Yhteenkuuluvuus ja myötötunto vai itsekkyys

Lisää-Yhteisöllisyyttä

Kumpi on sinulle tärkeämpää itsekkyys vai yhteenkuuluvuuden tunne?

Näillä viidellä tavalla voit lisätä omaa ja muiden onnellisuutta, kertoo kolumnissaan myötätuntotutkija Miia Paakkanen. Kirjoitus päättää kolumnisarjan, jossa eri alojen taitajat tarkastelevat Helsinki Design Weekin 2016 teemaa Paremmin.

Veljelleni syntyi juuri esikoinen, terve tyttö. Hän lähetti minulle sairaalasta ihmettelevän viestin: kun yksi vauva alkoi itkeä, pian myös kaikki muut huoneen vauvat itkivät. Oliko kyse yhteenkuuluvuuden tarpeesta vai itsekkäästä huomionhausta?

Innostuin kysymyksestä, sillä tapaus on mainio osoitus ihmisen synnynnäisestä tarpeesta kokea yhteyttä. Jo vastasyntynyt reagoi toisen vauvan tunnetilaan empatiakykynsä ansiosta.

Empatian kyky ja myötätunnon tarve selittävät vahvasti ihmisen toimintaa. Kun ymmärrämme sen, ymmärrämme paremmin, mikä motivoi työntekijää, mikä palkitsee ihmistä, mitä on hyvä johtaminen ja mikä synnyttää onnellisuutta. Toisin sanoen ymmärrämme, miten toimia hyvin ja paremmin.

Helsinki Design Weekin 2016 teema Paremmin sytyttää minut. Tutkin aihetta työkseni: valmennan sitä organisaatioissa ja opetan yliopistolla positiivisen psykologian ja organisaatiotieteen kurssia siitä, kuinka toimimme kukoistaaksemme, eli sekä voidaksemme hyvin että menestyäksemme. Aihe on laaja ja vaatisi kirjan, mutta yksi näkökulma on erityisen tärkeä.

Yksin emme ole juuri mitään. Emme olisi lajina edes olemassa ilman yhteistyötä.

Subjektiivinen kokemuksemme siitä, että kuulumme joukkoon ja olemme rakkauden arvoisia, on hyvinvointimme ydin. Voimme valita, ruokimmeko sitä itsessämme ja muissa, työssä ja vapaalla. Jos haluan edistää omaa ja muiden hyvinvointia ja suoriutumista, en toimi välinpitämättömästi tämän tarpeen kohdalla.

http://www.helsinkidesignweek.com/weekly/kolumni-yksin-emme-ole-mitaan/?lang=fi

123

420

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sokratees

      Itsekkyys vai yhteenkuuluvaisuuden tunne ? Mä luulen et riippuu tilanteesta löydät itsesi jommasta kummasta ei noita ominaisuuksia voi tolleen vastakkain asettaa ne tunteet ovat meissä jokaisessa. Kaikkee ne keksii jäsennellä. Onhan toikin tapa tuoda itseään esille muka filosofina.

    • Aina joku keksii "ensimmäisen kerran" mielestään jotain uutta ja mullistavaa.
      Puhun vain omasta puolestani, en ole sosiaalinen enkä ulospäinsuuntautuva, vaikka pärjäänkin hyvin ihmisten kanssa.
      Huolehtimisvietti on itselläni ollut tavallista voimakkaampi. Meillä oli ovet auki lapsille joita kohdeltiin välinpitämättömästi tai huonosti, yksi tule asumaankin omien lasten lisäksi.
      En ajatellut olevani mitenkään empaattinen enkä hyvä ihminen, tein ja elin niinkuin elin ihan luonnostaan.
      Nyt vanhemmiten nautin paljon yksinolosta ja rauhasta.
      Olen oppinut säästämään itseäni, empaattisuus on vähentynyt mutta ei ole loppunut. Jos joku tarvitsee oikeasti apua sitä myös saa, pidän sanani enkä jätä pulaan jos jotain lupaan. En kovin hanakasti lupaile mitään, olen oppinut ajattelemaan mihin joudun lunastaessani lupauksiani.
      Kaikesta huolimatta olen aina ollut sivustaseuraaja, en ole tuntenut yhteenkuuluvuutta mihinkään ryhmiin, yksittäisten ihmisten kanssa vain.

    • Samalla linjalla kuin kumpikin ylläoleva, hienoja kirjoituksia. Ei kukaan ihminen ole yksin yhtä piirrettä, meissä kaikissa asuu sekamelska kaikkea, ja niitä pitääkin olla. Itsekkyyttäkin on pakko harjoittaa, tai tarjoilet itseäsi tyhjäksi.

      Oisko nettikirjoittelu just tasan sekoitus noita molempia? Tarve kuulua johonkin, tulla kuulluksi, ja samalla tarve tuoda itsensä esille. Meinaan että tuskin tänne kunnon erakko kirjoittele, eikä kovin näkymättömänä pysyväkään.

    • Tuli muuten mieleen, että vaikka tuo kirjoitus oli nättiä tekstiä, ja ainakin ite sympatisoin kirjoittajan kanssa, niin ehkä hän oli vähän hakusessa vauvojen itkun kanssa. Mä en jaksa uskoa että niinkin pienessä maailmassa elävä otus kuin vauva pystyisi hahmottamaan vielä maailmaa ja muita kansalaisia. Sellaista että kutsuisivat toisiaan, missä olet, minä täällä. Oisko itku lähinnä ihan omaan tarpeeseen. Ja muille toimii pelkkänä herätyskellona, ainiin mullakin on muuten nälkä.

      Ihmisellä on tarve romantisoida kaikkea.

    • enmilläänkeksi

      Itsekkyys tietenkin. Kaikki, siis ihan kaikki, mitä ihminen tekee, tähtää hänen itsensä hyvään. Näennäisesti epäitsekkäätkin teot ovat itsekkäitä.
      Turha on tulla väittämään muuta. Kyllä fakta on näin. Ja pulinat pois, tekopyhät!

      • Niin, kun toista jeesaa, tulee itsellekin hyvä olo ja parempi mieli.

        Molemmat on tyytyväisiä, eikä "piip" enää haise. Tämä vain omasta kokemusarkustani kaivettu esimerkki.


      • En usko että äidin ja lapsen välinen rakkaus ja huolenpito perustuu itsekkyytteen. Joidenkin mielestä lasten hankkiminenkin on itsekästä joten....
        Mutta kuten Anceli sanoi jos itsellekin tulee hyvä mieli aina vain parempi. Mitä pahaa siinä on, kaikki hyötyvät?


    • Yhteenkuuluvuuttakin arvostava joutuu joskus tekemään itsekkäitä ratkaisuja, siis yhteisöllisyys ei sulje pois sitä etteikö ihminen voisi olla perustellusti itsekäs esimerkiksi säilyttääkseen tai lisätäkseen omaa hyvinvointiaan. Eikä yhteisöllisyys mielestäni vaadi täyttä omistautumista yhteisölle. Eikä terve itsekkyys sulje pois myötätunnon kokemusta.

      • Yhteisöllisyys, jos sillä tarkoitetaan erilaisiin yhdistyksiin ja kerhoihin kuulumista ei ole minun juttuni, Pitkästyn vain niissä. En ole kiinnostunut ihmisten asioista, on siinä hyväkin puoli, juoruilu ei kiinnosta.Taloyhtiön kokouksissakin on tarpeeksi kestämistä.
        Suvun kesken on yhteisöllisyyttä kohtuullisesti, eniten jäkikasvun kanssa.
        Yhteiskunnalliset asiat ja uutiset kiinnostavat ainan vain enemmän. Nuorempana en seurannut lainkaan uutisia jos ei jotain sellaista sattunut joka todella poikkesi tavallisesta.


      • mielikki.mummo kirjoitti:

        Yhteisöllisyys, jos sillä tarkoitetaan erilaisiin yhdistyksiin ja kerhoihin kuulumista ei ole minun juttuni, Pitkästyn vain niissä. En ole kiinnostunut ihmisten asioista, on siinä hyväkin puoli, juoruilu ei kiinnosta.Taloyhtiön kokouksissakin on tarpeeksi kestämistä.
        Suvun kesken on yhteisöllisyyttä kohtuullisesti, eniten jäkikasvun kanssa.
        Yhteiskunnalliset asiat ja uutiset kiinnostavat ainan vain enemmän. Nuorempana en seurannut lainkaan uutisia jos ei jotain sellaista sattunut joka todella poikkesi tavallisesta.

        Yhteisöjä on monenlaisia, toisiin niistä meidät velvoitetaan kuulumaan, toiset voimme valita itse. Sen mukaan sitten yhteenkuuluvuuden tunnekin on laimeampaa ta voimakkkaampaa.


    • 56342

      Nyt kuin meitä ikääntyneempiä Taivaan portit kutsuvat, koen suurta yhteenkuuluvaisuuden tunnetta kaikkiin eläviin ja kuolleisiin.

    • Jaa että fraasi-luetteloa kaivataan tähänkin.
      Tässä:
      Terveesti itsekäs.

      H.

    • Uskoa.voi

      Ihminen ajattelee itsekeskeisesti periaatteessa kokoajan se ei tarkoita ettei ota muita huomioon.

      • Kun mieheni sairastui ja oli sairaalassa kuukausikaupalla,minulle esiteltiin kaikenmaailman vertaistukiryhmiä. Olisin mukamas voinut paremmin ymmärtää sairautta kuunnellen muiden kokemuksia. Ei tullut mieleenikään mennä jonninjoutaviin akkakerhoihin. Käytin sen ajan miehen syöttämiseen ja hänen hoivaamiseensa, ja läsnäoloon. Kun jäin leskeksi,taas tylsät ryhmät esiteltiin. En ole laisinkaan ryhmässä viihtyvä,enkä varsinkaan kutovien,virkkaavien,kakaroitaan ylistävien akkojen seurassa. Kun olisin oikeasti tarvinnut apua,silloin kun olin omaishoitaja,ketään ei tullut vapaaehtoisesti. Tulihan hoitajat,mutta viran puolesta. Olen joskus erehtynyt menemään johonkin tällaiseen tilaisuuteen. Siellä on niin uteliasta sakkia,että kaikki halutaan tietää. Ja sitten leveillään taloillaan,tavaroillaan ja ties millä. Empaattisuudesta ei ole tietoakaan. Olen tavannut elämäni aikana vain muutaman todella empaattisen ihmisen. Yksi oli edesmennyt mieheni.


      • niin-metsä-vastaa

        Taisi olla toisten vertaistukilaisten onni ettet halunnut mukaan ryhmiin. Sen perusteella miten toisista ihmisistä kirjoitat, niin yhtään en ihmettele ettei kukaan tullut avuksesi.


      • KurppaMummu

        Ovatko Lesken kirjoitukset tekaistuja samoin vastaukset ??? Pitäkää hauskaa keskenänne näyttää olevan kumpikin yhtä pataa kirjoittelun perusteella 😉


      • lesken kirjoitti:

        Kun mieheni sairastui ja oli sairaalassa kuukausikaupalla,minulle esiteltiin kaikenmaailman vertaistukiryhmiä. Olisin mukamas voinut paremmin ymmärtää sairautta kuunnellen muiden kokemuksia. Ei tullut mieleenikään mennä jonninjoutaviin akkakerhoihin. Käytin sen ajan miehen syöttämiseen ja hänen hoivaamiseensa, ja läsnäoloon. Kun jäin leskeksi,taas tylsät ryhmät esiteltiin. En ole laisinkaan ryhmässä viihtyvä,enkä varsinkaan kutovien,virkkaavien,kakaroitaan ylistävien akkojen seurassa. Kun olisin oikeasti tarvinnut apua,silloin kun olin omaishoitaja,ketään ei tullut vapaaehtoisesti. Tulihan hoitajat,mutta viran puolesta. Olen joskus erehtynyt menemään johonkin tällaiseen tilaisuuteen. Siellä on niin uteliasta sakkia,että kaikki halutaan tietää. Ja sitten leveillään taloillaan,tavaroillaan ja ties millä. Empaattisuudesta ei ole tietoakaan. Olen tavannut elämäni aikana vain muutaman todella empaattisen ihmisen. Yksi oli edesmennyt mieheni.

        Hotajien työnkuvaan kuuluu näiden jonninjoutavien akkakerhojenkin mainostaminen. Se että osallistuuko niihin on jokaisens itsensä päätettävissä.


      • niin-metsä-vastaa kirjoitti:

        Taisi olla toisten vertaistukilaisten onni ettet halunnut mukaan ryhmiin. Sen perusteella miten toisista ihmisistä kirjoitat, niin yhtään en ihmettele ettei kukaan tullut avuksesi.

        niin-metsä-vastaa:lle
        En vieläkään tajua,mitä ihmettä olisin tehnyt niissä vertaistukiryhmissä. Olin sossussa päivät työssä, menin töitten jälkeen syöttämään miestäni,kun henkilökuntaa oli vähän. Olin jo päättänyt silloin,että vien mieheni kotiin,ennemmin tai myöhemmin. Opettelin syöttämistä,vaipan vaihtoa,nostamista jne. Ei siinä p....n jauhamiset jossain ryhmässä auta,kun potilas tarvitsee konkreettista apua. Tällä luonteella ja taistelulla sain miehen kotiin. Muuten hänet olisi viety vanhainkotiin,67-vuotiaana makaamaan sänkyyn loppuiäksi.


      • KurppaMummu kirjoitti:

        Ovatko Lesken kirjoitukset tekaistuja samoin vastaukset ??? Pitäkää hauskaa keskenänne näyttää olevan kumpikin yhtä pataa kirjoittelun perusteella 😉

        KurppaMummu:lle
        Mitä tarkoitat?


      • siilimuori4 kirjoitti:

        Hotajien työnkuvaan kuuluu näiden jonninjoutavien akkakerhojenkin mainostaminen. Se että osallistuuko niihin on jokaisens itsensä päätettävissä.

        siilimuori4:lle
        Tiesin työni puolesta nämä ryhmät ja kerroin sen. Kun minulla oli asiaa,kysyin lääkäriltä,en ylimielisiltä hoitajilta.


      • lesken kirjoitti:

        siilimuori4:lle
        Tiesin työni puolesta nämä ryhmät ja kerroin sen. Kun minulla oli asiaa,kysyin lääkäriltä,en ylimielisiltä hoitajilta.

        Hoitajat eivät tiedä mitä kaikkea sinä tiedät. Ja sitä paitsi se että olet sossussa töissä ei tee ainuttakaan kaikkitietävää. Ihmeellinen asennevamma Sulla hoitajia kohtaan. Eikös sossuntätien pitäisi pystyä tekemään yhteistyötä hoitohenkilökunnan kanssa. Asennevamma Sulla lienee.


      • siilimuori4 kirjoitti:

        Hoitajat eivät tiedä mitä kaikkea sinä tiedät. Ja sitä paitsi se että olet sossussa töissä ei tee ainuttakaan kaikkitietävää. Ihmeellinen asennevamma Sulla hoitajia kohtaan. Eikös sossuntätien pitäisi pystyä tekemään yhteistyötä hoitohenkilökunnan kanssa. Asennevamma Sulla lienee.

        siilimuori4:lle
        Kun mies sai aivoverenvuodon,kotiin tullut ryhmä teki loistavaa työtä. Hänet vietiin kiireesti Turkuun leikattavaksi. Itse matkustin seuraavana päivänä Turkuun. Leikkaava lääkäri, Tehyn hoitohenkilöt olivat superhyviä. Kaikki selitettiin tietokoneen avulla. Kun mies tuotiin kotikaupunkiin,oli vielä ko.sairaalassa loistavat lääkärit,hoitajat,kaikki. Sitten romahti. Mies siirrettiin kunnan vanhaan sairaalaan neljän hengen huoneeseen. Hoidon taso laski totaalisesti. Kaikki tietävät täällä kaupungissa saman asian kuin minä. Sitä sanotaan saattohoitolaksi. Mies sai siellä MRSA bakteerin ja hänet eristettiin Kohorttiin määräämättömäksi ajaksi. Lopputulos oli se että hän toipui aivoverenvuodon aiheuttamasta halvauksesta,mutta bakteeri tuhosi jalan. Ja kuolinsyy oli 29.09.13 keuhkoveritulppa,joka lähti jalasta. Bakteeritartunnat johtuvat yleensä huonosta käsihygieniasta.


      • lesken kirjoitti:

        siilimuori4:lle
        Kun mies sai aivoverenvuodon,kotiin tullut ryhmä teki loistavaa työtä. Hänet vietiin kiireesti Turkuun leikattavaksi. Itse matkustin seuraavana päivänä Turkuun. Leikkaava lääkäri, Tehyn hoitohenkilöt olivat superhyviä. Kaikki selitettiin tietokoneen avulla. Kun mies tuotiin kotikaupunkiin,oli vielä ko.sairaalassa loistavat lääkärit,hoitajat,kaikki. Sitten romahti. Mies siirrettiin kunnan vanhaan sairaalaan neljän hengen huoneeseen. Hoidon taso laski totaalisesti. Kaikki tietävät täällä kaupungissa saman asian kuin minä. Sitä sanotaan saattohoitolaksi. Mies sai siellä MRSA bakteerin ja hänet eristettiin Kohorttiin määräämättömäksi ajaksi. Lopputulos oli se että hän toipui aivoverenvuodon aiheuttamasta halvauksesta,mutta bakteeri tuhosi jalan. Ja kuolinsyy oli 29.09.13 keuhkoveritulppa,joka lähti jalasta. Bakteeritartunnat johtuvat yleensä huonosta käsihygieniasta.

        Aivan. Aluksi on eollut erikoissairaanhoito, sieltä siirretty kotiksupungin sairaalaan, josta sitten katsottu aiheeliseksi sirytää kunnan vanhaan sairaalaan, normaali protokolla. Sairaalabakteerimahdollisuus on myös erikoissairaanhoidossa ja niille ei valitettavasti voi mitään, Koko ajan tehdään työtä infektioiden torjumiseksi mutta siitä huolimatta sairaalainfektioita vaan ilmenee. Ikävä tapaus, otan osaa, mutta ei mitenkään epätavallinen.


      • siilimuori4 kirjoitti:

        Aivan. Aluksi on eollut erikoissairaanhoito, sieltä siirretty kotiksupungin sairaalaan, josta sitten katsottu aiheeliseksi sirytää kunnan vanhaan sairaalaan, normaali protokolla. Sairaalabakteerimahdollisuus on myös erikoissairaanhoidossa ja niille ei valitettavasti voi mitään, Koko ajan tehdään työtä infektioiden torjumiseksi mutta siitä huolimatta sairaalainfektioita vaan ilmenee. Ikävä tapaus, otan osaa, mutta ei mitenkään epätavallinen.

        siilimuori4:lle:
        Miehellä todettiin tammikuussa -2013 jalassa haavauma. Hoitajat sen totesivat. Kyselin siitä monta kertaa. Se paheni. Miehelle annettiin abtibioottia. Ei tehonnut. Hoitajia ei näy,eikä niiltä saa mitään järkevää vastausta. Kesäkuussa joku viisas otti 3 minuutin näytteen jalasta. Tulos MRSA. Sairaalaoloa takana lähes 7 kuukautta. Mies vietiin Kohorttiosastolle,yksinäiseen huoneeseen. Hän ei päässyt sieltä koskaan muiden kanssa yhteistilaan. Hoitajat tulivat huoneeseen avaruusasut päällä kiireestä kantapäähän puettuina,aina. Jalka tuhoutui ja jouduttiin amputoimaan. Itse kävin taistelua,että haluan hänet kotiin siitä eristyksestä. Hommasin tämän vanhusten talon rivarikaksion ja monien palaverien jälkeen hän tuli kotiin. Otin riskin,enkä halunnut koskaan laittaa suojavarusteita päälleni. Kammottavat muoviasut. Tuo mitä kirjoitat,kuulin tuhat kertaa. Mitä sitten. Miehellä kävi helvetin huono tuuri bakteerin tartuttua. Mitä työtä tehdään infektioiden torjumiseksi? Siirretään potilaat eristykseen ja vanhoille sairaaloille ei tehopuhdistukset auta. Tehokkain ja paras keino on,että hoitohenkilökunta pesevät huolellisesti kätensä,ennenkuin alkavat potilaita hoitamaan. Tämä on unohtunut monelta.


      • lesken kirjoitti:

        siilimuori4:lle:
        Miehellä todettiin tammikuussa -2013 jalassa haavauma. Hoitajat sen totesivat. Kyselin siitä monta kertaa. Se paheni. Miehelle annettiin abtibioottia. Ei tehonnut. Hoitajia ei näy,eikä niiltä saa mitään järkevää vastausta. Kesäkuussa joku viisas otti 3 minuutin näytteen jalasta. Tulos MRSA. Sairaalaoloa takana lähes 7 kuukautta. Mies vietiin Kohorttiosastolle,yksinäiseen huoneeseen. Hän ei päässyt sieltä koskaan muiden kanssa yhteistilaan. Hoitajat tulivat huoneeseen avaruusasut päällä kiireestä kantapäähän puettuina,aina. Jalka tuhoutui ja jouduttiin amputoimaan. Itse kävin taistelua,että haluan hänet kotiin siitä eristyksestä. Hommasin tämän vanhusten talon rivarikaksion ja monien palaverien jälkeen hän tuli kotiin. Otin riskin,enkä halunnut koskaan laittaa suojavarusteita päälleni. Kammottavat muoviasut. Tuo mitä kirjoitat,kuulin tuhat kertaa. Mitä sitten. Miehellä kävi helvetin huono tuuri bakteerin tartuttua. Mitä työtä tehdään infektioiden torjumiseksi? Siirretään potilaat eristykseen ja vanhoille sairaaloille ei tehopuhdistukset auta. Tehokkain ja paras keino on,että hoitohenkilökunta pesevät huolellisesti kätensä,ennenkuin alkavat potilaita hoitamaan. Tämä on unohtunut monelta.

        Ai hoitajilta ei saa mitään järkevää vastausta :). Vai oletko etukäteen asennoitunut siten ettei sitä saa tai e hyväksy sitä vastausta minkä antavat.

        Mikä on kolmen minuutin näyte? Pitkä sairaalassaoloaika altistaa sairaalainfektioille ja heikkokuntoinen potilas on riskialtis saamaan sen . Hoitajat toimivat infektoiden torjuntayksikön ohjeiden mukaan ko MRSA:n ollessa kyseessä. Akuuttisairaalassa eristysohjeet ovat tiukemmat kuin hoivilla ja kotihoidossa. Käsittääkseni infektioiden torjuntayksikkö päivittää ohjeita koko ajan ja näitä ohjeita on höllennetty. Kerrot että bakteerit leviävät huonon käsihygienian seurauksena, kuitenkaan näitä suojatoimia ei olisi saanut olla sinun omaisesi ollessa kyseessä?

        Kotona suojavarusteita ei tarvita, vain kotihoidon työntekijät toimivat heille annettujen ohjeiden mukaisesti. Pyrkimys ja varotoimet ovat paikallaan juuri sen vuoksi ettei pöpö leviä heikkokuntoisesta potilaasta toiseen hoitajien käsien välityksellä.

        Käsien pesu, käsidesin käyttö ja myös suojakäsineiden käyttö lienee iha hoitotyön arkipäivää. Koskaan se ei toteudu 100%:sti mutta Suomessa kuitenkin vielä kohtuullisen hyvällä tasolla.


      • siilimuori4 kirjoitti:

        Ai hoitajilta ei saa mitään järkevää vastausta :). Vai oletko etukäteen asennoitunut siten ettei sitä saa tai e hyväksy sitä vastausta minkä antavat.

        Mikä on kolmen minuutin näyte? Pitkä sairaalassaoloaika altistaa sairaalainfektioille ja heikkokuntoinen potilas on riskialtis saamaan sen . Hoitajat toimivat infektoiden torjuntayksikön ohjeiden mukaan ko MRSA:n ollessa kyseessä. Akuuttisairaalassa eristysohjeet ovat tiukemmat kuin hoivilla ja kotihoidossa. Käsittääkseni infektioiden torjuntayksikkö päivittää ohjeita koko ajan ja näitä ohjeita on höllennetty. Kerrot että bakteerit leviävät huonon käsihygienian seurauksena, kuitenkaan näitä suojatoimia ei olisi saanut olla sinun omaisesi ollessa kyseessä?

        Kotona suojavarusteita ei tarvita, vain kotihoidon työntekijät toimivat heille annettujen ohjeiden mukaisesti. Pyrkimys ja varotoimet ovat paikallaan juuri sen vuoksi ettei pöpö leviä heikkokuntoisesta potilaasta toiseen hoitajien käsien välityksellä.

        Käsien pesu, käsidesin käyttö ja myös suojakäsineiden käyttö lienee iha hoitotyön arkipäivää. Koskaan se ei toteudu 100%:sti mutta Suomessa kuitenkin vielä kohtuullisen hyvällä tasolla.

        siilimuori4:lle
        Olet ilmeisesti hoitanut kotona MRSA:n saanutta henkilöä. Joka on täysin vuodepotilas. Sain kotiin tulleilta jalkojen haavahoitajilta ohjeen,että palauta tämä mies sairaalaan tai vanhainkodin MRSA osastolle. Että minä pääsen helpommalla. Kysyin vain,ettekö aio enää hoitaa miehen jalkoja. Vastaus oli ynseä. Lääkäriltä sain paremman vastauksen. Mies pysyy kotona. Toinen asia mistä kävin hoitajien kanssa sanasotaa,oli katetri. Hoitaja kertoi minulle,että ei tule pyykkiä niin paljon kun on katetri. Sanoin,että viis pyykistä. Laulakoon kone vaikka yötä päivää. Kunhan miehen on joltisellakin hyvä olla. Kolmas asia oli insuliinin laitto. Taas hoitajat sanoivat,etten voi sitä laittaa. Mutta lääkärin kanssa keskustelin ja hänen mielestään voin. Joka päivä mittasin sokerin ja pidin kirjaa ja esitin myös kirjanpidon. Hoitajat tekivät joka helvetin asiasta numeron.


      • lesken kirjoitti:

        siilimuori4:lle
        Olet ilmeisesti hoitanut kotona MRSA:n saanutta henkilöä. Joka on täysin vuodepotilas. Sain kotiin tulleilta jalkojen haavahoitajilta ohjeen,että palauta tämä mies sairaalaan tai vanhainkodin MRSA osastolle. Että minä pääsen helpommalla. Kysyin vain,ettekö aio enää hoitaa miehen jalkoja. Vastaus oli ynseä. Lääkäriltä sain paremman vastauksen. Mies pysyy kotona. Toinen asia mistä kävin hoitajien kanssa sanasotaa,oli katetri. Hoitaja kertoi minulle,että ei tule pyykkiä niin paljon kun on katetri. Sanoin,että viis pyykistä. Laulakoon kone vaikka yötä päivää. Kunhan miehen on joltisellakin hyvä olla. Kolmas asia oli insuliinin laitto. Taas hoitajat sanoivat,etten voi sitä laittaa. Mutta lääkärin kanssa keskustelin ja hänen mielestään voin. Joka päivä mittasin sokerin ja pidin kirjaa ja esitin myös kirjanpidon. Hoitajat tekivät joka helvetin asiasta numeron.

        Taidat puhua puppua. Potilaan hoitolinjaukset eivät ole hoitajien ynseydestä kiinni vaan varmaan jos olisit oikeasti perillä ja olisit sosiaalitantta tietäisit että kotona hoidettavan vuodepotilaan hoito on moniammatillista yhteistyötä.


      • siilimuori4 kirjoitti:

        Taidat puhua puppua. Potilaan hoitolinjaukset eivät ole hoitajien ynseydestä kiinni vaan varmaan jos olisit oikeasti perillä ja olisit sosiaalitantta tietäisit että kotona hoidettavan vuodepotilaan hoito on moniammatillista yhteistyötä.

        siilimuori4:lle
        Minulle ehdotti joku älypää joskus kesäkuussa,että hakisin invalidin virkistysajoon matkakorvausta mieheni taksikuljetukseen. En viitsinyt edes vastata,että tottakai olen sitä hakenut ja ajamme laskulla kotoa-kaupunkiin. Se oli mun hommiani,eikä kuulunut yhtään hoitsulle. Hain ilmaiset vaipat ja jalkahoitovälineet kunnalta. Ei hoitsut ainakaan näissä hommissa auta. Nostin miehen yksin pyörätuoliin ja pois. En tarvinnut heidän kiireisiä avaruuspukuisia tupakanhajuisia olemuksiaan. Vein jopa miehen yksin suihkuun. Kotona hoidin lääkkeitten hakemisen,jakamisen dosettiin,antamisen,insuliinin mittaamisen. Pissapussin tyhjennyksen. Aamupalan tarvikkeiden haun,teon ja antamisen. Vaippojen vaihdon,intiimialueiden pesun ja rasvauksen.Pukemisen ja nostamisen pyörätuoliin. Ulos meno,hommasin luiskat rappuun, invataksiin ja menoksi. Parturiin,apteekkiin,ruokakauppaan ja kahville. Kotiin pyörätuolista pois,riisuminen. Lounaan anto. Pyykinpesua,siivousta,dosettien järjestelyä,päivällisen valmistelua. Ja tätä rataa päivästä toiseen. Hoitajat tulivat keskiviikkoisin jalat rasvaamaan. Ei mitään rakettitiedettä. Ja suihkuun viemään. Vein itsekin. Kelan kotihoidontukea,asumistukea Ym hain itse,osaa sähköpostin kautta. Olin tässä vaiheessa jäänyt työttömäksi. En hakenut omaishoidontukea. Apuvälinelainaamosta hankin sähkösängyn,siihen patjan,yöpöydän,rollin,pyörätuolin,pesutuolin,nosturin. Josko minä jotain tein ja tiesin.


      • lesken kirjoitti:

        siilimuori4:lle
        Minulle ehdotti joku älypää joskus kesäkuussa,että hakisin invalidin virkistysajoon matkakorvausta mieheni taksikuljetukseen. En viitsinyt edes vastata,että tottakai olen sitä hakenut ja ajamme laskulla kotoa-kaupunkiin. Se oli mun hommiani,eikä kuulunut yhtään hoitsulle. Hain ilmaiset vaipat ja jalkahoitovälineet kunnalta. Ei hoitsut ainakaan näissä hommissa auta. Nostin miehen yksin pyörätuoliin ja pois. En tarvinnut heidän kiireisiä avaruuspukuisia tupakanhajuisia olemuksiaan. Vein jopa miehen yksin suihkuun. Kotona hoidin lääkkeitten hakemisen,jakamisen dosettiin,antamisen,insuliinin mittaamisen. Pissapussin tyhjennyksen. Aamupalan tarvikkeiden haun,teon ja antamisen. Vaippojen vaihdon,intiimialueiden pesun ja rasvauksen.Pukemisen ja nostamisen pyörätuoliin. Ulos meno,hommasin luiskat rappuun, invataksiin ja menoksi. Parturiin,apteekkiin,ruokakauppaan ja kahville. Kotiin pyörätuolista pois,riisuminen. Lounaan anto. Pyykinpesua,siivousta,dosettien järjestelyä,päivällisen valmistelua. Ja tätä rataa päivästä toiseen. Hoitajat tulivat keskiviikkoisin jalat rasvaamaan. Ei mitään rakettitiedettä. Ja suihkuun viemään. Vein itsekin. Kelan kotihoidontukea,asumistukea Ym hain itse,osaa sähköpostin kautta. Olin tässä vaiheessa jäänyt työttömäksi. En hakenut omaishoidontukea. Apuvälinelainaamosta hankin sähkösängyn,siihen patjan,yöpöydän,rollin,pyörätuolin,pesutuolin,nosturin. Josko minä jotain tein ja tiesin.

        Tympeä asenne sulla. Olit varmaan ns. hankala omainen. Ylimielinen ja kaiken kaikesta tietävä. Hoitajalle kuuluu kertoa etuulsista, eikös tuon luulisi olevan hyvä asia. Ei hoitajat ole mitään ajatusten lukojoita ja tiedä esim sinusta mitä jo tiedät. Kohteliaisuutta ja yhteistyökykyä peräisin myös sinulta.

        Jos miehesi oli yhden avutettava, mitä siihen olisi useampaa tarvinnutkaan. Menipähän sekin sellaiselle joka sitä todella tarvitsee. Miksi et haavaa hoitanut itse? Tai jalkoja rasvannut. ei ki siihen hommaan koulutettua henkilökunt tarvita.


      • siilimuori4 kirjoitti:

        Tympeä asenne sulla. Olit varmaan ns. hankala omainen. Ylimielinen ja kaiken kaikesta tietävä. Hoitajalle kuuluu kertoa etuulsista, eikös tuon luulisi olevan hyvä asia. Ei hoitajat ole mitään ajatusten lukojoita ja tiedä esim sinusta mitä jo tiedät. Kohteliaisuutta ja yhteistyökykyä peräisin myös sinulta.

        Jos miehesi oli yhden avutettava, mitä siihen olisi useampaa tarvinnutkaan. Menipähän sekin sellaiselle joka sitä todella tarvitsee. Miksi et haavaa hoitanut itse? Tai jalkoja rasvannut. ei ki siihen hommaan koulutettua henkilökunt tarvita.

        siilimuori4:lle Kysyin kerran,kun meidän talosta oli vesi poikki,että voitaisiko mies kylvettää Kohorttiosastolla tai jossain muualla. Ei missään tapauksessa käynyt. En kysynyt toista kertaa. Miehelle nousi korkea kuume ja virtsa oli punaista. Soitin Kohorttiosastolle,että saanko miehen tuoda sinne ambulanssilla. Ei käynyt. Piti mennä päivystykseen 8:ksi tunniksi eristykseen,että sai lähetteen Kohorttiosastolle. Tämä byrokratia on huikeaa. Hän oli teoriassa kahden autettava,mutta käytännössä opettelimme yhdessä pyörätuoliin menoa. Minulla oli aikaa ja miehelle palautuivat käsivoimat. Tuo jalkahoito. Olisin ne rasvatkin voinut laittaa ja siteet. Eipä tuo nyt niin vaikealta näyttänyt. Loppupeleissä hoidosta ei ollut mitään hyötyä kun tilanne paheni ja jalka sahattiin reidestä asti poikki. Niin,kuka pitää potilaan puolia,jos ei lähiomainen.


      • lesken kirjoitti:

        siilimuori4:lle Kysyin kerran,kun meidän talosta oli vesi poikki,että voitaisiko mies kylvettää Kohorttiosastolla tai jossain muualla. Ei missään tapauksessa käynyt. En kysynyt toista kertaa. Miehelle nousi korkea kuume ja virtsa oli punaista. Soitin Kohorttiosastolle,että saanko miehen tuoda sinne ambulanssilla. Ei käynyt. Piti mennä päivystykseen 8:ksi tunniksi eristykseen,että sai lähetteen Kohorttiosastolle. Tämä byrokratia on huikeaa. Hän oli teoriassa kahden autettava,mutta käytännössä opettelimme yhdessä pyörätuoliin menoa. Minulla oli aikaa ja miehelle palautuivat käsivoimat. Tuo jalkahoito. Olisin ne rasvatkin voinut laittaa ja siteet. Eipä tuo nyt niin vaikealta näyttänyt. Loppupeleissä hoidosta ei ollut mitään hyötyä kun tilanne paheni ja jalka sahattiin reidestä asti poikki. Niin,kuka pitää potilaan puolia,jos ei lähiomainen.

        Mitä siitä tulisi jos potilaat jo nyt täpätäysiin osastoihin otettaisiin suoraan omaisen soiton perusteella. Se on lääkäri joka tutkittuaan potilaan päättää tarvitaanko sairaalahoitoa vai ei ja tämä tarpeen arvio tehdään päivystyksessä. Sitä paitsi päivystyksessä on mahdollisuus tehdä tutkimuksia helpompi kuin osastolta käsisn sitten. Ja toisaalta tutimukset osoittavat tarvitaanko sairaalahoitoa vai ei. Puolensa pitämisestä,,,,,on omaisia ja Omaisia ;).


      • siilimuori4 kirjoitti:

        Mitä siitä tulisi jos potilaat jo nyt täpätäysiin osastoihin otettaisiin suoraan omaisen soiton perusteella. Se on lääkäri joka tutkittuaan potilaan päättää tarvitaanko sairaalahoitoa vai ei ja tämä tarpeen arvio tehdään päivystyksessä. Sitä paitsi päivystyksessä on mahdollisuus tehdä tutkimuksia helpompi kuin osastolta käsisn sitten. Ja toisaalta tutimukset osoittavat tarvitaanko sairaalahoitoa vai ei. Puolensa pitämisestä,,,,,on omaisia ja Omaisia ;).

        siilimuori4:lle Sinä et selvästi ymmärrä mitä tarkoittaa Kohorttiosasto. Se on eristysosasto sairaalassa MRSA potilaita varten. Miestäni ei koskaan enää voitu laittaa tavalliselle osastolle. Vanhainkodeissa on myös MRSA osastoja. Vanhuksilla,joilla on todettu MRSA , sijoitetaan vain tälle osastolla. MRSA potilaat pidetään erillään myös päivystyksessä.Ja siirretään Kohorttiosastolle. Missä voidaan tehdä samat tutkimukset. Tämä on sitä byrokratiaa,kun päivystys on keskussairaalassa, ja Kohorttiosasto on kunnan sairaalassa. Itse asuimme näistä molemmista 30 kilometrin päässä.Myöhemmin tehtiin päätös,että kun mieheni sairastuu kuumeeseen tai muuhun akuuttiin,hänet voi suoraan viedä Kohorttiosastolle,kunnan sairaalaan.


      • lesken kirjoitti:

        siilimuori4:lle Sinä et selvästi ymmärrä mitä tarkoittaa Kohorttiosasto. Se on eristysosasto sairaalassa MRSA potilaita varten. Miestäni ei koskaan enää voitu laittaa tavalliselle osastolle. Vanhainkodeissa on myös MRSA osastoja. Vanhuksilla,joilla on todettu MRSA , sijoitetaan vain tälle osastolla. MRSA potilaat pidetään erillään myös päivystyksessä.Ja siirretään Kohorttiosastolle. Missä voidaan tehdä samat tutkimukset. Tämä on sitä byrokratiaa,kun päivystys on keskussairaalassa, ja Kohorttiosasto on kunnan sairaalassa. Itse asuimme näistä molemmista 30 kilometrin päässä.Myöhemmin tehtiin päätös,että kun mieheni sairastuu kuumeeseen tai muuhun akuuttiin,hänet voi suoraan viedä Kohorttiosastolle,kunnan sairaalaan.

        Mrsa-potilaita hoidetaan kaikissa sairaaloissa, ei tarvita mitään kohorttiosoastoa vaan mrsa-potilaita hoidetaan esimerkiksi ihan tavallisilla terveyskeskusten vuodeosastoilla omissa huoneissaan infektioiden torjuntayksikön antamien ohjeiden mukaisesti.


    • Kaikkensa.antoi

      Jeesus jakoi leivästään ja viinistään. Jakoi itsensä ristille saakka.

      • ajatteleite

        Eikö Jeesuksen aikaan ollut yleistä naulita ristiin pahantekijät. Julma kidutuskeino, kohdistuupa kehen hyvänsä.
        Jos Jeesus naulittiin viattomana ristille ei hän ollut ensimmäinen eikä viimeinen väärin tuomittu.


      • Väittämä

        Epäilen jeesuksen kuolleen meidän takia ristillä, eikö muuta mahdollisuutta ollut.


      • ajatteleite
        Väittämä kirjoitti:

        Epäilen jeesuksen kuolleen meidän takia ristillä, eikö muuta mahdollisuutta ollut.

        Kaikkivaltias, kaiken yläpuolella oleva Jumala olisi keksinyt paremman keinon kuin ainoan poikansa ristiinnaulitseminen.
        Eikö hänellä ole valta taivaassa ja maan päällä? Jumala voi toimia kuten parhaaksi näkee. En näe mitään mieltä että pelastetaan ihmiskunta tällaisella keinolla.
        Sittenkin on niin monimutkaista taivaaseen pääsy että sinne ei taida päästä kukaan. Joku omahyväinen tyyppi luulee olevansa niin paljon parempi kuin syntinen naapurinsa että hän menee taivaaseen mutta kenkkumainen naapuri joutuu helvettiin.
        Siis en usko tuollaiseen, mutta kunhan mietin uskontojen älyttömyyttä.


      • ent.siivoojaparka
        Väittämä kirjoitti:

        Epäilen jeesuksen kuolleen meidän takia ristillä, eikö muuta mahdollisuutta ollut.

        Minäpä avaan sinulle vähän sitä kristinuskon punaista lankavyyhteä Raamatusta.

        Ei, muuta mahdollisuutta ei ollut syntisten pelastamiseksi ikuiseen elämään, sillä "synnin palkka on kuolema", ikuinen kuolema ja ero Jumalasta, joka elämää ylläpitää.

        Toinen mahdollisuushan olisi tietysti ollut sen uhrijärjestelmän (lue siitä Vanhasta Testamentista) jatkaminen, mikä oli voimassa Jeesuksen kuolemaan ja ylösnousemiseen asti.
        Jotta meille tulisi helpoimmaksi, niin Jumala järjesti meille sen tilalle yhden kertakaikkisen uhrin.

        Ristillä kärsien tai kärsien sen kuoleman puolestamme muuten, sillähän ei ole niin merkitystä juuri sillä ristillä, mutta pääpointtihan kristinuskossa on se, että Jeesus eli sen synnittömän elämän ainoana ihmisenä maailmassa, mihin kukaan muu kuolevainen ei pysty, ei hurskainkaan fariseus. Hän ainoana "täytti lain", Jumalan tahdon, viimeistä piirtoa myöten.

        Synnittömänä hän kärsi puolestamme sen rangaistuksen, kuoleman (kysymys ei ole pelkästään ruumiillisesta kuolemasta), mikä muuten kohtaa syntistä. Hän kärsi kaiken syyllisyyden meidän synneistämme (ne "helvetin tuskat") sillä hetkellä itsekin uskoen kuolevansa sen ikuisen kuoleman, mikä kuuluisi meille.

        Sitten tullaan siihen aiheeseen usko.
        Kristinuskossahan ei muusta uskomisesta perimmältään olekaan kysymys, kuin jaksaa uskoa siihen, että meidän syntimme on sovitettu, kun Kristuksen sovitustyön kautta pyydämme syntimme anteeksi ja uskomme myös saaneemme ne anteeksi periäksemme iankaikkisen elämän.

        Uskikset ja uskikset. Samanlaisia syntisäkkejä kaikki vaikka kuinka hurskaasti yrittäisi elää ja näytellä olevansa tavallista kuolevaista parempi. Armon varassa hekin ovat, pelkästään Jumalan armon varassa niinkuin kaikki muutkin syntiset.
        Kuka sen armon sitten vastaanottaa ja kuka ei, se on ihan ihmisestä itsestään kiinni, vapaa valinta.

        e.sp:n (lähes pappi) perjantai-illan pääpuolisittain kyhätty saarna


    • Minä uskon että tuo vauvojen itkeminen myötätunnosta ja yhteenkuuluvaisuudesta (vaikka eivät hahmotakkaan paikkaa, muita tai aikaa) on nappiin ja sisään rakennettu reaktio meidän hermostoomme ja auvoihimme ja perua siitä kun kuin asuimme laumoissa ja varoitimme toisiamme huudoilla, kuten simpanssit....
      Minä uskon yhteisöllisyyteen, yhteenkuuluvaisuuteen, empatiaan ja sosiaalisuuteen. Olemme laumaeläimiä ja meidän perimämme on vahvasti koodattu toisten huomioonottaminen ; ei siinkään paljon sen mistään epäitsekkäistä tai jalomielisistä syistä, vaan oman turvallisuuden ja henkiinjäämisen takia.
      Itsekkyys on hyvinvointivaltioiden hyvinvoivien ja varakkaiden luxusta. Kehitysmaissa kaikkein vähävaraisimmat ovat kaikkein epäitsekkäimpiä ja jakvat perheiden, naapureiden ja muiden yhteisön jäsenien kanssa sen vähänkin.
      Itsekkyys on pienessä määrässä hyvä asia, mutta silloin kun itsekkyys ottaa yli vallan ja omaa lautasta aletaan vahtia pakkomielteen lailla niin olemme väärillä jäljillä.

      • Luen artikkelin jahka ennätän.
        Tuli vain jälkikäteen mieleen toi Munchausenin syndrooma...ja tää onnyt hieman toinen juttu, mutta kuinka monta kertaa esim. työpaikassa joku sanoo että mun kurkku onkipee ja silloin onkaikilla kurkku kipee myös..perheessäkin tällaista kimppasairastumista tapahtuu ja joskus tuntuu siltä että voi että kunsais olla edes sairaana ihan yksikseen ilmanettä kaikki muutkin alkaa valittaan kunmä valitan...


    • Kyllähän Miia asiaa puhuu, mutta pikkasen syvemmältä olisi voinut raapaista.
      Yhteisöllisyys ilmenee eri tavalla eri yksilöissä ja eri yhteiskunnissa. Suomalainen yhteiskunta on siirtynyt tosi nopealla vauhdilla agraariyhteiskunnasta, jossa yhteisöllisyys oli välttämätöntä selviytymisen kannalta olemme siirtyneet ääri-individualisteseen, konsumerismiyhteiskuntaan, missä itsellisyys ja oma apu ovat kaikkein korkeimmalla portaalla arvojärjestyksessä.
      Apua ei osata vastaan ja sen kysyminen mielletään heikkoutena. Suomalainen kuolee saappaat jalassa ennenkuin pyytää naapurilta apua. Osa meidän ikivanhaa metsäläisidentiteettiämme. Hyvä asia sinänänsä, mutta liiallisuuksiinmennään siinäkin.
      ***
      Ei tarvitse tosin mennä kovin kauas taaksepäinajassa kun maalla talkoot oli elävä käytäntö ja kuten mammani tapasi sanoa että me ei olla naapureidenkanssa riidoissa koska täällä maalla kaikki tarvitsee toisiaan, ennemmin tai myöhemmin.
      Minun käsitykseni on että tämä sosioekonoominen liima (cohesion) on mikä on heikentynyt nyky-yhteiskunnassa ja osaltekijä juuri syvään kahtiajakoon.

      • bessie-

        Kuitenkin Suomen sosiaalinen koheesio on maailman korkeimpia. Olemme hyvin yhtenäinen ja eheä kansa.


      • bessie- kirjoitti:

        Kuitenkin Suomen sosiaalinen koheesio on maailman korkeimpia. Olemme hyvin yhtenäinen ja eheä kansa.

        Millä se mitataan?
        Mielestäni Suomessa OLI korkea sosioekonominen koheesio joka on alkanut nyt heikentymään. Kansa on jakaantumassa ja polarisoitumassa pahasti; toisaalta se ei ole mikään suomalainen ilmiö sinänänsä, vaan sama onkehitys muuallakin.


      • bessie-

        Käsittääkseni sitä mitataan vertailemalla kansalaisten tulo- ja muitakin eroja eri maissa. Luokkaeroja, kansalaisten yhdenvertaisuuden toteutumista palveluiden saannin suhteen, kansan jakautumista ja siihen tyyliin. Tästä on jo joku vuosi kun olin tilaisuudessa jossa näistä puhuttiin. Osa 'asiantuntijoista' puhui englantia, joten varmaan missasinkin aika paljon, sen verran spesiaali aihe. Se kävi selväksi, että olemme maailman laajuisestikin vertaillen hyvin yhtenäinen yhteiskunta ja sen säilyttämisen eteen kannattaa tehdä töitä. Jälkimmäistä asiaa varsinkin tanskalainen puhuja painotti todella voimakkaasti.

        Vähän pelkään itsekin, että kehitys on huonompaan päin, mutta näen myös niin ettemme tule sitä hiljaa tumput suorina seisten, alistuneina hyväksymään.


      • Sama-henkilö-

        Inhoan syvästi Palomaa ja xx9


      • enmilläänkeksi
        Paloma.se.co kirjoitti:

        Millä se mitataan?
        Mielestäni Suomessa OLI korkea sosioekonominen koheesio joka on alkanut nyt heikentymään. Kansa on jakaantumassa ja polarisoitumassa pahasti; toisaalta se ei ole mikään suomalainen ilmiö sinänänsä, vaan sama onkehitys muuallakin.

        Mielestäni Suomessa EI OLLUT 1918 korkea sosioekonominen koheesio.
        Yhteenkuuluvuus vahvistui 40-luvun vaihteen sotien aikaan, kun punaiset ja valkoiset yhtenä rintamana puolusti isänmaataan, Suomea. Suomen kansa on edelleen hyvin yhtenäinen. Kaikilla on vaikutusmahdollisuuksia. Ei ole räikeää luokkajakoa. Ei ole alistettua kansanluokkaa.
        Jotkut agitaattorit yrittävät yhden ihmisen tai muutaman hengen yhdistyksen teon perusteella lietsoa väärää mielikuvaa, että Suomen kansa olisi jakaantumassa ja polarisoitumassa pahasti muka syvään kahtiajakoon. En ymmärrä enkä hyväksy ko. vihaa lietsovaa agiteerausta!


      • Kenokaula
        enmilläänkeksi kirjoitti:

        Mielestäni Suomessa EI OLLUT 1918 korkea sosioekonominen koheesio.
        Yhteenkuuluvuus vahvistui 40-luvun vaihteen sotien aikaan, kun punaiset ja valkoiset yhtenä rintamana puolusti isänmaataan, Suomea. Suomen kansa on edelleen hyvin yhtenäinen. Kaikilla on vaikutusmahdollisuuksia. Ei ole räikeää luokkajakoa. Ei ole alistettua kansanluokkaa.
        Jotkut agitaattorit yrittävät yhden ihmisen tai muutaman hengen yhdistyksen teon perusteella lietsoa väärää mielikuvaa, että Suomen kansa olisi jakaantumassa ja polarisoitumassa pahasti muka syvään kahtiajakoon. En ymmärrä enkä hyväksy ko. vihaa lietsovaa agiteerausta!

        @enmilläänkeksi Kansalais-/sisällissodan aikaan luokkaerot olivat vielä hyvin voimakkaana. Vaikka punaiset hävisivät ( saksalaisten ansiosta ), niin epäluulo jatkui vielä 20-30-luvulla vahvana. Työväestöä kuritettiin kovalla kädellä.

        Talvi- ja jatkosodassa huomattiin, että maattomat ja varattomat työläisetkin puolustivat raivokkaasti Ruotsia ja työläistä alettiin pikkuhiljaa arvostaakin. Eikä vain tykinruokana ja kuluttajana.

        Mm. jo sodan aikana alettiin valmistella Tieliikennelakia, joka tuli voimaan 1957 ja, jossa jalankulkijan ei tarvinnut enää maantiellä hypätä ojaan karkuun moottoriajoneuvoja. Siihen asti jalankulkijan yliajo oli oma syy - so what. Mitäs oli niin köyhä ettei ollut varaa autoon.
        Vanhoissa Suomi-leffoissa näkyy miten maantiellä vetäydyttiin aivan tien reunaan ( ja pysähdyttiin kumartamaan ) herrojen ajaessa ohi. Ei se ollut rispektiä vaan lain mukaista väistämistä.

        Lisäksi monet sodanjälkeiset sosiaaliset uudistukset, mutta pidän näiden tulonsiirtojen menneen nykytilanteeseen nähden överiksi.

        Tuosta agiteerauksesta olen samaa mieltä.


      • enmilläänkeksi kirjoitti:

        Mielestäni Suomessa EI OLLUT 1918 korkea sosioekonominen koheesio.
        Yhteenkuuluvuus vahvistui 40-luvun vaihteen sotien aikaan, kun punaiset ja valkoiset yhtenä rintamana puolusti isänmaataan, Suomea. Suomen kansa on edelleen hyvin yhtenäinen. Kaikilla on vaikutusmahdollisuuksia. Ei ole räikeää luokkajakoa. Ei ole alistettua kansanluokkaa.
        Jotkut agitaattorit yrittävät yhden ihmisen tai muutaman hengen yhdistyksen teon perusteella lietsoa väärää mielikuvaa, että Suomen kansa olisi jakaantumassa ja polarisoitumassa pahasti muka syvään kahtiajakoon. En ymmärrä enkä hyväksy ko. vihaa lietsovaa agiteerausta!

        Kyllä minä ainakin (katsottuna ulkoapäin) näen selvän tendenssin koheesion heikentymiseen ja se alkoi jo pari vuosikymmentä sitten. Nyt ei ole kysymys enää luokkayhteiskunnassa esiintyvästä ekonomisesta ja sosiopoliitisesta jakautumasta, vaan hajoamisesta maailmankatsomuksen, ihmisnäkemyksen ja elämänkatsomuksen mukaan. Nuori väestö kaupungeissamme (Helsinki, Turku, Tampere) äänestää ja ajattelee eri tavalla kuin perämetsien tervaskannot, jakauma on ikäluokkien, koulutuksen, maantieteellisen asuinpaikanmukaan. Pakolaispolitiikka on jakanut myös kansan kahteen leiriin: ns. vastustajat ja ns. suvaitsevaiset. Nimitykset ovat täysin harhaanjohtavia, koska ns. suvaitsevaisista lähes kukaan ei kannata mitään rajojen avaamista tai hallisematonta maahanmuuttoa; äärioikeistolaiset agitaattorit kuten sisulaiset ja ja persut yrittävät iskeä kiilaa ns. tolkun ihmisten (suurin osa suomalaisista) joukkoon ja jakaa heitä edelleen kahteen ryhmään levittämällä väärää tietoa ja omassa tuvassa nikkaroituja puolitotuuksia tai selviä valheita.
        ***
        Kansainvälisyyden ihannoiminen ja toisaalta syvä ennakkoluulo maahan tulleita kohtaan on toinen leimaa antava aspekti. Suomalainen haluaa ulkomaalaisia Suomeen, mutta nämä nyt tulleet eivät ole oikeaa lajia. Ne kuluttavat enemmän kuin antavat.
        ***
        Voisin luetella lisää esimerkkejä mutta nää saavat nyt riittää. Esimerkiksi riittää se että kun koko Suomi, kaikki puolueet, hallitus ja ministerit, yhtenä miehenä tuomitsevat äärioikeiston väkivaltateot niin skandaalilehdistö ja keskustelupalstat levittävät raukkamaisesti tietoa ja huhuja uhrin taustasta.Tulee mieleen haaskalinnut kuolleen raadon kimpussa. Todella vastenmielisiä puheita. Tulee mieleen Indonesian presidentti joka on juuri antanut lausunnon että hän haluaa teloittaa maan kolme miljoonaa narkomaania. Tähän suuntaanko olemme menossa?


      • Sama-henkilö- kirjoitti:

        Inhoan syvästi Palomaa ja xx9

        Mutta et yhtä syvästi kuin me inhotaan sinua.
        Onki hyvä nyt?
        Tärkeä asia tulla sanomaan se tänne.


      • Sama-henkilö- kirjoitti:

        Inhoan syvästi Palomaa ja xx9

        "Sama-henkilö-"

        Vaan minäpä en inhoa Palomaakaan.
        Vaikka muistan kyllä hetken, jolloin uskoin alkaneeni ymmrtää hänen rasismiaan.
        Sanoin puoli-ääneen itsekseni: No voi sun jösses sentään...
        Silloin kaverini Jesse kysyi jostain kaukaa:
        - Mitä nyt?
        - Ei mitään sulle, pese korvasi, vastasin.
        -
        Kyllä minä sitten heti muistin Jessen hommelit Juutalaisten ja Arabien kanssa.
        Italialaisiakin taisi olla silloin.

        H.


      • hunksz kirjoitti:

        "Sama-henkilö-"

        Vaan minäpä en inhoa Palomaakaan.
        Vaikka muistan kyllä hetken, jolloin uskoin alkaneeni ymmrtää hänen rasismiaan.
        Sanoin puoli-ääneen itsekseni: No voi sun jösses sentään...
        Silloin kaverini Jesse kysyi jostain kaukaa:
        - Mitä nyt?
        - Ei mitään sulle, pese korvasi, vastasin.
        -
        Kyllä minä sitten heti muistin Jessen hommelit Juutalaisten ja Arabien kanssa.
        Italialaisiakin taisi olla silloin.

        H.

        En minäkään inhoa sinua, hunksz, paitsi silloin kun joskus kun olet poltellut hippaheinää tai juonut liian monta keskaria tai ostanut eläkkeen maksupäivänä pullon skottilaista single malttia ja alat hourimaan ja näkemään näkyjä ja sitten kirjaamaan niitä näkyjäsi tänne keskustelupalstalle.
        ***


      • Paloma.se.co kirjoitti:

        En minäkään inhoa sinua, hunksz, paitsi silloin kun joskus kun olet poltellut hippaheinää tai juonut liian monta keskaria tai ostanut eläkkeen maksupäivänä pullon skottilaista single malttia ja alat hourimaan ja näkemään näkyjä ja sitten kirjaamaan niitä näkyjäsi tänne keskustelupalstalle.
        ***

        Ai niin, meinasi unohtua:
        end of chat :)


      • Paloma.se.co kirjoitti:

        Ai niin, meinasi unohtua:
        end of chat :)

        "Paloma.se.co"

        Hyvä on.
        Kiellän tsättäileväni, mutta tarkennan.
        Muuten ihmisille jää väärä käsitys sinusta.
        Minulla on erin-omainen mieli-kuvitus mitä kirjoittamiseenkin tulee.
        Tuo laatu sisältää myös rehellisyyden.
        Koskaan en valehtele.
        Joissain kirjoituksissa tehostus/Painotus vaatii pientä liioittelua.
        Mutta niinhän ne Stenvall, Lönnbom ja Zachariaskin.
        -
        Olen tänä vuonna ostanut 4 pulloa laatu-Whiskeytä 0,75.
        Huonoja en yhtään.
        6 pulloa Finlandia Vodkaa 0,75
        Nuo Vodkat nautittu mökillä.
        Lipittelen keski-olutta säännöllisesti.
        Perjantaisin runsaammin.
        ns.kännelikössä siitä ollut 8 kertaa.
        Aikuisten oikeassa Humalassa kerran.
        Ruohoa, huumeita en ole nauttinut vuosi-kymmeniin.
        Viimeinen-muisti-kuvani on vuodelta 1980-jotain.
        Sitä edellinen 1970-alussa.
        1960-luvusta en kehtaa kertoa mitään.
        Rakkaudesta kylläkin.
        -
        Melkein joka aamu lähden kaupalle tai muulle reissulle.
        Autollani.
        Koskaan en ole kärähtänyt.
        Puhallellut kyllä.

        H.


      • hunksz kirjoitti:

        "Paloma.se.co"

        Hyvä on.
        Kiellän tsättäileväni, mutta tarkennan.
        Muuten ihmisille jää väärä käsitys sinusta.
        Minulla on erin-omainen mieli-kuvitus mitä kirjoittamiseenkin tulee.
        Tuo laatu sisältää myös rehellisyyden.
        Koskaan en valehtele.
        Joissain kirjoituksissa tehostus/Painotus vaatii pientä liioittelua.
        Mutta niinhän ne Stenvall, Lönnbom ja Zachariaskin.
        -
        Olen tänä vuonna ostanut 4 pulloa laatu-Whiskeytä 0,75.
        Huonoja en yhtään.
        6 pulloa Finlandia Vodkaa 0,75
        Nuo Vodkat nautittu mökillä.
        Lipittelen keski-olutta säännöllisesti.
        Perjantaisin runsaammin.
        ns.kännelikössä siitä ollut 8 kertaa.
        Aikuisten oikeassa Humalassa kerran.
        Ruohoa, huumeita en ole nauttinut vuosi-kymmeniin.
        Viimeinen-muisti-kuvani on vuodelta 1980-jotain.
        Sitä edellinen 1970-alussa.
        1960-luvusta en kehtaa kertoa mitään.
        Rakkaudesta kylläkin.
        -
        Melkein joka aamu lähden kaupalle tai muulle reissulle.
        Autollani.
        Koskaan en ole kärähtänyt.
        Puhallellut kyllä.

        H.

        Unohtui 0,5 Gini SF.

        H.


      • hunksz kirjoitti:

        "Paloma.se.co"

        Hyvä on.
        Kiellän tsättäileväni, mutta tarkennan.
        Muuten ihmisille jää väärä käsitys sinusta.
        Minulla on erin-omainen mieli-kuvitus mitä kirjoittamiseenkin tulee.
        Tuo laatu sisältää myös rehellisyyden.
        Koskaan en valehtele.
        Joissain kirjoituksissa tehostus/Painotus vaatii pientä liioittelua.
        Mutta niinhän ne Stenvall, Lönnbom ja Zachariaskin.
        -
        Olen tänä vuonna ostanut 4 pulloa laatu-Whiskeytä 0,75.
        Huonoja en yhtään.
        6 pulloa Finlandia Vodkaa 0,75
        Nuo Vodkat nautittu mökillä.
        Lipittelen keski-olutta säännöllisesti.
        Perjantaisin runsaammin.
        ns.kännelikössä siitä ollut 8 kertaa.
        Aikuisten oikeassa Humalassa kerran.
        Ruohoa, huumeita en ole nauttinut vuosi-kymmeniin.
        Viimeinen-muisti-kuvani on vuodelta 1980-jotain.
        Sitä edellinen 1970-alussa.
        1960-luvusta en kehtaa kertoa mitään.
        Rakkaudesta kylläkin.
        -
        Melkein joka aamu lähden kaupalle tai muulle reissulle.
        Autollani.
        Koskaan en ole kärähtänyt.
        Puhallellut kyllä.

        H.

        Okay.
        Mä en sitten vinoile sulle hippaheinästä.
        Mä vaan ihmettelen noita sun juttujasi että mistä sä oikein saa niihin aineistoa. Ja miksi. Eikö elämä ole tarpeeksi tapahtumarikasta?
        ***
        Mä yritän ainakin pitää viihteen ja asian erossa.
        Totuuden ja tarun.
        Maaginen realismi on suurten kirjoittajien asia.


      • Paloma.se.co kirjoitti:

        Okay.
        Mä en sitten vinoile sulle hippaheinästä.
        Mä vaan ihmettelen noita sun juttujasi että mistä sä oikein saa niihin aineistoa. Ja miksi. Eikö elämä ole tarpeeksi tapahtumarikasta?
        ***
        Mä yritän ainakin pitää viihteen ja asian erossa.
        Totuuden ja tarun.
        Maaginen realismi on suurten kirjoittajien asia.

        "Paloma.se.co"

        Liekö muistat pila-piirtäjää nimmarilla Kari?
        Hän teki aamu-lenkkejä Stadissa naureskellen itsekseen.
        Kaula kenossa kuin Hiihtäjä-Harrilla.
        -
        En ole Karin-tasoinen piirtäjä, mutta kirjoittamaan kykenen.
        Ja naureskelemaan.
        Kaula suorassa tosin.
        -
        Maaginen realismi on sekin aina lukijan yksilöllinen määritys.
        Mieli-kuvituksen tuote.
        -
        Anna minulle aihe aineistostasi.
        Kirjoitan siitä jotain hassua tai harrasta.
        Lupaan että annan virrata miettelemättä.

        H.


      • hunksz kirjoitti:

        "Paloma.se.co"

        Liekö muistat pila-piirtäjää nimmarilla Kari?
        Hän teki aamu-lenkkejä Stadissa naureskellen itsekseen.
        Kaula kenossa kuin Hiihtäjä-Harrilla.
        -
        En ole Karin-tasoinen piirtäjä, mutta kirjoittamaan kykenen.
        Ja naureskelemaan.
        Kaula suorassa tosin.
        -
        Maaginen realismi on sekin aina lukijan yksilöllinen määritys.
        Mieli-kuvituksen tuote.
        -
        Anna minulle aihe aineistostasi.
        Kirjoitan siitä jotain hassua tai harrasta.
        Lupaan että annan virrata miettelemättä.

        H.

        Tätä-menoa saamme aikaiseksi aidosti oikean yhteen-kuuluvaisuuden.

        H.


      • tollukka.minä
        Paloma.se.co kirjoitti:

        Millä se mitataan?
        Mielestäni Suomessa OLI korkea sosioekonominen koheesio joka on alkanut nyt heikentymään. Kansa on jakaantumassa ja polarisoitumassa pahasti; toisaalta se ei ole mikään suomalainen ilmiö sinänänsä, vaan sama onkehitys muuallakin.

        Piti katsoa mitä koheesio tarkoittaa.
        Et vaikuta yhtään tyhmemmältä vaikka käyttäisit suomenkielistä vastinetta näiden vierasperäisten sanojen sijaan. Joskus vaikuttavat haetuilta, vain fiinin vaikutuksen takia.

        "Koheesiolla tarkoitetaan keskinäisiä vetovoimia. Koheesio pitää ainetta koossa eli vastustaa sitä rikkovia voimia. Koheesiosta johtuvat myös pintajännitys sekä adheesio."


      • tollukka.minä kirjoitti:

        Piti katsoa mitä koheesio tarkoittaa.
        Et vaikuta yhtään tyhmemmältä vaikka käyttäisit suomenkielistä vastinetta näiden vierasperäisten sanojen sijaan. Joskus vaikuttavat haetuilta, vain fiinin vaikutuksen takia.

        "Koheesiolla tarkoitetaan keskinäisiä vetovoimia. Koheesio pitää ainetta koossa eli vastustaa sitä rikkovia voimia. Koheesiosta johtuvat myös pintajännitys sekä adheesio."

        "Fiinin vaikutuksen"... liekö vain sitä, että englannin- ja ruotsinkieli on lähempänä kuin suomenkieli? Nuo mitkä suomalainen pitää fiinimpeinä, on usein enkusta laina-sanoja, ja yleisesti käytössä ruotsinkielessä.

        Mä joudun usein suomentamaan mun sanat ennen kuin päästän ne eetteriin, kun usein tulee se laina-vaihtoehto ensin mieleen. Siinä olet oikeassa, että hyväähän se tekee, mutta samalla sanan merkitys saattaa pikkusen muuttua. Lisänä vielä se, ettei jos se suomentaminen ei tee kirjoittajalle pahaa, niin ei kai se lukijallekaan haitaksi ole.


      • tollukka.minä kirjoitti:

        Piti katsoa mitä koheesio tarkoittaa.
        Et vaikuta yhtään tyhmemmältä vaikka käyttäisit suomenkielistä vastinetta näiden vierasperäisten sanojen sijaan. Joskus vaikuttavat haetuilta, vain fiinin vaikutuksen takia.

        "Koheesiolla tarkoitetaan keskinäisiä vetovoimia. Koheesio pitää ainetta koossa eli vastustaa sitä rikkovia voimia. Koheesiosta johtuvat myös pintajännitys sekä adheesio."

        tollukka.minä:lle
        minä en edes tiennyt suomenkielistä sanaa ennenkuin bessie suomensi minulle :) Minä käytin sanaa "liima" ja suluissa englanninkielistä sanaa cohesion.


    • eppu2

      Metsästys-keräilijätaloudessa, kun ihmiskunta eli, saaliit jaettiin tasan.
      Jokainen tunsi olevansa yhtä arvokas.
      Masennus oli tuntematon käsite.
      Kun ihminen sitten keksi ruveta omistamaan, itsekkyys ja pahoinvointi lisääntyivät. Omia aitoja ruvettiin vartioimaan.
      Myötätunto on yksi niistä tunteista, joka on sosiaalistanut ihmistä.
      Buddhalaisessa filosofiassa keskeinen hyve on myötätunto.

      • jygjy

        Milloin se maanviljelys alkoikaan? Kaipa silloin ku Aatamin ja Eevan täytyi ruveta otsa hiessä maasta elantonsa saamaan, eivätkä saaneet enää keräillä luonnosta valmista ruokaa


      • Sellai

        Maanviljelys auttoi väestönkasvun nykyiseen mittaan hyvä vai huono, pelivaraa ei enään kovin paljon.


      • eppu2
        jygjy kirjoitti:

        Milloin se maanviljelys alkoikaan? Kaipa silloin ku Aatamin ja Eevan täytyi ruveta otsa hiessä maasta elantonsa saamaan, eivätkä saaneet enää keräillä luonnosta valmista ruokaa

        Lienee siitä useimpia tuhansia vuosia, eikä se yhtäaikaa kaikkialla alkanut, vaan levisi tunhansien vuosien saatossa ympäri maapallon.
        Vielähän noita keräilytaloudessakin eläviä heimoja jossain viidakoissa on tavattu.


      • kesi.vä
        eppu2 kirjoitti:

        Lienee siitä useimpia tuhansia vuosia, eikä se yhtäaikaa kaikkialla alkanut, vaan levisi tunhansien vuosien saatossa ympäri maapallon.
        Vielähän noita keräilytaloudessakin eläviä heimoja jossain viidakoissa on tavattu.

        Kiva kuulla, että on muitakin :)
        Tuosta vauvojen kuoroitkusta olen sitä mieltä, että kun yksi parkasee, niin hän pelästyttää toisen ja tulee dominoilmiö, vauvaparat.


      • kesi.vä
        kesi.vä kirjoitti:

        Kiva kuulla, että on muitakin :)
        Tuosta vauvojen kuoroitkusta olen sitä mieltä, että kun yksi parkasee, niin hän pelästyttää toisen ja tulee dominoilmiö, vauvaparat.

        Ohos, sori, vastaus piti menemän mielikki-mummille :)


    • kesi.vä

      Onko se sitten itsekkyyttä tämä minun erakkous tai epäsosiaalisuus. En hakeudu tietentahtoen mihinkään porukkaan läpättään. Mutta esim. vesijuoksuharrastukseni vie minut saunaan, siis saunaa, muiden alastomien naisten kanssa. Yleensä olemme hiljaan tai jotain pientä lähinnä "sopiiko, että heitän löylyä". Se on sellaista hiljaista yhteisöllisyyttä. Kuten muissakin harrastuksissani, saan olla itseksein ryhmässä. En pidä "iholle tulemisesta", toisen ihmisen reviirin huomioon ottaminen on kunnioitusta toista kohtaan.
      Onneksi Suomessa small talking ei ole saanut kovin suurta jalansijaa.

      • kesi.vä, juuri noin minäkin ajattelen.


    • tööttt

      Mun mielestä helposti leviävissä virus- ja bakteeri-infektioissa oo tippaakaan mitään mystistä
      mynchausenia - ja vajaakuntoisille ne sangen viattomina pidetyt köhät ja nuhat ovat ihan riski sinänsä. Korostakaa rauhassa tärkeää itsekkyyttänne - en yhteenkään vainnoojistani tunne mitään yhteenkuuluvutta. Mun mielestä vauvojen joukkoitku kertoo lähinnä herkästä kuuloaistista ja reaktioherkkyydestä - synnytys on vauvalle myös aika rasitus siinä missä äideilleenkin --- toipuminen ja palautuminen vaatii myös paitsi aikaa että rauhaa.
      Miksi vastakkainasetteluja yleisesti harrastetaan ja suositaan - mitä ja mihin niillä pyritään?

    • vhimsf

      Miten liittäisitte ihmisten uskon ulottuvuudet tähänkin asiaan - minuakin pidetään sangen outona hyypiönä ja erakkona - epäsosiaalisena vaikka olen pyrkinyt hoitamaan asioitani.
      Luonani kävi Jehovantodistajarouvia, jotka kertoivat että heidän tehtävänsä on raamatun mukaan tehdä alkuperäiskirjoitusten opastuksella Israelin jumalan nimi tunnetuksi.
      Että jos uskomme kaikkivaltiaaseen jumalaan ja luojaan - nimensä kunnian tähden Hän ohjaa ihmisten eloa ja johtaa maailman monijumalaisissa maissa ihmisiä oikeille teille ja tekemään oikeita valintoja elämässään. Kirkkojen piirissä ei tuotakaan uskoa kristillisenä pidetä
      - omalla kohdallani useita kertoja myös joutunut riehuvien raivon kohteeksi, ajatellut kaiken menettäneenä usein että miten totta sekin - ei kotia ei isänmaata - ei mitään turvaa missään
      silloin kun ihmiset ovat valinneet väkivallan aseekseen toisia ja toisinajattelevia ihmisiä kohtaan.

    • kesi.vä

      Sallinet aloittaja, että laitan tähän eilisen kokemukseni yhteenkuuluvuudesta.
      Mittailin eilen eteisen lattiaa upouusilla Kontio Classic -kumisaappaillani kokeillen erilaisia villasukkia, että mitkä olisivat parhaat. Istahdin siinä rahille peilin eteen. Muistin isä isot kumisaappaat lapsuudenkodin eteisessä, hän oli riisunut kalareissulta tullessaan myös villasukat saappaiden päälle.
      Itsellä oli jossain teini-iässä hai-saappaat ja kukkasin ja sydämin koristellut farkut.
      Muistin kuin lapseni pienenä tyttönä laittoi silloiset kontioni jalkaan, väärin jalkoihin, veti punaisen pipon päähän ja jostain löysi laskettuhanskani. Hassun näköinen, siitä on valokuvakin :)
      Vihdoin raaskin riisua uutukaiset kumisaappaani, laitoin ne parhaat sukkani saappaiden päälle. Eteinen on niin täydellisen kotoinen, en ollut tajunnut miten suuri tyhjyys oli ollut.
      Eli siis perheen sisäinen yhteenkuuluvuuden ketju vahvistui :)

      • ent.siivoojaparka

        Ymmärrän tuon perheenne yhteenkuuluvuuden ketjun, kun kaikilla kolmessa sukupolvessa on käynyt kontiosaappaat jalassa, siis vähän niinkuin kontiaisia kaikki kolma sukupolvea.

        Mutta miten siihen liittyy nuo "kukkasin ja sydämin koristellut farkut"?
        Oliko siis isälläsikin...?
        Vai tuliko sinulle vain siinä rahilla alasti istuessasi pelkät saappaat jalassa mieleen, että oli sinulla kerran teini-iässä housutkin?


      • kesi.vä
        ent.siivoojaparka kirjoitti:

        Ymmärrän tuon perheenne yhteenkuuluvuuden ketjun, kun kaikilla kolmessa sukupolvessa on käynyt kontiosaappaat jalassa, siis vähän niinkuin kontiaisia kaikki kolma sukupolvea.

        Mutta miten siihen liittyy nuo "kukkasin ja sydämin koristellut farkut"?
        Oliko siis isälläsikin...?
        Vai tuliko sinulle vain siinä rahilla alasti istuessasi pelkät saappaat jalassa mieleen, että oli sinulla kerran teini-iässä housutkin?

        Heh heh :) Ne farkut kuuluivat aikaan hai-saappaat, hyi, erehrys ja muotioikku. en istunut rahilla alasti. Viirasi vaan :)
        Ihanaa, että sä luet tekstejäni. Niin minäkin Sinua :)


    • Me varmaan tulkitaan hieman eri tavalla aloittajan yhteenkuuluvuus-teemaa.
      ***
      Muuten tuosta perheensisäisestä koheesiosta: koen sen myös hyvin löysäksi etenkin sen jälkeen kun kotoa on muutettu pois ja sisarukset etääntyneet toisistaan. Suuria eroja on tietenkin sukurakkaudessa, mutta aika vähän sukulaisten välistä yhteydenpitoa me täällä pohjolassa harrastamme. Verrattuna esim. latinojen meininkiin....jossa perheen keskeinen apu ja tuki korvaa meidän hyvinvointivaltiomme tarjoamat tukipalvelut, pieneltä osaltaan rahallisesti, mutta suuremmalla lämmöllä.

      • de-meter

        ".jossa perheen keskeinen apu ja tuki korvaa meidän hyvinvointivaltiomme tarjoamat tukipalvelut, pieneltä osaltaan rahallisesti, mutta suuremmalla lämmöllä", kirjoittaa Paloma latinoista.

        Näinhän oli meilläkin ennen hyvinvointivaltion rakentumista. Sodanjälkeisessä Suomessa oli perheillä yhteinen tavoite: selviytyminen, paremman huomisen rakentaminen. Myös lähimmäis- ja naapuriapu olivat voimissaan.

        Tuo "yhteisöllisyys", jota nyt tarjotaan lääkkeeksi höllien perhesuhteisen korvikkeeksi on minusta pinnallinen ja keinotekoinen yritys tavoittaa sitä henkeä, joka syntyy vain vaikeissa oloissa, ankarien ponnistelujen tuloksena.


    • kesi.vä

      Tuosta koheesio-sanasta tuli mieleeni äitini (joka oli kansakoulunopettaja) sanoma agiteeraaminen. Kun me lapset saimme selvityksen äidiltä mitä sana tarkoittaa, sen jälkeen ei äiti käyttänyt sivistyssanoja.
      Sen sijaan äitini antoi meille tytöille varhaisessa vaiheessa luettavaksi Minna Canthin "Työmiehen vaimo". Kesti aikansa ennen kuin tajusin, että äitiä "tituleerattiin" isäni puolisona.
      Lapsuudesta utuinen muisto lapsen silmin on kylän kalasopat tms. Muutimme sitten kuuskytluvulla pois. Sen jälkeen yhteisöllisyys on ollut vain perhepiirissä.
      Äitini ei koskaan suostunut hakemaan veteraanirahaa, lotta kun oli ollut, eikä muutakaan sosiaalista tukea. Ylpeä oli hän, puoli vuotta kokovartalokipsissäkin olleena, ei tukia.
      No joo, olen lapsilleni sanonut, että jos/kun tarvitsevat tukia, niin siitä vaan. Ovat sen isoisämme/-äitimme sitä keränneet.
      Lapseni ovat sosiaalisia eli en ole heitä tynnyrissä kasvattanut.
      Näin on hyvä mun, kun höpötyttää niin höpöttelen kirjaimilla :)

      • Isäni ja äitini ottivat veteraani korvauksen, tosin isäni sanoi veteraanit eivät tarvitse mitään.

        Kiitos kirjoituksesta.


    • Mihin.raja.vedetään

      Tuota... En oikeastaan kaipaa mitään yhteenkuuluvuutta mihinkään, Silti koen myötätuntoa kaikkia eläviä olentoja kohtaan, esimerkiksi. porsaita (sian lapsia) kohtaan, joita syödään surutta. Kai ihmiset ovat mieleistään hyviä ja oikeamielisiä, kun paha ei koska itseä tai omaa perhettä tai mitään omaan elinpiiriseen kuuluvaa. Maailmassa on kuitenkin tuskaa ja arvoa muuallakin muuallakin, kuin omassa elinpiiriseen.

      • Taiteilia on oikeassa olen samaa mieltä....du vet.


    • Unelmakirjoittaja

      ”Pakolaispolitiikka on jakanut myös kansan kahteen leiriin: ns. vastustajat ja ns. suvaitsevaiset.”
      Jako ei ole noin yksinkertainen.

      Palstan eräs tunnettu ”parivaljakko” ja monet muutkin ovat pitkän matkaa esiintyneet voimalla suvaitsevaisina ja syytäen eriasteisia solvauksia muihin ( tosin hiukan vähentyen viime aikoina ).

      Puhutaan suvaitsevaisista ”enemmistönä” ja kyselivät toisiltaan ”tolkun ihmisiä” marssilla ikäänkuin marssijat olisivat harhaluuloisesti heidän kaltaisiaan ”tolkun ihmisiä” suvaitsevaisia.
      Mielestäni marssilla oli vain suvaitsevaisia ja FSB:n kommandoryhmä. Kyselin silloin perusteita näille puheille, mutta eipä niitä tippunut.
      http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001268611.html

      Alkuperäiseen ”tolkun ihmiset” -blogiin. Kolme asia:
      A) ”Väitetään, että maahanmuuttokysymykset jakavat kansamme kahtia. Se on vale. Ääripäiden välissä on valtava enemmistö, tolkun ihmiset.”

      B) Missään kohtaa lätinää ei puhuta tolkun ihmisten yhteydessä suvaitsevaisista tai suvakeista eikä edes vihjata siihen suuntaan. Suvaitsevaisten joukko ei liity eikä ole tolkun ihmisiä vaan edustaa äärilaitaa maahanmuuttopolitiikassa.

      C) ”Tolkun ihminen osaa keskustella kriittisesti maahanmuuttopolitiikasta, mutta hänelle kriittisyys ei tarkoita sitä, että osaa keksiä mahdollisimman paljon ulkomaalaistaustaisia halventavia nimityksiä.”

      Osa tolkun ihmisten joukosta ei osallistu keskusteluun maahanmuuttopolitiikasta, mutta osa osallistuvista tolkun ihmisistä on ( määritelmänkin mukaan ) myös maahanmuuttokriittisiä ihmisiä, jotka eivät pidä mm.
      - ”vapaasta maahanmuutosta” TAI
      - maahanmuuttajien asettamista työnhaussa kantasuomalaisen edelle TAI
      - maahanmuuttajien asettamista asunnonsaannissa kantasuomalaisen edelle TAI
      - maahanmuuttajien tekemistä rikoksista TAI
      - laittomien, karkotettavien maahanmuuttajien täyden sosiaaliturvan saamista TAI
      - maahanmuuttajien herkästi syyttämästä kantasuomalaisten rasismista TAI
      - salailevasta tai yksipuolisesta tiedottamisesta maahanmuutosta tai sen ongelmiin liittyvistä asioista TAI
      - suvakkien toimesta syyttämisestä rasisteiksi tai natseiksi tai persuiksi tms.
      - tai tai...

      Rasisti ei hyväksy maahanmuuttoa lainkaan ja natsi on sen lisäksi valmis jopa väkivaltaan maahanmuuttajia vastaan.
      Äärimmäinen suvakki haluaa täysin vapaan maahanmuuton ilman rajoja, perheen yhdistämisen ilman rajoituksia ja vähintään samat sosiaaliedut ja joissain asioissa enemmänkin kuin kantasuomalainen jne. jne.
      Yhdeltä kansanedustajalta olen kuullut äärisuvakki-mielipiteen. Muiden kirjoitusten mukaan on toinenkin. En nimeä.

      Tulee muistaa myös, että pressa on puoltanut ( ja varmaan kansliakin on tarkistanut ) tätä kirjoitusta kehuen erinomaiseksi. Niinkuin se onkin

      http://www.iisalmensanomat.fi/news/tolkun-ihmiset/

      Maahanmuuttokriittinen tolkun ihminen, joka haluaa keskustelua esim. maahanmuuttajien työllistymisestä, leimataan oitis suvakkien ja äärisuvakkien toimesta rasistiksi, fasistiksi, natsiksi tai persuksi tai muuten solvataan. Tälläkin palstalla.
      Minulla on kutina, että valtaenemmistö eli kantasuomalaiset tolkun ihmiset eivät tule ikuisesti sietämään tuota asiatonta vihanimittelyä ja solvaamista suvaitsevaisilta.

      Tolkun ihmiset ovat enemmistö, jossa ei ole rasisteja, natseja eikä suvaitsevaisia.

    • "Suvaitsevaisten joukko ei liity eikä ole tolkun ihmisiä vaan edustaa äärilaitaa maahanmuuttopolitiikassa."
      Tämä on vain yhden ihmisen tulkinta siitä miten ns. tolkun ihmiset ajattelevat maahanmuuttoasiasta. Ei tolkku ole mikään kriittisten ja maahanmuuttovihamielisten yksinoikeus. Väittäisin vastaan sanoen että ainakin 90% ns. suvaitsevaisista ovat tolkun ihmisiä. Ne jotka kutsuvat itseään maahanmuuttokriittisiksi eivät ole läheskään kaikki tolkun ihmisiä. He vain luulevat niin.
      Alempana luetelluista asioista lähes kaikki ovat asioita jotka askarruttavat KAIKKIEN mieliä, ei ainoastaan maahanmuutokriittisten. Tuo viimeinen pointti on vain agiteerausta.

      • "Paloma.se.co"
        -
        Iloitsen aina liika-kansoituksen puolesta.
        Kuten sodassa, tai koti-sohvassa, kuolema voi olla kaunis.
        -
        Paloma-info
        Kahvi 2mki.
        Maito 1lsi.

        H.


      • Paloma-expimot-xx9

        Lopettakaa! PLEASE, please!


    • Kaikkilähteeitsestä

      Otsikko kalskahtaa aika pahalta. Ihmisen tulee olla myös terveellä tavalla itsekäs. Muuten yhteenkuuluvuuksia ja myötätuntoja hokevat ihmiset liitsaavat kiltin ja tahdottoman tyypin järeitten tahtojensa alle.

      • bessie-

        Aika pahalta kalskahtaa sekin, että kanssaihmisten koetaan vain 'hokevan' yhteenkuuluvuuksia ja myötätuntoja, samalla kun "liitsaavat kiltin ja tahdottoman tyypin järeitten tahtojensa alle."

        Kiltit ja 'tahdottomatkin' haluavat kuulua joukkoon, itseasiassa monilla heistä on juuri sellaista tahtoa huomattavasti enemmän kuin harkintakykyä ja elämänhallintaa ylipäätään.


      • Enummarra

        Lienen tyhmä, en ymmärrä tätä kommenttia. Selittäisitkö yksinkertaisesti.


    • Unelmakirjoittaja

      @Paloma
      "Suvaitsevaisten joukko ei liity eikä ole tolkun ihmisiä vaan edustaa äärilaitaa maahanmuuttopolitiikassa."
      Tämä on vain yhden ihmisen tulkinta siitä miten ns. tolkun ihmiset ajattelevat maahanmuuttoasiasta.

      * Blogistin kirjoitus sai laajaa huomiota ja hyväksyntää eri alustoilla. Kait mainitsin pressankin. Tuo kolmijako on täysin pätevä. Suvakit – tolkun ihmiset – rasistit ja natsit. Sinulla on vain kaksi, meidän jengi – rasistit.

      ”””Ei tolkku ole mikään kriittisten ja maahanmuuttovihamielisten yksinoikeus.”””

      * Joukossa ei ole maahanmuuttovihamielisiä so. rasisteja, kuten aikaisemmin sanoin. Älä väärennä blogistin ja minun puheita. Kriittisiä kylläkin. Sarkasmia taas?

      ”””Väittäisin vastaan sanoen että ainakin 90% ns. suvaitsevaisista ovat tolkun ihmisiä.”””

      * Se on kuvitelmasi asiasta. Tuputtamasi käyttäytymismalli suvakit on äärilaitaa. Ei mm. tunnusteta ongelmia.

      ”””Ne jotka kutsuvat itseään maahanmuuttokriittisiksi eivät ole läheskään kaikki tolkun ihmisiä. He vain luulevat niin.”””

      * Sarkasmia? Ei pidä kääntää asioita. Rasisti on maahanmuuttokriittinen, mutta muutakin. Ei kuulu tolkullisiin. Lue uudestaan.

      ”””Alempana luetelluista asioista lähes kaikki ovat asioita jotka askarruttavat KAIKKIEN mieliä, ei ainoastaan maahanmuutokriittisten.”””

      * Tuo suhtautuminen ei näy suvakkien vastauksissa, jotka ovat ensisijaisesti vastapuolen henkilöön meneviä nälvimisiä tai solvauksia tai ”niinhän suomalaisetkin” kuin asiapitoisia, perusteltuja argumentteja.

      Ehkä suurin osa suvakeista on vasemmistoanarkisteja pyrkimyksenä romuttaa tätä yhteiskuntaa, jopa väkivaltaisin keinoin. Kommunismin ihannointi on vain vaihtunut toiseen ismiin, monikultturismiin.
      Osalle suvakeista tai läheisistä maahanmuutto merkitsee ansaintaa sijoituksista ja työpaikkoja, jotka maksaa valtio.
      Osalle jotain muuta.

      Mikäli suvakki luopuu näistä edellämainituista ( anarkismi, monikultturismi ), tunnistaa ja tunnustaa maahanmuuton todelliset ja tulevat ongelmat, irtautuu pohjattomasta sympatiasta tuntematonta ulkomaalaista kohtaan ja silmittömästä vihasta toista suomalaista kohtaan, niin on mahdollisuus päästä tolkun ihmisiin, jotka suhtautuvat realistisesti asiaan. Tervetuloa!

      Olen havainnut sinussa pikkasen siirtymää tähän mielen tervehtymisen suuntaan. Vielä kesällä olit aivan mahdoton meuhkaaja.

      ”””Tuo viimeinen pointti on vain agiteerausta.”””

      * Se siitä.

      End of chat

      • Ei.sen.kummempaa

        Normi ihminen ei luokittele.
        Normi ihminenen osaa ajatella käsiteltävää asiaa laajemalti.


      • de-meter

        Hieno kirjoitus, Unelmakirjoittaja, kuten tuo aikaisempikin. Kiitos niistä.


      • de-meter kirjoitti:

        Hieno kirjoitus, Unelmakirjoittaja, kuten tuo aikaisempikin. Kiitos niistä.

        :)
        mikä siinä oli hienoa?
        Tosiasioiden vääristeleminen?
        Oman totuutensa julistaminen ainoaksi oikeaksi?
        Yksisilmäinen muiden tuomitseminen ja muiden ajatuksien tyrmääminen knock-outilla?
        Toisinajattelevien luokitteleminen "kommunisteiksi", "anarkisteiksi" jne.?
        Kieltäytyminen edes harkitsemaan omien mielipiteidensä asiapohjaisuutta?
        ***
        Oletko syysmasentunut, Maaemo?
        (Ensimmäinen kuura-aamu Dalajoen alajuoksulla)
        yst.
        Paloma, Tolkun Ihminen Numero Uno


      • de-meter
        Paloma.se.co kirjoitti:

        :)
        mikä siinä oli hienoa?
        Tosiasioiden vääristeleminen?
        Oman totuutensa julistaminen ainoaksi oikeaksi?
        Yksisilmäinen muiden tuomitseminen ja muiden ajatuksien tyrmääminen knock-outilla?
        Toisinajattelevien luokitteleminen "kommunisteiksi", "anarkisteiksi" jne.?
        Kieltäytyminen edes harkitsemaan omien mielipiteidensä asiapohjaisuutta?
        ***
        Oletko syysmasentunut, Maaemo?
        (Ensimmäinen kuura-aamu Dalajoen alajuoksulla)
        yst.
        Paloma, Tolkun Ihminen Numero Uno

        Mikäkö oli hienoa, Paloma ? No tietysti se, että kirjoitaja ilmaisee selkeästi niitä ajatuksia, joita itsellänikin on..))
        Hän on paneutunut asiaan, argumentoi hyvin, eikä sorru ylilyönteihin. Tolkun kirjoittaja..))
        Oikein havaittu: maaäidillä on syysmasennus, vai olisko uupumus ? Kun tuolla toisessa ketjussa näitä diagnooseja esiteltiin...))

        Taas on lounasvieras tulossa - onneksi vain yksi. Vasta saatiin talven puut liiteriin ja pihan haravointi on pahasti kesken...


      • de-meter kirjoitti:

        Mikäkö oli hienoa, Paloma ? No tietysti se, että kirjoitaja ilmaisee selkeästi niitä ajatuksia, joita itsellänikin on..))
        Hän on paneutunut asiaan, argumentoi hyvin, eikä sorru ylilyönteihin. Tolkun kirjoittaja..))
        Oikein havaittu: maaäidillä on syysmasennus, vai olisko uupumus ? Kun tuolla toisessa ketjussa näitä diagnooseja esiteltiin...))

        Taas on lounasvieras tulossa - onneksi vain yksi. Vasta saatiin talven puut liiteriin ja pihan haravointi on pahasti kesken...

        Elikkä sinäkin pidät maahanmuuttoon järkevästi ja varovaisen myönteisesti suhtautuvia poliittisesti ei-motivoituja tolkun ihmisiä anarkisteina ja kommunisteina?
        (kuten unelmakirjoittajasi tuossa ylempänä niin vakuuttavasti meitä luonnehti?)


      • de-meter
        Paloma.se.co kirjoitti:

        Elikkä sinäkin pidät maahanmuuttoon järkevästi ja varovaisen myönteisesti suhtautuvia poliittisesti ei-motivoituja tolkun ihmisiä anarkisteina ja kommunisteina?
        (kuten unelmakirjoittajasi tuossa ylempänä niin vakuuttavasti meitä luonnehti?)

        Minä yritän aina olla hirttämättä itseäni näihin luokitteluihin (anarkistitt,kommunistit) kun tuo jaottelu on jo mielestäni aikansa elänyttä tai sitten en ole sisäistänyt uutta tuoretta merkitystä.
        Katson myös, että kaikkien aatesuuntien edustajissa on sekä tiukasti että avarasti ajattelevia ihmisiä ja myös niitä, jotka eivät ajattele lainkaan - menevät vain mukaan imuun.

        Ymmärsin, että mainittu kirjoittaja käytti luokittelua melko huolettomasti, eikä niistä ainakaan minulle välittynyt tuomitsevaa leimaamista.

        Erityisen ansiokkaana pidän kirjoittajan terveisiä suvakeille:

        "Mikäli suvakki luopuu näistä edellämainituista ( anarkismi, monikultturismi ), tunnistaa ja tunnustaa maahanmuuton todelliset ja tulevat ongelmat, irtautuu pohjattomasta sympatiasta tuntematonta ulkomaalaista kohtaan ja silmittömästä vihasta toista suomalaista kohtaan, niin on mahdollisuus päästä tolkun ihmisiin, jotka suhtautuvat realistisesti asiaan. Tervetuloa!"

        Kuten on moneen kertaan todettu, rintamalinjat eivät täälläkään näytä juuri lähentyneen toisiaan ja vastakkainasettelu kärjistyy aina, kun media nostaa otsikoihin jonkun "yksittäistapauksen" ja jos/kun se tekee sen niin, että oma "yleisesti hyväksytty" linja välittyy lukijalle niin onhan se ihme, ellei hän reagoi. aliarvostukseen ja oman oikeudentajun loukkaamiseen.


      • de-meter kirjoitti:

        Minä yritän aina olla hirttämättä itseäni näihin luokitteluihin (anarkistitt,kommunistit) kun tuo jaottelu on jo mielestäni aikansa elänyttä tai sitten en ole sisäistänyt uutta tuoretta merkitystä.
        Katson myös, että kaikkien aatesuuntien edustajissa on sekä tiukasti että avarasti ajattelevia ihmisiä ja myös niitä, jotka eivät ajattele lainkaan - menevät vain mukaan imuun.

        Ymmärsin, että mainittu kirjoittaja käytti luokittelua melko huolettomasti, eikä niistä ainakaan minulle välittynyt tuomitsevaa leimaamista.

        Erityisen ansiokkaana pidän kirjoittajan terveisiä suvakeille:

        "Mikäli suvakki luopuu näistä edellämainituista ( anarkismi, monikultturismi ), tunnistaa ja tunnustaa maahanmuuton todelliset ja tulevat ongelmat, irtautuu pohjattomasta sympatiasta tuntematonta ulkomaalaista kohtaan ja silmittömästä vihasta toista suomalaista kohtaan, niin on mahdollisuus päästä tolkun ihmisiin, jotka suhtautuvat realistisesti asiaan. Tervetuloa!"

        Kuten on moneen kertaan todettu, rintamalinjat eivät täälläkään näytä juuri lähentyneen toisiaan ja vastakkainasettelu kärjistyy aina, kun media nostaa otsikoihin jonkun "yksittäistapauksen" ja jos/kun se tekee sen niin, että oma "yleisesti hyväksytty" linja välittyy lukijalle niin onhan se ihme, ellei hän reagoi. aliarvostukseen ja oman oikeudentajun loukkaamiseen.

        Noi "terveiset" olivat minun mielestäni taas erityisen loukkaavat ja leimaavat ja täynnä vääriä olettamuksia :)
        Anarkismi ja monikultturismi eivät ole mitenkään sukua toisilleen. Että joidenkin vasemmistoryhmittymien riveihin kuuluu molempia ei tee niistä mitään itseestäänselvyyksiä juuri vasemmiston tai kommunismin lippujen alla marssiville. Se on yhtä epäloogista ja harhaanjohtavaa kuin sanoa että "maahanmuuttokriitiset jotka luopuvat rasismista, vihapuheista, kansallissosialismista ja väkivallan ihannoimisesta ovat tervetulleita tolkun ihmisten joukkoihin"

        "pohjattomasta sympatiasta tuntematonta ulkomaalaista kohtaan ja silmittömästä vihasta toista suomalaista kohtaan,"
        Tää oli se toinen epälooginen ja harhaanjohtava väite. Me tolkun ihmiset jotka emme vihaa turvapaikanhakijoita sen enempää kuin "toista" suomalaista (? varsinkin jos se toinen suomalainen ei ole kansallisosialisti, natsi tai nettitrolli) ja tunnemme vain lievää sympatiaa ja ymmärtämystä pakolaista kohtaan (koska näemme heidät vain ihmisinä hädässä, ei demoneina, roskaväkenä, alempiarvoisina kuin kantasuomalaiset, ihmisiä, ei karjaa) mutta emme tunne "pohjatonta sympatiaa" koska olemme tolkun ihmisiä ja olemme tietoisia millaisia uhrauksia tämän joukonkotouttaminen yhteiskuntaan vaatii ja että joukossa on jokuinen mätä omppu myös ja monet saavat kielteisenpäätöksen, koska heillä ei ole todellista tarvetta turvapaikkaan).
        Sinä puhut ylilyönneistä: nää "pohjaton sympatia" ja "silmitön viha" ovat juuri sellaisia ylilyöntejä jotka leimaavat unelmakirjoittajasi EI_TOLKUN ihmiseksi. Miksiköhän heitä voisi sanoa? Tolkuttomiksi kiihkoilijoiksi?


      • bessie-
        de-meter kirjoitti:

        Minä yritän aina olla hirttämättä itseäni näihin luokitteluihin (anarkistitt,kommunistit) kun tuo jaottelu on jo mielestäni aikansa elänyttä tai sitten en ole sisäistänyt uutta tuoretta merkitystä.
        Katson myös, että kaikkien aatesuuntien edustajissa on sekä tiukasti että avarasti ajattelevia ihmisiä ja myös niitä, jotka eivät ajattele lainkaan - menevät vain mukaan imuun.

        Ymmärsin, että mainittu kirjoittaja käytti luokittelua melko huolettomasti, eikä niistä ainakaan minulle välittynyt tuomitsevaa leimaamista.

        Erityisen ansiokkaana pidän kirjoittajan terveisiä suvakeille:

        "Mikäli suvakki luopuu näistä edellämainituista ( anarkismi, monikultturismi ), tunnistaa ja tunnustaa maahanmuuton todelliset ja tulevat ongelmat, irtautuu pohjattomasta sympatiasta tuntematonta ulkomaalaista kohtaan ja silmittömästä vihasta toista suomalaista kohtaan, niin on mahdollisuus päästä tolkun ihmisiin, jotka suhtautuvat realistisesti asiaan. Tervetuloa!"

        Kuten on moneen kertaan todettu, rintamalinjat eivät täälläkään näytä juuri lähentyneen toisiaan ja vastakkainasettelu kärjistyy aina, kun media nostaa otsikoihin jonkun "yksittäistapauksen" ja jos/kun se tekee sen niin, että oma "yleisesti hyväksytty" linja välittyy lukijalle niin onhan se ihme, ellei hän reagoi. aliarvostukseen ja oman oikeudentajun loukkaamiseen.

        "Mikäli suvakki luopuu näistä edellämainituista ( anarkismi, monikultturismi ), tunnistaa ja tunnustaa maahanmuuton todelliset ja tulevat ongelmat, irtautuu pohjattomasta sympatiasta tuntematonta ulkomaalaista kohtaan ja silmittömästä vihasta toista suomalaista kohtaan, niin on mahdollisuus päästä tolkun ihmisiin, jotka suhtautuvat realistisesti asiaan. Tervetuloa!".

        Erityisen ansiokastako, Demeter?!

        Tietämättä edes suunnilleen, millaista ihmistä "suvakilla" tarkoitetaan, ihmettelen kuitenkin mitä ansiokasta on ylläolevassa.? Jos oikeasti olisi olemassa ihmisiä jotka tuntevat pohjatonta sympatiaa tuntematonta ulkomaalaista kohtaan ja silmitöntä vihaa toista suomalaista kohtaan, niin "suvakki" tuskin on oikea sana heistä puhuttaessa.
        Kaikki Suomen anarkistit tai kommunistit tai varauksetta monikulttuurisuutta ihailevat ja kannattavat mahtuisivat kerralla Senaatintorille eikä olisi edes tungosta. Silmitöntä vihaa toista suomalaista kohtaan tuntevat varmaan pysyvät kotonaan vihaamassa ja 'kostoa' hautomassa (jos edes vapaalla jalalla ovat), osa samanmielisten kanssa vihaansa ruokkimassa
        Jos tekoihin yltyvät, niin kohteenaan ilmeisesti olisivat heikommat ja puolustuskyvyttömät, tai jos aatteen mukaan niin silloin todennäköisimmin yhdenvertaisuuden ja oikeudenmukaisuuden kannattajat vasemmalta laidalta.

        Loppujen lopuksi on kai niin, että meillä on vain yksi rintamalinja? Huolimatta siitä, miten todellisuudessa näemme kanssaihmisemme tai miten täällä esitämme heidät näkevämme (ei liene aina sama asia), huolimatta erilaisista todellisuuskäsityksistämme, olemme kaikki ihmisiä, suomalaisia ihmisiä. Haluamme elää nimenomaan suomalaisessa, taustaoletukseltaan evankelisluterilaisessa, tasa-arvoisessa ja rauhallisessa yhteiskunnassa, yhteiskunnassa jossa luotetaan kanssaihmistenkin pyrkivän edistämään yhteistä hyvää.


      • de-meter
        Paloma.se.co kirjoitti:

        Noi "terveiset" olivat minun mielestäni taas erityisen loukkaavat ja leimaavat ja täynnä vääriä olettamuksia :)
        Anarkismi ja monikultturismi eivät ole mitenkään sukua toisilleen. Että joidenkin vasemmistoryhmittymien riveihin kuuluu molempia ei tee niistä mitään itseestäänselvyyksiä juuri vasemmiston tai kommunismin lippujen alla marssiville. Se on yhtä epäloogista ja harhaanjohtavaa kuin sanoa että "maahanmuuttokriitiset jotka luopuvat rasismista, vihapuheista, kansallissosialismista ja väkivallan ihannoimisesta ovat tervetulleita tolkun ihmisten joukkoihin"

        "pohjattomasta sympatiasta tuntematonta ulkomaalaista kohtaan ja silmittömästä vihasta toista suomalaista kohtaan,"
        Tää oli se toinen epälooginen ja harhaanjohtava väite. Me tolkun ihmiset jotka emme vihaa turvapaikanhakijoita sen enempää kuin "toista" suomalaista (? varsinkin jos se toinen suomalainen ei ole kansallisosialisti, natsi tai nettitrolli) ja tunnemme vain lievää sympatiaa ja ymmärtämystä pakolaista kohtaan (koska näemme heidät vain ihmisinä hädässä, ei demoneina, roskaväkenä, alempiarvoisina kuin kantasuomalaiset, ihmisiä, ei karjaa) mutta emme tunne "pohjatonta sympatiaa" koska olemme tolkun ihmisiä ja olemme tietoisia millaisia uhrauksia tämän joukonkotouttaminen yhteiskuntaan vaatii ja että joukossa on jokuinen mätä omppu myös ja monet saavat kielteisenpäätöksen, koska heillä ei ole todellista tarvetta turvapaikkaan).
        Sinä puhut ylilyönneistä: nää "pohjaton sympatia" ja "silmitön viha" ovat juuri sellaisia ylilyöntejä jotka leimaavat unelmakirjoittajasi EI_TOLKUN ihmiseksi. Miksiköhän heitä voisi sanoa? Tolkuttomiksi kiihkoilijoiksi?

        Niin Paloma. Kuka mitenkin asiat kokee, mieltää ja tulkitsee. Toisen kokemusta ei kai sentään voi todistaa "vääräksi", tulkinnalle voi esittää vastatulkinnan, mutta harvoin niistä synteesiä muodostuu.
        Ehkä nuo sanaparit "pohjaton sympatia" ja "silmitön viha" sitten ovat ylilyöntejä. Minulle, samoinajattelevana, ne näyttävät tyylikeinoilta, joiden avulla ajatusta kiteytetään. "Sana on sormi, joka osoittaa kuuta, mutta sormi ei ole kuu" ...

        Niin tai näin. Onko väliä ? Meidän kirjoituksillamme ei taida olla kokonaisuudelle suurtakaan merkitystä eikä se liikehdintä mistä täälläkin on keskusteltu ole sentään kovin hälyttävää. Siitä olen bessien kanssa yhtä mieltä - jos hänen kirjoituksensa oikein tulkitsin ja myös siitä, että maahanmuuttokeskusteluissa keskeisille käsitteille annetaan erilaisia merkityksiä ja paljon väärinymmärrystä syntyy senkin vuoksi..

        Jospa me kaikki olemme sittenkin tolkun ihmisiä. Me vain ilmaisemme itseämme eri tavoin, painotamme eri asioita. Eläköön erilaisuus..))


      • Unelmakirjoittaja
        de-meter kirjoitti:

        Niin Paloma. Kuka mitenkin asiat kokee, mieltää ja tulkitsee. Toisen kokemusta ei kai sentään voi todistaa "vääräksi", tulkinnalle voi esittää vastatulkinnan, mutta harvoin niistä synteesiä muodostuu.
        Ehkä nuo sanaparit "pohjaton sympatia" ja "silmitön viha" sitten ovat ylilyöntejä. Minulle, samoinajattelevana, ne näyttävät tyylikeinoilta, joiden avulla ajatusta kiteytetään. "Sana on sormi, joka osoittaa kuuta, mutta sormi ei ole kuu" ...

        Niin tai näin. Onko väliä ? Meidän kirjoituksillamme ei taida olla kokonaisuudelle suurtakaan merkitystä eikä se liikehdintä mistä täälläkin on keskusteltu ole sentään kovin hälyttävää. Siitä olen bessien kanssa yhtä mieltä - jos hänen kirjoituksensa oikein tulkitsin ja myös siitä, että maahanmuuttokeskusteluissa keskeisille käsitteille annetaan erilaisia merkityksiä ja paljon väärinymmärrystä syntyy senkin vuoksi..

        Jospa me kaikki olemme sittenkin tolkun ihmisiä. Me vain ilmaisemme itseämme eri tavoin, painotamme eri asioita. Eläköön erilaisuus..))

        Tänx de-meter ryhdikkyydestä.


      • de-meter kirjoitti:

        Niin Paloma. Kuka mitenkin asiat kokee, mieltää ja tulkitsee. Toisen kokemusta ei kai sentään voi todistaa "vääräksi", tulkinnalle voi esittää vastatulkinnan, mutta harvoin niistä synteesiä muodostuu.
        Ehkä nuo sanaparit "pohjaton sympatia" ja "silmitön viha" sitten ovat ylilyöntejä. Minulle, samoinajattelevana, ne näyttävät tyylikeinoilta, joiden avulla ajatusta kiteytetään. "Sana on sormi, joka osoittaa kuuta, mutta sormi ei ole kuu" ...

        Niin tai näin. Onko väliä ? Meidän kirjoituksillamme ei taida olla kokonaisuudelle suurtakaan merkitystä eikä se liikehdintä mistä täälläkin on keskusteltu ole sentään kovin hälyttävää. Siitä olen bessien kanssa yhtä mieltä - jos hänen kirjoituksensa oikein tulkitsin ja myös siitä, että maahanmuuttokeskusteluissa keskeisille käsitteille annetaan erilaisia merkityksiä ja paljon väärinymmärrystä syntyy senkin vuoksi..

        Jospa me kaikki olemme sittenkin tolkun ihmisiä. Me vain ilmaisemme itseämme eri tavoin, painotamme eri asioita. Eläköön erilaisuus..))

        Tähän minun piti vielä vastata ennenkuin ketju hautautuu liian syvälle arkistoon.
        Olet oikeassa, ei meidän mielipiteillämme taida olla mitään merkitystä.
        Ei ainakaan minun.
        Kuvittelin tyhmyyksissäni joskus että monivuotisen kokemukseni perusteella ja pitkän maahanmuuttaja-elämäni ansiosta minulla olisi ollut riittävästi annettavaa näissä maahanmuuttokeskusteluissa, että olisin voinut jollain tavalla valoittaa millaista maahanmuutajien ja kantaväestön yhteistyö sujuu silloin kun halutaan tehdä yhteistyötä ja oppia elämään toistensa kanssa. Sitä olen itse tehnyt, sekä yksityisesti että ammattini puolesta yli neljäkymmentä vuotta. Mutta olet oikeassa: turhaa ajantuhlausta, koska ihmiset uskovat mieluummin ei-tolkun ihmisiä, skandaalilehdistöä jne. lähteitä jotka vahvistavat edelleen jo olemassa olevia ennakkoasenteita. (Minua tosin nyppii se että juuri he yrittävät omia termin "tolkun ihmiset" olematta sitä.)
        Eräs englantilainen ystäväni kuvaili tätä vuotta: ensin Brexit (suuri tyhmyys), sitten EI rauhalle Kolumbiassa (vielä suurempi tyhmyys) puuttuu vain että Trumpista valitaan presidentti niin tätä vuotta voi sanoa Suurten Tyhmyyksien Vuodeksi, jolloin suuret massat ovat lähteneet äänestämään vastoin omaa etuansa ja syistä jotka ovat täysin epäloogisia.
        Minäkin olen masentunut, Demeter. Syysmasennusta se ei niinkään ole, ainoastaan turhautunutta, uuvuttavaa masennusta. Aika pitää tauko ? Olen jo poistanut kuvani ja suunnittelen lopettaa kirjoittamisen nimimerkilläni ja kokeilla josko puskassa olisi mielekkäämpää kun ei tarvi ottaa vastuuta sanomisistaan ja loka joka lentää ei tartu.


      • Paloma.se.co kirjoitti:

        Tähän minun piti vielä vastata ennenkuin ketju hautautuu liian syvälle arkistoon.
        Olet oikeassa, ei meidän mielipiteillämme taida olla mitään merkitystä.
        Ei ainakaan minun.
        Kuvittelin tyhmyyksissäni joskus että monivuotisen kokemukseni perusteella ja pitkän maahanmuuttaja-elämäni ansiosta minulla olisi ollut riittävästi annettavaa näissä maahanmuuttokeskusteluissa, että olisin voinut jollain tavalla valoittaa millaista maahanmuutajien ja kantaväestön yhteistyö sujuu silloin kun halutaan tehdä yhteistyötä ja oppia elämään toistensa kanssa. Sitä olen itse tehnyt, sekä yksityisesti että ammattini puolesta yli neljäkymmentä vuotta. Mutta olet oikeassa: turhaa ajantuhlausta, koska ihmiset uskovat mieluummin ei-tolkun ihmisiä, skandaalilehdistöä jne. lähteitä jotka vahvistavat edelleen jo olemassa olevia ennakkoasenteita. (Minua tosin nyppii se että juuri he yrittävät omia termin "tolkun ihmiset" olematta sitä.)
        Eräs englantilainen ystäväni kuvaili tätä vuotta: ensin Brexit (suuri tyhmyys), sitten EI rauhalle Kolumbiassa (vielä suurempi tyhmyys) puuttuu vain että Trumpista valitaan presidentti niin tätä vuotta voi sanoa Suurten Tyhmyyksien Vuodeksi, jolloin suuret massat ovat lähteneet äänestämään vastoin omaa etuansa ja syistä jotka ovat täysin epäloogisia.
        Minäkin olen masentunut, Demeter. Syysmasennusta se ei niinkään ole, ainoastaan turhautunutta, uuvuttavaa masennusta. Aika pitää tauko ? Olen jo poistanut kuvani ja suunnittelen lopettaa kirjoittamisen nimimerkilläni ja kokeilla josko puskassa olisi mielekkäämpää kun ei tarvi ottaa vastuuta sanomisistaan ja loka joka lentää ei tartu.

        "Paloma.se.co"

        Ei ole kylvetyssä pellossa siementä, joka korkeammalle toisia nostaisi ravitsevan pään.


        H.


      • hunksz kirjoitti:

        "Paloma.se.co"

        Ei ole kylvetyssä pellossa siementä, joka korkeammalle toisia nostaisi ravitsevan pään.


        H.

        Ei meistä kukaan ole niin valmis ja oppinut etteikö voisi oppia jotain uutta toisen ihmisen kokemuksista. Tyhmänylpeää jästipäisyyttä.


      • Paloma.se.co kirjoitti:

        Ei meistä kukaan ole niin valmis ja oppinut etteikö voisi oppia jotain uutta toisen ihmisen kokemuksista. Tyhmänylpeää jästipäisyyttä.

        "Paloma.se.co"

        "Kuvittelin tyhmyyksissäni joskus että..."

        Noin alkava lauseesi kimmoitti minut aforismiini.

        H.


      • bessie-
        Paloma.se.co kirjoitti:

        Tähän minun piti vielä vastata ennenkuin ketju hautautuu liian syvälle arkistoon.
        Olet oikeassa, ei meidän mielipiteillämme taida olla mitään merkitystä.
        Ei ainakaan minun.
        Kuvittelin tyhmyyksissäni joskus että monivuotisen kokemukseni perusteella ja pitkän maahanmuuttaja-elämäni ansiosta minulla olisi ollut riittävästi annettavaa näissä maahanmuuttokeskusteluissa, että olisin voinut jollain tavalla valoittaa millaista maahanmuutajien ja kantaväestön yhteistyö sujuu silloin kun halutaan tehdä yhteistyötä ja oppia elämään toistensa kanssa. Sitä olen itse tehnyt, sekä yksityisesti että ammattini puolesta yli neljäkymmentä vuotta. Mutta olet oikeassa: turhaa ajantuhlausta, koska ihmiset uskovat mieluummin ei-tolkun ihmisiä, skandaalilehdistöä jne. lähteitä jotka vahvistavat edelleen jo olemassa olevia ennakkoasenteita. (Minua tosin nyppii se että juuri he yrittävät omia termin "tolkun ihmiset" olematta sitä.)
        Eräs englantilainen ystäväni kuvaili tätä vuotta: ensin Brexit (suuri tyhmyys), sitten EI rauhalle Kolumbiassa (vielä suurempi tyhmyys) puuttuu vain että Trumpista valitaan presidentti niin tätä vuotta voi sanoa Suurten Tyhmyyksien Vuodeksi, jolloin suuret massat ovat lähteneet äänestämään vastoin omaa etuansa ja syistä jotka ovat täysin epäloogisia.
        Minäkin olen masentunut, Demeter. Syysmasennusta se ei niinkään ole, ainoastaan turhautunutta, uuvuttavaa masennusta. Aika pitää tauko ? Olen jo poistanut kuvani ja suunnittelen lopettaa kirjoittamisen nimimerkilläni ja kokeilla josko puskassa olisi mielekkäämpää kun ei tarvi ottaa vastuuta sanomisistaan ja loka joka lentää ei tartu.

        Mielipiteillä on merkitystä. Asia ( julkituotujen mielipiteiden merkitys) on niin laaja ja todellakin merkityksellinen, etten lähde nyt palstan ulkopuolelle.

        Palsta on 60 ikäisille tarkoitettu keskustelupalsta. Ellei täällä olisi erilaisia mielipiteitä niin tämä ei olisi oikea keskustelupalsta.

        Jatka kirjoittamista omalla nimimerkilläsi.


      • Paloma.se.co kirjoitti:

        Tähän minun piti vielä vastata ennenkuin ketju hautautuu liian syvälle arkistoon.
        Olet oikeassa, ei meidän mielipiteillämme taida olla mitään merkitystä.
        Ei ainakaan minun.
        Kuvittelin tyhmyyksissäni joskus että monivuotisen kokemukseni perusteella ja pitkän maahanmuuttaja-elämäni ansiosta minulla olisi ollut riittävästi annettavaa näissä maahanmuuttokeskusteluissa, että olisin voinut jollain tavalla valoittaa millaista maahanmuutajien ja kantaväestön yhteistyö sujuu silloin kun halutaan tehdä yhteistyötä ja oppia elämään toistensa kanssa. Sitä olen itse tehnyt, sekä yksityisesti että ammattini puolesta yli neljäkymmentä vuotta. Mutta olet oikeassa: turhaa ajantuhlausta, koska ihmiset uskovat mieluummin ei-tolkun ihmisiä, skandaalilehdistöä jne. lähteitä jotka vahvistavat edelleen jo olemassa olevia ennakkoasenteita. (Minua tosin nyppii se että juuri he yrittävät omia termin "tolkun ihmiset" olematta sitä.)
        Eräs englantilainen ystäväni kuvaili tätä vuotta: ensin Brexit (suuri tyhmyys), sitten EI rauhalle Kolumbiassa (vielä suurempi tyhmyys) puuttuu vain että Trumpista valitaan presidentti niin tätä vuotta voi sanoa Suurten Tyhmyyksien Vuodeksi, jolloin suuret massat ovat lähteneet äänestämään vastoin omaa etuansa ja syistä jotka ovat täysin epäloogisia.
        Minäkin olen masentunut, Demeter. Syysmasennusta se ei niinkään ole, ainoastaan turhautunutta, uuvuttavaa masennusta. Aika pitää tauko ? Olen jo poistanut kuvani ja suunnittelen lopettaa kirjoittamisen nimimerkilläni ja kokeilla josko puskassa olisi mielekkäämpää kun ei tarvi ottaa vastuuta sanomisistaan ja loka joka lentää ei tartu.

        Paloma, turhinta mitä voi tehdä, on ilmoittaa menevänsä puskaan.
        Jos sen teet ja jatkat mielipiteiden muokkaamista, luuletko ettei sinua tunnisteta.
        Kyllä sinä tiedät sen loan olevan tarkoitettu juuri sinulle.

        Ole nainen, pidä nimimerkkisi ja kirjoita sillä.
        Tai sitten kannattaa karistaa tämän palstan pölyt jaloistaan.

        Tsemppiä!


      • bessie- kirjoitti:

        Mielipiteillä on merkitystä. Asia ( julkituotujen mielipiteiden merkitys) on niin laaja ja todellakin merkityksellinen, etten lähde nyt palstan ulkopuolelle.

        Palsta on 60 ikäisille tarkoitettu keskustelupalsta. Ellei täällä olisi erilaisia mielipiteitä niin tämä ei olisi oikea keskustelupalsta.

        Jatka kirjoittamista omalla nimimerkilläsi.

        Ei mielipiteiden erilaisuus minua häiritse. Se on vaan hyväksi. Mutta se että kaikki mitä sanon systemaattisesti lytätään maan tasalle ja että minua mollataan, ivataan ja pilkataan jatkuvasti alkaa väsyttää. Olen liian herkkänahkainen ja minulla ei ole mitään taipumuksia masokismiin. Osaan keskustella, debatoida ja väitellä asiani puolesta, mutta en osaa enkä halua osallistua keskusteluun jossa vain pilkataan ja vähätellään.


      • Ancelina kirjoitti:

        Paloma, turhinta mitä voi tehdä, on ilmoittaa menevänsä puskaan.
        Jos sen teet ja jatkat mielipiteiden muokkaamista, luuletko ettei sinua tunnisteta.
        Kyllä sinä tiedät sen loan olevan tarkoitettu juuri sinulle.

        Ole nainen, pidä nimimerkkisi ja kirjoita sillä.
        Tai sitten kannattaa karistaa tämän palstan pölyt jaloistaan.

        Tsemppiä!

        En ole vielä tehnyt päätöstä jäämisestä tai lähtemisestä. Omalla kuvalla ja nimimerkillä minusta tuntuu että vastuu on liian raskas. Ei minua häiritse se että minut tunnistetaan, vaan se että asetan itse itselleni riman korkeammalle rekattuna.
        Kiitos tsemppauksesta!


      • bessie-
        Paloma.se.co kirjoitti:

        Ei mielipiteiden erilaisuus minua häiritse. Se on vaan hyväksi. Mutta se että kaikki mitä sanon systemaattisesti lytätään maan tasalle ja että minua mollataan, ivataan ja pilkataan jatkuvasti alkaa väsyttää. Olen liian herkkänahkainen ja minulla ei ole mitään taipumuksia masokismiin. Osaan keskustella, debatoida ja väitellä asiani puolesta, mutta en osaa enkä halua osallistua keskusteluun jossa vain pilkataan ja vähätellään.

        Helppo sanoa, että älä välitä mutta sanon kuitenkin. Älä välitä.

        Kaupunkilaisjärjelläni ajattelen, ettei kukaan ota tosissaan noita sinuun kohdistettuja mollaamisia, ivailuja ja pilkkaamisia, tahallisia väärin ymmärtämisiä ja asioiden päälaelleen kääntämisiä. Siis sillä tavalla tosissaan, että ajattelisi tai kääntyisi ajattelemaan samalla tavalla. Ne nyt vaan ovat niin yksinkertaisia, tyhmänilkeitä, sivistymättömiä, ja todella kyllästyttäviä.
        Yksi, korkeintaan kaksi, niitä kirjoittaa. Pelaa omaa omituista naruista vetämispeliään tai on ihan oikeasti yksinkertainen. Älä välitä.


      • de-meter
        Paloma.se.co kirjoitti:

        Tähän minun piti vielä vastata ennenkuin ketju hautautuu liian syvälle arkistoon.
        Olet oikeassa, ei meidän mielipiteillämme taida olla mitään merkitystä.
        Ei ainakaan minun.
        Kuvittelin tyhmyyksissäni joskus että monivuotisen kokemukseni perusteella ja pitkän maahanmuuttaja-elämäni ansiosta minulla olisi ollut riittävästi annettavaa näissä maahanmuuttokeskusteluissa, että olisin voinut jollain tavalla valoittaa millaista maahanmuutajien ja kantaväestön yhteistyö sujuu silloin kun halutaan tehdä yhteistyötä ja oppia elämään toistensa kanssa. Sitä olen itse tehnyt, sekä yksityisesti että ammattini puolesta yli neljäkymmentä vuotta. Mutta olet oikeassa: turhaa ajantuhlausta, koska ihmiset uskovat mieluummin ei-tolkun ihmisiä, skandaalilehdistöä jne. lähteitä jotka vahvistavat edelleen jo olemassa olevia ennakkoasenteita. (Minua tosin nyppii se että juuri he yrittävät omia termin "tolkun ihmiset" olematta sitä.)
        Eräs englantilainen ystäväni kuvaili tätä vuotta: ensin Brexit (suuri tyhmyys), sitten EI rauhalle Kolumbiassa (vielä suurempi tyhmyys) puuttuu vain että Trumpista valitaan presidentti niin tätä vuotta voi sanoa Suurten Tyhmyyksien Vuodeksi, jolloin suuret massat ovat lähteneet äänestämään vastoin omaa etuansa ja syistä jotka ovat täysin epäloogisia.
        Minäkin olen masentunut, Demeter. Syysmasennusta se ei niinkään ole, ainoastaan turhautunutta, uuvuttavaa masennusta. Aika pitää tauko ? Olen jo poistanut kuvani ja suunnittelen lopettaa kirjoittamisen nimimerkilläni ja kokeilla josko puskassa olisi mielekkäämpää kun ei tarvi ottaa vastuuta sanomisistaan ja loka joka lentää ei tartu.

        Paloma@
        Tarkennan vielä tuota edellistä viestiäni, jossa katsoin, ettei meidän keskustelulla taida olla KOKONAISUUDELLE suurtakaan merkitystä - siis tässä maahanmuuttoasiassa. Meille itsellemme sillä minunkin mielestäni on - jos siis ylipäänsä haluamme olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa, peilata omia näkemyksiämme, oppia uutta.
        Missiosi on varmasti tullut täällä selväksi, mutta me olemme aikuisia ihmisiä ja vaikka puhuisit enkelten kielillä ja miten vakuuttavasti hyvänsä, me emme pysty ottamaan vastaan toisen näkemystä tutkimatta sitä tykönämme, emme silloinkaan, vaikka näkisimme, että toisen ymmärrys ylittää omamme. Näin se vain pakkaa mennä.
        Ja mielestäni on vielä niinkin, että emme välttämättä saa koskaan tietää, millaisen vaikutuksen me lopulta teimme toisiin ihmisiin, silloinkin kun näytti siltä, ettei meitä edes kuultu.
        Ymmärrän kaikenpuolisen turhautumisesi kun vielä ottaa lukuun sen, miten sinua täällä kohdellaan, mutta toivoisin silti, ettet jättäisi palstaa. Kolme vaikuttajapersoonaahan meillä on, erään aloituksenkin mukaan, ja sinä olet yksi heistä. Eikö sekin ole saavutus, että pystyy herättämään keskustelua, saamaan joukot liikkeelle ?
        Silloin kun tapahtuu tällaisia isompia liikahduksia Suomenmaassa, tuntuu, että palstallakin villiinnytään. Maltillista keskustelua ei juuri saada aikaiseksi ja toisinajattelijat kivitetään vielä innokkaammin kuin muulloin.
        Kuten on aikaisemminkin todettu, jokaiselle paljon kirjoittavalle tulee välillä väsymisen aikoja, minullekin, vaikka olen sentään saanut olla hyvinkin rauhassa täällä.
        Mutta onhan täällä ollut kivaakin. Uusia aiheita, uusia kirjoittajia, uusie jännitteitä tuttujen kesken..)) Feenikslintu nousi tuhkasta, kyllä kyyhkykin sieltä nousee..))


    • tööttt

      Suomi on monikansallinen valtio siinä missä muutkin naapurimaat - emmehän edes tunne ja tiedä kenenkään taustoja - kerrostaloissa varsinkin ihmiset eivät koskaan edes tervehdi toisiaan - korkeintaan äänekkäimmät rähjää tupakoinnista - myös niille jotka eivät polta edes.
      Ja surkeimmin sivistyneet nimittelee immeisiä aaseiksi, apinoiksi, sioiksi, horoiksi jaties miksi poroiksi - mikäli bisnekset häiritsee normieloa ja asumista - nuoren äärioikeistopoliitikon kannanotto työttömyyteen ja syrjäytymiseen ohjeeksi - katselkaa vain metsäänpäin -
      saattaa sekin kuohuttaa mieliä ja herättää aggressioita pahiten masentuneissa
      - todellakaan köyhyys ei ole ilo vaikka se välillä naurattaa - varsinkin järkensä ja toimintakykynsä menettäneitä kaaottisessa maailmassa. Ja itkettää siellä missä pahimmat tragediat käyneet todeksi - maanpäälliseksi helvetiksi.

      • Katso-peiliin-ja-mieti

        Olen asunut yli puolet elämästäni kerrostalossa pääkaupungin seudulla, ja olemme aina tervehtineet toisiamme kaikkien naapureiden kanssa yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Rivitalossa koimme naapurit ystäviksi ja teimme monenlaista mukavaa yhdessä, välillä hieman vähemmän mukavaakin talkoissa - esim. lannan levittämistä nurmikoille.

        Vaikeistakin asioista olemme voineet keskustella asiallisesti ja kohteliaasti.


    • Itsekäs-yhteisöllinen-ja

      Yhteisöllisyys on kaikkein paras vaihtoehto, vaikka välillä on hyvä olla myös itsekäs.

      • Joko-on-sadas-viesti

        Samaa mieltä.


      • Olen syntyperäinen helsinkiläinen ja olen ehtinyt saada monenlaisia positiivisia kokemuksia yhteisöllisyydestä sekä kohteliaasta ystävällisyydestä ja avuliaisuudesta, jota saa usein osakseen ihan pyytämättäkin. - Ehkä kotikasvatuksella ja omilla käytöstavoilla on myös vaikutusta asiaan.

        Positiivisuus taitaa aina välillä yllättää edelleenkin. Kiitos elämälle ja ihastuttaville ihmisille!


      • Kovis-jengin-terroria

        Opiskelu- ja työikäni Helsingissä, mieheni kotikaupungissa olen asunut,
        ja meidän aikuisten kohdalla hyvät tavat ovat aina olleet voimassa.

        Lasten kohdalla koulukiusaaminen on ollut ongelma.


    • riiviömummu

      Luen parastaikaa lastenpsyk. Jari Sinkkosen kirjaa Nerouden lähteillä
      - kertoo historiikkia maailman kuuluisimpien säveltäjäin elämästä - miksi musiikin luojain ja tekijöiden elo niin hauras ja joittenkin kohdalla elo päättynyt sangen varhaisessa iässä - mukana myös varhaisemmilta aikakausilta sen aikuiset lääketieteelliset hoidon kertomukset.
      Kaiken aikaa elossa kulkee mukana myös maailmanpolitiikan kuviot kuten nykyajassakin muuten - ei varmaankaan sattumaa että jos syfilis, aivotulehdukset, tubi, pernarutto, lyijymyrkytys, mielisairaus, huume-tai alkoholiriippuvuus tms on luotien ohella koitunut kohtaloksi myös
      ennenmuinoin - kun poliittiset ääriryhmät ottavat mittaa toisistaan esm
      pääkaupungin asemalle ( nettikirjoitelmia lukenut olen) suunnatuilla pernaruttoiskuilla ja ties millä vielä,
      tulee selvemmin näkyviin se ero, mikä on aina ollut olemassa ihmiskunnan luovuuden ja tuhoisuuden välillä - historiaan jäävät silti kaikki nekin, jotka koskaan eivät kysy, mitä ja kuka maksaa
      - mikä ylipäätään on rakkautenne ( ylisana muuten, koska työstä on kyse
      musiikintekemisessäkin), hinta - useat joutuneet luomisvoimansa maksamaan omalla hengellään - kenties itsekin, hmm...
      - en tosin pidä itteeni nerona, epärytmisyys vaan jos joskus saa naapurin raivon valtaan --- kirja on lukuelämys silti.
      Ihmiset, jotka eivät koskaan ole kokeneet, mitä on maailman pahuus tosielämässä, heille sitä ei ole olemassa - aikuiset, jotka tosielämää eläneet - tiedämme enempi myös siitä maailmasta.

    • Tavuviiva

      Minusta otsikko on vähän simppeli. Tarjottimelle on laitettu valmiiksi sanoja, jotka ovat vastakkain.
      Lesken kirjoitukset koskettivat eniten. Rakkaudesta mieheensä hän halusi ottaa vastuun ja hoitaa tätä itse. Uupumusta? Hätää puolison voinnista. Pettymystä hoitajien kohtelusta, ei tukea. Tässähän on heidän yhteenkuuluvuudestaan kyse. On lapsia, jotka ovat samoin huolehtineet vanhemmistaan viimeisinä vuosina. Ei kaikista tähän ole.
      Tervettä itsekkyyttä on valvoa tai jopa vaatia hyvää terveydenhoitoa. On liikaa huonoja esimerkkejä, joita ei voi edes puolustaa.
      Sitten puhun tai kirjoitan lähellä olevista asioista. Usein projisoidaan johonkin hevonkukun kuuseen todelliset ongelmat, kun niille ei haluta tehdä mitään. Kaikenlaisia hölöpölöselityksiä.
      Peili on hyvä instrumentti, miten itse menettelisin, jos läheisiäni, ystäviäni, tuttujani jotenkin kohdeltaisiin tai hoidettaisiin huonosti. Miten toimii terveyskeskukset, sairaalat, sosiaalitoimisto, Kela, jnejnejne.
      Niin ei se Kantin kategorinen imperatiivi ole vanhentunut, yhä trendikäs malli tähänkin päivään.

    • de-meter

      Täytyy myöntää, että aikuisena ihmisenä minua vähän tympii kaikenlainen ohjeistus millä tähdätään yksilön ja yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseen. Mehän elämme hyvinvointivaltiossa, jossa ihmisten perustarpeista on huolehdittu aika hyvin.

      Emotionaalisista - tunnetarpeista - huolehtiminen jää pitkälti omalle kontolle ja uskon, että useimmissa ihmisissä on sisäänrakennettuna kyky tuntea myötätuntoa, ottaa toiset huomioon. Ellei ole, tuskin ne millään ohjeistuksella löytyvät.
      Tietysti, jos joku tykkää harrastella ja suorittaa hyviä tekoja, niin ei kai se pahaksikaan ole. Mutta jos tekee niitä oman hyvinvoinnin lisäämiseksi, eikös se mene jo itsekkyyden puolelle ?..))

      Kuten monet kirjoittajat ovat todenneet, itsekkyys ja empatia eivät sulje toisiaan pois ja juuri tuo sisäänrakennettu puntari pitää huolen siitä, mille puolelle kallistumme.

      Omalla kohdallani ole miettynyt sitä - kun huomaan empatiakykyni vähentyneen - onko sekin vain tuon sisäisen puntarin toimintaa. Kuten monet naisihmiset myös minä olen useimmiten asettanut toisten hyvinvoinnin omani edelle ja tässä elämänvaiheessa oma olemus alkaa laittamaan hanttiin - omaksi parhaaksi.

      • Minun kohdallani tilanne on täysin päinvastoin: mitä enemmän ikää tulee, sitä enemmän tunnen empatiaa muita kohtaan ja itsekkyyteni vähenee. Minua ei myöskään haittaa yhtään ohjeistukset miten elämänlaatua tai hyvinvointia nostetaan: yksilöllisellä tai yhteisöllisellä tasolla. En katso ihmisestä koskaan tulevan "valmista" tai niin hyvää ettei parempaan olisi resursseja.


      • de-meter
        Paloma.se.co kirjoitti:

        Minun kohdallani tilanne on täysin päinvastoin: mitä enemmän ikää tulee, sitä enemmän tunnen empatiaa muita kohtaan ja itsekkyyteni vähenee. Minua ei myöskään haittaa yhtään ohjeistukset miten elämänlaatua tai hyvinvointia nostetaan: yksilöllisellä tai yhteisöllisellä tasolla. En katso ihmisestä koskaan tulevan "valmista" tai niin hyvää ettei parempaan olisi resursseja.

        Sittenhän asiat ovat sinulla hyvin, Paloma. Kyllä minäkin haluan pysyä haavoittuvana, mutta en halua haavoittua tarpeettomasti..)) Olen ehkä oppinut jonkin verran suojautumaan, enkä välttämättä asetu maalitauluksi, jos pelisilmäni näkee, että ryöpytys on tulossa...
        Joskus sitä tein paljonkin ja ehkä se nahka siinä parkkiintui.
        Oma maailmanparannusintoni on hiipunut, enää ani harvoin kiivailen minkään asian puolesta. Tunnustan voimattomuuteni ja vajavuuteni liiankin hyvin.
        Tuttuni, joka tuli hyvin nuorena valituksi eduskuntaan totesi joskus, että poliittinen aktiivisuus voi osua ihmisille eri ikävaiheissa, hänelle se tuli nuorena. Enää häntä ei julkisuudessa näe. Itselleni aktiivisin vaihe osui neljänkymmenen ja viidenkymmenen väliin ja silloin katsoin tehneeni sen, mitä yksityiseltä ihmiseltä sopii kohtuudella odottaa.
        Tietenkin seurailen asioita, milloin innokkaammin, milloin vähemmän innokkaasti, mutta meteliin ei enää kiinnosta lähteä mukaan. Asiat menevät minun ideologiasta katsoen huonompaan suuntaan ja vain ihme - tai monta ihmettä - voi kääntää nykyisin "kehityksen" suuntaa.


    • Tavuviiva

      Onko itsekeskeisyys itsekkyyttä? Siinähän on taustalla tuo minäminäminä, jonka kautta ei voi aina yleistää.
      Omasta mielestäni vanheneminen ilmenee juuri itsekeskeisyytenä.
      Ei enää nähdä metsää puilta. Likinäköisyyttä???
      Toivon hartaasti, että näen muut tässä vierellä todella kauan, kun tajua vielä on - tarkoitan taitoa tiedostaa......

      • de-meter

        Mielenkiintoinen ajatus, Tavuviiva. Että vanheneminen ilmenisi itsekeskeisyytenä.

        Vanhuus ei ole trendikästä, jospa vanhuksen on ponnisteltava tullakseen nähdyksi kuulluksi ja kukin valitsee ne keinot, joita on oppinut käyttämään tai jotka näkyvät toimivan.
        Joskus tuntuu, että kaikki marginaaleissa elävät valitsevat jossain määrin lapsenomaisia keinoja saadaksen tarvitsemansa. Uusavuttomuus, erilaiset mielenterveysongelmat, päihteet. Omaa egoa kai niilläkin halutaan vahvistaa itsekeskeisin keinoin.

        Joskus ajattelen, että jopa muistisairaudet ovat eräänlaista huomionhakua - tiedostamatonta tietenkin. Kyllähän dementoitunut pitää lähipiirinsä varpaillaan,vaatii jakamattoman huomion heiltä ja on itse oman elämänsä ainoa kiinnostuksen kohde. En tietenkään vastuuta sitä, joka sairastuu, mutta olisi mielenkiintoista tutkia sairaan historiaa. Käsittääkseni tällaista tutkimusta ei ole paljon tehty. Ainakaan siitä ei ole yleisesti kerrottu.


      • Tavuviiva
        de-meter kirjoitti:

        Mielenkiintoinen ajatus, Tavuviiva. Että vanheneminen ilmenisi itsekeskeisyytenä.

        Vanhuus ei ole trendikästä, jospa vanhuksen on ponnisteltava tullakseen nähdyksi kuulluksi ja kukin valitsee ne keinot, joita on oppinut käyttämään tai jotka näkyvät toimivan.
        Joskus tuntuu, että kaikki marginaaleissa elävät valitsevat jossain määrin lapsenomaisia keinoja saadaksen tarvitsemansa. Uusavuttomuus, erilaiset mielenterveysongelmat, päihteet. Omaa egoa kai niilläkin halutaan vahvistaa itsekeskeisin keinoin.

        Joskus ajattelen, että jopa muistisairaudet ovat eräänlaista huomionhakua - tiedostamatonta tietenkin. Kyllähän dementoitunut pitää lähipiirinsä varpaillaan,vaatii jakamattoman huomion heiltä ja on itse oman elämänsä ainoa kiinnostuksen kohde. En tietenkään vastuuta sitä, joka sairastuu, mutta olisi mielenkiintoista tutkia sairaan historiaa. Käsittääkseni tällaista tutkimusta ei ole paljon tehty. Ainakaan siitä ei ole yleisesti kerrottu.

        Tuo virke: Vanhuus..... on mielestäni tärkeää. Se on myös pelottavaa, koska siinä voi näkyä yksinäisyys, elämän sisällyksettömyys jne.
        Oma huomioni painottuu paljon julkisuudessa olevien ihmisten haastatteluihin. Harvoin tällaiset mainitsevat jotain muuta oman napansa ulkopuolelta esim. luin tällaisen kirjailijan kirjan, josta löysin jtkn tärkeää, mitä? ja joka antoi jtkn. Ei. Vaan minä sitä, minä tätä. Huonoa esimerkkiä, mielestäni. Varsin harva jättää historiaan niin ison jäljen mahdollisimman monen hyväksi, joten isottelu häiritsee. Siis itsensä ylistäminen kaikissa käänteissä on kiusallista.
        Pienet lapset haluavat jakamatonta huomiota. Ei aikuisten pitäisi.
        Ego, egoismi......


    • Millaisia.olemme

      Ei kai tuollaiseen kysymykseen voi vastata kuin yhdellä tavalla. Kukapa myöntäisi itsekkyyden olevan tärkeämpi ominaisuus?
      Miten yhteenkuuluvuus koetaan, se on jo toinen juttu.
      En lukenut letkaa, on liian pitkä, ajattelen vain, että yhteenkuuluvuus on alkanut rapistua viime vuosina. Elämämme on koventunut, työpaikat höllässä, velan maksu on pelottavaa, mieluummin asutaan ahtaasti työttömyyden häämöttäessä.
      Kenen kanssa tunnemme yhteenkuuluvuutta? Kohtalotovereihin? Ahdistus aiheuttaa katkeruutta ja epäluuloa. Sen ovat saaneet kokea ne onnettomat, jotka ovat menettäneet kaikeen, jopa osan perheenjäseniään, ja kun he tulevat tänne, heitä kohdellaan epäluulolla ja vailla myötätuntoa.

      Se ei ollut suomalainen asenne vielä joitakin vuosia sitten. Olemme aikaisemmin antaneet apua vähäosaisille, nyt se on tiukassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1402
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1275
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1182
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1062
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1016
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1005
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1003
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe