Hajua listan ja lattian välistä

MinnaSuomi

Eli lyhyesti molempien lasten makuuhuoneet haisevat märälle kellarille. Haju tulee lähinnä lattian ja lista raoista. Mies ei ole ollenkaan huolissaan ja vähättelee ongelmaa. Asumme ulkomailla, jossa homeongelmaa vähätellään...

Laitoin hätäratkaisuna akryylimassaa listan ja lattian väliin - silti huoneet edelleen haisevat. Molemmissa huoneissa tuuletus on huono, sillä huoneiden ulkopuolella on ns. lasiboksi, jossa tosin voi ovia avata, mutta se ei auta. Ongelmaa on muissakin huoneissa, mutta muita huoneita pystyy tuulettamaan kunnolla, jolloin haju ei ole niin paha.

Talon räystäät on nyt korjattu, tosin aiemmin vesi valui vuosia lähinnä suoraan maahan.

Talo on 1970-luvun alkupuolelta, ei salaojia ja alhaalla on ryömintätila, jonne mahtuu ahtaasti. Avasin ryömintätilan luukkua ja haju alapohjassa on sama eli erittäin tunkkainen. Ryömintätilan luukku sijaitsee ns. vaatekaapissa, joka haisee ja sama haju on tarttunut myös vaatteisiin..

Mitä tehdä? Ahdistaa, pelottaa. Emme ole tosin sairastelleet. Tarkoittaako tämä automaattisesti isoakin kosteusvauriota? Miten lähteä liikenteeseen?

18

1490

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • omaa_kokemusta

      Maasto nousee talon ympärillä normaaliin tapaansa humuspitoisen aineksen maatuessa, jolloin ryömintätilan pinta jää aikojen kuluessa alemmaksi.
      Kun salaojia ei ole, niin sadeveden pääsy ryömintätilaan on todennäköisin ongelman aiheuttaja.
      Miten on hoidettu ryömintätilan tuuletus, vai onko umpinainen?
      Rakennuksen ilmanvaihto on varmaankin alipaineinen. Miten korvausilma saadaan? Venttiileistä? Pahinta on, jos korvausilmaa imetään esim. seinän ja lattian välisestä raosta ryömintätilasta. Akryylikitti auttaa, jos huoneen ja ryömintätilan välinen ilmanvaihto saadaan pysäytetyksi. Varsinaista ongelmaa tämä ei poista.
      Ryömintätila täytyisi ehdottomasti saada kuivaksi. Tässä auttaa vain salaojitus. Lisäksi ryömintätilan mikrobikasvusto pitäisi saada eliminoiduksi. Saastunut maa pois ja boorikäsittely.

      • käärmeöljykauppiaat

        Boorikäsittely = myrkkyä myrkyn päälle. Mikrobit jos aiheuttaa ongelmia, niin syynä ei niinkään ole itiöt, vaan kemialliset yhdisteet, joita mikrobit tuottavat taistellessaan elintilasta keskenään. Nykypäivän käärmeöljykauppiaat ratkovat ongelmaa ruiskimalla rakennukseen biosideja, jolloin

        - rakennuksesta tulee entistäkin myrkyllisempi paikka myös ihmisille
        - mikrobilajisto muuttuu, "kiltit" lajit kuolevat ja jos jotain jää jäljelle, niin ne tuppaa olemaan just niitä pahimpia "kemiallisen sodankäynnin spesialisteja".

        Edellisen kommentaattorin tietämys 70-luvun ilmanvaihdosta ym. oli kauniisti sanottuna hieman hatara.


    • kalle_kehveli

      "...Avasin ryömintätilan luukkua ja haju alapohjassa on sama eli erittäin tunkkainen. Ryömintätilan luukku sijaitsee ns. vaatekaapissa,..."
      Onko ryömintätila umpinainen ko. luukkua lukuunottamatta?

    • MinnaSuomi

      Kiitos vastauksista!
      Talon ulkoseinässä on luukkuja
      Ryömintätilaan.

      Talon sisällä on ilmaluukut ainoastaan kylpyhuoneessa ja pikkuvessassa, ei missään muualla. Ei koneellista tuuletusta. Kesällä meillä on ollut jatkuvasti ikkunat ja ovet auki.

      Apua. Eli kyseessä taitaa olla suuri/kallis operaatio? Salaojitus kuntoon, ryömintätilan kuivatus ja ilmanvaihdon parantaminen ja talon sisällä olevan ilman parempi kierrättäminen (miten tämä tulisi hoitaa, koneellinen tuuletus vai lisää luukkuja huoneisiin?)

    • MinnaSuomi

      Siis talon ulkoseinässä on tuuletusluukkuja ryömintätilaan.

    • MinnaSuomi

      eli miten tuota sisäistä ilmanvaihtoa pitäisi parantaa?

      Ja onko se niin, että nuo kemikaalit voi unohtaa homekorjauksissa? Ja ratkaisuna on saastuneen pinnan korvaaminen?

      • rojut_pellolle

        Saastuneen pinnan korjaus on oikea ratkaisu talon sisällä, mutta ryömintätilassa ei noin niinkuin automaattisesti.

        Jep, löytyy niitäkin, jotka vaihdattaa maat talon alta. Vaan kun maaperässä on aina mikrobitoimintaa, saattaa tilanne pian palautua ennalleen = rahat meni hukkaan.

        Ryömintätila ei ole asuintila, joten ei sen ole tarviskaan olla putipuhdas. Kunhan vaan saadaan estettyä, ettei ryömintätilasta virtaa ilmaa asuntoon. Ja korjataan edes pahimmat mokat.

        70-luvun talossa voi siellä ryömintätilassa olla homehtuvia muottilaudoituksia tai rakennusjätettä. Nämä pois. Hankalampi juttu on kosteus. Ryömintätilan pohjalla pitäisi olla jotain muuta tavaraa kuin hienoa hiekkaa, jossa maaperän kosteus nousee kapillaarisesti. Eikä sinne ryömintätilaan pitäisi pintavesienkään päästä juoksemaan. Vanhoissa taloissa usein kaikki nämä ongelmat...

        Kosteuden haihtumista voi vähentää monellakin ratkaisulla, esim. lecapapua sinne ryömintätilaan, mutta nämä sentään jo maksavatkin -> suosittelen, että palkataan rakennepuolen asiantuntija perehtymään kohteeseen antamaan korjausohjeet.

        Mutta ensin siis ne helpommat eli roinat pois sieltä, ehkä ilmanvaihtoa paremmaksi katsotaan, ettei pintavedet liruta talon alle.


    • eipaniikkia

      Tuohon saattaa auttaa alapohjan alipaineistus eli talon ilmavirtaus pitää kääntää "ylösalaisin".Lähtee alapohjasta hajut,kosteus,mikrobit,radonit yms.Samalla huoneilma raikastuu.Todella huonokuntoisiakin taloja on saatu tuolla tekniikalla jälleen asumiskelpoisiksi,Olen vierestä seurannut kavereiden toimintaa ja olen mykistynyt heidän työnsä tuloksista.
      Ota yhteyttä Suomen Sisäilmatutkijoihin,Timoon tai Ilkkaan.Yhteystiedot löytyy googlella.
      Kannatta kysyä.Ja please,älkää työntäkö sinne alapohjaan mitään myrkkyjä,ne nousevat takuuvarmasti ajankuluessa sinne teidän huoneilmaan..
      Toivoa on.

      • kalle_kehveli

        Siis huippuimuri katolle ja imuputki ryömintätilaan? Saattaa onnistuakin, mutta tuon imurin täytyy sitten kaiketi olla päällä koko ajan?


      • kuulostaa_paremmalta

        Nyt rupesi tulemaan asiallisia neuvoja.

        Nuo voisi sitä talon ilmanvaihtoakin katsoa. 70-luvun talossa lie ilmanvaihto painovoimainen, mutta kon. poistokaan ei tässä lajissa ole yhtään parempi. Kun rakenteiden ilmatiiveys on heikko, ilma vaihtuu pitkälti sillai, että ilma poistuu a) kanavista b) yläpohjan vuotojen läpi ja "raikasta" korvausilmaa virta sisään juurikin seinien ja lattian liitoskohdista. Vuotoja voi yrittää tilkitä, mutta täysin tiiviiksi alapohjaa tuskin saa. Eli kunnolliset korvausilma-aukot ulkoseinillä saattavat helpottaa, jos nyt ahdistaa korvausilman saannin kanssa.

        Mahdollista, jopa todennäköistä, on sekin, että ilmanvaihto on ylipäätään aika heikkoa, jolloin pelkät korvausilma-aukotkaan eivät paljoa auta. Aloittajahan mainitsi, että makuuhuoneiden ilmanlaatu on kehno.. Näin etenkin 1 krs tasakattoisissa taloissa, joissa pelkkä painovoimainen poisto. Koneellinen iv auttaisi, muttei ole ihan halpa keksintö.


    • MinnaSuomi

      Iso kiitos kaikille neuvoista!!

      Mies löysi firman, joka tekee alapohjan lämmönerityksiä (asumme ulkomailla) - tähän lystiin kuuluu ilmainen alapohjan kartoitus. Siis painotus sanalla ilmainen... Mies haluaa lähteä tästä liikenteeseen eli tuo alapohjan kartoitus kiinnostaa. Itseä tosin pelottaa, että paikalle saapuu myyntimies mynttinen, joka ei osaa ottaa huomioon näitä muita juttuja joista puhuitte ja jonka pääasiallisena tarkoituksena on vain myydä tuota eristystä... Tästä ollaan väännetty nyt miehen kanssa, että otettaisi paikalle kunnon asiantuntija heti kättelyssä, mutta nuukana miehenä ei suostu.

      Eli tästä lähdemme liikenteeseen ja katsotaan löytääkö tuo vikoja alapohjasta/ mikä on tämän ilmaisen kartoituksen tulos...

    • NäinTeinItse

      Ensiavuksi käy, että nostaa huonelämpötilaa. Haisee aluksi, kun home alkaa kuivua, mutta helpottuu homeen kuivuttua. Tuulettaa kannattaa aina välillä. Ei hyvä ratkaisu, mutta jos ei voi muuttaa, tällä konstilla voi pelata aikaa.

    • suomenluonnonmaalit

      Hei,

      Laitetaan kirjavien vinkkien jatkoksi vielä meidän näkemyksiämme.

      Paras olisi tietysti jos pystytte muuttamaan terveeseen asuntoon.
      Kosteusvaurioiden korjaaminen on kallista ja aikaavievää toimintaa.

      Useat homemyrkyt aiheuttavat enemmän ongelmia kuin poistavat niitä.http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/02/06/homesiivouksissa-kaytetty-vaarallisia-myrkkyja

      On olemassa myös vaarattomia homepesu- ja -suoja-aineita.
      https://www.suomenluonnonmaalit.fi/tuotteet/homeenpesuaine-auro-05l/
      https://www.suomenluonnonmaalit.fi/tuotteet/homeenestoaine-auro-05l/

      Hätärarkaisuna voi sisäilman laatua parantaa maalaamalla mahdollisimman paljon sisäseinää/sisäkattoa kalkkimaalilla. Kalkkimaalilla on huoneilmaa parantava vaikutus, koska se hyvin emäksisenä estää hometta kasvamasta.
      Alla olevalla tuotteella on todistetusti huoneilman laatua parantava vaikutus.
      https://www.suomenluonnonmaalit.fi/tuotteet/raikastava-seinamaali-auro-10l/

      Ja tämä on tietysti hätäratkaisu. Ainoa oikea tapa on korjata homehtuneet rakenteet terveisiin. Kuitenkin ymmärsin tekstistäsi että jotain olisi syytä tehdä heti, ja tämä on jotain minkä pystyy tekemään helposti.

      Autamme mielellämme lisää
      [email protected]

    • Astudiossakuultua

      Homeista ei ole todistetusti kukaan sairastunut, ei ole näyttöä että homeet aiheuttaisivat sairauksia.
      Suomessa juuri lääketieteen tohtori ryhmä todennut asian ja julkaissut lausuntonsa.
      Nyt loppuu vouhkaaminen tässäkin maassa.

    • Turhaavouhkaamista

      Riittää kun rakenteet pysyvät kuivina, niin yksinkertaista se on.

    • ongelmaa

      Kiinnitti huomioni otsikko, meillä ihan sama asia oli, muutettiin pari vuotta sitten päätyasuntoon, rivitaloon, 70-luvun alussa rakennettu.
      Huomattiin jo muuttaessa hieman tunkkainen haju,mutta ajateltiin että on tyhjillään ollut niin siitä tulisi. Kuntotarkastus oli ok.
      Kostea syksy kuitenkin voimisti hajua ,jota tuli lattialistan välistä, päädyn puolelta.
      Tehtiin lattiaremontti ja lisättiin tuuletusaukkoja, lattiaremontin yhteydessä tiivistettiin myös seinän ja lattian välinen rako, jossa ei ollut mitään.
      Kaikki vaikutti paremmalta, ei enää vaatteissa hajua jne. Nukutti paremmin, oli terveempi olo.
      Salaoja kaivonkansi sijaitsee keittiön seinän takana, se on ruvennut olemaan kallellaan seinään päin, kaivon ympäriltä oli soraakin hävinnyt n.30cm korkeudelta, etupihalla seisoo lätäköt monta viikkoa vaikka ei sataisi. Maa ei ole tasainen, vaan aaltoilee.
      Etupihan laatat sammaloituneet. Ulkoseinissä ei mitään silmin nähtävää.
      Mikä olisi vienyt maata salaojan ympäriltä?
      Niin, ja tuo haju, sitä puskee taas keittiöön vaikka uudet lattiat ja tiivistetty jne, liesituuletinta ei voi käyttää. Tällä hetkellä keittiön ovi on koko ajan kiinni, paitsi ruoan laiton ajan.
      Suututtaa kun on niin hidasta, kolme pientä lasta, taloyhtiöllä pitää olla joku kokous ennen kuin voidaan tarkistaa salaojien kunto. Isännoitsijä ja muut asukkaat ei tunnu tietävän edes saloja sanaa.
      Onkohan vika edes siinä? Sokkelista on tehty kosteusmittauksia ja kuiva oli, mutta alempaa ei olla tehty.
      Kertokaa joku jos satutte lukemaan ja kuulostaa tutulta. Haju on kellarimainen..

      • dfsdfd

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1545
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1016
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      975
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      937
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      860
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      694
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe