Kauppiaat vs. Ostajat.

HyvääYötäJaHuomenta

On tämä sitten palstojen palsta!
Niin hyvässä, kuin pahassakin ainakin hauskuutta riittää molemmin puolin; sekä kauppiaille että myyjäpuolelle muutoinkin, että myös lienee oma hauskuutensa asiakasosastollekin; kukin luojansa suomin edellytyksin toki tulkiten omat hauskuutensa, josko myös joskus verenpaineen kihahduksetkin kuuluu palstan henkeen.

Olettaisin suurimman osan myyjäpuolella purskahtelevan välillä nauruun takuu-uskovaisten "niin minä mieleni pahoitin" ja "käräjillä tavataan" -höpinöille. Saattaapa tuota joskus kihahtaa lämpö punaisenkin puolelle, kun lukee aivan törkeimpiä "huijariliike se ja se" solvauksia. Pitää kai siltikin muistaa sekin totuus, että myyjäpuolella meillä on tuhansien kauppatapahtumien kokemus, kun ostajapuolella se voi olla ihka ensimmäinen.

Meidän myyjäpuolella luonnollisestikin pitää oman alamme toimintamalleista ja lainalaisuuksista tietää enemmän; sekä vastuista ja velvoitteista, kuin myös edes yrittää ymmärtää näitäkin "mistään-mitään-tietämättömiä" omine luulotteluineen ja päähänpinttymä "mutu"-tietoineen käytetyn auton takuusta.
Me tiedämme mitä se on ja mitä se ei ole, hämmästyttävän vähäinen määrä ostajista tuntee lainkaan virhevastuulakien sovelluksia käytetyn auton kauppaan. Ihan aikuisetkin, useammankin auton elämänsä aikana vaihdelleet, luulottelevat ihan vakavissaan että autossahan on takuu (?!?).
No, kun ei kauppiaan puhetta kuitenkaan usko, mitäpä sitä kauppatapahtumaa sillä pilaamaan että alettaisiin väittelemällä väittelemään siinä ja heti mikä on takuun ja virhevastuun ero. Kyllä se sitten ostajallekin aikanaan selviää, ihan ilman että kauppiaan tarvitsee edes ääntään korottaa; kuluttajaoikeusasiamies sen takuu-uskovaisellekin kertoo.
Hauskaksi tai myös verenpainetta nostattavaksi asian tekeekin se, että vaikka kuinka palstalla liikettä huijariksi solvattaisiin niin lopputulemana on useinmiten se, että alunpitäenkin myyjäliike oli kuin olikin oikeassa ja takuu-uskovainen väärässä.

Yksi asiakasosaston suurimmista luulotteluista on myös se, että autoliikkeiden hinnoissa on "reippaasti ilmaa" ja että yksityiseltä saa aina halvemmalla, ihan automaattisesti. Esittävätpä vielä tämän tueksi omia (mutu) päätelmiään katemuodostuksista ja muusta kirjanpidollisesta hepreasta, josta eivät kuitenkaan mitään ymmärrä.
1 1 ei automaattisesti enää olekaan 2, kun liiketoimintaa pyöritellään. Oston ja myntihinnan välissä on monen monta tekijää, verottaja nyt päällimmäisenä, joka sotkee tuon matematiikan täysin. 1 1 voi olla maksimissaan 1,5 ja useinmiten vain 1,2 , eli eurolla ei toista saa taikomallakaan, hyvä jos eurolla saa tehtyä 20centtisen voiksi leivän päälle vaikka myyntihinta olisi tuplat hyvityshintaan nähden. Näin siis karkeasti kaavalla esitettynä, josko yksinkertaisuudessaan olisi ymmärrettävissä.

ASIAKASOSASTON hauskuuksiin tai verenpaineiden vaihteluihin en osaa kantaa ottaa, pakko jäävätä tässä itsensä siihen kommentoinneista.

Joka tapauksessa ja oli miten oli, niin hauskaa saa olla ja pitääkin olla sekä palstalla että myyntitilanteissakin, sillä jos kaiken ottaa aina vitun vakavasti niin on vitun vakavasti sairas!

20

73

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Superkauppias

      Ostajat on jokapäiväinen riesamme.

    • uransaHuipullaToistaisek

      Aloittaja ei käy ihan jokaisella sylinterillä.

      • HyvääYötäJaHuomenta

        "Aloittaja ei käy ihan jokaisella sylinterillä. "

        Kertoisitko sitten hieman perusteluja, mikä aloituksessa meni noin pahasti pieleen?
        Kiitos.

        Siinä oli omakohtaista kokemusta ja näkemystä ja myös "vastapuolen" ymmärrystä, eli empatiaa. Ketään ei haukuttu, ketään ei nimitelty ja korostettiin, että molemmin puolin omat hauskuutensa löytää palstalta ihan varmasti jokainen ja niin pitääkin löytää.


    • KauppiasJaMyyjäOnSama

      Kyllä, siitä työstä minkä autokauppiaat eli automyyjät tekevät päivittäin kohdatessaan näitä tampioita pitäisi antaa mitalli. Välillä kun on aikaa ja haluaa päivään viihdykettä menen ''kentälle'' myyntipuolelle. Ei tarvitse pitkään odottaa niin jo joku sankari tulee autoa ''ostamaan''. Pikkujouluissa sitten tulee naurettua autokauppiaiden ja muun talon väen kanssa saunassa noita hienoja asiakaskohtaamisia.
      Pitää nostaa ainakin omille autokauppiaille hattua, erinomainen vuosi on tulossa!

      • 34f43f34f

        Sama se on monella muullakin alalla.. autoliikkeessä asioivat ei yleensä kuitenkaan vihaisia, päihtyneitä, tunnekuohuissa jne. Kun joissain ammateissa kohtaat tälläisiä joka työvuorossa.


    • SekkaPuorsa

      Itse toimin pelkästään asiakkaan roolissa, mutta hauskuutta löytyy itsellenikin samalta puolelta. Seuraan useanlaisia foorumeita, joissa näitä ostotapahtumia puidaan jälkikäteen. Kuluttaviraston julkaisema Kuluttaja-lehti antaa kevyen pintaraapaisun takuu- uskottelijoiden seikkailuista valitustensa kanssa. Monesti jo valitusten otsikosta on nähtävissä, ettei osalla auton hankkivista olisi kertakaikkiaan varaa ostaa käytettyä autoa. Jo pieninkin vika, joka olisi kunnon koeajossa tai ennakkoon asioista selvää ottamalla ollut vältettävissä, yritetään maksattaa myyjällä. Ja usenmiten se ei onnistu.

      Ihmettelen vain sitä miten kädetöntä porukkaa autokaupoilla liikkuu. Ymmärrän selkeät huijausyritykset, joissa asioita on piiloteltu, mutta selkeästi maalaisjärjellä tajuttavat asiat pitäisi soittaa kelloja jo ostajallekin. Kuten esim. 300tkm ajettu automaattiloota, josta pakki lakkaa toimimasta. Tätä sitten pidetään karmeana katastrofina, ja kauppiasta huijarina?! Kyllähän se onkin katastrofi ostajan lompakolle, jos asialle ei itse osaa tehdä mitään. Mutta onko se auton myyneen ihmisen syy? Ei minusta, koska maalaisjärjen pitäisi sanoa että älä osta sellaista autoa, JOS et ole varautunut henkisesti sen vaihteiston porsimiseen.

      Itselläni ei ole varaa tuollaisiin remontteihin, joten en edes harkitse automaatin hankkimista. Pystyn itse tekemään verrattain vaativia remontteja autoihini, mutta vaihteistot jätän suosiolla muitten ongelmiksi.
      Viimeisin hankintani oli paikkakuntani pienen autoliikkeen viallisena myyty iso saksalainen sedan, jossa ABS järjestelmä oli vikatilassa.
      Pienellä koeajolenkillä huomasin että takaiskarit olivat tiensä päässä ja vetonivel ratisee kevyesti. Renkaatkin olivat mukana ihan kesä ja talvimallit. Sovin kauppiaan kanssa 2500 euron pyynnistä 2100 euron käteis kaupat, jolla auto siirtyi vikoineen kaikkineen minulle.
      Koska absi vika oli jo tiedossa mistä se johtuu, korjautin absiboxin merkkifoorumilta tutulla korjaajalla ja laitoin muutenkin kaikki huolta vaativat paikat kondikseen (alustan nivelet, jakopää, jarrut ym)
      Nyt on takana kohta 30 tkm huoletonta matkaa ja ei ole tarvinnut kuluttajaviranomaisia vaivata. Juuri siksi että tiesin mitä olen ostamassa ja mihin on varauduttava.

      • HyvääYötäJaHuomenta

        Kiitoksia vaan "vastapelurin" puolelta tulleesta ymmärryksestä, miksi autokauppias saattaa joskus olla jos ei suorastaan vittuuntunut teihin ostajiin ja erityisesti käytökseenne, niin ainakin pitää olla melko vahvasti huumorimieltä mukana kaupanteossa... hulluksihan teistä muutoin tulisi.
        Jos lähtöasetelmana on "ostaja" joka heti lähtökohtaisestikin on niin varauksellinen että pitää automaattisesti kauppiasta enemmän tai vähemmän huijarina (palstoilla jotkut jopa väittävät, että kannattava kaupankäynti perustuu aina petokseen), autoliikkeen autoissa on aina jotain ihme "ilmaa"poisteltavaksi asti (joitain palstapaviaanien laskelmiakin täällä nähty mistä kate ja hinta muka muodostuu ja miten kauppias rikastuu huimilla voitoilla) ja että jokaikinen käytetyn auton ominaisuus ja kuluma on vika josta pitää valittaa (kuvitellaan ihan vakavissaan autoon takuu) , niin eihän se voi millään matematiikalla johtaa asiakastyytyväisyyteen (vaan syntyy mielensäpahoittaja) saati edes kauppiaan puolelta kovinkaan innostuneeseen asiakaspalveluun (palstapaviaanilla on sitten asiaa antaa palautetta liikkeen asiakaspalvelun huonoudesta).
        Suoraan sanoen mieluummin tuollaisen "asiakkaan" kohdatessaan suksittaa sen vittuun narisemasta ja jatkaa päivää muissa hyödyllisemmissä autokaupan askareissa.

        Tästäkin huolimatta, kuten tuli jo todettua niin hauskaa saa olla ja pitääkin olla sekä palstalla että myyntitilanteissakin, sillä jos kaiken ottaa aina vitun vakavasti niin on vitun vakavasti sairas!


    • asddddddddddddd

      Kerrohan miksi myyjiksi päätyy vain pakan hitaimpia tapauksia?

      • Jasiakkaatpuuttuu

        Ilmeisesti pakokaasut pitkällä aikavälillä tekee tuollaista jälkeä. Ei kukaan normikuntoinen täällä aamusta iltaan avaudu.


    • osta.ja

      Se on kyllä huomannut että autoliikkeiden hinnat on tosi nettohintoja, tinkivaraa ei ole jätetty latiakaan. Paha kai tietysti jättää tinkivaraa koska auto sitteen kalliimpi kuin muilla autoliikkeillä vastaavat, tietä sitten.

      Yksityisten hinnoissa sen sijaan on todella reippaasti ilmaa, koska mitään voittoa ei ole tarve tavoitella ainakaan. Tässä vähän tinkasin erään autoa jossa pyyntiä oli 12500 niin ihan 8000 ei päästy mutta lähelle lähelle, autoliike oli tarjonnut 9500 kuulemma. Autoliikehän möisi tuota varmaan 11900 nettohintaan että sen verran siinä on sitä eroa autoliikkeen ja ykstyisen välillä.

      • Juissi2016

        Suosittelen ostamista yksityiseltä, että oppii mitä todellinen kusetus on. Kuluttajaa olisi oikeesti niin helppo kusettaa, jos haluais. Esimerkiksi, jos myy kymmenen vanhaa autoa, niin vain yhden ostaja vaivautuu edes katsomaan mittatikusta onko öljyä tai yksi voi katsoa jarrulevyjen kuntoa. Sitten taas yksi hieroo sormenpäällään kaikki 29 kiven iskua konepellissä yksitellen, toivoo niin varmasti häviävän hieronnalla., toinen ratkennetta verhoilun saumaa sairastaa parintonnin autossa. Suurimpia syitä jättää auto ostamatta on tunkin puute, se kun ei käy, että myyjä oikein tuliterän ostaisi, mutta huoltokirjaakaan ei monikaan katso, jollei myyjä sitä tyrkyttäisi.


      • HyvääYötäJaHuomenta
        Juissi2016 kirjoitti:

        Suosittelen ostamista yksityiseltä, että oppii mitä todellinen kusetus on. Kuluttajaa olisi oikeesti niin helppo kusettaa, jos haluais. Esimerkiksi, jos myy kymmenen vanhaa autoa, niin vain yhden ostaja vaivautuu edes katsomaan mittatikusta onko öljyä tai yksi voi katsoa jarrulevyjen kuntoa. Sitten taas yksi hieroo sormenpäällään kaikki 29 kiven iskua konepellissä yksitellen, toivoo niin varmasti häviävän hieronnalla., toinen ratkennetta verhoilun saumaa sairastaa parintonnin autossa. Suurimpia syitä jättää auto ostamatta on tunkin puute, se kun ei käy, että myyjä oikein tuliterän ostaisi, mutta huoltokirjaakaan ei monikaan katso, jollei myyjä sitä tyrkyttäisi.

        "Suosittelen ostamista yksityiseltä, että oppii mitä todellinen kusetus on."

        => Juuri näin. Yksityinen kusettaa aina; vaihtoon tuodessaan ja suoraan toiselle kuluttajalle myydessään. Ei vastuuta edes lain mukaan minkäänlaista, petokset toki erikseen, mutta virhevastuuta ei ole minkäänlaista. Yksityiseltä saa aina 100% GB-takuun. (GoodBye)

        "Ostaja hieroo sormenpäällään kaikki 29 kiven iskua konepellissä yksitellen, toivoo niin varmasti häviävän hieronnalla."

        => Se on juurikin tuota. Ja mitä halvempi tötterö on kyseessä, sitä hanakammin siitä etsimällä etsitään kulumia ja sitten luetellaan myyjälle kaikki uudesta poikkeavat havainnot. Ihan niinkuin myyjä ei niistä olisi tietoinen ja ihan niinkuin sillä saisi hilattua hintaa alaspäin. Ehei... niinhän se ei mene.
        Tottakai auto ja sen asiakirjat, huoltotositteet jne. pitääkin tutkia ja auto kunnolla koeajaa... mutta ihan oikeesti oikeesti on ihan turha kuvitella sitä uudeksi miltään osin. Hyvä se voi olla, jopa hintaisekseen ja ikäisekseen loistavassa kunnossa, mutta uudeksi sen kuvitteleva pettyy varmasti.
        Eipä siinä voi kuin nauraa, kun aasiakas silmät ammosen avoimina (kuin kauris xenonien loisteessa juuri ennenkuin rysähtää) hämmästelee Hessu Hopona monttu auki juurikin noita kiveniskuja sormeillen hieromalla kuntoon ja tätä esittelee myyjälle maailman kahdeksantena ihmeenä... "kun tultiin niin kaukaakin".

        Tervemenoa takaisin, sinne "kauas". Kasvaako siellä pippureita? Vai tuoksuuko rasvasilli, eli hevon vttu? Jokatapauksessa, hyvää matkaa ja kerro kyläläisille terveisiä!
        Joka tapauksessa ja oli miten oli, niin hauskaa saa olla ja pitääkin olla sekä palstalla että myyntitilanteissakin, sillä jos kaiken ottaa aina vitun vakavasti niin on vitun vakavasti sairas!


    • skkljflsjfkls

      Siinä on kuva karua jobbarin elämää viettävästä miehestä, viina virtaa, tupakka palaa ja pari kertaa on tullut turpaankin niin että hammas on lähtenyt, ei käy kateeksi...
      https://cdn.meme.am/instances/33769139.jpg

    • klsjdfskjfskljfklds

      Parintonnin autossa kun voi olla vaikka minkälaista vikaa niin ihme ettei sellaisia myyvät liikkeet järjestä jotain nosturipaikkaa jossa auton ostaja voisi tutkia autoa altapäinkin, esim. öljyvuotoja, ruostevaurioita ja mitä nyt katsastuksessa tutkitaankin.
      Autoa ei tahdota antaa edes kunnon koeajoon jossa selviäisi että mitä vikaa tässä yksilössä sattuu olemaan ja haluaako sen viat riesakseen vai meneekö etsimään jonkin toisen yksilön jossa ehkä olisi helpompia vikoja mitkä pystyy halvemmalla saamaan kuntoon.
      Joku kirjoitti että kymppitonnin autoa ei tutkita läheskään yhtä paljon kuin parintonnin katiskaa. Eikö se ole itsestään selvää, kalliimman auton odotetaan olevan selvästi paremmassa kunnossa kuin halvan ropposen!
      Ja repsottavista istuimen saumoista, risoista puskurinkulmista, puuttuvista listoista ja merkeistä, niistä voi päätellä auton olleen huonolla pidolla muutenkin, joillakin on jokin luonnevika repiä ja särkeä kaikki mikä käsiin sattuu. Minä en ainakaan haluaisi sellaisen sian jäljiltä mitään ostaa, autoa ja muitakin esineitä voi pitää myös niin että ne säilyvät ehjänä!

      • Eehehehhehhehhehhee

        No eipä tarvii olla kovinkaan käytetty esim Volvo, kun keinonahkareunat repeilee, eikä huolenpidolla ole tähän mitään asiaa. Listoja irtoilee aika monestakin automerkistä ja kaikki eivät ole sellaisia TEE SE ITSE MIEHIÄ, KUIN SINÄ JOKA OSAAT KAIKEN. Puskur6n kulmatkin voi olla naapurin tekosia. Kyllä ISÄ OSAA.


      • HyvääYötäJaHuomenta

        "Eikö se ole itsestään selvää, kalliimman auton odotetaan olevan selvästi paremmassa kunnossa kuin halvan ropposen!"

        Ei. Juuri tuo on teillä ostajilla yksi yleisimmistä harhakäsityksistä, josta sitten tuollaisen ostaneesta ja tuossa harhassa elävästä kuoriutuukin ulos mielensäpahoittaja.

        Merkkiliikkeen hintapyynti 12000 ei tee siitä yhtään parempaa, kuin pienliikkeessä samanlaisen 8000euron hintalapulla saisi.
        2000euron Micra voi olla ihan ok ja hyvä, eikä 20000euron vanha taksi Volvo ole välttämättä yhtään parempi, voi olla jopa paljon huonompikin.


    • Outoasakkia

      Onks kukaan tavannut tervettä ja normaalia autokauppiasta? En minäkään.

      • asiansivusta

        Nooh... kuitenkin yrittäjät (autokauppias on yrittäjä) ovat älykkäämpiä kuin keskimääräisesti muu kansa, koskapa yrittämiseen yksinkertaisestikin vaaditaan hieman älyn käyttöä keskimääräistä liukuhihnatyötä enemmän. Muutoin se yrittäminen loppuu ensimmäiseen vuoteen ja "ohhoh, mikä alv?" ihmettelyyn...

        Ruumiin terveydestä tai kenenkään "normauliudesta" väittely onkin sitten oma lukunsa, mutta ihan yhtenevästi yrittäjiä (myös autokauppiaita) ravaa saleilla ja pururadoilla, kuin työläisiäkin.
        Niin minäkin.


      • Huolissain

        Mikähän kumma siinä on, kun pösilöt tulee kerta toisensa jälkeen tuomaan rahansa sairaalle ja epänormaalille autokauppiaalle. Nekin joilla ei rahaa ole riipustavat epäröimättä puumerkin sairaan ja epänormaalin autokauppiaan esittämään velkapaperiin. Sitten pussikalja huuruissa avautuu täällä. No tulette sitten taas viikolla auton ostoon ja velan tekoon.


      • KauppiasJaMyyjäSama
        asiansivusta kirjoitti:

        Nooh... kuitenkin yrittäjät (autokauppias on yrittäjä) ovat älykkäämpiä kuin keskimääräisesti muu kansa, koskapa yrittämiseen yksinkertaisestikin vaaditaan hieman älyn käyttöä keskimääräistä liukuhihnatyötä enemmän. Muutoin se yrittäminen loppuu ensimmäiseen vuoteen ja "ohhoh, mikä alv?" ihmettelyyn...

        Ruumiin terveydestä tai kenenkään "normauliudesta" väittely onkin sitten oma lukunsa, mutta ihan yhtenevästi yrittäjiä (myös autokauppiaita) ravaa saleilla ja pururadoilla, kuin työläisiäkin.
        Niin minäkin.

        Muuten ihan asiaa mutta yrittäjä on yrittäjä eikä mikään (auto)kauppias. Yrittäjä ja liikeharjoittaja on taas sama asia. Kuten myös automyyjä ja autokauppias on sama asia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      413
      4395
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      241
      2171
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      68
      1600
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      158
      1411
    5. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      266
      1190
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      67
      1097
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      137
      1054
    8. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1045
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      54
      959
    10. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      943
    Aihe