Rakennusviraston lahjusjutun päätekijät saivat ...

Milloin_ATT-kumppanit

Helsingin Rakennusviraston lahjusjutun päätekijät saivat ehdolliset tuomiot !

http://www.metro.fi/uutiset/a1387819421409?ref=tf_iokboksi&utm_campaign=tf-metro&utm_source=hs.fi&utm_medium=tf-desktop&utm_content=frontpage

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut törkeistä petoksista viisi henkilöä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin Helsingin rakennushankkeisiin vuosina 2004–2012 liittyneistä rikoksista, selviää HS:n hankkimista tiedoista.

Tuomittujen joukossa ovat huijausvyyhdin päätekijät. Tuomiot annettiin syyskuun puolivälissä.

Helsingin mukaan kaupungilta on huijattu rakennushankkeiden yhteydessä rahaa yhteensä reilun 540 000 euron edestä. Tämän lisäksi myös useat rakennusyhtiöt, kuten YIT ja Fira sanovat kokeneensa tuntuvia taloudellisia tappioita huijausten yhteydessä. Helsingin kaupunki ja rakennusyhtiöt vaativat tuomituilta tuntuvia korvauksia.

Esimerkiksi rakennusyhtiö YIT vaatii kolmea tuomittua maksamaan heidän noin 250 000 euron oikeudenkäyntikulunsa. Korvauksiin palataan erillisen vahingonkorvauksia koskevan oikeuskäsittelyn yhteydessä.

Tuomituille teoille yhteistä on, että niihin on liittynyt Helsingin rakennusviraston asiantuntijaorganisaation HKR-rakennuttajan projektinjohtajana toiminut, nyt 64-vuotias mies. Mies tuomittiin vuodeksi ja seitsemäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen sekä 70 tunniksi yhdyskuntapalveluun. Se on tuomioista ankarin.

Jokaista rangaistusta lievensi oleellisesti se, että tuomitut henkilöt tunnustivat syytteessä kuvatut teot. Esimerkiksi projektinjohtaja olisi voitu ilman tunnustusta tuomita oikeuden näkemyksen mukaan kahden ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen.

”Tunnustaja todetaan syylliseksi syytteessä todettuun tekoon, mutta tunnustaminen vaikuttaa rangaistuksen mittaamiseen. Hän saa siis tunnustamisesta huomattavan edun”, sanoi kihlakunnansyyttäjä Katri Lyytikäinen HS:lle.

Helsingin rakennusviraston, HKR-Rakennuttajan, projektijohtaja matkusti kaupungin rakennushankkeiden yhteydessä laskutetuilla rahoilla Monacoon vuosina 2008 ja 2009. Projektijohtaja on myöntänyt, että ainakin toista reissua varten järjestettiin ylilaskutuksella noin 2 000 euroa. Molemmilla matkoilla käytiin katsomassa myös formuloita. Projektijohtajaa epäillään törkeästä lahjuksen ottamisesta.

TUOMION mukaan tuomitut ovat huijanneet itselleen sekä kaupungin että rakennusyhtiöiden rahaa. Ketju on alkanut siitä, kun aliurakoitsijat ovat laskuttaneet pääurakoitsijalta kokonaan tai osittain perusteettomista töistä. Aliurakoitsijat ovat saaneet huijatun perusteettoman hyödyn esimerkiksi käteisenä rahana.

Järjestelyn onnistuminen on vaatinut, että pääurakoitsijoilla työskennelleet vastaavat mestarit, työpäälliköt ja työmaainsinöörit ovat tarkastaneet ja hyväksyneet perusteettomiksi tietämiään aliurakointilaskuja. Laskut ovat näin päätyneet pääurakoitsijayhtiön maksettavaksi.

”Perusteettomat aliurakoitsijoille tehdyt tai myöhemmin tehtävät suoritukset ovat näiden henkilöiden toimesta sisällytetty ainakin osittain HKR-rakennuttajalle annettuihin lisä- ja muutostyötarjouksiin”, käräjäoikeuden tuomiossa sanotaan.

”Tarjousten laatijat ovat vielä lisänneet tarjouksiin rakennusliikkeen hyväksi lasketun yleiskulun, joka on ollut 5–12 prosenttia tarjotusta lisä- tai muutostyöstä. Edelleen tarjouksille yleiskuluineen on laskettu arvonlisävero.”

HKR:n projektinjohtaja on tämän jälkeen huolehtinut siitä, että perusteettomat tarjoukset ovat hänen esittelystään hyväksytty HKR-rakennuttajassa.

TARJOUSTEN hyväksyminen kuuluu HKR-rakennuttajassa projektinjohtajan esimiehenä toimivalle toimistopäälliköille. Poliisin esitutkinnassa pohdittiin, onko HKR-rakennuttajan toimistopäällikkökin syyllistynyt tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Kihlakunnansyyttäjä Lyytikäinen päätti kuitenkin syksyllä 2015, ettei toimistopäällikköä vastaan nosteta syytettä. Hänen mielestään projektinjohtaja on erehdyttänyt häntä sekä muita toimistopäälliköitä lisä- ja muutostöiden tarjousten hyväksymisessä. Lue HS:n uutinen aiheesta täältä.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan projektinjohtajan toiminnan moitittavuutta korostaa rikoksen tekeminen huomattavan pitkällä ajalla, vastuullisen aseman hyväksikäyttö sekä menettelystä aiheutuneen taloudellisen vahingon huomattavan suuri määrä.

Tuomioista toisiksi ankarin määrättiin YIT:llä ja Firalla työpäällikkönä työskennelleelle 50-vuotiaalle miehelle. Hänet tuomittiin vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen rangaistukseen sekä 50 tunniksi yhdyskuntapalveluun. Ilman tunnustusta hänelle oltaisiin voitu oikeuden mukaan tuomita kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistus.

jatkuu alla- 2
----------------
Joonas Laitinen
Toimittaja
Metro

1

59

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Missä_seruraavat_tuomiot

      jatkoa 2. Metron artikkeli Rakennusviraston lahjukset tuomio_

      Tuomioista toisiksi ankarin määrättiin YIT:llä ja Firalla työpäällikkönä työskennelleelle 50-vuotiaalle miehelle. Hänet tuomittiin vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen rangaistukseen sekä 50 tunniksi yhdyskuntapalveluun. Ilman tunnustusta hänelle oltaisiin voitu oikeuden mukaan tuomita kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistus.

      Tämän lisäksi käräjäoikeus tuomitsi muun muassa YIT:llä vastaavana työnjohtajana työskennelleen 45-vuotiaan miehen vuoden ja yhden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen, Firalla vastaavana työnjohtajana työskennelleen 63-vuotiaan miehen kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä Firassa työmaainsinöörinä työskennelleen 45-vuotiaan naisen neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

      Kihlakunnansyyttäjä Lyytikäinen sanoo, että tapauksessa on tällä haavaa 12 epäiltyä. Heistä pääosa on nyt tunnustanut tekonsa.

      Nyt annetut tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia ja niihin voi hakea muutosta valittamalla hovioikeuteen tai tekemällä ennakkopäätösvalituksen korkeimpaan oikeuteen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6519
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4203
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2607
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2030
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1548
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1397
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1101
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1046
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1031
    Aihe