Onko vihapuhe ongelma?

kuumepois

Ei ole. Ei todellakaan ole. Ongelma on se syy tai ne syyt, joiden takia vihapuhetta kieltämättä esiintyy nykyisin harvinaisen paljon. Lääkärinä vertaan asiaa potilaan kuumeeseen. Hyvin usein potilaat tulevat vastaanotolle ja valittavat kuumetta. Kuume on helppo poistaa tehokkailla lääkkeillä. Mutta se ei ratkaise ongelmaa. Pitää löytää kuumeen syynä oleva sairaus ja se pitää parantaa: Vihapuhe on kuin kuume - vain oire jostakin pahemmasta. Ei riitä, että jollakin konstilla estetään vihapuhe, kuten nyt ollaan tekemässä. Pitää pystyä poistamaan ne syyt, joiden takia vihapuhetta esiintyy. Mitkä ovat ne syyt - se onkin suurempi kysymys. Vihapuhe liitetään useimmiten pakolaisongelmaan. Vihapuheen esittäjä kokee jostain syystä nykyiset pakolaiset ongelmaksi, ehkä uhkaksikin. Onko niin, että vähäosaiset; työttömät, pienituloiset, eläkeläiset, syrjäytyneet, ehkä hyväosaisetkin tms. ryhmät kokevat joutuneensa epäoikeudenmukaisen kohtelun uhriksi? Että yhteiskunta pitää heidän puoliaan paljon huonommin kuin ennen antaessaan pakolaiselle monenlaisia etuuksia ja palveluja? Että he joutuvat maksaman tahtomattaan jotain sellaista, jota ei olisi tarpeen antaa pakolaisille? Koetaanko niin, että pakolaiset saavat työtä tekemättä jotain liikaa? Olisiko mahdollista jotenkin jyvittää pakolaisten etuudet ja velvollisuudet siten, että se yleisesti tuntuisi oikeudenmukaiselta, eikä kukaan kokisi menettävänsä omia etuuksiaan? En pysty uskomaan, että meistä suomalaisista olisi tullut yhtäkkiä suvaitsemattomia ja ilkeitä ihmisiä, jotka eivät ymmärrä toisen hätää ja halua auttaa välttämättömien tarpeiden tyydyttämisessä. Aikoinaan meille tuli pakolaisia Kauko-Idästä. En muista, että heidän suhteensa olisi ollut vihapuheita, ei ainakaan kovin paljon. Heitä on autettu ja he ovat kotiutuneet ilmeisen hyvin. Yleinen käsitys lienee, että heitä pidetään erittäin ahkerina ja työteliäinä ihmisinä. Sekö on meillä Suomessa se "miehen" tärkein mitta? Ehkä. Jos niin on, niin miten nykyiset pakolaiset, miehet ja naiset, saataisiin hankkimaan itselleen samanlainen maine? Hyvät neuvot ovat tervetulleita yleiseen keskusteluun. Ja erityisesti poliitikoille. He näyttävät olevan asian suhteen täysin hukassa. Yhteen ääneen huudetaan vain, että vihapuhe on lopetettava. Mutta konkreettisia keinoja ei ole muita kuin rangaistusten koventaminen? Kuumeen syytä ei edes yritetä poistaa. Kyllä tuossa rangaistavuudessa tulee myös ongelmia. Kaiketi sitä vihapuhetta sallitaan edes vähän? Aivan kuten liikenteessä ylinopeutta. Ylinopeushan on periaatteessa kokonaan kielletty. Kuitenkin poliisikin julkisesti ilmoittaa kuinka monta kilometriä saa ajaa ylinopeutta tavallaan laillisesti, rankaisematta. Tuleeko nyt jokin vihapuheen sanaluettelo, jotka sanat saa sanoa ilman rangaistusta?

25

369

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Asia_ratkeaa

      Sillä kun alat harrastaa vihapuhetta omista läheisistäsi ja ystävistäsi.
      Sen enempää rakettitiedettä ei tarvita sen selvittämiseen mikä on oikein ja mikä väärin.

      • huhhhhhyyy

        luetaanhan vihapuheeksi esimerkiksi kirjoittaminen muhametista että,hän on pedofiili naidessaan 9 vuotiaan aishan......mutta onko koraanin käskyt ja lait vihapuhetta ,jossa käsketään tappamaan ja raiskaamaan ns vääräuskoiset.....ON TAINNUT SUOMEN HERRAT LYÖDÄ PÄÄNSÄ SEMMOISEEN PETÄJÄÄN ,ETTÄ TÄSTÄ EI IHAN HELPOLLA SELKOA TULEKAAN.


    • lopenkyllästynyt

      Tää nyt on ihan sama asia, kun kauneus on katsojan silmässä.. Vihapuheeksi voi nähdä ja tulkita ihan mitä vaan. Riippuu ihan tulkitsijasta ja tämän henkilökohtaisista kokemuksista. Esimerkiksi keltaisen lehdistön ja seiskan tyyppisten painosten jutuista voisi joka numerosta löytää vihapuhetta. Eipä tunnu haittaavan ketään ! Mutta kun sanot ääneen tai kirjoitat sen yhden R:llä alkavan sanan tai jotain mikä tulkitaan siihen liittyväksi on helvetti irti ja järki pakenee päästä. Joissain asioissa toivoisi että laitettaisiin hiukan sordiinoa päälle.

    • natsirasistisika

      Onko vihapuhetta, jos mua haukutaan rasistiksi, natsiksi ja siaksi? Ei vaan tunnu olevan. Missä siis raja kulkee? Miksi minua saa haukkua, mutta minä en saa sanoa edes N...-sanaa, koska olen heti rasisti, vaikka minulle on koulussa aikoinaan opetettu, että Afrikassa on paljon N..tä. No, ehkä ne on sieltä kaikki lähteneet tänne eurooppaan ja niistä on tullut jotain muuta.....

    • aloittajaoikeassa

      Epäkohtien arvostelu yhteiskunnassamme EI ole vihapuhetta. Laittomasti maassa oleskelevien mainitseminen ei ole vihapuhetta. Kajaanissa potkimalla kadulle tapetun paikallisen veronmaksajan tapon ihmettely ei ole sekään vihapuhetta. Verovarojen riittämättömyyden syiden ihmettely ei ole sekään vihapuhetta. Jos yhteinen syy sattuu olemaan yksi ja sama, siihen on syy jota saa ihmetellä.

    • pelkään

      Ei vihapuhe ole ongelma, se on enempi sairaus joka johtuu siitä, että pelätään hallitsemattoman maahanmuuton seurauksia.
      ”Virallisen” käsityksen mukaan em. pelko on rasismia ja on säädettävä uusia lakeja jotka kieltävät pelkäämisen.

    • tästäselviää

      Persujen Hakkaraiselle vihapuhe on ongelma, jos joutuu siitä käräjille. Hänen kirjoittelustaan voi hyvin hahmottaa, mitä se vihapuhe onkaan.

      Vihapuhe on ongelma myös yhteiskunnallisesti, sen todistaa se, että kärkipoliitikot asian on ottaneet esille, ja myöntäneet määrärahoja poliisille, vihapuheen kitkemiseksi nettipalstoilta.
      Eli aloittajan kysymys, "onko ongelma" on helposti vastattu, ei tuota tarvitse enempää ihmetellä.

    • HuiKamalaaPitääUhkailla

      Ihmisten oikeus sananvapauteen on ilmeisesti Valtaapitäville Tahoille suurin Ongelma!

    • asiaonharvinaisenselvä

      Sananvapaudessa on kyllä myös reunaehdot, sama kuin oikeuden vastapainona on aina myös velvollisuus.
      Sananvapauteen ei kuulu rasistiset puheet, tai kirjoittelut, ne on juurikin niillä reunaehdoilla kielletty.
      Persut on niitä rajoja käyneet käräjillä kuulemassa, näkyy olevan kovapäistä porukkaa, kun yksi ja toinen persu käy tuomiota itselle käräjiltä hakemassa.

    • kyttälä

      Viestien poistaminen tältä palstalta on vihanpitoa kirjoittajaa kohtaan! Jos kansalaisia kielletään sanomasta mielipidettään tällä palstalla,voi se joissakin tapauksissa ennenpitkää muuttua kirjoittelusta paljon pahempaan,esim. oikeaan väkivaltaan! Joten voisivat nämä ylläpidon sensuroijat hakeutua oikeisiin töihin,eikä roikkua netissä kyttäämässä kuka mitäkin sanoo!! Kyllä Suomessa pitää olla oikeus kertoa mielipiteensä!

    • Ihmemaan_asukki

      Jos tänään kirjoitettaisiin joku koraanin tapainen kirja, se olisi välittömästi myynti- ja julkaisukiellosssa ja kaikki tavatut kappaleet takavarikoitaisiin. Hallussapitokin olisi tietysti rikos.
      Mutta kun on kysymys uskonnosta, kaikki on sallittua. Kuinka muuten voisi olla sellaisia uskontoja kuin skientologit, jehovantodistajat ym, joiden tarkoitus on lähinnä rahastus ja ilmaistyövoiman käyttö?
      Tämä ei ole viha- eikä kivapuhetta, kysymys on lähinnä ihmettelystä.

    • Pöllöä

      Kyllä islamista täytyy voida puhua totta. Ei täällä voida tukkia ihmisten suita maahanmuuttajien takia. Huntupäänaiset ovat täysin alistettuja ja tietämättömiä tästä huuhaasta jonka vuoksi jopa pienten tyttöjen pitää pitää riepua päässään. Naurettavaa ja rikollista sivistyneessä Suomessa,jossa pitäisi olla tasa-arvo. Kouluissa pitäisi opettaa että islam on satua ja hulluutta,johon ei kenenkään nykyaikana pidä hurahtaa.

      • sesiitätotuudesta

        Noh, oikeusistuin on asettanut rajat joidenkin hönöjen "todenpuhumiselle", näyttää olevan niin, että nämä omaa totuutta esittelevät "islamin tuntijat" ei ole siihen asiaan perehtyneet muualla kuin jossain MV-lehden sivuilla.
        Voiko ihminen olla niin tyhmä, että ei kykene itse erottamaan vihapuhetta totuudesta ? Vastaan itse, pakko uskoa näin, koska jo käräjien tuomiot sen faktoina näyttää.


      • fds
        sesiitätotuudesta kirjoitti:

        Noh, oikeusistuin on asettanut rajat joidenkin hönöjen "todenpuhumiselle", näyttää olevan niin, että nämä omaa totuutta esittelevät "islamin tuntijat" ei ole siihen asiaan perehtyneet muualla kuin jossain MV-lehden sivuilla.
        Voiko ihminen olla niin tyhmä, että ei kykene itse erottamaan vihapuhetta totuudesta ? Vastaan itse, pakko uskoa näin, koska jo käräjien tuomiot sen faktoina näyttää.

        Jaa,että sinunko hönön totuuteen pitäisi kaikkien uskoa! Jos meinaat että persujen saamat tuomiot ovat oikeita,oot kyllä täydellisesti hakoteillä! Asia vaan on niin,että Suomalaisten suuta ei tulla tukkimaan minkään ns.vihapuheen varjolla! itse näytät olevan niin tyhmä,ettet pysty erottaa totuutta vihapuheesta!


      • ymmärryshohoi
        fds kirjoitti:

        Jaa,että sinunko hönön totuuteen pitäisi kaikkien uskoa! Jos meinaat että persujen saamat tuomiot ovat oikeita,oot kyllä täydellisesti hakoteillä! Asia vaan on niin,että Suomalaisten suuta ei tulla tukkimaan minkään ns.vihapuheen varjolla! itse näytät olevan niin tyhmä,ettet pysty erottaa totuutta vihapuheesta!

        Kun puhutaan totuudesta, eikä mistään "persujen totuudesta", niin kyllä tuomioistuimet on oikeusvaltiossa se instanssi, joka määrittelee asian. Eli kyse ei ole minun totuudesta, vaan yleisestä totuudesta.
        Rikollinen toki omasta mielestään on syytön ja kärsii oikeusmurhasta, mutta kyllä kansa tietää, sanoi Vennamo aikoinaan. Persut ei ole kansa, koska he ovat vain se marginaalissa oleva pieni vähemmistö. Persuissakin on yli puolet niitä, jotka ei hyväksy näiden hölmöläisten toilailuja.


      • TotuusOnPravda

        "Kyllä islamista täytyy voida puhua totta."

        Samaa mieltä.

        Sillä rajauksella, että persun totuus ei ainakaan käräjillä ole se ainoa tai koko totuus.

        Totuuteen pyrkiminen vaatii keskustelua ja tietoa, ei pelkkää iskulauseiden huutamista ja ennakkoluulojensa esilletuontia.


    • Ylöstalo

      Ei varmaan berneri käy paljon iltakävelyllä .

    • Kivojajuttuja

      Berner on kaksoiskansalainen, ei saisi olla oikeutta toimia päättäjänä Suomessa. Häellähän saattaa olla oma lehmä sveitsiläisessä alppiojassa. Tipu sai Suomen kansalaisuuden vasta 2015 ja ja eikun teidenmyyntiä aloittamaan ministerinä.
      Lieneekö ollut Sipilän nelivuotissuunnitelma.

    • YLEVEROPOIS

      Olen FAXERIN sininen botti !!!!!! Nyt kaikki hiljaa täällä, minä olen ylentänyt itseni ja firmani ja suklaani teidän valvojaksi ja kyttään ja valistan teitä ainoille oikeille FINLAYSONIN lakanoille. TURVAT KIINNI JO !

    • bottibotista

      Outoa että yritysmaailma toimii sosiaalisessa mediassa vihapuhetta sensuroimassa. Romantshuck? Eikö tämän niminen ollut Afrikan arvopresidentti Halosen viestintäpäällikkö?

    • SitäSaaMitäTilaa236

      Suurin osa politikkojen päätöksistä johtuu vihapuheisiin. He ei ole kansan asialla. Suklaalla vihapuheita tai vitutusta vääryyksiä vastaan ei hävitetä.

    • TuomioOnVakavaAsia
    • TImoMattino

      Voisi väittää ettei "vihapuhetta" eikä rasismia olisi jos maahantulijat olisivat korkeintaan samalla viivalla kantaväestön kanssa mutta tälläinen nykyinen asetelma jossa kantaväestöltä otetaan jotta muualta tulleiden ilmainen elämä isoinen perheine Suomessa voidaan tarjota. Ei ainakaan rasismia ja vihapuhetta vähennä. Kyllä aina löytyy palveluntarjoajia Suomen ulkopuolella jossa faktoja voidaan julkaista joiden julkaisua yritetään kaikin keinoin estää Suomen sisällä.

      Ei kansalaisten tarvi hyväksyä sitä että, eduskunnassa on meidän puolesta kansalta kysymättä päätetty massamaahan muutosta. Tuollainen politiikka on ollut kansan ja maan edun vastaista toimintaa. Ei tämä näin voi mennä.

    Ketjusta on poistettu 13 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      106
      1844
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1427
    3. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      6
      1406
    4. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      13
      1359
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      144
      1323
    6. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1270
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      23
      1247
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      647
      1192
    9. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      15
      1070
    10. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      1068
    Aihe