Länsiväylä: Härskin välittäjän toimintaa

tarjouskauppaa

Ostotarjouksen hyväksyminen ja käsirahan maksaminen eivät kiinteistökaupassa vielä takaa tarjouksen tehneen kannalta myönteistä lopputulosta.

Tämän sai tuta espoolainen rakennusalan yrittäjä, jolta mieluisan rakennustontin kauppa meni viime metreillä sivu suun.

Yrittäjä teki kiinteistönvälittäjän välittämästä tontista ostotarjouksen ja maksoi siitä saman tien käsirahan.

Tarjoushinta oli sama kuin tontin myyntihinnaksi oli ilmoitettu.

Tämä kaikki tapahtui perjantaina.

Seuraavana maanantaina toinen samaisen kiinteistönvälitysfirman edustaja ilmoitti, että koska tontista on tullut kilpaileva tarjous, järjestetään tarjouskilpailu. Samaan aikaan yrittäjän jo maksama käsiraha palautettiin.
Tarjouskilpailu järjestettiin, ja yrittäjämme uusi, korotettu tarjous hävisi.
Yrittäjä aikoo tehdä kiinteistönvälitysliikkeen toiminnasta kantelun Etelä-Suomen aluehallintovirastoon (avi).

http://www.lansivayla.fi/artikkeli/424229-kasirahan-maksanut-espoolaisyrittaja-jai-nuolemaan-nappejaan-nain-harskiin

13

67

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rapajooseppi

      Kiinteistökauppa tai sen pätevä esisopimus tarvitsevat kaupanvahvistajan. Lisäksi ostajana ei tässä ollut kuluttaja vaan yrittäjä, joka ei nauti samanlaista suojaa. Käsirahan ottaminen ei kyllä ole ollut korrektia, jos tarjousta ei oikeasti ole hyväksytty.

      Olen minäkin laskenut rakennusurakoita ja voiton jälkeen rakennuttaja on tylysti ilmoittanut kilpailuttavansa työn vielä kolmen parhaan kesken toiseen kertaan. Tekemäni tarjous tietysti kerrotaan ensin noille muille. Liikemaailma on raaka.

    • Jos on niin umpityhmä, että uskoo käsirahan sitovan kiinteistökaupassa, niin kuuluukin ottaa takkiin. Vain ja ainoastaan kaupanvahvistajan vahvistama määrämuotoinen esisopimus tai kauppakirkrja ovat sitovia, muuten mitään sitovuuttaa ei ole. Maakaari ei edes tunne käsirahakäsitettä.

      • tarjouskauppaa

        Siis jos on niin tyhmä, että uskoo puhetta ja sovittuja asioita??

        "Näppejään nuolemaan jäänyt yrittäjä sanoo tehneensä elämänsä aikana satoja kiinteistökauppoja.

        – Näin härskiin välittäjän toimintaan en ole törmännyt vielä koskaan. "

        "– Kiinteistönvälittäjä ei kuitenkaan saisi ottaa vastaan uusia tarjouksia, jos sisällä on jo myyjän hyväksymä tarjous. (Ylitarkastaja Jouko Rikkilä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta)"


      • 16.5

        Mitä tähän LKV:n tutkintoon kuuluu, jos perusasiat eivät ole hallinnassa. Vain härski toiminta ja kaikki vedätys on toimintatapa


      • Ei ihan pidä paikkaansa se, että "Maakaari ei edes tunne käsirahakäsitettä." Kyllä se laissa mainitaan ihan nimeltä yhteydessä, jossa käsitellän korvausta kaupasta vetäytymisestä: "Jos käsirahaa on annettu, osapuolen on palautettava siitä osa, joka ylittää edellä mainitut kustannukset."
        .
        Onko tietämättömyys ja väärät luulot tyhmyyttä?
        Ehkä joskus, mutta ei aina, koska silloin kaikki muut kuin oman alansa harjaantuneet asiantuntijat olisivat tyhmiä. Miten silloin pitäisi suhtautua sellaisiin "asiantuntijoihin", joilla on paikkansa pitämättömiä väitteitä, kuten sinulla monen monta kertaa?
        .
        Nimittelet hyvin herkästi toisia tyhmiksi sen vuoksi, että nämä eivät tiedä jotain, minkä sinä luulet tietäväsi. Jos kohtelisit itseäsi samoin periaattein, et yhtä päivää kulkisi ilman aasin hattua.


    • uybnkgfcbyj

      just så där muhammed.
      kattelin etuovesta että on kirkkonummella tontti myynnissä. sitten vedin google mapsista tien vastaanottokeskukseen 11 km. on vaan pääpakolaistien varressa eikä huvita tulla raiskatuksi muuten kyl, muttei tolla hinnallakaan.

    • Löysin netistä kiinteistönvälittäjiä koskevan hyvän välitystavan ohjeet ja kaivoin sieltä esiin asianomaisen kohdan: kauppa ei ole sitova, ellei ostotarjousta ole tehty määrämuodossa. Sama koskee myös tarjouksen hyväksymistä. Jos toinen vetäytyy sopimuksesta, jota ei ole tehty määrämuodossa, voi olla oikeus saada vahingonkorvaus kaupan valmistelusta aiheutuneista kuluista (eli puhutaan aika pienistä rahoista). Tässä jälkimmäisessä tapauksessa välitysliikkeen pitäisi kertoa ostajaehdokkaalle mahdollisuudesta hakea tätä korvausta.
      .
      Kiinteistönvälittäjien hyvää välitystapaa koskevat ohjeet: http://www.kvkl.fi/files/05062012hyvanvalitystavanohje.pdf
      .
      Kiinteistönkauppa on samalla tavalla määrämuotoon sidottu kuin testamentti. Ei auta, vaikka kuinka haluaisi testamentata omaisuutensa jollekulle, jos sitä ei tehdä oikeassa muodossa.

      • miten.tämä

        Miten on sitten tämän kanssa?
        Jos ostajan pitää tietää kaikki muotoseikat (määrämuoto) niin aika vaikeaksi menee. Eikö se välittäjän pidä niistä huolehtia. Ellei sitten ostajankin pidä palkata joku edunvalvoja.
        "Kiinteistönvälittäjä ei kuitenkaan saisi ottaa vastaan uusia tarjouksia, jos sisällä on jo myyjän hyväksymä tarjous. (Ylitarkastaja Jouko Rikkilä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta)"


    • Hyvä, että välitystoimeksiannoista tehdään ilmoituksia Aluehallintovirastoon - oikealle viranomaiselle. Tämä virasto on se, joka näitä kiinteistönvälittäjiä valvoo. Valvonnan pelko ja sen kohteeksi joutuminen vaikuttavat siihen, että välittäjät pyrkivät noudattamaan lakia ja hyvää välitystapaa. Aluehallintovirasto selvittää kantelun perusteella asian ja määrää jonkun rangaistuksen jos siihen on syytä.
      .
      Välitysliikkeen pitäisi kertoa, missä muodossa ostotarjous on tehtävä. Olettaisin, että näin on tehty (arvaus). Olettaisin, että ostajakin on tietoinen tästä määrämuodosta, kun on satoja kauppoja tehnyt. Se sitten jää nähtäväksi, onko välitysliike ottanut vastaan uuden tarjouksen (joka olisi vastoin hyvää välitystapaa), vai kertonut myyjälle ensin, joka oli päättänyt pitää asiasta tarjouskaupan. Aika helposti tuo on selvitettävissä:
      1. koska toinen tarjous on tullut
      2. koska on päätetty pitää tarjouskauppa
      .
      Jos välitysliike on ottanut vastaan tarjouksen ennen tarjouskaupan pitämistä, välitysliike on mielestäni toiminut väärin ja saanee rangaistuksen. Jos välitysliike on sen sijaan vain kertonut ostajalle, että kohteeseen on kiinnostusta muillakin ja ostaja on tämän jälkeen päättänyt pitää tarjouskaupan, on kai menetelty teknisesti oikein. Tämä on minun tulkintani asiasta, vaikka minulla ei ole käytännön tietoa asiasta.

    • miten.tämä

      "Olettaisin, että ostajakin on tietoinen tästä määrämuodosta, kun on satoja kauppoja tehnyt"
      Kaikki ostajat nyt ei vaan ola näitä satoja kauppoja tehneitä..

      "Seuraavana maanantaina toinen samaisen kiinteistönvälitysfirman edustaja ilmoitti, että koska tontista on tullut kilpaileva tarjous, järjestetään tarjouskilpailu"
      Tästä voi päätellä, koska kilpaileva tarjous on tullut

      • Tässä tapauksessa vaikuttaisi siltä, että välitysliike olisi tehnyt virheen, mutta lehdissä kirjoitetaan monesti epätarkasti asioista. Sama kuin oikeusjutuissa, täydellinen faktamateriaali on ratkaisijoiden tiedossa.
        .
        Silloinkin välitysliike tekee virheen ellei kerro ostajalle, että kiinteistönkaupan tarjous on tehtävä määrämuodossa. Itse olen ostanut elämässäni kaksi kiinteistöä yhdessä puolisoni kanssa. Omistamani kesäpaikan ja omakotitalo. Kummassakaan tapauksessa en tehnyt tarjousta määrämuodossa eikä siitä varsinaisesti vahinkoa tulekaan. Pitää vain tietää, että sellainen tarjous ja sellaisen tarjouksen hyväksyminen eivät vielä sido myyjää eikä ostajaa. Ainoa mitä siinä voi joutua toiselle korvaamaan on toiselle syntyneet turhat kulut. Eli vapaamuotoiset tarjoukset ja niiden hyväksymiset ovat tavallaan kuin kaupankäyntineuvotteluja, joita ei ole lyöty lukkoon.


      • miten.tämä
        pundit kirjoitti:

        Tässä tapauksessa vaikuttaisi siltä, että välitysliike olisi tehnyt virheen, mutta lehdissä kirjoitetaan monesti epätarkasti asioista. Sama kuin oikeusjutuissa, täydellinen faktamateriaali on ratkaisijoiden tiedossa.
        .
        Silloinkin välitysliike tekee virheen ellei kerro ostajalle, että kiinteistönkaupan tarjous on tehtävä määrämuodossa. Itse olen ostanut elämässäni kaksi kiinteistöä yhdessä puolisoni kanssa. Omistamani kesäpaikan ja omakotitalo. Kummassakaan tapauksessa en tehnyt tarjousta määrämuodossa eikä siitä varsinaisesti vahinkoa tulekaan. Pitää vain tietää, että sellainen tarjous ja sellaisen tarjouksen hyväksyminen eivät vielä sido myyjää eikä ostajaa. Ainoa mitä siinä voi joutua toiselle korvaamaan on toiselle syntyneet turhat kulut. Eli vapaamuotoiset tarjoukset ja niiden hyväksymiset ovat tavallaan kuin kaupankäyntineuvotteluja, joita ei ole lyöty lukkoon.

        Tarjous sitoo tekijäänsä
        Pääsääntöisesti tarjous ja tarjoukseen annettu vastaus sitovat tekijäänsä ja antajaansa samalla tavalla.

        http://www.minilex.fi/a/tarjous-sitoo-tekijäänsä


      • miten.tämä kirjoitti:

        Tarjous sitoo tekijäänsä
        Pääsääntöisesti tarjous ja tarjoukseen annettu vastaus sitovat tekijäänsä ja antajaansa samalla tavalla.

        http://www.minilex.fi/a/tarjous-sitoo-tekijäänsä

        Totta, että pääsääntöisesti tarjous ja siihen annettu hyväksyvä vastaus sitovat tekijäänsä. Se ei kuitenkaan koske sallaisia toimia, jotka edellytetään tehtävän jossain tarkasti määrätyssä muodossa. Normaalistihan tarjouksille ei ole mitään määrämuotoa, mutta kiinteistönkaupassa on.
        .
        Ei ole kuitenkaan sallittua aiheuttaa silloinkaan tarpeettomia kuluja vastapuolelle. Sellaiset kulut voi joutua korvaamaan, vaikka tarjousta ja siihen annettua vastausta ei olisikaan tehty siinä muodossa kuin pitää.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      138
      1945
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe