Kannaataako tehdä testamentti?

lyytikkä

Olen leski ja minulla ja edesmenneellä puolisollani on kaksi yhteistä lasta. Kuolinpesä on jakamaton ja asun yhteisesti omistamassamme asunnossa. Edesmenneellä puolisollani oli "perintötontillaan" vanha mökki kesäkäytössä. Asuntomme arvo on ehkä 80 tuhatta ja hänen perintömökkinsä ehkä 30 tuhatta. Toisen lapsemme koulutuksesta maksoimme paljon ja toinen ei ole saanut mitään. Siksi haluaisin hyvittää vähemmälle jääneelle lapsellemme jotenkin. Rahavaroja minulla ei ole. Miten tekemäni testamentti auttaisi asiaa? Jos testamenttaan kaiken omaisuuteni toiselle lapsistani, niin saako hän kuolemani jälkeen enemmän, kuin toinen? Avioehtoa meillä ei ollut. Aivan vain sentähden kysyn, että onko siitä etua lapselle, joka on jäänyt vähemmälle. Riitelyä en halua ja eivät lapsetkaan, mutta oikeudenmukaisuudentähden vain.

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jotainpientä

      Lapsenne ovat jo perineet puolisosi kuolinpesän, eli siihen et voi vaikuttaa enää, paitsi välillisesti jos satuit olemaan varakkaampi puoliso.(et tainnut)

      "Toisen lapsemme koulutuksesta maksoimme paljon ja toinen ei ole saanut mitään. Siksi haluaisin hyvittää vähemmälle jääneelle lapsellemme jotenkin."

      Voit antaa koulutukselle euromääräisen arvon ja määrätä testamentissa, että tämä summa pitää laskea tämän lapsen ennakkoperinnöksi.

      "Miten tekemäni testamentti auttaisi asiaa?"

      Se vaikuttaisi miten sinun jäämistösi jaetaan. Ennen sinun jäämistösi selvittämistä tulee suorittaa ositus sinun ja puolisosi välillä. Ositus tehdään joka tapauksessa jälkeesi mutta voi sen tehdä elinaikanasikin.

      "Jos testamenttaan kaiken omaisuuteni toiselle lapsistani, niin saako hän kuolemani jälkeen enemmän, kuin toinen?"

      Saa. Silloin hän saa sinun jämistösi, ellei toinen vaadi lakiosaansa. Jos esittämäsi arvot ovat oikein ja kattavat kaiken omaisuuden testamenttisi vaikuttaa tällä hetkellä 55te edestä ja 41250 eurosta vaikka toinen vaatisi lakiosansa, eli 27,5te enemmän. Tosin ei kannata määrätä euroissa, ellei ole jokin tietty summa mielessä, tavaroiden arvot kun muuttuvat.

      Puolisosi jäämistö jaetaan normaalisti näiden lasten kesken tietenkin.

      "Riitelyä en halua"

      Ehkä keskustelu lasten kanssa auttaa eniten tuohon.

    • Pari_juttua

      Ihminen voi testamentilla ohjata puolet omaisuudestaan kelle hyvänsä. Toinen puoli menee lakiosana lapsille. Voit siis testamentata omaisuudestasi puolet jommalle kummalle lapselle, jolloin testamentinsaaja saa 3/4-osaa omaisuudestasi ja toiselle jää 1/4-osa.
      Mielestäni testamentin teko kannattaa aina, vaikkei siinä poikettaisi normaalista perintöoikeudesta. Testamenttiin voi nimittäin panna maininnan " perinnönsaajan nykyisellä eikä tulevilla puolisoilla ei ole avio-oikeutta tähän omaisuuteen". Tällä lausumalla testamentti parantaa lastesi tilannetta avioeron tapahtuessa tai muissa hankalissa elämäntilanteissa.

      • 00530

        "Ihminen voi testamentilla ohjata puolet omaisuudestaan kelle hyvänsä."

        Tarkemmin: puolet jäämistöstään. Jos nimittäin ihminen on tai oli avioliitossa eikä omaisuuden ositusta ole toimitettu, se on ennen perinnönjakoa toimitettava. Tuossa osituksessa määrittyy perittävän jäämistö, jota testamentti koskee. Se ei siten ole yhtä kuin perittävän omistama omaisuus.


    • Onnibonni

      Asia menee juuri niin kuin muut ovat täällä kertoneet. Muista kuitenkin, että et voi testamenteta puolisosi omaisuutta ja, että ennen perinnönjakoa sinun ja puolisosi kuolinpesien välillä tehdään jako.

      Jos asia on nyt niin, että lapset ovat antaneet sinun pitää hallinnassasi koko puolison omaisuutta, sinun ja edesmenneen puolisosi omaisuus muodostaa käytännössä yhden omaisuuden mikä sitten jaetaan kahtia ennen kuin perintöä jätetään. Puolisosi osuus menee ihan tavallisesti 50/50 lasten kesken kun taas sinun osuus menee 75/25 lasten kesken, jolloin käytännössä sinun ja puolisosi omaisuus menee 5/8 lapselle jolle testamenttaat koko omaisuuden ja 3/8 toiselle lapselle.

      Mutta kerro mitä aiot tehdä lapsille ennen kuolemaasi, muuten asia voi johtaa riitaan lapsien välillä (esim. jos lapsi joka ei saa mitään itse ajattelee, että hän ei ole aikaisemminkaan saanut vanhemmiltaan mitään kun taas toinen lapsi on aina saanut apua ym. rahaa)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1476
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1291
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1265
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1215
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1194
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1083
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1077
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1074
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1063
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1052
    Aihe