Työkyvyttömyyseläkkeen määrä

Tiinalee

Hei.
Kysyn seuraavanlaisen kysymyksen lähinnä mielenkiinnosta, eli näin ei ole vielä tapahtnut, mutta jos asiat menevät oikein pahasti pieleen voi näinkin minulle tapahtua :(.
Olen 55 - vuotias ja kuntoutustuella, joka loppuu parin kuukauden päästä, varmaa ei ole jatkosta. Töistäni olen irtisanottu.
Miten minulle käy jos en saakaan kuntoutustuelle jatkoa, vaan joudun esimerkiksi 5 vuodeksi työttömyyskorvauksellle, tai siis yhteiskunnan tuille.
Sitten jos päälle 60- vuotiaana sairauteni olisi senverran paha ,että pääsisin työkyvyttömyyseläkkeelle, mutta 5 edeltävältä vuodelta ei olisi palkkatuloja mistä voisi tulevaa aikaa laskea. Miten työkyvyttömyyseläke muodostuisi?
Katsottaisiinko siinä tähän asti kertynyttä työeläkettä jota olen työvuosillani saanut karttumaan noin 1400 euroa. Muodostuisiko työkyvyttömyyseläke sen mukaan ?
Työvuosia on takana 34 vuotta, ja nyt näyttää siltä että töitä en enää tule saamaan, eli joko saan kuntoutustukea, tai olen työmarkkinoilla vajaakuntoinen työnhakija. Työkyvyttömyyseläkeelle pääsy voi olla minun sairauksilla helpompaa 60 ikävuoden jälkeen.

7

128

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kun olet kuntoutustuella ja kysymyksesi koskee henkilökohtaista tilannettasi, pyydän sinua ottamaan yhteyttä oman eläkeyhtiösi kuntoutusasiantuntijaan. Sieltä saat henkilökohtaista tietoa eläkeasiaasi.
      Työeläketietäjä vastaa eläkekysymyksiin vain yleisellä tasolla

    • Tiinalee

      Soitto työeläkeyhtiöön tietysti kertoisi vastauksen, mutta tuntuu hölmöltä kysyä semmoista asiaa, mikä ei ole vielä edes tapahtunut, ja ei ehkä tapahdukaan.
      Asia vaan huolestuttaa minua tällä hetkellä hyvin paljon.

      Kysyin asiaa siksi täältä ,että mikä on periaate tälläisessä tilanteessa.
      Eli onko jo kertynyt työeläke työkyvyttömyyseläkkeen pohjana?
      Siihen ei sitten vaan laskettaisi tulevan ajan palkkaa, koska 5 edelliseltä vuodelta ei ole niitä tuloja.

      Tähän voisi vastata yleisellä tasolla, ottamatta kantaa summiin.

    • Karttuneen eläke toki saat, jos eläke myönnetään. Jos sinulla on oikeus tulevan ajan eläkkeeseen, niin se liitetään karttuneeseen eläkkeeseen. Tulevan ajan ansio määräytyy pääsääntöisesti eläketapahtumavuotta edeltäneiden viiden viimeisen kalenterivuoden ansioiden perusteella. Tulevan ajan ansioon otetaan huomioon muun muassa työansiot ja sosiaalietuuksien perusteena olevat ansiot ja työtulot.

      Ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen osalta otetaan huomioon se ansioperuste, josta työttömyyskorvaus on laskettu. Se ei heikennä työkyvyttömyyseläkkeen määrää tulevan ajan eläkkeen osalta. Kun ansiosidonnainen työttömyyskorvaus päättyy ja jos sen jälkeen saat työmarkkinatukea, niin tuleva ajan eläkkeen osalta työmarkkinatukiajalta käytetään tulona 1 437,83 e/kk määrää (vuoden 2016 tasossa).

      Tulevan ajan eläkkeen saamisen edellytyksenä on, että eläkkeenhakijalla on työeläkelakien mukaan vakuutettuja työansioita vähintään 17 254,08 euroa (vuoden 2016 tasossa) työkyvyttömyyden alkamisvuotta edeltävän 10 kalenterivuoden aikana. Tulevan ajan edellytystä tutkittaessa otetaan huomioon kaikki työeläkelakien mukaan vakuutetut työansiot.

      Tuleva aika: https://www.tyoelake.fi/_LAYOUTS/Arek.Tefi.VocabularyWebPart/Vocabulary.aspx?lang=1&KeywordId=165

    • Tiinalee

      Kiitos vastaukseta, tämä oli juuri se mitä halusin tietää :).

      Tässä vaiheessa todellakin voi olla, että tuo tie ei edes tule kuljettavaksi, mutta kun on huolia ja murheita tarpeeksi, niin jostain syystä pitää murehtia vielä sellaisia, mikä ei ehkä edes tapahdu.

      Kiitos työeläketietäjä.

    • EiJaksa

      Itse jäin sairauksien takia työttömäksi viitisen vuotta sitten. Olin aluksi sairaspäivärhalla vajaat 5 kuukautta sitten ansiosidonnaisella vajaat 2 vuotta ansiosidonnaisella ja sen jälkeen olen ollut työmarkkinatuella. TE-toimisto siirsi minut mappi Ö:hön ja lähettää kaksi kertaa vuodessa kirjeen jossa sanotaan, että työhakuni on voimassa ja ei tarvitse tehdä mitään. Työkykyni oli alentunut jo työttömyyden alkaessa ja nyt rupeaa olemaan ongelmia jo arkiaskareitten kanssa. Jaksan vielä käydä lähikaupassa muutaman kerran viikossa lepäämällä matkalla. Takapuolen pyyhkiminen ei onnistu, sukkia ei saa jalkaan, ja kun kaatuu niin tarvitaan vahvoja miehiä nostamaan. Painoindeksi on yli 50 (painoin jo kansakouiluikäisenä 90 kg), diabeteksen hoitotasapaino päin p......ä. ja jaloista osittain tunto poissa ja varvasta amputoitu joten varmaan edessä on sairasloman kautta tie työkyvyttömyyseläkkeelle kun 3 kk:n haastattelut alkaa. Ikääkin on jo 55 . Pitäisi kai jaksaa mennä lääkärille ensin.

      Ongelma on, että työhistoriani repaleisuuden ja kehnojen palkkojen takia ansaittu eläke on runsaat 500 euroa/kuukausi. Jos nyt työkyvyttömyyseläkkeelle joudun/pääsen niin saanko ainakin takuueläkkeen verran eläkettä vai jäänkö jostain syystä vähemmälle?

      • herätyskellot

        Miten olisi laihdutuskuuri? Jos ei itsellä rahkeet riitä, pääset lihavuusleikkaukseen. Obesiteetti ei lie aihe työeläkkeeseen.
        Siinä vaiheessa,kun ei oman perseen pyyhkiminen onnistu, pitää jo herätä.
        Lue lisää diabeteksestä, ja siitä mitä se ihmiselle tekee. Valista itseäsi.


    • Nimimerkille "EiJaksa": Takuueläke on Kelan maksama etuus, joka voi tulla kyseeseen vain siinä tapauksessa, että kaikki eläkkeesi ennen verotusta ovat yhteensä enintään 760,11 e/kk. Tarkempaa tietoa takuueläkkeestä löydät Kelan sivuilta. Tässä linkki http://www.kela.fi/takuuelake

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5600
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3557
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1682
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      207
      1670
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      83
      1126
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      27
      1107
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      917
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      846
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      829
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      818
    Aihe