Muutto hometalosta: irtaimiston kohtalo?

Homesairas

Pitääkö hometalosta muuttaessa irtaimisto hävittää, jos se ei haise? Olen aivan pulassa ja epätoivoinen, jos kaikki pitää uusia. Tietoa ja kokemuksia, kiitos!

23

3160

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Homesairas

      Aloittajana lisään vielä, että vaikka hajuhaittoja ei ole ollut, niin fyysistä oireilua jos jonkinlaista.

    • Ken.tietää

      Samaa yritän selvittää itsekin. Kirjoista, turhista huonekaluista, tv:stä ym. jokapäiväisen elämän kannalta tarpeettomasta olen valmis tarvittaessa luopumaan, mutta ei meillä todellakaan ole varaa ostaa uudestaan esim. kaikkia vaatteita, kenkiä ja astioita saati sitten tietokonetta ja kodinkoneita. Entäpä silmälasit? Pitääkö nekin uusia? Nehän on muovia, sekä kehykset että linssit.

    • Homeasunto

      Hei! Meille annettu neuvo ammattlaiselta: tekstiilit pestä 60 asteessa. Pinnat pyyhkiä ja imurointi. Ei pesua millään kemikaaleilla voi aktivoida tai kasvattaa mikrobeja. Jos tavaroiden vuoksi uudessa asunnossa siitä huolimatta oireilee niin sillon nakkaisin pois. Tekstiili sohvat tai patjat on vähän kinkkisempiä. Niitä en itse ottaisi käyttöön. Meillä siitä eri että tavarat haisi.

      • Homesairas

        Kiitos vastauksesta! Muutitteko te siis jo uuteen kotiin? Oletteko pysyneet oireettomina noilla neuvoilla? Tiedätkö, mitä homeita teiltä löytyi?


    • Homeasunto

      Olemme muuttaneet uuteen asuntoon. Meillä on edelleen osa tavaroista siellä talossa. Elämme aika minimalistisesti edelliseen verrattuna. Tekstiilejä olemme jonkin verran tuoneet sekä muutama huonekalu ja tavara. Emme ole oireillut. Vähäänkin tottuu. Meillä löyty toksisia mikrobeja eli sitä pahinta laatua, sädesientä muitakin. Miten sinulla? Onko sinulla tutkimukset edessä?

      • Homesairas

        Mulla vielä tutkimukset edessä. Talossa on ollut aikaisemmin kosteusvaurio, ja olen sairastellut nyt useamman vuoden mitä erilaisemmin tavoin. Luulen, että tulen tästä lähtemään löytyi hometta tai ei, kun mitään elimellistäkään syytä ei vaivoille ole löytynyt jatkuvassa lääkärissä ravaamisesta huolimatta. Ennen tähän muuttoa olin terve, ja lomilla oireet helpottaa. Tosi hyvä kuulla, että olette pysyneet oireettomina. Ja totta on, että vähällä pärjää.


    • onpahaongelma

      Kyllä ne vaan kaikki on hävitettävä,vaateet on pahinta ja joku kangas sohvat,ei riitä mikään pesu,ottakaa lisä selvyyttä mutta älkää kantako hometalosta mitään juuri .

      • homesauna

        Home kuolee 80 asteessa, joten saunaan vuorokaudeksi kaikki kalusteet, jotka kestävät yli 80 asteen lämpötiloja.

        Vaatteet ja kankaat (pyyhkeet, verhot, lakanat jne...), jotka kestävät valkopesun (95 astetta) voi ottaa pesun jälkeen mukaan - muut herkemmät materiaalit tulee heittää jätteisiin tai polttaa.

        Astioista lasitetut keraamiset, lasi-tavara, metalliset astiat voi ottaa mukaan huolellisen kuuman pesun jälkeen, mutta pehmeämmät muovit, huokoiset materiaalit tulee hävittää - vaikka kuumuus tappaisikin homeen niin sen haju on materiaalissa eikä koskaan lähde pois vaikka missä aineessa liottaisi.


    • enpäostaisi

      Meilläpäin myydään torissa sädesieni asunnon kalusteita,voi että on törkeää!!

    • eitarvitse

      Jos kaluste tai vaate ei itsessään ole homeessa.
      Terveeseen rakenteeseen ei home tartu esineestä joka ei ole homeessa ja vaikka olisi ollut vuosikaudet asunnossa jonka alapohjassa esim. on hometta.

      Tuskimpa tuo home tarttuisi homehtuneestakaan jos talon rakenne ei siitä kastu ja pääse muodostumaan hometta. Eihän homeinen leipäkään tartuta taloa. Home on luonnollinen materiaali jota on luonto täysi.

      • hidasälyiselle

        > Terveeseen rakenteeseen ei home tartu esineestä joka ei ole homeessa ja vaikka olisi ollut vuosikaudet asunnossa jonka alapohjassa esim. on hometta.

        Essonvaarit taas vauhdissa. Ongelma ei ole home itsessään, vaan homeiden tuottamat myrkyt, jotka imeytyvät huokoisiin materiaaleihin. Puu, paperi, kipsilevy yms. ovat aika eteviä imemään näitä itseensä. Jotenka ongelma ei katoa, vaikka homeet katoaisikin.


    • Ilmeisesti viimeinen kommentoija ei ole altistunut... Sänky meni hetken käytettyäni kaatikselle, samoin sohvat seuraavan muuton yhteydessä. Lähes kaikki kuteet 90C pesuun, kun rupesi uusi vaatekaappikin löyhkäämään(maalauksella vasta helpotti)

    • homemyrkkyä
      • sohvat_kaatikselle

        Elikkä huokoiset materiaalit ovat hankalia. Vaatteet sentään voi pestä, mutta joku patja tai sänky vaahtomuovipehmusteineen...? Tai kirjat.

        Homekoulujen kanssa on monta kertaa kämmätty just siinä, että siitä koulusta on "pelastettu" mukaan kirjat puiset pulpetit. Tai on tuotu saastuneet tavarat takaisin korjattuun rakennukseen...

        Mitkään myrkkykäsittelyt ei tosiaan auta, kun ei näissä kalusteissa yleensä homeet ikinä ole kasvaneetkaan, niihin vaan on imeytynyt ilmasta homeiden tuottamia myrkkyjä. Mutta pesussa korkea lämpötila lie silti hyödyllinen, "keitetään" höyrystyvät kemikaalit ulos.


      • sohvat_kaatikselle kirjoitti:

        Elikkä huokoiset materiaalit ovat hankalia. Vaatteet sentään voi pestä, mutta joku patja tai sänky vaahtomuovipehmusteineen...? Tai kirjat.

        Homekoulujen kanssa on monta kertaa kämmätty just siinä, että siitä koulusta on "pelastettu" mukaan kirjat puiset pulpetit. Tai on tuotu saastuneet tavarat takaisin korjattuun rakennukseen...

        Mitkään myrkkykäsittelyt ei tosiaan auta, kun ei näissä kalusteissa yleensä homeet ikinä ole kasvaneetkaan, niihin vaan on imeytynyt ilmasta homeiden tuottamia myrkkyjä. Mutta pesussa korkea lämpötila lie silti hyödyllinen, "keitetään" höyrystyvät kemikaalit ulos.

        Pulpetit/kirjat muut romut pieru saharassa... Sinne kiinteistöihin jätetään aika runsaasti muuta materiaalia vaihtamatta...


    • otsonaattori

      Otsonointi uskoakseni tappaa homeet tehokkasti, ja poistaa hajut myös.

      • uskossa_hyvä_elää

        Ja mille kokemukselle tuo usko perustuu?


    • otsomaattori

      Uskoakseni "otsonaattori" murjaisi hyvän vitsin... kunnes toisin todistetaan!

    • Otsonaattori

      Tiedän, että valtaosa kansalaisista, on kuullun "otsonikadosta", tässä on kyse kuitenkin ihan muusta, eli DESIFIOINNISTA: http://www.raikasilma.fi/esimerkki/
      sivistykää, oi maan matoset!

    • YksiHomepakolainen

      Riippuu siitä, muuttaako talosta ennenmmin vaiko myöhemmin, ja onko allergisoitunut homeelle vaiko ei. Kysyjän tapauksessa ilmeisesti muutto on tapahtunut myöhään ja allergiaa on.

      Kaikki tekstiilit vähintään 60 asteen pesuun tai pesulaan kemialliseen pesuun. Useimmille astioille riittää tavallinen konepesu. Kodinkoneet ja huonekalut hankalia puhdistaa täysin (voi vain pyyhkiä päältä). Paperit ja kirjat hankalimpia tapauksia. Pesuaineina olen käyttänyt hajustamatonta tiskiainetta, mäntysuopaa, leivinjauhetta, soodaa, sitruunamehua, teepuuöljyä, vetyperoksidia ja isoja kanisterillisia etikkaa. Otsonointiakia aion kokeilla, jos haju ei asunnosta remontin jälkeen ole poissa.

    • Josoisapua

      Kaverini, joka on homekoiraakin tehokkaampi. Sai homeen hajun pois vaatteista hopea pallolla pyykinpesukoneessa. TV:t ja puiset huonekalut yms otsonoitiin. Valokuvat hän kuvasi mikrobiteiksi ja hävitti albumit polttamalla - huom kopioi mikrobitit ainakin pariin eri osoitteeseen esim. kaverille isolla muistitikulla. Todistuksensa hän vei haisemaan pankin tallelokeroon. Muuttofirmat mm. Niemi tekevät otsonointia.

      • andreasotsoni

        Jaa, siellä on niuvanniemessä koneet auki, heti näin aamusta.. muista nyt lääkkeet myös!


    • keittiöekspertti

      Tiedän että ennenvanhaan kun jostakin talosta löytyi lattiasieni, kaikki talossa olleet tavarat poltettiin. Asukkaat riisuivat itsensä ilkosen alasti ja vaatteetkin heitettiin talon mukana palamaan. Tämän jälkeen kunnon pesu höyryävässä padassa ja päälle vaatteita mitä auttajat toivat mukanaan.

      Tuo toimenpide oli silloin varmasti paikallaan, mutta tuntuu hurjalta että homeen takia noin pitäisi toimia nykyään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      254
      2423
    2. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      72
      1824
    3. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      333
      1555
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      175
      1539
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      41
      1075
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      85
      968
    7. Oho! Niko Saarinen saa melko persoonattomaan kotiinsa luksus faceliftin - Katso ennen-jälkeen kuvat!

      Niko Saarinen ja aika näyttävä face lift! Palkitun radiojuontajan koti sai aivan uutta lämpöä ja hehkua tv-ohjelmassa.
      Suomalaiset julkkikset
      5
      805
    8. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      177
      800
    9. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      215
      766
    10. Ettet vaan pety niin

      Varoitan etukäteen kaiken kokemamme jälkeen että en tule laittamaan viestiä enää (ensin) enkä lähestymään (ensin) enää.
      Ikävä
      50
      730
    Aihe