Palamaan syttymis riski

erikoinenhuomio

Eräässä paikassa missä ei asu ketään henkilöitä on yksi tietokone hoitamassa muutamaa asiaa. Nyt pari päivää sitten yhteys kyseiseen tietokoneeseen on menetetty. Verkkolaitteet on päällä ja hallitusta kytkimestä näen että verkkokaapelin päässä on laite, eli kokonaan pimeä se ei ole.

Suurempana huolenaiheena sähköyhtiön etämittaroinnin seurannasta näen että tuon jälkeen kun tietokone lakkasi vastaamasta on sähkön kulutus noussut 0,1kW/h arvosta aluksi 0,15kW/h ja nyt se on jo 0,18kW/h.

Eli tuli mieleen että johonkinhan se sähkö menee ja muuttuu lämmöksi niin onko nyt riskinä että tuo kyseinen tietokone mahdollisesti syttyisi palamaan laitevian vuoksi jos siellä nyt on esim. joku komponentti oikosulussa mikä on estänyt toiminnan ja nyt lämpenee erittäin voimakkaasti.

27

181

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • savumerkkejä

      Aika epätodennäköistä että joku yksittäinen komponentti olisi enää ehjä jos siihen hukkuu 80W teho. Kyllä se olilisi jo palanut poikki.

    • minulletuli

      varmaan siihen on tullut joku kiristäjä virus ja nyt sähköä palaa koska prosessori on kiireinen kryptatessaan kiintolevyjen sisältöä.

    • PalstaPekka
    • KamstrupinMittari

      Minusta on myös tuo etäluettava mittari jotenkin hassu. Mökillä kun katkaisen sähköt kesällä ukkosvaaran vuoksi, etämittarin tarkkailusivu netissä tosiaan näyttää, että sähköä ei kulu. Mutta kun "kotosalla" jouduin katkaisemaan sähkön asennustöiden takia yli vähän yli tunniksi, netin luentasivu näyttää, että tunnin aikana on mennyt 20Wh = 0,02kWh sähköä. Edelleen, jos mökillä jää matkaradion töpseli seinään viikoksi, niin on mukamas kulutettu sähköä noin 20W piikkeinä, piikit toistuvat, niin että kuluu keskimäärin noin 2...5 W sähköä, mikä lienee oikein, onhan sähkölaitteella tyhjäkäyntikulutus, mutta ne piikit - kukaan ei käy viikolla vääntämässä radion nappia. Mittarit ovat muuten Kamstrup-merkkisiä. Tietokoneen tyhjäkäyntikulutuksesta: Minulla koneen kiintolevy rahisee hieman välillä, se ilmeisesti järjestelee levyä joutoaikoinaan ja siis kuluttaa hieman sähköä. Ilmiö on sekä WIndows että Linux-koneissa. Palamisriskistä vielä, pidä sulakkeet ja ylikuormitussuojaimet kunnossa ja imuroi laitteista pölyt vaikka viiden vuoden välein..

      • Mittarin_kytkentätapa

        Mökillä yleensä mittari kytketään siten, että mittariosa (elektroniikka) saa sähköä, vaikka pääkytkin olisi kiinni. Siitä sähköyhtiö näkee, missäpäin on sähkökatkoja ja miten laajalla alueella tuo sähkökatkos on.


    • nimimerkki.toinen

      Kerro vielä, mitä tarkoittaa 0,18kW/h.
      Tuskinpa tuolla tulipaloa syttyy, kun ei ole tupakkamiehiäkään paikalla.

      • Jxkzllz

        180 wattia! Jo 25 watin kolvilla saa tulipalon syttymään.


      • sdfghj

        Taitaa olla oikein kotifyysikko arvailemassa yksikköjä.


    • jotain_arvailua

      Veikkaan että koneesta on bios:n patteri tyhjä/odottaa F1:n painamista koko toosa. Tällöin ei eletä virransäästöillä vaan bios-asetuksilla joilla oman kokemuksen mukaan voi kulua virtaa roimasti, koska prosessori ei pääse koskaan idle-moodeihin vaan vetää virtaa periaatteessa 100% teholla looppaamalla tyhjää. En huolestuisi muusta, kuin että mittauksesi taisivat mennä vähän hukan teille..

      • mene_kouluun

        EI paskempaa arvausta voi olla. Tyhjänpanttina odottavan koneen virrankulutus pienenee, ei kasva!


      • Kflmdlfnfld

        Ei pidä paikkaansa. Kone on täysin ilman virransäästöä käynnistymisen jälkeen, joten kulutus on suurempi kuin käyttiksen lataannuttua.


      • 180_W_tyhmäkäynti

        Kovalevyn tehonkulutus kasvaa, kun lukupäitä pitää siirrellä. CPU:n ja näytönohjaimen kulutus on aika pientä, kun kone vaan möllöttää tekemättä mitään. Yksi loopissa pyörivä CPU ydin on rikka rokassa, kun 3 muuta ja kaikki liukulukuyksiköt, muistit, NÄYTÖNOHJAIN ja kovalevy(t) jöpöttää tekemättä mitään.

        Kyllä tuo kulutus vaihteli roimasti vanhoillakin koneen raadoilla, missä kellotaajuudet ei automaagisesti osanneet mihinkään muuttua eikä ollut useampaa prosessoriydintä rinnan. Hyvinkin helposti haarukka oli esim. 70-110 W. Kulutus oli suurimmillaan, kun kone pistettiin pyörittämään raskasta laskentaa. Pienin just pelkällä komentorivillä venttailussa.

        180 W on jo varsin huima kulutus, jos kyseessä on pelkkä keskusyksikkö. Näytön kanssa tuo onnistuu jo paljon helpommin - kuvaputkimonitori tai iso LCD voi haukata 100 W yksinään (vs. virransäästötilassa vain watti tai 2). Kone tilt tai odottaa "press any key" eikä virransäästö tämän vuoksi sammuta näyttöä?

        Tai sitten siellä jauhaa joku penteleen windowsin indeksointi tai ikuiseen looppiin juuttunut automaaginen käyttöjärjestelmäpäivitys, joka ruksuttaa kovalevyä ja kuormittaa CPU:ta.


      • putinin_trollitehdas

        Hemmetti, siinähän se taisi ollakin. Internjettiin kytketty kone, joka ilmeisesti ollut kohtuu pitkään omissa oloissaan (=ei ole käyttöjärjestelmä ihan ajan tasalla jne.) paiskii täitä täydellä höyryllä = joku hakeri / putinin trollit ovat kaapanneet sen palvellunesohyökkästen, spämmin levityksen tms. tarpeisiin?


      • eivoisaastua
        putinin_trollitehdas kirjoitti:

        Hemmetti, siinähän se taisi ollakin. Internjettiin kytketty kone, joka ilmeisesti ollut kohtuu pitkään omissa oloissaan (=ei ole käyttöjärjestelmä ihan ajan tasalla jne.) paiskii täitä täydellä höyryllä = joku hakeri / putinin trollit ovat kaapanneet sen palvellunesohyökkästen, spämmin levityksen tms. tarpeisiin?

        Miten tuo olisi mahdollista ellei se ole täysin ilman palomuuria julkisessa verkossa kiinni? Jos kone on natin takana ja/tai palomuurilla suojattu eikä sillä surffailla netissä tms. niin ei se voi mitenkään itsekseen saastua.


    • mjnht

      Joku prosessi jumittunut ja käyttää prosessoria kymmenien prosenttien kuormituksella -tuulettimetkin huutaa tällöin täysillä.

      • erikoinenhuomio

        Kone ei vastaa edes pingiin eikä verkkokortilta tule mitään liikennettä ulospäin. Jos tuo olisi kyseessä niin silloin koneeseen saisi yhteyden kyllä.

        Voiko viallinen bios-paristo sammuttaa/uudellenkäynnistää koneen? Nimittäin silloin kun vika ilmeni on kytkimen lokista havaittavissa että kyseinen verkkoportti mihin se on kytketty kävi alhaalla parin sekunnin ajan.

        Tämä kielii uudelleenkäynnistymisestä / sammumisesta ja on periaatteessa ihan normaali toiminta. Eli on mahdollista että jostain syystä kone olisi uudelleenkäynnistynyt ja sitten käyttöjärjestelmä ei enää käynnistyisi.

        Mutta se miksi kone olisi käynnistynyt uudelleen on mysteeri. Automaattisia päivityksiä ei ole käytössä mitkä käynnistäisi uudelleen.

        Sähkönsyöttö ei ole missään vaiheessa katkennut, laitteet on upsin takana ja verkkolaitteiden virransyöttö samasta jatkojohdosta eikä verkkolaitteet ole sammunut missään vaiheessa.


      • mjnht

        Se jumittunut prosessihan voi liittyä vaikka juuri verkkohommiin...
        Kone voi jumittua täysin tuommosen seurauksena tai sitten muuttua vaan erittäin hitaaksi -ensinmainitussa tapauksessa tiety vaikea todistaa että juuri tämmöisestä kyse mutta hidastumis tapauksissa on päässyt katsomaan mikä tehot vie -näitä tämmöisiä tapauksia on vuosien varrella tullut omillakin koneilla useammankin kerrran vastaan.


    • PalstaPekka

      Te kaikki olette käsitelleet omissa Kysymyksissänne, kommenteissanne ja vastauksissanne riskejä, sähkötekniikkaa, PC-tekniikkaa ja ohjelmia.
      Yksikään kyseisistä aihealueista ei, siis EI kuulu tälle palstalle. Suoli24:lla on kullekin näille aivan oma palstansa.
      Olkaa kerrankin fiksuja ja siirtykää keskustelemaan niille palstoille, jonne aiheet kuuluvat.
      Tämän palstan aihe on keskustelu elektronisten laitteiden rakentelusta, käytöstä ja keräilystä ja vielä tarkennan että kyse on harrastamisesta.
      Lisäksi vielä että tämä palsta ei ole hupielektroniikkaa eikä viihde-elektroniikkaa varten.

      • kidekone

        Jos sinua ei kiinnosta nämä kyselyt, niin miksi sitten kuitenkin luet näitä?


    • elektroniikkamies

      Todennäköisin syy: laite on jostain syystä käynnistynyt uudelleen, ja jäänyt jumiin johonkin BIOSin hallinnoimaan paikkaan, eli käyttöjärjestelmä ei ole latautunut.

      Kuten joku muu kirjoittaja jo totesikin, tällöin virransäästötoiminnot eivät toimi, koska ne eivät ole BIOSissa vaan käyttöjärjestelmässä, joka ei ole vielä latautunut uudelleenkäynnistyksen jälkeen.

      Ja kun kone on BIOSin hallussa, niin CPU kuluttaa prosessoritehon koko ajan, mikä lisää myös sähkönkulutusta.

      Toinen vaihtoehto on vielä ikävämpi: kone on saastunut kiristäjäviruksella, joka kryptaa kaikki tiedostot ja vaatii lunnaita salausavaimesta, jolla kryptauksen saa purettua. Kryptaus luonnollisesti myös kuluttaa CPU -laskentatehoa normaalia enemmän, ja jälleen sähkönkulutus on normaalia suurempi.

      JOS kyse on viruksesta, niin silloin kulutus PITÄISI pudota normaaliin, kun kryptaus on kokonaan valmis. Mutta kerrankos koodaaja tekee virheen, jolloin kulutus jää korkealle tasolle, kun CPU kuluttaa koko ajan 100% huonon ohjelmoinnin seurauksena.

      Tämä on tosiaan pääasiassa ELEKTRONIIKKApalsta, eli liitty elektronisten laitteiden suunnitteluun, rakenteluun, tai edes olemassaolevan laitteen korjaukseen.

      JOS kone on kylmässä ja kosteassa tilassa, tämä toki voi tuoda uusia riskejä esim. paloturvallisuuden suhteen.

      Mitähän muuten sanovat paloturvamääräykset: jos PC jätetään päälle ilman valvontaa, pitääkö kone olla palamattomassa ympäristössä (siis esim seinät ja lattia ja katto betonia, ei puuta tai puupohjaista tai muutakaan syttyvää materiaalia olevia verhouksia) ?

    • vakuutusasiamies

      Nyt on hyvä hetki laittaa vakuutukset kuntoon.

    • nimimerkki.toinen

      Voihan se kone olla kylmässä kosteassa tilassa ja sitten se on ruvennut lämpimikseen pelaamaan pongia ja sen jälkeen ping pongia ja sitten se rupeaa käymään kuumana ja juoksee PacWomanin perässä.
      Odottakaapa vain, mitä tapahtuu, kun se pääsee Scorched Earthiin käsiksi.

    • erikoinenhuomio

      No niin. Ongelma on selvinnyt ja koneessa ei ilmeisesti ole mitään rautavikaa. Windows oli "jäässä", ruutu mustana ja kone normaalisti käynnissä. Pakottamalla uudelleenkäynnistyksen lähti normaalisti käyntiin, ja eventlogista löytyi kasa tapahtumia "Reset to device, \Device\RaidPort0, was issued".

      Tutkin asiaa netistä, ja selvisi, että tuon koneen kanssa ongelmaa on ollut muillakin ja sen ratkaisu on ladata Nvidian sivulta piirisarjan ajurit ja asentaa ne. Windowsin omissa ajureissa on ilmeisesti joissain tilanteissa ilmenevää yhteensopivuusongelmaa joka sitten saattaa joskus aiheuttaa tuollaista.

      • Jxndkflflf

        Eipä tuo windows nyt taida olla ihan oikea valinta tuollaiseen etävalvontaan. Mutta jos sitä ei voi vaihtaa, katso onko koneen biosissa asetusta auto-rebootille joka yö..


      • nimimerkki.toinen

        Windows on ihan silkkaa Basskaaa johonkin valvontatyöhön.
        Windows on konttorikoneille tekstinkäsittelyyn ja powerpointtien laatimiseen suunniteltu käyttöjärjestelmä. Kun Windows tilttaa, niin sitten käyttäjä käynnistää sen uudelleen, jos haluaa ja siltä tuntuu.


    • strawman_pie

      Jotta keskustelu sivuaisi palstan aihepiiriä: voisiko ajatella k.o. Windows-koneen korvaamista Raspberry Pi:llä?

      • Kfkzkfklfk

        Raspberryssäkin on omat ongelmansa, lähinnä muistikortti. Ne tuhoutuu aika äkkiäkin jos niille joutuu koko ajan kirjoittamaan. Mutta jos anturidatan voi kirjoittaa ram-diskiin (/dev/shm), erilliselle usb-tikulle tai pilveen, on raspberry kyllä hyvä vaihtoehto.

        Ja sähkönsyötön varmistushan raspberrylle on helppo hoitaa, kun se kuluttaa niin pirun vähän virtaa.
        vakaahan tuo on kuin mikä, itsellä valvontakamera/hälytin-palvelimen uptime on tällä hetkellä jotain 1.5 vuotta!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1545
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1174
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1016
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      965
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      927
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      852
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      684
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      650
    Aihe