Starttaa välillä huonosti, vika startissa?

starttirikkikö

Auto on vm-95 Legacy. Tuli ajettua viimeiset 2vk lyhyttä pätkäajoa sellaisia 2-3 km matkoja. Viikko sitten auton käytös startatessa alkoi muuttua erilaiseksi. Ensin tuntui että auto käynnistyi herkemmin eli välittömästi kun avainta käänsi. Yleensä se pyörittää aivan pienen hetken ennen kuin käynnistyy. Loppuviikosta startti pyöri toisinaan tosi laiskasti ja tuntui että auto ei meinaa lähtä käyntiin. Arvelin että akku on päässyt tyhjentymään pätkäajossa. Latasin akun täyteen laturilla. Akun voltit olivat n. 13.5 latauksen jälkeen kun mittasin yleismittarilla. Lähdin taas reissuun ja hyvin käynnistyi. Sitten 30 km ajon jälkeen pidin tauon ja taas oli tuskaa käynnistyminen. Sitten loppupäivän pelitti hyvin. Akku on 2 vuotta vanha 60AH Hankook. Alkaako hajoamassa oleva starttimoottori käyttäytymään niin että toisinaan toimii normaalisti ja toisinaan pyörii laiskasti eikä meinaa startata? Joka kerta on kuitenkin startannut lopulta, ainakin toistaiseksi.

15

12405

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • starttirikkikö

      Vielä sen verran että tulpat on vaihdettu 20tkm sitten. Kun starttaa huonosti niin pitää sellaista wowowow ääntä hetken aikaa ja sitten lopulta käynnistyy.

    • hohhoijaavaan

      Et erittele tuleeko kyseinen vika päälle kylmänä vai kuumana. Kuumana vaikea starttaus voisi kertoa esim. kampiakselinasentoanturin viasta. Normaalisti lämmin kone hörähtää helposti käyntiin.

    • Vanha.asentaja

      Tarkasta lataus. Jos akku on vajaa, niin lataa se täyteen erillisellä laturilla. Sitten auto käyntiin ja tavallisella yleismittarilla (hinta alkaen 10 €) mittaat akun navoista jännitteen. Pitää olla välillä 14,1 - 14,6 V. Jos akku ei ole täysi, niin 13,5 V:sta ylöspäin.
      Jos jännite ei ole yllämainittu, niin vikaa on latauspiirissä. Akun navat hapettuneet (putsaus hiomapaperilla ja vaseliinia väliin), jossakin liittimessä huono kosketus, laturin hiilet loppu.
      Laturin hiiliä ei kannata eikä yleensä voikaan uusia. Hae tarvikeliikkeestä tehdaskunnostettu laturi; tulee helpommaksi ja halvemmaksi ja laturilla on jonkunlainen takuu.
      Starttivika harvoin tuolla lailla ilmenee.

    • lölölölölaaaaaa

      Erikoista käytöstä, että välillä starttaisi ok ja välillä taas miten sattuu. Niinkuin edellä starttivika harvoin tekee tuohon tyyliin. Akusta löytyi tällainen samantyyppinen käytös, jossa laiska käynnistyminen
      https://groups.google.com/forum/#!topic/sfnet.harrastus.autot/CsnOFIYLcEQ

    • Starttikorikki

      Taas latailin akkua varmuuden vuoksi laturilla. Aamulla kylmänä starttas hyvin ja myöhemmin kun oli seisonut muutaman tunnin. Kaupan pihasta ei meinannut käynnistyä 4km ajon jälkeen. Kuului sellasta ritisevää sahausääntä kun koitti startata. Kotiin päästyäni starttasin pari kertaa kokeeksi. Vikalla kerralla ei enään tapahtunut mitään kun avainta käänsi. Ainoastaan mittarivalot palaa. Ajovalot palavat kirkkaasti. Heitin akun taas lataukseen ja puhdistan akunkengät. Jos latauksen jälkeen taas starttaa niin oltava akun sökö tai laturin. Ihmetyttää kuitenkin tuo sahaava meteli mikä tulee kun starttaa. Ei ole ennen ollut tuollaista. Sehän taas viittaa kuluneeseen starttiin. Välillä pelaa ilman sivuääniä. Kylmänä näitä ongelmia esiintyy vähemmän.

      • senttipentti

        Jos ajovalot palavat kirkkaasti starttauksen aikana, ei käsittääkseni vika ole akussa.


    • Starttikorikki

      Ostin turhaan uuden akun -> ei starttaa edelleenkään, mutta solenoidi naksuttaa. Kaapelit startille sekä akun kengät puhdistettu -> ei vaikutusta. Se on nyt startin vaihdon paikka. Alkoi viime viikolla jo oireilemaan, tänään simahti lopullisesti.

      • Sis-soo

        Akun olisi voinut kokeilla irrottamalla kaapelit ja käyttämällä naapurin auton akkua starttikaapeleilla sen sijaan. Uuden osto oli hätäilyä. Vanha akku kannattaa pitää varalla.

        Jos startatessa kuuluu ylimääräistä meteliä, jota ei kuulu moottorin käydessä, niin vika on startissa. Jos on paljon ylimääräistä aikaa, sopivat välineet ja olosuhteet, niin startin peruskorjaa helpostikin, mutta kätevintä lienee vaihtostartti.


      • Ja.kauppias.tienaa

        Niinpä. Piti sitten ihan itse summassa ostaa uusi akku. Ei kannattanut ensin selvittää, missä se vika oikeasti on.
        Vahingosta viisastuu.
        Viisas viisastuu toisen vahingosta.


    • 8765

      Vilkaise moottorin maadoitus...

    • Starttikorikki

      Vaihdoin startin ja rupes heti pelittää. Huomas miten lähtee pirtsakammin käyntiin kun on uusi startti. Vanha oli jo toimiessaankin väsähtänyt tähän verrattuna. Minusta tuo vanha oli alkuperäinen eli n. 21v vanha.

      • senttipentti

        Hyvä juttu. Olet niitä harvoja henkilöitä, jotka ilmoittaa ,missä vika oli.


      • Pösö205-89

        Minulla kaksi autoa, kumpikin 27 v vanhoja. Toisella ajettu 480 000 ja toisella vasta 215 000 km. Alkuperäiset startit. Muutamia kertoja olen hiilet vaihtanut. Tarvikeliikkeessä hiilisatsi noin 10 euroa.


    • kolomenollakuus

      OLiko pösössä hiilet roottorin päädyssä?
      Meidän 306 oli kolmion muotoiset hiilet, uutta mulle.

      • Pösö205-89

        Oli. Pikkuisen vaivalloiset vaihtaa, mutta sitähän tämä on.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5289
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3417
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1562
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      191
      1449
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1066
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      978
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      778
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      769
    Aihe