Tuulivoimamelun terveysvaikutukset ja THL

terveysjahyvinvointi

On kyllä taas niin mahtavaa asioiden vääristelyä ja puolueellista uutisointia, että oksennus meinaa tulla. Kerrataan hieman tapahtumien kulkua:

- Ylimitoitettu tuulivoiman syöttötariffi on käynnistänyt Suomessa holtittoman tuulivoimarakentamisen. Ennennäkemättömän suuria merialueille suunniteltuja voimaloita on rakennettu aivan liian lähelle asutusta.

- Voimaloiden läheisyydessä (<10km ) asuvat ovat alkaneet raportoida erilaisista terveysoireista sekä ihmisillä että eläimillä. Oireet ovat alkaneet voimaloiden käynnistyttyä ja niiden on raportoitu vaihtelevan tuuliolosuhteiden mukaisesti ja helpottavan, kun ihminen poistuu alueelta. Terveysoireiden vuoksi useat perheet ovat joutuneet jättämään kotinsa. Tässä yhden perheen tarinaa: www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=6VHDu0k78nk Ongelmista on uutisoitu ja kirjoiteltu niin laajasti, että ylintä Valtiojohtoa myöden asia pitäisi olla tiedossa.

- Oireista kärsivät ovat selvittäneet, että samanlaisia ongelmia on raportoitu laajasti myös muualla maailmassa. Oireiden aiheuttajaksi on epäilty tuulivoimaloiden jättikokoisten siipien aiheuttamaan paineaaltoilua, eli ns. infraäänimelua. Esim. Australiassa tuulivoimarakentaminen on lopetettu, koska infraäänen todettiin aiheuttavan terveysoireita. On myös havaittu, että suurten tuulivoimaloiden aiheuttama infraäänimelu on ollut tiedossa jo pitkään. Jo vuosikymmeniä sitten NASA:n koevoimaloilla havaittiin matalataajuista melupäästöä. Asia on ollut tiedossa myös turbiinivalmistajilla, jotka ovat todenneet matalataajuisen melupäästön olevan isojen voimaloiden rakenteellinen ominaisuus, jota ei voi säädöillä tai muutoksilla poistaa.

- Suomessa on mitattu tuulivoimaloiden aiheuttamaa paineaaltoilua ja saatu samanlaisia tuloksia, kuin esim. Australiassa. On havaittu voimakasta kausaalisuutta tuulivoimaloiden tuotantolukemien / tuulen voimakkuuden ja terveysoireiden välillä. Tuloksista on tiedotettu ylintä Valtiojohtoa myöden, mutta kukaan ei ole halunnut asiaan tarttua. Ilmeisesti poliittinen paine ja pelko kasvojen menetyksestä on liian kova. Vastuulliset viranomaiset pelkäävät asian myöntämisen johtavan siihen, että heitä syytetään virkavelvollisuuksien hoitamatta jättämisestä. Moni asia myös viittaa pahaan korruptioon.

- Kotinsa jättäneet ja terveysoireista kärsivät ovat hakeneet apua kaikista mahdollisista virastoista ja laitoksista, mutta apua ei ole mistään suunnasta tullut. On vain sanottu, että asiaa ei ole riittävästi tutkittu, eikä kukaan voi tehdä asialle mitään. Paine on kuitenkin kasvanut niin kovaksi, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) on ollut pakko vastahankaisesti aloittaa jo lähtökohtaisesti melko epämääräiset tutkimukset.

- Ilmeisesti parasta mitä THL voi kotinsa ja terveytensä menettäneiden puolesta tehdä on julkaista muutaman sivun mittainen artikkeli Ympäristö ja Terveys -lehdessä. www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/131157/YT5-2016_Turunen_ym_final.pdf?sequence=1 . Artikkelissa todetaan, että jonkinlainen ihmisjoukko kokee tuulivoimaloista merkittävää haittaa, mutta asia jätetään taas täysin avoimeksi ja todetaan, että lisätutkimusta tarvitaan. Onkohan muuten täysin laillista tutkia terveysongelmien kehittymistä? Oireista kärsivät alistetaan koe-eläimien asemaan.

- THL:n artikkelista Suomen Tuulivoimayhdistys tekee omat johtopäätöksensä ja lähettää tiedotteen, joka jälleen kerran uppoaa lehdistöön. Ainakin Savon Sanomat, Keskisuomalainen ja Karjalainen julkaisevat uutisen, jossa todetaan "Tutkimus: Tuulivoiman melu häiritsee merkittävästi vain harvoja". Kaikki rimat alittaa erityisesti Keskisuomalainen jonka alaotsikossa lukee "Tuulivoimaloiden infraääni ja ihmisten kokemat oireet eivät ole yhteydessä toisiinsa".

- Miten on mahdollista, että myös THL pelaa tässä asiassa tuulivoimatoimijoiden puolella? Eikö THL:n pitäisi toimia Terveyden ja hyvinvoinnin puolesta?

- STY tavoilleen uskollisena junailee omaa etuaan ja vääristää totuutta kuten parhaaksi näkee, mutta miksi lehdet julkaisevat moista propagandaa? Eikö näin vakavassa asiassa olisi syytä edes vähän pysyä totuudessa?

Voin vain kuvitella, että miltä kotinsa ja terveytensä menettäneestä tuntuu, kun lukee THL:n artikkelia ja siitä revittyjä vääristeltyjä uutisia.

39

291

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • järkihoi

      ( http://yle.fi/uutiset/ranua_tyrmasi_tuulimyllyt/9171169?origin=rss )

      "Ranuan Hervaan ja Raiskioon on suunniteltu alueet tuulimyllyille osana Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavaa. Ranuan kunnanvaltuusto päätti esittää, että tuulivoimalle Ranualle merkityt alueet poistetaan kaavasta. Päätös syntyi tiistaina äänin 21-5.

      Tuulivoima-alueiden poistamista kaavasta esitti kunnanhallitus."

      Edes jossain vähän järkikin toimii.........

    • PelastetaaanRevonlahti

      http://www.adressit.com/pelasta_revonlahti
      Allekirjoita adressi ja auta pelastamaan Revonlahti!

      Allekirjoita tämä adressi vastustaaksesi näitä tuulivoimahankkeita, jotka vaarantavat kyläläisten terveyden! Jo niistä yhdeksästä Vartinoja 1 tuulivoimalasta, jotka ovat jo pystyssä, on tullut hyvin monille asukkaille laajoja terveyshaittoja:

      -rytmihäiriöitä, verenpaineen nousua

      -unihäiriöitä: nukahtamisvaikeuksia, huonontunutta unenlaatua

      -korvavaivoja: painetta korvissa, tinnitusta, korvatulehdusta-päänsärkyä, migreeniä

      -pahoinvointia, väsymystä, huimaus- ja tasapaino-ongelmia sekä stressin lisääntymistä ja heikentynyttä stressinsietokykyä

      Suurin tuulivoimaloiden terveyshaittoja aiheuttava tekijä ovat infraäänet, jotka syntyvät voimaloiden lapojen liikkeestä. Infraäänet ovat matalataajuisia ääniaaltoja, joita korva ei kuule, mutta jotka aiheuttavat mm. painetta korvissa ja stressiä lisääviä delta-aaltoja aivoissa. Kun tuulivoimaloita on useita, niiden aiheuttaman infraäänen määrä lisääntyy siinä määrin, että se luokitellaan fysikaaliseksi saasteeksi, jonka haittavaikutuksia voidaan pitää terveyden kannalta yhtä haitallisina kuin radioaktiivista säteilyä tai liiallista UV-säteilyä.

      Haluatko vaikuttaa enemmän? Voit antaa Siikajoen kunnalle sekä ELY-keskukselle mielipiteesi, muistutuksen ja valituksia tuulivoimahankkeista. Siitä lisätietoja Siikajoen kunnan sivuilla http://www.siikajoki.fi/, sekä Facebookissa Revonlahti 24h julkisessa ryhmässä.

      • PaholaisenPentu

        Allekirjoitettu on. Tuulivoimassa pesii vain ja ainoastaan raha ja rahanahneet toimijat.

        Kehtaavat vielä puhua ja yrittää sumuttaa vedoten tieteellisiin tutkimuksiin, joiden mukaan tuulivoimaloista tai niiden tuottamasta infraäänestä aiheudu minkäänlaista haittaa, vaikka on ihmisiä, jotka ovat joutuneet lähtemään kodistaan sairastuttuaan tuulivoimaloiden haitoista.

        Kuinkas kauan niitä tuulivoimaloita on Suomessa ollut? Niin lyhyen aikaa, että kaikkia haittavaikutuksia ei pysty mitenkään mittaamaan tai todistamaan.

        KUKAAN ei myy kotiaan huvin vuoksi.


    • tuulivoimaontyhmää

      Koko tuulivoimarakentaminen on alusta loppuu aivan syvältä!

      Tuulivoimatoimijat (eli yksittäiset koijarit) yrittävät tavoitella pikavoittoja ihmisten kustannuksella. Edellinen projekti oli joku verkostomarkkinointi tai koiranruokabisnes, mutta nyt panostetaan täysillä uusiutuvaan energiaan. Tarvittavat maa-alueet vuokrataan kaikkein hölmöimmiltä maanomistajilta, jotka hädin tuskin osaavat nimensä paperiin kirjoittaa. Kukaan ei ymmärrä edes miettiä sellaistakaan seikkaa, että miksi maat vuokrataan, eikä osteta.

      Pienten kuntien virkamiehet eivät tietysti ymmärrä epäillä mitään, kun herra Helsingistä alkaa puhumaan 150 miljoonan investoinnista. Rakennustarkastajakaan, joka toimii kaava-asioiden asiantuntijana ei ole edes kuullut tuulivoimaosayleiskaavasta, mutta pakko sen on hyvä juttu olla, kun on niin kalliskin. Jos vastustusta esiintyy heti aluksi, niin tarjotaan vuokrasopimusta, kyllä se siitä sitten etenee. Tavallisten kuntalaisten valitukset voidaan leimata kateudeksi ja jämähtyneisyydeksi.

      Tuulivoimatoimija teettää konsultilla kaikenlaisia lippuja ja lappuja. Koska mitään muita tilauksia ei ole ja vaihtoehtona on lomautus toistaiseksi, niin yksittäinen konsultti copy-pastettaa netistä vähän kaikenlaista linnuista ja luonnon monimuotoisuudesta. Ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta ja muista dokumenteista tehdään pätevän näköisiä, mutta sisältö on pelkkää kuraa. Konsulttia hävettää kirjoittaa tuollaista, mutta esimies kannustaa, "saadaan tuostakin sitten liikevaihtoa ja laskutusta". Ja mitä muita töitä voikukkia tutkinut melkein valmis maisteri voisi edes tehdä? "Eikä meillä konsultteina ole mitään vastuuta mistään".

      ELY:n valvovalla viranomaisella on puolestaan niin kauhea kiire, ettei se jaksa edes lukea ko. sepustuksia. Riittää, kun vähän silmäilee. Samat laput näyttää olevan joka hankkeessa. Sorsat, törmäykset ja monimuotoisuus mainittu, se varmaan riittää. Kuntapäättäjät tästä sitten lopulta vastaa, minä vain ohjaan. Pitääkin mennä seuraavaan palaveriin ja sitten liutella kohti kotia.

      Kuntapäättäjät, jotka nykyisin ovat muutamia poikkeuksia huomioimatta valitettavasti vähän heikompaa ainesta (koska normaali työssäkäyvä ei ehdi tuollaiseen tehottomaan vänkäämiseen osallistua), eivät luonnollisesti jaksa edes lukea tuollaisia selostuksia läpi. Pääkin tulee kipeäksi, kun on niin vaikeita sanojakin. Luotetaan, että joku muu lukee. Ja sitä paitsi, ei esittelijä tällaista esittäisi, jos se olisi huono juttu. Koska kuntalaiset ovat kuitenkin hanketta rajusti vastustaneet, niin joku keksii vaatia parempia melumallinnuksia.

      Teknillisestä Korkeakoulusta tms. juuri valmistunut jamppa laitetaan melumallinnusta askartelemaan. Ohjeistus on selkeä, "teet sellaisen mallinnuksen, ettei yhteenkään torppaan aiheudu haittaa". No, simulaattori-ohjelmisto ei oikein sovellu tuulivoimamelun leviämisen mallintamiseen. Oikeastaan mitään lähtötietojakaan ei ole. Valmistajakaan ei ole uskaltanut takuuarvoja luovuttaa. Lopulta haluttu käyrä piirretään karttapohjalle vaikka Paintilla ja kuntapäättäjät ovat tyytyväisiä "näytimme valtamme ja vaadimme tarkat mallinnukset". Sitten voidaankin jo mennä koko porukalla teatteriin ja illalliselle, kyllä tuulivoima on vaan hieno juttu!

      Hankkeelle valitaan pääurakoitsija muutaman tarjouksen tehneen konkurssikypsän urakointifirman joukosta. Halvin tietysti valitaan ja sama logiikkaa käyttää myös pääurakoitsija aliurakoitsijoita valitessaan. Tekijät tulevatkin lopulta Romaniasta tms. Äkkiä runnotaan perustat kuntoon. Samalla tietysti murjotaan koskemattomia metsiä ja muuta luontoa suuret määrät.
      Paikallinen ravintoloitsija hämmästelee, ettei hanke lisää lainkaan myyntiä. Romanialaiset istuvatkin vain ongella läheisen joen varressa. Urakoitsijoille ei lopulta katetta jäänyt, mutta saatiin sentään olla pari kuukautta töissä. Muita urakoita kyllä vastaavasti menetettiin, kun piti sitoutua tätä "puistoa" rakentamaan.

      Turbiinivalmistaja käämittää kovalla kiireellä surkeasti suunniteltuja turbiineja. Sekundaa tulee, mutta kai ne nyt muutaman vuoden siellä Suomessa pyörii. Saadaan näistä kuitenkin Suomalaisten rahoja reilut 100 miljoonaa. Siipien toimintaa ei nyt ehditty mallintamaan, mutta pidempi lapa on kai aina parempi. Huoltoa ei kannata miettiä, joku muu sitten miettii, kun aika tulee. Vanhempi suunnittelija kyllä epäilee, etteivät laitteet toimi pakkasessa. Projektipäällikkö käskee suunnittelijan olla hiljaa.

      Tuulivoimatoimijat perustavat oman etujärjestön, joka huolehtii mediasodankäynnistä, jotta rajusti kasvanut tuulivoimavastaisuus saataisiin pidettyä aisoissa. Tehtävään palkataan muutama kirjoitustaitoinen nuori mimmi yliopistolta. Mitään ei tarvitse tekniikasta ymmärtää, kunhan vain kirjoittaa, että tarvitsemme uusiutuvaa puhdasta energiaa. Vuorollaan trollataan netin keskustelupalstat turvoksiin tuulivoiman ihanuudesta.

      jne...

    • NoinhanSeOn
    • Jounivaan2

      Minä sairastun melko kaukanakin olevista myllyistä, mutta onneksi niitä ei ole lähellä kotiani. Kyllä hirvittää noitten ihmisten puolesta, jotka joutuvat tuulimyllymafian murskaamiksi.

    • Radiosta_kuultua

      Merikarvialla on asukkaat joutuneet jättämään kotinsa tuulivoimaloiden takia sairastuttuaan. Tietääkö joku tästä asiasta tarkemmin?

      • Matkalla.minäkin

        Kyseessä oli vakavat sairastumiset. Asiasta oli radion uutisissa.


    • "Suomessa on mitattu tuulivoimaloiden aiheuttamaa paineaaltoilua"
      paine aaltoilu vaimennee etäisyyden neliöön. jos vieressä ei oireile eikä tunne, miten sitten kilometrin tai kolmen päässä.
      Olisin sokkokokeiden kannalla. että herkkä ihminen altistettaisiin "styroksi mökkiin" ja hän vain oireiden perusteella sanoisi pyöriikö mylly vai ei.. Muuten on vaikea uskoa.

    • TutkijanAsenneNäkyyLäpi

      Naurettavaa tehdä haastattelututkimus ihmisille, jotka ovat altistuneet infraäänelle. Ihan sama olisi kysyä röntgenkuvauksesta tulleilta ihmisiltä, että miltäs tuntui?

      Molempia ihmiskeho sietää pieniä määriä, mutta pitkäkestoinen altistus saattaa olla kohtalokasta.

    • Salakavalat

      Infraääniä ei vielä tunneta, eikä niiden aiheuttamia sairauksia. Ei tunnettu aikoinaan asbestinkaan terveyshaittoja vaan sitä kehuttiin vuolaasti. Onko tuulivoima energiatuotannon asbesti?

    • tutkijoilleTerveisiä

      THL:än kyselytutkijoilta on mennyt tällainen tutkimus ohi. - vai lieneekö tutkimuksen tilaaja ummistanut silmät?

      http://www.hs.fi/m/tiede/a1436754719447

      Toivoisin vihdoinkin puolueetonta tutkimusta, jossa tutkijan asenne ei sanelisi lopputulosta, mutta taitaa olla liikaa pyydetty.

      • airfoiljokaeikirj

        Vaikuttaa vain niin paljon oma kanta tuulivoimaloihin, häiritseekö ne vai ei.


      • Tutkimusta.kannattava

        Nythän tuli esitys. että haittoja aletaan tutkia. Kiitos Perussuomalaisten.


      • korrptiovapaaSuomi

        Mielenkiinnolla odotan kuka on se puolueeton tutkija.


    • 9000-lergta
      • ostaisin.tonttinne

        Ultraääni vaimenisi hyvin nopeasti kun siirrytään kauemmas voimalaitoksesta, arvelisin aaltoliikkeen tuntijana. Jos ultraääntä syntyisi merkittävässä määrin, aiheuttaisi se värähtely joka äänen saisi aikaan jo suuria ongelmia voimalaitoksen rakenteille. Sepitettyjä muka-huolia mutta niin varteenotettavia (tieteessähän epäilys kuuluu asiaan) että hajoita-ja-hallitse -persu saa taas asioita hidastettua.

        Tai sitten kysymys oli koko ajan infraäänestä.


    • MY_1

      On aivan sama, aiheuttaako ongelman infra- vai ultraäänet, mutta oleellisinta on, että jos yöunet häiriintyvät voimalan läheisyydessä, niin se aiheuttaa monenlaisia vaivoja lähiseudun asukkaille. Muuten hiljaisessa huoneessa on vaikea nukkua, vaikka taustamelu olisi suhteellisen vaimeaakin. Minulla on tästä omakohtaista kokemusta voimaloiden ollessa 1,5 km päässä kesäasunnosta.

      Tämä on se todellinen ongelma ja siitä päästäisiin, jos voimalat rakennettaisiin riittävän etäälle asutuista rakennuksista. Tuskin kukaan vastustaisi sinäänsä puhdasta tuulivoimaa, jos niitä ei väkisin rakennettaisi aivan kiinni asutukseen. On ihmeellistä, ettei tähän ydinkysymykseen puututa.

      Väitän, että jos tuulivoimaa ei rakennettaisi alle kahden kilometrin etäisyydelle asutuksesta, tuulivoiman vastustus loppuisi lähes kokonaan. Silti Suomesta löytyisi voimaloille rakennuspaikkoja niin paljon kuin sitä ylipäätänsä tänne voidaan rakentaa. Kaikkihan tietävät, ettei koko energiajärjestelmää voida rakentaa vaihtelevasti sähköä tuottavan tuulivoiman varaan. Tietysti se maksaisi vähän enemmän, mutta jos tuulivoimayritykset tuottavat tällä hetkellä 60%:n tuottoja sijoitetulle pääomalle, niin luulisi tähän olevan varaa. Nykyisellään tuulivoimarakentaminen ei ole kestävällä pohjalla.

    • mikimaus2

      En asu lähellä tuulivoimaloita, mutta olen käynyt niitä katsomassa, ja minä tunnistan nuo oireet itselläni, mistä monet puhuvat. Minua ei kaupungin melut haittaa, mutta noissa myllyissä on jotain, joka saa voimaan pahoin.

    • trttf6

      Tuo Ville Niinistö on yks kyrpä, ja puolueensa iso vitsi.

    • laitetaantuulemaan

      Dieselin hiukkaspäästöistä puhutaan vähän. Aiemmin tuolla viitattiin sähkömangneettisen säteilyn haitoista (matkapuhelimista yms. ei luovuta),ydinvoiman ongelmat ovat edelleen ratkaisematta ja Suomi haluaa niitä tänne innolla. Itse asun meluavan paperitehtaan vieressä, jossa vesivoimalla, puujätteellä ja talvisin fossiilisilla polttoaineillakin pyöritetään laitteita.. Hyvätkään äänieristykset eivät estä melua tulemasta sisään öisin. Tuuletusikkunoista tulee (tehtaalta) mustaa tököttiä. En kuitenkaan valita, koska myllyjen pysähtyminen tietäisi tuhansien työpaikkojen menettämistä.
      Tuulienergia on ilmaista ja sitä on todella paljon. En halua vähätellä ja kieltää edellä mainittuja ongelmia. "Ropellit" täytyy nykyisellä tekniikalla pystyä suunnittelemaan sellaisiksi, ettei tätä infraääni-ilmiötä syntyisi. En myöskään ymmärrä, miksi monet voimalat ovat sijoitetut lähelle asutusta (myös. huvila-asutusta). Suomi on aivan liian riippuvainen tuontienergiasta, joten tuulivoimaa ei pidä jättää laskuista pois. Nopeasti nyt vain insinöörit (suomalaiset tietenkin) suunnittelemaan ympäristöystävällisempiä tuulimyllyjä, jotka myöskin valmistettaisiin Suomessa ja niistä saataisiin samalla vientituotteita.

      • josHaittaTodellinen

        Jokaisella tehtaalla on melupäästöjen suhteen ohjearvot, jota ei saa ylittää. Jos arvot ylittyvät, niin ovat velvollisia korjaamaan haitan.


    • ZONIEEHOORNI

      Vihreät huolestuvat tuulivoimaloiden haitoista vain silloin, jos seutuvilta löytyy kuollut susi tai ahma, yksittäisistä ihmisistä viis veisaavat, paitsi ehkä tummempihipiäisistä.

      • Anonyymi

        Osa ihmisistä on allergisia sähkölle ja ovat kertoneet julkisesti asiasta mediassa. Miksei infraäänille allergiset saisi myöskin puhua asiastaan. Miksi yleensä kysenalaistetaan asia.


    • kaalipukit

      Pöyryllä ja Rambollilla on kokemusta tuulivoimasta. Heidän kuurot ja sokeat tuulivoima-asiantuntijat tuottavat ministeriölle täysin heidän toiveidensa mukaisen raportin.

    • 0tutkimus

      Miksi tehdä tutkimus, joka ei vakuuta ketään?

      http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3130804/Tuulivoiman terveysselvitys valmistuu kevaalla

      Luulin, että nyt olisi vihdoinkin ollut tarkoitus mitata tuulivoimamelua kun siitä niin laajasti valitetaan, mutta edelleenkin näköjään nojaudutaan vanhoihin selvityksiin, joissa on tutkittu puolet pienempiä voimalaitoksia.

      Täyttä verorahojen tuhlausta tällainen "tutkimus", tai oikeastaan vanhentuneen tutkimustiedon yhteenvedon tekeminen.

    • korruptiokukkii
    • husetusta

      Suomessa rakennetaan merelle suunniteltuja voimaloita maalle, mitä mualla ei hyväksyttäisi.

    • huonollatolalla

      Teollisten tuulivoimaloiden rakentaminen maa-alueille asutuksen keskelle on alusta loppuun niin typerää, että sitä on ilmeisesti jopa hieman vaikea ymmärtää. Tavallinen ihminen ei halua edes ajatella, että joku asia voisi olla noin huonolla tolalla.

      Joku ulkopaikkakuntalainen tai ulkomaalainen koijarifirma raiskaa ihmisten elinympäristön yli 200metriä korkeilla voimaloilla, jotka ostetaan erittäin kalliilla ulkomailta ja maksatetaan veronmaksajien selkänahasta. Kohdepaikkakunnalle jää pelkästään haitat ja raha valuu ulos. Usein joku paikallinen päättäjä suostutellaan vuokrasopimuksella lahjomalla junttaamaan hanketta väkisin läpi. Haitta ulottuu monia kilometrejä kaava-alueen ulkopuolle, mutta mitään varsinaisia hyötyjä ei tule.

      Kun vielä huomioidaan tuulivoimaloiden negatiiviset terveysvaikutukset, palo- ja jääriskit, maankäyttörajoitukset, linnusto- ja muut vaikutukset eläimistöön, ylisuuret huoltotiet, sähkökadut, vaikutukset tutkiin ja viestiliikenteeseen, maanomistajan kohtuuton riski tuulivoimayhtiön luopuessa bisneksestä, ympäristöriskit voimaloiden voiteluaineista ja rakentamisajan kemikaaleista, jne. Voidaan todeta, että koko tuulivoimarakentamisessa ei ole mitään järkeä.

      • samaamietin

        Asiaa kirjoitat. Olen täysin samaa mieltä. Asioita on vaikea hahmottaa Helsingistä, jossa ei ole ainoatakaan teollisuuskokoluokan tuulivoimalaa, mutta silti siellä näistä asioista suurelta osin päätetään.

        Eikä se tuulivoima edes ole puhdasta.
        https://www.todaytonightadelaide.com.au/stories/poison-wind


      • Tuulivoima on maailman puhtainta energiaa.


      • ToinenTotuus

        Väite on yhtä totta kuin Iltasanomien lööpit.

        Lisää lööppejä.
        Polkupyörällä ajaminen käyttää maailman puhtainta energiaa.
        Rappujen nouseminen on vielä puhtaampaa.
        Auringon valo on puhtainta!


      • Anonyymi
        stuxnet kirjoitti:

        Tuulivoima on maailman puhtainta energiaa.

        Tuo on täysin perseestä oleva väite!


    • "Suuritehoisten tuulivoimaloiden melu häiritsee saman verran kuin pienten – "Suojaetäisyydet tulee määritellä desibelien, ei kilometrien mukaan""
      http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3714568/Suuritehoisten tuulivoimaloiden melu hairitsee saman verran kuin pienten Suojaetaisyydet tulee maaritella desibelien ei kilometrien mukaan

      Hieno havainto artikkelin kirjoittajalta: myös tuulimyllyjen aiheuttamalle melulle suojaraja, ei pelkästään "yleinen suojaraja", mitä kaikkea muuta siihen mahtuukaan.

      "Valtioneuvoston vuonna 2015 antaman asetuksen mukaan tuulivoimalan ulkomelutaso saa olla melulle altistuvalla alueella päivisin enintään 45 desibeliä ja öisin 40 desibeliä. Hongiston mukaan nykyinen ohjearvo näyttäisi perustellulta myös suurille voimaloille.

      – Eräissä kunnissa on määritelty kahden kilometrin suojaetäisyys tuulivoimaloille. Etäisyys tulisi kuitenkin määrittää melutason mukaan tapauskohtaisesti, hän sanoo.

      Vaikka tutkimuksessa melun ei koettu häiritsevän juuri lainkaan alle 30 desibelin äänitasossa, Hongisto ei usko nykyisten desibelirajojen laskemisen poistavan häiritsevyyden tunteita.

      – Nykyinen raja on siinä mielessä ideaali, että vakavia terveysvaikutuksia ei ole raportoitu. Jos raja olisi tiukempi, voimaloita ei voisi enää sijoittaa juuri mihinkään. Vaikka raja olisi 30 desibeliä, aina löytyy niitä, joita sekin häiritsee, Hongisto uskoo. "

      Viimeiseen lainattuun kappaleeseen viitaten:
      https://keskustelu.suomi24.fi/t/15037134/huolipuhe-tuulivoinman-terveyshaittana

      • UskoTaiÄläs

        Ongelma ei ole äänenpaine vaan taajuus, tästä saadaan lähiaikoina lisää tieteellistä näyttöä. En halua avata asiaa sen enempää, mutta kannattaa seurata infraäänikeskustelua - voi olla, että moni yllättyy kun saa oikeata tietoa infraäänten vaikutuksista ihmisiin ja eläimiin.

        Tuulivoiman puolustajat eivät erota äänenpainetta ja taajutta toisistaan - tarkoituksella.
        Esim Melututkija Hongiston juttu infraäänistä oli vähintääkin kyseenalainen.
        Paras osa jutussa oli kohta "Jotta infraääni voisi aiheuttaa terveyshaittaa, pitää se ensin kuulla", eli alfa, beta ja gammasäteetkin pitää ensin nähdä jotta ne voiva aiheuttaa terveysvaikutuksia?


      • tämmönen-tapaus

        "Jotta infraääni voisi aiheuttaa terveyshaittaa, pitää se ensin kuulla".

        Totisesti totisesti rimanalitus "meluntutkijaksi" itseään tituleeraavalta.


    • Vihervirus

    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      166
      2819
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2021
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2016
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1825
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe