Isolaatti on eristysalue

Isolaatti-on-eristysalue

Laaja geenitutkimus todistaa suomalaiset omalaatuisiksi: Eurooppalaiset pitäisi jakaa itäsuomalaisiksi ja muut ei-itäsuomalaisiksi.

Etenkin muusta maailmasta eristyksessä eläneiden itäsuomalaisten geeniperimä on ainutlaatuinen. Se johtuu muun muassa Pähkinäsaaren rauhan rajasta.

TIEDE 19.8.2016 15:53
Teemu Luukka
HELSINGIN SANOMAT

PAUL WILLIAMS
Joel Lehtosen Putkinotko-romaanin päähenkilö on omalaatuinen itäsuomalainen Juutas Käkriäinen, joka uskoo korpikansan ikivanhoihin uskomuksiin. Reima Kekäläinen ohjasi romaanista draamasarjan, jossa Vesa-Matti Loiri (vas.) esitti Juutas Käkriäistä ja Eija Vilpas hänen vaimoaan Rosina Käkriäistä.

Joel Lehtosen Putkinotko-romaanin päähenkilö on omalaatuinen itäsuomalainen Juutas Käkriäinen, joka uskoo korpikansan ikivanhoihin uskomuksiin. Reima Kekäläinen ohjasi romaanista draamasarjan, jossa Vesa-Matti Loiri (vas.) esitti Juutas Käkriäistä ja Eija Vilpas hänen vaimoaan Rosina Käkriäistä.


LAAJASSA IHMISTEN geeniperimään perustuvassa tutkimuksessa on tultu siihen tulokseen, että eurooppalaiset pitäisi jakaa itäsuomalaisiin ja ei-itäsuomalaisiin. Kansainvälisessä tutkimuksessa oli mukana muun muassa Itä-Suomen yliopiston keräämää tutkimusaineistoa.

Myös aikaisemmissa tutkimuksissa suomalaista geeniperimää on pidetty erikoisena, mutta nyt julkaistu tutkimus paljastaa, että suomalaisten perimä on ainutlaatuinen.

Tutkimuksen julkaisi tiedemaailman viikkojulkaisu Nature.

Tutkimuksessa selvitettiin 60 706:n ihmisen perimää. Joukossa oli väestöjä Euroopasta, Afrikasta Etelä- ja Itä-Aasiasta sekä Amerikan mantereelta.

Suomalaisten eriskummallisuus ei ollut tutkimuksen aihe, vaan se pulpahti tutkimuksessa vahvasti esille. Suomalaiset olivat tietokonemallinnoksissa aivan omassa nurkassaan.

SUOMALAISIA EI TUTKIMUKSEN perusteella voida pitää eurooppalaisina eikä aasialaisina, sanoo professori Markku Laakso Uudessa Suomessa.

Syy suomalaisten geeniperimän erilaisuuteen johtuu siitä, että Suomi on ollut pitkään varsin eristäytynyt muusta maailmasta.

Laakso sanoo Uudessa Suomessa, että muita maailman eristäytyneitä väestöjä ovat muun muassa grönlantilaiset, islantilaiset sekä sardinialaiset.

Suomessa erityinen eristäytynyt ryhmänsä ovat itäsuomalaiset. Tämä johtuu Laakson mukaan paljolti 1300-luvun Pähkinäsaaren rauhan rajasta. Raja kulkee Viipurista Pohjanlahdelle.

Se jätti pieniä porukoita pariutumaan keskenään muun muassa järvien rajaamiin sumppuihin

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON tutkimustiedotteen mukaan geeniperimän selvittäminen on tärkeää, jotta väestön geneettinen historia ja biologia tulevat selviksi. Geeniperimä muun muassa helpottaa harvinaisten sairauksien diagnostiikassa.

”Tutkimus osoitti, että suomalaiset ovat perimältään niin erilaisia muista eurooppalaisista, että heidät pitää luokitella omaksi väestökseen. Suomalaisilla esiintyy muihin eurooppalaisiin tai aasialaisiin väestöihin verrattuna enemmän geenimuutoksia, joiden esiintyvyys väestössä on 1–5 prosenttia”, sanotaan Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa.

YLIOPISTO OTTAA ESIMERKIKSI AKT2-geenin geenimuutoksen, jota esiintyy yhdellä prosentilla suomalaisista, mutta ei missään muualla maailmassa. Geeni vaikuttaa insuliiniherkkyyteen.

”Suomalaisten erilainen geenitausta antaa mahdollisuuden ainutlaatuisiin geenien toiminnan tutkimuksiin erityisesti Itä-Suomessa, missä koko väestön oletetaan periytyvän ainoastaan 1 500 perheestä.

1

72

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • V.1323__erotti

      ”Suomi ei ole isolaatti kokonaisuudessaan, Suomi on isolaatti Itä-Suomen kohdalta”
      Itä-Suomi on ”isolaatti”.
      (Isolaatti = eristetty alue)

      Pähkinäsaaren rauha tehtiin v. 1323 Ruotsin armeijan
      Suomeen tekemien hyökkäysten, kolmen uskonsodan eli "ristiretken" jälkeen.
      Ne olivat kestäneet n. 200 vuotta.

      Se raja alkoi Rajajoelta, kulki halki Karjalan kannaksen, läpi Saimaan vesien jatkuen Pohjanlahteen noin Kokkolan kohdalta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      361
      4274
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1799
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1546
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      64
      1539
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1370
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1341
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      52
      1329
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      205
      1325
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1215
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1208
    Aihe