Osa- vai kokoproteesit?

Natalian72

Täällä 44-vuotias naisihminen ongelmahampaineen.

On tehty koko kierros paikkauksia ja sitten juurihoitoa, ja jo uusittu juurihoitoja yms yms. Alhaalta poistettu kaksi toivotonta, ylhäältä neljä.

Ylös tehtiin kolmisen vuotta sitten osaproteesi, mutta nyt poistetaan taas ainakin yksi lisää. Eikä proteesi alunperinkään ollut kovin miellyttävä käyttää.

No nyt se pitäisi uusia ja mietin jo tosissani että olisiko mieltä laittaa jo kerralla ylös kokoproteesi?

Alhaalta lähdössä ainakin yksi myös, sinne laitetaan osaproteesi nyt sitten myös.

Neuvokaa viisaammat?

14

215

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • OOTKO44VTOSIAAN

      Miten ihmeessä sulla on poistettu noin monta hammasta? Mikset ota implantteja ja kruunuja? kokoproteesit on vanhanaikaisia.

      • Natalian72

        Esimerkiksi siksi että jo uudelleenkin juurihoidetut hampaat ovat edelleen oireilleet. Ja mieluummin haluan oireilevan hampaan pois kuin jättää sen suuhun, vaikka ikävältä tuntuu omista hampaista luopua.

        Ja kruunuja minulla on jo, osa hampaista on sellaisia että ei ole kuin juuret jäljellä, sinne laitettu joku ruuvi tai nasta tms, ja siihen päälle kruunu. Osassa oma hammas hiottu tapiksi ja sitten kruunutettu.

        Varmasti implantit olisivat kivat ja hyvät, mutta näiden tulevien poistojen jälkeen minulta puuttuu 8 omaa hammasta. Implantti maksaa noin 2000e/kpl. Siis minulle ne maksaisivat noin 16000e yhteensä. Siksi.


      • Minä47v

        Kyllä nelikymppisellä voi olla jo hampaita poistettu ja proteesejakin! Ei ole poikkeuksellista tänä päivänäkään! Minulla on ollut jo vuosia kokoproteesit, ja tiedän että en ole ainoa, esimerkiksi muutaman vuoden nuoremmalla ystävättärellä on osaproteesit, toisella ikäiselläni implantteja. Minä sain nämä nelikymppisenä, nyt 47. Ja en ole alkoholisti tai narkkari, vaan hyvin toimeentuleva normaali virkanainen. Ja kyllä irtoproteeseilla hyvin pärjää, ei implantit mitkään pakolliset ole. Mielestäni hammasproteesit on aina parempi juttu, kuin rikkinäiset tai huonot hampaat, tai aukot suussa.


    • Osaproteesilla_pärjäävä

      Sinulta on poistettu aika vähän hampaita, joten osaproteesi on hyvä vaihtoehto. Toimivien hampaiden poisto kokoproteesin tieltä on aina huono vaihtoehto ja ainakin itselleni hammaslääkäri on sanonut että jopa kokonaan kruununsa menettänyt hammasjuuri kannattaa säilyttää, osin osaproteesin tukena ja osin leukaluun säilyttämiseksi. Osaproteesin tyypistä riippuen yhden poistetun hampaan kohdalle voidaan lisätä hammas proteesiin aika edullisestikin. Jos osaproteesi tuntuu sopimattomalta, kannattaa tietenkin teettää mieluummin uusi osaproteesi kuin repiä käyttökelpoisia hampaita pois ja tehdä kokoproteesi.
      Alhaaltahan sinulta on poistettu hyvin vähän hampaita ja ilman niitäkin todennäköisesti pärjää. Itselläni on alhaalla etuhampaiden lisäksi vain kaksi poskihammasta eikä kukaan hammaslääkäri ole tarjonnut osaproteesia saatika kokoproteesia.

    • Natalian72

      Tuossa ylemmässä vastauksessani jo kirjoitinkin, että omista hampaistani usea on vain juuri missä on ruuvilla/nastalla kruunu. Mutta tuo on varmaan totta että nekin ylläpitävät leukaluuta. Sen huomaa kun se poistettujen kohdalta häviää jo.

      Mutta se että näissä näin rajusti hoidetuissa on aina vähän oireita siellä täällä. Se osittain myös hirvittää, kun myös luin jostain että juurihoidettu hammas ei olisi kovin terveellinen välttämättä? Ei tunnu siltä että tälläiset omat hampaat olisivat kovin pitkäikäisiä, kun on jatkuvia jomotuksia ja vastaavasti hoidettuja on pari-kolme jo haljennut ja poistettu. En haluaisi että on mitään piileviä pieniä tulehduksiakaan suu täynnä, mitä kai juurihoidetuissa voi helposti olla?

      Alaleuassa haluankin pitää osaproteesin, mutta yläleukaa mietin, kun joku täälläkin kirjoitti että kokoproteesi on miellyttävämpi kuin osaproteesi? Ja tietysti naisihimisenä ajattelen hieman myös ulkonäköä, kun kokoproteesissa ei olisi näitä metalleja näkyvissä kuten näissä osaproteeseissa.

      Ja kyllä sekin mietityttää että onko järkeä yksitellen poistaa hammas pari vuodessa ja korjailla osaproteesia aina uudestaan ja uudestaan, jos helpompana vaihtoehtona olisikin kertarysäyksellä suoraan kokoproteesiin?

      Näitä tässä mietiskelen.

    • Osahampaat

      Eikö tänä päivänä ole osaproteeseja ilman sitä ikävää kiinnitys metallia mikä näkyy?
      Itsellä osa proteesi hankinta edessä ja kuvittelin että osaproteesin voi kiinnittää liimalla.
      Nais ihminen myös, ikä 40 ja työelämässä.

      • Muitakin_vaihtoehtoja

        Oma yläleuan osaproteesini on akryylirungolla, eli muistuttaa kokoproteesia, jossa on kolot niissä kohdissa missä suussa on vielä hampaita. Proteesissani on vain yksi pieni metallikoukku niin sivussa ettei se näy normaalisti.

        Metalliset rankaproteesit vaatii enemmän tukikoukkuja ym. ja siksi näkyy ehkäpä enemmän.


      • Osahampaat

        Kiitos kommentista. Hyvä kuulla että vaihtoehtoja on. Taidankin mainita akryylirungosta hammaslääkärilleni.
        Jos ei tiedä niin ei osaa vaatia, joten kiitos.
        Onko osaproteesi akryylirungolla ja rankaprooteesi metalli rungolla; suurta hinta eroa?


      • Natalian72

        Voin kommentoida tuohon osaproteesin materiaaliin omat kokemukseni, ja tietysti samalla päivittää oman tilanteeni, kun tämän ketjun aloitinkin.

        Minulla oli aiemmin juuri tälläinen akryylimuovinen osaproteesi yläleuassa, ja kyllä siinä oli myös metalliset koukut ja molemmin puolin näkyvissäkin. Eli ei se varmaan ihan ilman koukkuja siellä pysy? Käsittääkseni se on myös käytössä paljon heiveröisempi ja helpommiin rikkontuva, eikä yhtä tukeva purressa, kuin metallinen.

        Omasta suustani on jo silloin syyskuun alkupuolella poistettu ylhäältä se yksi mikä pitikin poistaa, sekä alhaalta samoin se mikä alunperin oli suunniteltu. Niiden lisäksi nyt sitten viime viikolla poistettiin vielä yksi huono ja vähän kummitellut kauan sitten pariin kertaan juurihoidettu hammas molemmista. Eli nyt minulta on poistettu ylhäältä kaikkiaan 6 ja alhaalta 4 hammasta.

        Ensi viikolla menen tarkastus ja uusien osaproteesien suunnittelukäynnille, jonka jälkeen molempiin leukoihin aletaan tekemään ns. metallirankaisia osaproteeseja. Niiden pitisi olla hammaslääkärini mukaan paljon tukevammat kuin tuo minulla ylhäällä aiemmin ollut akryylimuovinenproteesi.

        Itse odotan metallisten osaproteesien olevan paljon tukevammat kuin tämä muovinen joka ylhäällä oli, kun se jotenkin tuntui aina vähän heppoiselta. Ja samaa tosiaan sanoi hammaslääkärinikin. Ainoa haittapuoli on tietysti se että nyt molempiin leukoihin tulee varsin näkyvästi useita metallikoukkuja joilla nämä uudet proteesit sitten pysyvät paikallaan.

        Nyt siis päädyttiin vielä toistaiseksi osaproteesiin ylhäälläkin, mutta tästä tilanteesta jos sitten menetetään vielä toinen tai molemmat ainoat taka-alueelle jäävät hampaat, niin sitten harkitaan kokoproteesia kyllä yläleukaan. Ei se hammaslääkärini mukaan ole yhtään hullumpi ylhäällä, eli useimmiten ongelmat kohdistuvat yleensä alaleuan kokoproteesiin.


    • hampaitta_hautaan

      Jotkut ihmettelevät, miten nelikymppisellä (saatikka nuoremmalla) voi olla huonot hampaat ja miksi otetaan tekarit erilaisten implanttien tai kruunujen sijaan.

      Ensinnäkin on koko joukko sairauksia, jotka vaikuttavat hampaistoon. Itselläni on ollut refluksia koko elämän, ja vasta nyt olen keliakiatutkimuksissa ym.

      Siksi toiseksi kun ihminen on köyhä (olipa sitten työssä tai työelämän ulkopuolella), niin kunnolliseen hammasremonttiin ei ole varaa. Siinä vaiheessa kun viimein hoitoon pääsee, niin kokoproteesi on kustannustaloudellisin vaihtoehto. Sitä itsekin ajattelin, kun vatsahommat selviää (ja jos on syöpä, niin sittenhän en enää hampaita tarvitsekaan).

    • kärsivällisyyttä

      Hei!
      Mene ihmeessä Tallinnaan hammasklinikalle. Suomi on jäljessä kehityksestä ja pirun kallis. Tuon ikäiselle kiinteät uudet hampaat ilman muuta.
      Vaikka olen 64 vuotias niin alaleukaan tulee kaikki kiinteät hampaat impladeilla.
      Keskiviikkona tulen Tallinnasta alaleuassa uusi hammasrivi.
      Jos ei rahaa niin ota vaikka pieni laina. Tallinnassa puolet halvempi ja parempi.

      • Legoton

        Kerrotko vielä, paljonko leuan implantit tulivat maksamaan kokonaisuudessaan?


      • Onkohan_rikas

        Tosiaan olisi ihan kiva tietää kokonaishinta ja montako implanttia laitettiin. Vaikka Tallinnassa saisikin implantit puoleen hintaan niin koko leuan 16 hampaan implatointi on silti kallista.
        Epäilen vaan että tämä 64 vuotias teettääkin esimerkiksi neljä implanttijuurta joihin kiinnitetään koko leuan proteesi.


      • katsonut

        Kolahtikohan tuo Suomalaisen hammaslääkärin itsetuntoon ja kateellisuuteen tuo " kärsivällisyyttä " kirjoitus?


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5700
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3607
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      212
      1765
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1722
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      93
      1188
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      29
      1145
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      927
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      876
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      72
      849
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      838
    Aihe