Kertokaa mikä on karjakeittiö

kaupunkilaine

Kertokaa mikä on karjakeittiö?

Mitä karjakeittiössä voi tehdä ja mitä ei voi tehdä?

11

3174

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Muamuija

      Nykyään harvemmin rakennetaan enää karjakeittiötä, toki vanhemmissa navetoissa sillä nimellä jotain osaa voidaan edelleen kutsua, mutta harvemmin se enää samassa tarkoituksessa on. Karjakeittiö oli usein heti navetan sisääntulossa ensimmäisenä, ja sijaitsi maitohuoneen ja navetan välissä, siellä oli muuripata veden lämmitykseen ja usein myös vesijohdot tulivat sen kautta sekä navettaan että maitohuoneeseen. Siellä usein sekoiteltiin vasikan juomiset ja lehmien suurussankotkin, sekä saattoi siellä olla vaikka pulsaattoripesukonekin koko talon pyykin pesuun, usein kun vesijohto oli rakennettu navetalle jo ennen taloa. Omassa navetassa karjakeittiö purettiin remontissa yli 20 v sitten ja otettiin se tila navetan käytäväksi, kun tuli uudet ja isommat maitohuone ja toimisto, johon nuo entiset karjakeittiön toiminnan hajautettiin.

    • pellavapyyhe

      Karjakeittiö on se huone navetassa, jossa huolehditaan tuotteiden hygieniasta.

      Ollessani nuori pestiin siellä maitotonkat sekä käsilypsyvälineet mm. Maidotkin jotka iltalypsyllä jäi odottelemaan aamulla tulevaa meijeriautoa olivat puhtaissa tonkissa sekä isossa kylmävesiastiassa, että ei bakteerit viihtyneet siinä.

      Karjakeittiössä oli siihen aikaan myös iso pata, joka täytettiin vedellä ennenkuin alla olevaan pesään tehtiin valkea. Siinä padassa oli kuumavesi jota vettä, käytettiin useaan eri tarkoitukseen, tonkkien ja lypsyämpäreiden pesun lisäksi. Siitä kannettiin kuuma vesi lähellä olevaan saunaan lauantaisin.

      Pyykinpesu hoitui myös siinä isossa padassa siihen aikaan. Lakanat mm. keitettin siinä että tulivat puhtaiksi eikä syöpäläiset viihtyneet. Oljet kun olivat silloin lapsena meillä patjoina puusängyissä.
      Oljet vaihdettiin aina ennen joulua. Oli mukava jouluaattoaika silloin. Kovan työn aikaa oli maaseudulla silloin kun ei ollut vielä koneistettu lypsyä.

    • karjak

      Meillä oli karjakeittiö ennen navetan yhteydessä, vielä vanhemman navetan aikaan se oli saunan kanssa saman katon alla navetasta erikseen. Karjakeittiössä oli se muuripata vielä tuolloin missä vesi kuumennettiin, pyykkiäkin taidettiin hauduttaa, pulsaattorikone Upon siniviiri oli omassa komerossaan, samassa missä oli sitten kaikki elukan lääkkeet ja tarvikkeet sekä muuten myös kasvinsuojeluaineet.

      Se ei ollut mikään hirveän iso huone edes koko karjakeittiö. Puiset laarit oli mistä mitattiin jauhot ja kivennäiset ämpäreihin joilla kannettiin navettaan, sikalaan pääsi karjakeittiön peräseinältä ja karjakeittiössä tehtiin sikojen suurus eli ape. Myös sikojen sekä vasikoitten teurastusta harrastettiin karjakeittiössä.

      Ikkunaseinällä oli kaksiosainen pesuallas missä pestiin maitoastiat ja kannulypsykone, seinällä oli teline mihin sai ripustaa lypsimet pesun jälkeen ja täyttää kloramiinilla. Lypsykannut ja ämpärit sekä maitosiivilät vietiin ulos hyllylle kuivamaan. Kannulypsykoneen pesulaite tuli samalle seinälle. Toisella seinällä oli lypsykoneen moottori. Päärakennuksessa ei ollut vesijohtoa tuolloin joten ruoka-astioita pestiin joskus karjakeittiössä, hampaat harjattiin ja parta ajettiin. Ei siinä ollut mitään ihmeellistä.

      Eteisen kautta mistä tultiin oli sitten erittäin pieni maitohuone erikseen, seinät oli jotain sinertävää enso-laattaa, siellä oli ollut syvä allas missä maitotonkkia pidettiin mutta myöhemmin tuli kaappimaidonjäähdytin, ja myöhemmin vielä tuli 300 l tilasäiliö sen tilalle tuohon samaan pikkuiseen koppiin. Silloin olikin aika ahdasta.

      Myöhemmin kaikki tuo tila tuli navetan tiloiksi ja uudet paremmat tilat tehtiin siiveksi navetan kylkeen. Meillä on karjakeittiö tehty, siellä on vesipiste jossa periaatteessa pitäisi pestä vasikan tuttiämpärit ja muut mutta koska vasikkakarsinoitten luokse seinän taa on tehty myös vesipiste tapahtuu vasikanjuottotoiminnot suoraan tapahtumapaikalla. Nykyään karjakeittiössä kaapit kaikelle tarvikkeille ja joillekin rehuille ja astioille. Pesukone navettapyykkiä varten on ja vaatteittenvaihtoon on eteistila, mukavampi on lomittajan siellä vaihtaa ja vaatteita kuivattaa. Lypsykoneen alipainepumpulle ja vesipumpulle jne. on oma konekomero.

      Maitohuone on sitten aivan erikseen, siellä on tilasäiliö ja putkilypsykoneen päätelaite ja pesualtaat lypsykonetta varten.

      Nykyään koskee maidonkäsittelytilaa monet säädökset. Sen tulee sijaita kahden oven takana eläintilasta, siellä ei saa säilyttää mitään tai pestä mitään mikä ei liity lypsyyn ja maidonkäsittelyyn suoraan. Kaikki pinnat tulee myös olla puhdistettavia ja hygienisiä, meillä hyvä vuosikymmenet kestänyt siisti puinen hyllykkö sai hygieniatarkastajalta nootin ja siirron karjakeittiön puolelle, nyt ollut kaksi eri huonoa metallihyllykköä.

    • Kaupunkilaine

      Minkä kokoinen on muuripata halkaisija ja korkeus?
      Litra tilavuus?

      • MonestiNäpitPalaneet

        Ei kyllä ole mistä mitata, ollut viimeinen romuna jo kymmeniä vuosia, mutta sanoisin halkaisija siinä 50-60 cm, syvyys semmoinen, että tulisijan päällä ollessaan normipituinen nainen joutuu vähän kurkottamaan vettä (sitä kiehuvaa) ottaessaan, eli jossain 120 cm laita, eli syvyys ehkä 80 cm. Tilavuutta en jaksa tuosta laskea, 120 litraa on suurkeittiön keittopatana tuttu, samaa luokkaa on tilavuus.


      • pientilalla

        Mihin sinä näitä tietoja tarvitset? Teetkö tutkimusta vai mitä? Muuripadat varmasti ihan samoja kun nykyään myytävät, varmasti riippui karjan koostakin, eräällä suurtilalla olikaksikin pataa jossa toisessa tehtiin sikojen ruoka.
        Meillä pientilalla oli saunan yhteydessä kivenheiton päässä navetan ovelta tila jossa piti olla se karjakeittiö mutta suurelta osin kaikki pesemiset jne. suoritettiin joko ulkona tai navetan puolella.Lehmiä ei ollut kun muutamia lypsyssä, tissienpesuun ja lypsyastioitten viruttamiseen mitä vettä tarvittiin oli se pata siellä saunassa, mutta koska tarve oli vähäinen ja vesijohdottomaan saunaan veden järjestäminen työlästä tuotiin kuuma vesi kantaen tuvasta,myöhemmin laitettiin navetan nurkassa keittolevy ja kattila jossa kuumennettiin se vähä. Lypsykone kun tuli,ihan sellainen pieni halpa jossa ei ollut edes mitään putkistoa kuten nykyään, pitkä letku vaan spiraalina kulki rautalangassa lehmien yllä, siitä otettiin kannuun paine. Se pehmeä kumiletku meni taitteellekin joskus kesken kaiken..,Ei olisi ollut ihme jos jotain vikoja olisi tullut utariin. Niin se konekin pestiin siinä ovenpielessä sisällä,kumiosia ei voinut viedä ulos joten ne oli siinä keskiöt ja muut navetassa! Nykyään ei varmasti kävisi enää sellainen.Maitohuonetta mitään ei aluksi ollut,maito pidettiin lähteestä virtaavassa ojassa, myöhemmin tehtiin sementtiallas ja huussinnäköinen koppi siihen pihalle, maitotankki kun oli pakko ottaa,sille tehtiin saunan kylkeen siipiosa, pesut siirtyi sinne. Sinne sitten liukastelit hihat polvet märissä haalarissa lypsykoneen kanssa talviliukkailla 25 asteen pakkasessa.Helpommaksi on mennyt nykyään onneksi


      • siinäse

        Teuvan keitin kun kooklaat kuvahaulla saat vähän osviittaa padasta


    • laatuluokka.kolme

      Karjakeittiössä käytettiin rankki ja keitettiin pontikka. Myös sahti tehtiin siellä, jos osattiin

    • pontikkaapontikkaa

      Eräs mamma keitteli lähipaikkakunnalla pontikkaa karjakeittiön yhteydessä olevassa salahuoneessa. Kiinni jäätyyän joutui asiasta käräjille, pari naapurinukkoa oli myös kuultavana joita epäiltiin myös tuotteen ostajiksi. He yrittivät silotella tapausta parhaan mukaan ja lieventää tuomiota sanomalla "Että ei se juoma ollut edes niin onnistunutta ja hyvääkään.." Tähän syytetty joka oli kiistänyt kaiken aiemmin kivahti heti "Vai ei muka ollut hyvää?!" Kiinni jäi.

      Toinen urbaanilegenda oli kun erääseen taloon saapui poliisit, epäillen että taloon on hetkeä aikaisemmin haettu pontikkaa läheiseltä "tehtaalta", isäntä istui keinutuolissa piippua poltellen ja poliisien astuessa sisään tietysti tervehti, sitten vilkaisi käkikelloa ja mulkaisi emäntää "Painus akka siitä jo lypsylle!" Rouva ymmärsi juonen, otti maitokannun tuvannurkasta ja lähti ripeästi navetalle. Karjavesiäkö lie kantoi kannussa mennessään vai mitä kun ei talosta kotietsinnässä löytynyt sitten mitään...

    • hämäläislikka

      Meilän muari sano karjakeittöö ränniks Hämmeessä. Vuasia sitte.

      • karjakööki

        Meil oli navettakyökki, naapurin mummulle kota. vuasia aikaa näistäkin :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      281
      4702
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2508
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2181
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2176
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      129
      1817
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1472
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      16
      1452
    8. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      344
      1430
    9. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1367
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1257
    Aihe