Puolustusmekanismien käyttö häiriönä

defenciäkö

Tästä aiheesta takuulla keskusteltu aiemminkin, mutta pakko avata nyt uusi ketju. Aiheesta en itse niin paljon tiedä, joten kysyn että kuinka sairaalloiseksi puolustusmekanismien käyttö voi mennä ettei henkilö tätä itse tiedosta? Henkilö ei itse kykene muistamaan mitään tälläistä jonka muut henkilöt muistavat. Tavallaan lapsuuden traumasta muistuttavia asioita ihminen ei muista elämästään ollenkaan. Ei lapsuuden traumaa, ei ylä-asteella tapahtuvaa koulukiusaamista joka liittyi myös tähän traumaan eikä edes aikuisuudessa olleita asioita joissa tämä trauma on ollut läsnä. Trauma liittyy hyväksikäyttöön mitä ilmeisemmin. Henkilö olisi ikäänkuin luonut haluamansa kuvan menneisyydestä joka ei kuitenkaan vastaa ihan todellisuutta. Kun esim. tuota kiusaamista kesti sen 3 vuotta eikä henkilölle ollut tähän muistiyhteyttä ennenkuin asia tuli mutkan takaa puheeksi. Mitä aattelette?

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • On täysin mahdollista. Psykiatriaa koskevissa sekä maallikoille tarkoitetuissa tiedettä popularisoivissa artikkeleissa että tieteellisissä tutkimuksissa on useita esimerkkitapauksia, joissa koehenkilö ei muista jotain aikaisempaa traumaa, vaikka sen kokemisesta on riippumattomia ulkopuolisia todistajia.

      Yleisestihän tiedetään, että myös muualle kuin päähän kohdistunut fyysinen trauma saattaa aiheuttaa amnesian: suuren avohaavan saanut henkilö toimii hädän hetkellä todistajien mukaan rationaalisesti ennen kuin menettää tajuntansa/nukutetaan, mutta jälkeenpäin ei muista koko onnettomuudesta ja sitä edeltävistä hetkistä yhtään mitään.

      Defenssi psykologiassa on vähän eri asia: defenssissä henkinen trauma kyllä muistetaan, mutta oma mieli vääristää muistot. Traumaa, olosuhteita ja tapahtumia selitellään, puolustellaan, muistellaan väärin, syytetään toisia tai olosuhteita, pyritään lakaisemaan mielen käsiteltäväksi liian vaikea asia maton alle.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Defence_mechanisms

      Täydellinen amnesia olisi armeliaampi...

    • ketjunaloittaja

      Dissosiatiivisesta amnesiasta olen kanssa joo lukenut. Mutta tuleehan nämä muistot kuitenkin jossain vaiheessa tietoisuuteen? Onko joillekin henkilöille helpompi elää "muistamattomana" traumoista kuin että ne kohtaisi ja käsittelisi?

    • Ihmisen mieli on erittäin kompleksinen ja sen mahdollistavat fyysiset prosessit vielä monimutkaisempia. Tämä mahdollistaa valtavan suuren variaation ja sen, että olemme yksilöitä, reagoiden kukin eri tavalla ulkoisiin ärsykkeisiin. Joku kakara naureskelee hirviönukelle, josta toinen ottaa elinikäiset traumat.

      Tiede ja kokemukset tuntevat takauman, jonka sisältö saattaa hyvinkin olla jotain jo kauan sitten henkisen trauman jälkeen aktiivisesti unohdettua.

      https://goo.gl/X9jYUc

      Voi kuvitella tunnelmat jos tuollainen hirviö menneisyydestä yht'äkkiä kolahtaa näkynä kaaliin.

      Ihminen pystyttää defenssin juuri välttääkseen käsittelemästä totuutta, joten etenkin jos kyseessä on posttraumaattinen amnesia, niin en näe mitään syytä yrittääkään kaivaa ikäviä asioita esille.

      Jos kyseessä taas on trauma, jonka muiston mieli vääristää niin, että siitä on itselle ja/tai muille haittaa, olisi kai harkittava ammattiapua. Sitä sekoaa jos epäilee sekoavansa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      141
      2092
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1928
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1878
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1690
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1488
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1147
    Aihe