Puoliksi omistetun omakotitalon vuokraaminen

CousinA

Asiani on puoliksi omistetun omakotitalon vuokraaminen kokonaan toiselle omistajalle.

Ostimme serkkuni kanssa yhdessä vuosi sitten tasaosuuksin (50-50) omakotitalon, jossa asuimmekin hetken yhtaikaa kumpikin. Sain kuitenkin sittemmin työn ulkomailta enkä vuosiin tule talossa asumaan. Tällä hetkellä siellä on vain joitakin huonekalujani ja tavaroitani.

Serkkuni olisi halukas vuokraamaan "minun osuuteni" talosta; hänen perheensä on kasvamassa ja talo olisi sopiva perheelle. Eli hän ottaisi koko talon tontteineen asumiskäyttöönsä.

Ajatus on minusta hyvä. Tarkoitus on tehdä asiasta ihan virallinen vuokrasopimus. Omakotitalon vuokraamisessa on tietysti enemmän erilaisia ehtoja kuin esimerkiksi asunto-osakkeen vuokraamisessa, koska on otettava niin monia asioita huomioon esimerkiksi kiinteistön ylläpitoon liittyen. Tulemme erittäin hyvin serkkuni kanssa toimeen. Silti haluaisin tehdä sellaisen vuokrasopimuksen, että vaikka esimerkiksi riitautuisimmekin, asiat olisi selvästi sovittu.

Minua pohdituttaa erityisesti sen vaikutus, että omistamme talon yhdessä. Mitä jos esimerkiksi serkkuni rikkoo yhdessä sovittuja sääntöjä niin, että haluaisin irtisanoa sopimuksen? Voiko hän kiinteistöyhtymän jäsenenä hankaloittaa asioita? Tarkoitan sitä, että kiinteistöyhtymän päätökset pitää tehdä yksimielisesti. Ja tässähän vuokranantajana on tavallaan yhtymä, tai 50 % yhtymästä. Onko ehdotuksia pätevistä ja järkevistä sopimusehdoista? Tai onko ylipäätään kokemuksia ko. tilanteesta?

Tottakai voi vinkata myös hyvästä omakotitalon vuokrasopimuksen mallista, vaikka aikalailla tiedänkin, mitä sopimukseen on tulossa. Aina voi olla jotain, mitä ei ole muistanut ottaa huomioon.

Kiitän jo etukäteen kaikkia asiallisesti vastanneita.
Enkä halua mitään "Älä tee vuokrasopimusta serkkusi kanssa." -tyyppisiä kommentteja. :)

2

81

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jotainsälää

      Eikös sinulla ole 100 % oikeus omaan puolikkaaseesi?

      Vuokrasopimus kaiketi koskisi vain kiinteistöä, ei irtaimistoa. Eli viethän kaiken oman irtaimesi sieltä pois. Valmista mallia ei minulla ole antaa. Mekin on tehty sopimus ihan vaan päästämällä mielikuvitus valloilleen ja katselemalla taloa ja tonttia missä kaikessa voi jotain eteen tulla.

      Arvioittakaa talon arvo ja kunto. Se maksaa mutta voi olla riitatilanteessa sen arvoista. Kirjatkaa tehdyt remontit (jos niitä on). Ottakaa hyvälaatuisia kuvia talosta sisältä ja ulkoa. Sisältä nimenomaan talon päällepäin näkyvistä rakenteista ei mitään sisustuskuvia joissa näkyy vain huonekaluja. Siirtäkää kalusteet sivuun. Digiaikana kuvat voi laittaa sopimuksen liitteiksi. Kaikki materiaalit ja värit listataan, lattia seinät kussakin huoneessa, tekninen kunto. Kuka vastaa huolloista jos esim. lämminvesivaraaja tulee tiensä päähän. Talon peruskunnossapitokustannukset eli kun esim. ulkopinta rakoilee, rännit putoilee, kuuluuko ne teille yhteisesti vai vuokralaiselle (ehdotus: omistuspohjan mukaan).

      Vaadi täysarvovakuutus kiinteistöön (kirjaa vuokrasopimukseen ja pyydä kuitti tositteeksi). Palo- ja häkävaroittimet; voit vaikka omalla rahalla ostaa että ne varmasti siellä on ja kirjatkaa sopimukseen. Murtohälytinjärjestelmäkin maksaa, mutta ehkäisee murtomiehiä jotka voi aiheuttaa muutakin vahinkoa kuin viemällä perintöhopeat. Sen kulut voitte vaikka jakaa. Jätehuolto, vesimaksut, sähkömaksut... kiinteistövero tullee kummallekin omalta osaltaan. Vielä se että vuokralainen sitoutuu pitämään talon tasoltaan samassa kunnossa kuin se on sopimuksen tekohetkellä; että kumpikin on ollut kuntotarkastuksella mukana; jos serkkusi haluaa tehdä muutoksia (remontteja) jotka nostaa talon arvoa, sopikaa siitä erikseen, kumman rahoilla ja kumman eduksi vai yhteisesti kummankin eduksi. Irtisanominen normaalin vuokrasopimuslain mukaan ja vuokranmaksuun korkolainmukainen korko.

      Kaikki paperille. Ja ihan loppuun missä käräjäoikeudessa riitatilanteet ratkaistaan. Kannattaa valita talon kotipaikkakunta Suomessa.

    • jotainsälää

      Lisään vielä että kirjatkaa myös jos sitten jotain remontteja, korjauksia tai muutoksia vuokrasuhteen aikana tulee eteen, niistä kuitit, kirjaukset että mitä tehty, milloin jne. Mieti tilannetta, että saavut vuosien päästä talolle niin sinun pitäisi tietää missä kunnossa se on, ettei se ole tietämättäsi ja ilman hyväksyntääsi muuttunut. Kuin siltä osin minkä tiedät ja minkä olet hyväksynyt.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1878
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1828
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      118
      1819
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      82
      1606
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1246
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1138
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1138
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe