Kodinohjaus

älytönö

Mitä kodinohjaus järjestelmiä nykyään käytetään? Mimmoiset kokemukset sähkömiesten taidoista älykotien rakentajilla on?

Tarkoitus olisi tehdä n. 175 m2 talo ja varustella älytekniikalla tönö.

31

3869

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nimimerkki.toinen

      Tärkein johto, joka älykodissa tarvitaan, on kettinki, jolla hellapoliisi kytketään hellaan.
      Jos hellapoliisi tulee olohuoneeseen mekastamaan, niin on selvää, että kettingin pituuden mitoitus ei ole kohdallaan.

    • dilemmaa

      No sen verran että, oikeat sähkömiehet eivät näitä suostu tekemään kuin pitkinhampain. Ja ne jotka niistä kehuu suu vaahdossa, niille en antaisi taloni sähkötöitä tehtäväksi.

      • Jonskuna

        Heillä ketkä sähkö ohjauskeskuksia rakentaa on töitä yllin,. kyllin ilman sinun tönöäsikin.


      • älytönö

        Mitäs nämä oikeat sähkömiehet ovat? Itse olen muutaman urakoitsijan haastatellut ja aika tiukassa ovat asenteet kaikkia ohjauksia vastaan.


    • näästaas

      Onhan noita. On surkeita ja sitten on silkkaapaskaa. Huonosti suunniteltuja ja idioottimaisesti toteutettuja. Vähän niinkuin viimeiset Nokian kännykät.

      Muutaman vuoden ovat markkinoilla, eikä kukaan saa käyttöohjeesta selvää eikä kukaan pysty järkevästi käyttämään. Sitten katoaa valmistaja kuin pieru saharaan. On kokemusta.

      • Älytönö

        Jos on kokemusta niin pystyitkö itse muutamaan toimintoja? Vai pitääkö aina tilata joku paikalle. Millä perustella tuommosen järjestelmän valitsee?


      • näästaas

        Varmaan pariin olen jotain valaistuksia ja lattialämmityksiä ohjelmoinut.

        Sitten on asiakas tilannut jonkun laitteen näpertäneen pellepelottoman säätämään uudestaan, kun ei pysty minun ohjeistani ja vielä vähemmän käyttöohjeista mitään tajuamaan enkä minäkään jaksa juosta jotain idioottipurkkia ilmaiseksi näpelöimässä.

        Äläkä kysy laitteen merkkiä. Sen minä unohdan samantien kun auton oven suljen ja painan kaasua.


    • 20_vuotta_alalla

      Jos jätetään rautakaupoissa myytävät langattomat harrasteluvehkeet tarkastelusta pois ja keskitytään kiinteästi asennettuihin kokonaisvaltaisiin järjestelmiin, on saatavana on yksi avoin ja monta suljettua vaihtoehtoa. Tuo avoin on siis knx.
      Avoimen järki on siinä, että ei tule toimittajaloukkua: järjestelmää voidaan ylläpitää monen eri valmistajan tuotteella.
      Suljettua en missään tapauksessa omaan talooni huolisi.
      Kannattaa käyttää suunnittelijaa/urakoitsijaa, joilla on järjestelmäkokemusta.

      • 36_vuotta_alalla

        Niin, "avoin järjestelmä" eli "lisenssimaksuton" järjestelmä on aina
        paras, kunnes tullaan niihin RAUTApuolen värkkeihin... Linux, Android...?, Apple, Mac,... simatic, hitachi, omron, unitronics!, jne...
        Mikä veetun ihme (ahneus) saa saman asian tekemisen niin monimutkaiseksi?
        Milliampeeri on milliampeeri ja oikosulku on oikosulku järjestelmästä riippumatta!


    • näästaas

      Jännä juttu muuten. Isoissa kiinteistöissä ja kerrostaloissa ei käytetä mitään määrättyä tai keskitettyä kokonaisvaltaista järjestelmää.
      Ilmastoinnilla on oma automatiikkansa, samoin lämmityksellä. Valaistus toimii ihan niinkuin aina ennenkin, eli sekin on muista riippumaton systeemi.
      Ainoa, mikä on yhteistä noille, on järjestelmän valvonta.

      Unohtakaa kaikki huuhaa-automatiikat omakotitalossa. Selviätte paljon helpommalla.

      • älytönö

        Automaation unohtaminen omakotitalossa on aika lyhyt katseista? Jokainen varmaa haluaa pienempiä asumiskustannuksia ja vähentää energian kulutusta. Samoin etäyhteys oman taloon tuntuu järkevältä. Aivan kuten isoissa kiinteistössä.

        Unohda automaatio on juuri se asenne mihin olen törmännyt kun olen asiasta keskustelut sähköurakoitsijoiden kanssa. Unohda kaikki automaatio laita vaan perussähköt niin kaikki toimii.

        Aika vähän on mitään kättä pidempää tullut keskusteluun. KNX on ainut mitä on nyt ehdotettu.


      • näästaas

        Jos jotain automaatiota taloon haluat, niin palkkaa samantien ammattitaitoinen huoltomies, joka hallitsee systeemin. Tulee halvemmaksi kuin asentajan tilaaminen tarpeen vaatiessa jostain systeemin valmistajalta.

        Jos et asiasta mitään ymmärrä, niin miksi tulet inttämään jotain mainoslauseita sähköpalstalle? Energiankulutukset ja asumiskustannukset ja CO2-jutut kuuluvat ilmastopalstalle.


      • 20_vuotta_alalla

        nässtaas:lle tiedoksi: isoissa kiinteistöissä hyvinkin käytetään järjestelmiä. Päivän sana on integrointi, kun rakennuksessa on liki 20 taloteknistä järjestelmää on nämä järkevää integroida yhteen, muuten mm. olisi valvomossa 20 eri monitoria. Myös asuinkerroistaloissa käytetään järjestelmiä. Esimerkiksi Helsingissä kokonaisen uuden kaupunginosan (Kalasatama) tontinluovutusehdoissa edellytetään avointa huoneistoautomaatiota, käytännössä knx. Vastaava yleistyy muuallakin.
        Sitäpaitsi pientaloistahan tässä oli kysymys. KNX:n etu toisaalta on myös se, että samaa tekniikka käytetään sekä pientaloissa että isoissa kiinteistöissä. Niinpä osaajia löytyy paljon vaikka suomipalstan änkyrät toista väittäisivät.


      • jonskuna

        Omakotitalon järjestelmiä ei voi oikein kerrostalosystemeihin verrata sillä ne ovat niin kevyitä.


    • Pielusmies

      Loxonella tein omani. Suljettu systeemi. Lakimiesliksalla tulen tekemään softan jos joku tarvii.

    • Pasir
    • hopo111

      Me ainakin pääkaupunkiseudulla ei muuta tehdäkkään kuin uudisrakennuksiin ohjausjärjestelmiä. Olemme sähköurakointiliike.

    • jaargon

      Näitä aina kysellään. Monta tuntia menee, kun selvitellään ja lasketaan hintaa. Kun selviää, ettei pari sataa euroa riitä lisähinnaksi, kiinnostus lopahtaa. Saatiin taas talkoita tehdä.

      • Jopo111

        Tämä on niin totta. Meiltäkin jatkuvasti kysellään. <haluttaisiin vaikka mitä ohjauksia mut ei maksettais mitään.


    • Pielusmies

      Itse en tekisi kyllä ilman. Tosin joillekin on himmenninkin liian vaikea keksintö.

      Sinällään mukavaa kun sauna napsahtaa luurista tulille, ilmastointia voi käskeä monen eri tilanteen mukaan, yöllä kuselle mennessä pari valoa ohjaa tietä, kakaroille voi avata oven työmaalta jos jää avaimet kotia ymsyms

      • LeikkiVille

        Onhan sillä kiva leikkiä aikansa, mutta sama se on kuin muidenkin lelujen kanssa, äkkiä siihen kyllästyy.


    • sgrjfdghjmk

      Eke (ennen EBTS) http://smarthome.eke.com/
      Tuo on kotimainen, huomattavasti edullisempi kuin knx,
      erittäin selkeä.
      Itsellä omassa talossa toiminnut moitteetta. Ja olen työn puolesta useaan ollut osallisena

      • älytönö

        Nyt on pari varteenotettavaa järjestelmää nimeltä mainittu.
        Molemmissa näyttäs olevan samat ominaisuudet. Kaapeloinnissa on nopeasti katsottuna on eroja. Onko EKE tai free@home toteutuneita hintoja tiedossa? Tietysti hinnat vaihtelee mitä ominaisuuksia ottaa.


    • Mitteeentiie

      Suljetu vs avoin.

      Haluatko mahdollisesti laajentaa tulevaisuudessa, jos niin knx on se vaihtoehto, monet eri valmistajat (jopa sähkökentän ulkopuolella) tekevät knx yhteensopivia laitteita/laitteistoja, toki tähän tarvitaan ohjelmointi, mutta yhtä kanssa saat näyttöpaneelin, millä voit muuttaa omia mieltymyksiä, mutta jos haluat lisätä "komponentteja", niin pitää olla pohjaohjelmointi tallessa ja ohjelmoida uusi laite sisään, mutta haluilla/ vaatimuksilla ei ole rajoja.

      En tunne EKE:ä, mutta muutaman väittämän voisin kumota KNX: saat graafisen liittymäportaalin: käytännössä voit hallita pistettä kerrallaan... EKE hallitset eken relettä, eli KNX voi hallita laitetta kerrallaan (väylä) Tai eke käytät eken relettä ohjaaksesi massaa, tai johdotat jokaiselle eken laitteelle omat johdot (valmistajat vaan ei käytä eken protokollaa...)

      Jos haluan säväyttää kaverit, niin hommaisin eken, huom okt.
      Jos käytännöllisyys, niin knx

      Rahankäyttökin korreloi suoraan knx, jos rahaa, eke jos vähemmän rahaa.

      Luultavasti eke toimii okt:ssa, mutta on kuin älykäs rele, ("painonappi")
      knx on kuin älykäs laite

      Jos omakotitalosi tontti on alle hehtaarin ja asuinneliöt alle parisataa, niin eke voisi ajaa asiansa, vaikka suosittelisin knx, niin voi olla pieneen liian "raskas".

    • Mitteeentiie2

      Eken myyntipuheeseen vedoten voin sanoa että knx löytyy kaikki I/O, analoginen ja -10V samastakin palikasta, tilansäästö jo iso, lukasin vaan väitteitä... eken sivuilta

      • 36_vuotta_alalla

        Kuka vitun apina käyttää 0- 10V ohjausta nykypäivänä?


    • Mitteeentiie

      en tiie helepottiko..... anteeks....

    • lirtsu

      Tässä olisi asiallinen vaihtoehto. Sopii erittäin hyvin myös remonttikohteisiin kun väylänä asunnon sähköverkko. Asennus yksinkertainen ja käyttöönotto aivan eri luokkaa kuin langattomissa kiinaihmeissä. Ei vaadi mitään erityistä IT-osaamista ja toimii perusasetuksilla per heti asennuksen jälkeen. Nettisivut - www.smartecno.fi ja verkkokauppa - www.kotiautomaatiokauppa.fi

    • Automaatiomies

      Ensimmäiseksi tuplaa sähkösuunnitelman budjetti, jos edelleen olet kiinnostunut, muista että vauriotapauksessa varaosaa ei välttämättä enään löydy, joten suosittelen ostamaan ainakin ohjelmointiohjelman ja osan komponenteista varastoon. Myös varmuuskopiot asetuksista on syytä tallentaa varmaan ja turvalliseen paikkaan ja pitää ne ajantasalla, osaatko tehdä näin? KNX on nyt suosiossa, mutta mikä on 15-vuoden kuluttua uusinta uutta? Omakotitaloissa tupataan asumaan pitkään. Jos olet maalikko, etkä omaa teknistä taustaa sähköautomatiikan puolelta, harkitsisin vielä muutaman kerran. Kiinteistöjen ohjausjärjestelmät/kotiautomaatio -laitteet ovat hintakilpailullisista syistä meikoisen heppoisia tekeleitä, firmoja tulee ja menee, onko järjestelmälle tukea myös 10-vuoden kuluttua?

      • diudiudiu

        Automaatiomiehellä on kooste hyviä argumentteja mutta metsään mennään siinä, että kaikki vaihtoehdot niputetaan yhteen.

        Kodinohjausta ei tokikaan kannata ostaa tuntemattomilta start-upeilta, silloin juurikin on riski, että tuki ja kehitys loppuvat.

        Mutta saatavana on myös avoimia standardeja, joihin isot valmistajat ovat sitoutuneita. Niihin saa vara- ja laajennusosia monelta eri valmistajalta. KNX on ollut vahvoilla tässä jo yli 20 vuotta. Asennuskantaa on niin paljon, että se ei varmasti ole häviämässä mihinkään.

        Heppoinen laatu voi pitää paikkansa halpojen Kiinan rimpuloiden osalta. Mutta isojen valmistajien järjestelmiä käytetään kotien ohella sairaaloissa, lentokentillä, ostoskeskuksissa jne. joten kyllä laatukin on kunnossa.

        Kun hintaa vertaillaan, yleensä verrataan full-KNX-vaihtoehtoa perinteiseen perussähköistykseen, eli verrataan mersua ladaan.

        Itselläni KNX ohjaa valaistusta, lämmitystä, monia sähkölaitteita jne. Voin kännykällä seurata energian kulutusta ja ohjata järjestelmää. En vaihtaisi pois.


    • Älykotiko

      Pääsikö aloittaja johonkin lopputulokseen? Ja oletko aloittanut projektin? Itsellä suunnitteilla myös ja olisin kiinnostunut tietämään mihin päädyit.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1888
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      128
      1874
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1620
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1442
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe