Löytyykö niitä, osaavia?

aamukahvin kanssa tulee luettua Turkkaria vanhasta tottumuksesta jostain -60 luvulta alkaen. Yleensä siellä on nykyään vain kertausta siitä mitä jo on uutisista nähnyt ja kuullut mutta joskus sentään, kuten tänäkin aamuna, hieman uuttakin.

Lähes puolen sivun juttu kuvalla ja tilastograafilla varustettuna aiheesta "Osaavia työntekijöitä yhä vaikeampi löytää".

Kun tänäkin vuonna tutkimuksen on tehnyt kansainvälinen "Talent shortage survey" jonka Manpower group tutkimukseen osallistui 42'000 yritystä 43 maasta.

Maailmanlaajuisesti noin 40% työnantajista kokee ammattitaitoisen työvoiman saannissa ongelmia ja Suomessa tuo luku on luokkaa 37% tämän vuoden tuloksissa. Kummallista on jotta ensimmäisenä ryhmänä ovat ammattityöntekijät kuten rakennusalan ammattilaiset, putkimiehet, sähköasentajat ja hitsaajat eli tavalliset työmiesammatit joihin naisellakin on mahdollisuus kunhan hankkii tarvittavan taidon.

Yleisimmiksi syiksi puutteeseen mainitaan hakijoiden puute (29%), teknisen osaamisen puute (22%), työkokemuksen puute (20%) eli mikä vika on iskenyt työvoimaan joka ei halua pitää ammattitaitoaan yllä, ei halua hakea työhön vaan luimistelee mieluummin työkkärin jonossa, ei suostu harjoitustyöpaikkoihin koska ne ovat ainoa keino kokemuksen saavuttamiseksi?

Kun itse aikoinaan oli tulossa työmarkkinoille niin noita harjoittelijan paikkojahan minä hain ja sain ja josta sitten myöhemmin ponnistin eteenpäin varsin kohtuullisin tuloksin. Mikä saa nykynuoren kuvittelemaan kuolun käytyään olevansa ammattilainen muussa kuin ruokatuntihommissa? Kukaanhan ei ole, mitä parempiin ansioihin ammatissa on toive päästä sitä pidempään sitä harjoittelua tarvitaan. Itse käytin harjoitteluun ja opiskeluun reilut 10 vuotta ennen kuin sitten olin hommissa joista jäin eläkkeelle.

Miten saadaan nuoret ja vähän vanhemmatkin tajuamaan mitä työ ja ansainta vaatii jotta se olisi perustellusti ansaittua eikä pelkkää sosiaalipalvelua?

32

56

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sama viesti on tänään ainakin Taloussanimien nettijulkaisussa joskin Turkkaria suppeampana. Se siis ei ollut mitään pravdaa kuten jos se olisi ollut Kansan Uutisissa tai Tiedonantajassa.

    • köyhäkomukka

      Nykyyän työnhaku on samaa kuin lottoaminen!
      Kukaan itseään fiksuna pitävä työnantaja ei rekrytoi itse vaan rekrytointi firmalle maksetaan siitä, että se blokkaa nettihakumusten perusteella hakijoita!
      Sitten haussa on "ammattilainen" jolla on työkokemusta ainakin 5-vuotta, tutkintoammattiin, työturvaliisuus-, tulityö-, kuorma-autokortti ja hygieniapassi.
      Rekrytointi firman 30-naishenkilöllä ei ole rekrytoivan alan ammttitutkinota vaan kaupallisen alan koulutus eikä hänellä ole sitten niin mitään käsitystä esim. tekniikasta auton renkaan vaihtoa enempää! Kuinka tälläinen henkilö voi valita sopivan työntekijän esimerkiksi konttinostureiden huoltoon? Ei mitenkään!
      Aikoinaan kun olin työelämässä niin minulla oli FIKSU työnantaja, hän palkkasi koululaisia kesätöihin, maksoi hyvin, valkkasi tekijät seuraavaksi kesäksi, eikä ikinä, koskaan, milloinkaan hänellä ollut tilanneetta, että esim. ammattilaisen sairastuminen olisi vaikuttanut tuotantoon mitenkään. Hän soitti kesäduunrille ja jos koulussa ei koeviikko ollut menossa niin duunari hyppäsi taksiin ja sorvi pyöri, oli aamu tai ilta!
      S.....na! Suomen ammattikoulut on säästetty ihan ulalle ja oppisopimukseela annettavat näytöt tutkintoa varten ovat nykyään syvältä!!! Kun näyttö päivä on niin eikös näyttöä valvova opettaja ole LOMAUTETTUNA!!!!
      Paljon onnea vaan, ei kun rekrytoitia lisää ja niin että työnhakijan pitää tehdä video osaamisestaan!!!

      • En aivan niele tuota sillä minä ainakin hakisin työtä suoraan yrityksistä kysymällä löytyykö mitään ja että tällainen kaveri olisi kaupan. Pikkufirmoissa ainakin homma onnistuu noin. Lisäksi valtaosa työstä on tänään pikku yrityksissä alle 50 henkeä ja kaiketi siitäkin suurin osa 15 henkeä tai alle. Niissä pääsee henkilökohtaisesti tapaamaan mahdollisen tulevan pomonsa ja jos on edukseen niin kuka tietää miten käy.

        Itse aikoinaan hain omat työpaikkani tuohon tyyliin. Ainoa työttömyysjaksoni oli -60 luvulla kun lähdin lätkimään yhdestä yrityksestä ja kesti muutaman viikon löytää uusi duuni. Tuo ei liene paljoa kun työurani kesti 1960 - 2007 sisältäen armeijan 11 kk opiskelua muutaman vuoden.

        Se mikä opiskelussa on pilattu on ennakkoharjoittelu jossa alan tuntemusta on jo jonkin verran ennen ammattikorkeaan pyrkimistä. Olen ollut yrityksessä johon aika usein otettiin 1 tai 2 ammattikorkean opiskelijoita harjoitusajakseen ja monesta huomasi jottei heistä oikein alan hommiin olisi ainakaan sen näytön perusteella jonka he meille esittivät mutta poikkeuksiakin oli, yhden jopa palkkasimme.

        Jatkuvaa rahan käytön lisäämistä mihin tahansa hommaan on mahdotonta tehdä, aika ajoin on mietittävä miten asia hoidettaisiin taloudellisemmin. Siinä on haastetta niin opiskelijoille kuin opettajillekin.

        Et tainnut silti kertoa mielipidettäsi siitä miksi ei löydy päteviä hakijoita, miksi ei ole harjoittelijoita joista ajan mittaan tulisi päteviä?


    • köyhäkomukka

      Tunnen nuoren ihmisen, joka halusi ja pääsi töihin suositusten perusteella. Hän halusi myös oppisopimuskoulutksella itselleen sähköasentajan paperit ja pääsi "koulutukseen"! Yhtään niin turhautunutta ihmistä en vähään aikaan ole tavannut!
      Kun piti päästä vanhemman asentajan oppiin niin se on mahdotonta järjestää, ei onnistu, ei! Teoria tunneista piti netissä udella ja uksia moneen kertaan, mikään ei hoitunut niin kuin piti ja v-käyrä lähti nousuun!
      Kaiken huippu oli viimeinen näyttö, jossa valvova opettaja oli lomautettuna!!!
      Silloin kun minä suoritin ammattitukinnon paikalla oli työnantajan edustaja, työntekijäpuolen edustaja ja järjestävän oppilaitoksen opettaja! Nykyään ei mitään väliä, ei mitään tolkkua! Nuori haluaa oppia, mennä eteen päin, kehittää itseään, mutta arvostetaanko sitä? Hatut!
      Tämä nuori asui lukiossa ollessaan haja-asutusalueella, koulun päätyttyä haki netissä itselleen työpaikan varastossa kuormalavojen järjestelijänä, vuokrasi asunnon ja muutti etelään.
      Seuraava työpaikka oli metallialan yritys, jossa alkuun maalailtiin 9 hyvää ja 10 kaunista! Totuus paljastui 1-päivää ennen kuin 4 kk tuli täyteen!
      Nykyään nuorilta vaaditaan jotain aivan muuta kuin silloin kun olin työssä! Velaksi pitää opiskella, toimeentulotukeakaan et saa jos olet oikeutettu opintolainaan!
      Se mikä opiskelussa on pilattu, oppisopimuskoulutuksessa ainakin on, että sitä ei valtio tai kunnat järjestä enää vaan "yritykset" ja niitä kiinnosta oppiiko ihmiset vaan RAHA!! Ja sutta tulee, vaikka se ei ulvokkaan!!!!
      On ihan sama mitä nielet mitä et, rekrytointi on tätä päivää ja se koskee niin pieniä kuin suuriakin yrityksiä! TE-toimistot tarjoavat näitä rekrytointi palveluja yrityksille ja nimenomaan niille pienille!

      • En nyt ihan tarkkaan tiedä mitä haluat sanoa mutta minun yrityksessäni oli peri oppisopimusopiskelijaa ja pari jotka ilta-ammattikorkeassa suorittivat inssin tutkinnon. Oppisopimuskavereilla oli aina silloin tällöin niitä koulupäiviä jolloin he eivät olleet töissä, se ei ollut ongelma koska se oli otettu huomioon. Mitään ongelmia ei ollut minkään oppilaan suhteen eli kaikki sujui. Siitä on tosin aikaa jo vuosia koska olen ollut eläkkeelläkin kohta 10 vuotta (muutaman vuoden vajaa).

        En kuitenkaan usko homman yleisesti ainakaan rapistuneen vaan se sallii nuorten ja vähän vanhempienkin pätevöityä tehtäviinsä.


      • köyhäkomukka

        Ikävä kyllä rapistunut on. Ikävintä se on nuorten kohdalla, et enää ole sen yrityksen palkkalistoilla jolle työtä teet vaan vuokrafirma on palkanmaksaja. Enää ei ole firman/osaston pomo vaan on firman/osaston pomo työnantajasi pomo tuotantopäällikkö! Jestas miten yksinkertaista KILAPILUKYKYISTÄ, halpaa kuin ranskalinen saippua!


      • painu_vittuun
        Extyökkäri kirjoitti:

        En nyt ihan tarkkaan tiedä mitä haluat sanoa mutta minun yrityksessäni oli peri oppisopimusopiskelijaa ja pari jotka ilta-ammattikorkeassa suorittivat inssin tutkinnon. Oppisopimuskavereilla oli aina silloin tällöin niitä koulupäiviä jolloin he eivät olleet töissä, se ei ollut ongelma koska se oli otettu huomioon. Mitään ongelmia ei ollut minkään oppilaan suhteen eli kaikki sujui. Siitä on tosin aikaa jo vuosia koska olen ollut eläkkeelläkin kohta 10 vuotta (muutaman vuoden vajaa).

        En kuitenkaan usko homman yleisesti ainakaan rapistuneen vaan se sallii nuorten ja vähän vanhempienkin pätevöityä tehtäviinsä.

        "En kuitenkaan usko homman yleisesti ainakaan rapistuneen vaan se sallii nuorten ja vähän vanhempienkin pätevöityä tehtäviinsä."

        Ihan pelkkää paskaa sinä näytät taas vain jauhavan.

        Etkö sinä onneton pöljäke ole nyt lainkaan kuullut sitä tosiasiaa että tuo Sipilän johtama lammaslauma leikkaa todella rajusti koulutuksesta, ja nimenomaan ammatillisesta koulutuksesta.

        http://www.selry.fi/?x17423=56866666


      • köyhäkomukka kirjoitti:

        Ikävä kyllä rapistunut on. Ikävintä se on nuorten kohdalla, et enää ole sen yrityksen palkkalistoilla jolle työtä teet vaan vuokrafirma on palkanmaksaja. Enää ei ole firman/osaston pomo vaan on firman/osaston pomo työnantajasi pomo tuotantopäällikkö! Jestas miten yksinkertaista KILAPILUKYKYISTÄ, halpaa kuin ranskalinen saippua!

        Hyvä ystäväni jolla on pieni muutaman hepun yritys otti aikoinaan, jo vuosia sitten tilapäistyöntekijän vuokrafirman kautta. Kaveri osoittautui kuitenkin aikaansaavaksi ja on nyt ollut jo monet vuodet vakituisena. Ei vuokratyöläisenä olo ole välttämättä ongelma kunhan osoittaa olevansa kyvykäs ja tuottava. Jostainhan kokemus on saatava ja vuokratyö on yksi hyvä keino.


      • painu_vittuun kirjoitti:

        "En kuitenkaan usko homman yleisesti ainakaan rapistuneen vaan se sallii nuorten ja vähän vanhempienkin pätevöityä tehtäviinsä."

        Ihan pelkkää paskaa sinä näytät taas vain jauhavan.

        Etkö sinä onneton pöljäke ole nyt lainkaan kuullut sitä tosiasiaa että tuo Sipilän johtama lammaslauma leikkaa todella rajusti koulutuksesta, ja nimenomaan ammatillisesta koulutuksesta.

        http://www.selry.fi/?x17423=56866666

        En taida enää mahtua kuin pieneltä osin joten voisitko suositella jotain tilavampaa?


      • painu_vittuun kirjoitti:

        "En kuitenkaan usko homman yleisesti ainakaan rapistuneen vaan se sallii nuorten ja vähän vanhempienkin pätevöityä tehtäviinsä."

        Ihan pelkkää paskaa sinä näytät taas vain jauhavan.

        Etkö sinä onneton pöljäke ole nyt lainkaan kuullut sitä tosiasiaa että tuo Sipilän johtama lammaslauma leikkaa todella rajusti koulutuksesta, ja nimenomaan ammatillisesta koulutuksesta.

        http://www.selry.fi/?x17423=56866666

        Sillä koulutuksella jota sain nauttia itse kustannettuna ilman mitään avustuksia 1960 luvulla pärjäsi hyvin ja syntyneet velat sai helposti maksettua. Onko kansa nyt silloista tyhmempää vai onko se vain alkanut vaatia jotain mitä se ei välttämättä ansaitse?

        Rahaa on tungettu koulutukseen turkasen paljon mutta silti työttömien lauma sen kun kasvaa joten muita keinoja on yritettävä, olisikohan järjen käyttö sen liiallisen rahan käytön sijaan?


      • köyhäkomukka
        Extyökkäri kirjoitti:

        Hyvä ystäväni jolla on pieni muutaman hepun yritys otti aikoinaan, jo vuosia sitten tilapäistyöntekijän vuokrafirman kautta. Kaveri osoittautui kuitenkin aikaansaavaksi ja on nyt ollut jo monet vuodet vakituisena. Ei vuokratyöläisenä olo ole välttämättä ongelma kunhan osoittaa olevansa kyvykäs ja tuottava. Jostainhan kokemus on saatava ja vuokratyö on yksi hyvä keino.

        Niin, mutta syvältä on, sinne ei päivä paista kuu kumota!
        Silloin kun me olimme työssä, haettiin työtä käveltiin johtajan puheille ja hän sanoi siltä seisomalta alkaako työt vai ei! Yksinkertaista ja selvää kuin pläkki!
        Lomarahat oli tillilä kun loma alkoi nykyään lomapalkka kommer när hinner! Mikään ei ole niin kuin ennen, yksinkertaista ja helppoa!
        Nyt on rekrytoijaa, pomoa,niin että ei tiedä ketä uskoa, miten tehdä, minne mennä!
        Työhön sitoutuminen on vuokratyöllä viety, et ole ihminen vaan kauppatavaraa!
        Kirjaimellisesti!


      • köyhäkomukka
        Extyökkäri kirjoitti:

        Sillä koulutuksella jota sain nauttia itse kustannettuna ilman mitään avustuksia 1960 luvulla pärjäsi hyvin ja syntyneet velat sai helposti maksettua. Onko kansa nyt silloista tyhmempää vai onko se vain alkanut vaatia jotain mitä se ei välttämättä ansaitse?

        Rahaa on tungettu koulutukseen turkasen paljon mutta silti työttömien lauma sen kun kasvaa joten muita keinoja on yritettävä, olisikohan järjen käyttö sen liiallisen rahan käytön sijaan?

        Se oli silloin kun OLI työtä ja inflaatio maksoi velan! Laupias taivas, käytä sitä järkeäsi jos sitä on!


      • köyhäkomukka kirjoitti:

        Se oli silloin kun OLI työtä ja inflaatio maksoi velan! Laupias taivas, käytä sitä järkeäsi jos sitä on!

        Työtä on edelleen jos sitä vain haluaa, pitää vain alkuun pystyä hinnoittelemaan työnsä kohdalleen.

        Juuri tänään oli lehtijuttuja siitä, ettei työläisiä löydy vaikka työtä olisi, siinä on jotain kummaa minun silmilläni katsottuna. Vaikka jää työttömäksi on johonkin hommaan parasta mennä vaikka palkkakaan ei suuri olisi sillä siinä voi olla uusi alku!

        Ei se inflaatio sitä velkaa maksanut kun korkokin oli sitä suurempi. Itse se piti maksaa ainakin omalla kohdallani. Minä käytin järkeäni ja selvisin ilman ay liikkeen pantaa vapaana työläisenä.


    • Kun lukee noita muutamaa vastausta niin huomaa sen nykypäivälle tyypillisen asian, että aina syytetään muiden olevan syyllisiä mutta ei huomata sen todellisen syyllisen katsovan aamuisin vessan peilistä.

      Jokainen voi ihan omatoimisestikin oppia aika paljon jos on kiinnostunut asiasta. Nykyään tietoa saa netistä kun jättää somen syrjään ja hakee jotain todellista, iltakouluissa opetetaan ja siellä voi opiskella vaikka insinööriksi jos päivisin ei ole opiskeluaikaa vaikkapa työn vuoksi.

      Jokaisen yksilön on itse huolehdittava tavalla tai toisella omasta kyvystään työskennellä alalla josta on kiinnostunut.

      • köyhäkomukka

        Jukra extyökkäri ihan omatoimisesti pitää oppia ja kun olet lukenut vastauksia niin varmaan huomasit, etttä lukion käynyt haki NETISTÄ työpaikan, asunnon ja muutti sinne missä työtä on ja aamuisin peilistä katseli pirun yritteliäs ja fiksu nuori!
        Jos olisi se laajempi paikka suksia niin s....


      • köyhäkomukka kirjoitti:

        Jukra extyökkäri ihan omatoimisesti pitää oppia ja kun olet lukenut vastauksia niin varmaan huomasit, etttä lukion käynyt haki NETISTÄ työpaikan, asunnon ja muutti sinne missä työtä on ja aamuisin peilistä katseli pirun yritteliäs ja fiksu nuori!
        Jos olisi se laajempi paikka suksia niin s....

        Lukion jälkeen on syytä hankkia ammatti! Lääkäreistä on pulaa ja hitsareista joten valinnan varaa on.


      • köyhäkomukka

        Niin kirjoitin nuoresta lukion käyneestä, joka hankki ammattin oppisopimuskoulutuksella! Se vain ei aina mene niin Strömsöössä, yritykset ovat erilaisia ja nykyään et ole sen yrityksen palkkalistoilla jossa työtä teet ja opiskelet!
        Kirjoitin myös, että lukion jälkeen lajiteltiin varastossa kuormalavoja, siis tehtiin työtä, ei nirsoiltu!!
        Jutut ovat vähän eri asia kuin todellisuus! Nykyään ollaan vuokrafirman palkkalistoilla ja mitä useampi ammattitutkinto sen paremmin työllistyt, sitä enemmän sinusta firma tienaa,mutta nyt jos sinulla on ammattitutkinto niin toista ammattia et niin vain pääsekkään hankkimaan!
        Tämän maan kansalaisten oikeuksiin kuuluu vapaus ja yhdenvertaisuus, hallitus on katsonut hyväksi pistää kapuloita duunarinn rattaisiin kun he haluaisivat kouluttatua mahdollisimman hyvin.
        Ennen oli korkaempi korko, mutta inflaatio söi sitä velkapääomaa, niin asunto-, yritys-, kuin opintolainoissaksin!


      • köyhäkomukka kirjoitti:

        Niin kirjoitin nuoresta lukion käyneestä, joka hankki ammattin oppisopimuskoulutuksella! Se vain ei aina mene niin Strömsöössä, yritykset ovat erilaisia ja nykyään et ole sen yrityksen palkkalistoilla jossa työtä teet ja opiskelet!
        Kirjoitin myös, että lukion jälkeen lajiteltiin varastossa kuormalavoja, siis tehtiin työtä, ei nirsoiltu!!
        Jutut ovat vähän eri asia kuin todellisuus! Nykyään ollaan vuokrafirman palkkalistoilla ja mitä useampi ammattitutkinto sen paremmin työllistyt, sitä enemmän sinusta firma tienaa,mutta nyt jos sinulla on ammattitutkinto niin toista ammattia et niin vain pääsekkään hankkimaan!
        Tämän maan kansalaisten oikeuksiin kuuluu vapaus ja yhdenvertaisuus, hallitus on katsonut hyväksi pistää kapuloita duunarinn rattaisiin kun he haluaisivat kouluttatua mahdollisimman hyvin.
        Ennen oli korkaempi korko, mutta inflaatio söi sitä velkapääomaa, niin asunto-, yritys-, kuin opintolainoissaksin!

        Jos olet todella lukion suorittanut ja kirjoittanut itsesi ylioppilaaksi niin parempi valinta kuin oppisopimus olisi ollut yliopisto tai ammattikorkea joista olisi saanut ehkä paremman ammatin. Tosin et kertonut sitäkään minkä oppisopimuksen kaverisi teki mutta tuskin kuormalavansiirtoinsinöörin!

        Ei vuokrafirma ole mikään ongelma sillä se antaa vaihtelevia työtilaisuuksia ja mahdollisuuden osoittaa kykynsä useammassakin yrityksessä varsin todennäköisesti, siitä vaan sitten valitsemaan ja jättämään hakemuksia niihin joissa olisi mukava työskennellä. Ei kannata odottaa jotta tullaan kotisohvalta hakemaan tj:n hommiin vaikka ylioppilaita oltaisiinkin. Niin se on maailma muuttunut sitten Aleksis Kiven päivien jolloin ylioppilas oli herra jo sillään.

        Taitaa totuus tänään olla, että harva selviää yhdellä ammattikoulutuksella ja siten niitä on oltava useampia. Minulla on kaksi joista ensimmäistä tein vajaan vuoden ja seuraavaa sitten eläkeikään asti mutta se ensimmäinenkin antoi hyvää kuvaa maailmasta ja siitä mihin kannattaa pyrkiä.

        Tämän maan kansalaisena ja yleensä läntisten demokratioiden kansalaisena meillä on todella vapaus ja tasa-arvoisuus monella mittarilla mitattuna ja verrattuna muun maailman tapoihin. Jo yksi EU:hun pyrkivä Turkkikin on aivan jotain muuta ja tuskin kykenevä vapaaseen demokratiaan vielä pitkään aikaan.

        Hallitus ei pistä mitään kapuloita kenenkään rattaisiin vaan sen tekevät ihan muut tahot jotka väittävät ajavansa työväen asemaa eteenpäin, niitä kutsutaan ammattiyhdistyksiksi! Ne eivät ole tajunneet maailman realiteetteja ja elävät yhä pääosin suojatun talouden aikaisilla ideoilla, niillä jotka tullein ja devalvaatioin aina korjattiin parempaan suuntaan. Nyt maailma on avoin, voit mennä, jos haluat töihin vaikka Saksaan tai Italiaan ilman isompia anomuksia kuin ilmoitus asiasta.

        Ei se inflaatio minunkaan opintovelkojani syönyt sen enempää kuin aikoinaan asuntovelkojakaan. Ehkä se hieman avitti koroissa jotka olivat toisella kymmenellä prosentilla siihen aikaan. Kaikki velat kuitenkin silloin maksoin nopeampaa tahtia koska korko oli korko kuitenkin. Joka ajassa on aina omat ongelmansa ja niiden kanssa pitää vain pärjätä eikä kuvitella jotta ennen oli paremmin eikä tänään kannata enää edes yrittää!

        Yrittää pitää aina koska loikoilun aika on loppumassa ja jokaisen on tienattava tavalla tai toisella oma elantonsa sillä muutoin olemme pulassa. Jos muuta ei keksitä niin vanhat HÄTÄAPUTYÖT on kutsuttava uudelleen remmiin. Siinä avustus maksetaan työtä vastaan ja se on ainoa laillinen tapa se tehdä jos et ole sairas tai vajaakykyinen.


    • köyhäkomukka

      Oppisopimuskoulutus on 1 koska siinä ei synny opintovelkaa, voit käydä työssä ja saat palkkaa, siis elätät itsesi.
      Tuolla olen USEASSA kohdassa kirjoittanut, että on ihan itse NETISSÄ hankkinut työpaikan ja asunnon, ei siis maannut kotisohvalla! Ymmärrätkö?
      Kyllä se vuokrafirma on ongelma! Yritykselle se maksaa 2 kertaisesti ja nuorelle duunarille ja ylipäänsä duunarille riittää kun elättää 1 firman ja 1 pomon nyt niitä on 2 firmaa ja kaksi pomoa joille pitää rahaa tienata! Se on ongelma!
      Aleksis Kiven aikaista jos ei peräti vieläkin varhaisempaa ajattelua on tuo HÄTÄAPUTYÖ, se on historiaa! Ymmärtkö, mennyttä aikaa.
      Tuet joustaviksi niin, että duunari voi ottaa vaikka 1h pestin jos sitä tarjotaan! Eikä niin kuin nyt kun saat työtä vaikka muutaman tunnin päivässä/viikossa niin kaikki työttömyyspäiväraha, asumistuki kaikki lähtee kerralla kuin hauki rannasta! Siinä sitten ihmettelet mitä syödään, missä asutaan?

      • Te olette liikaa noiden tukijärjestelmien uhreja, ne pitäisi pääosin ajaa alas niiltä jotka eivät ole sairaita tai muutoin kyvyttömiä. Kun itse opiskelin niin ei ollut päivärahoja eikä edes vuokratukea vaan asuin vuokralla omakotitalon vintillä ja elin säästöjeni jotka olin säästänyt aiempien töitteni palkoista elämällä säällisesti sekä opinto lainalla jonka pankki myönsi ja isäpappa takasi.

        Vaikka olen joskus -60 luvun alkupuolella ollut muutaman viikon työtön en edes yrittänyt hakea mitään korvauksia vaan elin silloinkin säästöilläni joita olen aina koonnut nopeammin tai hitaammin riippuen aina kulloisestakin tilanteesta.

        Miksikö työnantaja maksaa tuplasti vuokrayritykselle? Siihen on helppoa vastata ja syyllinen on ammattiyhdistysliike ja sen ajamat sopimusehdot. Jos tarvitset työntekijän rajoitetuksi ajaksi niin se voi olla aika vaikeaa kun jo pelkkään hakemiseen pitää käyttää paljon aikaa ja siten rahaakin ja kun työ loppuu lyhyen ajan kuluttua mutta kun se loppuminen ei ole ollut mitenkään päivämäärältään varmaa niin irtisanominen on aina minimutkaista ja joskus voi sekin tulla kalliiksi.

        Minä suosittelenkin kaikkien työsuhteiden muuttamista yrittäjäperusteisiksi jolloin vuokratyö jää historiaan.

        Lopeta valittaminen ja ala töihin, jos et muuta saa kuin vuokratyötä niin vika voi olla sinussakin ja siltä se näyttää mielipiteidesi perusteellakin. Pitää olla yritteliäs, luottavainen ja tuloksellinen ja kaikki alkaa sujumaan. Ulkoinen olemus on aika ratkaiseva kun on työnhakumatkalla!


    • köyhäkomukka

      Voi hattujen hattu! Luetko sinä edes mitä kirjoitan tai edes sitä mitä itse kirjoitat?
      Tällä nuorella ei ollut pappaa takaamassa, on vain vanha mamma!!!
      Tämänkin nuori on ollut töissä jo 15-vuotiaasta, YMMÄRRÄTKÖ????
      Tajuatko, että pääkaupunki seudulla asuminen on sen hintaista, että säästöjä ei pienstä palkasta jää?
      Kuule tässä tuotantolaitoksessa huolto on ulkoistettu ja vuokrafirman VAKITUISET duunarit hoitaa homman! Oletko kartalla?
      Minä keskustelen en VALITA! Siinä on ero jos ymmärrät mitä tarkoitan?
      Tukijärjestelmää en ole tarvinnut, omillani koetan omillani toimeen tulla.
      Tukijärjestelmät on luotu JUURI niiden HUONOJEN aikojen varalle, ei porvarin kiusaksi vaan porvarin iloksi!
      Kun saa työttömyyspäivärahaa niin voi käydä lähikauppiasta ilahduttamssa ostoskilla, kun saa asumistukea niin vuokranantaja ilahtuu kun saa vuokran ajallaaan ja lainan lyhennykset hoidettua! Ymmärrätkö?
      Työtön ei tarvise TUKIA vaan työtä!
      Jos kaikki työsuhteet muutetaan yrittäjä perusteisiksi niin se ei lopeta SYÖMISEN tai ASUMISEN tarvetta!

      • Muuta pois sieltä ihmisten kaatopaikalta pääkaupunkiseudulta junalla tulleiden joukosta. Minullekin aikoinaan tarjottiin kahdestikin työtä sikäläisissä yrityksissä vaan en ollut kiinnostunut ja hoidin niidenkin hommat vain vieraillen.

        Riippuen siitä millaista ammattia olet aikonut harrastaa niin kyllä yleensä muualtakin saa työtä kuin sieltä. Poikani on työssä Oulussa ja tyttäreni Turussa joten ei se mahdotonta ainakaan ole. Muitakin paikkoja on joten ei kannata väkisin elää siellä jos se ei suju kunnolla.

        Juuri on ollut lehdissä erään tutkimuksen tuloksia siitä (TS Taloussanomat), että meillä ei saa ammattitaitoista työvoimaa hakemallakaan joten siinä on sinulle mahdollisuus kunhan hieman kurotat kauemmas. Tutkimuksen tuloksissa ei yrityksiä mainittu mutta soitellen suurimmat rakennusyhtiöt ja muita työnantajia läpi niin voi aivan hyvin tärpätä. Rakennusmiesten lisäksi pulaa sanotaan olevan sähkäreistä ja putkimiehistä, erilaisista myynnin ammattilaisista, autonkuljettajista ja siivoojista. Kokeile.

        On sinänsä tervettä jos on enemmän kiinnostunut työstä kuin sossun tiskistä mutta työnhaku on taidetta ja siihen pitää suhtautua vakavuudella.


    • köyhäkomukka

      Kiitoksia kommenteista, mutta minä en eläkeläisenä työtä tarvitse, enää. Työssä olo oli ihan kivaa, vaikka pääkaupunkiseudulla sen ajan asuinkin.
      Onneksi vielä muuallakin Suomessa on asutusta ja töitä.
      Pohjan-maalla on asuminen paljon, paljon edullisempaa se on totta ja muutenkin viihtyisää, ihmiset ystävällisempiä.
      Minä viihdyn täällä, mutta nuorten pitää itse päättää missä asuvat ja töitä tekevät.
      Aikoinaan tein 3-päivää työnäytettä ilman palkkaa, että sain töitä, kyllä taitava on pitänyt olla. Se kysyi minulta pääomaa, että sain lapsen hoidon, työmatkat maksettua.
      Työnhaku kysyy taidon lisäksi RAHAA !!!

      • Työn haku onkin nähtävä sijoitustoimintana josta voi saada suurenkin tuoton.


      • köyhäkomukka

        Silloin kun rahaa ei ole on ihan sama mikä näkökulma valitaan! 0=0 katsoi sitä miten ja mistä suunasta hyvänsä!


      • köyhäkomukka kirjoitti:

        Silloin kun rahaa ei ole on ihan sama mikä näkökulma valitaan! 0=0 katsoi sitä miten ja mistä suunasta hyvänsä!

        Tässä kohden pätee vanha sanonta, aika on rahaa!


      • köyhäkomukka

        Oikeasti köyhän komukan näkövinkkelistä siitä, että on aikaa, mutta ei rahaa!!!!
        Mikä siinä on niin äärettömän vaikeaa käsittää, kun on työttömänä on aikaa, mutta ei hilloa, hynää, pätäkkää, €€€€€€€€€€!


      • köyhäkomukka kirjoitti:

        Oikeasti köyhän komukan näkövinkkelistä siitä, että on aikaa, mutta ei rahaa!!!!
        Mikä siinä on niin äärettömän vaikeaa käsittää, kun on työttömänä on aikaa, mutta ei hilloa, hynää, pätäkkää, €€€€€€€€€€!

        Se aika vain pitää opetella käyttämään oikein, silloin se on rahaa!


    • muuttuva.työelämä

      Silloin kun oli nuori, työtä kysyttiin suoraan työnantajalta. Välissä ei ollut välittäjäfirmaa.
      Hyvin monet oppivat ammatin kun heidät asetettiin ammattimiehen apulaiseksi. Nykyisin alallani ammattimiehille ei anneta apulaisia. Heidät asetetaan tekemään aputyöt itse. Vanha hyvä kisällijärjestelmä on kuollut. Ammattikoulusta tulevan ammattilaisen vaaditaan olevan täysin pätevä tai ei työtä ollenkaan. Ammattimiehen olisi oltava ylituottava ensimmäisestä työtunnista alkaen. Nuoret eivät saa työtä. Vanhoja potkitaan pihalle. Nuoret eivät pääse ammattiin. Vuokrafirmojen kautta on mahdoton hankkia ammattia töiden pätkikkäisyyden takia.
      Ennen yrityksillä oli rahkeita kouluttaa töihin. Nykyisinkin vaaditaan työhön opastamista mutta esteeksi muodostuu vaatimus valmiista työn osaajasta.
      Työttömyys olisi siltikin korkea vaikka yritykset suhtautuisivat inhimillisesti nuoriin. Monta nuorten sukupolvea on hukattu suurtyöttömyyden jalkoihin. Se vaatisi suurempia ponnistuksia nuorten työllistämiseksi. En usko, että palkkkojen hurja laskeminen edistää millään tavalla vaikeasti työllistettävien elämää.

      • Homma on pilattu liiallisilla palkkavaatimuksilla heti harjoitusjaksojen alussa ja ehkä myöhemminkin. Jos joskus oli hanslankareita auttamassa ammattimiestä niin siinä oli ehkä kokonaispalkka samaa luokkaa kuin pelkän ammattimiehen nykyään.

        Jos ja kun maksetaan täyttä palkkaa niin tuotonkin oletetaan olevan täyttä. Tällaiseen tilanteeseenhan ay liike on työmaailman johdatellut hivuttaen. Kun homma saadaan vanhaan tyyliin niin kaikki helpottuu, palkkaa maksetaan silloin ansion mukaan.

        Kun Suomessa BKT on yli 40'000 USD vuodessa niin se Venäjän kaltaisessa kehitysmaassakin on vain alle 20'000 USD/a. Kun ansioita vaaditaan niin vaaditaan tulostakin niiden taholta jotka sen palkan maksavat.

        Ja te vielä ihmettelette! Onko tyhmyysepidemia iskenyt?


    • köyhäkomukka

      Kerrakin kirjoitetaan asiaa! Nyt 1 duunarin pitää elättää itsensä lisäksi 1 rekrytointi firma pomo, 1 firma jossa on työssä pomo, 1 firma joka maksaa palkan pomo!!
      On siinä duunarille urakkaa! Ja kaiken yllä kaikkialla soi laulu kuinka kallista työvoima on, kuinka vaikeaa työvoimaa on saada ja sitten sokerina pohjalla YT:t pystyyn ja porukka pihalle!
      Kyllä työnantjat saavat katsoa itseään syvälle silmiin kun peilin eteen osuvat, koska heillä on valta ja vastuu!!!

      • Extyökkäri

        Itsepä olette komut ja ay liike tuon tilanteen luoneet. Nauttikaa nyt työnne tuloksista!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1535
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1354
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1321
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1267
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1238
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1146
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1106
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1096
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1094
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1072
    Aihe