Laituriponttoonit

Uppolaituri

Ostamani vanhan kesämökin ponttoonilaituri on styroxisten ponttoonien päällä. Laudat ovat OK, mutta laituri lojuu veden pinnan tasolla ja uppoaaa kun sen päähän menee kaksi ukkoa. Millä saisin sen nousemaan hieman? Miten saan sen alle tungettua muutaman 25 litran kanisterin? Onko vinkkejä, esim vedellä osittain täyteyn kanisterin työntämisestä laiturin alle, ja veden poistamisesta ilmalla, ja kanisterin sulkemisesta. Onko parempia ehdotuksia?

15

3683

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ponttoonia-peliin

      On. Ne vettyneet styroxit helvettiin sieltä ja kunnon tarkoitukseen tarkoitetut laituriponttoonit alle, niin ei uppoa enää.

    • gfhhgfhfghfgh

      Motonetin pihalta haet tyhjiä tuulilasinpesuneste kanistereita ja kokeilet aluksi niillä.
      Hankkijasta ja K-rautamaataloudesta saanet vieläkin vaaleita 30 litran AIV-kanistereita jos laiturin sivuille laitat.

    • xoryts

      Styroxeista vain routa-styrox on umpisoluista kuten uretaani ja uudemmant tuotteet. Osta päniköitä tai kelluketta joka ei ime vettä.

    • Uppolaituri

      Kitoos, ohjeet olivat OK, ongelma/hikityö on tietenkin saada ne styroxit pois. Vettynyt laituri, olkoonkin kestopuuta, painaa satoja kiloja vedessä vuosikymmeniä lötköttäessään. Joudun purkamaan nauloilla kiinnitettyjä lautoja laiturin päästä alkaen siten, että ne vettyneet styroxit paljastuvat ja poistamaan ne. Tilalle ponttoonit, jolloin joudun keksimääm kravitaativoimia poistavan jutun. Koko lammella ei ole kahta venettä, joilla voisin vivuta laituria ylemmäs, jolloin saisin ponttoonit pujotettua oikeiden tukien alle. Oman veneni on aika pieni.
      Siis puran laituria, poistan vanhat styroxit ja täytän ne ponttoonit osittain vedellä jolloin niiden asennus on helpompaa. Sen jälkeen pumppaan veden ponttoobneista pois jne.
      Onnistuuko?

    • laiturille

      Helpoiten onnistut, kun purat koko laiturin ja rakennat alusta alkaen uudelleen ponttoonien päälle. Käytä komposiittilautaa kansirakenteessa, jolloin se ei ime vettä. Itse tekisin runkorakenteen alumiinipalkeista, ovat kestäviä ja eivät ime vettä.

    • lairutihommia

      Mitä jos koittaisit nostaa sitä laituria pienemmillä kanistereilla? Jotkut 10-5 l olisi ehkä mahdollista tunkea sinne laiturin alle.

    • wertel

      Entäs traktorin tai vastaava sisuskumi tyhjänä laiturin alle ja kompuralla täyteen. Sitten ujuttelee sopivaa ponttoonia alle ja sisuskumi tyhjäksi. Voisi toimia.

    • Uppolaituri

      Tuon tyyppistä mietin aiemmin itsekin, Ruotsin armeijan 250 litran Trelleborg-vesisäiliötä Savenmaalta. Satasen kustinki. Sen voi lituskana pujottaa laiturin alle ja pumpata kompuralla ilmaa täyteen (mulla on se, ja mökillä on sähköt) ja laituri nousee oikeiden ponttoonien asennuskorkeuteen.

    • kjkjjkjkh

      Tai vinssaa rantapuun avulla laituri ylös ja vaikka halkosäkillinen 5 litran tuulilasinpesunestekanistereita alle.
      Tulee halvaksi, laituria käytettän niin vähän, oletan.

    • Helpoimalla selviät kun pylpyröiden avilla vedt laiturin rantaan, käännnät sen ympäri ja pääset asentamaan uudet kellukkeet helposti ja tukevasti. Vedessä se ei vain onnistu.

    • Yksinkertainen_on_hyvä

      Terve, vastaavaa pähkin minäkin viime kesänä. Kokeilin ujuttaa Jyry laituriponttoonia sivusta laiturin alle, ja kas, sinnehän se pullahti. Kellutusvoimaa siinä on 145 mutta oma reilu 80 kg massa riitti painamaan kärjen sen verran laiturin alle, että sain loputkin sinne työnnettyä.

      Tänä kesänä siirsin sen samalla tekniikalla hiukan parempaan kohtaan. En edes kiinnittänyt sitä mitenkään, koska sopivasti oli lankkuja reunassa pitämään sitä paikallaan.

      • sedfghjk

        Joo ei kannata etukäteen ajatella hommaa liian vaikeaksi ennenkuin edes kokeilee kun useimmiten ponttoonin saa kyllä ujautettua laiturin alle, hommaa voi kokeilla avittaa niin että kaveri seisomaan vastakkaiselle puolelle laituria ja itse sitten veneeseen josta työntää ponttoonia -sitten tietysti jos paikka on sen verran matala että voi mennä seisomaan järveen niin hommanhan pitäisi onnistua helpostikin


    • Uppolaituri

      No nyt se laituriprojekti on valmis. Tein uuden. Puutavara on 45x 95, 26 x 106, ja 28 x 120 mm:n kestopuita. niitä meni noin 350 eurolla. Rotomonin ponttoonit ovat 25 x 50 x 120 senttiä, ja niitä on kymmenkunta. Maksoivat kuutisen sataa. Laituriosa on 2.2 x 3.2 metriä, silta 6-metrinen ja 140 senttiä leveä. Laiturin perällä kaksi käsinojallista penkkiä. Eli noin tonnilla laituri, joka olisi maksanut valmiina 2200€.
      Vanhan, osittain pohjassa lötköttävän laiturin alta löytyi läpivettynyttä styroxia 1.5 kuutiometriä, se painoi noin 1200 kg. Puuosat ovat 70-luvun painekyllästettyä ja läpivettynyttä lankkua ja lautaa, tiheys yli 1.0, eli painuu pohjaan. Puuosien paino laskujeni mukaan oli noin 400 kg. Jouduin purkamaan koko rohjon pala palalta, styroxit piti paloitella sahalla, jotta ne saatiin ylös. Eli 25 x 50 x 100 cm:n lohkot piti sahata kahdeksi, jolloin puolikkaan paino oli 50...60 kg vettymisasteesta riippuen. Juuri ja juuri kahden vanhan äijän nostettavissa kottikärryihin.
      Koko homma onnistui vetämällä laiturinraatoa vinssillä maihin, ja purkamalla se vesirajassa. Voi hel***tta, mikä homma. Styroxrouhetta kertyi pari jätesäkillistä, keräsin sitä ämpärillä ja haavilla puoli päivää.
      Mutta uusi laituri on upea, vaimoni makoili siellä aurinkotuolissaan niinä kahden tunnin poutajaksoina, mitä tänä kesänä on ollut muutama. Itse grillasin pallogrillillä Iivaria ja join keskikaljaa. Siis siellä laiturin päässä.

      • Mökin_ukko

        Onnea uudelle laiturille!
        Vanhat styroksit menivät varmaan kaatikselle, mutta keksitkö vanhalle puutavaralle käyttöä esim. kuivattuna? Saunan lämmitykseenhän ei painekyllästettyä oikein voi käyttää.
        Itselläni on vastaavanlainen urakka edessä joskus. Styroksit ovat vettyneet, mutta laiturin kansi on vielä n. 20 cm veden yläpuolella


    • Uppolaituri

      Mökin ukolle ja muillekin, että neuvottelen kuntani jäteaseman pomojen kanssa, jos saisin viedä lähimmälle jätteiden keräysasemalle niitä styroxlohkareita vähitellen koko ensi kesän aikana. Jätteiden keruupisteessäni on erillinen kontti styroxeille.
      Ne 70-luvun painekyllästetyt puutavarat ovat edelleen "tervettä" tavaraa, kokeilin kirveellä veistämllä. Sen laatuisia painekyllästyskemikaaleja =myrkkyjä, ei ole saanut käyttää enää kolmeen kymmeneen vuoteen. Eli kuivatan niitä patikoita vuoden, poistan naulat ja varastoin, jos joku perikunnastani tarvitsisi hyvää kestopuuta esim. paaluihin, jotka jäävät maan sisään.
      Suunnittele vanhan laiturin purku niin, että tervettä ja hyväkuntoista jätkäporukkaa on paikalla. Hyvää syyskesän jatkoa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      201
      3338
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2161
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2071
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1935
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1598
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1361
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1251
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe