milloin kannattaa jäädä eläkkeelle

eläkkeellekö

Olen vuonna 1958 syntynyt kolmivuoroa tekevä. Henkilökohtainen eläkeikä on 64 v 6 kk. Jos jäisin työstä pois hoitamaan kahta lähiomaista nyt tai olisiko parempi jäädä 61 vuotiaana ja nostaisin eläkkeestä 25 %, jotta tuleva eläke ei pienenisi liikaa vai olisiko parempi vain jäädä pois työstä ja hakea eläkettä henkilökohtaisen eläkeiän täytyttyä. En hae työttömyysavustuksia. Voin rahallisesti selvitä joitakin vuosia vaikka en hakisi varhaiseläkettä.

12

5103

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ikäluokkasi alin vanhuuseläkeikä on 64 vuotta. Jos 61-vuotiaana haet maksuun osan karttuneesta eläkkeestäsi esim. 25 %, lasketaan maksuun otettuun eläkkeen osaan varhennusvähennys. Sen määrä on 0,4 % jokaiselta kuukaudelta osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen alkamisesta alimman vanhuuseläkeikäsi täyttämiseen. Eläkkeen rinnalla saaduilla työansioilla ei ole rajoituksia ja niistä karttuu eläke normaalisti. Varhentaminen ei pienennä sitä eläkkeen osaa, minkä otat maksuun myöhemmin vanhuuseläkkeenä.

      Kerrot, että henkilökohtainen eläkeikäsi 64 v 6 kk. Tämä viittaa siihen, että työskentelet julkisten alojen palvelussuhteessa. Jos työsi päättyy ennen henkilökohtaista eläkeikääsi, muuttuu eläkeikäsi 65 vuoteen. Voit ottaa eläkkeen maksuun 64-vuotiaana, mutta tämä jonkin verran pienentää julkisten alojen eläkettäsi. Tarkemmin voit tiedustella asiaa Kevasta ( www.keva.fi ), joka hoitaa julkisten alojen eläketurvaa.

      Työeläketietäjä ei ota kantaa, kumpi vaihtoehto näistä on sinulle parempi, joten ratkaisu pitää itse tehdä.

    • väsynytyksi

      Olen samaa vuosikertaa 1958 ja henkilökohtainen eläkeikäni on 64 v 2 kk, kunnallista palvelua, mikä täyttyy 1.9.2022.

      Jos teen näin: irtisanoudun töistä 1.9.2018 (61 v), ansiosidonnaista karenssin jälkeen toki sekä osittaista varhennettua eläkettä 50 %. Alkaako vanhuuseläkkeeni, kun olen 63, vai 64 sekä lopullisesta eläkkeestä tehtävät vähennyksen?

    • Nimimerkille ”väsynytyksi”: Myös sinun eläkeikäsi muuttuu 65 vuoteen, jos työsi päättyy ennen henkilökohtaista eläkeikääsi. Voit ottaa eläkkeen maksuun jo 64-vuotiaana. Tällöin julkisten alojen eläkkeesi kuitenkin pienenee. Tiedustele Kevasta eläkkeeseen tehtävästä vähennyksestä.

    • eivoioll

      siis ymmärränkö oikein: eläkeikäni on 63 v. Määräaikainen työsuhteeni päättyy 31.12.2016, tänä vuonna. Eli siirtyykö eläkeikäni näin ollen 65v minusta riippumattomista syistä? Eihän ole minun vikani, että työ päättyy ennen eläkeikääni!!!

      • jatko

        vielä jatkoa. Eläkeikäni täyttyy ensi elokuussa.....


    • Jos sinulla ei ole henkilökohtaista eläkeikää, eläkeikäsi on 63 vuotta.

      • dodge1965

        Meikä on syntynyt 1959. Meinaan jäädä 59 tai 60 vuotiaana työttömäksi kunnes täytän 61. Tuolloin voin saada liitosta nuo lisäpäivät siksi kunnes normaali eläke alkaa. elelen siis ansiosidonnaisella noin 6 vuotta. Kertyykö tuolta ajalta eläkettä?


      • Tartsula

        Kun täytät 63v, sen jälkeen ei ei enää eläke kerry lisäpäivillä ollessasi.


      • putkestaulos

        Ei oikein voi luottaa siihen että kaikki säilyy ennallaan. Voi olla että nyky tai vielä pahempi hallitus poistaa työttömyyskorvaukset melkein kokonaan. Olisi viisasta yrittää laittaa jotain sukanvarteen jos meinaa viettää vapaata ennen eläkkeelle pääsyä. Tai vaihda ammattia. Nykyjärjestelmässä ansiosidonnainen korvaus kerryttää jonkin verran eläkettä 63 v asti.


    • tajutontaelämää

      ihmiset tekevät kaikkensa jotta saisivat tiliä itselleen tekemättä mitään? Eläkkeenä kerätyt kolikot eivät todellakaan riitä elättämiseen!
      Milloin ihmiset oikeasti tajuavat sen toden, että pitää oikeasti syödä niitä säätöjä ja omaisuutta eikä pyrkiä maksattamaan toisilla omaa elämää lisää?

      • Tilanteeni parani kun sain Stadin kämpän (Helsinki). Siis tulen loistavasti toimeen ulosoton jälkeen eli 1014 euroa CASH


    • Nimimerkille "dodge1965", työttömyyspäivärahojen perusteella työeläkettä karttuu enintään sen kalenterikuukauden loppuun, jona täytät ikäluokkasi alimman vanhuuseläkeiän. Vuonna 1959 syntyneen alin vanhuuseläkeikä on 64v 3kk.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2131
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1938
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1888
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1690
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1488
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe