Täysi-ikäisen lapsen häätö

Tietämätön123

Moikka!

Onko kenelläkään kokemusta tai varmaa tietoa kuinka täysi-ikäisen lapsen häätäminen kotoa onnistuu? Olen kaikki mahdolliset keskustelut ja sivut käynyt läpi mutta ei juuri missään ole ollut selkeitä neuvoja. Jos täysi-ikäinen lapsi on vielä opiskelija onnistuuko häätäminen? Miten, missä ja mihin virastoon häätöilmoituksen saa tehtyä?

29

4267

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • solleellos

      Ei sellaiseen mitään virastoa ole. Ilmoitat rauhallisesti että elatusvelvollisuutta ei enää ole, ja annat kohtuullisen ajan hankkia kämppä. Jos ei lähde vapaaehtoisesti, voit vaikka vaihtaa lukot.

      Muuten, minkä ikäisestä lapsesta tässä nyt puhutaan? Mielestäni vähän raakaa olisi pistää just 18 täyttänyt lapsi ulos, mutta yli 20 -vuotiaan pitäisi jo itsenäistyä.

    • Tietämätön123

      Kysymys onkin virallisesta häätöilmoituksesta, ei suullisesta lapsen ja vanhemman välillä. Ja se onko lapsi 18-vuotias vai 20-vuotias ei juurikaan ole oleellinen tieto.

      • 00530

        Et voi tehdä mitään "häätöilmoitusta", voit vain antaa lapsellesi kirjallisen muuttokehotuksen, missä on ilmoitettu kohtuullinen aika. Mikään irtisanomisaika ei tule kyseeseen, koska kyseessä ei ole vuokrasuhde.

        Edellisen vastaajan ehdottama lukkojen vaihtaminen on omankädenoikeutta, josta rikoslaissa on säädetty rangaistus (sakkoa).

        Laillinen menettely on tämä:

        Jos lapsi ei ole muuttanut kohtuullisessa ajassa, teet haastehakemuksen käräjäoikeudelle, missä vaadit, että hänet, koska hänellä ei ole laillista perustetta asumisen jatkamiseen luonasi, velvoitettaisiin heti häädön uhalla muuttamaan pois asunnostasi. Jos lapsi sitten ei noudata oikeuden päätöstä, viet sen ulosottovirastoon, jolta pyydät häädön taytäntöön panemista. Aikanaan sieltä sitten tulevat häädön toimeenpanijat kotiisi.

        Otapa huomioon, että elatusvelvollisuutesi saattaa jatkua kohtuulliseksi katsottavan (sinun ja lapsesi olosuhteet huomioon ottaen) ajan senkin jälkeen, kun lapsi on täyttänyt 18 vuotta. Normaalisti osa tätä velvollisuutta täyttyy siitä, että lapsi asuu luonasi.

        Laki lapsen elatuksesta
        3 §
        "Lapsen oikeus saada elatusta vanhemmiltaan päättyy, kun hän täyttää kahdeksantoista vuotta.

        Vanhemmat vastaavat lapsen koulutuksesta aiheutuvista kustannuksista myös sen jälkeen, kun lapsi on täyttänyt kahdeksantoista vuotta, mikäli se harkitaan kohtuulliseksi. Tällöin otetaan erityisesti huomioon lapsen taipumukset, koulutuksen kestoaika, siitä aiheutuvien kustannusten määrä sekä lapsen mahdollisuudet koulutuksen päätyttyä itse vastata koulutuksestaan aiheutuneista kustannuksista."


      • keskustelkaaasioista

        No mutta eikös vähän helpompaa olisi se, että aloittaja yksinkertaisesti keskustelisi sen lapsensa kanssa? Että olisi sunkin nyt jo syytä vähän itsenäistyä? Voisi vaikka auttaa sopivan asunnon löytämisessä. Sillee niin kuin vanhemmat yleensä tekevätkin. Miksi pitää noin monimutkaisesti ja virallista tietä mennä.


      • näin.elävässä.elämässä

        *******Edellisen vastaajan ehdottama lukkojen vaihtaminen on omankädenoikeutta, josta rikoslaissa on säädetty rangaistus (sakkoa).******

        Näin on, mutta ehkä sillä edellisellä vastaajalla on vähän muutakin tietoa elämästä, kuin mitä lukee lakikirjassa.
        Jos lukot on vaihdettu, eikä asunnossa ole enää mitään ´häädetyn´omaisuutta, niin poliisi ei silloin anna virka-apua, jotta lukot vaihdettaisi uudelleen ja häädetty pääsisi takaisin, vaan tekee rikosilmoituksen omankädenoikeudesta.
        Omankädenoikeuteen syyllistynyt saa tietysti oikeudessa sakot, jos tuloja ei ole, niin sakko on ehkä 10 ps x 6 euroa = 60 euroa. Häätäjä pääsee tuolla summalla kerralla eroon niskuroivasta vuokralaisesta, eikä hänen tarvitse hakea oikeudesta häätöä ja odotella ehkä vuosikin kaikkine lykkäyksineen häädön täytäntöönpanoa. Koko ajalta vuokralainen tietysti jättää vuokran maksamatta, mitä ei saada perittyä häneltä koskaan.


      • lakiekonomi

        " Häätäjä pääsee tuolla summalla kerralla eroon niskuroivasta vuokralaisesta, eikä hänen tarvitse hakea oikeudesta häätöä ja odotella ehkä vuosikin kaikkine lykkäyksineen häädön täytäntöönpanoa. Koko ajalta vuokralainen tietysti jättää vuokran maksamatta, mitä ei saada perittyä häneltä koskaan. "
        Eihän kyse ollut edes vuokralaisesta, vaan kotonaan asuvasta omasta lapsesta, josta halutaan joistain yhteiselon hankaluuksiin liittyvistä syistä tai vastaavista johtuen eroon. Kyse on enemmänkin sosiaalisesta ja perhesuhdeongelmasta, joka yritetään hoitaa poismuuton avulla, eikä niskuroiva vuokralainen liity asiaan mitenkään.

        "Omankädenoikeuteen syyllistynyt saa tietysti oikeudessa sakot, jos tuloja ei ole, niin sakko on ehkä 10 ps x 6 euroa = 60 euroa."
        Entä jos on tuloja? Keskituloisellakin se nousee helposti jonnekin 30-40 euroa/päiväsakko, ja luultavaa on että ilman virallista häätöä kotoaan heitetty nuori pääsisi poliisin virka-avun turvin takaisin asuntoon.


      • näin.eläväss

        Tottakai näin, että kyse on lapsesta. Kirjoitus oli vain yleisluonteinen.
        Et näköjään hallitse virka-apuasioita. Asianajajat yrittävät virka-apuun vedoten teettää poliisilla vaikka minkälaisia töitä, jotka eivät poliisille kuulu.
        Taikasana omankädenoikeudessa on se, ettei asuntoon ole jäänyt mitään tavaraa. Tällöin rikos on jo täyttynyt, eikä poliisi anna virka-apua, mutta tekee tietysti rikosilmoituksen omankädenoikeudesta.
        Jos taas vuokrantaja on ollut niin huolimaton, että on jättänyt osan vuokralaisen tavaroista asuntoon, niin poliisi antaa silloin virka-apua eli palauttaa tilanteen ennalleen.


      • lakiekonomi
        näin.eläväss kirjoitti:

        Tottakai näin, että kyse on lapsesta. Kirjoitus oli vain yleisluonteinen.
        Et näköjään hallitse virka-apuasioita. Asianajajat yrittävät virka-apuun vedoten teettää poliisilla vaikka minkälaisia töitä, jotka eivät poliisille kuulu.
        Taikasana omankädenoikeudessa on se, ettei asuntoon ole jäänyt mitään tavaraa. Tällöin rikos on jo täyttynyt, eikä poliisi anna virka-apua, mutta tekee tietysti rikosilmoituksen omankädenoikeudesta.
        Jos taas vuokrantaja on ollut niin huolimaton, että on jättänyt osan vuokralaisen tavaroista asuntoon, niin poliisi antaa silloin virka-apua eli palauttaa tilanteen ennalleen.

        "Jos taas vuokrantaja on ollut niin huolimaton, että on jättänyt osan vuokralaisen tavaroista asuntoon, niin poliisi antaa silloin virka-apua eli palauttaa tilanteen ennalleen. "
        Missä on määritelty että tavaroiden olemassaolo ratkaisee milloin poliisit antavat virka-apua? En ole kuullut tällaisista taikasanoista? Eiköhän se tilanteen ennalleen palauttamisessa ratkaisevaa ole onko kirjoilla asunnossa vai ei?

        Itselleni on tullut havaintona tässä vuosien varrella, ettei poliiseilla taida edes olla mitään erityistä yhteistä linjaa, vaan välillä virka-avun turvin pääsee asuntoon takaisin ja välillä ei, riippuen enemmänkin siitä onko omavaltaisesti häädetyllä paikkaa mihin mennä, eli jos meinaa jäädä taivasalle, niin nopsaa ovet aukeaa takaisin.


      • näin.elävässä.elämässä

        Miten niin nopsaa ? Paljastit tietämättömyytesi. Jos lukot on vaihdettu, niin ei niitä nopsaa takaisin vaihdeta. Siihen on tilattava lukkoseppä. Kun asunnon omistaja seisoo ovellaan, eikä suostu siihen, että lukkoseppä ryhtyy työhönsä, niin poliisi toteaa rikoken jo täytetyksi, edellä mainituin edellytyksin, eikä ryhdy antamaan virka-apua uuteen rikokseen. Jatkot siirtyy omankädenoikeutena käräjille.


      • lakiekonomi

        Varmaankin paljastin oman tietämättömyyteni, mutta näin sitä vain on käytännössä tapahtunut. Omistaja on siirretty syrjään, ja käsketty avaamaan ovi, jolloin ovi on usein avautunut jo tässä vaiheessa poliisin käskyllä ja avain on luovutettu asunnossa kirjoilla olevalle. Harvoin on tilattu uutta lukkoseppää.

        "eikä ryhdy antamaan virka-apua uuteen rikokseen."
        Ei ole rikos, koska laittoman tilanteen poistaminen on sallittua. Siis kuten joskus tuomarin ohjeissa sanottiin "Väärin saatu ei ole saatua.", eli oikeudettoman hyödyn voi poistaa, vaikkapa päästämällä asukas asuntoonsa, josta on laittomasti poistettu.


      • 16-10

        *****Väärin saatu ei ole saatua.",****

        Aivan metsässä. Kyllä varkaaltakin voi varastaa.


    • 9-6

      Häätöpäätös haetaan käräjäoikeudesta.

      • 19-14

        Joo, kun lapsi on vielä opiskelija, niin häätö saattaa mutkistua.


    • fghghjhgk

      Tähänhän sitä on pyritty perheen aseman näivettämisellä. Sen sijaan, että perheet pysyisivät yhdessä, lapset asuisivat kotonaan mahdollisimman kauan, perheet hajoavat ja kukin perhesirpale hakeutuu veronmaksajien huollettavaksi. Köyhyys lisääntyy. Sukulaisuuden luoma turvaverkko hajoaa. Kukin on valtion ja kunnan varassa. Aika kalseaan suuntaan meitä ollaan viemässä.

    • kaikenkokenut53

      No huh huh, te tulette vielä tarvitsemaan sitä LASTA. Älkää häätäkö vaan keskustelkaa ja auttakaa.

      • Anonyymi

        Joopa, mutta jos se lapsi on mäntti. Ei tee mitään ja vaan makaa ja olettaa elätystä?? Ei hae opintotukea, saati lainaa ja vaan makaa päivät päästään? Hermo menee moiseen loisimimiseen? Missä on vanhempiensuojeluyhdistys??


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joopa, mutta jos se lapsi on mäntti. Ei tee mitään ja vaan makaa ja olettaa elätystä?? Ei hae opintotukea, saati lainaa ja vaan makaa päivät päästään? Hermo menee moiseen loisimimiseen? Missä on vanhempiensuojeluyhdistys??

        Tuossa tilanteessa kuuluu kehottaa se "lapsi", hakemaan itselleen apua, vaikkapa niin että sen avun hakeminen, mielenterveysongelmaan, on edellytys kotona asumiseen siihen asti, kunnes on saanut asunnon järjestettyä.
        Täysi-ikäistä ei tarvitse katsoa loisimassa, edes vanhemman. Täysi-ikäisellä pitäisi olla jo vastuuta hoitaa oman elämänsä asioita. Luulisi jo tuonikäistä hävettävän, asua vanhempien nurkissa, loisimassa.
        Ja tietenkin voi ottaa koville: mutta hyvänen aika, ei suinkaan täysi-ikäinen enää mikään kokonaan elätettävä saa olla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joopa, mutta jos se lapsi on mäntti. Ei tee mitään ja vaan makaa ja olettaa elätystä?? Ei hae opintotukea, saati lainaa ja vaan makaa päivät päästään? Hermo menee moiseen loisimimiseen? Missä on vanhempiensuojeluyhdistys??

        Täysi-ikäisen lapsen vastikkeetonta loisimista vanhempansa kotona ei pidä sietää. Vastiketta voi olla muukin kuin vuokra, esimerkiksi siivous, pyykkihuolto, ruuanlaitto, asiointi vanhempansa puolesta kaupassa, jne kotiin liittyvät kotityöt.
        Ellei aikuisella ikänsä puolesta ole halua opiskella, tai hakea töitä, täytyisi vanhemman patistaa.
        Periaatesyystä voi vaatia, että ravintoetua ja asumisetua vastaan lähtee järkkäämään sitä omaa elämäänsä järjestykseen, kunnes hänelle on löytynyrt asunto mihin muuttaa.


    • tulojakoonmonta

      Hyvin tärkeä pointti..Mikä on asumismuoto?asuuko lapsi vuokralla äitinsä/isänsä kanssa vai asuuko lapsi äitinsä/isänsä omistamassa asunnossa?

      • 00530

        Tuolla pointilla vastoin luuloasi ei ole mitään merkitystä.


      • ymmyrkkä

        Merkitystä on oikeastaan vain sillä, että lapsi on kirjoilla asunnossa, ei omistusmuodolla, vuokrasopimuksella jne.


    • UrpoLehtinen

      Kyllä sillä on merkitystä että asuuko lapsi äitinsä kanssa vuokralla vai mamman omistamassa talossa.

      Kun lapsi on kirjoilla äitinsä kanssa vuokrakämpässä niin äiti EI voi häätää lasta pois koska lapsi on käytännössä vuokralla niinkuin äitinsäkin.Se että lapsen nimeä ei lue vuokrasopimuksessa ei ole merkitystä,kirjoilla olo riittää.

      Jos taasen lapsonen asustaa äitinsä omistamassa asunnossa niin omistajalla on OIKEUS häätää lapsensa sieltä pois mutta tietyin rajoituksin.

      Joten kyllä sillä on merkitystä asian kannalta.

      • uusavuttomat

        Siltä osin olet oikeassa, että vuokralla oleva lapsikin on vuokrasopimuksen piirissä. Siksi tarvitaan häätö, jollei jälkikasvu itse poistu asunnosta.

        Mutta vanhempansa omistamassa asunnosta joutuu poistumaan ilman mitään "rajoituksia". Omistaja päättää, kuka asunnossa voi asua/oleskella. Kirjoilla ololla ei käytännössä ole merkitystä, koska asunnon omistaja/haltija voi ensin poistaa hyyryläisen kirjoilta ja sen jälkeen heittää ulos.


      • UrpoLehtinen
        uusavuttomat kirjoitti:

        Siltä osin olet oikeassa, että vuokralla oleva lapsikin on vuokrasopimuksen piirissä. Siksi tarvitaan häätö, jollei jälkikasvu itse poistu asunnosta.

        Mutta vanhempansa omistamassa asunnosta joutuu poistumaan ilman mitään "rajoituksia". Omistaja päättää, kuka asunnossa voi asua/oleskella. Kirjoilla ololla ei käytännössä ole merkitystä, koska asunnon omistaja/haltija voi ensin poistaa hyyryläisen kirjoilta ja sen jälkeen heittää ulos.

        "Siltä osin olet oikeassa, että vuokralla oleva lapsikin on vuokrasopimuksen piirissä. Siksi tarvitaan häätö, jollei jälkikasvu itse poistu asunnosta."

        Mietis nyt vähäsen,ei se mutsi voi sitä häätöä hakea käräjiltä,vuokranantaja sitä hakee mutta tässä tapauksessa ei hae kun ei ole perusteita.

        Toisinsanoen jos asutaan vuokralla niin vanhemmat EIVÄT voi pakottaa lasta muuttamaan pois,tai voivat itseasiassa,irtisanomalla oman vuokrasopimuksen. Muita keinoja ei valitettavasti ole.


      • UrpoLehtinen
        uusavuttomat kirjoitti:

        Siltä osin olet oikeassa, että vuokralla oleva lapsikin on vuokrasopimuksen piirissä. Siksi tarvitaan häätö, jollei jälkikasvu itse poistu asunnosta.

        Mutta vanhempansa omistamassa asunnosta joutuu poistumaan ilman mitään "rajoituksia". Omistaja päättää, kuka asunnossa voi asua/oleskella. Kirjoilla ololla ei käytännössä ole merkitystä, koska asunnon omistaja/haltija voi ensin poistaa hyyryläisen kirjoilta ja sen jälkeen heittää ulos.

        " koska asunnon omistaja/haltija voi ensin poistaa hyyryläisen kirjoilta"

        Ei voi lain mukaan.


    • olethuonovanhempi

      Miksi oma lapsi pitäisi häätää...:?! Kaikkea sitä kuuleekin. Sinun kuuluu huolehtia lapsestasi vielä tämän saavutettua täysi-ikäisyyden , mm. tukemalla opinnoissa, asumisessa ruuassa ja vaatteessa ym.

    • tuhlaripoika

      "Miksi oma lapsi pitäisi häätää...:?!"

      Siksi että ei kakarasta tule vanhaa piikaa tai mammanpoikaa.
      Kun omat siivet kantavat niin ei muuta kuin kenkää persiille.

    • ononneksiraitiseipolta

      Tuota meillä asuu vielä 20 kymppinen likka kotona ja ollaan sanottu,että jos kotiisi jäät joudut ennemmin tai myöhemmin vanhempiesi omaishoitajaksi,no sittenhän mulla on töitä totesi sellaista.Juu emme häädä omiamme.

    • Anonyymi

      Voiko täysikäinen lapsi terrorisoida vanhempaansa aivan avoimesti?

      Vilkaisin viestiketjun läpi enkä löytänyt vastausta kysymykseeni.
      Joku mainitsit vanhempiensuojeluyhdistyksen :)

      Kyse lapsesta joka on menettänyt elämänhallintansa.
      Täysikäinen opiskelija, koska ei ole määräajassa suorittanut ammattikoulua.
      Päivät makaa, lähtee ulos klo 21 ja palaa klo 03 lämmittämään ruokaa kuunnellen musiikkia kännykästä.. Eli pitää hereillä minua hereillä puolisen tuntia joka yö, vaikka tietää, että minulla aikainen töihin lähtö.

      Omistusasuntoni voi joutua taloyhtiön hallintaan metelöinnin vuoksi.
      Olemme saaneet isännöitsijältä varoituksia metelöinnistä .

      Käyttäytyy aggressiivisesti. Uhkailee tavaroiden rikkomisella tai tappamalla ellei saa rahaa tai esim. autoa käyttöönsä. Hajottanut potkimalla seiniä ja ovia.
      Huone kuin sikolätti. Huoneesta löytynyt todisteet huumeidenkäytöstä.

      Hävytöntä käytöstä. Kun nostin esille huumeiden käytön, lapsi totesi
      "Nyt varmaankin ilmoitat poliisille". Totesin, että teen sen jos vielä löytyy todisteista huumeiden käytöstä.

      Tiedoksi, etten kasvattanut lastani tällaiseksi.
      Edellytin, että hänen tuli esim. hoitaa koulutehtävät ennen kuin annoin hänelle rahaa johon kivaan ylimääräiseen.

      Valitettavasti ex-puolisoni antoi erittäin paljon rahaa lapselle ilman mitään velvollisuuksia. Lapsi oppi, että rahaa erittäin paljon käytössä vaikkei tee mitään mistä ei pidä. Esim. hoitaa koulu tai siivota. Ex-puolison mielestä oli parempi antaa rahaa alaikäisen juomiseen kuin että lapsi olisi varastanut kaupasta oluensa.
      Siis jäi alaikäisenä kiinni useamman kerran oluen varastamisesta.

      Miten saa lapseni häädettyä asunnostani?
      Mitä tehdä?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5078
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3327
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1472
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      908
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe