leskivanhuksen testamentin merkitys.

töööööt

Jos vanhus tekee testamentin yhdelle lapsistaan, onko sillä mitään merkitystä? Kysymyksessä on jakamaton kuolinpesä ja edesmenneellä puolisolla oli omaisuutenaan erikseen melko arvoton isältään perimä vanha kuivanmaanmökki. Sen käypä arvo käytännössä on melko mitätön. Onko siis testamentillä käytännössä mitään merkitystä?

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 00530

      "Onko siis testamentillä käytännössä mitään merkitystä?"

      Tokihan testamentilla on merkitystä! Jos testaattorin T jäämistö käsittää 100.000 e ja lapsia on kaksi, A ja B, lapset ilman testamenttia perisivät T:n puoliksi eli kumpainenkin saisi perintöosanaan 50.000 e. Jos T testamenttaa A:lle koko omaisuutensa, B voi vaatia lakiosansa (50.000 : 2 =) 25.000 e, jolloin A:lle jää 75.000 e. Jos B ei lakiosaa vaadi, A saa 100.000 e.

      Asiaa mutkistaa se, että T:n puoliso U on kuollut, ja omaisuuden ositus ilmeisesti on suorittamatta. Ennen kuin selviää, mikä on T:n jäämistö, jota testamentti vain voi koskea, on toimitettava omaisuuden ositus T:n ja U:n välillä.

      Esimerkki 1:
      T:n omaisuus 100.000, U:n kuolinpesän omaisuus 20.000. T sekä U:n lapset A ja B sopivat omaisuuden osituksena, missä T vedoten lesken tasinkoprivilegiin kieltäytyy luovuttamasta omaisuuttaan tasinkona, että T pitää varansa 100.000 sekä A ja B saavat U:n omaisuuden 20.000. Kun T tämän jälkeen kuolee, T:n jäämistö on 100.000, mikä jakaantuu A:n ja B:n kesken siten kuin alussa on kerrottu. - U:n jäämistön 20.000 A ja B jakavat keskenään puoliksi.

      Esimerkki 2:
      Ositus jää T:n eläessä toimittamatta, jolloin se toimitetaan T:n kuoltua. Tällöin leskelle kuuluvaa tasinkoprivilegia ei sovelleta, vaan ositus toimitetaan puolittamalla T:n ja U:n kuolinpesien yhteenlaskettu säästä 120.000. T:n pesä antaa U:n pesälle tasinkoa 40.000, minkä jälkeen T:n jäämistö on 60.000 e. Tästä saa A testamentin nojalla 45.000 ja B (vaatiessaan) lakiosanaan 15.000. -
      U:n jäämistön 60.000 A ja B jakavat keskenään puoliksi.

    • Jotainpientä

      Kun nyt kysymys on hieman epäselvä, niin tarkoittaako ap, että mökki ei ole lesken omistama, vaan kuolinpesän? Vain omasta omaisuudestaan voi tehdä testamentin.

      Jos mökki on lesken niin leski voi määrätä, että joku sen saa. Kuten 00530 tuossa kirjoitti, saaja voi kuitenkin joutua maksamaaan rahalla jos testamentti loukkaa muiden perillisten lakiosaa tai jos ositus on suorittamatta, puolison kp:n oikeuksia ja haluaa vedota testamenttiin.

      Testamentissa olisi hyvä myös mainita kuuluuko erillismääräys perillisen perintöosaan vai saako hän sen perintöosansa lisäksi, säästyy monet riidat.

    • samaasia

      Olen tästä samankaltasesta asiasta kysynyt tuomarilta, niin kirjalllinen testamentti on pätevä jos se täyttää kriteerit eli kaks esteetöntä todistajaa ei samaa sukua ja tietenki se kelle on testamentattu ja mitä on testamentattu. Anoppi kans oli miehelleni testamentannu kaikki niin suku tuli ku yleiset syyttäjät 3vk sitte potkiin huonekaluja ja koiria ja mies heitettiin rinnuksista murkkaan. Olin niin järkyttynyt ja vihanen että en ehtinyt poliisia soittaa

    • katkera-pala

      AP:n kysymystä voinee sanoa ns. tyhmäksi kysymykseksi. Jos pesässä ei ole käytännössä kuin arvoton mökki, niin mitä merkistystä testamentilla voisi olla?

      • Jotainpientä

        No yksi merkitys voisi olla perinnönjaon riitojen estäminen. Ilman testamenttia pesän osakkaiden pitää sopia kuka saa mökin. Testamentin kanssa nimetty saa mökin jos haluaa, sanovat muut osakkaat mitä tahansa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5500
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3517
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1642
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      205
      1604
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1058
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      907
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      809
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      798
    Aihe