Onko pakko jos ei jaksa?

Tiinatitityy2016

Olen koittanut auttaa minua 15 vuotta vanhempaa ystävätärtä kaikin mahdollisin keinoin. Olemme jo melkein ikäloppuja, minä vielä työelämässä ja hän eläkkeellä.
Tänään tuli mittani täyteen ystävyyttä.
Ihminen valittaa ja valittaa, mikään ei ole koskaan hyvin. Olen koittanut olla avuksi enemmän kuin tarpeeksi, mutta mikään ei riitä. Hän ei kerttakaikkiaan arvosta tai ymmärrä kuinka paljon uhraan hänelle aikaani. Itselläni on perhe, hän on perheetön. Olen opastanut tietokoneen käyttöä ja yrittänyt saada hänet mukaan eri aktiviteetteihin, kuskaillut autolla sinne sun tänne, tilannut matkoja ja ollut mukana reissuilla, mutta kiitokseksi saan vain valitusta.

Tänään olimme risteilyllä ja voi elämän käsi sitä valituksen määrää...ei jaksa kävellä, pitää saada ruokaa, pitää päästä vessaan, kaikki rahat ovat menneet vaikka mitään en ole ostanut, ruoka on hyvää, mutta sitä on aivan liian paljon, nyt on ähky olo. Täytyy ottaa hytti kun en jaksa olla enää. Maksoin hytistä puolet ja ostin sinne syötävät ja juotavat, vaikka en päivän kestävällä risteilyllä todellakaan mitään hyttiä olisi kaivannut.
Tarjosin hänelle pullakahvit maissa ja maksoin hänen tilaamansa taxikyydin satamaan, ( kun en jaksa enää yhtään kävellä ja hänellä oli vain 50€ seteli, jota kuski ei huolinut, kun ei ollut vaihtorahaa), mutta ilmeisesti dementia jo vaivaa, kun ei näitä noteerannut laisinkaan. Valitus rahan kulumisesta vain jatkui.

Tiedän kyllä, että hän on kovin itsekeskeinen ja itsekäs ihminen, kun ei ole perhettä, ja ei tarvitse huolehtia kuin itsestään, mutta mistä ihmeestä saan voimia jatkaa ystävyyttä, vai onko edes tarpeen? Joka ikinen kerta kun olen tekemisissä hänen kanssaan, tuntuu kui minut olisi imetty kuiviin. Voimani ovat poissa ainakin 2 seuraavaa päivää. Olen suositellut hänelle terapiaa ja vaikka sen mitä, mutta mikään ei kelpaa. On niin tietäväinen kaikesta, kun on työskennellyt aikoinaan mielisairaanhoitajana.

Nyt alkaa tuntua, että itse tarvitsen kohta psykiatrista hoitoa tämän ystävättäreni vuoksi. Onko kenelläkään heittää jotakin kommenttia, apua kiperään tilanteeseen? Kohta en enää jaksa, vaikka yritän vain auttaa:(

4

95

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hengessämukana

      Itse olen yrittänyt auuttaa ihmisiä, mutta aina saan paskaa niskaan. Olen päättänyt etten enää koskaan auta ketään. Sitävarten on sen alan henkilökuntaa. Tilanteesi on vaikea ja sinun pitää ottaa aikaa itsellesi ja perheellesi. Ei olisi huono idea jos juttelisit psykologille. Voimia sinulle

    • Hei Tiinatitityy2016

      Aloitat kysymällä, onko pakko jos ei enää jaksa. Siihen on tietenkin tavallaan helppo vastaus: ei ole pakko. Ystävyys ei ole pakon vaan vapaaehtoisen sitoutumisen asia. Mutta asiat harvoin ovat mustavalkoisia. Tässä ystävyydessä varmasti on vuosien varrella ollut kaikenlaisia vaiheita. Olethan jotain ystävyydestä myös saanut, kun olet sitä jatkanut. Olette kenties kiintyneet toisinne, teitä saattaa yhdistää esimerkiksi samanlainen huumorintaju tai harrasteet. Vaikuttaa, ettet välttämättä haluaisi lopettaa suhdettanne.

      On kuitenkin selvä, että ystävyytenne tarvitsee jotain muutosta. Toista ei voi muuttaa. Mitä siis voisit muuttaa omassa käyttäytymisessäsi ja toiminnassasi? Löytyisikö yksi vastaus siitä, että oppisit sanomaan ei. Omien rajojen asettaminen ja niistä kiinni pitäminen on yksi elämän taidoista, joka vaikuttaa lähes kaikkiin ihmissuhteisiin.
      Rajaaminen voi pelastaa monet suhteet loppuunpalamiselta. Mieti, miten voisit rajata ystävyyttänne niin, että jaksat. Heitän joitain esimerkkejä.
      Voit rajata aikaa: olet jatkossa hänen kanssaan esim. vain kahden tunnin ajan kerrallaan, et pitempiä reissuja.
      Voit rajata tapaamistiheyttä, onko se sitten esim. yksi yhteydenotto vaikkapa kahdessa viikossa?
      Voit rajata palveluksiasi ja rahaasi: hätätapaukset ovat eri asia kuin maksella hyttipalveluista tai ruuista joita itse et tarvitse.
      Voit rajata myös puheenaiheita. Esim. voitte sopia, että kumpkin kertoo kuulumisiaan vaikkapa 15 minuuttia jonka jälkeen vuoro vaihtuu ja on toisen vuoro. Näin 'valitus' ei saa kohtuutonta aikamäärää.

      Miltä kuulostaa? Mikä ehdottamistanne voisi tukea sinua parhaiten? Mitä vielä keksit lisää?

      Merja, diakoni

    • jepuliskepulis

      Mukava vastaus kirkolta. Minusta tällaisia ihmisiä tosiaan on, jotka ovat ammattiuhreja ja uhriutujia, joilla on kaikki huonosti, pahemmin kuin kenelläkään muulla ja aurinkoisimmallakin pilvellä on musta reunus. Se on elämänasenne, josta on aika epätodennäköistä, että noinkin vanha nainen luopuu.

      Toinen puoli asiassa on sitten se, että miten olet juuri tällaiseen kaveruuteen päätynyt, niin että se on mennyt noin pitkälle eli taloudelliseen hyväksikäyttöön asti. Siis sitä sinun pitäisi pohtia, mitä kirkon vastauksessa kysyttiin, onko sinun vaikea sanoa ei ja tuoda esille oma mielipiteesi tuntematta syyllisyyttä.

      Jotkut ystävyyssuhteet voivat parantua jos oman mielipiteen ja ei:n oppii sanomaan, mutta jos se kaveri on tyypiltään ammattiuhriutuja, niin hän yrittää kaikkensa, että tilanne jatkuisi. He ovat nimittäin hyvin itsekeskeisiä eivätkä pysty asettumaan muiden asemaan eivätkä ymmärrä miten heidän paapomisensa ja ymmärtämisensä ei ehkä olekaan kenenkään velvollisuus. He eivät kanna vastuuta omasta elämästään, vaan kaikki on muiden syytä, siispä ystävyyden päättyminen johtaa haukkumiseen ja välirikkoon. Mutta ehkä se ei sinua haittaisi, vaikka niin kävisikin?

    • jjdodoodospsp

      Mullakin on yksi tuollainen kaveri. Olen tehnyt vähän siten kuin miten tuossa kirkon neuvossa vinkattiin - rajannut aikaa ja palvelusten määrä suhteessa tuohon kaveriin. En siis mustavalkoisesti vain päättänyt kaveruutta. Muutaman tunnin tapaamiset hänen kanssaan on ok. En usko, että hän pahuuttaan jatkuvasti valittaa, vaan on kovin onneton ihminen. Itseään pitää hänen kanssaan kuitenkin suojella, ettei tule vedetyksi mukaan samaan kurjuuteen. Etenkin kun oma elämäntilanteeni on juuri nyt raskas ja joudun paljon itseänikin tsemppaamaan, etten vaivu surkeuteen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      247
      4082
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2358
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2141
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2066
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      97
      1725
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      25
      1414
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      12
      1348
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1317
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1272
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe