Parempi omaisuuden suoja

Munkotiko

Liiketoiminnan etiikan dosentti Jukka Kilpi kirjoitti vuonna 2011 Hesarin Sunnuntaidebatissa, että "asumisoikeusasukkaat ansaitsevat paremman omaisuuden suojan". Että asumisoikeusyhtiöt ovat irtautuneet yleishyödyllisistä lähtökohdistaan. Kilpi kirjoitti, että asumisoikeusyhtiöt ovat edelleen muodollisesti yleishyödyllisiä, mutta tosiasiassa ne palvelevat kaupallisen liiketoiminnan kokonaisuutta. Tuolloin Kilpi totesi, että asumisoikeusyhtiöiden taseissa on satoja miljoonia euroja asukkaiden pääomaa. SILTI asukkailla ei ole oikeutta päättää yhtiöiden asioista.

Asumisoikeusyhtiöiden markkinointi on kokemukseni mukaan liian usein yliampuvaa lupailua. Että voisit itse vaikuttaa asumiseesi. Asiat on tehty erittäin vaikeaksi. Pieni piiri pyörii, varjelee mainettaan ja kasvattaa lompakkoaan. Bisneksellä, minkä ei alun perin pitäen olla bisnestä - vaan tarkoitus oli luoda asumismuoto, joka tarjoisi kohtuullisella hinnalla turvallisen kodin asukkaalleen.

Mitä tälle asialle kuuluu? Onko vuoden 2011 jälkeen tapahtunut mitään parannusta asukkaiden asemaan? Asukkaan pitäisi olla keskiössä! Ei rahan.

13

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KilpiköSankarisi

      Eikös tämä samainen herra Kilpi vaadi aso-asukkaille oikeutta lunastaa asuntonsa, vieläpä jollain kivikaudella vallinneella hintatasolla?
      Kun aso-asuntoja alkaisi muuttua omistusasunnoiksi, koko järjestelmä romahtaisi pian ja sen jälkeen ei asumisoikeusasuntoja olisi lainkaan.

      • ggsdgdsggfd

        Vaikuttaa Herra Kilven itse kirjoittamalta tekstiltä. Kuka muu olisi kiinnostunut hänen dosentuuri-tittelistään.


    • qwertyuiopåöä

      Tämä on vaikea aihe. Ei ihme, että asiallisia kommentteja ei ole. Kiinnostaisi tietää, että miten tämä asumismuoto toimii Ruotsissa. Onko sielläkin bisnesmiehet haistaneet markkinaraon. Nyt näyttää siltä, että asukkaiden itse maksettavaksi siirtyy yhä enemmän talojen ja pihojen kunnostustöistä.

      • NickNailer

        Aihe ei ole vaikea. Kukaan taloutta ymmärtävä ei hanki asumisoikeusasuntoa. Se on aivan verrannollinen lomaosakkeen ostoon. Vakituista asuntoa varten ei kannata ostaa jäsenyyttä päästäkseen vuokralle. Hotellista ei kannata ostaa osaketta voidakseen olla kerran tai pari kertaa vuodessa sen asiakas.

        Paras vitsi on se, että asumisoikeusasuntonsa voi, sopimuksesta riippuen, ostaa omaksi juuri silloin kun putkiremonti ja muut "remonttiriemut" alkavat. Se on älyttömän hyvä business sille, joka ensin pääsee rahoittamaan rakentamista jäsenmaksuilla, lypsämään asukkaita korkeilla vuokrilla ja vielä pääsee eroon kämpistä silloin, kun niistä on tulossa pohjattomia rahareikiä.

        Ruotsissa tilanne on hankala myös edellä kerrotun lisäksi siitä syystä, että asunoikeusyhdistysten talous on usein retuperällä. Asukkaiden kyky edes ymmärtää tilinpäätöksiä on enemmän kuin puutteellista.

        Dosentin ajatukset ovat ristiriidassa perustuslain kanssa. Omaisuudella on siellä vahva suoja. Omistaja vaan on eri henkilö kuin asunnossa asuva. Jälkimmäinen on vain ostanut luvan asua vuokralla.

        Js haluaa tuhota omaisuutensa ja aiheuttaa perikunnalle ongelmia, niin toimii seuraavasti: "osta" asuinoikeusasunto, lomaosake, golfosake ja tennisosake. Kaikkiin noihin liittyy velvollisuus maksaa "vuokraa" ja kaikista noista on vaikea tai mahdotonta päästä eroon.


      • asmdadklakjdjs

        No voi voi - onko lääkkeet ottamatta? Asumisoikeusasunto voi olla huono valinta taloudellisesti, joo - mutta siitä kyllä pääsee aina eroon kolmessa kuukaudessa päinvastoin kuin golfosakkeesta.


      • NickNailer

        Jaa, et taida ymmärtää taloutta ollenkaan.

        ASOilla on golfkerho-ongelma. Tässä on golf-osakeongelman ydin: osakkeet, joita ei saada myytyä, parkeerataan yrityksiin, jotka pistetään konkurssiin. Konkurssipesät eivät vastikkeita tai pelioikeuksia masa. Kiva juttu niille, jotka pääsevät eroon osakkeistaan, huono juttu Golf-yhtiölle, joka joutuu nostamaan maksavien osakkaiden vastikkeita.

        Siis: muut osakkaat kärsivät ja ihan sama juttu ASO:ssa.

        Se nyt vaan on tyhmää ....


      • DaaDaaMikkelissä

        Sinä et taida ymmärtää asumisoikeuslakia :-)


      • NickNailer

        Jos minun kongnitiivinen kapasiteettini ei riitä lain ymmärtämiseen, niin olette todella suurissa ongelmissa ASOnne kanssa.

        Tuossa on noista ASOje ongelmista pieni näyte: http://www.hs.fi/kaupunki/a1422600379855


      • jeekeee
        NickNailer kirjoitti:

        Jos minun kongnitiivinen kapasiteettini ei riitä lain ymmärtämiseen, niin olette todella suurissa ongelmissa ASOnne kanssa.

        Tuossa on noista ASOje ongelmista pieni näyte: http://www.hs.fi/kaupunki/a1422600379855

        Niin no ongelmia on kun ARA ei valvo tai kiinnosta hoitaa hommiaan, korruptio? ja yksittäisten asukkaiden on vaikea saada asoihin muutosta, kun pitäisi viedä oikeuteen ja sitten olla varma voitosta, helpoin on vain vaihtaa asuntoa, kun ei asunto oma ole. AVAIN nyt on aika räikeä esimerkki ihan tuollaista toimintaa ei muilta löydy


    • NickNailer

      "AVAIN nyt on aika räikeä esimerkki ihan tuollaista toimintaa ei muilta löydy"

      Ai jaa. Niinkö tosiaan luulet?

      Taloutta ymmärtävät ymmärtävät myös sen, että ASO on lypsykone. Sillä omistaja saa riskitöntä rahaa - helposti. Asukkaan rooli on maksaa.

      Muista ASOista tuossa esimerkki:

      TA-yhtymä suosii lähipiirinsä yhtiöitä – Valtion asuntoraha valuu palveluihin

      http://www.hs.fi/talous/a1427437570585

      • lolooooooooooooo

        Niin ja ongelma on mikä? viranomainen valvoo ja kaikki kunnossa lakia noudattu, sopimukset kilpailutettu ja huomautettavaa ei löydy. Kyllähän asuntojen rakentaminen ja ylläpito on kannattavaa puuhaa joka muodossa.


      • NickNailer

        Tässä ei taida rautalanka enää riittää.

        Apulaisoikeuskanslerin mukaan viranomainen ei ole valvonut. On huomauttanut . Jne jne.

        Se nyt vaan on äärettömän tyhmää lähteä rakentamaan sosialistista asumishimmeliä kapitalistiseen kehikkoon. Asukasta kusetetaan - varmuudella.


      • KumpiKampiVoitto

        No niin sinulla on Nick joku ongelma. Kerro lisää, me kyllä kuunnellaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3120
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2111
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2044
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1885
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      72
      1587
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1346
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1242
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1241
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      34
      1201
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe