Hevonen ei liiku/peruuttaa ja yrittää kääntyä

ongelmia

Minulla on ongelma ponini kanssa. Se temppuilee usein peruuttelemalla, etenkin maastossa.
Yleensä aina samoissa kohdissa aloittaa. Yrittää kääntyä kotiin päin peruuttamalla ojiin ja olemalla liikkumatta. Tänään olisi voinut loukkaantua pahasti yrittäessään peruuttaa ojaan. Oon kokeillut kaikkea, oon maiskuttanut, potkinut, huutanut ja itkenyt, käyttänyt raippaa ja potkinu, myös yrittäny antaa löysät ohjat ja lässyttää, ei tehoa. Ainut vaihto ehto on nousta pois selästä ja taluttaa, tai pyytää joku muu taluttamaan. Hermothan siinä menee, vaikka kuinka potkis ja lätkis raipalla, poni vain nakkelee niskoja ja peruuttaa. Saattaa joskus tehdä tätä myös esteillä. Ideana kai on, että pääsisi kääntymään kotiin. Loppuen lopuksi on vaan pakko tulla alas, koska poni vaan ei liiku.
Satula on vähän rikki, voikohan sillä olla jotain kipua siitä?
Tosin tekee tätä myös ilman satulaa joten tuskinpa siitä johtuu.
Poni on 9v shetlanninponi, loppuun asti koulutettu ja melko osaava.
Kaipaan kipeästi neuvoja, liian usein palaan ratsastamasta itkien..

10

2540

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yksi: Millä tavalla ja mistä kohtaa satula on rikki? Jos ponin selkä on kipeä rikkinäisen satulan takia, ratsastajankin paino tekee kipeää vaikka välissä ei satulaa olisikaan. Tarkista, tai jos et osaa, pyydä joku tarkistamaan onko ponin selkä kipeä. Jos on, älä ratsasta ainakaan muutamaan päivään. Jos ei ole, katsotaan mitä voidaan tehdä. Minkä kokoinen poni on ja minkä kokoinen olet itse? Oletko varma, ettei poni temppuile siksi että se on jäänyt sinulle liian pieneksi?

      Kaksi: kun annat hevoselle raipasta, mihin kohtaan tarkkaan ottaen läväytät sitä ja kuinka lujasti? Jos vain kevyesti naputtelet sitä takalistolle tai lavalle, siitä tuskin onkaan mitään hyötyä. Jos käytät raippaa, tähtää koiville ja räpsäytä kerran ja terävästi. Takana kintereiden, ja edessä polvien alapuolelle, eli keskelle säärtä. Hevoset usein turtuvat niihin läpsäytyksiin mitä ne saavat lavoille tai takalistolle, niin etteivät siitä suuremmin välitä, mutta kun raippa räpsähtää kintuille, ne yleensä havahtuvat ja alkavat siirrellä jalkojaan pois alta. Tähän tarvitset pitkän raipan, mikään lyhyt esteraippa ei ole tarpeeksi pitkä.

      Tai jos mieluummin käytät hellävaraisempaa menetelmää, käännä sen "pää syliin" kun se pysähtyy eikä suostu liikkumaan, ja siirrä painoasi äkillisesti ja reilusti samaan suuntaan niin että ponin on pakko ottaa askel tai pari pysyäkseen pystyssä. Sitten välittömästi sama toiseen suuntaan. Kokeile sitten suostuuko se liikkumaan eteenpäin, ja jos ei suostu, tee sama uudestaan niin monta kertaa kuin on tarpeen. Tämän veivaamisen tarkoitus on vain pakottaa poni ottamaan edes yksi askel mihin tahansa suuntaan, vaikka sitten sivulle. Yhden askeleen otettuaan hevoset usein ottavat seuraavan helpommin.

      Kolme: Kun poni alkaa peruuttaa, käännä se ympäri ja jatka matkaa peruuttamalla sinne suuntaan minne olit alunperin menossa. Jos siis olet menossa maastoon ja poni alkaa peruuttaa tallia kohti, käännä se ympäri ja jatka matkaa peruuttamalla pois päin tallilta. Jos poni ei siinä vaiheessa suostu peruuttamaan, räpsäytä sitä etusille, sääreen, sen verran lujasti, että poni alkaa peruuttaa sitä väistääkseen. Peruuta ensin esim 10 askelta, käännä poni ympäri (niin että sen naama on pois päin tallilta) ja kokeile joko se suostuu liikkumaan eteenpäin. Jos ei suostu, käännä se uudestaan ympäri ja peruuta 20 askelta jne. Poni tajuaa ennemmin tai myöhemmin pääsevänsä vähemmällä vaivalla jos tekee jo alkuunsa niin kuin ratsastaja haluaa. Ja sitten kun se lähtee eteenpäin kun pyydät, kehu sitä kovasti.

      Ja jos poni aloittaa peruuttelun aina samoissa kohdissa. Kokeile mitä tapahtuu, jos itse käännätkin ponin ympäri hiukan ennen tällaista kohtaa, ja menetkin siitä ohi peruuttamalla. Sitten kun olette päässeet ohi hankalasta paikasta, käännä poni taas ympäri ja jatka muina miehinä matkaa.

      Neljä: Sanoit, että ponilla on taipumusta peruutella ojiin. Sanoit myös, että se on koulutettu. Pystyykö sen takapäätä ohjailemaan samaan tapaan kuin etuosakäännäksessä, kun se alkaa pakittaa ja kääntyä kohti ojaa? Kuunteleeko se apuja ollenkaan? Jos ei kuuntele, ota vaikka pitkä pajun oksa kumpaankin käteesi niin, että kun sen takapää alkaa kääntyä ojaa kohti (esim. oikealle), käännä sen pää jyrkästi samaan suuntaan (oikealle), ja tarvittaessa räpsäytä raipalla kintereen alapuolelle, edelleen oikealla.

      Viisi: Paljonko poni saa liikuntaa ja mitä se syö? Oletko varma, ettei se saa ruuastaan liikaa energiaa joka ilmenee tuollaisena pelleilynä?

      Kuusi: älä suotta hyppää ennen kuin saat sen toimimaan sileällä. Perusasiat on saatava kuntoon ennen kuin lähdetään esteille. Puomeja ja kavaletteja voit mennä jos poni toimii niillä asiallisesti, mutta jos poni ei toimi sileällä, on turha lähteä taistelemaan esteillekään.

      Seitsemän: älä ikinä, missään tilanteessa, tule alas satulasta jos poni temppuilee kurittomuuttaan! Se vain pahentaa asiaa! Joka kerta kun tule alas satulasta, poni oppii aina vain paremmin, että temppuilemalla saa ihmisen alas selästä. On parempi jatkaa taistelua vaikka iltaan asti kunnes se tekee niin kuin sinä haluat, kuin antaa sille periksi enää ainuttakaan kertaa.

    • ongelmia

      Poni on noin. 110-105 (ei virallisesti mitattu) itse olen 147cm ja painan 36kg. Poni liikutetaan 6 kertaa viikossa, ratsastamalla, kärryilemällä juoksutuksella ja irto juoksutuksella, ilman satulaa jne.
      Satulan ompeleet on siis revennyt lähes kokonaan vasemmalta puolelta. Kyseessä on siis Shetlannin poni. Kärryillä ei tee tätä. Käytän raippaa läimäyttämällä pari kertaa takamukselle (melko kovaa), jolloin poni pukkaa (ei kovin korkealle) ja kääntyy sitten kotiin päin. Voi myös kesken laukan saada päähänsä kääntyä kotiin menemällä todella lähelle ojaa. Syö kourallisen kivennäisiä päivässä.

    • ongelmia

      Poni on 105-110cm (ei virallisesti mitattu) shetlanninponi. Itse olen 147cm ja 36kg. Ponia liikutetaan 6 kertaa viikossa. Syön päivässä kourallisen kivennäisiä.
      Satulan ompeleet on hajonnut vasemmalta puolelta. Raipalla läimäytän melko kovaa pari kertaa takapuolelle, sen seurauksena poni pukittaa ja kääntyy kotiin päin. Ei tee tätä kärryillä. Esteillä riittää kun napauttaa raipalla pari kertaa, jolloin jatkaa yleensä matkaansa.

    • ongelmia

      Poni on 105-110cm (ei virallisesti mitattu) shetlanninponi. Itse olen 147cm ja 36kg. Ponia liikutetaan 6 kertaa viikossa. Syön päivässä kourallisen kivennäisiä.
      Satulan ompeleet on hajonnut vasemmalta puolelta. Raipalla läimäytän melko kovaa pari kertaa takapuolelle, sen seurauksena poni pukittaa ja kääntyy kotiin päin. Ei tee tätä kärryillä. Esteillä riittää kun napauttaa raipalla pari kertaa, jolloin jatkaa yleensä matkaansa.

    • Jos satulan neulokset eivät ole ponia vasten eivätkä täytteet tursua ulos kun istut satulassa, siitä ei pitäisi olla ongelmaa. Mutta jos täytteet pursuilevat ratkeaman kohdalta, se merkitsee sitä, että käytännössä, kun päällä on painoa, satulassa on toppauksia enemmän toisella puolella. Se toisin sanoen on epätasapainoinen, mikä voi aiheuttaa ongelmia. Mutta jos täytteet pysyvät hyvin koossa eikä mikään paikka paina ponia, siinä ei pitäsi ainakaan siltä osin olla vikaa.

      Liikunta kuulostaa monipuoliselta, se on hyvä. Kauanko ratsastat kerralla? Puoli tuntia päivässä? Tunnin? Kaksi? Mietin vain vieläkin sitä liikaenergian mahdollisuutta. Ruokinta kuulostaa sopivalta, ponit eivät tarvitse paljonkaan ja heinä ja kivennäiset riittävät useimmille oikein mainiosti.

      Tai sitten on vain kurittomuutta, poni on saanut tahtonsa läpi liian monta kertaa ja oppinut että temppuilemalla pääse luistamaan töistä. Kokeile noita aiemmin mainittuja peruutustemppuja, ja kuten sanottu, jos käytät raippaa, räpsäytä terävästi suoraan koiville, älä takamukselle tai lavalle.

      Aina parempi olisi, jos pääsisit käymään tunneilla ponin kanssa, opettaja näkisi paikan päällä miten poni toimii ja osaisi antaa tilannekohtaisia neuvoja paremmin kuin kukaan näin netin kautta. Tai enhän minä tiedä vaikka kävisitkin, mutta edes satunnaiset yksityistunnit varmasti auttaisivat.

      Shettikset ovat itsepäisiä, joten voit varautua pitkällisiinkin (ja toistuviin) taisteluihin sen kanssa, mutta älä luovuta. Tiedän kyllä, että tilanne tuntuu toivottomalta nyt kun tilanne on päässyt noin pitkälle, mutta jos vain sinulla riittää sisua, uskon, että saat sen kyllä vielä toimimaan!

    • ongelmia

      Täytteet pysyvät sisällä. Kentällä ei yleensä tee tätä. Meillä ei kenttää, ja lähin ratsastuskoulu on 10km päässä, eikä meillä ole traileria (opettajalla ei ole koulutusta, ratsastin itse siellä aiemmin). Ollaan tosin sinne ratsastettu hyppimään pari kertaa. Liikutaan ponia usein 30-45min, pari kertaa viikossa käyn kärryilemässä. Silloin mennään joku 10km lenkki.

    • Onko teillä mitään paikkaa missä voisi ratsastaa, esim peltoa tms? Jos on, voisit ehkä kysyä josko opettaja voisi käydä teillä opettamassa, kun matka ei ole tuon pidempi. Henk koht olen sitä mieltä, että on saman tekevää onko opettajalla virallinen koulutus vai ei, jos hän kuitenkin osaa asiansa.

      Minkälaiset maastot teillä on? Jos on mahdollista vaihdella reittejä niin ettei tarvitsisi mennä samaa tietä samaan suuntaan joka kerta maastoillessa, se olisi todella hyvä. Jo se, että tekisi tavanomaisen lenkin "väärään suuntaan" saa joskus hevosen unohtaman temppuilun kun vanhat totunnaiset kuviot menevätkin uusiksi.

      Voisi myös olla hyvä kokeilla muuttuuko ponin käytös, jos alkaisit ratsastaa sillä tunnin täyteen päivässä, ehkä hiukan pidempäänkin. Puoli tuntia on hyvin lyhyt aika eikä välttämättä riitä tyydyttämään energisen eläimen liikunnantarvetta.

    • lottajabeauty

      mun ponil on samoja ongelmia
      kiitos vinkistä ei mene ojaa mut ei tahdo liikkua kentällä ja esteil menee tosi hyvin mut maastos se tietys kohtii se pysähtyy ja kieltäytyy menemästä mmitä teen?

    • Kuinka monipuolisesti ratsastat kentällä? Onko aina koulua tai esteitä, vai pidätkö joskus hauskaakin ponin kanssa? Temppuratoja, hippaleikkiä (vaikka sitten kuviteltuakin), äkillisiä käännöksiä, pysähdyksiä ja suunnanmuutoksia... sen sellaista. Kurinalaisuus sinänsä on hyvä juttu, mutta joskus täytyy huvitellakin, tehdä sellaista mikä on ponin mielestä kivaa. Muuten ne voivat tylsistyä kenttätyöskentelyyn, mikä helposti ilmenee tahmeutena liikkua.

      Maastossa kokeile sinäkin peruuttaa ohi niistä kohdista joista poni ei muuten suostu menemään. Ellei se suostu menemään etuperin sinne minne sinä haluat sen menevän, niin sitten se menee sinne takaperin.

    • Anonyymi

      Voi johtua tosiaankin esim. Varusteista. Myöskin jos se pelkää tietyissä kohdissa jotain tsi kuulee jotain "outoa" ääntä. Kannattaa kokeilla toisenlaisessa maastossa jos on mahdollista. Ehkä voisi kokeilla olla pariin päivään ratsastamatta sillä ponilla ja katsoa, että onko sen selkä esim kipeä. Jos ei saada selville mistään, niin kannattaa ottsa yhteyttä johonkin?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5098
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3347
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1482
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1317
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1016
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      918
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      717
    Aihe