Onko luvallista / pätevää?

Häätöläinen

Pitkäaikanen vuokra-asuintalomme myytiin uudelle omistajalle. Uusi omistaja remontoi heti vapaana olevat asunnot ja muutti ne osakehuoneistoiksi ja talomme As Oy:ksi. 30.8.2016 olin yövuoron jälkeen juuri herännyt ja istuin wc -pytyllä tarpeillani kun ovikello soi. Koska olin puolipukeissa, enkä odottanut vieraita en mennyt avaamaan ovea. Hämmästykseni olikin melkoinen kun kaksi miestä avasi oveni omilla avaimillaan ja tietysti wc:n ovi oli auki ja suora näköyhteys. He olivat talon uudet omistajat.

Käsittääkseni vuokranantajalla ei ole oikeutta tulla vuokralaisen asuntoon omilla avaimilla, ellei ole hätätilanne tmv. Nyt ei ollut. Joku sanoi, että tuo voitaisiin tulkita kotirauhan häiritsemiseksi. Onko asia näin, tietääkö joku todella? He olivat tuomassa minulle vuokrasopimuksen irtisanomisilmoitusta. Ilmoituksessa ei mainita syytä irtisanomiselle. Olen kuullut, että se tulisi olla mainittuna ennen kuin se on pätevä. Onko näin? Ilmoituksessa ei myöskään mainita milloin vuokrasuhde päättyy, vaan ainoastaan irtisanomispäivä, eli tuo 31.8.2016. Eikö pitäisi olla myös maininta, milloin sopimus päättyy. Irtisanomisaikahan on eri jos on asunut asunnossa yli tai alle vuoden.

Olisin kiitollinen, jos joku viitsisi vastata tekeekö nämä muotoseikat irtisanomisesta pätemättömän ja onko omistajalla oikeus kuvatun laisessa tilanteessa tulla omalla avaimella asuntoon. Kuten kerroin, olin juuri herännyt eikä ollut radio, tv tmv auki, joten herrat eivät voineet tietää, että olen kotona. Heräsi vain epäilys, että noinkohan päivällä työssä olevien vuokralaisten asuntoja käydään salaa syynäämässä.

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muista_loppusiivous

      On luvallista, valitus pois ja kamat kantoon.

    • Ilman ennakkoilmoitusta omilla avaimilla tuleminen täyttää kotirauhan rikkomisen tunnusmerkistön (ellei kyseessä ole aloittaman mainitsema akuutti hätätilanne). Edes Poliisit tai Rajavartijat eivät ilman lupaa saa tulla asuntoon ilman varsin raskaita ja laissa eriteltyjä syitä, erona on tietenkin se, että vuokranantajalla tai taloyhtiön edustajalla on oikeus tulla ennakkoon ilmoitettuna/sovittuna aikana ja sama koskee esimerkiksi remonttimiehiä, jotka tekevät yhtiön teettämää työtä.

      Irtisanomisilmoituksessa on aina mainittava syy. Asunnon myyntiin laittamisen suhteen on olemassa kahta koulukuntaa, toisen mielestä se on pätevä syy ja toisen mielestä ei. Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään, vuokralaisen irtisanominen kuuluu uuden omistajan tehdä mikäli hän on ottamassa asuntoa omaan tai perheenjäsenen käyttöön (esimerkiksi lapsi muuttaa sinne opiskeluiden alkamisen takia). Remontointikaan ei ole pätevä irtisanomisperuste itsessään (sehän nyt lienee uusien omistajien ajatuksena ja sen jälkeen myyminen), vuokralaisen on oikeus palata takaisin remontin päätyttyä (mikäli sen laajuus edellyttää asunnon tyhjentämistä), evakkoaikana ei ole edes vuokranmaksuvelvoitetta.

      Itse vastustaisin irtisanomisilmoitusta ja kävisin tekemässä rikosilmoituksen (se ei maksa koskaan mitään). Käräjöintiinkin lähtisin, mutta se lähinnä siksi, että pystyisin itse edustamaan itseäni jolloin asianajokuluja ei tulisi, sama tietenkin tilanteessa jossa kyseessä on henkilö jolla on oikeus ilmaiseen oikeusapuun tai oikeusturvavakuutus pienellä omavastuulla.

      • Tuunari55

        Irtisanomisilmoitusta ei mielestäni tarvitse mitenkään vastustaa tässä tapauksessa. Jollei siinä ole mainittu lain vaatimia asioita se on laiton ilman mitään vastustamisia.
        Jos vuokranantaja haluaa häädön asukkaalle (kuvitellun irtisanomisajan päätyttyä), tulee hänen haastaa vuokralainen oikeuteen. Tällöin vuokralainen voi esittää, ettei irtisanomista ole edes tehty, jolloin häätöäkään ei voi tehdä.


    • slidari

      Kaiketi on kuitenkin aikaa muuttaa pois!

    • jotainoikeuksia

      Asuntoon ei saa tulla noin vain,pitää etukäteen ilmoittaa miksi siellä käydään jos et ole paikalla.Irtisanomisaikasi on 3kk jos olet asunut yli vuoden,jos alle,1kk.Eli irtisanomispäivästä laskien.

      • Vuokranantaja

        Irtisanomisaika on 6 kk, jos olet asunut yli vuoden ja vuokranantaja on irtisanoja!


      • Vuokranatajan irtisanomisaika on 3 kuukautta, jos vuokrasuhde on kestänyt alle 12 kuukautta, muuten aina 6 kuukautta. Vuokralaisen irtisanomisaika on aina vuokrasuhteen kestosta riippumatta 1 kuukausi. Vuokranantajan irtisanomisiakaa ei voi sopimalla lyhentää tai vuokralaisen pidentää, toisin päin voi toki sopia.

        Irtisanomisaika alkaa juoksemaan irtisanomiskuukautta seuraavan kuukauden alusta, ellei vuokrasopimuksessa ole määritelty tälle erikseen toista päivää kuukaudesta.

        P.S. Poikkeuksena yllä mainittuun Ahvenanmaan maakunta, jonka oma laki asuinhuoneiston vuokrauksesta määrittelee, että vuokranantajan irtisanomisaika pitenee kuuteen kuukauteen vasta silloin kun vuokrasuhde on kestänyt yli 24 kuukautta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6729
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4360
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2783
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2090
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1643
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1437
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1141
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1127
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1114
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1081
    Aihe