2 antennia häiriköi toisiaan?

Haravoita

Laitettiin 2 sntennia katolle täällä rajakaupungissa, toinen suunnattu ouluun jonka mastoon matkaa n.130km ja toinen tervolaan jonka mastoon n.50km. Nyt on niin että välillä esim. Mtv ja nelonen menee laatikkomaiseksi eli huonoa singnaalia. Oulun harava laitettiin jotta saataisiin tervolasta puuttuvat kanavat näkyviin, nytkun oulun kanavat alkavat pätkimään ja haluttaisi vaihtaa kanavaa niin muuta ei näy kuin ylen kanavat. Onkohan mahdollisesti tervolan harava suunnattu hiukka väärin kun ei pysty nelostakaan katsomaan huonon radiokelin vallitessa, vai häiriköikö tuo oulun isompi harava pienempää tervolan haravaa?

5

112

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiiminki-rulaa

      MTV ja Nelonen käyttävät samoja linkkimastoja YLE:n kanssa, mutta niillä on halvemmat ja heikommat vahvistimet niissä linkeissä.
      Valita niihin tv-yhtiöihin tai sillee.

    • KuinkaNeKaapeloitu

      Kaksi antennia. Onko ne kytketty samaan tvkaapeliin, vai onko melemmilla omat kaapelit? Onko välissä vahvistimia/suotimia? Onko osaava asentaja tehnyt kytkennät. Kahden antennin liittäminen samaan televisioon vaatii hieman osaamista. Kuvaa tilannetta tarkemmin.

    • On_oltava_hyvät_antennit

      Kiiminki-rulaa väittää, että kaupalliset asemat ovat pienemmällä teholla. He ostavat lähetyspalvelut lupien mukaisin tehoin, joten tuon kommentin voi unohtaa. Oulun kaikkien kanavien ERP on 50 kW ja vastaanotossa voi tulla eroja mm. vastaanottoantennin ominaisuuksien takia. joskus kaupattiin kanavaryhmä antenneja, joissa saatiin lisää vahvistusta kaventamalla taajuuskaistaa (Esim. ylimmät kanavat vaimentuivat, kun alimmat kanavat vahvistuivat). Toivottavasti näistä antennivirityksistä on jo päästy eroon.
      https://www.viestintavirasto.fi/taajuudet/radiotaajuuksienkaytto/tv-asematsuomessa.html löytyy asemakohtaiset taajuudet ja tehot. http://digita.fi/files/1571/Kanavat_ja_taajuudet_-taulukko7.3..pdf on kanavat asemittain.

      Tuossa tarvitaan monta asiaa samanaikaisesti, jotta homma onnistuu.
      Oma kokemukseni on Itä-Suomesta, jossa tuttavalla on omakotitalo kohtalaisen korkealla paikalla. Hänellä on kookas UHF-antenni Kuopioon suunnattuna ja se on suunnattu siten, etteivät lähempänä olevat Koli ja Kiihtelysvaara yliohjanneet vahvistinta. Matkaa on n. 150 km ja kunnollinen kuva riippui vuodenajasta. Kun nyt lähempänä olevista asemista saa tärkeimmät kanavat, niin tämä jäi lähinnä kokeiluksi.

      Kahden UHF-sisäänmenon säädettäviä vahvistimia löytyy ihan mistä vaan, joten kahden antennin yhteen liittäminen ei ole ongelma, jos ne ovat eri suuntaan. Ilman vahvistimia ei signaalia tule tarpeeksi. Noilla etäisyyksillä tarvitaan antennille hyvää vahvistusta ja se lisää tuulikuormaa => mastoputken pitää olla hyvin tuettu, sillä huojuvalla antennilla tulee vain räpsyvää kuvaa. Muistithan lisätä UHF-antennien kaapeleihin ennen vahvistinta LTE-suodattimet, jos tukiasema sattuu olemaan lähellä ja on antennikeilan suunnalla.

      Tässä oli antennien koot huomioitu matkan mukaan. Ei antennien tarvitse olla samassa putkessa, jos tämä epäilyttää. Oulun ja Tervolan antennit viedään parhaille paikoille, josta on esteetön näkyvyys aseman suuntaan. Tiedän tapauksen digitv:n aloittaessa, kun täytelähettimiä vielä puuttui, mutta kuva piti saada: Yksi alan harrastaja sai luvan naapuriltaan laittaa antenninsa hänen piharakennuksensa katolle. Kaapelia tarvittiin 400 metriä, pari välivahvistinta ja pieni jokikin sattui olemaan kaapelireitillä. Hyvin toimi siihen saakka, kunnes paikalliset täytelähettimet asennettiin.

      Oman ongelman tuo kanavat: Oulussa on kanavanippu A/k41, B/k22, C/k28, E/k37, D/k25 ja H/k33. Tervolassa on A/k40, B/k42 ja C/k44. Tuosta nähdään, että Oulun A-kanavanippu osuu ikävästi Tervolan kanavanippujen väliin. Tämä vaatii vastaanottimelta laatua, jotta se saa todennäköisesti heikompaa tasoa olevan Oulun A-kanavanipun avattua. Ilman mittalaitteita ei noita kanavanippuja saa keskenään tasapainoon.

      VHF-lähettimet ovat myös Kiimingin korkeudella, mutta niiden näkyvyys ei ole kovin laajaa pienen lähetystehon ja matalan antennikorkeuden takia.

    • Tiirailijax

      Muistakaapa myös, että itse antenniharavissa pitää olla n. 90 väli korkeussuunnassa. Riittävästi elementtejä (ei mitään halpisantennia) ja tehokas antennivahvistin pitkän antennimaston ohella niin kyllä pitäisi näkyä, koska iso osa signaalista kulkee meren yllä. Ja pienihäviöinen antennikaapeli.

      • Tiirailijax

        ... siis 90 senttiä, se väli.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5228
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3397
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1532
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      185
      1399
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1056
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      968
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      768
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      759
    Aihe