotidiini) käytöstä psykoosin - skitsofrenian - hoidossa julkaistiin muutama vuosi sitten suomalaisiakin tutkimuksia: "Närästyslääke auttaa skitsofrenian hoidossa, sanovat suomalaiset tutkijat". Tulokset olivat hyvin lupaavia. Asiasta kerrottiin mediassakin melko laajalti. Sittemmin ei ole kuulunut uutta. Googlettamalla löytyy tietoa Pepsid -tutkimuksista skitsofrenian hoidossa.

Oliko vastaus skitsofrenian hoitoon liian helppo, Antihistamiini? Pepsid, Famotidiini, H2-reseptorin salpaaja, vaikuttaa dopamiinin sijasta aivojen histamiinijärjestelmään.

Eikö kannata tutkia ja kehittää jo olemassa olevaa lääkettä uuteen käyttötarkoitukseen? Jääkö lääketeollisuuden voitot liian pieniksi, jos vastaus vakavaan sairauteen, mihin ei ole toimivaa hoitoa löydetty, löytyykin jo keksitystä lääkkeestä? Suuret rahat jäävät saamatta! Jäätyikö tutkimuksen rahoitus?

Kuinka laajasti Pepsidiä käytetään jo nyt skitsofrenian hoidossa off-label -käytössä?

Entä mitä tietoa on muiden antihistamiinien, H1 -reseptorin käänteisagonistien, käytöstä psykoottisten oireiden hoidossa?
---
Närästyslääke, Pepcid, famotidine, antihistamiíni, psykoosi, skitsofrenia, dopamiini, H1 -reseptorin käänteisagonisti, H2-reseptorin salpaaja

8

1262

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yksi_pilleri_riittää

      Tuon tutkimuksen tekijä näyttää viimeksi julkaisseen jutun Mirtazapinista: Jo yksi pilleri kerta-annoksena auttaa ja riittää. Eipä taida tuon kaltaiset tutkimustulokset miellyttää lääketeollisuutta!
      Oisko todellakin niin, että on rahoitusvaikeuksia tutkia Pepcidin ja antihistamiinien käyttöä psykoosin hoidossa?

    • parantava_lääke

      Se on sensaatio, jos skitsofreniaan löydetään oikeasti parantava lääke. Sellaista ei vielä ole yhtäkään markkinoilla.

      • YouBetterThink

        Niin, ja tätä uutta ihmelääkettä odotellessa kannattaisi vaikka yrittää vähentää potilaan mentaalista stressiä ja hoitaa terapialla pois häpeätraumoja. Ihan yllättäen oireet vähenevät huomattavasti ja osalta poistuvat kokonaan.

        On tietysti vaikeampaa ja työläämpää kuin syöttää pillereitä ja tuottaa pitkällä tähtäimellä vähemmän rahaa, koska auttaa potilaita oikeasti.

        Siitä muuten voisi aloittaa, että rakennetaan asuntoja, joissa naapurin kusella käyminen ei kuulu seinän/katon läpi. On itse asiassa melkoinen ihme, että halvalla rakennetuissa kerrostaloissa asuvissa on yhtään mt-ongelmista diagnosoimatonta. Mahdolisuus rentoutua ja keskittyä tuollaisessa ympäristössä on sitä luokkaa surkea, että vähemmästäkin sekoaa.

        Mielenterveyden pettäminen on lähes aina kahden tekijä summa (yllätys yllätys): fyysinen (neurologinen) altistus ja mentaalinen stressi. Neurologisesti aika monelta löytyy jotain pientä aivovauriota, joka saattaa jossain määrin haitata kognition tai tunnepuolen toimintaa. En ihan äkkiä odottaisi siihen ihmelääkettä, joten näiden ihmisten kanssa on vain elettävä ja järjestettävä yhteiskuntamme niin, että se onnistuu. Sen ei pitäisi tälläiselle Nokia-nerojen porukalle olla mitenkään ylivoimainen tehtävä.

        Toki jos antihistamiini auttaa, niin mikäs siinä. Yleensä sellaisten lääkkeiden sivuvaikutukset ovat kohtuullisen lievät, mutta omasta kokemuksesta tiedän, että antihistamiinit menettävät tehoaan pitkään käytettynä. Jos nimittäin teho skitsofrenian hoidossa perustuu samaan kuin allergioissa. Tosin niin menettävät esim. särkylääkkeetkin, ihmisen kroppa kun pyrkii itse säätelemään toimintaansa ja yrittää siksi kompensoida ulkoisia vaikutuksia, olivat ne sitten kuinka positiivisiksi tarkoitettuja hyvänsä.

        Sinänsä tuo histamiinin vaikutus voi olla psykologinen sekin. Histamiini vähentää jotain diagnosoimatonta tulehdusta (diagnosoimatonta ehkä siksi, ettei kyseistä tulehdustyyppiä osata diagnosoida lainkaan, lääketiede kun edelleen on vain vaiheessa, ei paratiisissa) jossain päin kroppaa, joka vähentää aivoihin välittyviä lieviä kivun tuntemuksia (joita ei välttämättä tunnisteta sellaisiksi, esim on havaittu, että matalat määrät särkylääkkeitä voivat auttaa masennuksessa) tai "olet hengenvaarassa"-signaaleja, jolloin aivojen syvemmät "primitiivisemmat" osat, ns alitajunta, lakkaa jauhamasta asian kimpussa ja nostamasta pintaan "outoja"assosiaatioita ja otsalohkokin pääsee välillä huilimaan sen verran, että alkaa erottaa toden ja aivojen itsensä generoiman sisällön välillä (ihan vaan jo sillä, että unen määrä ja laatu paranevat).

        Edelleenkin, varsinainen ongelma yhteiskunnassamme eivät ole skitsofreenikkojen harhaluulot, vaan yleisesti terveinä pidettyjen ja asiantuntijoina arvostettujen harhaluulot, joita ei edelleenkään ole mitenkään erityisen vähän. Yksi pahimpia harhaluuloja ajassame onkin se, että kuvitellaan Kopernikuksen ja Darwinin korjanneen viimeisimmät. Nope. Älymystöä on aina syytä auttaa sen kamppailussa omaa tyhmyyttään vastaan, ja siinä älymystön keksimien tyhmyyksien ulkoaopetteleminen ei varsinaisesti auta asiaa.


    • VuosiaAntihistamiinia

      Mitä histamiini tekee aivoissa?
      Toimii välittäjäaineena, mutta mitä se siellä välittää?
      Jos histamiini puuttuu, kun antihistamiini sen sitoo, niin kyllä se johonkin jotenkin vaikuttaa.

      Mihin perustuu antihistamiinin väsyttävä vaikutus?

      Mitenkä nämä reseptori jutut? Jos antihistamiinia syö vuosia, lisääntyykö jotkin reseptorit ja syntyy toleranssia tai jotain vääristymää?

      Jossain puhutaan, että antihistamiini:
      väsyttää
      lisää ruokahalua, lihottaa
      heikentää muistia ja oppimista (epilepsia)
      heikentää haju- ja makuaistia

    • Mielisairauteen auttaa parhaiten itsensäpaljastelu.

    • Loogista

      Voisiko skitsofrenia/psykoosi olla todellisuudessa kasvisallergiaa? Välillähän puhuttiin jo histamiini-intoleranssista, jota tietyt kasvikunnan tuotteet ja mm homeet aiheuttavat. Histamiinireseptorejahan on runsaasti aivoissa, ja kun veri-aivoeste pettää niin intoleranssireaktio on valmis.

      Hox hox!

    • Kerran luin mielenkiintoisen kirjan, selviytymistarina, nuoren naisen kamppailusta skitsofrenian kanssa, missä kertoi että sai apua dialyysistä, tai sen tapaisesta hoidosta.

      Se nainen oli myöhemmin lukenut itsensä lääkäriksi, mutta kirjan kansiliepeissä olevasta kuvasta näki selvästi, että hulluhan tuo on vieläkin, eli oli sellainen hullunkatse silmissään, vaikka lääkärintakki olikin päällä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5118
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3347
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1482
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1317
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1026
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      928
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      877
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      717
    Aihe