Psyykenlääkkeet ja sikiö

leode

Miten psykenlääkkeiden käyttö vaikuttaa sikiöön? Olen sinkkumies, mutta olisi kiinnostavaa tietää.

13

275

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ssriraskaus

      1. Laajan kohorttitutkimuksen mukaan riski keskenmenoon masennuslääkkeillä on 68 prosenttia normaalia suurempi.
      http://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/masennuslaakkeet-voivat-lisata-keskenmenon-riskia/

      2. Tutkimuksessa autismin todettiin olevan miltei kaksi kertaa yleisempää SSRI-lääkkeitä syöneiden äitien lapsilla.
      http://www.hs.fi/m/tiede/a1450148470831

      3." SSRI-lääkkeiden käyttö voi venyttää napanuoraa, mikä saattaa heikentää vauvan hapensaantia synnytyksessä, selvisi Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa." https://www.uef.fi/-/raskaudenaikainen-masennuslaakitys-saattaa-venyttaa-napanuoraa

      4. SSRI:t raskausaikana voi olla yhteydessä lapsen varhaiseen masennukseen.
      https://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/mediatiedotteet/Sivut/raskausajan-masennuslaakitys-yhteydessa-lapsen-varhaiseen-masennukseen.aspx

      5. Erään yleisen ssri:n tuoteseloste:
      "Jos käytät tabletteja raskauden viimeisten kolmen kuukauden aikana, sinun on hyvä tietää, että se voi aiheuttaa vastasyntyneelle hengitysvaikeuksia, ihon sinerrystä, kouristuskohtauksia, ruumiinlämmön vaihteluita, syömisongelmia, oksentelua, alhaista verensokeria, lihasten jäykkyyttä tai velttoutta, refleksien vilkastumista, vapinaa, hätkähtelyä, ärtyisyyttä, horteisuutta, itkuisuutta, uneliaisuutta ja nukkumisvaikeuksia."

      6." Äidin odotusaikana syömät masennuslääkkeet muuttavat vauvan aivotoimintaa"

      http://www.hs.fi/m/tiede/a1466047218540

      • ssritjaraskaus

        Ensinnäkin SSRI-lääkkeet raskauden lopulla voi aiheuttaa vastasyntyneille vieroitusoireita.

        "Raskauden jälkipuolella lääkkeiden käyttö voi aiheuttaa sikiölle lääke- tai vieroitusoireita, jotka voivat johtaa siihen, että lapsi joutuu tarkkailuun...Pahimmissa tapauksissa lapsella on nielemis- ja hengitysvaikeuksia, joiden takia kotiinlähtö voi viivästyä. Masennuslääkkeitä käyttäneiden äitien lapsilla on noin kaksinkertainen riski joutua tarkkailuun synnytyksen jälkeen verrattuna lääkkeitä käyttämättömään ryhmään."

        Toinen, mitä ne voi aiheuttaa on sydämeen kohdistuvat haitat, mutta se on epäselvää. Sydänvikariski on epäselvä tutkimuksissa.

        "Eri SSRI-lääkkeiden välillä on havaittu olevan ainoastaan pieniä eroja sikiön kehityksen kannalta. Eri tutkimukset ovat antaneet ristiriitaista tietoa lääkkeiden turvallisuusriskeistä.

        Esimerkiksi paroksetiinin ja fluoksetiinin on epäilty lisäävän lapsen sydänvian riskiä. Toisissa tutkimuksissa on kuitenkin todettu, ettei riskiä olisi. Malm huomauttaakin, ettei SSRI-lääkkeitä ole pystytty yhdistämään vakuuttavasti sikiön kehitysvaurioriskeihin."

        Kolmas mitä ne autismiriskin lisääntymisen ohella voi aiheuttaa, on lapsen tunne-elämään ulottuvat vaikutukset.

        ”Hiirikokeissa on todettu aloitekyvyttömyyttä, kun SSRI-lääkettä on annettu herkässä keskushermoston kehitysvaiheessa, joka vastaa ihmisellä sikiön kehitystä. Lääkealtistus aiheutti hiirillä siis samantyyppistä oirehdintaa kuin ihmisillä masennus”, teratologisen tietopalvelun asiantuntijalääkäri Heli Malm kertoo."

        "masennus oli verrokkiryhmää yleisempi niillä lapsilla, jotka olivat sikiökaudella altistuneet SSRI-lääkkeille."

        http://www.vau.fi/raskaus/Terveys/Vaivat-ja-komplikaatiot/Raskaus-ja-masennuslaakkeet/


    • Toxic-Psychiatry

      "Kaikki psyykenlääkkeet läpäisevät istukan, minkä vuoksi sikiö altistuu lääkkeiden vaikutuksille. Raskauden aikana käytetyt lääkkeet voivat vaikuttaa sikiön tai vastasyntyneen kehitykseen periaatteessa eri tavoin. Lääkkeet voivat lisätä sikiön epämuodostumien, vastasyntyneen vieroitus- tai toksisten oireiden ja pidemmällä aikavälillä ilmenevien kehitys- ja käytösongelmien riskiä."

      "Ainoat varmuudella ihmisellä selvästi vakavia epämuodostumia lisäävät psykiatrisessa hoidossa käytettävät lääkkeet ovat valproiinihappo (valproaatti), karbamatsepiini ja litium."

      "Jokaiselle karbamatsepiinia, litiumia tai valproaattia säännöllisesti käyttävälle ja hedelmällisessä iässä olevalle naiselle tulee kertoa näiden lääkkeiden teratogeenisesta vaikutuksesta."

      http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=lam00100

      Valproaatin aiheuttamia kehityshäiriöitä on mm:

      Se voi aiheuttaa vakavia syntymävikoja ja vaikuttaa lapsen kehitykseen lapsen kasvaessa. Raportoituja syntymävikoja ovat selkärankahalkio (jossa selkärangan luut eivät ole kehittyneet kunnolla); kasvojen ja kallon epämuodostumat; sydämen, munuaisten, virtsateiden ja sukupuolielinten epämuodostumat; raajojen puutteet.

      Valproaatin käyttö raskauden aikana voi aiheuttaa veren hyytymishäiriöitä ja hypoglykemiaa vastasyntyneelle.
      Valproaatin käyttö raskauden viimeisellä kolmanneksella voi aiheuttaa vieroitusoireita vastasyntyneelle.

      Jos käytät valproaattia raskauden aikana, sinulla on muihin naisiin verrattuna suurempi riski saada lapsi, jolla on lääketieteellistä hoitoa vaativia syntymävikoja. Koska valproaattia on käytetty useiden vuosien ajan, tiedetään että valproaattia käyttävien naisten vauvoista noin 10 vauvalla 100:sta on syntymävikoja. Vertailuna naisille, joilla ei ole epilepsiaa, syntyneillä vauvoilla 2–3 vauvalla 100:sta on jokin syntymävika.

      Arvioidaan, että jopa 30–40 %:lla esikouluikäisistä lapsista, joiden äidit ovat käyttäneet valproaattia raskauden aikana, voi olla ongelmia varhaislapsuuden kehityksessä. Vaikutuksen kohteena olleilla lapsilla voi olla viivettä kävelyssä ja puhumisessa, älylliset kyvyt voivat olla heikommat kuin muilla lapsilla ja heillä voi olla kieleen ja muistiin liittyviä vaikeuksia.
      Valproaatille altistuneilla lapsilla todetaan autismikirjon häiriöitä useammin"

    • neuroleptitjaraskaus

      "Loppuraskauden aikainen psykoosilääke voi aiheuttaa vastasyntyneelle ekstrapyramidaali- tai muita oireita (lisääntynyt tonus, ärtyneisyys, vapina, syömisvaikeudet)"

      "Vaikka toisen polven psykoosilääkkeitä raskauden aikana käyttäneiden äitien lapsilla ilmenee jonkin verran verrokkilapsia enemmän epämuodostumia, toisen polven psykoosilääkkeitä pidetään yleisesti ottaen epämuodostumien kehittymisen kannalta turvallisina raskauden aikaisten psykoosien hoidossa"

      "Toisen polven psykoosilääkkeiden ja ehkä etenkin olantsapiinin ja klotsapiinin käyttö raskauden aikana voi tutkimusten valossa lisätä äidillä raskauden aikaisen diabeteksen ja vastasyntyneellä hengitysvaikeusoireyhtymän (respiratory distress syndrome, RDS) ilmenemistä. Raskauden aikana psykoosilääkkeitä käyttäneillä äideillä ilmenee lääkkeen käytöstä riippumatta enemmän erilaisia raskauskomplikaatioita (keskenmeno, ennenaikainen synnytys, lapsen liian alhainen tai suuri syntymäpaino). Jos äiti käyttää psykoosilääkettä synnytykseen saakka, lapsella voi ilmetä lääkkeen lopetusoireita."

      • turvallisia-lääkkeitäkö

        Uuden tutkimuksen mukaan psykoosilääkkeet ei lisää vastasyntyneen epämuodostumien riskiä. Artikkeli painotti erityisesti alkuraskauden aikaista käyttöä. Risperidoni saattaa lisätä hyvin marginaalisesti mutta siitä tarvitaan lisätutkimuksia.

        http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/duodecim/psykoosilaakitys-ei-lisaa-epamuodostumariskia-alkuraskaudessa

        Artikkelissa sanottiin myös
        "Tulokset ovat hyvin tervetulleita, sillä monet naiset joutuvat käyttämään psykoosilääkkeitä raskauden aikana, mutta tutkimusnäyttö niiden turvallisuudesta tai mahdollisista haitoista on ollut vähäistä."

        Tämä uutisointi unohtaa täysin kylläkin sen että psykoosilääkkeet voi aiheuttaa vastasyntyneille extrapyramidaalioireita ja vieroitusoireita loppuraskaudessa käytettynä eikä niitä voi turvallisina raskausaikana pitää mitä uutinen antaa osittain ymmärtää

        http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm243903.htm

        Mikä on raskausaikana psykoosilääkkeiden vaikutus lapsen kasvuun ja kehitykseen muuten.. vaikka ei olisikaan fyysisiä epämuodostumia


    • SSRI-Babies

      Osaan kommentoida ainoastaan koskien SSRI-aineita asiaan tutustuneen maallikon näkökulmasta.

      SSRI-aineita ei tule käyttää raskauden aikana. Käyttö on lopetettava hyvissä ajoin ennen raskaaksi hankkiutumista, koska aine poistuu kehosta melko hitaasti (spesifistä SSRI:stä riippuva). Verenkierrosta aine katoaa aikaisemmin kuin aivoista, joten veriarvo ei kerro todellista SSRI-määrää kehossa. Toisekseen viekkarit on hyvä kärsiä ensiksi pois (voi kestää useita kuukausia lopettamisesta). Samalla näkee kuinka laajat aivovauriot on saanut ja siten voi arvioida onko kykenevä fyysiset oireet ja henkiset voimavarat huomioiden huolehtimaan lapsista.

      SSRI-aineiden linkki sydänvaurioihin on ymmärtääkseni selvä. Sivusto Rxisk.org on ottanut näihin SSRI raskaus -asioihin kantaa laajasti. Kannattaa tehdä haku sivustolla vaikka 'SSRI pregnancy' hakutermein niin ko. artikkelit löytynevät.

      Kätilöt osassa sairaaloista ovat jo sen verran hyvin tietoisia ja kokeneita sydänvaurioista ainakin SNRI-aineita raskauden aikana käyttäneiden naisten lapsista, että ovat nimittäneet ko. lapsia nimellä 'Effexor-Baby', jotka ovat aina hätätilanteita. Lapsista moni ilmeisesti kuolee pian syntymän jälkeen...

      • PiA6898

        "Kätilöt osassa sairaaloista ovat jo sen verran hyvin tietoisia ja kokeneita sydänvaurioista ainakin SNRI-aineita raskauden aikana käyttäneiden naisten lapsista, että ovat nimittäneet ko. lapsia nimellä 'Effexor-Baby'Lapsista moni ilmeisesti kuolee pian syntymän jälkeen..."

        Missä lähde? En usko tuohon. ssri ja snri lääkkeitä käytetään nykyään raskausaikanakin. Kyllä tuollaisista kuolemantapauksista olisi juttua.

        Toisaalta ne myös lisää keskenmenoja, mutta silti epäilyttää tuo.

        "Käyttö on lopetettava hyvissä ajoin ennen raskaaksi hankkiutumista, koska aine poistuu kehosta melko hitaasti"

        Niin, voihan lääke vaikuttaa kehossa pitkäänkin lopetuksen jälkeen.

        Järkevintä on olla lääkevapaa raskaana. Mutta jos syö ssrilääkkeitä ja huomaa olevansa raskaana ja vieroituskin lisää stressiä ja jos joutuu johonkin kamalaan romahdukseen ilman lääkettä, niin uskoisin, että lääkkeen jatko on järkevää, haitoista huolimatta.


      • SSRI-Babies
        PiA6898 kirjoitti:

        "Kätilöt osassa sairaaloista ovat jo sen verran hyvin tietoisia ja kokeneita sydänvaurioista ainakin SNRI-aineita raskauden aikana käyttäneiden naisten lapsista, että ovat nimittäneet ko. lapsia nimellä 'Effexor-Baby'Lapsista moni ilmeisesti kuolee pian syntymän jälkeen..."

        Missä lähde? En usko tuohon. ssri ja snri lääkkeitä käytetään nykyään raskausaikanakin. Kyllä tuollaisista kuolemantapauksista olisi juttua.

        Toisaalta ne myös lisää keskenmenoja, mutta silti epäilyttää tuo.

        "Käyttö on lopetettava hyvissä ajoin ennen raskaaksi hankkiutumista, koska aine poistuu kehosta melko hitaasti"

        Niin, voihan lääke vaikuttaa kehossa pitkäänkin lopetuksen jälkeen.

        Järkevintä on olla lääkevapaa raskaana. Mutta jos syö ssrilääkkeitä ja huomaa olevansa raskaana ja vieroituskin lisää stressiä ja jos joutuu johonkin kamalaan romahdukseen ilman lääkettä, niin uskoisin, että lääkkeen jatko on järkevää, haitoista huolimatta.

        Kaikkien huumausaineiden käyttö raskausaikana on kyseenalaista. Alkoholi ja SSRI/SNRI:t mukaan lukien.

        Ohessa nopeasti etsittynä yksi lehtijuttu (videon kera), jota en aikaisemmin ollut nähnyt. Näköjään löytyy useita vaan perusnettihaulla.

        Kuten kirjasin aikaisemmassa viestissä, jos on kiinnostunut aiheesta enemmän, esimerkiksi tieteellisestä tutkimuspapereista, tee hakuja sivustolla Rxisk.org. Sieltä löytyy läjä artikkeleitä tutkimuspaperiviitteineen.

        Baby deaths spark fears over antidepressants
        Deaths unexplained; Effexor cited as possible contributor, risk factor
        By Kathy Tomlinson, CBC News Posted: Sep 20, 2011
        http://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/baby-deaths-spark-fears-over-antidepressants-1.1016057


      • PiA6898

        Tuossa oli kyse vain kahdesta tapauksesta, vaikka pistäähän tuo miettimään.

        Ja äiti oli käyttänyt Efexoria isolla annoksella.

        "She was taking 450 milligrams of the drug daily, twice the usual recommended dosage."

        Pitää muistaa, että moni fyysiseen vaivaankin tarkoitettu lääke voi olla myös vaarallinen raskausaikana.


      • kukuk

        Tietenkin voi. Miksi toit tuon faktan esiin? Miksi yrität puolustella psyykenlääkkeitä?


      • SSRI-Babies
        PiA6898 kirjoitti:

        Tuossa oli kyse vain kahdesta tapauksesta, vaikka pistäähän tuo miettimään.

        Ja äiti oli käyttänyt Efexoria isolla annoksella.

        "She was taking 450 milligrams of the drug daily, twice the usual recommended dosage."

        Pitää muistaa, että moni fyysiseen vaivaankin tarkoitettu lääke voi olla myös vaarallinen raskausaikana.

        Niin PiA. Kuten kirjoitin, tutkimuspapereita aiheesta saat mainitulta sivustolta. Kyse ei tietenkään ole "kahdesta tapauksesta."

        Tämän vuoksi harvoin laitan mitään linkkejä pyytäjille, koska he sortuvat usein vähättelemään aihetta ja linkkien esimerkkejä vain "muutamiksi anekdooteiksi." En ole kiinnostunut etsimään ja massapostaamaan kaikkia maailman lehtiuutisjuttuja aiheesta. Sekään kun ei riitä, koska yhä "ovat anekdootteja." Jos olet tosissasi etsimässä tietoa aiheesta, haet käsiisi ne tutkimuspaperit. Muutoin tulkitsen, että sinua ei varsinaisesti asia niin paljoa kiinnosta.


    • ylilääkintä-

      Briteissä nuorena runsaasti eri psyykenlääkkeillä samaan aikaan lääkittyjen teinien lapsista monella oli vaikeita kehitysvammoja.

      http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7985912.stm

      Heitä oli ylilääkitty eri psyykenlääkkeillä nuorisokodissa.

      "According to Jeffrey Aronson, Professor of Clinical Pharmacology at Oxford University and president of the British Pharmacological Society, being given such a cocktail of drugs can cause genetic abnormalities and this in turn could cause birth defects"

    • fghfgdhfgjh

      Täältäkin saa lukea näköjään ihan tutkimuksia, missä on todettu sikiölle aiheutuvan aivovammaa lääkkeistä. Silti ihmiset luulee, että ne jotain parantaa.
      Jos on kehittyneemmät aivot kuin sikiöllä niin vähintäänkin masennusta tulee olemaan. :(

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1635
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      16
      1479
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1378
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      32
      1350
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      49
      1304
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1238
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1136
    8. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1104
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1092
    Aihe