Lahjakirjan maininnan 100-pros. pitävyys

Ottaakko

En kohtuullisella kahlaamisella löytänyt suoraa ja selkeää vastausta siihen, että pitääkö lahjakirjassa oleva maininta "lahja ei ole ennakkoperintöä" kaikissa oikeusasteissa 100-prosenttisen varmasti?

Joistakin teksteistä tuli tunne, että kyseinen maininta ei ole pätevä, jos muut rintaperilliset haluavat 'lakiosansa'.

Selitän tarkemmin koko tilanteen, koska ilmeisesti tapauskohtaisesti sillä saattaa olla väliä.

Kyse on lapsuudenkodista, vanhasta maatilasta, jossa mukana jonkin verran metsäpalstoja, mutta ei merkittävissä määrin. Vanhemmat haluaisivat lahjoittaa nämä osalle lapsistaan, mutta ei kaikille, ja tarkoitus olisi, että näitä lahjoituksia ei katsottaisi myöhemmin perinnönjaossa ollenkaan ennakkoperinnöksi, vaan nämä lahjan saaneet saisivat lopusta perinnöstä täsmälleen saman euromäärän kuin muut, jotka eivät lahjaa saaneet. Tämä siksi, että siinä missä tilan metsiä on myyty jo aiemmin pois, ei kuitenkaan 70-luvulla rakennettua taloa ole aikojen saatossa juurikaan remontoitu. Ajatus on, että metsistä saatavasta rahasta, lähinnä puun myynnistä saatavilla rahoilla lapsuudenkotia pidettäisiin yllä. Rahallista etua ei siis olisi tulossa. (Miten lahajan saajat valikoituivat, on olemassa perusteet.)

Yksi lahjan saajista saattaisi asua talossa pysyvästi, mutta kyse olisi lähinnä ..lähes "uhrautumisesta". Mikäli lahja missään määrin katsotaan ennakkoperinnöksi, ei kukaan lapsista halua taloa tai maita, kun jos tarjolla on sen sijaan puhdasta rahaa (vastaava määrä). Tämä tarkottaisi sitä, että tila ja talo lopulta ränsistyy.

Se on tiedossa, että mikäli muut lapset eivät lakiosaansa vaadi, ei lahjaa katsota ennakkoperinnöksi, mutta ison katraan ollessa kyseessä, aina löytyy joku, joka ajattelee jäävänsä tappiolle.

Vastausta kenelläkään?

8

167

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jotainpientä

      Nyt menee taas käsitteet hieman sekaisin.

      Lakimääräiselle perilliselle annettu lahja on aina ennakkoperintöä, ellei sitä ole erikseen kielletty lahjakirjassa tai esim lahjanantajan testamentissa. Jos lahja ei ole ennakkoperintöä, se on aina suosiolahjaa.

      Ennakkoperintö lasketaan perillisen perintöosaan. Ennakkoperintö ja suosiolahja lasketaan molemmat, jos selvitetään täyttyykö perillisen lakiosa.

      Lakiosa on puolet perintöosasta, eli riittääkö muuta varallisuutta, näiden lahjan ulkopuolelle jääneille? Kannattaisiko metsät ja talo myydä?
      Tietenkin tuossa täytyy jonkun vaatia ja tuoda ilmi mutta kuten sanoit aina joku

      • Jotainpientä

        Jaa jäi osa pois.

        1. Kun lasketaan perintöosaa katsotaan mitä oli kuolinhetkellä plus ennakkoperinnöt ja tämä jaetaan perillisillä.

        2.Kun lasketaan lakiosaa kuolinhetken ennakkooerinnöt ja suosiolahjat yhteen jaetaan perillistenmäärällä ja se vielä puoleen.

        Jos 1 on isompi kuin 2 ei voi vaatia lakiosaansa. Tuota tietenkin sekoittaa jos perinnönjättäjä on ollut naimisissa ja lahja annettu yhteiselle perilliselle.

        Eli ehkä kannattaa mennä laskemaan asiantuntijanluona.


    • Ottaakko

      Kukaan ei varsinaisesti halua myydäkään, tai ehkä jotkut, mutta paikka on muuten rakas, ja halutaan pitää suvussa. On ainoastaan väärällä paikkakunnalla niille, jotka siitä muutoin olisi kiinnostuneet omana tulevaisuuden kotinaan, ja siksi ei voida ajatella, että tila ja maat todella vastaavat rahallista arvoa. Edelleen, kukapa ei ottaisi rahaa ennemmin kuin maata ja remontoitavaa taloa.

      En nyt tiedä mitkä käsitteet olisvat sekaisin - en toki tuosta suosiolahja-termiä käyttänyt, mutta yhtä kaikki, jos kerta käsitellään samanlailla kuin ennakkoperintöä lakiosa-asioita selvitettäessä, ei voi muuta todeta, kun että vaikeaksi on tehty kotipaikan pitäminen suvussa. Se nyt vain on niin, että sen päälle, että ottaa "ristikseen" talon kunnossapidon ja mahdollisen muuton paikkakunnalta vähemmän mieluiseen paikkakuntaan, pitäisi vielä "luovuttaa" käteistä rahaa kaikille sisaruksilleen, jotka saavat jäädä asumaan sille paikkakunnalle, missä todella haluavat asua, ja nautiskelevat perintörahoistaan kuka mitenkin huvitellen, lahjansaajien laittaessa rahansa perintötilan vaalimiseen.

      Tilan, metsien ja talon arvo lienee n. 100 000 e ja olemassa on myös kaupunkiasunto, jonka arvo on toinen mokoma. Ensimmäinen 100 000 e menisi siis vain muutamalle lahjaksi. Mutta näin tämän ymmärsin, että käytännössä kun asioita oikein pohjamutia myöten arvotetaan, tappiolle jäisivät ne, jotka haluavat tilasta huolehtia pitkälle eteen päin. Ja ajattelen niin, että jos toisesta 100 000 eurosta lahjan saajat saisivat yhtään vähemmän kuin ei lahjan saaneet, niin asia on näin. Myönnän, että lakiosan hahmottaminen on minulle hankala asia. Totesin jo internetiä läpi käydessäni. Mutta koko idea oli siis siinä, että euroakaan vähempää ei saisi lahjan saajien saada toisesta 100 000 eurosta.

      Se, että lahjotettaisiin kaikille tasapuolisesti, tarkottaisi sitä, ettei mitään päätöksiä taloa ajatellen saisi koskaan aikaiseksi. Olisi liian monta kokkia keittiössä. Ja toki osa myös luultavasti haluaisi oman osansa käyttää muuhun kuin talon kunnossapitoon. Ei siis ole vaihtoehto. Näillä tiedoilla on turha haaveilla, että ainakaan talo tulee kunnossapidetyksi. Sääli. Ja myyntiin tuskin menee.

    • Ottaakko

      No nyt tulikin enemmän vastausta näkyviin. Joo, vähän jäi sellainen vaikutelma, ettei ole kovin yksiselitteistä, ja lakimiehen luo olisi tarkoitus mennäkin - mitään ei sattuman varaan olla jättämässä. Ajattelin,e ttä josko ei olisi jäänyt mitään epäselvää, kun kysyy täältä. Mutta asia selvä. x)

      • Jotainpientä

        Tarkoitin myyntiä näille, jotka haluaisivat pitää tilan. Myynti jos tehty yli 3/4 käyvästä arvosta ei ole lahja, eikä sitä lisätä mihinkään. Lisäksi kun tehty kauppana, saisitte oikeuden metsävähennykseen, toisin kuin lahjassa. Kannattaa myös kysyä sukupolvenvaihdos huojennuksista metsienosalta.

        Perintökaari lähtee siitä, että perillisiä kohdellaan tasapuolisesti, joka nyt vaan on täysin eri kuin mitä haluatte, vaikka tarkoituksenne olisikin ns hyvä. Ja juuri kertomaasi tilannetta varten tuotiin Suomeen lakiosajärjestelmä.

        Muutenkin mahdolliset tulevat kunnossapitokulut eivät kuuluperinnönjako laskelmiin, vaan perustana on käypä, eli luovutusarvo. No jokainenhan tietää, että jos joku ei halua, ei hän ole valmis maksamaan jostain niin paljon kuin se joka haluaa.


      • hupsanhei

        Kun arvioit maatilan arvoksi 100t ja huoneiston myös 100t, niin esim. 5:n rintaperillisen pesässä yhden perintöosa on 40t ja siitä lakiosa on puolet, eli 20t. Lakiosan saaminen on melko hyvin turvattu huomioimalla kuolemaa edeltävän 10 vuoden lahjat suosiolahjoina antoaikansa arvolla vaikka ennakkoperintönä huomioiminen on sinänsä pätevästi lahjakirjassa kielletty.
        Kun 100t maatila lahjoitetaan yhdelle tai muutamalle kiellettynä ennakkoperintö, niin pesäänhän jää 100t/5 =20t, eli kaikkien lakiosa tulee täytetyksi lain mukaan, eikä mitään epämääräisen suosiolahjan arviointeja lakimiesten avulla tarvita.
        Käteen jää sisarusten keskinäiset kateudet ym kahnaukset ja vähemmän yhteisiä synttäreitä jne.


      • Jotainpientä

        Valitettavasti oma kristallipalloni ei näe ihmisten varallisuus tasoa heidän kuolin hetkellä, joten suosittelen että jättää hieman enemmän marginaalia laskelmiin.

        Ja muutenkin, kuka on kuullut tapauksesta, että henkilön kaikki varallisuus koostuisi vain ja ainoastaan kiinteistöstä ja asunto-osakkeesta tai että nuo arvot pysyvät kuolemaan asti samana.


    • Ottaakko

      Jonkin verran aloituksen ja vastauksen jälkeen tulin itsekin siihen tulokseen, että lakiosa jää todennäköisesti pienemmäksi kuin perintäosa.

      Mitä tulee suvun kanssa kahnauksiin, niin en ole peitellyt mitään keneltäkään, vaan kaikki faktat (tai oletettavat faktat) ja laskelmat on jo kerrottu kaikille. Kuten myös se, että vanhempien tahto nimenomaan on, että meille muutamalle ei tule perintöosasta vähennystä suosiolahjan takia.

      Tokikaan se ei tarkoita sitä, etteikö joku sitten aikanaan lakimiehen kanssa ala tarkemmin lasketuttamaan osuuttaan, mutta tällä hetkellä tilanne on neutraali ja välit ovat kunnossa, vaikkakin osa kuvitteli jo välissä, että pääsemme pärjäämään. Hän ehdotti jo, miten tilit tasattaisiin, mutta vanhempani torppasivat idean heti alas. Sen jälkeen on oltu hiljaa enimmäkseen. Osa asian kanssa hyvin ok.

      Kovastikin keskustellaan ja joskus volyymikin nousee, mutta tähän asti ei ole pysyvää vaikutusta ollut normaaliin kanssakäymiseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1535
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1354
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1321
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1267
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1238
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1146
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1106
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1096
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1094
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1072
    Aihe