Hieman sukututkimusta

mitäontapahtunut

Mieltäni on aina askarruttanut eräs asia. Tiedän kolmen isovanhempani sukupuut aika pitkälle menneisyyteen, mutta yhden isovanhemman esi-isät ovat täysi mysteeri. Tämän isovanhemman sukunimi on harvinainen, alle 100 henkilöä Suomessa. Kaikki käytännössä samalla paikkakunnalla esiintyviä, lukuunottamatta nykypäivän muuttoliikkeitä.

Erityisesti mystistä on se, että isovanhempani ei ole muka mitään sukua muille tämän harvinaisen sukunimen omaaville ihmisille, jotka asuvat samalla paikkakunnalla. On sanottu että isoisäni isoisä on muuttanut muka jostain kauempaa, ja sattumalta ollut sama sukunimi. Mutta kun olen tutkinut, niin tätä harvinaista sukunimeä ei ole ollut muilla paikkakunnilla, edes paikannimenä. Nykyisin toki on muuttoliikkeiden seurauksena levinnyt muuallekin, mutta käytännössä tänäkin päivänä kyseisen sukunimen omaavista, suurin osa asuu edelleen kyseisellä paikkakunnalla.

Kun katselen esim facebookista tms saman sukunimisten kuvia, niin voin todeta, että pelottavan paljon samaa näköä löytyy, vaikka ei muka olla mitään sukua niille. Olen 90% varma, että ne ovat meille sukua, ihan ulkonäkön perusteella. Mikä voisi olla se syy, jonka takia sukulaisuus halutaan kieltää? Lisäksi se muualtatulon paikkakunta on ollut hieman epäselvä, eikä sitä ole varmaksi tiedetty. Isovanhempani ovat jo vanhoja, ja saattaa olla niin, että he itsekään eivät tiedä asian oikeaa totuutta, tietävät vain sen mitä äitinsä ja isänsä ovat joskus heille kertoneet.

Mistä tämä voi kertoa? Onko joskus tapahtunut jotain, mistä tämä mysteeri johtuu? Rahariidat? Velkasotkut? Ihmissuhdesotkut? Riidat yleensä?

Mikä voisi olla todennäköisin syy tähän mysteeriin? Kuitenkaan en usko, että muualta muuttaneet olisivat talon nimeä ottaneet, koska "muualta muuttamisen" ajankohta ajoittuu 1800 vuoden loppuun. Tietääkseni talonnimiä on otettu lähinnä ennen vuotta 1800. Kaikkein eniten tässä häiritsee se, ettei muualta muuttamisen paikkakuntaa muisteta tarkasti, vaan se on joko se tai se. Eikä tässä ole kyse isovanhempieni hatarasta muistista, vaan aina ovat olleet epävarmoja itsekin, mikä se paikka olikaan.

Itse vain en saa 1 1 laskutoimituksesta, muuta kuin 2.

16

245

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Minska

      Vain kunnon sukututkimuksella saat vastauksia kysymyksiisi. Jos kyse on isovanhempien isovanhemmista, ei luulisi olevan kovin vaikeata tutkia asiaa itsekin ihan netin kautta. Siellähän on eri paikkakuntien asiakirjoja, syntyneet, kastetut, vihityt, kuolleet jne. Sieltä näkee kuka on kotoisin mistäkin ja ketkä ovat vanhemmat. Hiukan perehtymistä tarvitsee tietenkin, mutta ei ole vaikeata. Muistaakseni Hiski on sellainen sivu. Varmaan tiedätkin.

      Mutta mikset soittaisi ko, paikkakunnan kirkkoherranvirastoon ja kysy, mitä tietoa siellä on tästä isoisäsi isoisästä, esim. milloin hän on muuttanut paikkakunnalle ja mistä tullut. Tehdäänhän niitä sukuselvityksiä varmasti kaukaisemmistakin sukulaisista. Ei tarvitse olla kenenkään muistitiedon varassa, kun asiat voidaan selvittää ihan papereistakin.

      Aina voi myös teettää sukututkimuksen. Tai tehdä sen itse, jos tuntee siihen jaksavansa ryhtyä. Se on hyvin vaativa homma, totesin itse, kun kävin sukututkimuskurssin kansalaisopistossa. Ei riittänyt minulla voimia sitten kuitenkaan varsinaiseen aloittamiseen. Mielenkiintoista se olisi kyllä.

    • mitäontapahtunut

      Joo, hiskistä olen katsellut, muttei löydy kuin jostain 1840 vuodesta taaksepäin. Tuntuu että koko hiski on vähän puutteellinen, eikä sieltä löydy läheskään kaikkia. Esim koko paikkakunnalta kaikista henkilöistä löytyy vain tietoja 1840-1800 väliseltä ajalta, ja niistäkin osa puuttuu.

      Sitten jostain löysin linkin kirkonkirjoihin. Mutta samat vuodet siinäkin, eikä pappien käsialasta saa mitään selvää, ja vielä ruotsiksi.

    • Kadonnutyksi

      Voihan kyseessä hyvin olla että henkilö on nuoruudessaan lähtenyt muualle, palannut. Asiat tosiaan selviää helpoimmin kirkonkirjoista. Jotain hautausmailtakin- sukuhautoihin kun on voitu hyvin haudata useita ihmisiä.
      Hankalampaa onkin sitten lähteä jäljittämään ihmistä, josta ei tiedä elääkö, missä paikkakunnalla, tai maassa. Minun pitää ennen pitkää jäljittää yksi lähiomaiseni. Netti ei ole se foorumi, mitä kautta ihmiset löytyvät. Hyvä kun tiedän henkilön syntymäkotikunnan, ja muitakin tietoja, mitä vain lähiomaisesta nyt voi tietää.

      Etsippäs sinä kumminkin kirkonkirjoista. Jos paikkakunnalta jolla oletat henkilön syntyneen, ei löydy kirkonkirjoista kyseistä henkilöä, joudut tekemään salapoliisityöt niiltä paikkakunnilta, mistä puhuttu tulleen.

    • fffffffffffdss

      Voi olla, etteivät oikeasti tiedä. Mullakin on yksi isovanhemmista sukua, joka tutkitustikin on lähtöisin yhdestä tietystä kylästä ja kaikilla tuon sukunimen kantajilla on samat kantavanhemmat. Kerran sitten toisella suunnalla maata tapasin iäkkään ihmisen, jolla tuo sukunimi... ei tiennyt suvustaan mitään. Hirveän harvat ihmiset lopultakin tietää suvustaan isovanhempia pidemmälle. Itse tiesin jo ennen sukututkimusta viisi polvea taaksepäin ihan vain siksi että nuorena pistin isovanhempieni jutut muistiin... suurin osa ihmisistä ei ole näistä asioista kiinnostunut.

      • Salattuahistoriaa

        Niiin, ja ennen vanhaan oli se vaikenemisen kulttuuri joka piti tehokkaasti suku- ja kaikki muutkin asiat pimennossa. Tämä asia konkretisoitui vuosia sitten kun aikuisena opiskelun yhteydessä piti tehdä essee omasta suvusta. Siinä samalla kyselin myös anoppivainaalta menneitä.

        Yllätys oli aikamoinen, kun hän kertoi asioita, joita edes oma poikansa ei aiemmin tiennyt. Niin kovia ja kipeitä muistoja, että ne oli vaiettu iäksi ja painettu villaisella mielen kauimpaiseen sopukkaan piiloon kaikilta. Ei utelias mutta tiedonhaluinen miniä sai, vahingossa kai, salvan kirpoamaan. Vai oliko tullut aika kertoa ...


    • oikeanimikaikille

      Sukututkimuksessa on tullut esiin sellainenkin asia, että 1800-luvulla on papisto aika omavaltaisesti merkinnyt syntyneitä ihmisiä kirkonkirjoihin tai sitten poistanut niitä syytä mainitsematta.

      Esimerkiksi avioliiton ulkopuolella syntyneitä lapsia ei ole papit kirjanneet kirkonkirjoihin, kun ne lapsoset ovat synnin seurauksena syntyneet. Samoin avioeron jälkeen on kirkonkirjoista poistettu kumpikin aviopuoliso, vaikka he eivät olisi halunneet kirkosta erotakaan.

      Sitten on vielä rikoksia tehneet ihmiset, jotka eivät pappien mielestä saa kuulua kirkkoon. Samoin jos on paljastunut, että ihminen on homoseksuaali tai jotenkin muuten viettänyt epäsiveellistä elämää.

      Kun sukunimet tulivat yleisiksi, niin niitä nimiä annettiin ja otettiin aika mielivaltaisesti, eikä siinäkään lukutaidottomat ihmiset tienneet, minkä sukunimen pappi oli heille kirkonkirjoihin laittaneet.

      Varakkaammat suvut on yleensä huomattavasti laajemmin merkitty erilaisiin rekistereihin ja kirkonkirjoihin kuin köyhät ja maattomat ihmiset.

      • Anonyymi

        En kyllä tiedä yhtään tapausta että aviottomat lapset olisi jätetty kirjaamatta ylös kirkonkirjoihin. Pappihan olisi syyllistynyt sitäpaitsi virkarikokseen.
        Avioerosta kirjoitat yhtälailla puppua.


    • sejasamailmeisesti

      niin ja se miten nimet kirjoitettiin!

      Yksi sukulaiseni etunimi oli "kirkon"kirjoissa Anttoni, vaikka hänet oli kastettu Antti nimisenä, hän eli koko ikänsä Anttina, ikivanhassa hautakivessä lukee Antti.
      Talon ostopapereissa, niihin liitetyissä virkatodistuksissa nimi on Antti, paperit ovat yhä tallella. Sukuselvityksen yhteydessä häntä ei kuitenkaan löytynyt, löytyi samana päivänä samoille vanhemmille syntynyt Anttoni :).

    • Hessuna

      Suomalaiset nimet ruotsinnettiin kirkonkirjoihin, isoäitini isä Heikki Henrikiksi ym, yleinen tapa. Jopa sukunimet varsinkin nen päätteiset pätkäistiin. Käytännössä

    • Heppamummu

      Yksi mahdollisuus on, että tämän isovanhempasi nimi on ns. sotilasnimi. Aikoinaan saman kaartin/ruodun sotilaille annettiin sukunimeksi sama nimi. Ja ymmärtääkseni jonkin alueen sotilaat koottiin samaan ruotuun. Esim. oman sukuni nimessä kirkonkirjoissa 1700-luvulla on Stenvik. Hänen yksi poikansa oli sotilas, joka sai sotilasnimen Carbin. Ja sitten hänen poikansa on toisen avioliiton jälkeen yhtäkkiä Ekqvist.

      Ja tämä edellä oleva arvuuttelu siis kaikki olettaen, että seurataan isänlinjaa, eli kyse on miehistä.

      Sukunimien seuranta on todella vaikeeta ja oikeastaan mahdotonta. Eli kuten yllä sanottiin, rippikirjoja läpi syntymäaikaan perustuen jne.

      Oikotie onneen voi tietysti olla ihan googlaus!

      Tai sitten esim. MyHeritage -palvelu. Tosin siinä saatat joutua maksamaan n. 150 EUR eikä sittenkään ihan varmuutta asiasta ole.

    • Kaksija20

      Voitko kertoa, mistä paikkakunnasta on kyse? Voisin katsoa, mitä SSHY:ssä on, kuinka pitkälle heillä on "kuvia" siitä. Jos on pitkällä, pääsisit itse katselemaan niitä aika pienellä jäsenmaksulla (muistaakseni 15 17 euroa, näistä toinen on liittymismaksu ja toinen vuosittainen).

      Hiski on vajavainen, siitä puuttuu uudempia paikkakuntia ja 1850 jälkeistä aineistoa paljon. Myöskään www.arkisto.fi:n avoimesti katseltavat kirjat ulottuvat useimmiten vain n 1860 asti.

      Kerro siis paikkakunta, sukunimeä ei tarvitse paljastaa. Kyllä tuoreemmista kirkonkirjoista selviää, ovatko samansukunimiset tulleet eri suunnista ja ovat sattumoisen samalla sukunimellä, kuten esim. sotilaat usein ovat.

    • Kolmeplusyksi

      Mikä paikkakunta? Voin katsoa, kuinka pitkälle SSHY:llä on kuvia. Pienellä jäsenmaksulla pääset itse näitä katsomaan, maksaa vähemmän kuin seurakunnan vähimmäistaksa 30 euroa/puoli tuntia.

    • 66sm

      On tullut uusia pitäjiäj lähinnä niin että niin että joku pitäjä on jaettu kahdeksi,, esim, osa eurasta muuttuu Kiukaisiksi. Samoin osa Suomussalmesta löytyy eri nimellä ensiksi. Tuntemattimasta tarvitaan syntymäkunta. Osasta pitäjiä löytyy muuttaneide luettelo.

    • Anonyymi

      Sukututkimusta voi thdä vain tekemällä sukututkimusta:)
      Olettamuksia ei kannata harrastaa ja varsinkaan sukunimiin ei kannata luottaa.

      Eräällä tutullani on harvinainen sukunimi. Tutkimuksissa ilmeni että samaa nimeä esiintyy neljässä eri suvussa Suomessa. Näistä kolme samalata paikkakunnalta, mutta näilläkään ei ole yhteyttä nimen ja sukulaisuuden kanssa.

    • Anonyymi

      Jotkut "huutolaislapset" ja "äpärät" saivat joiden vanhemmat/äiti oli kuollut tai lapsi on hylätty jonnekin, tai väkisin viety äidiltään, sai sukunimen esim. asuinpaikkansa/syytinkitalon mukaan.
      Lapsella ei siis ollut mitään muuta yhteistä sukunimensä kanssa kuin talo jossa joutui raatamaan leipänsä eteen. Tämä oli lukemani perusteella yleinen tapa esim. 1700- 1800-luvulla. Aika usein avioton kersa oli talon isännän jäljiltä, isännillä oli oman käden käyttöoikeus piikoihin vaikkei kaikki piiat siitä tykänneetkään.

      Tai sitten kersa nimettiin kirkonkirjoihin äidin sukunimen mukaan, jos äidillä sukunimi oli, ja perään kommentti äpärä, isä tuntematon. Äpärälapsi oli kirkon halveksuma ja julkisen häpeän kohde.

    • Anonyymi

      Voithan kokeilla myös kaupallista DNA-tutkimusta laittamalla oman näytteesi. Saat palautteena listan henkilöistä, joilla on yhteistä DNA:ta sinun kanssasi. Hyvällä tuurilla siellä voi olla osumia epäselvään isovanhempien sukuun.

      Luulen, että isovanhemmat kuuluvat sukuun, mutta menneisyydessä on tapahtunut joku iso välirikko.

      Hiski laahaa perässä monen seurakunnan osalta. Tietojen tallennus on pysähtynyt jonnekin tasolle. Seurakunnilla tai maakunta-arkistoissa on alkuperäiset kirkonkirjat. Olen käynyt 10 vuotta sitten etsimässä sukulaisen tietoja kirjasta, jota ei ollut tallennettu Hiskiin, maakunta-arkistosta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      183
      3228
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2141
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2061
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1915
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1588
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1251
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe