Työntövoima ja kappaleen liikkuminen

S.H.Tampio

Hei, tähtitiede-palstalla keskusteltiin siitä, vaikuttaako astronautin lentorataan, jos hän jos pieree avaruuskävelyllä (teoreettisesti siis, ilman avaruuspukua). Liikuttaisiko työntövoima astronauttia, kuului kysymys.

Kysyisin konkreettisempaa asiaa: jos Maan ilmakehässä, maanpinnalla oleva koira teoreettisesti ottaen pieree niin kovaa, että työntövoima liikuttaisi koiraa, olisiko sellainen tilanne mahdollinen, jossa koira liikkuisi ripulipaskan jäädessä paikoilleen? Ilmeisesti ei, koska näin ei tapahdu myöskään avaruusrakettien laukaisuissa. Toisaalta suihkukoneista jää taivaalle paikallaan pysyvä jälki. Eli olisiko tämä koira-asia mahdollinen ja lisäksi, mikä on ilmiön fysikaalinen selitys?

15

140

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yrittäisit-edes

      Miksi ihmeessä et viitsi perehtyä fysiikan alkeisiin,
      vaikkapa termeillä * voima ja vastavoima*, niin välttyisit näiltä noloilta tilanteilta.

      • tewtwetwe

        Itsekin ihmettelen tämän yrittäisit-edes:in kommenttia. mitä noloa on kysyä jotain relevanttia asiaa asiaan keskittyneeltä keskustelupalstalta? Mitä noloa ylipäänsä voisi liittyä anonyymiin nettihillumiseen? Tuo nimimerkki-pikkupoika saa puolestani vaikkapa painua vittuun.


    • onsevaikeaaa

      Yrittäisit itse edes vastata kysymykseen. Kyllähän sinäkin varmaankin äänestät, vaikket todennäköisesti ole yhteiskuntatieteilijä.

      • tewtwetwe

        amatöörit vaan pilaa

        Olet oikeassa, äänestämään ei pitäisi päästää muita kuin asiantuntijoita, tulokset näkyy kun amatöörit ja populistit pääsee päättämään.
        Ja lapiohommiinkaan ei saisi kajota kuin arkeologin tai geologian loppututkinnon suorittaneet.


      • yereryery
        tewtwetwe kirjoitti:

        amatöörit vaan pilaa

        Olet oikeassa, äänestämään ei pitäisi päästää muita kuin asiantuntijoita, tulokset näkyy kun amatöörit ja populistit pääsee päättämään.
        Ja lapiohommiinkaan ei saisi kajota kuin arkeologin tai geologian loppututkinnon suorittaneet.

        Kiva kun pöllit mun nimimerkin, trollaan itse usein samalla tavalla.

        Vastatakseni argumenttiisi, äänestämistä varten pitäisi kyllä osoittaa, että tietää edes mistä äänestää. Eihän demokratia toimi, jos post-fact-populistit tyyliin Brexit-urpot ja MV-lehti suoltavat mitä vain ja ihmiset äänestävät tuon infon perusteella mitä vain. Brexitiä kannattaneista briteistähän suuri osa ei tiennyt, mistä äänesti. Brexitin jälkeen googlatuin fraasi Iso-britanniassa oli "what is the EU."

        Eihän auton rattiinkaan pääse kuka vain. Pyörän selkään pääsee ja se näkyy liikenteessä. Eivätkä siltojen suunnittelijat ole yhteiskuntatieteilijöitä. Ei yhteiskunnan osana oleminen tee kenestäkään pätevää äänestäjää, mielestäni asia on aivan selvä. Ei ole teknokratiaa vaatia äänestäjiltä jonkinlaista alkeellista perustietoa siitä yhteiskunnasta, jossa he elävät. Vaikkapa samanlaista, kuin turvbapaikanhakijoilta edellytetään. Suurin osa suomalaisista tuskin läpäisisi edes niitä testejä.


      • yereryery
        tewtwetwe kirjoitti:

        amatöörit vaan pilaa

        Olet oikeassa, äänestämään ei pitäisi päästää muita kuin asiantuntijoita, tulokset näkyy kun amatöörit ja populistit pääsee päättämään.
        Ja lapiohommiinkaan ei saisi kajota kuin arkeologin tai geologian loppututkinnon suorittaneet.

        No vittu jos idiootti-insinööriteimnipalstalta kysyy jotain fysiikkaan liittyvää, kai nyt saatana voi saada vastauksen ilman vittuilua? Vittu ihan samalla logiikalla äänestää saisivat vain ja ainoastaan valtiotieteellisten alojen tohtorit. Olet aivan idiootti, johdapa asialle selitys fysiikasta.


    • yrittäisit-edes

      Älkääs nyt, olen luokan hikipinko finnit naamassani.

    • ihme-pelle

      Joo mene yrittäisit-edes tähtitiedepalstalle pätemään. Sinut voisi suolistaa ja pakottaa syömään oma 2 sentin pituinen kyrpäsi.

    • Lentokoneen jättövanan tapauksessa vanan pikaiseen pysähtymiseen vaikuttaa vesihöyryn massan suhteen suuri ilmanvastus, joka käytännössä pysäyttää syntyneen sumupilven hyvin nopeasti.

      "Reaktioaine" ei tietenkään koirasta poistuessaan jää maan suhteen paikalleen: onhan aineella oltava lähtönopeus saadakseen aikaan toiseen suuntaan vaikuttavan reaktion.

    • aapeeee

      Kiitokset, kollimaattori.

    • nimimerkki.toinen
    • heheheee

      Vaan jospa se koira singahtaa liikkeelle sellaisella kiihtyvyydellä, että "reaktioaine" jää massan hitauden vuoksi paikoilleen. No, tällöin "reaktioaine" ei tietenkään ole reaktioainetta.

      • A_HAA_

        Tästä on kai vedettävä johtopäätös että paikalleen jymähtänyt koira paska ei ole kiihdytysainetta ! ,
        vai kuinka ?

        Teoreettisen fysiikan keskeisimpiä ongelmia kaiketi nämä aiheet.


    • airfoiljokaeikirj

      Jos astronautilla on kiinteä tappi persiissä ja sitten pieree, niin paine liikuttaa astronautin tapista (kuin mäntä sylinteristä)jolloin lähtönopeus on selkeesti parempi kuin pelkällä kaasulla on piereksiessä, siinäkin liikettä tapahtuu. Aloittaja ja muutkiin asiasta kiinnostueet voivat kokeilla esim pitkässä kiikussa puhaltaessa paljonko kiikku nytkähtää puhaltaessa, siinä litramäärä on moninkertainen pieruun. Mutta keuhojen osalta rintakehä supistuu niin että vastavoimana taitaa kiikun henkilö liikkua eteenpäin.
      Mitä tulee ripuloivaan koiraan Silloin jos kakka jää paikalleen ei ole sitä reaktiovoimaa. kyseessä on eri asia kun työntäisi junaa, jossa kappale jää (miltei)paikalleen massojen epäsuhdan ansiosta. Ripuloidessa se ei ole mahdollista, ripuli saa aina suuremman nopeuden.

    • Jos haluaa asiallisia vastauksia, kannattaa välttää viittauksia ruumiinetitteisiin. Kannattaa myös muistaa liikemäärän säilymisen laki. Koiran ja eritteen kokonaisliikemäärä ei muutu. Jos asiaa tarkastellaan aiemmassa lepokoordinaatistossa, niin koiran ja eritteen nopeuksien itseisarvojen suhde on niiden massojen suhteen käänteisluku. Erite yleensä painaa vähemmän kuin koira, joten sen nopeus on siksi suurempi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      310
      3473
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1659
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1490
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      53
      1389
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1280
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1240
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1183
    8. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1137
    10. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      175
      1110
    Aihe