Sisäverkon rakennus amtöörivoimin

Talkoolainen

Osaako joku neuvoa, tarvitseeko olla jonkin alan ammattilaonen / olla jonkunmoinen lupakirja taskussa, jotta voisi rakentaa rivitaloon valokuitosisäverkon? Materiaalit saisi sähköfirmasta ja valokuidun hitsaamisen valokuituyhtiöltä. Tarvitsisi siis välikaton kautta vetäistä muutaman palokatkon läpi se kuitu ja tiivistellä palonkestävällä matskulla ne läpiviennit. Ainoa ongelma on, että ei tiedetä, saako tuon tehdä talkoilla...

7

456

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tietenkin.niin

      Ota yhteyttä rakennusvirastoon.

    • oIiSMcyY

      Mikään ei estä vetämästä kuitukaapelia itse. Palokatko on helppo tiivistää palonkestävällä uretaanilla. On huomattava että molempiin päihin on varattava muutama metri ylimääräistä kaapelia ja katsoa paikka (vaikka sinne ullakolle) mihin sen saa kiepille kun pääteasennus on tehty. Ylimääräistä kaapelia tarvitaan hitsaukseen ja se antaa tarvittaessa mahdollisuuden siirtää päätettä myöhemmin.

    • eitarvettakuidulle

      Miksi ihmeessä rivitaloon pitäisi rakentaa valokuidulla sisäverkko. Kerta kaikkiaan täysin tarpeetonta. Lähdetään ensinnäkin siitä että yhä harvemmalla on nykypäivänä minkäänlaista kiinteää yhteyttä koska mobiili toimii yhtä hyvin ellei paremminkin ja mobiililiittymät on jo olemassa, ne on nopeampia avata, halvempia ja kulkee mukana.

      Harvoin kenelläkään on pöytäkonettakaan vaan läppärit, tabletit ym. joten kiinteä yhteys on yhä harvemmilla käytössä ollenkaan. Toki joillain tietysti aina on. Kun 5G tulee niin varmaan kiinteiden yhteyksien määrä vaan vähenee koko ajan joten en näkisi tässä vaiheessa minkäänlaista sisäverkko investointia tai taloyhtiölaajakaistaa järkevänä.

      Onhan monesti nykyään niin että uusiin taloihin ei tuoda minkäänlaista kiinteän verkon saatavuutta koska ei ole kysyntää. Omakotitaloihin ei ole varmaan viiteen vuoteen otettu mitään tietoliikenneyhteyksiä, ei kuituja tai kuparia koska talokaapeli maksaa niin paljon ettei kukaan koe sitä järkeväksi.

      Taloyhtiössä on tehty kaikenlaisia kuitusopimuksia jne. usein operaattorit painostaneet ja markkinoineet näitä ja sitten hallitus ottanut. Mutta suuntaus on näissäkin se ettei mitään kaapeleita edes tuoda rakennuksiin. Esimerkiksi tässä yksi esimerkki: https://palsta.elisa.fi/laajakaistaliittymat-10/kuituvalmius-501628

      Kaikilla asukkailla on jo mobiililiittymä joten ei ole tarvetta kuidulle.

      Mutta jos lähdetään siitä että CAT6 verkkokaapeloinnilla päästään jo gigan symmetrisiin nopeuksiin. Mikään operaattori ei tarjoa välttämättä edes tuollaista saati että sitä pystyisi mihinkään hyödyntämään tällä hetkellä joten valokuidun vetäminen on tarpeetonta.

      Jo olemassa olevalla puhelinverkolla pääsee VDSL tekniikalla 50-100mbps nopeuksiin jos kuitu on tuotu talon puhelinjakamoon ja siellä on dslam. Kukaan ei kerta kaikkiaan voi tarvita enempää. Antenniverkon kautta kaapelimodeemilla pääsee nopeampiin yhteyksiin myös.

      • oIiSMcyY

        Me emme voi tietää millaisen kaupan kyseinen taloyhtiö/asukkaat on tehnyt operaattorin kanssa ja millainen on nykyinen tilanne. Kaapeli tarjoaa luotettavan ja nopean yhteyden.


      • Anonyymi

        Melkoisen huonosti on päivänvaloa kestänyt yo kommentti. Mobiiliverkot ovat hyviä "casual" käyttöön, mutta niissä on omat ongelmansa. Mitä enemmän tulee palveluita, jotka ovat ns. aina päällä, niin sitä isompi rasite tulee mobiiliverkoille, joiden toiminta perustuu hyvin pitkälle ylibookkaukseen suhteessa radiotien kapasiteettiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Melkoisen huonosti on päivänvaloa kestänyt yo kommentti. Mobiiliverkot ovat hyviä "casual" käyttöön, mutta niissä on omat ongelmansa. Mitä enemmän tulee palveluita, jotka ovat ns. aina päällä, niin sitä isompi rasite tulee mobiiliverkoille, joiden toiminta perustuu hyvin pitkälle ylibookkaukseen suhteessa radiotien kapasiteettiin.

        sepä ja eihän sitä tiiä josko AP haluaakin laittaa kotikonttorille vaikkapa palvelimen, niin kuitu on se ainoa oikea...


      • Anonyymi

        On pelkkää paskapuhetta että 5G tai muutkaan mobiiliyhteydet korvaisi kuitua, kuitu on aina paljon vakaampi ja nopeampi kuin mikään mobiilihässäkkä!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2941
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      2065
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2024
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1845
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe