"Rengasreittejä" Lapissa?

16plus18

Ehdottakaapas hyviä vaellusreittejä Lapissa! Haussa olisi siis reitti, jonka lähtö- ja päätepiste olisivat kutakuinkin samassa paikassa, josta lähistöltä voisi vuokrata mökin, jossa yöpyä ennen ja jälkeen vaelluksen. Ei kiitos turistirysiä (esim. Pallas-Ylläs). Kuivin reitti saattaisi olla ok, mutta ehkä kuitenkin jokin helpompi sopisi paremmin. Fyysinen kunto on varsin hyvä.

Ensi kesäksi pohtimassa kohdetta, kun lyhyemmät retkeilyt tämän vuoden aikana saivat vaelluskärpäsen puiremaan :)

20

4321

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • HuonoHarrastus

      Parhaan rengasreitin saat, kun hylkäät ihmisen merkkaamat reitit ja jutaat poropolkuja pitkin. Itselleni kaikki reitit ovat sama kuin perkele.... mikään ahdista yhtä paljon kuin kuivanmaan suksettomat hiihtäjät reitillä rallatellen. Ja kun sanoit, että kuntoa riittää niin osta kepoinen 1,5 kg vaellusteltta, suunnittele reitti niin, että pääset vaikkapa joka toinen yö tupaan niin siitä se lähtee.

      Jos ajatellaan helppoa parin päivän pyrähdystä jotakuinkin yhtä helpossa maastossa kuin polulla kulkeminen niin vaikkapa sitten esim. Hammastunturin valloitus Hangasvaarasta käsin ja Paskaluottumien kautta.; Puolet matkasta kuin nummella kulkisi. Ivalosta löytyy majoitusta sekä meno että paluumatkalle. Tai Kaldoaivin ylämaat? Autolla Njallavarrin mastolle ja siitä riittää ylämaata ja paikallisten mönkijä-/ autouria. Majoitusta löytyy Yläkönkäältä.

      Oikeaan kärpäseen olet joka tapauksessa törmännyt. Vaellus jos mikä kasvattaa ihmisen mieltä.

    • ruskatepastelija

      UK-puisto on hyvä vaihtoehto. Esimerkiksi Kiilopää, Suomunruoktu, Luirojärvi, luppopäivä Sokostilla käynti, Lankojärvi Kiilopää. Eli viisi yötä ja kuusi kävelypäivää.
      Jos haluaa vähän luksusta, voi majoittua varaustuvissa.
      Suunnistustaitoa tarvitaan vaikka poluissa löytyy.

    • Nuortinretkeilyreitti

      Savukoskella Itäkairassa UK-puiston itäosassa on Nuortin retkeilyreitti. Reitti on hyvin merkitty ja kulkee parin sadan metrin päässä Venäjän rajalta.
      Netistä löytyy infoa.

    • XM-Hannu
      • XM-Hannu

        Yllä kyseessä siis Lemmenjoen retkeilyreitit. Itsellenikin tuli varmaan 30-40km kävelyä, vaikkei se tuossa jutussa päällimmäisenä olekaan.


    • Gumbe

      Rengasreitin voi tehdä minne mieli halajaa. Hienoimmat kokemukset löytyy merkattujen reittien ulkopuolelta. Kilometrit taittuu ehkä hitaammin kuin merkatulle polulla, mutta minnekä kiire? Esim. Tsarmitunturin erämaahan on mukava lähteä Ison Artajärven kaakkoispuolen harjupolkua, joka kohta sulaa pois. Sitten vaan sopiva lenkki esim. Artan kämpän, Akalauttapään, Pahakurun ja vaikkapa Ahvenlammen kämpän kautta ja itäreunaa takaisin lähtöharjulle. Paluumatkalla saattaa hyvällä tuurilla sattua vaikka salaperäiselle Karhukammille. On upeaa ja rauhallista maastoa neljän viiden vrk lenkille.

    • Oppiaikä

      Saattaisi olla meikäläiselläkin rengasreitin tarve viime kesän kokemusten jälkeen.
      En tiedä onko Hetta-Pallas reitti se pakollinen reitti joka jokaisen kannattaa kävellä. Viime kesänä kävelin Ketomellasta Tappurin majalle ja sieltä Montellin majalle jossa sitten poistuin reitiltä Vuontisjärven hotellin parkkipaikalle. Edellisenä kesänä kävelin Pallastunturilta Rihmakuruun ja takaisin. Hetan-Pallaksen reitistä on siis kokematta Hetta-Tappurin pätkä ja Rihmakuru-Montellin maja pätkä. Olisiko nuo kävelemättä jääneet matkaosuudet sitten pahakin puute tuon Hetta-Pallas reitin kokemuksesta, en tiedä. Varmaan tuota Hetta-Pallas reittiä kuljetaan useamminkin kuin vain kerran ja siksi paluuni tekemään nuo kävelemättä jääneet etapit olisi ihan ok. kyllä siellä näkemistä ja tekemistä riittää.
      Tuon reitin vaihtoehtona ajattelin että olisko sittenkin uusien kokemusten paikka UKK-puistossa jossa en ole käynyt koskaan. Siellä taitaa olla rengasreittien suhteen valinnanvaraa ja luonto on sitä ehtaa Lappia. En tiedä alueesta mitään, joitakin Youtube videoita olen katsonut sieltä, nyt voisi sitten haalia tietoa alueesta ja tutustua alueen karttaan ja kämppiin jne. Joku mainitsi että ukk-puistossa "on paljon polkuja mutta suunnistustaitoja tarvitaan." Tarkoittaa että jos et ole tietoinen mitä polkua kävelet, saatat löytää itsesi jostain aivan muualta kuin pitäisi? Kiteytettynä: tiedä aina sijaintisi! Mikä kartta suhde olisi ukk-puistossa toimivin? Mistä kartta?

      • nöf

        Jos haluaa pysyä pois liikakansoitetuilta reiteiltä, Hetta-Pallasta kannattaa ehdottomasti välttää..


    • ruskatepastelija

      Hanki Koilliskairan kartta 1:100000 mittakaava. Sen kanssa on helppo suunnitella päiväreitit. Jos matka kartalla on yli 20 cm linnuntietä, niin päivämatkasta saattaa tulla liian pitkä. Kansalaisen karttapaikasta voi sitten hakea pienempimittakaavaisia lehdyköitä paikoista, joissa tarkempi suunnistus on kenties tarpeellista.
      Jos korkeuskäyrät ovat repaleisia, se tarkoittaa, että maasto on kovinkin repaleista.

      Kämppien välillä on aina polkuja. Poikkeuksen tästä säännöstä tekee Härkävaara Itäkairassa.

      • käytyon

        Härkävaaraan ei kannata lähteä ilman GPS-laitetta ellei tarkoituksena ole kokeilla omia kykyjään suunnistajana!


      • Oppiaikä

        Mikä siellä Häkävaarassa tekee hommasta vaikean? En ole katsonut vielä mitään karttaa josta näkisi paikan haasteet?


      • Noin7vuottaSitten

        Ehkä nimim. käytyon on eksynyt gepsittömällä Härkävaaran reissulla ja väite lähti siltä pohjalta? Kyllä kait suurin osa on Härkävaaran kämpällä käyneistä on ollut liikkeellä ihan kompassin kanssa tai sitten muuten vaan ilman gps:a. Kohtuullisen helppohan ko. kohteeseen on löytää, kun se makaa hyvänkokoisen puron varressa.


      • käytyon

        Kuten edellä on kerrottu Härkävaaraan ei johda varsinaisia polkuja kuten muille UKK-puiston tuville. Jos olet 100 m päässä tuvalta sitä et vielä näe eli löytyyhän se kun sahaa puron vartta tarpeeksi suuntaan tai toiseen.
        Siis helppo löytää kun osaa mutta ei ole polkuverkoston piirissä.


    • Gumbe

      Härkävaaran kämppä on helppo löytää, kun seurailee puronvarren jänkäjuottia. Jos tulee sivusta ( koillisesta tai lounaasta), kannattaa suunnistaa tahallaan huti kämpän ylä tai alajuoksun puolelle, että tietää kumpaan suuntaan puroa lähtee seuraamaan. Tietysti pahassa tuiskussa tai murkukelissä loppupätkällä on hyvä olla gepsi. Paljon puhutaan gpsin patterien kestosta kovalla pakkasella. Eräs käypänen konsti on siirtää gpstä suunta kompassiin ja matka muistiin ja laittaa sitten gps takaisin lämpimään paidan alle pussiin vasten ihoa. Kun arvelee olevansa jo lähellä kohdetta otetaan sitten gps avuksi viime metreille. Nyt lipsahti juttu hieman asian sivuunkin.

    • Reitti00rengas

      Sellainen puute on omassa vaelluselämässä ollut, etten ole koskaan käynyt Maarestatuntureilla. Sellainen rengasreitti on suunnitteilla ensi touko-kesäkuun vaihteeseen, että:

      - Njurgalahdesta kanootilla Ravadasjokisuuhun. Sieltä kävely reittiä Jäkäläpää-Latnjoaivi-Maarestatunturi-Ravadasjokisuu.

      Lakimaita olisi aikomus kierrellä. Karttapaikka ei lupaa mitään erityisempiä/ kiertämättömiä pahoja rakkoja. Lupaako karttapaikka liikaa vai onko tulkitsijassa vikaa? Ja miten vetisiä nuo kurujen ojat ovat keskimäärin tuohon aikaan vuodesta (esim. Palmrootinoja)? Taitaa päästä kohtuu hyvin yli housuitta kahlaamalla? Muita mahdollisia nähtävyyksiä kuin Jäkäläpään lentokenttä?

    • Gumbe

      Toukokuussa saattaa olla purokurujen varjorinteillä vielä reilusti lunta. Yleensä nuo paljakan purot ovat jyrkkiä ja kivisiä, joten ylitys onnistuu tavallisesti kuivin kengin. Palmrootioja on pikku liru, josta lumien sulettua pääsee yhdellä loikalla yli. Hyvä aika reissulle lienee kesäkuun puolella, kun aurinko paistaa läpi yön, luonto on kiihkeimmillään ja ensimmäiset koivunlehdet jo puhjenneet. Mutta räkkä vielä puuttuu.

      • Reitti00Orengas

        Kiitoksia Gumbelle arviosta. Eivät ole keväät veljiä keskenään. Lumien lähtöajankohdassakin on vuosien välillä vaihtelua sen 3-4 viikkoa. Ja kuten kuvasit on se loppukevät-alkukesä yksi messevimmistä ajankohdista vaellukselle. Muutamat tutut diggaavat keskikesää... Minua ei vaellukselle ko. aikana saa. Ehkä räkkääkin pahempi ongelma on monena vuotena kuumuus. Tosin voihan se vaiva osua heti kesäkuun alkuunkin, mutta todennäköisyys on selvästi pienempi kuin heinäkuussa.

        Karttapaikasta vielä sen verran, että kuivien maiden puroista ja niiden vetisyydestä/ ylitettävyydestä saa aika hyvin tietoa karttapaikkaa zoomailemalla. Sen sijaan vetisempien suomaiden suhteen on tullut monet kerrat ongelma vastaan. Purot ovat usein pahuksen paljon syvempiä, vetisempiä, hankalampia, jne. ylitettäviä kuin mitä mainitusta palvelusta on luettavissa.


    • ruskatepastelija

      Kuten edellä kirjoitin, Härkävaaraan ei johda polkuja. Syykin on yksinkertainen. Paikka on soiden ympäröimä.
      Mutta ei siinä suurta suunnistustaitoa tarvita, että Peskihaaran mutkasta kämpän löytää. Mutta kuten sanottu, ilman suunnistustaitoa ei kannata yrittää.,
      GPS on luonnollisesti mainio apu, mutta ei välttämätön.

    • karhujakierros

      Karhunkierros ...

    • Gumbe

      Tulipa kerran tehtyä seuraavanlainen rengasreitti:
      Autolla Karhunkierroksen pohjoispäähän Hautajärvelle, jonne jätin auton. Siitä pummasin kyydin muutaman km itään Keroharjun reitin alkuun. Sitä käpsyttelin etelään yöksi Kerojärven autiotuvalle, jossa hyvät saunomiset. Edelleen reitin eteläpäähän, josta polkua ja metsätietä Liikasenvaarantien eteläpuolelle Putaanojan upeaan kanjoniin. Pikka tasanteella puron varressa telttayö. Sitten Oulankajoen koillisrantaa Opastuskeskukseen ja edelleen Karhunkierrosta kohti pohjoista ja Hautajärveä.

      Keroharjunreitti on helppo 17 km harjureitti. Varsinkin alkukesällä on mukava harjuilta tarkailla suolintujen elämää. Rauhallinen jja saunallinen hyvä kämppä Kerojärvellä. Pätkä omaa polutonta reittiä Putaanojalla tuo sopivasti vaihtelua. Eksymään ei pääse, sillä purokuru tuo väistämättä Oulangan rantaan.

      Eli pienellä kartaharjoituksella ja järjestelyllä saa helposti ihan oman rengasreitin .

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      161
      2746
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2006
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2001
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1806
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      68
      1557
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1212
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe