Elatusmaksusta

Äityylini

Olemme eronneet yli kymmenen vuotta sitten ja exäni on taas kerran varannut lastenvalvojalle ajan sillä hänellä on kuulemma äkillisisesti huonontunut rahatilanne. Totuus on se että on sanoutunut itse irti työelämästä ensin lyhentämällä työaikaa ja sen jälkeen pikkuhiljaa jäämällä kokonaan pois, jotta voi "elättää" itseään eräällä urheilulla jota on harrastanut noin 35 vuotta. Totuus on ettei ole kolmen vuoden aikana varmaan saanut euron euroa tuosta työstä. Hänellä oli asiat erittäin hyvin IT-alan järjestelmäasiantuntija ja ohjelmistosuunnittelijana ennen tuota töiden vähentämistä.

Osaako joku sanoa voidaanko hänelle muka määrittää nolla tulot kun ei ole palkkatöissä? Koska siis täysin oma valinta että ei tee vieraalle töitä vaan harrastaa tuota urheilua! Voisinhan minäkin harrastaa koti-äitiyttä ja kuljettaa lapsia kouluun ja hoitaa kodin kun ovat siellä koulussa... Lompakkoni vain ei anna myöden tuollaista 😜

35

128

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ettäsilleen

      Jos on nollatulot, niin on nollatulot.
      Saat sen 150 €/kk Kelalta. Kyllä sinä sillä pärjäät muiden sosiaalietuuksien kanssa.
      Jos olet palkkatyössä, niin pärjäät ilman sosiaalietuuksiakin.

      Vai koitatko ansaita lapsellasi?

      • Näinviissiin

        Jos lasten harrastuskulut ovat noin 250€/kk/lapsi niin siinähän menee jo lapsilisä ja tuo minimi elatustuki joka kuukausi.

        En ole todellakaan ansaitsemassa lasteni kautta! Ihan normaaleja lasten kuluja vain mietin...


      • djkfgdksfjgh

        Kovin kummallinen ajatus tämä, että lasten toisen vanhemmat ei tarvitsisi edes yrittää osallistua lasten elatukseen, jos harrastaminen tuntuu kivammalta.


      • ettäsilleen
        Näinviissiin kirjoitti:

        Jos lasten harrastuskulut ovat noin 250€/kk/lapsi niin siinähän menee jo lapsilisä ja tuo minimi elatustuki joka kuukausi.

        En ole todellakaan ansaitsemassa lasteni kautta! Ihan normaaleja lasten kuluja vain mietin...

        Sitten täytyy karsia harrastuksista tai keksiä halvempia harrastuksia. Niinhän se on kaikissa vähävaraisissa perheissä.

        Ei minullakaan ole varaa noin kalliisiin harrastuksiin.


    • saasopiaasiat

      "Koska siis täysin oma valinta että ei tee vieraalle töitä vaan harrastaa tuota urheilua!"

      Ei kai se kenenkään muun valinta voisi ollakaan kuin hänen omansa missä on töissä ja kuinka kauan. Vai sinultako pitäisi kysyä lupaa?

      Meillä on vain yksi elämä, jos vuosikaudet on raatanut hyväpalkkaisissa hommissa pyöreitä päiviä, niin ymmärrän hyvin, että haluaa pitää taukoa. Voi olla niinkin, että tulossa on olleet yt:t ja vaihtoehtoina ovat olleet vapaahtoinen irtisanoutuminen eropaketin kanssa, jonka hän on valinnut. Oli miten oli, asia ei kuulu sinulle.

      Sen sijaan, että syyllistät tästä ja saat itsesi vaikuttamaan keljun ahneelta, niin koeta sopia, että hän kustantaisi esim säästöistään lasten harrastuksia (laskut lähetetään hänelle) niin ettei niitä tarvitsisi lopettaa. Jos hänellä ei ole tuloja, niin elareita ei silloin makseta entiseen malliin, se on selvä. Voihan etävanhempi silti maksaa kuluja, vaikkei säännöllisesti elareitten kautta.

    • ei_ole_sun_päätettävissä

      Saat sen verran elatusmaksuja jatkossa mitä miehen tulot sallivat ja se siitä.
      Olisit onnellinen, että olet tähän asti saanut enemmän kuin sossun maksaman perusosan.

      Jää kotiäidiksi jos sinusta siltä tuntuu. Oma on elämäsi ja oma on valintasi. Ei se eksällesi kuulu, joten ei hän siihen sano varmaankaan yhtään mitään.

      Käsittääkseni lapsesi ovat jo ainakin 12 vuotiaita, joten kyllähän tuon ikäinen tajuaa, että elämässä ei voi kaikkea saada tässä ja nyt. Luulisi lastenkin olevan iloisia kun isä on vihdoinkin päässyt lopultakin unelma-ammattiinsa.

    • loppuu

      Olette eronneet jo yli kymmenen vuotta sitten, joten lasten täytyy olla jo teini-ikäisiä. Kovin montaa vuotta ei mene siihen, että elatusapu ei tule sinun tilillesi enää, vaan isä maksaa sen minkä maksaa lapsille itselleen.

    • jkuio

      Jos olisitte pysyneet perheenä, mitä luultavammin olisitte yrittäneet myös säästää lasten koulutusta ja tulevaisuutta varte. Nyt erottuanne käytte noita "käräjiä" lopun elämäänne ja lapsenne ei ehkä saa koulutusta ja hyvää ammattia hankituksi, jolla voisi rakentaa oman elämänsä.
      Tosin näistä lasten harrastuksista on tullut vähän eliittiä, ovat kalliita ja vievät perheiltä kaiken yhteisen ajan. Lisäksi kireyttä aiheuttaa ehtiä viemään lapsia ja jos useampia ja eri harrastukset ja eri iltoina, ei todellakaan enää palvele asiaansa. Monesti nämä harrastusmenot ovat vielä useampia kertoja viikossa lapselle, kuka rahastaa, sillä lapsen pitää saada koulutöille aikaa sekä lepoon aikaa.
      Järjettömäksi mennyt ja kyllä tässä taitaa olla niin, että rahan valta on tässäkin se asia. Nämä valmentajat saavat siitä kuukausitulon ja yrittäjä ottaa osansa.
      Enää ei olekaan kyse lapsen harrastuksesta vaan rahastamisestä ja järjettömyydestä.

    • htyea

      Millä mies elää ilman tuloja? Kannattaisi tarkistaa kaikki asiat niin kuin ne oikeasti on. Olet aivan oikeassa siinä, ettei tahallinen tulon heikennys ole hyväksyttävissä noin vain. Teepä kuule niin, että varaat ajan lakimiehen luota. Tai älä ainakaan suostu minkäänmoiseen sopimukseen millään nollatuloilla. Sairaseläkeläinenkin joutuu maksamaan elatusapua. Jos miehellä on omaisuutta, hän voi pistää siitä osan lihoiksi ja maksaa könttänä lasten elatusavun. Ei varmaan ole enää monta vuotta jäljellä.

    • KunhanVittuilen

      Eihän elatusmaksuja määrätä "vois olla" -ansioista. Mun ex vois olla Alkon pääjohtaja, joten elatusmaksujen pitäis olla sen mukaiset?

      • xxvzcx

        Exällä kuitenkin täytyy olla jonkinmoisia tuloja, ja/tai omaisuutta, jotta elää itse. Ei se mene niinkään, että exällä on minimitulot, ja paljon omaisuutta. maksaa sitten omaisuudesta elatusapua, kuten tuossa jo ehdotettiin. Kyllä lapsen elatusapu menee omaisuuden edelle.


    • sopuolisiparempi

      Jos tää ei ole provo (niin kuin vähän vaikuttaa), niin koeta nyt edes lastesi takia käyttäytyä. Exäsi on lastesi isä eikä mikään rahasampo. Vain lapset kärsivät asenteestasi, ei exäsi.

      Kirjoituksestasi voi päätellä, että olette riidelleet ennenkin elareista.
      " exäni on taas kerran varannut lastenvalvojalle ajan sillä hänellä on kuulemma äkillisesti huonontunut rahatilanne". Asenteesi vaikuttaa varmasti siihen miten paljon mies haluaa vapaaehtoisesti lapsia avustaa niin kauan kuin olet kuvioissa.

      Se on kai aika yleistä, että elatusvelvollista kalvaa ajatus siitä, etteivät rahat välttämättä menekään lapsen menoihin ja oletan, että varsinkin silloin, jos elareita on maksettu aika paljon kuten kerrot. Elintason lasku on melkoinen, jos olette tottuneet käyttämään pelkkiin harrastuksiin useamman lapsen kohdalla 250 e/kk. Tuollaisista summista olisi pitänyt ymmärtää jo jättää säästöönkin, koska nykyisin ei kukaan voi olla varma työpaikastaan.

      Pyri yhteistyöhön ja ymmärrykseen, johon luulisi jo pystyvän, kun erostanne on niin paljon aikaa ja lapsetkin ovat jo isoja, ja muutaman vuoden kuluttua koko elatusasia on historiaa ainakin sinun osaltasi.

      • xxvzcx

        Ei ole lasten äitikään mikään rahasampo! Eikä ole lasten vika, että heidän isänsä on alkanut köyhäilyn. Oikea köyhyys on asia erikseen, mutta tässä tapauksessa se on valittua. Valitulla köyhyydellä ei pääse luistamaan elatusavuista. Ainakaan kokonaan. Ja ainakaan, jos lasten isällä on omaisuutta.


      • sopuolisiparempi
        xxvzcx kirjoitti:

        Ei ole lasten äitikään mikään rahasampo! Eikä ole lasten vika, että heidän isänsä on alkanut köyhäilyn. Oikea köyhyys on asia erikseen, mutta tässä tapauksessa se on valittua. Valitulla köyhyydellä ei pääse luistamaan elatusavuista. Ainakaan kokonaan. Ja ainakaan, jos lasten isällä on omaisuutta.

        Elatuskyky katsotaan tiettyjen periaatteiden mukaan riippumatta siitä, mitä exät toistensa toiminnasta ajattelevat. Jos ette pääse sopuun, niin sitten lasku tulee käräjäoikeudesta, koska elatuksesta kuitenkin on sovittava määräajassa.

        Tässä tapauksessa exä on toiminut ihan oikein ilmoittaessaan ajoissa maksukyvyn muutoksesta sen sijaan, että vain olisi jättänyt maksamatta. Nyt on aikaa valmistautua elintason laskuun. Pointtini, jota et käsittänyt on se, että varmasti se vaikuttaa sopimukseen edullisesti, jos lähdetään tosiasioista arvostelun ja syyttelyn sijasta, exä esittää tulonsa ja omaisuutensa ja lähdetään niistä liikkeelle. Jos ilmapiiri on hyvä isä maksaa ehkä enemmän kuin tarvitsisi sen sijaan että aletaan syyllistää ja haetaan käräjäoikeudesta se minimisopimus. Kässäätkö?


    • Äityylini

      Todettakoon että isä maksanut elaria198€/kk/lapsi. Lapset nyt todellakin teinejä ja isällä todellakin olisi alansa töitä jos niitä haluaisi tehdä.... Ja ex saanut erossa minun pari kuukautta ennen eroamme kuolleen vanhempani perinnöstä yli 100 000€ puhtaana käteen.

      • sopuolisiparempi

        Minullakin on teinejä, heihin voi upottaa vaikka kuinka paljon rahaa ja exäsikin sen tietää taatusti, että teinit tarvitsevat kaikenlaista. Mutta koska sinulla - eikä lastenvalvojalla tai käräjäoikeudella - ei ole valtaa pakottaa häntä tekemään työtä, jota ei halua tehdä, ainoa mitä voit tehdä on rakentava keskustelu. Riitelemällä ja syyllistämällä voit ainoastaan hävitä. Tuomalla esille rakentavasti lasten tarpeita ja tarjoamalla vaihtoehtoja niin voit onnistua paremmin.

        Ymmärrän kyllä, että harmittaa, tuo perintöasiakin. Mutta ei mene kauan, kun nämä asiat ovat historiaa ja lapset voivat hoitaa suhteet isäänsä ihan itsenäisesti eikä sinun tarvitse vaivata päätäsi sillä, mitä hän tekee tai jättää tekemättä. Eihän sitä koskaan tiedä, vaikka harrastukselle omistautuminen sittenkin kannattaisi taloudellisesti.


      • ms_right

        Juu, tuosta perinnöstä voi periä elarit. Älä tee lastenvalvojalla mitään sopimusta. Exäsi aivan selvästi yrittää luistaa elatusmaksuista, vaikka niihin on varaa. Ota yhteys lakineuvontaan.


      • sopuolisiparempi
        ms_right kirjoitti:

        Juu, tuosta perinnöstä voi periä elarit. Älä tee lastenvalvojalla mitään sopimusta. Exäsi aivan selvästi yrittää luistaa elatusmaksuista, vaikka niihin on varaa. Ota yhteys lakineuvontaan.

        En huomannut ap:n kirjoittaneen mitään sellaista, että exä yrittäisi luistaa elatusmaksuista kokonaan.

        Mutta on jäänyt sanomatta, että todennäköisesti isä saa ansiosidonnaista, hän voi olla varautunut myös säästämällä elämänmuutokseen eli tuskin on täysin tuloton nytkään. Jos harrastustoiminta muuttuu yritykseksi, niin rahaa voi tulevaisuudessa tulla epäsäännöllisesti, mutta enemmän. Kun ap sanoi, että ei ole aiemmin saanut lanttiakaan harrastuksesta, niin eihän harrastuksista yleensäkään saa, vaan niihin tuhlataan rahaa. Tuskin hyvään tulotasoon tottunut on niin pässi, että vaihtaa kaiken kaupungin vuokrayksiöön ja työttömyyskorvaukseen. Kannataisi panna jäitä hattuun ja kuunnella hänen ehdotuksensa ennen kuin alkaa maalata piruja seinälle. Eihän sitä tiedä, vaikka sopimuksesta tulisi parempi esimerkiksi sitä kautta, että osan harrastelaskuista tms. voi lähettää suoraan isän maksettaviksi.

        Yli 10 vuotta sitten saadusta perinnöstä ei elareita voi periä, ellei summaa ole käytetty sijoitusasuntoon. Omaisuuden realisointia elareitten maksamiseksi tuskin tavallisten palkasaajien kohdalla käytetään. Eri asia, jos exällä on huomattava omaisuus, joka tuottaa pääomatuloja.

        Lakiapu on tietysti aina paikallaan, jo sen vuoksi, että syntyy realistinen kuva tilanteesta. Jos taas exä osaa piilottaa varallisuutensa verottajalta, ei lakiapu siihen auta. Yli 10 vuotta sitten exän rahatilanteesta voi olla todellisuutta ruusuisempi kuva.


      • xxxxe

        No kyllä ne elatusmaksut ovat aivan järkyttävän suuria, että en yhtään ihmettele jos isää ei kiinnosta maksaa!!! Täytyyhän hänenkin elää herranjestas! Äidit ne osaavat kiristää joka sentin lasten isältä! Miksi miestä sorretaan erossa?? Eivät saa mitään avustuksia niinkuin äidit!!! Kaikki tuet tippuu äideille ja saavat lapsilisätkin omille tileilleen! MIKSI isät eivät saa jos kerta on yhteishuoltajuus????


      • Realisti__
        xxxxe kirjoitti:

        No kyllä ne elatusmaksut ovat aivan järkyttävän suuria, että en yhtään ihmettele jos isää ei kiinnosta maksaa!!! Täytyyhän hänenkin elää herranjestas! Äidit ne osaavat kiristää joka sentin lasten isältä! Miksi miestä sorretaan erossa?? Eivät saa mitään avustuksia niinkuin äidit!!! Kaikki tuet tippuu äideille ja saavat lapsilisätkin omille tileilleen! MIKSI isät eivät saa jos kerta on yhteishuoltajuus????

        Voi herran jestas. Sulla ei ole varmaan ainuttakaan lasta eikä mitään käsitystä mitä pelkästään ruoka maksaa, vaatteet, harrastukset vaikka olisi halpojakin. (Ai niin, eihän niihin harrastuksiin kannata satsata, varsinkaan jos se on sellainen mikä on lapselle intohimo ja sitä kautta oma kaveripiiri yms yms!)
        Sulla ei ole tuon taivaallisen käsitystä asioista jos ajattelet "äitien kiristävän joka sentin".
        Onnea sulle.... elämä opettaa. Onneksi!


      • mekkk

        Kun noin ison perinnön olet saanut niin ei tullut mieleen tehdä avioehtoa ennen perinnön vastaanottamsita tai kertonut vanhemmillesi että tekevät sellaisen paperin että puolisoilla ei ole mahdollista saada avioerossa osuuttaan perinnöstä niin olisi helpottanut asioita aika paljon.


      • poi09i09u2e
        mekkk kirjoitti:

        Kun noin ison perinnön olet saanut niin ei tullut mieleen tehdä avioehtoa ennen perinnön vastaanottamsita tai kertonut vanhemmillesi että tekevät sellaisen paperin että puolisoilla ei ole mahdollista saada avioerossa osuuttaan perinnöstä niin olisi helpottanut asioita aika paljon.

        Se on aina niin helvetin helppoa huudella jälkiviisaana ja vielä sivusta miten toisen olisi pitänyt elää. Toivottavasti sait nyt sulan hattuusi tuostakin viisaudesta.


    • Roksi

      Saattaa olla niin että exäsi on ennakoinut tätä töistä pois jääntiä jo kauan. Siksikin hän on järjestellyt varmaan raha-asioitaan itselleen parhain päin. Varmaan on rahaa jossain ehkä paljonkin ja saa myös hyvää ansiosidonnaista. Tuskin hän tyhjän päälle on jättäytynyt.

      On tyypillistä joillekin miehille tuo, että lapset jätetään naisen vastuulle ja mies yrittää luistaa maksuista maksamalla vain murto-osan siitä mitä lasten elatus todellisuudessa maksaa.
      Ruoka on nykyään todella kallista, vaatteet maksaa, ja kuluihin täytyy laskea myös vesi ja sähkö. Mitä enemmän on taloudessa jäseniä, sitä enemmän esim vesi ja sähkökulutusta. Siihen vielä päälle harrastus ja muut kulut. Jotkut ajattelee, että nämä laskut voi maksaa pelkällä äidinrakkaudella! Ei kyllä alle 200 euroa lasta kohti riitä, jos kaikki kulut ottaa huomioon.

      Usein näyttäis olevan niin monien miesten kohdalla että kersoja kyllä väsätään mutta vastuu ei sitten kiinnostakaan. Ollaan kuin kollikissat jotka jättävät pennut naaraskissojen huollettaviksi.

      Ota ihmeessä selvää asioista, käänny asiantuntijoiden puoleen. Riidellä ei kannata, siinä kuluu omaakin energiaa. Se, että haluaa exän maksavan yhdessä hankittujen lasten menoista puolet, ei todellakaan ole ahneutta! Se on oikeudenmukaisuutta.

      • bua-ha-haa

        Toisaalta jos on rahaa jemmassa, niin siitä sit voi avustaa lasta ihan suoraan kun on tarvetta. Turha niiden peruselämiseen annettavien rahojen on mitään hulppeita olla, nehän on tarkoitettu vain peruselämiseen.
        Elinkustannuksista voi ja pitääkin tinkiä, jollei ole varaa tuhlailuun, ja harrastuksia valitessa on tietysti syytä miettiä mihin on varaa.

        Jos nollatuloiselta saisikin nyhdettyä paperille ison elarin, niin millä hän ne muka maksaisi? Ei millään!
        Käytännössä lähi saisi kuitenkin vain Kelalta sen 150 €/kk ja etän mahdolliset veronpalautukset menis Kelalle. Ja aivan turha olisi toivoa mitään ylimääräistä avustusta lapselle, kun tyhjästä nyt on tunnetusti aika vaikeeta nyhjästä.
        Lopulta isot ulosotot tekisivät sen, ettei etällä olisi mitään järkeä mennä tulevaisuudessakaan ansiotöihin.

        Vähän haiskahtaa siltä, että aloittaja teki jälkikasvua kyseisen miehen kanssa juuri noiden isojen tulojen takia, ja erosikin varmaan isojen elarien houkuttelemana.
        Tais tulla pieni virhelaskelma.

        Ehkä sun kannattaa ehdottaa jälkikasvun siirtämistä isän luokse kirjoille. Maksele sinä vaihteeksi ja kärvistele sen kanssa, ettet saa elää omien lasten kanssa arjessa. Voin vakuuttaa, ettei se herkkua ole.


      • Roksi

        Nollatulot...
        Kyllä se on niin että vastuuntuntoinen isä ei jätä vakituista työtä vain siksi ettei ''huvita enää mennä töihin'', tai ''on hauskempi viettää aikaa kivan harrastuksen parissa''.
        Useimmat isät ja äidit raahautuvat töihin siksi että on pakko, kun on vuokrat sun muut maksettavana.
        Jos ap olisi ''tehnyt jälkikasvua'' laskelmoivasti rahan toivossa, miksi maksoi exälle valtavan summan juuri ennen eroa? Exä tässä tienasi ja ansiottomasti, ja se on hän joka taitaa olla se joka on ollut laskelmoiva.


      • Äityylini
        Roksi kirjoitti:

        Nollatulot...
        Kyllä se on niin että vastuuntuntoinen isä ei jätä vakituista työtä vain siksi ettei ''huvita enää mennä töihin'', tai ''on hauskempi viettää aikaa kivan harrastuksen parissa''.
        Useimmat isät ja äidit raahautuvat töihin siksi että on pakko, kun on vuokrat sun muut maksettavana.
        Jos ap olisi ''tehnyt jälkikasvua'' laskelmoivasti rahan toivossa, miksi maksoi exälle valtavan summan juuri ennen eroa? Exä tässä tienasi ja ansiottomasti, ja se on hän joka taitaa olla se joka on ollut laskelmoiva.

        Ah kiitos että ymmärsit!!

        Lapset on kyllä tehty ihan rakkaudesta ja olimme yhdessä yli kymmenen vuotta yhteensä! En missään nimessä kadu lapsien tekoa ja en ole laskelmoinut saavani isoja elareita! Mutta tosiaan se että kummatkin vanhemmat osallistuisivat yhdessä kuluihin olisi erittäin toivottavaa!!

        Isällä olisi noin 3500€/kk palkka omalla alallaan ja siellä siis riittäisi töitä. Ja on eromme jälkeen irtisanoutunut kahdesta työpaikasta ilman mitään yt-neuvotteluja tai eropaketteja. Kertoo myös jotain hänen tavastaan toimia että kun osti eromme jälkeen asunnon, jonka olisi voinut ostaa minulta saamistaan rahoista kevyesti. Niin osti koko asunnon velaksi! Ja sai näin tietenkin alemmat elatusmaksut sillä lainanhoito&vastike veivät paljon euroja joka kuukausi.

        Exäni työ on siis nykyään pelata tiettyä lajia ammattilaisena, josta ei ole voittanut euron euroa kolmen vuoden aikana. Matkustelee useamman kerran vuodessa ulkomaille "työmatkoille" ja voi olla poissa Suomesta kuusikin viikkoa yhteen putkeen näkemättä lapsiaan. Ei kuitenkaan ole vienyt kymmenen vuoden aikana lapsia kuin kerran kolmeksi päiväksi Pohjoismaahan.

        Kiitos teille, jotka olette ymmärtäneet ja suositelleet lakiapua! Niin teen ja annan exäni mennä lastenvalvojalle laskeskelemaan maksuja. Toimitan tietenkin omat tuloni/menoni sinne kun en pääse itse paikalle sinne!


      • bua-ha-haa
        Roksi kirjoitti:

        Nollatulot...
        Kyllä se on niin että vastuuntuntoinen isä ei jätä vakituista työtä vain siksi ettei ''huvita enää mennä töihin'', tai ''on hauskempi viettää aikaa kivan harrastuksen parissa''.
        Useimmat isät ja äidit raahautuvat töihin siksi että on pakko, kun on vuokrat sun muut maksettavana.
        Jos ap olisi ''tehnyt jälkikasvua'' laskelmoivasti rahan toivossa, miksi maksoi exälle valtavan summan juuri ennen eroa? Exä tässä tienasi ja ansiottomasti, ja se on hän joka taitaa olla se joka on ollut laskelmoiva.

        "Jos ap olisi ''tehnyt jälkikasvua'' laskelmoivasti rahan toivossa, miksi maksoi exälle valtavan summan juuri ennen eroa?"

        Mistä sä tuollaisen keksit? Et ainakaan aloituspostauksesta.

        Hmm, joo. Myöhemmin hän näköjään tuon kertoi (nyt vasta huomasin), mutta tuo ositus nyt on varmaankin tehty, koska laki nyt vaan niin vaatii avioerossa (ellei ole ehtoa).
        Olisi kyllä miehen kannattanut maksaa tuosta vaikka koko lopputeineyden elarit kerralla päältä pois, ettei olisi siitä enää huolta.

        Toisaalta eipä äityliinilläkään pitäisi olla elatusongelmaa, jos olisi älynnyt sijoittaa edes korkeakorkoiselle tilille, josta saa sitten vaikka kuukausittain noukkia lastenhoitorahaa. Tai ainakin hänellä on velaton asunto, jolloin peruskuukausikulutkin ovat pienemmät kuin meillä köyhillä vuokralaisilla.

        Ei aloittajan saamat elarit kuitenkaan yli viittäkymppiä voi pudota, joten kaatuuko talous nyt siihen?

        Vaikea tässä on kuitenkaan oikein mitään sanoa. Totta puhuen mua kyllä ihmetyttää jokainen isä, joka ei halua olla lastensa kanssa niin paljon kuin mahdollista, ja antavan lapsilleen muutenkin kaiken tarvittavan jos siihen suinkin kykenee.

        Isä siis itsekin, tosin rutiköyhä.


      • ppopop
        Äityylini kirjoitti:

        Ah kiitos että ymmärsit!!

        Lapset on kyllä tehty ihan rakkaudesta ja olimme yhdessä yli kymmenen vuotta yhteensä! En missään nimessä kadu lapsien tekoa ja en ole laskelmoinut saavani isoja elareita! Mutta tosiaan se että kummatkin vanhemmat osallistuisivat yhdessä kuluihin olisi erittäin toivottavaa!!

        Isällä olisi noin 3500€/kk palkka omalla alallaan ja siellä siis riittäisi töitä. Ja on eromme jälkeen irtisanoutunut kahdesta työpaikasta ilman mitään yt-neuvotteluja tai eropaketteja. Kertoo myös jotain hänen tavastaan toimia että kun osti eromme jälkeen asunnon, jonka olisi voinut ostaa minulta saamistaan rahoista kevyesti. Niin osti koko asunnon velaksi! Ja sai näin tietenkin alemmat elatusmaksut sillä lainanhoito&vastike veivät paljon euroja joka kuukausi.

        Exäni työ on siis nykyään pelata tiettyä lajia ammattilaisena, josta ei ole voittanut euron euroa kolmen vuoden aikana. Matkustelee useamman kerran vuodessa ulkomaille "työmatkoille" ja voi olla poissa Suomesta kuusikin viikkoa yhteen putkeen näkemättä lapsiaan. Ei kuitenkaan ole vienyt kymmenen vuoden aikana lapsia kuin kerran kolmeksi päiväksi Pohjoismaahan.

        Kiitos teille, jotka olette ymmärtäneet ja suositelleet lakiapua! Niin teen ja annan exäni mennä lastenvalvojalle laskeskelemaan maksuja. Toimitan tietenkin omat tuloni/menoni sinne kun en pääse itse paikalle sinne!

        "Ja sai näin tietenkin alemmat elatusmaksut sillä lainanhoito&vastike veivät paljon euroja joka kuukausi. "

        Tuohon sinun ei olisi pitänyt suostua, eikä kenenkään. Elareita laskettaessa otetaan huomioon VAIN KOHTUULLISET asumismenot. Kalliit asuntolainat vastikkeet eivät tosiaan ole sellaisia. Vanhempi voi ostaa minkälaisen asunnon haluaa, mutta kohtuulliseksi asumismenoksi lasketaan alle 1000 e/kk.


    • HullunHauskaEx

      Woi widdu...onnex vajaa vuosi elaria jäljellä.......
      .........no en sano enempää......

    • omakokemus

      Käräjätuomari sanoi ettei toinen voi heittäytä tulottomaksi välttyäkseen elatusmaksuilta. Hänelle arviodaan tulotaso työhistorian ja koulutuksen perusteella. Hänellä on vakava vaatimus hankkia työtuloja eli töitä. Vie asia siis käräjille!

    • Luuseri.isäkö

      Miten on mahdollista kun lapsen isä on hyvin palkatussa työssä insinöörinä ja hän maksaa lapsestaan pelkän perusmaksun? Parempaa tukea ei ole palkkansa mukaisesti maksanut koskaan? Tunnen tämän isän. Käräjillekö tämä ja jälkiperintään?

      • sossupaholainen

        Jos vanhemmat ovat niin sopineet (mikä muuten on perusmaksu, Kelan elatustukiko?), niin silloinhan se on ollut ok molenmmille vanhemmille.. Takautuvasti ei tuossa tilanteessa saa, mutta käräjille voi mennä, ellei isä suostu sopimusta muuttamaan ja toinen niin haluaa..


    • Case-closed

      "Miten on mahdollista kun lapsen isä on hyvin palkatussa työssä insinöörinä ja hän maksaa lapsestaan pelkän perusmaksun?"

      Elatusmaksu perustuu lapsen elintason turvaamiseen, ei äidin ostoksien. Jos lastenvalvojalla on käyty, eiköhän lain puitteissa mennä.

      • Näin_Se_Menee

        Totta, mutta alatusmaksu lasketaan vanhempien elatuskyvyn mukaan. Jos siis etävanhempi on selkeästi parempipalkkainen kuin lähivanhempi, hänen kuuluu maksaa elatuksesta suurempi osa kuin lähivanhemman.

        Jos sopimus on tehty ja sitä on noudatettu, niin en keksi millä perusteella pitäisi periä takautuvia maksuja. Sopimusta voi tietenkin muuttaa, ja sen jälkeen mennään uuden sopimuksen mukaan.


    • LainarahallaKasvatin

      Tein aikanaan exän kanssa kirjallisen sopimuksen, jonka pohjana oli suullinen sopimus siitä että isommat hankinnat puolitetaan. Niin ei käynyt ja elarit oli kokonaisuudessaan miehelle vastenmielinen suoritus.

      Otin sitten melkoisesti lainaa voidakseni hoitaa lasten elämisen, perushankinnat, vaatehankinnat, lukiokirjat jne. Harrastukset oli kohtuuhintaisia tai ilmaisia. Kukkapa sitä haluaa lapsiaan rangaista siitä että toinen vanhempi ei näe elatustarvetta.

      Nyt lapset on jo omillaan. Kuopus 22 v. Minulla "kasvatuslainaa lyhentämättä vielä/enää n. 13 000 euroa, erikseen asuntolaina. Ei minulta tällä konseptilla mitään perintöä tule jäämään, mutta olen helpottunut että sain raha-asiat hoidettua lasten eniten sitä kasvuvaiheessa tarvitessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      68
      6783
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4400
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2813
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2100
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1663
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1447
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1151
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      305
      1135
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1124
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1091
    Aihe