Vanhus joutuu taloudellisenhyväksikäytön kohteeksi

tärkeä.huomio

Ei ole uusi asia ja ilmiö, mutta hyvä muistutus. Luulen, että aika monella on kokemuksia asiasta. Monet kerrat taloudellinen hyväksikäyttö tulee ilmi vasta kuoleman jälkeen ja perunkirjoituksessa. Joku lähisuvusta on vienyt vanhuksen varat niin, ettei löydy varoja hautauskuluihin. Vanhus ei tajua, kuka vie tuhkatkin pesästä...

http://yle.fi/uutiset/3-9190551

22

904

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Disturbia

      Työskentelen hoitajana. Tätä nykyä on enenevässä määrin alkanut tulla hoitopaikoille vanhuksia, joita on taloudellisesti hyväksikäytetty. Useimiten hyväksikäyttäjä on lähiomainen.

      Nykyisin kun tuo kotiin hoitaminen loppuun saakka tuntuu olevan vallalla: valitettavasti ympärivuorokautisen hoidon piiriin, joutuessaan tai päästessään, on vanha ihminen usein niin dementoitunut tai huonokuntoinen, että usein kuullut haastemiehen suusta lauseen: "asiakas ei omaa etuaan kykene ymmärtämään tai ajamaan"

      Tällöin asiat useimmiten painetaan villasella hautaan asti ja sen yli

      • tärkeä.huomio

        Eläkeläinen voi olla puun ja kuoren välissä, kun lapset tai lapsenlapset kärkkyvät rahaa ja itsekin elää toimeentulon rajoilla.
        Tiedän lukuisia tapauksia, joissa lapsi tai lapsenlapset ovat käyttäneet törkeästi hyväksi iäkkäitä vanhuksiaan.
        Eräskin mummo sanoi, että ei uskalla nostaa käteistä, kun aina ollaan pyytämässä rahaa. On alkanut pelkäämään, kun jälkipolvea on tulossa "kylään".
        Sitten oma lukunsa on juuri eläkkeelle jääneet uusimman uutisen mukaan. Tulot putoovat rajusti, eläkeläisellä on vielä velkoja ja jälkipolveakin pitää rahoittaa !!

        http://yle.fi/uutiset/3-9190861


    • Päreet

      Pakko ihmetellä kun mediakin vaikenee miten uskovaiset kuppaa vanhuksia uskonnon varjolla.Pelotellaan ja seurakunnalle sitten kaikki.Nyt on muut hyväntekeväisyysjärjestöt myös ahneita perintöihin ja himoitsevat testamenttia.Sikäli ei pidä kaikkia negatiivisesti leimata jotka vanhuksina yhteyksissä.On moni peräkammarinpoika tullut kodissa asuessaan estäneeksi noitten huijaukset.Mitä siihen tulee että aina tavattaessa on sukulaiset kerjäämässä rahaa niin on valitettavasti levinnyt muuallekin.Kerjätään rahaa vedoten lapsiin tai laitetaan lapsi pyytämään rahaa kun on sukulainen.Sitten haukutaan selän takana kun ei anna.

      • tärkeä.huomio

        Päreet. Vanhuksilta rahojen "kuppaaminen "on tosi yleistä. Kaiken lisäksi useat vanhukset ovat pienituloisia ja silti muut omaiset,lähinnä lapset ja lastenlapset ovat pyytämässä avustuksia. Auta armias jos ei anna edes merkkipäivänä parikymppiä. Mieluummin enemmän.
        Erään ystäväni sisarus pääsi hoitamaan äitinsä ja lapsettoman tätinsä raha-asioita, kun nämä luottivat sukulaisuuden perusteella asioiden hoitajaksi. Vanha äiti kuin tätikin menehtyivät lyhyen ajan sisällä. Kuolemat olivat luonnollisia, ei varmaan ollut rikosta, eikä sellaista epäiltykään, mutta perunkirjoituksessa toiset sisarukset saivat huomata, että heidän sisaruksensa oli käyttänyt omiin tarkoituksiinsa valtavat määrät äitinsä ja tätinsä varoja. Veivät asian poliisille ja tapaus käsiteltiin käräjillä. Kavallus ja sisarus joutui/joutuu maksamaan muille sukulaisille kavaltamansa varat. Takaisinmaksuun kuluu ainakin kymmenen vuotta, ehkä enemmänkin.
        Lehdissä on vähän väliä samankaltaisia uutisia.


    • milläänrajoja
    • Kaikkeensitäjoutuu

      Itse joutunut muistisairaan omaisen raha-asioita hoitamaan vähän pakosta. Hänellä ei ole paljon varoja ollut, itse on rahansa käyttänyt niin ettei säästöön ole mitään jäänyt. Edunvalvonta olis pitänyt hankkia, mutt sekin maksaa ja kun joudun huolehtimaan kaikesta yksin, en jaksanut sitä ruljanssia pistää käyntiin. Jos itselläni oliskin ollut varoja, maksaisin laskut omasta pussista, mutt kun ei ole. Ei sillä alemman tason omaishoidontuella pysty paljoa makselemaan. Olen ajatellut, ett jos sitten tulee jotain seuraamuksia minulle, niin sitten tulee. Olis se ollut helpompaa, jos hänellä olis ollut edes jonkin verran niitä säästöjä. En mä mitään tästä työstä hyödy sitten kun sen aika tulee. Ei ole perintöä mitä jaettais, asuntokin on huonokuntoinen, pitäis kunnostaa ett vois myydä. Ja mun tuurilla joudun maksumieheksi kun olen raha-asioita pakosta hoidellut.

    • entinenidealisti

      Minusta tuli koko suvun vihatuin henkilö, kun en ymmärtänyt ajoissa, että vanhus suljetaan palvelutaloon, jotta hänen omaisuuteensa: omakotitalo, mökki ja maatila voitaisiin myydä "auttajille" ja jakaa rahat. Aikuiset lapset, auttajat, veloissaan avioerojen kiemuroissa tarvitsivat nopeasti perintörahat. Heillä oli paikalliset suhteet
      sosiaalitoimessa ja yrityksissä systeemin käynnistämiseen: omaisuus myyntiin ilman valtakirjaa. En voinut lähteä siihen mukaan. Vanhus odotti
      loppuelämänsä pääsyä takaisin kotiin. Yritin puolustaa häntä, maineeni pilattiin. Hänellä olisi ollut varaa kotihoitoon.
      Tämä oli surullisin tapaus, koska vanhusta painostettiin todella törkeästi, lopulta hän kuoli palvelutalossa, edelleen odottaen paluuta kauniiseen kotiinsa.Hautajaisia voi kuvailla iloisiksi. Illalla osa perillisistä juhli. Sama "auttaja "sai suljettua yhden täysin dementoituneen sukulaisensa palvelutaloon ja osti sen jälkeen itselleen vanhuksen talon. Sama suloinen, ns hyvä ihminen" auttaja" yritti vielä kolmatta vanhusta palvelutaloon, mutta ei saanut paikkaa. Vanhus leikattiin ja todella heikkona kotona hän oli myynyt koko omaisuutensa yhdelle ns. auttajista.
      Näitä on loputtomiin..Onneksi kotihoitoa on alettu lisäämään. On törkeää  sulkea silmät tältä systeemiltä, osa perillisistä pystyy käyttämään palvelutaloja perinnönsuunnitteluun ja veronkiertoon vanhusten ihmisarvoa ja itsemääräämisoikeutta törkeasti loukaten. Sivistynyt valtio huolehtii heikoimmista.

      • justiinsajjoo

        Et sitten ole huomannut, että varakkaan vanhuksen omaisuus otetaan yhteiskunnalle, kattamaan "hoitokuluja".

        Oli tapaus, jossa vanhuksella oli huomattava omaisuus. Laittoivat sitten "hoitomaksun" tätä omaisuutta suhteuttaen siten, että kuukausimaksuksi tuli 15.000 kuukaudessa. Saman hoidon ja samanlaisen huoneen jakoi myös köyhä vanhus, jolta otettiin vain muutama satanen kuukaudessa.

        Vaikka maksut olivat 15.000 kuukaudessa, ei silti hoitohenkilökunta voinut edes syöttää vanhusta, joka ei kyennyt itse syödä. Tämän vanhuksen tytär kävi päivittäin syöttämässä äitiään.

        Siis uskomatonta kusetusta. 15.000 kuukaudessa vain siksi, että sattui tuollainen varallisuus olemaan.

        Hoitoa ja palvelua ei kuitenkaan saanut ollenkaan.

        (Ko tytär oli suuren suomalaisen yhtiön omistajan vaimo. Johtaja itse kirosi tätä järjestelmää.)


    • useinjuoppoja

      Todella törkeitä voi olla vanhusta kohtaan omat aikuiset lapset, ja yleensä sitä joka puolustaa ja hoitaa vanhempaa, haukutaan vaikka miksi.

      • Minkäs.sille.voi

        Itsepähän vanhus on lapsensa kasvattanut. Sitä niittää mitä kylvää.


      • gsrfs

        Ja veikkaan ettei sinulla ole lapsia eikä jaettavaa perintönä.


      • Syviäsisäsyntyisiä

        "Useinjuoppoja"-kommentti kalskahtaa rumalta ja ikävältä eikä elämä ikinä ole niin mustavalkoista että voisi suoraan syytellä vanhempia kasvatusvirheistä. Mutta periaatteessa kyllä voisi ajatella niin, että omasta kodista joka ikinen imee itseensä sen asennemaailman ja hengen hedelmät, jotka elämää kantavat - tai sitten eivät.


    • RahatKupataanVaippojaEi

      Miksi vanhusten täysi-ikäiset lapset kuppaavat rahat heiltä, mutta eivät ole ensimmäisenä vaihtamassa vaippoja ikäihmiselle???:)

      • markat.eurot.sama

        Hyvä huomio! Täysikäiset vanhusta lähinnä asuvat tai olevat kuppaavat vanhuksen eläkerahat. Höperö vanhus ei enää muista rahan arvoa tai on muuten puun ja kuoren välissä ja antaa vähät rahansa tajuamatta mitä tekee, moni ei ole oppinut rahan arvoa tai muistisairaus vienyt todellisuudentajun.


      • omiaanjakelee
        markat.eurot.sama kirjoitti:

        Hyvä huomio! Täysikäiset vanhusta lähinnä asuvat tai olevat kuppaavat vanhuksen eläkerahat. Höperö vanhus ei enää muista rahan arvoa tai on muuten puun ja kuoren välissä ja antaa vähät rahansa tajuamatta mitä tekee, moni ei ole oppinut rahan arvoa tai muistisairaus vienyt todellisuudentajun.

        Pitäisikö ne rahat sinulle säästää? Vanhuksella luulisi olevan oikeus päättää omista rahoistaan ilman tilivelvollisuutta kenellekään.


      • entinenidealisti2
        markat.eurot.sama kirjoitti:

        Hyvä huomio! Täysikäiset vanhusta lähinnä asuvat tai olevat kuppaavat vanhuksen eläkerahat. Höperö vanhus ei enää muista rahan arvoa tai on muuten puun ja kuoren välissä ja antaa vähät rahansa tajuamatta mitä tekee, moni ei ole oppinut rahan arvoa tai muistisairaus vienyt todellisuudentajun.

        Ei tarvitse olle höperö, riittää, että läheinen, vanhus, eristetään "väsyneiden auttajien" toimesta normaalista elinympäristöstään palvelutaloon ja löydetään henkilöt, jotka ovat valmiit auttamaan "myyjiä" ja ostamaan kyselemättä valtakirjoja. Törmäsin näihin "auttajiin", karmea vaino. Vanhusten ihmisarvo ja itsemääräämisoikeus riippuu eniten läheisimmistä, esim omista lapsista. Onneksi kotihoitoa ollaan lisäämässä. Hyvä, että tästä väkivallasta on alettu puhua ja on ihmisiä, joiden mielestä se on väärin.


      • markat.eurot.sama
        omiaanjakelee kirjoitti:

        Pitäisikö ne rahat sinulle säästää? Vanhuksella luulisi olevan oikeus päättää omista rahoistaan ilman tilivelvollisuutta kenellekään.

        Niin, vanhus voi antaa rahansa vaikka kiertäville liinojen myyjille tms.. tai jollekin uskovaistenlahkolle. Ei mitään väliä, kun saa itse määrätä kohteen vaikka kuin olis höperö joidenkin sukulaisten tai vieraiden höynäytettävissä. Minulle ei ole säästetty, eikä tarvitse säästää. Tulen omillani hyvin toimeen. Älä sitten nosta hälyä, jos oma vanhempasi on jakanat rahansa ties minne.


      • entinenidealisti3

        Kyse ei ole höynäyttämisesta vaan väkivallasta, eristämisestä ja riippuvuudesta.
        Oma tahto. Sivistynyt yhtesikunta huolehtii myös heikoimmistaan. Sinulle ei ole säästetty, pahoittelen, älä ole katkera. Toivon onnellista vanhuutta sitten joskus..


      • Enolepitänyt

        Muistamaton omaiseni nosti varmaan koko eläkkeensä kerralla ja käytti sen johonkin ja pummasi fyrkkaa jo eläkekuun puolessa välissä. Koskaan ei selvinnyt, minne rahat hävisivät. Se on sellainen sudenkuoppa koko "itsemääräämiselämä", jos siinä ei enää pärjää!


      • läheisistäpitäähuolehtia
        entinenidealisti3 kirjoitti:

        Kyse ei ole höynäyttämisesta vaan väkivallasta, eristämisestä ja riippuvuudesta.
        Oma tahto. Sivistynyt yhtesikunta huolehtii myös heikoimmistaan. Sinulle ei ole säästetty, pahoittelen, älä ole katkera. Toivon onnellista vanhuutta sitten joskus..

        Vanhus saattaa kokea jonkin ihmisen itselleen läheisenä ja haluaa huomioida tätä rahan muodossa. Mikäli välit omaisiin ei ole kunnossa niin voi käydä. Kannattaa itse pitää vanhuksistaan hyvää huolta niin rahat ja perinnöt siirtyy ilman ongelmia.


      • Enolepitänyt
        läheisistäpitäähuolehtia kirjoitti:

        Vanhus saattaa kokea jonkin ihmisen itselleen läheisenä ja haluaa huomioida tätä rahan muodossa. Mikäli välit omaisiin ei ole kunnossa niin voi käydä. Kannattaa itse pitää vanhuksistaan hyvää huolta niin rahat ja perinnöt siirtyy ilman ongelmia.

        Muistamaton ei välttämättä erota hoitavaa tai hyväksikäyttäjää!


      • sedes
        entinenidealisti2 kirjoitti:

        Ei tarvitse olle höperö, riittää, että läheinen, vanhus, eristetään "väsyneiden auttajien" toimesta normaalista elinympäristöstään palvelutaloon ja löydetään henkilöt, jotka ovat valmiit auttamaan "myyjiä" ja ostamaan kyselemättä valtakirjoja. Törmäsin näihin "auttajiin", karmea vaino. Vanhusten ihmisarvo ja itsemääräämisoikeus riippuu eniten läheisimmistä, esim omista lapsista. Onneksi kotihoitoa ollaan lisäämässä. Hyvä, että tästä väkivallasta on alettu puhua ja on ihmisiä, joiden mielestä se on väärin.

        Tai kun hakee maistraatista vanhuksen? Ja katsoo ettei se "hoitopaikka" vie 85 prosenttia vanhukselta siitä et saa "hoitoa"


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3120
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2111
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2044
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1885
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      72
      1587
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1346
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1242
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1241
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      34
      1201
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe