Suurtyöttömyyden syy.

Tilastorotta

Kävin läpi eri maiten työttömyys ja työllisyysastetilastoja 1970 luvulta tähän päivään asti. 1992 vuoden jälkeen kaikken maiten työllisyysasteet ovat heikentyneet eli mikään maa ei ole saavuttanut 50-80 luvun pieniä työttömyysasteen vuosikeskiarvoja. Neuvostoliiton hajoaminen ja Kiinan tulo markkinataluoteen ei ole pienentänyt työttömyytä tai nostanut työllisyysasteita vaikka maailmankaupan arvo on kasvanut merkittävästi. Tämän lisäksi työvoiman tarjonta on kasvanut, mutta se ei ole aiheuttanut työllisyysasteen nousua ja työttömyyden laskua niin kuin kansanedustaja Vartiainen on koko ajan mainostanut. Vartiainen ei siis ymmärrä että 50-80 luvun tilastot eivät ole käyttökelpoisia nykyaikana perusteluna työvoiman tarjonnan lisäämiselle ,koska maailma on muuttunut ja tarjonnnan positiiviset vaikutukset ovat lakanneet sen jälkeen kun Neuvostoliitosta tuli Venäjä ja Kiina tuli mukaan markkiinatalouteen.

Suurtyöttömyys siis perustuu siihen että yleinen työaika on liian pitkä työn ja työvoiman määrään nähden joka johtaa siihen että n. 500 000 työikäistä on työttömänä joista vain n. 20 % on työhaluttomia tai sairaita / syrjääntyneitä. Eli 400 000.nen työttömyys johtuu siitä että politiikot eivät lyhennä työaikaa sopivaksi, koska monelle se olisi poliittinen itsemurha . Työssä olevat eivät siis pitäisi työajan lyhentämisestä, koska se tarkoittaisi myös sitä että palkka laskisi. Ei ole mahdollista laskea työaikaa siten että palkka pysyy samana vaan työajan lasku aina tulisi johtamaan myös palkan laskuun tehdyn työn määrään pienenemisen johdosta.

Mielenkiintoista oli myös huomata tilastoista että politikkojen rakastaman Tanskan ja Ruotsin mallit työttömyysturvan ja aktivoinnin osalta eivät ole vältämättä olisi niin hyviä vaihtoehtoja Suomelle kuin politiikot uskottelevat. Esim: jos Ruotsin työttömyysprosentti olisi ollut ennen luottolaman (2008,syksy) alkua sama kuin Suomessa ja Ruotsin Venäjän viennin osuus olisi sama kuin Suomessa niin Ruotsin työttömyys olisi nyt samalla tasolla kuin Suomen nytten. Jos Suomessa olisi Ruotsin malli niin työttömyytemme olisi vielä korkeampi. Jos suomella olisi ollut käytössä 2008 ns. Tanskan malli niin nyt meillä olisi työttömyys ennätys, koska Tanskan malli nosti työttömyyttä Tanskassa satoja prosentteja ja taittaa nyttenkin Tanskan työttömyys olla lähes tai muistaakseni jopa yli 100 prosenttia korkeampi kuin ennen 2008 luottolamaa.

6

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 167-176

      "Työssä olevat eivät siis pitäisi työajan lyhentämisestä, koska se tarkoittaisi myös sitä että palkka laskisi. Ei ole mahdollista laskea työaikaa siten että palkka pysyy samana vaan työajan lasku aina tulisi johtamaan myös palkan laskuun tehdyn työn määrään pienenemisen johdosta."

      http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2015/09/18/ruotsissa-kokeillaan-kuuden-tunnin-tyopaivaa-tulokset-nayttavat-hyvilta/201512110/12

      Tuosta oli tuoreempikin tutkimus jossain muutama päivä sitten. Jos löydän uutisen niin laitan linkin tänne.

    • Gogoman

      Tanskan työttömyys ns. Tanskan mallissa nousi Lehman Brothersin konkurssin jälkeen 2008 2.4. stä 6.2.teen prosenttiin eli 2.58 kertaiseksi (258%). Suomen työttömys nousi 8.4.stä 11 prosenttiin eli vain 1.3 kertaiseksi. Nyt Tanskan työttömyys 4.2 prosenttia eli yhä 1.75 kertainen verrattuna ennen Lehman Brothersin konkurssia.

      Ruotsin työttömyys 1989 1.4 % nyt 7.6 eli 542% korkeampi . Suomen työttömyys 1989 3.6% nyt 8.9% eli nyt vain 247% korkeampi.

      • 167-176

        Ja 10 on enemmän kun 90 sanoi stubido.
        Eli luvut saaddaan näyttämään mitä halutaan sopivasti snobbailemalla, totuutta se ei kuitenkaan mikiskään muuta.
        Miksi käytät absoluuttisena nollapisteenä Lehman Brothersin konkurssia?


      • Gogoman
        167-176 kirjoitti:

        Ja 10 on enemmän kun 90 sanoi stubido.
        Eli luvut saaddaan näyttämään mitä halutaan sopivasti snobbailemalla, totuutta se ei kuitenkaan mikiskään muuta.
        Miksi käytät absoluuttisena nollapisteenä Lehman Brothersin konkurssia?

        Lehman Brothersin konkurssi käytin osoittaakseni pääasiallisesti se miten eritavalla ns.Tanskan malli todellisuudessa toimi verrattuna siihen miten sen piti toimia.

        Tanskan mallin idea on maksaa korkeata ansiosidonnaista työttömyysturvaa vain lyhyen ajan, koska se pienentää markkinahäiriötilanteissa työttömyyden nousua, koska työttömien ostovoima säilyy lähes samana kuin työssä ollessa. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston lyhyys myös aktivoi työtöntä vastaanottamaan heti uutta työtä kun on joutunut työttömäksi ja tämä myös hidastaa työttömyyden kasvua sekä saa aikaseksi nopean laskun.

        Tanskalaisista työttömistä kuitenkin enemmistö toimi eri tavalla kuin politiikot olivat toivoneet. Työttömät eivät siis kuluttaneet saamaansa suurta ansioisidonnaista palveluihin ja shoppailuun vaan säästivät sitä pahan päivän varalle, koska uskoivat että Lehman Brothers meni konkurssiin siksi että tulottomille ja varattomille annettiin lainaa ja se lainan anto sai aikaseksi talouskuplan joka puhkesi ja aiheutti maailmanlaajuisen markkinahäiriön / luottolaman. Tanskalaiset eivät siis uskoneet että kaikki menetetyt työpaikat vain palaisivat takaisin ,koska osa menetetyistä työpaikoisto oli olemassa talouskasvukuplan takia.

        Tanskassa on kylläkin työttömyys laskenut enemmän kuin Suomessa ja Ruotsissa mutta on todennäköistä että Tanskassa ei enään koskaan päästästä 2.4 % työttömyysasteeseen ilman työajan laskua vaikka työttömiä kuinka aktivoitaisiin vastaanottamaan töitä. Tämän lisäksi jos ja kun tulee seuraava markkinahäiriö / taantuma niin Tanskan malli ilman työajan laskua nostaa Tanskan työttömyyden jälleen kerran vauhdilla ylös ja alas tullaa niin hitaasti että uusi lama tulee ennen kuin työttömyys on laskenut taantumaa edeltävälle tasolle.


    • Suurtyöttömyyden syyt ovat aivan toisaalla. Perustason Ihmistyö siirtyy koneille. Globaali juttu. Ei vain tehdastyö vaan monet muutkin hommat hoidetaan jatkossa
      roboteilla ja digitalisaatiolla. Digitalisaation riemukulkua riittää jatkossa hämmästeltäväksi. Olemassa olevan työn jakaminen ihmisten kesken ei ole missään muodossa järkevää. Se ei ole se ratkaisu. Uusia ammatteja syntyy varmasti. Ihmistyöajan lyhentäminen kylläkin on paikallansa, mutta olematonta työtä ei kannata jakaa ihmisten kesken. Siirtymävaihe on se iso ongelma. Suuret massat ihmisiä on työttöminä mutta heitä on melko vaikeata uudelleenkouluttaa tulevaisuuden ammatteihin. Tulevaisuuden ammatit ovat vasta syntymässä. Siis Ihan heittona. Siirtymävaihe kestää semmoiset 15-30 vuotta. Vastaus ei löydy 1970 luvun tilastoista. Peruutuspeilissä ei ole vastausta. Työttömille on kuitenkin taattava säällinen toimeentulo.


      Se on tätä nyt. Tulee kuin juna.

      https://goo.gl/BN2FmW

      https://goo.gl/2iQUGZ

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      957
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      714
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe