ET-kielto ja LOS

LukijanKommentti

Lukiolaisiin kohdistuvaa ET-kieltoa on perusteltua tarkastella myös Lapsen oikeuksien sopimuksen (LOS) rikkomuksena. Sopimuksen 12 artiklan mukaan ”lapsen näkemykset on otettava huomioon lapsen iän ja kehitystason mukaisesti”.
Kun lukiolainen voi tehdä muutkin lukio-opiskeluaan koskevat tuntijaon sallimat kurssivalinnat, hänen tulisi ikänsä ja kehitystasonsa perusteella voida valita myös katsomusaineen pakolliset kurssit uskonnon ja elämänkatsomustiedon välillä.

Sopimus: 12 artikla:
"Sopimusvaltiot takaavat lapselle, joka kykenee muodostamaan omat näkemyksensä, oikeuden vapaasti ilmaista nämä näkemyksensä kaikissa lasta koskevissa asioissa. Lapsen näkemykset on otettava huomioon lapsen iän ja kehitystason mukaisesti.
Tämän toteuttamiseksi lapselle on annettava erityisesti mahdollisuus tulla kuulluksi häntä koskevissa oikeudellisissa ja hallinnollisissa toimissa joko suoraan tai edustajan tai asianomaisen toimielimen välityksellä kansallisen lainsäädännön menettelytapojen mukaisesti."

11

238

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sanonpa.vaan

      Ajattelu ja muodolliset jäsenyydet ovat kaksi eri asiaa.

    • Lukija.lis

      Laaja kannatus elämänkatsomustiedon avaamiselle:
      Suuri enemmistö eli 76 prosenttia kannattaa elämänkatsomustiedon (et) avaamista kaikille valittavaksi koulun katsomusaineeksi uskonnon rinnalle. Tämä ilmeni Taloustutkimuksen viime viikolla tekemässä puhelinhaastattelussa, johon vastasi 1005 henkilöä eri puolilta maata. Kysymys kuului näin:
      ”Peruskoulun ja lukion uskonnonopetus on nykyisin pakollista evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon jäsenille. Uskontokuntiin kuulumattomat voivat valita joko elämänkatsomustiedon tai uskonnon. Peruskoulussa valinnan tekevät oppilaiden huoltajat, lukiossa opiskelija itse.
      Kannatatteko sitä, että myös kirkkoon kuuluvat oppilaat voisivat opiskella elämänkatsomustietoa uskonnonopetuksen sijasta?”
      Et:n avaamista kannattaa selvä enemmistö iästä, sukupuolesta, asuinpaikasta, ammatista, tulotasosta, perhetilanteesta ja puoluekannatuksesta riippumatta. Ikäryhmissä suurin kannatus oli 15-24-vuotiaissa (80 %), mutta yli 65-vuotiassakin 72 % kannatti. Alueista Tampere ja Turku (85%) ylittivät niukasti Helsingin, Espoon ja Vantaan lukemat (83 %), mutta maaseudullakin 73 % kannatti aineen avaamista kaikille valittavaksi. Koulutustaustoista suurin kannatus (88 %) oli ryhmässä ylioppilas/lukio ja pienin (71 %) ryhmässä ammattikoulutus/opistotaso.
      Et:n avaamista kannatti puoluekannatuksensa ilmaisseista selvä enemmistö kaikkien puolueiden äänestäjistä kristillistä liittoa lukuun ottamatta. Vasemmistonliiton, Vihreiden ja SDP:n tukijoiden kannatus oli suurinta, myös Perussuomalaisten ja Kokoomuksen kannattajien lukemat olivat korkealla tasolla (76 % ja 74 %), ja Keskustaa äänestävissäkin kannattajia oli selvä, vaikka hieman muita pienempi enemmistö (57 %). Heistä, jotka eivät kertoneet kuntavaalien äänestysaiettaan, 80 % kannatti et:n avaamista.
      - Kyselyn näin selvä tulos yllätti myönteisesti, sanoo haastattelututkimuksen teettäneen Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteeri Esa Ylikoski. Asian ei pidä jäädä tähän.
      - Nopein ratkaisu olisi, jos eduskunnan sivistysvaliokunta ottaisi käsittelyyn täysistunnosta valiokuntaan lähetetyn eduskunta-aloitteen. Ilman erityishuomiota tätä aloitetta tavan mukaan ”ei ehditä” valiokunnassa käsitellä, huomauttaa Ylikoski.
      - Jos asia ei muuten etene eduskunnassa, pitää ottaa esille kansalaisaloitteen teko ja nimenkeruun järjestäminen. Lakiteknisesti elämänkatsomustiedon kaikille valittavaksi avaava peruskoulu- ja lukiolain muutos on pieni. Koulun laajempi oppiaineremontti on asia erikseen. Tässä on kysymys aktuutimmasta yhdenvertaisuusasiasta, syrjivän holhouksen ja turhan säädöksen purkamisesta.

    • Korjausliiket

      Monilla kirkkoon kuulumattomien aikuisten perheen lapsilla on ET-kielto, koska lapsi on unohdettu kirkkon jäseneksi. tässä Vangtaan gäppi_ Ikäryhmittäin
      Vuosi 00-14 15-19 20-39 40-64 65-
      2009 75,7% 79,1% 66,3% 67,4% 75,6%
      2010 74,4% 78,0% 62,5% 65,4% 75,2%
      2011 72,4% 76,8% 60,3% 64,2% 74,9%
      2012 70,7% 76,3% 58,5% 63,0% 74,6%
      2013 68,6% 75,3% 56,0% 61,4% 74,3%
      2014 66,6% 73,8% 53,5% 59,4% 73,5%
      2015 64,7% 72,9% 52,4% 58,0% 72,9%
      2016 62,7% 71,6% 50,8% 56,5% 72,2%

    • Lukio.huom
      • Luk.lis

        HUOM! Nyt on mahdollisuus muuttaa lukiolakia.
        Sen puolesta ovat ottaneet kantaa:
        Lapsiasiavaltuutettu
        Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto
        Kuntaliitto
        Lukiolaisten liitto
        Vapaa-ajattelijain liitto
        Humanistiliitto


    • Kapitalistisen mammonakulttuurin elämänkatsomustietoa vaiko kaikkialta kerättyä informaatiota erilaisista elämänkatsomuksista?

    • Lukio.huom
      • Luk.lis

        Tänä vuonna lukion aloittaville käy vain yksilölllinen ratkaisu, erota kirkosta.


    • Lukio.huom
    • vapaaihminen

      "Sopimusvaltiot takaavat lapselle, joka kykenee muodostamaan omat näkemyksensä, oikeuden vapaasti ilmaista nämä näkemyksensä kaikissa lasta koskevissa asioissa. Lapsen näkemykset on otettava huomioon lapsen iän ja kehitystason mukaisesti."

      Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaiset oikeudet voidaan toteuttaa parhaiten laskemalla ikärajaa sille, milloin lapsi voi liittyäs tai erota uskonnollisesta yhdyskunnasta ilman vanhempiensa lupaa.

      Laskemalla mainitun iän 15 vuoteen, ne lukiolaiset, jotka haluavat ET-opetukseen, sinne joutuvat, jos he eroavat kirkosta. Silloin heille on järjetettävä halutessaan ET-opetusta uskonnon opetuksen sijaan.

      Tällöin myös lapsen oikeuksien sopimus toteutuu uskonnolliseen yhdyskunnan nuorille jäsenille, kun he saavat sopimuksen mukaisesti päättää kuuluvatko uskonnoliseen yhteisöön vai eivät.

      • ProET

        Kyllä, näinkin. Nyt yksilöllisillä ratkaisuilla - huoltajien suostumuksella.
        Valitettavasti löyy sen verran uskonkiihkoisia vanhempia, jotka sanoavat "ET mene" eikä "ET, mene"..


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1036
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      967
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      724
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe