Risusavottaa

Kuulemma Susanna Koski on ehdottanut metsätöitä työttömille. "Tekemätöntä työtä riittää".
Ihan vakavasti pitää kysyä, mitä joku metsänomistaja hyötyisi tällaisesta hommasta. Jollei työtön ole metsuri, niin miten hän selviäisi metsän raivauksesta, miten pystyisi käyttämään työkoneita, mistä ne hankittaisiin, mikä olisi koulutus, kuinka työtön pääsisi työmaalleen, mikä olisi metsänomistajan vastuu. Millaista jälkeä taitamaton risusavottalainen saisi aikaan!

Neuvoja on helppo antaa, ja sitä helpompaa, mitä vähemmän asiasta tietää.

47

304

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pimpelipompeli.fi

      Kaikkeen työhön löytyy ohjaajia, ja kaikissa löytyy myös vastarinnankiiskejä kun mikään ei käy.
      Jotain on tehtävä ja jostain on alotettava

      • Tottahan sekin on, mutta se sanoma, että tekemätöntä työtä löytyy, on juuri asian ydin: työttömiäkin löytyy, mutta ei palkan maksajia.
        Siitähän tässä on kysymys, Taantuma ja lama vie työpaikat, ei ole varaa palkata uusia ja vanhatkin joutuvat kortistoon. Vuosikausiahan on tätä manattu.
        Vienti ei vedä, työn teettäminen kallista, firmat pakenevat halpamaihin teettämään tuotteensa hikipajoissa.

        Työn teettämisen hinnasta pitäisi aloittaa. Silloin se metsäkin tulisi siivotuksi.


    • puulakkuunen

      Susanna tuntee ainakin maltaan maut.
      Laihialla ei oo mettää jotta kakaratki pitää mättähillä piiskata.

      • metsä-71

        METSÄ-71
        oli kampanja jossa olimme menestyksellä mukana. Suomenmestaruuksiakin taisi tulla..hmm


    • Taitaa olla niin, että työttömiä yritetään saada rangaistuksi raskaalla työllä, pilkkahintaan. Palstamestarikin taisi osallistua keskusteluun hm

    • Ramoona_

      Vaikeaa on saada metsäänsä taimikon istuttajia ja raivaajia, joten olemme tehneet useimmiten itse ne työt monen sukupolven voimin talkoohengessä. Metsänhoitoyhdistys voi järjestää paikallisia työttömiä hommiin, jos sattuu saamaan siihen halukkaita , jolloin vakuutukset tulevat sitä kautta. Joskus ovat taimet menneet hukkaan, kun ei ole kunnolla istutettu vaan tökitty maapohjaan minne ja miten sattuu, eihän vierasta aina kiinnosta, lähteekö taimi kasvuun. Istuttaminen istutusputkilla valmiisiin koneen tekemiin laikkuihin käy jo alakouluikäisiltä, vetreämmät mummot siinä myös pärjäävät, ja muonavastaavina isomummotkin. Mutta vesurin ja varsinkin raivaussahan käyttö on voimaa ja taitoa vaativaa , niitä työkaluja ei voi lapsille eikä taitamattomille edes antaa. Metsänhakkuussa käytettävät nykyaikaiset metsäkoneet vaativat tietysti oman ammattikuntansa, moottorisahalla lähinnä kaadetaan omaan käyttöön polttopuuta.

      Työmaat ovat yleensä kaukana asutuksesta, vaaditaan kuljetusta. Oksien ja pienten rankojen kokoaminen, taimien istutus ja muu ilman koneita tehtävä työ onnistuu lyhyellä työnohjauksella, asenteet enemmänkin ratkaisevat. Savotat ovat yleensä lyhytaikaisia, moni ei halua ottaa vastaan töitä , koska työttömyyskorvaus katkeaa. Kotiuttamiskeinoksi risusavotta on mielestäni hyvä, saahan siinä kosketuksen Suomen luontoonkin.
      Olen lukenut , että Siuntiossa turvapaikanhakijoita on seurakunnan metsissä ollutkin risusavotassa.

    • Onko työehdot maahanmuuttajille samat kuin alkuperäiskansalle?
      Ehkä he ovat tehneet talkoohommia?

    • metsäänvaan

      Turvapaikanhakija ei ole vielä maahanmuuttaja. Joistakin vokeista on lehtijuttujen mukaan talkookeikkoja tehty mutta ei varsinaista palkkaa tietenkään makseta. Vokkien asukit on maalanneet taloja, tehneet puutarhatöitä ja näköjään metsätöitäkin. Itse näin ison joukon nuoria arabin näköisiä matu miehiä mustikassa, mutta taikut senkin pääasiassa tekee. Oletteko esim. somaleita marjametsässä koskaan nähneet edes itselleen poimimassa ? Minunkin mielestä risusavotta olisi ihan sopivaa tutustumista oikeaan työhönja sitähän riittää. Mutta ei varmasti voi näitäkään pakottaa mihinkään, ylöspito tulee muutenkin.

    • hommaa.tehnyt.man

      Risusavotta ammattivehkeillä on rankkaa puuhaa aloittelijalle. Saha valjaineen painaa monta kiloa.
      Metsänhoitoyhdistyksille on tainnut homma kääntyä kun nuoren puuston harventaminen vaatii tottunutta silmää.

      • Isänsä.poika

        Risusavotta EI OLE rankkaa hommaa kenellekään! Eikä se saha paljoa paina valjaineenkaan.
        Mehän jo kansakoulun jatkoluokalla 1957-58 pari päivää harjoiteltiin sitä. Helppo ja hauska työ ja valmista tuli ihan vesurilla! Harvennusperiaate oli opeteltu tunnilla edellisenä päivänä. Eikä kukaan telonut ketään.

        Työttömille tämä olisi mitä terveellisintä terapiaa. Joka ei metsään lähde, se ei ole työtön eikä tarvitse työttömyyspäivärahaakaan. Tämä olkoon periaatteena.

        Isäukko oli 1950 -luvulla onnesta soikeana kun pääsi työttömyystöihin. Siis esimerkiksi risusavottaan mistä sai oikeaa rahaakin korvauksena. Silloin ei työttömille ainakaan maaseudulla annettu mitään työttömyyskorvauksia, ne hätäaputyötkin oli lujassa saada. Tämä sama periaate pitäisi olla voimassa edelleenkin muuten, mutta niitä töitä pitäisi olla tyrkyllä avustuksen ehtona. Vaikka nyt sitten sitä risusavottaakin. Laiskimmat luikuritkin siinä pääsisivät pois työttömän nimikkeestä ja yhteiskunta tienaisi kun ei ihan loisille tarvitsisi maksaa mitään.


    • keksijäjäjä

      Voi voi?
      no eihän niitä sitten voi laittaa risuja kasaamaan.
      Ehdotetaanko että 2v risunkeräyskoulu olisi näin alkuu ihan jees

      • puumanne

        Ei risuja kerätä vaan ne jätetään maatumaan metsäkuntan ravinteiksi. Kuntta = on metsän ravitsevaa maapohjaa.
        Liika puiden tiheys taas vähentää puiden elinkelpoisuutta. Ne tarvii kasveina valoa. Harventamalla sitä tulee


      • Taimikko.risukossa
        puumanne kirjoitti:

        Ei risuja kerätä vaan ne jätetään maatumaan metsäkuntan ravinteiksi. Kuntta = on metsän ravitsevaa maapohjaa.
        Liika puiden tiheys taas vähentää puiden elinkelpoisuutta. Ne tarvii kasveina valoa. Harventamalla sitä tulee

        Kauanko risut ja muut maatuvat? Mustikkamaat on nyt menetetty. Metsänhoitoyhdistys meni ja istutti uudet puut hakkuun jäljille.


      • Pakastin.täynnä
        Taimikko.risukossa kirjoitti:

        Kauanko risut ja muut maatuvat? Mustikkamaat on nyt menetetty. Metsänhoitoyhdistys meni ja istutti uudet puut hakkuun jäljille.

        Käypä jo ensi syksynä katsomassa onko mustikoita. Ja seuraavana. Ja taas.
        Parhaat mustikkamaat minä olen löytänyt vanhasta harvennusmetsiköstä. Toki ne risut vähän haittaavat, mutta reippaana 70 v ikäisenä ei kohtuuttomasti.


    • Painutaan me risusavottaan!

      • Pitästyttää.joskus

        Mielelläni menisin vaikka eläkkeellä olen pian 15 v ollutkin ja sillä pärjään loistavasti. Ei ne suuret tulot vaan pienet menot...
        Kukahan päästäisi metsäänsä? Vesuri minulla on itsellä ja kumisaappaat. Kirveskin.
        Kiirettä en pitäisi, mutta enpä vaatisi palkkaakaan. Kun ei tässä ole muutakaan tekemistä. Aina se risusavotta tietokoneen edessä möllöttämisen voittaa! Näin eläkeläiselle kun ei ole mitään toimintoja missään, ylijäämäongelma olemme. Tai onhan noita lehdessä eläkeläisjärjestöjen tansseja, vaan kun en tanssata osaa niin olkoot. Siksi kai se parempi puoliskokin jäi löytymättä.
        Ja juopoille on kapakkansa.


    • enminäainakaan

      Ketkä me ??? Makriinako ottaisi ruunen mukaan risuja poimimaan, voi ottaakin.

    • metsät.vesakoituvat

      Se oli ennen se kun työttömät tekivät metsänraivaustöitä. Metsänhoitoyhdistyksestä oli mukana joku vetäjä, joka neuvoi miten harvennus tehdään.
      Työtä Suomen metsissä olisi kun kaupunkilaiset omistavat nykyään suuren osan yksityismetsistä.
      Homma ei enää hoidu vesuripelillä vaan raivausahoilla. Se on raskasta työtä vaikka koneet duunia helpottavatkin.

      • Taimikko.risukossa

        Kesäpaikkamme metsänhoitoyhdistys ei pystynyt hommaamaan metsuria eikä keräämään haketta. Pienet kaupunkilaisten omistavat metsäpalstat rapistuvat ja pusikoituvat, koska ei ole taitoa, ei aikaa, eikä tarvittavia koneita.


      • työhön.tuli.into
        Taimikko.risukossa kirjoitti:

        Kesäpaikkamme metsänhoitoyhdistys ei pystynyt hommaamaan metsuria eikä keräämään haketta. Pienet kaupunkilaisten omistavat metsäpalstat rapistuvat ja pusikoituvat, koska ei ole taitoa, ei aikaa, eikä tarvittavia koneita.

        Vasta istutetun taimikkoalueen työ ja taimet voivat ainakin osaksi tukehtua villivatun ja heinien alle ellei taimia vapauteta, anneta niille kasvumahista.
        Tein tätä työtä kymmeninä kesinä kotitilan mailla.


      • Raivaussahaton
        työhön.tuli.into kirjoitti:

        Vasta istutetun taimikkoalueen työ ja taimet voivat ainakin osaksi tukehtua villivatun ja heinien alle ellei taimia vapauteta, anneta niille kasvumahista.
        Tein tätä työtä kymmeninä kesinä kotitilan mailla.

        Tuhannet kaupunkilaiset ovat perineet isovanhempiensa metsäpalstan, pari-kolme ha. Kun ei ole mitään tietoa metsän hoidosta ja kesäloma saattaa olla pätkitty pariin viikkoon, niin on ihan ymmärrettävää, ettei lomalainen mene raivaamaan metsäpalstaansa. Pusikoituineita palstoja on rajattomat määrät. Sen näkee jokainen autoilija, joka aikaisempina vuosina näki matkoillaan järviä ja peltoja tien varsilla. Nyt ajetaan monen metrin korkuisten pusikoiden reunustamilla teillä, joilta ei maisemaa näy.


      • nyt.väsynyt.exmetsuri

        Ite uskon että nyt kaupunkilaisten omistamien perintötilojen metsäpinta-alat olisivat yli 10 ha kokoisia.
        Aikaisemmin metsitettiin myös karumpia peltoja mm. koivulla ja lehtikuusella. Hirvet olivat iso riesa aina Etelä-Lappia myöten.

        Sitäkin tapahtui että metsänhoitoyhdistykset myivät aivan kelvottomia männyn siemenia tai taimia. Niistä kehittyi vain sellupuita. Niistä tuli mäntypensaita.


      • Metsätön
        nyt.väsynyt.exmetsuri kirjoitti:

        Ite uskon että nyt kaupunkilaisten omistamien perintötilojen metsäpinta-alat olisivat yli 10 ha kokoisia.
        Aikaisemmin metsitettiin myös karumpia peltoja mm. koivulla ja lehtikuusella. Hirvet olivat iso riesa aina Etelä-Lappia myöten.

        Sitäkin tapahtui että metsänhoitoyhdistykset myivät aivan kelvottomia männyn siemenia tai taimia. Niistä kehittyi vain sellupuita. Niistä tuli mäntypensaita.

        Ei ole taimien vika vaan aivan liian harvan taimikon ja metsänlannoituksen. Kun järkeä ei saa käyttää vaan Virkamies määrää, menee kaikki taatusti pieleen oli kyseessä asia kuin asia.


    • Palaaja.ja

      Risuja kerätään.
      Niitä näkee teiden varsilla valtavia röykkiöitä jotka sitten kuljetetaan lämpövoimahoiden *ruuaksi*.
      Ei niitä kaikkia risuja koskaan jätetä maatumaan.
      Kun metsä on taikoilla ei silloin voi raivata eikä vahingoittaa kalliita taimia, raivaustyö tehdään kun istutettu puusto on määrätyn mittaista, erottuu alottelijankin silmässä.

      Yhdessäoloa ja työhön totuttelua sekin, liikuntaa ja puhdasta happirikasta ilmaa, hyväksi maahanmuuttajille on maamme vanhin elinkeino saada tutuksi, siellä voi alottaa tutustumisen metsiin ruohonjuuritasolta.

      Tämä 'seitenkymppisten' ryhmä on aina vastaan kaikkea, tänne muuttamista, majottamista, muuttajien näkemistä kaupoissa ja jonoissa, busseissa.
      Pitäis vaan olla kaiken kuin ennen, tukka takanutturalla huivi päähän ja kaljapullo käteen olisi tutun näköstä.

      • Raivaussahaton

        Ai-Van! Risuja kerätään, jos joku urakoitsija homman ottaa muitten kiireittensä keskellä. Onnellinen se metsänomistaja, jolla on omat metsäkoneet. Jos ei puutarhasahaa kummempaa laitetta löydy, on metsänsiivous jätettävä luonnon armoille. Käsipelillä ei siivota paljaaksi hakattua metsäpalstaa.
        Sinne ne taimet hukkuvat sitten horsmien alle.
        Kyllä ne "koskaan" vaan metsään jäävät.


      • sen.autosta.näin

        Paikoin näkee tosiaan myös puiden kantoja revittävän keoiksi ja ihan energiapuutarpeeseen.


      • Tuomas.Eppäilys

        Vaan mikähän lienee energiatase? Saadaanko kannoista niin paljon energiaa kuin niitten hankkimiseen maasta kattilalle on mennyt? Joku joka sattuu tietämään, voisi valaista. Minä pahoin pelkään, että tase on vahvasti negatiivinen.


      • Sota-ajan.lapsi

        Niin ja tuonnehan nuo näkyvät kasoihin lahovan niin risut kuin kannotkin.
        Kannot olivat ihan hyvää polttopuuta 60 v sitten kun itse niitä pilkoin. Isä oli rautakangen, kirveen ja kuokan kanssa ne naapurin raiviolta irti repinyt palkkanaan just ne kannot. Risuja poltettiin leivinuunin hiilloksella yksi pesällinen. Ei ne risut juuri lämmittäneet, mutta tuskin haittasivatkaan. Äiti kesällä keräsi ne risut kasaan talvella poltettavaksi.
        Myöhemmin ostettiin sitten halkojakin, kun rahaa oli vähän enemmän. Omaa metsää ei käytännössä ollut ollenkaan.


    • Puolueeton

      Ei pidä paikkaansa tuo nimimerkin palaaja.ja väite siitä, että tämä 70 on aina ja kaikkea vastaan. Esimerkiksi tämän ketjun aloittaja Makriina on hyvinkin maahanmuuttajamyönteinen ja muutenkin laajakatseinen. Etkö huomannut, että myös Ramoona kirjoitti juuri tästä metsäasiasta hyvänä mahdollisuutena turvapaikanhakijoiden kotoutumiseen ja Suomeen tutustumiseen ? En ole kahvipirtissäkään nähnyt ummehtuneita mielipiteitä maahanmuutosta enkä muustakaan, kyllä ne negatiiviset jutut ovat muutaman harvan mutta aktiivisen koneelta.

      Olisi syytä kiinnittää huomiota palstan myönteisiin kirjoituksiin, eikä tonkia kielteisiä eikä ainakaan yleistäen. Kenellä näet tiukan nutturan ja kaljapullon kädessä ? Toivottavasti näemme pian sinun hienon aloituksesi ja osallistumisesi palstan hengen nostatukseen. Tuolla aiheettomalla panettelulla se ei ainakaan kohene.

      • Pakastin.täynnä

        Montako juhlapaikanhakijaa on tänä syksynä kerännyt marjoja? Onko joku nähnyt? Tai kuullut edes? Jos on, niin kerro tarkkaan!
        Saiko edes pahaan puuroonsa hyvää makua marjoista?


      • juhlaaa
        Pakastin.täynnä kirjoitti:

        Montako juhlapaikanhakijaa on tänä syksynä kerännyt marjoja? Onko joku nähnyt? Tai kuullut edes? Jos on, niin kerro tarkkaan!
        Saiko edes pahaan puuroonsa hyvää makua marjoista?

        Mikä juhlapaikanhakija ? No sitähän ne on, yhtä juhlaa kun suvakit paapoo. Ei ne puuroa huoli, tekivät mielenosoituksen ja aamiaiseksi on nyt kananmunia, jugurttia, hedelmiä ja halal lihaleikkeleitä. Neljä muuta ateriaa lisäksi. Eikä tarvitse takuulla poimia eikä edes syödä marjoja, viinirypäleitä ananasta ja mangoja pitää olla.


    • ristilukkki

      sinulle puolueeton...
      yleiskuva sivusta on minullekin auennut outona, en tunne teitä eikä niin väliä joskus käyn lukemassa ja naputan omat mielipiteeni, vastaisuudessaki.
      joillekin kirjoittajille annetaan heti vastaus ja millainen,,,kielteinen?
      ainako on vain jonkun kellokkaan maininta se tärkein, ed vastauksessakin muutama nikki mainittu, jos joku on erimieltä ja ei halua mainita kellokkaiden nikkejä niin mitä sitten?
      en pidä siitä että tullaan tyrkyttämään omia mielipiteitä parhaina ja oikeina, nimeämällä kirjoittajia?
      jokainen lukija kyllä valitsee aivan itse mihin vastaa ja kertoo mielipiteensä ilman että tuo esille 'parhaat' kirjoittajat.
      Pulueeton voisi olla esimerkkinä puolueeton.

    • valinnainenenen

      Tästä näette mihin suuntaan kukakin, eikä ilman määränpäätä?

      On hyvä että joskus tulee keskustelua eikä vain pelkkää vanhojen muistelemista millaista oli ennen.

    • Kyllä täällä jokainen vastaa mihin vastaa. En ole huomannut käskyjen käyvän vielä. Ihan itse olen saanut valita, mitä kirjoittaa, minne ja koska. Yöaikainen kirjoittelun aiheuttaa megahälyn.

      Puolueeton minkä suhteen? That's the question! Minä olen ainakin kommunisti, sellaisenakin uniikki.

    • Neeasa

      Raivaussahan käytön oppii jokainen normaalilla järjellä varustettu henkilö ja pienellä opastuksella sen, mitä metsässä tehdään, kun on esim. ensiperkaus istutuksen jälkeen. Suorat ja terveen näköiset taimet jätetään, eikä niitä saa vioittaa!
      Kun sen oppi, niin metsähommat ovat tosimukavia raittiissa happirikkaassa ilmassa työskennellä!
      Palkan voisi maksaa puolet Kelalta ja maanomistaja toisenpuolen.
      Työtä on kyllä, kun vain osataan ohjata työn tekoon!

    • pilkox3333

      Metsäopisto tuli käytyä 1985-90. Pari vuotta töissä välillä.

      90-luvun lamaan siis suoraan valmistuin. Tein risusavottaa sulan maan aikaan, työttömyyskorvauksia sain 8 v. Talvella vapaata ja paperihommia.

      Omia ja osittain omia risukoita raivailin. Asustelin vanhassa maatalossa, sähköt sentään olin. Kevät ja syksy aika kylmiä...

      Semmosta korpi anarkia elämää.

      Onneksi ei ollut paljon velkoja ja säästämällä tienaa sen mitä ei ansaitse.

      Poikamiehenä pysytellyt.

      2/3 tankkia päivässä ja polttopuut ämpäreihin ja toimistotyöt siihen päälle.

      Siinä se.

      Talvella voisi sahata rankakasaa, mutta maatalossa ei pysty olemaan. Remontti maksaisi liikaa.

      Polttopuuta varmaan menisi kaupaksi mutta kaupungit kaukana, 70 km.

      Siinä sitä politiikoille tulee uutta verotettavaa, olkaapa hyvä.

      Ei hyttyset kiusaa, heh.

    • risu-raipe

      Minusta raivaussahalle tehty risusavotta oli mielenkiintoista työtä. Serkulla on metsätila, jonka hoitoon hänellä ei riittänyt aikaa.
      Kun pääsin tapaturmaeläkkeelle aikaisemmin, lähdin sitten risusavottaan. Alkuun ammattilaiskäyttöön tarkoittu raivaussaha valjaineen teki paikat kipeäksi, mutta meinasin että se jorjaa mikä kipeyttääkin.

      Monia hehtaareja erilaista puustoa ehdin raivata. Nuoren kuusitaimikon harventaminen oli mielenkiintoisinta.
      Sahaan olisi kai pitänyt olla jotain talvivarustusta kun se pakkasten tultua ei enää oikein käynnistynyt.

    • Useammin kuin kerran olen sivusta seuranneena kuullut työttömien päivärahojen merkeissä käydyn ajatusten vaihtamisen yhteydessä vakaumuksellisen ja lujalla äänenpainolla lausutun vaatimuksen: "Risusavottaan!". Mietiskelyä se semmoinen kannanotto on aiheuttanut aivolokerikossa. Tarkoituksena on ilmeisesti laittaa työttömät johonkin ala-arvoisena pidettyyn tehtävään ja samalla taustalla on näkemys työttömyyspäivärahan "ilmaisuudesta". Päivärahahan voi olla ansiosidonnainen tai peruspäiväraha, mikä jälkimmäinen on määrältään varsin vaatimaton. Onko risusavotta työnä jotenkin ala-arvoista? Vai onko kyse "savotta"-sanasta, joka saatetaan ymmärtää talkotyöksi ruokapalkalla? Kyllä aikoinaan metsäsavotoilla miehet saivat ihan kunnon palkkaa.

      Omana ajatuksena risusavotta-aiheeseen liittyen on kysyä: Jos risusavotta on kunnon työtä, niin miksi sitä ei arvosteta täytenä työtä, kun kerran sitä tekemään voisi pistää kenet tahansa asiaa osaamattoman eli esim. vaikkapa työttömäksi joutuneen konttorin paperinpyörittäjän tai työttömän säihkysäärisen mannekiinin? Kaikella kunnioituksella ajateltuna ppaperinpyörittäjiä ja mannekiineja kohtaan, jotka hekin saattavat pärjätä sinänsä aivan hyvin myös metsähommissa. Joka tapauksessa kunnon palkkaahan kunnon työstä olisi aiheellista maksaa. Niin hyvää palkkaa, että työttömyyspäivärahalle ei enää tarvitsisi jäädä. Vai mitä?

      • Juuri samaa ajattelin, kun avauksen kirjoitin. On helppo heilauttaa joku "savotta"-homma parketille ja sillä tavoin tehdä niin työtön kuin tarjottu työkin jollakin lailla ala-arvoiseksi ja vasemmalla kädellä hoidettavaksi hommaksi, jolla kyllä eläisi, jos viitsisi toimeen tarttua.
        Suomessa tietenkin tekemätöntä työtä aina löytyy, mutta kun palkan maksajat ovat vähenemään päin, niin pelkästä työn ilosta ei voi hommiin ruveta. Kävisi kuin sille entiselle mustilaisen hevoselle, joka meni ja kuoli, vaikka oli juuri oppinut olemaan syömättä.


      • oli.ne.aikoja.ne

        Meilläkin ennen syntymäkodissaani puhuhuttiin mustilaisista. Sodan jälkeen oli vielä kierteleviä mustilaisia. Joka talvi heitä joskus yöpyi tuvan lattialla.

        Perheen jäsenillä oli tietysti nälkä rekikyytinsä jäljiltä. Emännältä tietysti lihaa ja munia kerjäämään. Leipää heillä oli itsellään.


      • tulonsiirrotsuuret
        Makriina kirjoitti:

        Juuri samaa ajattelin, kun avauksen kirjoitin. On helppo heilauttaa joku "savotta"-homma parketille ja sillä tavoin tehdä niin työtön kuin tarjottu työkin jollakin lailla ala-arvoiseksi ja vasemmalla kädellä hoidettavaksi hommaksi, jolla kyllä eläisi, jos viitsisi toimeen tarttua.
        Suomessa tietenkin tekemätöntä työtä aina löytyy, mutta kun palkan maksajat ovat vähenemään päin, niin pelkästä työn ilosta ei voi hommiin ruveta. Kävisi kuin sille entiselle mustilaisen hevoselle, joka meni ja kuoli, vaikka oli juuri oppinut olemaan syömättä.

        Kyllä siinä on palkkaa tarpeeksi kun yhteiskunta maksaa asumisen, syömiset, terveyden, koulut ym. Voisi ainakin terveet nuoret miehet jotain elantonsa eteen tehdä,


      • tulonsiirrotsuuret kirjoitti:

        Kyllä siinä on palkkaa tarpeeksi kun yhteiskunta maksaa asumisen, syömiset, terveyden, koulut ym. Voisi ainakin terveet nuoret miehet jotain elantonsa eteen tehdä,

        Ei nyt aloiteta letkaa uudestaan, kaikki on jo varmaan tullut sanotuksi tästä aiheesta - tällä kertaa.


    • abiovi

      Tänään raivasin pari tuntia metsää, johon tulee päätehakkuu. Teen ensin voimasaksilla ja sitten raivaussahalla. Keväällä istutimme ikäluokkaamme kuuluvan kälyn kanssa 5 ha kuusta. Kymmenisen vuotta olen näitä hommia tehnyt. Nyt kuulemma pitää olla esim tieojien raivauksessa jokin kortti.

    • Minne lienee häipynyt idea tiheänä kasvavan pusikon hyödyntämisestä energiamateriaalina? Puhuttiin aikoinaan esim. energiapajusta. Saattaahan sitä sen lajin toimintaa ehkä jossain päin Suomea ollakin, mutta ei ainakaan julkisuudessa ole aihe ollut näkyvsti esillä. Toisaalta on tietysti niinkin, että eipä siihen hommaan enää työttömiä ohjattaisikaan, jos asia olisi tehotuotantoa. Jonkinmoinen Ponsse siellä touhuaisi yhden kuskin voimin.

    • Vähänlunta

      Tulin just risusavotasa. Komee kuusen taimikko jää.

      • vuodet

        Kuinka vanha taimikko oli, jonka putsasit?


    • mukavat-on-muistot

      Risusavotta ei ole ollenkaa hassumpaa työtä,
      saa raitista ilmaa,
      liikuntaa joka pitää yleiskuntoa yllä,
      hyvän mielen saa, kun kattelee kättensä töitä,
      tietenki risusavotta on fyysisesti raskasta työtä,
      joten työ pitää alottaa varovasti,
      ensin tehdä lyhyempiä päiviä,
      myöhemmin voimat kun kasvaa niin päivää voi pidentään,
      aikoinaan puolisoni kanssa teimme risusavottaa vapaa aikoina,
      nyt mettän omistaa jälkeläiset,

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      376
      3451
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      179
      1508
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      66
      1277
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      145
      1151
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      853
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      815
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      116
      794
    8. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      782
    9. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      779
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      47
      772
    Aihe