hallituksen pj:n kirjoitus

rerurssiviisauskateissa

Tänään luin Itä-Hämeestä hallituksen pj:n lehtikirjoituksen. Lähinnä tuli mieleeni, että kirjoittajalla ei ole kovin paljon sanottavaa, sen verran sisällötöntä teksi mielestäni oli.

Lisäksi kiinnitin huomiota siihen, että hallituksen pj ei tekstinsä mukaan lämpene ajatukselle siitä, että Heinolan lukio tehtäisiin Salpauksen yhteyteen ns. suppeampana versiona. Niin miksi ei?
Heinolalla on edessään vuosikymmenten pahin investointisuma, joka johtuu, toisin kuin kirjoituksessa kerrotaan, siitä että päättäjät eivät ole vuosikausiin panostaneet rakennusten korjauksiin. Kaupungin tulosta on vääristelty paremmaksi alimitoittamalla kirjanpidon poistot ja laiminlyömällä kiinteistöjen korjausinvestoinnit. Johtuu yksinomaan edellämainituista, että tilanne on nyt tämä.

Tällaisessa tilanteessa tulisi kaiken järjen mukaan hakea yhteistyön kautta ratkaisuja, joilla a) säästetään kunnan väheneviä varoja ja b) vahvistetaan yhteistyön kautta edellytyksiä säilyttää ammatillinen opetus Heinolassa. Nyt olisi aika tehdä yhteistyötä eikä osoittaa yhteistyökyvyttömyyttä. Ei Heinolalla ole mitään tarvetta rakentaa joka helkkarin rakennusta itse (vrt. vanhainkoti; liian pieni, liian kallis), sillä se tuhoaa kunnan talouden. Heinolan verotulot laskevat vuosi vuodelta ja esimerkiksi Stora Enson kaavailtu 130 työpaikan katoaminen Heinolasta on kaupungille erittäin vaikava paikka. Miksi siis rahaa olla törsäämässä turhuuteen, kun yhteistyöllä saavutetaan enemmän.
YMMÄRTÄVÄTKÖ POLIITTISET PÄÄTTÄJÄT, MITÄ TARKOITTAA RESURSSIVIISAUS?

Itselleni syntyy tekstiä lukiessa kuva, ettei Heinolassa lämmetä yhteistyölle (siis rakennusyhteistyölle) Salpauksen kanssa, vaikka Heinola alkaa olla enemmän riippuvainen Salpauksesta kuin Salpaus Heinolasta. Heinolan lukion oppilasmäärät tulevat vähenemään vuosivuodelta, joten pienenevän lukion kilpailukykykin saattaisi kasvaa yhteistyön kautta. Ollaanko sillekin sokeita?

(Vastaavanlainen mielikuva syntyy, kun lukee tiettyjen päättäjien ikävänsävyisiä kirjoituksia hyvinvointikuntayhtymästä, siinäkin tapauksessa kuntayhtymä tulee viemään ja Heinola vikisee, päätöksen tehdään muualla kuin Heinolassa ja Heinolassa olisi osattava ikävänsävyisten kirjoitusten sijaan tehdä yhteistyötä naapurikuntien kanssa, varaa ylimielisyyteen meillä on erittäin vähän).

Toivotaan, että jopa kaupunginhallituksessa herätään ymmärtämään, että kaupungin rahat eivät riitä kaikkeen.

55

223

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • LuettiinmolemmatJutut

      Kiitos Masa kommenteistasi, joissa ei mitäänuutta, samaa trollaamista.

    • dsjbhvjbjsb

      Kannatan jokaista ajatustasi, "rerurssiviisauskateissa ".

    • järkitaaskateissa

      On vain ajan kysymys, että ammatillinen koulutus katoaa Heinolasta. Sen vuoksikin on ihmeellistä, että hallituksen pj haluaa rakentaa oman lukion, joka maksaa 15 miljoonaa euroa, kun summasta säästyisi puolet YHTEISTYÖLLÄ! Yhteistyö varmistaisi myös koulutustarjonnan säilymistä Heinolassa, hyödyttäisihän se sekä kaupunkia että Salpausta.
      Muistelen sivistystoimen johtajankin ehdotelleen lukiono rakentamista Salpauksen yhteyteen. Onko tässä siis käymässä niin, että poliittiset päättäjät tulevat tunaroimaan tämänkin yhteistyökuvion, aivan kuten hyvinvointikuntayhtymän kanssakin kävi?
      Hallituksen pj ei tuonut esiin sitä, mitä tapahtuu kaupungin taloudelle, kun kaikki rakennetaan mahdollisimman pitkälti omin varoin ja itselle. Jos joku ei ole vielä ymmärtänyt, ovat kaupungin tulevat investoinnit uhka kaupungin talouden kestokyvylle, kun veronmaksajat jatkuvasti vähenevät ja verokertymät siinä samalla.

      • IhmePolitiikkaa

        Puheenjohtajahan yritti pönkittää näkemystään kulttuurisalin rakentamisella, jotta siten saisi kulttuuri-ihmiset kannattamaan oman koulun rakentamista. Kyllä kulttuurisalin tai jonkin auditorion voi rakentaa lukiorakennukseen vaikka se Salpauksen yhteydessä sijaitsisikin.


    • ResurssiviisausKaukana

      "Resurssiviisauskateissa" on täysin oikeassa arvioinnissa hukatuista mahdollisuuksista Heinolan kehittämiseen ja tulevaisuuden puolesta.

      VÄKIKATO
      Väkiluku on alle 19.500 ja vähenee n. 12%:n vuosivauhtia.

      PALVELUTALOT
      Heinola rakentaa uuden Hopeasillan entisen, peruskorjatun sijaan 8 miljoonalla ( 300.000 kalustus, vanhan Hopeasillan purku, Rullan päiväkodin purku, pengerrystyöt...)
      Lainaa Hopeasiltaa varten (sama vanhusmäärä) otetaa 25 vuodeksi...
      Nähtäväksi jää mitä käyttöä uusi hyvinvointi-kuntayhtymä tulee Hopeasiltaan järjestämään. Heinolassa on jo nyt JYRÄNKÖLÄN HOIVAPALVELUT eli KONSULI, KONSULINNA, KUNNIAKONSULI, SILTAKOTI, JYRÄNKÖLÄKOTI ja seuraava HELENA valmistuu v. 2017.
      Kaupunki on kaavoittanut vielä 3 uutta tonttia palvelutaloille. Attendon "teemakoti" valmistuu Vuoksentielle ensiksi. Lisäksi on Tähtiniemen Attendo ja reumalla Valolinna.
      Joten resursseja tuhlataan... kun kaupunki tulee kilpailemaan vanhushoivassa yli 10 muun palvelutalon kanssa.

      Heinolan väestö muuttuu sosioekonomiselta asemaltaan PASSIIVIVÄESTÖKSI. Mistä seuraa kaupungin kuihtuminen ja palvelujen kato (muut kuin palvelutalojen palvelut).

      HOMEKOULUT
      Lähtevätkö lapsiperheet Heinolasta huonojen kouluolojen ja huonojen harrastusmahdollisuuksien takia?
      Kaupunki maksaa vuokria yli 2 miljoonaa väistötiloista. Väistötiloissa puuttuu ruokasalit, voimistelusalit ja muut yhteiset tilat... koulujen pihat...
      Haluaisivatko valtuutetut käydä koulunsa väistössä ja haluavatko veronmaksajat maksaa kalliit, väistötilojen 2 miljoonan vuosivuokrat?

      SUURTYÖTTÖMYYS
      Heinolan iso ongelma on huonosti hoidettu työllisyys. Pari miljoonaa vuodessa palautetaan työllisyysmäärärahoja, kun ei osata hoitaa pitkäaikaistyöttömyyttä. Ellei Jyränkölän setlementti järjestäisi "Virtaa työstä" projektia, tilanne olisi vielä huonompi.
      Heinola ylläpitää kalliiksi tulevaa elinkeinotointa ja maksaa paljon toimeentulotukea, kun työllisyyden hoito on heikkoa.

      Elinkeinotoimikunnan ei annettu jatkaa hyvin alkanutta yritysyhteistyötä n. 200.000 euron määrärahalla. Nykyinen elinkeinotoimi johtajineen perustettiin tikalle ja se maksaa miljoonia vuosittain.

      Hankkeet jäävät toteutumatta. Kouluja ei rakenneta. Asukkaita ei kuulla ja valtuustossa näyttää jatkuvan "kumileimasinolo".

    • suuttunut_äiti

      Minua suututti lehtikirjoitus, sillä nytkö lasten ja koululaisten asiat kiinnostavatkin Heinolassa? Vastahan Rullan päiväkoti piti jyrätä, jotta saatiin sovitettua palvelutalo sen paikalle, päiväkoti oli harvoja kunnossa olevia lasten rakennuksia Heinolassa. Oliko vanhainkotia puuhaamassa joku työryhmä, jonka oli saatava se juuri päiväkodin päälle?

      Miksei lehdessä kirjoitettu tänään lainkaan siitä, kuinka Tommolan lasten vanhemmille vuosi sitten luvattiin palveluverkkoselvityksessä (hallituksen pj oli palveluverkkotyöryhmän puheenjohtaja), että koulun yläkerta korjataan ja koulusta tulee 1.-6 -luokkainen. Nyt vuoden kuluttua sitten päätettiin ettei korjatakaan, eli lupaukset petettiin komeasti, kun ei toimittukaan aiemman valtuuston linjauksen mukaisesti.
      Tommolan koulun korjausta esitti valtuustossa Tero Pitkä, mutta esitys hävisi. Esitystä kannattivat ainoastaan valtuutetut;

      ASP
      HEINO
      HOKKANEN
      HUVINEN
      KANTANEN
      KARPPINEN
      KEKKONEN
      KOSKINEN
      MOILANEN
      PELTONEN
      PIPATTI
      PITKÄ
      TURUNEN

      Muut valtuutetut pitivät ihan asiallisena, ettei toimitukkaan palveluverkkosuunnitelman mukaisesti, ei edes hallituksen pj, joka itse istui palveluverkkotyöryhmässä sen puheenjohtajana. Tätä ihmettelen kovasti.

      Heinola ei todellakaan profiloidu lapsiystävälliseksi paikkakunnaksi, kiitos päättäjien jotka purkavat toimivia päiväkoteja ja tekevät palveluverkkoselvityksiä, jotka ovat merkittävyydessään wc-paperin tasoa.

    • Voihandemarit

      Onko joukossa takinkääntäjiä?

    • Suureksi hämmästyksekseni minun on kiitettävä kaupungin grandoldlady ä kirjoituksestaan. Nimittäin siitä, että keskustelu koulurakentamisen vaihtoehdoista avataan ennen päätöksien tekoa. Nyt on mahdollista taittaa peistä ja kertoa näitä palstoja lukeville valtuutetuille ja muille vaikuttajille mielipiteet aiheesta ajoissa.

      Tosin toriparlamentin sarkastinen kommentaattori totesi - näillä forumeilla esiintyvää huimaa vaikuttajaa lainaten -, että RHn mielipiteen jälkeen kaupunginhallituksen ja valtuuston valtaenemmistön päätös asiassa on näin kansalle tiedoksi saatettu, mutta tuohan on selvää keljuilua ja paikallisen päätöksenteon itsestään selvyyksien toistamista. Kaupungintalon käytävillä sivistystoimen talousviisaat jo kyselevät, millä laskentakaavalla keskustan tontille rakennettava lukio saadaan näyttämään edullisemmalta kuin yhteistiloja hyödyntävä Salpaus-vaihtoehto. Vastaus löytyy kuulemma uimahallin valvojien käytöstä Salpaushankkeessa.

      Itse asiassa RH esittää mielipiteistään kertoessaan ihan mielenkiintoisia kysymyksiä. Yksi on se, miten lukiosta saadaan vetovoimainen. Ongelma on todellinen, sillä lukiolaisten määrää tulisi päikallisten tulevan puutteen takia jatkaa muualta tulleilla. Tällöin tarkoitettaneen muitakin kuin vastaanottokeskuksista tulijoita - hehän ovat ehtineet suorittaa peruskoulun, ennen kuin uusi uljas lukio valmistuu. Erityislukion lajista julistettakoon ideakilpailu otsikolla: pieni on kaunis kasvaessaan. Ennakoiko kaikkien kaupunkilaisten iloksi tuleva ikivihanta jalkapallonurmi jotain?

      RH ei pohtinut pitkään lukion mahdollisuutta löytää erityisyytensä yhteistyöstä Salpauksen kanssa. Kaksoistutkinnon mahdollisuuksien laajentaminen kaksisuuntaiseksi ja siten myös Salapauksen heinolaisen toiminnan innovointi ja jatkuvuuden turvaaminen pitää ottaa mietintään ennenkuin rakennusratkaisuja tehdään. Tähän on tietenkin mahdollisuuksia, vaikka koulurakennukset eivät olisikaan samalla tontilla. Onko sivistystoimessa sopivaa johtajanimikettä asiaa hoitamaan vai olisiko kiireesti perustettava uusi virka? Kokoomuksen huonetilojen tarkastusryhmä lienee jo tutkimassa jo johtajan sijoittumista kaupungin hierarkiassa oikeaan käytävään ja sopivalle etäisyydelle ylimmästä johdosta.

      Kaupungin väestön kaipaamia monikäyttötiloja tulee rakentaa keskustaan. Nyt kerrassaan onnettomat kestäteatterin talviharjoitustilatkin saataisiin samalla kuntoon ja tästä käytöstä ylijäävä aika voitaisiin osoittaa kaupungin muulle teatteri-, musiikki- ja muulle harrastustoiminnalle. Sali nimettäneen paikallisen kulttuuriperinteen kunnoittamiseksi Lanta-avuksi. Monikäyttötilan kylkeen sopinee myös uusi uljas koulutila, jonka käyttäjiksi voidaan arpoa vuorovuosin tommolalaiset ja myllyojalaiset iloisesti kuljetuksistaan vilkuttavat pienokaiset.

      Ehdotusteni tuottamat palkinto-, palkkio- ja lahjusrahat ohjaan tulevaan patsashankkeeseen, jossa suuripäisen runoilijan puistoon tehdään pikkusieluisten poliitkkojen muistopatsas samalla kun puiston nimi muutetaan Maan herrain, - rouvan ja toverin puistoksi.

      • Salpauksenope

        Hauskuuden joukossa kultajyvä. Salapauksen ja lukion yhteistyötä pitää pohtia ennakkoluulottomasti ja laaja-alaisesti kuten Dorkin esittää. Voi syntyä jotain ihan ainutlaatuista ja vetovoimaista kummankin opinahjon eduksi!


      • Dorkinlehteen

        Miksi Dorkin ei pakinoi Itiksessä? Herätys Niemi!


      • UteliasPulla

        Kuka tää Dorkin oikein on? Päivystääkö torikahvilan porukassa vai onko töissä kaupungintalolla tai Itiksessä?


      • ToinenOpe

        Liian hauskasti kirjoitettu Dorkin. Tärkeät ideat voivat jäädä huomaamatta!


    • Kuolemattomuuden_kaiho

      Erinomainen veto Dorkimmalta, jälleen kerran.
      Pikkusieluiset poliitikot täällä pussin perällä tahtovat sitä samaa mitä suuremmilla valtuuksilla siunatut kolleegat puuhailevat muualla. Katoavaa on maallinen vaellus, mutta rakennukset säilyvät. Siksi heikolla itsetunnolla varustetut johtajat tahtovat olla osana jotain suurta rakennushanketta. Otetaanpa esimerkiksi vaikka Turkissa vaikuttava pikkusielu, jonka palatsi maksaa satoja miljoonia.

      Täällä taantuvassa teollisuuskaupungissa pätäkkää on vähemmän ja pitää tyytyä vain vanhainkotiin, jonne kyllä rakennetaan pari perhehuoneistoa.

      Lyönpä vetoa että uusi Hopeasilta nimetään paikallisen poliitikon mukaan.

      • Dorkatdiggaa

        Dorkin levittää paskaa suojatyöpaikastaan. Ei taida hommat painaa kun ehtii pureen kättä joka ruokkii. Ei mee läpi vaaleissa vaikka olis millanen tunku. Tyyli tunnetaan.


      • Masasepi

        Hyvä kommentti Dorkatdiggaa, Dorkin on todella dorgin, todellista
        rinnevaarajätettä. Ei itähämekkään kaikkea paskaa julkaise. Onneksi.


      • eihyvinmene

        Nimimerkit Dorkatdiggaa ja Masasepi edustavat juuri sitä vähälahjaisten (ilmeisesti päättäjien) ryhmää, joka kykenee vain louskuttamaan, muttei esittämään minkäänlaisia vasta-argumentteja mm. Dorkinin kirjoitukseen :)
        Surkeaa huomata, kuinka heikoilla lahjoilla päätetään ja eiköhän tämä lukioasiakin saada päätettyä yhteistyökyvyttömyyden hengessä, veronmaksajille kalleimmalla tavalla. Ei siis mitään uutta :)


      • Hempanhöpinää
        Masasepi kirjoitti:

        Hyvä kommentti Dorkatdiggaa, Dorkin on todella dorgin, todellista
        rinnevaarajätettä. Ei itähämekkään kaikkea paskaa julkaise. Onneksi.

        Rinnevaarasta jäänyt jälkisyyhy Hempalle? Raavi rauhassa niinkauan kuin valtakautta riittää. Vaalit tulee ja valta menee. Tosi dorkaa vai mitä?


      • jhfddgjkk
        Hempanhöpinää kirjoitti:

        Rinnevaarasta jäänyt jälkisyyhy Hempalle? Raavi rauhassa niinkauan kuin valtakautta riittää. Vaalit tulee ja valta menee. Tosi dorkaa vai mitä?

        on noi rinnevaaralaiset melkoisia kahjoja, kyllä.


    • yhteistyötäpian

      Loistava aloitus ja hyvä vastaus dorkinilta!

      Nyt on tuhannen taalan paikka pyrkiä syventämään yhteistyötä Salpauksen kanssa, niin kiinteistöjen kuin opetuksenkin osalta. Samalla turvattaisiin ammatillisen opetuksen säilymistä ja vahvistettaisiin myös lukion kilpailukykyä.

      Mikä puhuu sen puolesta, että kannattaa rakentaa oma lukiorakennus yli 10 miljoonalla eurolla? Ei mikään, paitsi ehkä poliittinen itsekkyys, joka puhuu kaupungin etua vastaan.

      • Riittääkö11miljoonaa

        Teknisen lautakunnan esityslistan liitteenä on INVESTOINNIT.
        Talousarviossa on Heinolan lukio: suunnittelu ja rakentaminen 11.200.000 eli 11,2 miljoonan kustannusarvio.
        .


      • yhteistyölläeteenpäin

        Arvioilla on tapana ylittyä..
        Ja olipa hinta 10 miljoonaa tai 12 miljoonaa, on oleellisempaa se, että useita miljoonia edullisemmin olisi toteutettavissa ratkaisu, joka vahvistaa kaupungin ja Salpauksen yhteistyötä. Taisi olla sivistystoimen johtaja, kun esitti pienemmän lukion rakentamista Salpauksen yhteyteen.
        Miksi ihmeessä päättäjät sitten kuitenkin haluavat tässä tilanteessa tuhlata miljoonat siihen, ettei edes valita ratkaisua, joka vahvistaisi yhteistyötä? Tuntuu jälleen aika aivottomalta touhulta.


    • laiminlyönnit

      Kyllä tähän tilanteeseen ovat yksiselitteisesti syyllisiä päättäjät!
      Ihan sama miten asiaa yritetään lehtikirjoituksissa selitellä.

      Vuosikausiin ei ole tehty mitään! Ei siis ole kyse siitä, että nyt käsillä oleva katastrofi olisi tullut yllätyksenä - Se on palkinto vuosien laiminlyönneistä.

      Kun seuraa kaupungin koulupäätöksiä, ei voi kuin ihmetellä tunaroinnin määrää. Vuosikausia vatvomista ja turhia selvityksiä, aikaansaannoksia 0.

    • fneijibejhirw

      Kun Heinolaan yritetään lapsiperheitä, niin brändi on "Heinolassa on hyvä kasvaa isoksi".
      Jussi Teittinen: "Strategian suuntaviivana toimii Heinolan visio vuodelle 2021: Heinolassa on hyvä kasvaa isoksi."
      http://brandi.heinola.fi/
      Ja Teittisen tavoite 2 on 1001 työpaikkaa lisää. Hyvin mene, kun nyt on luotu jo 2 paikkaa kaupungin organisaatiossa. En van ole varma, mihin palkkasaajien tulovero menee.
      Nyt Teittisen brändi ei enää kelpaa.
      Nyt on uusi strategia: "Pieni kaupunki iso elämä". Mitä se mahtaisi tarkoittaa?
      (Tuntuu siltä, että jossain törmäsin brändin vastaavaan ulkonäköön, onko se Apulnata-verkkosivu?)

      • BrändityökaluHöpöHöpö

        Voi, voi, voi.... tuota brändäys-ideaa.
        Ei kaupunkia voi TUOTTEISTAA. Mainostoimistojen brändit ovat omiaan tavaroiden tuotteistamisessa ja markkinoinnissa, jos brändi on uskottava ja saa tuulta siipiensä alle...

        Kaupunkikuva, kunnan uskottavuus, houkuttavuus, tai asukkaiden luottamus eivät konsultin keksimällä brändäyksellä tai korulauseilla kohene.

        Aiemmin kunnat (kuten yrityksetkin) pohtivat omia heikkouksiaan ja vahvuuksiaan. Missä oli parantamisen paikka ja mitä oli onnistuneesti tehty. Nykyajan brändäyksessä unohdetaan lähtötilanne, johon on esim. huonosti hoidetun organisaatiouudistuksen ja osaamattoman yhteistyön tuloksena jouduttu. Väkikadon ja suurtyöttömyyden sijaan Heinolassa puhutaan "resurssiviisaudesta". Väkikato, yhteistyökyvyttömyys (asukkaita ei kuulla) ja suurtyöttömyys ei ole resurssiviisasta.

        1001 työpaikkaa ja väkiluvun nousu yli 20.000 on utopiaa, eikä brändikäsikirjan "ohjelmat" ole mikään todellinen työkalu, kun tiedetään esim. TILASTOKESKUKSEN VÄESTÖENNUSTE ja Heinolan asukkaiden sosioekonominen asema että kaupungin strategia, jossa kärkihankkeena on ollut palvelutalon purku ja uuden rakentaminen samansuuruisena, maksaen n. Kahdeksan miljoonaa.

        Resurssiviisautta ei ole se, että puolet koululaisista opiskelee vuokraparakeissa, kun tiedetään lapsiperheiden muuttavan muualle.
        Resurssiviisautta ei ole kilpailu Lahden kaupungin kanssa (19.500 asukkaan Heinola/120.000 asukkaan Lahti), sen sijaan resurssiviisasta olisi YHTEISTYÖ. Uusi sote-yhtymä ja sitä seuraava maakuntahallinto tekevät yhteistyöstä pakollisen. Joten järkevintä olisi aloitella yhteistyötä heti eikä viidestoista päivä.

        Brändäys "isosta elämästä pikkukaupungissa" tulee Heinolalle kalliiksi, varsinkin jis sen uskotaan auttavan ja riittävän eikä osata tehdä oikeita, konkreettisia toimenpiteitä.


    • VäistönOppilaat

      Heinolassa "karkeasti laskien puolet oppilaistamme opiskelee väistötiloissa".
      "Me heinolalaiset päättäjät olemme tahtomattamme joutuneet tähän tilanteeseen..." (Itä-Häme, "päivän vieras", kaupunginhallituksen puheenjohtaja (sd) ja kunnallisnevos.

      Onkohan Suomessa toista kaupunkia, joissa kaupungin päättäjät ovat tahtomattaan joutuneet samankaltaiseen tilanteeseen eli noin puolet kaupungin koululaisista on väistötiloissa, joista vuokraa maksetaan n. kaksi miljoonaa vuodessa?

      Jos Heinolan koulut on myös imagotekijä, niin miten kouluongelma on Heinolaan imagoon vaikuttanut?
      Kun kouluverkkoselvitys tehtiin, miksi se ei aiheuttanut mitään konkreettisia toimenpiteitä. Miksi kouluprojekteja ei ryhdytty hoitamaan heti selvitystyön valmistuttua - nopeasti ja mallikkaasti kuten heinolalaiset odottivat.
      Onko väistötilojen vuokraaminen nopeaa ja mallikasta?

      • turhaaselittelyä

        Varsin erikoinen tapa ilmaista asioita, sillä päättäjäthän nimenomaisesti ovat aiheuttaneet tämän tilanteen.

        Onko poliittinen vastuu sitä, että valitellaan kun on jouduttu tahtomatta jonkinlaiseen tilanteeseen? Nähdäkseni poliitikot ovat täysin vapaaehtoisesti "joutuneet" päättämään kunnan asioista, eivät tahtomattaan. Se, onko kouluasiat hoidettu päättäjien toimesta ala-arvoisesti tahtomattaan ja osaamattomuuttaan on toissijaista, sillä vain lopputuloksella on merkitystä ja se on surkea.

        Erikoista on myös todeta koulujen olevan imagotekijä, kun kuitenkin kaupungissa kyseisestä imagotekijästä ei ole huolehdittu lainkaan, vaan imagotekijät eli koulut on päästetty pilaantumaan purkukuntoisiksi.


    • Jggghjjjhh

      Minuakin syletti ko kirjoituksessa maininta päättäjien tahtomattaan joutumisesta tähän tilanteeseen. Ikään kuin arvon päättäjät olisivat tilanteen kärsijöitä.

      Kyllä se on niin että lapset ja opettajat niissä homekouluissa ja parakeissa työtään tekevät. Tahtomattaan.

    • MattiSeppä

      Miksi päättäjät eivät ole tehneet mitään.
      Myllyojan koulun katossa oli vuosien ajan tiedossa oleva vesivuoto.
      Kukaan ei tehnyt mitään eikä ketään laitettu vastuuseen. Taitaa ilmapiiri olla sellainen, ettei lintukodon rauhaa haluta häiritä kun kaikilla on niin kivaa ja vain kavereita on ympärillä ja niitä näyttää tulevan vain lisää.
      Kuntalaiset maksavat miljoonalaskun kyvyttömien laiminlyönneistä.
      Surullista kyllä, eivät kuntalaisetkaan liiemmin ole kiinnostuneita asioiden hoidosta, vaikka kaupungin käsi kaapaisee ja monien taskunpohjia.

      • Katsopeiliin

        Matti taisi istua itse silloin valtuutettuna, kun Myllyojan koulun kattoa olisi pitänyt korjata. MItä teit? Mitä muut tekivät? Nimenomaan aiempien valtuustokausien säästölinjausten vuoksi rakennukset ovat nyt purkukunnossa.


      • kassatyhjenee

        Esitettiinkö päättäjille määrärahoja sen korjaamiseksi tai tiesivätkö päättäjät, että katto vuosi - kerrottiinko heille ja kuka oli tietoinen vuodosta?
        Valtapuolueet sdp ja kok ovat vaaliliitoineen johtaneet kaupunkia vuosia. Ovatko ne tehneet sitä hyvin kun tilanne on tämä?

        Kouluhan piti peruskorjata jo vuosia sitten, miksei korjattu? Korjauksen piti olla valmis 2014. Päättäjät ovat tunaroineet aika lahjakkaasti kun nyt ei ole saatu valtuustokaudella aikaiseksi, kuin lapsellista riitelyä ja miljoonien eurojen menetykset.


    • Eiooo

      Koulun rehtorihan kielsi aluksi koko sisäilmaongelman, ehkä sen kielsi koko muukin johto?

    • vaalipuheetalkaa

      Hallituksen pj oli palveluverkkotyöryhmän pj ja työryhmä teki selvityksen, jonka mukaan Tommolan koulun yläkerta korjataan. Valtuusto hyväksyi tämän linjauksen n. vuosi sitten.
      Tänä keväänä valtuusto äänesti, ettei Tommolan yläkertaa korjatakaan. Hallituksen pj kannatti myös esitystä, jonka mukaan ei korjata.

      Tarkoittaako tämä, että palveluverkkoselvitys todettiin heikoksi?

      Jos koulut ovat imagotekijä, niin millainen tekijä on niiden korjaamatta jättäminen ja turhien lupausten antaminen äänestäjille?

      Taitaa olla vaalit tulossa, kun kouluasioissa pitää viestiä, että päättäjät olisivat tilanteessa ihan ilman osaa tai arpaa. Uskokoon ken haluaa.

      • Lapsetensin

        Onpa erikoista toimintaa kaupunginhallituksen puheenjohtajalta. Hän ei ilmeisesti ymmärrä ollenkaan lasten ja muiden kuin vanhusten tarpeita ja siksi tekee kummallisia päätöksiä. Esim. uuden vanhainkodin rakentaminen terveen ja kunnollisen vanhainkodin tilalle tuntuu aivan järjettömältä.


      • lapsetensinkö
        Lapsetensin kirjoitti:

        Onpa erikoista toimintaa kaupunginhallituksen puheenjohtajalta. Hän ei ilmeisesti ymmärrä ollenkaan lasten ja muiden kuin vanhusten tarpeita ja siksi tekee kummallisia päätöksiä. Esim. uuden vanhainkodin rakentaminen terveen ja kunnollisen vanhainkodin tilalle tuntuu aivan järjettömältä.

        Kummalliselta tuntuu sekin, että puretaan hyvä päiväkoti, jotta saadaan mahdutettua jo lähtökohdiltaan liian pienelle tontille vanhainkoti, josta joudutaan tilanahtauden vuoksi rakentamaan liian pieni.

        Todellista lapsirakkautta, kun vuorohoidossa olevilta lapsilta vietiin epäonnistuneen vanhainkotiprojektin vuoksi kotoisa päiväkoti. Ei varsinainen positiivinen imagotekijä, vai mitä sanotte?


    • perusteluttaaskateissa

      Olisi mielenkiintoista kuulla perustelut sille, minkä vuoksi kaupungin ei kannata syventää yhteistyötä salpauksen kanssa ja säästää useita miljoonia euroja.

      Tavallaan on kyllä hauskaa huomata, että pienen provokaation avulla päättäjät saa kaivautumaan poteroihinsa, joista he peräänantamattomasti ajavat omaa näkemystään, vaikka useasta suunnasta kävisi ilmi, ettei siinä ole järjen hitustakaan. Kun ylpeys ei anna periksi ja omaa huonon itsetunnon, syntyy kalliita päätöksiä.

    • eitakaalaatua

      Kaupungissa on tapana perustaa hankkeille ohjausryhmiä. Oman ohjausryhmänsä ovat saaneet mm. varhaiskasvatuksen- ja sivistystoimen palveluverkko (työryhmä, pj oli hallituksen pj), Uimahalli (kuka pj?), Hopeasilta (kuka pj?).

      Yhteistä ohjausryhmille on, että niihin valitaan hallituksen jäseniä, jotka ohjausryhmissä valmistelevat hankkeita hallituksen eli itsensä päätettäviksi. Esimerkiksi palveluverkkotyöryhmä teki esityksen palveluverkkoselvityksenä ja sen linjauksen hyväksyivät sekä kaupunginhallitus että -valtuusto.
      Hyväksymisellä ei ole kuitenkaan mitään merkitystä, sillä jo hyväksytystä linjauksesta ollaan poikkeamassa Tommolan koulun remontin suhteen eli palveluverkkoselvitystä voidaan käyttää vaikkapa saunan lämmittämisessä.

      Uimahalliremontista ei varmaankaan tarvitse sen kummemmin mainita. Kaikki tiedämme, että se meni hiukkasen pieleen - ohjausryhmästä huolimatta.

      Hopeasilta taas päätettiin rakentaa liian pienelle tontille. Tontti oli niin pieni, että rakennus mahtui siihen ainoastaan siten, että sen alta purettiin terve ja kodikas Rullan vuoropäiväkoti, jossa mm. vuorotyötä tekevien vanhainkodin hoitajien lapset hoidettiin. Toiminta siirtyi ei niin kodinomaiseen Tommola-taloon ja kaikki tämä vain siitä syystä, ettei Hopeasiltaa voitu rakentaa tilavammalle tontille, johon olisi saatu paremmat tilat niin asukkaille kuin henkilökunnallekin! Omituista, ettei ohjausryhmä viheltänyt peliä poikki.

      Yhteistä ohjausryhmille siis on, että hankkeet saattavat epäonnistua niiden olemassaolosta huolimatta. Kuinka paljon on tuhrautunut aikaa ja resursseja sekä rahaa (mm. kokouspalkkiot) näiden ohjausryhmien työskentelyyn?

    • semminkin

      Niina Varjo

    • Totuuseiunohdu

      Heinolan koulu -ja muihinkin ongelmiin on kolme mahdollista syyllistä: luottamusmiesjohto ( ohijohtaa virkakoneistoa ohjausryhminä, tehtyjen päätösten pyörtäminen), virkamiesten pätemättömyys ( onko kiinteistöjen hoidossa toimittu oikein ja ajoissa valmisteltu kunnossapitoesitykset, täydellinen tunarointi valvonnassa ) tai molemmat yhdessä. Koulukysymyksessä hurskasteleva hallituksen pj varsinainen viesti on yhteistyöstä kieltäytyminen. Tällä kertaa Salpauksen kanssa.
      Vaaleihin on vähän aikaa. Valta vaihtoon!

    • dvbwjbvuwbj

      Kiitos, "eitakaalaatua" 26.9.2016 13:46

    • politikointia

      Jos koulut kerran ovat kaupungille imagokysymys, niin miksi imagoa sitten on heikennetty jättämällä ne korjaamatta? Imagon heikentämistä ollaan nyt jatkamassa sillä, että lähes kaikki kaupungin keskustan alueen lapset siirretään yhteen kouluun entisen kolmen sijasta. Sekö on pikkukaupungin vetovoimatekijä?
      Haiskahtaa ihan politikoinnilta, kun tekstit ja teot eivät kohtaa.

    • JärkiKäteen

      Keskustaanko lapsiperheiden toivotaan/luullaan muuttavan? Keskustan asunnot ovat kalliita eikä keskustan vilkas autoliikenne houkuta lapsiperheitä keskustaan. Järkevintä on korjata Tommolan koulu ja rakentaa uusi koulu Sinilähteelle, jos Sinilähteen tonttien toivotaan menevän kaupaksi lapsiperheille.

      • herätäpitäisi

        Eivät Heinolan tontit mene kaupaksi, siihen ei vaikuta onko koulu 1 vai 2 km päässä. Esimerkiksi Jyrängön uudet tontit ovat myymättä, eikä tonttikauppa ole käynyt muuallakaan. Mikä ihmeen lapsen usko täällä vallitsee? Ei ole näköpiirissä, että tonttien kysyntä kasvaisi, ei ole kasvanut asuntomessujen jälkeen vaan kaupungin asukasluku on jatkuvassa laskussa.
        Järkevää olisi varmasti hyväksyä tosiasiat ja lopettaa haihattelu, joka käy kalliiksi.


    • HeinolaKutistaaItseään

      Eipä ne tontit mene kaupaksi nyky-markkinoinnilla "Iso elämä pikkukaupungissa". Eikä ne mene ilman palveluja (myös kulttuuripalvelut ja lasten harrastusmahdollisuudet) kaupaksi. 30 vuotta rantatontit ovat olleet kaavoittamatta (ilman infraa) vuokrattuina nimellisvuokraa vastaan, joten SUURI MUUTOS tulee ja nyt ollaan "sormi suussa", että tarttisko jotain tehdä vai jätetäänkö tekemättä. Jatketaanko kuten ennen vanhaan vai kehitetäänkö kaupunkia hyödyntämällä kaupungin omistamia rantoja; maapotentiaalia.
      Joidenkin mielestä mitään ei kannata tehdä, koska väkiluku vain vähenee ja väheneehän se vähemmälläkin osaamattomuudella ja pessimismillä.
      Lahdessa ei ole yhtään rakentamatonta rantatonttia - pitäisikö ottaa oppia viereisestä suurkaupungista?

      • LuojaVarjelkoon

        Luoja tai mieluummin ihan viisas ihminen varjelkoon meitä menettämästä viimeisiäkin rakentamattomia ranta-alueita ahneiden oman edun tavoittelijoiden lihottamiseen!


    • JärkeäKaavoitukseen

      Kauniit rannat ovat kauniita järkevästi kaavoitettuna ja rakennettuna, kun viheralueet ja rantapuistot kaavoitetaan virkistyskäyttöön... yleisiä uimarantoja tarvitaan hyvin hoidettuina uimapaikkojen sijaan. Jos rannat jätetään kaavoittamatta ja vuokrataan joillekin harvoille kesämökkiä varten yksityiseen käyttöön, muuttuvatko rannat siitä kauniimmiksi?

    • MattiSeppä

      Faktaa on, että Heinolassa ei kaavoitettu tontteja rantaan rajoittuen kuin vasta asuntomessualueella.
      Messualueen asemakaavaehdotuksista kv:n edesmennyt puheenjohtaja Timo Ihamäki sanoi, että "Heinolassa ei kaavoiteta rantatontteja".
      JOTAKIN sitten kuitenkin tapahtui ja messualueelle tuli rantatontteja noin 170 vuoden rantojen säästämisen jälkeen.
      Luulisi, että messualueen ja sen jatkeen negatiivinen merkitys kaupungin asukasluvulle ja verotuloille olisi avannut päättäjien silmät, jotta enempää hölmöilyjä ei enää tehtäisi, mutta varmaan JOTAKIN on joku jollekin luvannut, koska vielä 11 rantatonttia pitäisi Sinilähteelle saada sen lisäksi, että Sipelle kans.

      • suurivääryys

        Kunpa kaupunkilaiset havahtuisivat huomaamaan, että yhteistä omaisuuttamme ollaan kaupittelemassa kauneimmilta rannoilta.

        Yhteiset rannat myydään muutamalla sadalla tuhannella eli taloudellisella hyödyllä tätä kaupungin omaisuuden uusjakoa ei voi perustella.

        Mikä siis saa päättäjät toimimaan näin? Kenelle rantatontit on luvattu? Valitettavasti tämä touhu haiskahtaa.


    • isot_haasteet

      Monella päättäjällä on tarpeen muistutella, että "Heinola on mainettaan parempi paikka". Tämä siis oletettavasti tarkoittaa, että päättäjät itsekin tiedostavat kaupungin maineen, joka ei siis ole mairitteleva. Syyt siihen taas johtuvat pitkälti kunnallispolitiikan saavutuksista.
      Mikäli mainetta halutaisiin aidosti muuttaa, voisi olla jopa nerokasta aloittaa muutos lyömällä kaikki ällikällä ja ryhtymällä hiomaan YHTEISTYÖTÄ naapurikuntien ja vaikkapa Salpauksen kanssa, vaikkapa tässä lukiokysymyksessä. On äärimmäisen lyhytnäköistä ja haitallista kunnan taloudelle, jos päättäjille on itseisarvona se, että toteutamme kaiken itse - etenkin kun kaupungin talous on mitä on ja tulevaisuus ei näytä vähääkään paremmalta. Kuvittelisin, että johtavat poliitikot ovat edes hitusen kartalla siitä, mitä kaupungin tuleva investointisuma merkitsee suuruusluokaltaan tämän kokoiselle paikkakunnalle, jolle tulevaisuus näyttäytyy kaikkien olemassa olevien ennusteiden perusteella taantuvalta.
      Otetaanpa esimerkiksi vaikkapa tuleva sote-uudistus;
      Kun sote siirtyy pois kunnan vastuulta ja rahoitus niin ikään, tarkoittaa se sitä, että kunnan tulisi alentaa verotustaan. Hyvinvoivissa kunnissa se tarkoittaa sitä, että veroprosenttia voidaan laskea suoraan sotekulujen siirtoa vastaavalla määrällä. Vaan miten on Heinolassa? Epäilen, että on taloudellisesti mahdotonta alentaa edellä mainituin tavoin verotusta ja se syö heti kilpailukykymme rippeitä, heinolalaisten verotus uhkaa kasvaa, kun kunnallisveron taso jää korkeaksi ja päälle tulee vielä maakuntavero sotesta. Nyt on tuhannen taalan paikka säästää investoinneissa useita miljoonia ja turvata tuleivaisuuttamme. On idiotismia, jos investointisumaa ei aleta tarkastella suurennuslasin kanssa ja oteta samalla huomioon vielä sitäkin, että seuraavat investioinnit kolkuttavat ihan kulman takana. Riittääkö niihin jatkossa rahaa lainkaan?

    • rahatlopussa

      Saattepa nähdä, että kaupungin säästöpaineiden vuoksi Tommolan ala-luokat loppuvat ja opetus keskitetään uuteen keskustan alakouluun.
      Lusin koulu ja päiväkoti suljetaan aivan varmasti myös, viimeistään kun KK:n koulu
      korjataan.
      On haihattelua kuvitella, että rahat riittävät muuhun kuin pakolliseen.

      • KorjausRakentaminen

        Eikö kouluverkkoselvityksen työryhmä tiennyt resursseja, kun se esitti Tommolan koulun säilyttämistä ja korjaamista?
        Eikö kaupunginhallitus pujeenjohtajansa johdolla esittänyt työryhmän esityksen mukaan Tommolan koulun säilyttämistä ja korjaamista?
        Miksi "takki käännettiin" ja ketkä olivat takinkääntäjiä?
        Uuden koulun saaminen keskustaan tulee olemaan "iäisyysjuttu" valituksineen ja rahoitusjärjestelyineen. Halvempi ja parempi ratkaisu on Tommolan koulun korjaaminen, mikä myös parantaa Tommolan elinvoimaa.


      • pyhäjysäri

        Ei tainnut olla kovin tasokas palveluverkkoselvitys, kun osa selvityksen tekijöistäkin käänsi takkinsa?


      • Onneonnettomia
        KorjausRakentaminen kirjoitti:

        Eikö kouluverkkoselvityksen työryhmä tiennyt resursseja, kun se esitti Tommolan koulun säilyttämistä ja korjaamista?
        Eikö kaupunginhallitus pujeenjohtajansa johdolla esittänyt työryhmän esityksen mukaan Tommolan koulun säilyttämistä ja korjaamista?
        Miksi "takki käännettiin" ja ketkä olivat takinkääntäjiä?
        Uuden koulun saaminen keskustaan tulee olemaan "iäisyysjuttu" valituksineen ja rahoitusjärjestelyineen. Halvempi ja parempi ratkaisu on Tommolan koulun korjaaminen, mikä myös parantaa Tommolan elinvoimaa.

        Miksi keskustan koulusta pitäisi valittaa? Valittamisenilostako? Montako iloista valitusta on mennyt läpi? Viimeisin, Myllyojakin, jäi suutariksi. Valituskulut miljoonien luokkaa. Sellaisia seppiä ja orpopiruja meillä.


    • PientenPuolesta

      Riitaisessa Heinolassa ei hevin yksimielisyyttä synny. Viranhaltijat esittävät yhtä ja luottamusjenkilöt päättävät toista. Kaupunginjohtajia kohdellaan kaltoin ja/tai erotetaan epäluottamuksesta. Useat valtuutetut ovat eronneet turhautuneina ...
      Sote-lainsäädäntö TULEE MUUTTAMAAN Heinolankin sosiaali- ja terveystoimen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hoitoon, mutta siitäkin yhteistyöstä ollaan toistaiseksi jättäydytty ulkopuolelle.
      Heinolan lähiöt jäävät palveluja vaille, jos koulutkin lopetetaan ja keskustaan perustetaan yksi iso koulu. Suurista kouluista, joissa on isot oppilasryhmät, löytyy huonoja kokemuksia runsaasti.

      • pikkukaupunkiISOkoulu

        Kun tarkastelee Orimattilan tai Hollolan kouluverkkoa, huomaa että verkon laajuuden (koulujen määrän) perusteella kunnat ovat huomattavasti lapsi- ja asukasystävällisempiä. Heinola joutuu rahapulassaan supistamaan kouluverkkonsa muutamaan kouluun ja esimerkiksi keskustan iso koulu ei tule oppilasmäärältään olemaan kilpailuvaltti, kun lapsiperheet pohtivat minne asettuisivat asumaan.
        Heinolan kilpailukyky sulaa samaa tahtia kunnan varojen hupenemisen kanssa.


    • johannytonihme

      Kun kerran koulut ja pvkodit ovat imagotekijä niin vastausta nyt siihen, miksi Rullan pvkoti piti purkaa? Sehän oli täysin kunnossa!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      56
      5431
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3487
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1612
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      198
      1544
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      25
      1033
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      799
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      798
    Aihe